StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 30 januari:
Merho en Dirk Stallaert verstrippen Rudy Soeteweys roman Salami als de Kiekeboes 158
Het voorjaar van Concerto Books
Unieke stripmuurtekeningen gered van de sloop
Originelenveiling voor het goede doel, georganiseerd door Charel Cambré
Marcel Uderzo (87) overleden
De cover van Wanted Lucky Luke
De projecten van Marc Hardy
Een nieuw project voor Jim
Prijsstijgingen bij de groep Standaard Uitgeverij vanaf 1 mei
Frans recordjaar voor de stripverkoop

Updates van 23 januari:

Jean Graton (97) overleden
Jommeke-hommage door Jelle De Beule en Thijs De Cloedt
Silvester in februari en maart
Tien extra albums van Suske en Wiske in het Kort in 2021
Kennes in februari
Heruitgave van Paul Tengs debuutreeks Delgadito in kleur bij BD Must
Cocco Bill bij Uitgeverij HUM!
Nederlandstalige teaserpagina voor Asterix 39
Nick Rodwell schrijft een boek

Updates van 16 januari:

Duitse Robbedoes van Flix wordt vertaald
Driftwereld 3 rondt Ken Broeders' fantasytrilogie af
Topbedragen voor Kuifje-origineel en Batman-comic
Jommeke en het Ros Beiaard in Dendermonde
Vijfde Love over hond in Australië
Innovation 67 brengt Belgische ramp in herinnering
Nederlandse petitie voor essentiële status van stripwinkels
Voorbereidingen voor Franse Bollie & Billie integraal zijn gestart

Updates van 9 januari:

Robert en Bertrand integraal vanaf juni
Rik Ringers integraal vanaf mei
Clifton integraal vanaf juni
Teaserpagina voor Asterix 39
Kinderen van het Verzet 7 op komst
Laatste deel van Urban
Voorsmaakje van Matthieu Bonhommes tweede Lucky Luke-album
Een derde Onklopbaar
Stripspeciaalzaak Vermeire failliet

Updates van 2 januari:

Stripjaarrapport 2020: vijfde beste stripjaar met derde grootste daling (-5,7%)
Een nieuw auteursduo voor Alex en het vervolg op De Jeugd van Alex
Milo Manara's hoopvolle aquarelreeks voor 2021
Norma (74) overleden
Anne Malcorps overleden
Claude Bolling (90) overleden
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Merho en Dirk Stallaert verstrippen Rudy Soeteweys roman Salami als de Kiekeboes 158
30/01
TOP
de Kiekeboes 158
Salami"Als de waarheid op het spel staat, wordt er vaak gelogen", staat er op de cover van het boek Salami van de Antwerpse schrijver Rudy Soetewey te lezen. Merho zag hier brood in voor een bewerking als een verhaal voor de Kiekeboes. En dat krijgen we op 2 juni te lezen als de Kiekeboes 158: Salami waarvoor hij zelf het boek bewerkte. Dit album is getekend door Dirk Stallaert, die terug is als een van de tekenaars van de Kiekeboes.

We vroegen Merho meer uitleg over deze bewerking en of de vernieuwde samenwerking met Dirk Stallaert hem weer bevalt: "Ik kende het werk van Rudy Soetewey al lang. Gewoonlijk schrijft hij klassieke thrillers met een psychologische achtergrond. Salami is een buitenbeentje in zijn œuvre. Toen ik dit hilarische verhaal twee jaar geleden las, was ik meteen verkocht. Dit kon ik perfect herwerken tot een de Kiekeboes. Ik had er hetzelfde gevoel bij zoals eerder met Grof Wild van Pieter Aspe. Alleen was dat een novelle van 120 bladzijden die ik vrij precies wist te volgen. Salami is een boek van meer dan 300 pagina's. Dus moest ik keuzes maken. Maar de auteur is zeer blij met wat hij er reeds van zag. En de hernieuwde samenwerking met Dirk Stallaert was heel prettig en verliep, zoals te verwachten en voorzien, probleemloos."

Tot slot geven we je nog de inhoud van de strip: "Slagerij De Beenhouwer staat wijd en zijd bekend voor zijn artisanale salami. De dochter des huizes, Lara De Beenhouwer, is laborante. Per toeval maakte zij een preparaat met een wel heel bijzondere eigenschap. Als dit mengsel per ongeluk in een van papa's salami's terechtkomt, gaan de poppen aan het dansen. Want er zijn meerdere personen geïnteresseerd in het preparaat. Met de hulp van de Kiekeboes weet Lara de salami op te sporen en in veiligheid te brengen. Maar dan neemt alles plots een andere wending."
(
Bron: Merho / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het voorjaar van Concerto Books
30/01
TOP
Bella Ciao
We ontvingen het voorjaarsprogramma van Concerto Books, met zelfs al een paar vooruitblikken op het najaar en volgend jaar. Hierinder stellen we deze titels aan je voor.

In de populaire tv-reeks La Casa de Papel kan je het liedje Bella Ciao horen. Het is een Italiaans strijdlied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gezongen door Italiaanse partizanen die zich tegen het fascisme verzetten. Bella Ciao is ook de titel van de trilogie van Fransman Baru waarvan Concerto Books in februari deel 1 vertaalt. Het album in hardcover telt 136 pagina's en is in meerdere opzichten actueel.
Baru, het pseudoniem van Hervé Barulea, gaat in Bella Ciao op zoek naar zijn Italiaanse roots en plaatst zijn eigen persoonlijke verhaal in het bredere kader van ervaringen van Italiaanse immigranten in Frankrijk. "Hij probeert een antwoord te vinden op een brandende vraag van onze tijd: Welke prijs moet een vreemdeling betalen om geen vreemdeling meer te zijn en onzichtbaar te worden in de Franse maatschappij? De vreemdeling is in dit geval Italiaans, maar de vraag is ongetwijfeld universeel.
Bella Ciao is een tragikomische mengeling van familiekroniek en fictie, persoonlijke anekdotes en wereldgeschiedenis. En terloops krijgen we het ware verhaal te horen achter Bella Ciao, het verzetslied dat in de hele wereld is omarmd door mensen die in opstand komen tegen onrecht en uitbuiting."


Leonard Cohen
Willie Nelson
Songlife
Mixtape Madness
De stripafdeling van Concerto Books heeft iets met muziek. Logisch, want het is nauw verbonden met de Amsterdamse platenwinkel Concerto. Tussen de selectie strips die het uitgeeft, als vertaling of met werk van eigen bodem, vinden we vaak muziekgerelateerde strips terug. Eerder gaf Concerto Books albums uit over The Beatles, Karen Dalton, The Ramones en portretten van folk-, country- en buegrassmuzikanten door Erik Kriek. De volgende maanden mag je je verwachten aan nog meer muziek. Een overzichtje.

• In april verschijnt een 120 pagina's tellende hardcover over de Canadese zanger met de diepe stem Leonard Cohen, door zijn landgenoot Philippe Girard. Cohen overleed in 2016. De strip vertelt in flashbacks over de vrouwen van wie hij hield (Suzanne, Marianne en anderen), zijn genialiteit (geen enkele cover van Hallelujah overschaduwde het origineel), de wendingen van het lot (het verlies van de rechten van het lied Suzanne, oneerlijke agenten,...) en ontmoetingen met ander meer Janis Joplin, Lou Reed en de beruchte Phil Spector.
• Diverse Amerikaanse tekenaars uit het indiecircuit (het alternatieve aanbod) bundelden de krachten voor een 88 pagina's dikke hardcover over de inmiddels 86-jarige countrylegende Willie Nelson. Elke tekenaar vertelt telkens op scenario van T.J. Kirsch een ander facet uit zijn rijkgevulde leven. Dat leven is een aaneenrijging van grootse successen, maar ook van tragedies, misstappen, problemen met de fiscus en vier huwelijken. Het album komt uit in juni.
Songlife is zo'n beetje een autobiografie van Gerrit de Jager. In mei vertelt de Nederlandse tekenaar van De Familie Doorzon op 144 pagina's in hardcover zijn leven, maar dan aan de hand van liedjes die in zijn hoofd zijn blijven hangen. Hier horen ook generatieconflicten bij met zijn eigen kinderen over hun beider muzieksmaak... OK Boomer.
Mixtape Madness bundelt op 140 pagina's in softcover een bundeling op cd-formaat van muzieklijstjes en cd-hoesjes die Eric Schreurs, de vorig jaar overleden tekenaar van onder meer Joop Klepzeiker, samenstelde voor vrienden en familieleden. Samen vormen ze de soundtrack van zijn eigen universum. Voor elke geschonken mixtape tekende hij unieke hoesjes. Uit zijn muziekkeuze spreekt vooral melancholie. De bundeling verschijnt in mei, precies één jaar na Schreurs' dood.


Jeugdkronieken
Willie Nelson
Guy Delisle kennen we van zijn reis- en verblijfsreportages, zoals Jeruzalem, Pyongyang, Shenzhen en Birma. In Jeugdkronieken vertelt hij over zijn jeugd in zijn geboorteplaats Quebec in Canada waar hij als student drie jaar lang ee vakantiejob had in een papierfabriek. "Hij schetst een grappig en teder portret van de toenmalige wereld waarin de relatie met zijn vader, die ook in de papierfabriek werkte, regelmatig aan de orde komt."

Een andere kroniek, in het verlengde van hun eerdere album Gagarin: Het Grootste Avontuur van de Mensheid uit 2011, is een biografisch portret van de befaamde raketgeleerde Wernher von Braun door de Spaans-Nederlandse tekenaar Gustavo Garcia en de Nederlandse schrijver Rob van Scheers. In augustus komt het eerste deel uit met von Brauns Duitse jaren, deel 2 legt de focus op zijn Amerikaanse jaren. Regisseur Paul Verhoeven schreef het voorwoord. Hij zag in zijn jeugd de Duitse, door von Braun ontwikkelde V2-raketten vanuit zijn slaapkamer overscheren.
"Van nazi tot NASA: de loopbaan van raketgeleerde Wernher von Braun (1912-1977) blijft een van de grootste raadsels van de twintigste eeuw. Brein achter de verwoestende Duitse V2-raketten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, gevierd genie binnen het Amerikaanse Apollo-programma dat de eerste mens op de maan zette. Maar wie was von Braun nu precies: slachtoffer van de omstandigheden of een rücksichtlose opportunist? En waarom kenden de Amerikanen bepaald geen moeite met zijn oorlogsverleden? In een journalistieke speurtocht — met bezoek aan tal van sleutellocaties — probeert schrijver Rob van Scheers het enigma von Braun te ontrafelen. Het resultaat is een getekende biografie met veel nieuwe feiten en inzichten. Een omvangrijk project dat daarom in twee delen zal verschijnen."


The Mighty Millborough
Christopher Muellers The Mighty Millborough , met de ondertitel Verhalen van een Man met Smaak, wordt een festijn op grafisch en inhoudelijk vlak. En je moet onze aanbeveling niet geloven als in de plaats Chris Ware en Robert Crumb deze oblongstrip van 48 pagina's in zwart-wit hebben aangeprezen.
De inhoud: "Millington F. Millborough is een excentrieke gentleman die een kluizenaarsleven leidt in zijn victoriaanse cottage in een typisch Amerikaans stadje tussen de twee grote oorlogen van de vorige eeuw. Zijn stadgenoten raken niet uitgepraat over The Mighty Millborough, zoals hij alom bekendstaat. Sommigen zien hem als een rijke zonderling en een door seks geobsedeerde vrijgezel. Anderen noemen hem een oorlogsheld die aan de zijde heeft gevochten van Teddy Roosevelt. Voor zijn schaarse vrienden is The Mighty Millborough een gentleman van de oude stempel, een avonturier, haarklover en stevige drinker, een soms in zichzelf gekeerde en melancholische beschouwer van de aardse schoonheid in al haar gedaantes, die gedreven wordt door een onverzadigbare behoefte aan nieuwe avonturen. Al deze fascinerende avonturen zijn met engelengeduld en een verbluffende creativiteit in beeld gebracht, waardoor de neurotische persoonlijkheid van de held waarlijk tot leven komt."


Visa Transit 2
Willie Nelson
Vorig jaar verscheen deel 1 van de driedelige roadtrip Visa Transit, verteld en in beeld gebracht door door Nicolas de Crécy. In maart komt het vervolg uit. "Juli 1986. Nicolas en zijn neef Guy vervolgen de roadtrip in hun oude Citroën Visa door Turkije, op de hielen gezeten door een dode dichter die over zijn auteursrechten waakt. Monotone trajecten over asfaltwegen, waar alleen klankpoëzie voor afleiding zorgt, worden afgewisseld door schilderachtige, eeuwenoude steden, zoals het overweldigende en angstaanjagende Istanbul. Hun odyssee heeft geen eindbestemming — ze willen simpelweg zo ver mogelijk zien te komen. Onderweg denkt de tekenaar na over de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt en mijmert hij over de werking van het geheugen. Sommige indrukken zijn nog haarscherp, terwijl zijn herinneringen aan de Bosporus zijn verdrongen door de aquarellen van William Turner. En onwillekeurig dwalen zijn gedachten af naar zijn reis naar Wit-Rusland, tien jaar later, waar de wolk van Tsjernobyl nog altijd zijn schaduw wierp."

In september staat De Luchtcorridors gepland, een one-shot van tekenaar en scenarist Étienne Davodeau met de hulp van de co-scenaristen Christophe Hermenier en Joub (die ook de inkleuring verzorgt). "Yvan is vijftig jaar geworden. Hij herinnert zich nog goed dat hij op z'n twintigste naar vijftigjarigen keek als ouden van dagen, aan het eind van hun leven. Nu is het zijn beurt. Binnen enkele maanden verloor hij zijn vader, zijn moeder en zijn baan. Z'n vrouw werkt veel en verkeert continu in een jetlag. En de kinderen hebben het nest verlaten. Het is dus onvermijdelijk dat Ivan de weg een beetje kwijt is. Hij zoekt zijn toevlucht in de Jura, bij zijn vrienden voor het leven Thierry en Sandra."


Leonard Cohen
Willie Nelson
De Droommaker is een in september te verschijnen album van Tobias Tak waarin droom en werkelijkheid door elkaar lopen in een poëtisch en fantasierijk avontuur. Het album verschijnt postuum, want Tobias Tak overleed een jaar geleden, op 7 januari 2020.

Jan Cleijne kennen we nog van zijn verhalenbundel Helden van de Tour, een eerbetoon aan legendarische wielrenners die deelnamen aan de Tour de France. Voor Alles Komt Goed bundelt hij de krachten met Edwin Gardner en Christiaan Fruneaux voor een futuristische rondreis in het Amsterdam van het jaar 2091. De hoopvolle titel luidt alvast een mooi toekomstbeeld in.


Leonard Cohen
Willie Nelson
Concerto Books plant al veel verder dan dit voorjaar. Op de volgende albums moeten we later terugkomen zodra er meer info over beschikbaar is.
Bubblegum Geisha door Edwin Hagendoorn, te verschijnen in 2022. Van dezelfde auteur staat in november het one-shot Engnek gepland.
De Duizendpoot is een samenwerking tussen Floor van het Nederend, Alexander Bartels en Phil van Duim, te verwachten in oktober.
• Dit jaar komt ook nog deel 2 uit van Charles Burns' Daedalus en deel 2 van Guido van Driels In Hollandia Suburbia, I.H.S.
• In 2022 moet Visa Transit deel 3 verschijnen.
• Concerto Books bereidt voor 2022 ook een "spectaculair overzicht" voor met het werk van Peter van Dongen (Rampokan, Familieziek, Blake en Mortimer).
• Ook nog in 2022 wordt een nieuw album van Robert Crumb verwacht.

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.

(
Bron: Concerto Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Unieke stripmuurtekeningen gered van de sloop
30/01
TOP
Stripmuur
Afgelopen week kwam het volgende nieuws uitgebreid in de pers. We nemen het integrale persbericht over.

Dankzij een unieke reddingsoperatie, op touw gezet door Stripgids, Groep Bolckmans en Stad Turnhout, worden tientallen unieke muurtekeningen in de kantoren van de vroegere drukkerij Proost gered van de sloop. De tekeningen, van grote namen uit binnen- en buitenland, vormen een tastbare herinnering aan de miljoenen strips die hier ooit van de persen rolden en vormen zo een belangrijk deel van de grafische geschiedenis van de stad en van België.


Proost, Europese stripdrukkerij
In 1795 verhuizen Pieter Corbeels en zijn drukkersgast Philippus Jacobus Brepols van Leuven naar Turnhout. Zo geven ze nietsvermoedend het startschot van de grafische industrie die de stad op de (speel)kaart zou zetten. Brepols drukt onder meer 'mannekensbladen', de voorlopers van de moderne strip. Voormalige werknemers van het bedrijf richten nieuwe fabrieken op, waaronder Glénisson, Splichal en Biermans.

Net voor de Eerste Wereldoorlog houdt Henri Proost het bij Brepols voor bekeken als directeur van de afdeling kerkboeken. In de Otterstraat, vlak bij de fabriek van Brepols, begint ook hij zijn eigen bedrijf, een drukkerij en binderij van bijbels en missalen. Na het Tweede Vaticaans Concilie in 1962 keldert de vraag naar kerkboeken en laat Proost een omzetverlies van 80% optekenen. Het bedrijf moet op zoek naar een nieuwe markt en vindt die dankzij de introductie van vierkleurendruk in 1969: het stripverhaal.


Miljoenen strips
Vanaf begin jaren zeventig rollen miljoenen strips van de Turnhoutse drukpersen, eerst nog in de Otterstraat en vanaf midden jaren 1970 op de nieuwe site aan de Everdongenlaan. Van Suske en Wiske tot Kuifje, van Samson en Gert tot Asterix, allemaal worden ze door Proost gedrukt. In alle mogelijke talen bovendien: 80% van de productie is bestemd voor de export. Proost groeit uit tot de Europese marktleider in het drukken van strips, de persen draaien dag en nacht.

In 1990 neemt Proost in het Waalse Fleurus de drukkerij van stripuitgeverij Dupuis over. Daarmee wordt het bedrijf een van de grootste producenten wereldwijd van kinder-, educatieve en geïllustreerde boeken en strips. De markt voor drukwerk verandert echter dramatisch op amper enkele jaren tijd. Na een eerste faillissement en een doorstart in 2012 gaan in 2015 de boeken letterlijk en figuurlijk definitief toe voor Proost.


Ingrid Adriaensen, voormalig werknemer van Proost:
“Ik heb twintig jaar voor Proost gewerkt, van 1991 tot 2011. Ik was international sales manager voor Scandinavië en Frankrijk en hoofd customer services. We drukten ook kinderboeken en koffietafelboeken, maar strips waren heel belangrijk voor Proost. Alle grote stripuitgevers waren klant bij ons: Studio 100 met Samson en Gert, Standaard Uitgeverij met Suske en Wiske, in Wallonië Dupuis, Dargaud en Le Lombard, Casterman met Kuifje...
We kregen regelmatig stripauteurs over de vloer die drukproeven controleerden om hun goed voor druk te geven. Afhankelijk van de ploegenwissels gebeurde dat soms om 1 uur 's nachts of 6 uur 's ochtends. Zo gebeurde het wel eens dat de auteurs dan bleven slapen. We kregen best bekende namen uit de stripwereld over de vloer. De tekeningen op de muur, dat is eigenlijk toevallig begonnen met eentje en daarna een eigen leven gaan leiden, ook in andere bureaus. Uiteraard ben ik blij dat de ze nu bewaard worden."

Wim Swerts, stripauteur van onder meer Samson en Gert:
"Van de Samson-strips verschenen 33 albums tussen 1993 en 2005. Vanaf midden jaren negentig bezochten mijn collega Luc Van Asten en ik regelmatig drukkerij Proost om onze drukproeven goed te keuren. Onze contactpersoon was Ingrid Adriaensen, we werden steeds erg vriendelijk ontvangen.
We mochten ons bij Proost laten gaan op een lege muur als we dat zagen zitten, dat moesten ze natuurlijk geen twee keer vragen. Wat me nu opvalt is het stijlverschil met de latere strips en natuurlijk ons jeugdig voorkomen. (lacht) Ik zit aan de tekentafel, mijn collega Luc achter zijn computer voor de inkleuringen en het inkten van de decors.
Luc en ik werken nog steeds samen voor de strips van Vertonghen & Co en F.C. De Kampioenen. Toen ik hoorde dat de gebouwen van Proost zouden afgebroken worden, heb ik nog gedacht aan al die prachtige tekeningen. Het nieuws van de redding kwam onverwacht, maar het is natuurlijk schitterend dat dit mogelijk is. En ik voel me vereerd dat we een permanent plaatsje krijgen in het museumdepot."

Kurt Morissens, medewerker Stripgids:
"Wij wisten al lang dat er in de oude drukkerij Proost een grote stripschat verborgen zat. Toen we hoorden dat de gebouwen gesloopt zouden worden, heeft de huidige eigenaar contact met ons gezocht. We zijn heel vlot tot een mooie bruikleenovereenkomst gekomen. Musea Turnhout was bereid om de verhuis en de conservering van de tekeningen op zich te nemen. We gaan nu samenzitten om na te gaan hoe we ze ook aan het publiek kunnen tonen. Maar dat is een zorg voor later. Voor ons was het van belang dat we dit stukje Turnhouts én internationaal striperfgoed kunnen redden van de sloop."

Ronny Bolckmans, gedelegeerd bestuurder Groep Bolckmans:
"We gaan de kantoren van de voormalige drukkerij Proost renoveren en deels afbreken. Ik had al eens gelezen over deze waardevolle tekeningen en ben zo in contact gekomen met Stripgids. De tekeningen blijven eigendom van Groep Bolckmans, we geven ze in bruikleen en zouden ze eventueel ook zelf willen tentoonstellen. Nu ben ik vooral blij dat ze in hun originele staat bewaard kunnen blijven."

Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur en Musea:
"Met deze 'operatie' wil Turnhout een uniek stukje striperfgoed redden. Als stripstad zijn we dat aan onszelf verplicht. Samen met Stripgids zullen de stedelijke musea nu werk maken van de inventarisatie van de stripmuren. Het is onze ambitie om de mooiste tekeningen ook te tonen in de openbare ruimte. We zullen daarover snel overleg plegen. Wij danken ook Groep Bolckmans die deze unieke stripschat in bruikleen geeft. Voor de geschiedenis van de Turnhoutse grafische sector én de stripsector in binnen- en buitenland, is dit een mooi geschenk."

Elke Grommen, directeur Nationaal Museum van de Speelkaart:
"Het DNA van Turnhout is verweven met de grafische industrie dankzij illustere figuren als Corbeels en Brepols. De speelkaart, als vaakst genoemd Turnhouts product, deelt haar geschiedenis met de mannekensbladen en later met de strips. Het project van de stripmuren bewijst dat die historische lijnen elkaar vandaag nog steeds kruisen.
Wie 'erfgoed bewaren' zegt, denkt eerder aan aardewerk uit de Romeinse tijd of vijftiende-eeuwse manuscripten dan aan muurtekeningen op gyprocwanden in een kantoorgebouw. De ontmanteling en de bewaring van deze stripmuren betekenen een unieke kans om te tonen dat erfgoed zich vandaag net zo goed gewoon om ons heen bevindt. Het beschermen en het ontsluiten van dat erfgoed, in alle vormen en maten, behoren ook tot de opdrachten van een museum.
De tekeningen zijn rechtstreeks aangebracht op de muren in de kantoren van de drukkerij, soms zelfs op de voor- én achterzijde. Deze muren zijn opgebouwd uit gyprocplaten en isolatiemateriaal. Doordat er weinig tijd is voor de ontmanteling besloot men om de muren in hun geheel te verwijderen. Dit is een delicaat en secuur werk, gyproc is immers een kwetsbaar materiaal. De muren zullen worden verpakt, vervoerd en veilig worden opgeslagen in afwachting van hun ontsluiting. De hele procedure is een gigantische uitdaging. Maar we zouden de Turnhoutse musea niet zijn als we niet vol enthousiasme en met lichte overmoed in dit avontuur zouden stappen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!"

Enkele muurparels die bewaard worden:
• Kurdy uit Jeremiah door Hermann (1987)
• Thorgal en Aaricia door Grzegorz Rosinski (1988)
• Natasja door François Walthéry (1988)
• Barelli door Bob De Moor (1988)
• Catootje uit Jan, Jans en de Kinderen door Jan Kruis (1988)
Toon van Driel (1988)
• Rozebottel en Duifje Vleugelslag door Dany (1988)
• Spaghetti door Dino Attanasio (1989)
• Lambik uit Suske en Wiske door Paul Geerts (1995)
• Sigmund door Peter de Wit (1997)
• Doorzon door Gerrit de Jager (2000)
• cartoon van Hein de Kort (2003)
• Samson en Gert door Wim Swerts en Vanas
Jean-Claude Servais
Jacques de Loustal
Derib
(
Bron: Stripgids / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Originelenveiling voor het goede doel, georganiseerd door Charel Cambré
30/01
TOP
Phishing
Dit bericht delen we als steun voor een goed doel.

"43.000 euro speelden Danny Hoedemaekers en Anne Guérin kwijt nadat ze het slachtoffer werden van phishing. Stripauteur Charel Cambré, bekend van onder andere Amoras en de koningsstrip Filip & Mathilde én bevriend met het koppel, besloot een helpende hand toe te steken en zette in samenwerking met veilingsite Catawiki een benefiet op. Het resultaat is een veiling, die start op vrijdag 29 januari en eindigt op zaterdag 6 februari, waar stripauteurs uit binnen- en buitenland geheel belangeloos hun werk verkopen ten voordele van het benadeelde koppel.
'Het leven van Danny en Anne veranderde plots in een nachtmerrie. Niet alleen hun rekening maar ook de spaarrekening van hun kinderen werd geplunderd. Je leest dat soort verhalen veel maar deze keer was het niet de ver-van-mijn-bed-show. Danny is de papa van mijn pluskinderen en we zijn goede vrienden. Als goede vrienden in de penarie zitten, moet je actie ondernemen', zo vindt de Vlaamse stripauteur Charel Cambré.

'Ik heb enkele collega-stripauteurs gecontacteerd met de vraag of zij iets willen schenken om te veilen ten voordele van Danny en Anne. Enorm veel warme reacties heb ik daarop gekregen en ze waren allemaal bereid iets af te staan. Samen met mijn vriend Kurt Morissens hebben we dan nog meer tekenaars gecontacteerd. Het mag gezegd worden, stripauteurs hebben een hart van goud', aldus Cambré die ook de veilingsite Catawiki betrok bij deze benefietveiling.

'Patrick Vranken en zijn Catawiki-team besloten meteen mee in te stappen. Belangeloos zodat het integrale biedbedrag voor deze unieke veiling rechtstreeks naar het benadeelde koppel gaat. Pluim ook voor hun professionele instelling', besluit Charel Cambré.

De veiling start op vrijdag 29 januari en eindigt op zaterdag 6 februari en is te volgen op https://www.catawiki.nl/a/434679. Je kan bieden op originele pagina's van onder andere F.C. De Kampioenen, Nino, Bakelandt, de Kiekeboes, De Rode Ridder, Storm, Cor Morelli, Fokke & Sukke,... maar ook modeltekeningen, speciale stripuitgaven of originele tekeningen."
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Marcel Uderzo (87) overleden
30/01
TOP
Marcel UderzoOp 24 januari overleed Marcel Uderzo, precies tien maanden na het overlijden van zijn beroemdere broer Albert Uderzo. Hij liep het coronavirus op in het ziekenhuis waar hij zich eigenlijk liet behandelen voor twee gebroken wervels. Marcel werd 87 jaar en had een eigen carrière naast het vele, anonieme assistentiewerk voor zijn broer.

Marcel was de zeven jaar jongere broer van Albert. Nadat hij was afgestudeerd, werkte hij voor zijn vader die snaarinstrumenten bouwde en herstelde. Hij sloot een akkoord met zijn strips tekenende broer Albert om hem in 1964 en 1965 naast zijn werk voor hun vader een jaar lang te helpen. Als autodidact leerde hij zo tekenen en inkten. Daardoor kon hij Albert helpen om zijn gelijktijdige productie voor de realistische luchtvaartreeks Tanguy en Laverdure en wat later ook de komische stripreeks Asterix voor het weekblad Pilote te verzekeren. In 1966 werd Marcel door uitgeverij Dargaud aangeworven om afgeleide producten van Asterix te tekenen: behangpapier, schilderijtjes voor kinderkamers, mosterdglazen, enzovoort. Hij werkte dan nog steeds parttime.

In september 1967 wierf Albert zijn broer fulltime aan om mee te werken aan Tanguy en Laverdure tot de reeks in 1968 werd overgenomen door Jijé. Vervolgens verzorgde hij de inkting en inkleuring van zowat alle Asterix-albums. Deze samenwerking duurde tot februari 1972.


In 1974 werd de Asterix-productie door beide broers hernomen. De werkelijke tekenaar, of eigenlijk schilder van het Breugel-knipoogje in Asterix bij de Belgen, is van zijn hand. Het was het laatste album waaraan hij meewerkte. De relatie werd gespannen omdat Marcel op eigen benen wou staan en in 1979 blies Albert de samenwerking op. Sindsdien was de relatie gebrouilleerd en zagen ze elkaar enkel op begrafenissen van familieleden. Toen kon er nog een groet vanaf. Familieruzies waren schering en inslag bij de Uderzo's. Albert kon ook niet opschieten met zijn zus Rina en over de ruzie met zijn eigen dochter Sylvie werden vele artikels gepubliceerd.

Na de wisselende samenwerkingsperiode tussen 1969 en 1979 lanceerde Marcel een eigen stripcarrière met de stripreeks Mathias, waarvan in de jaren 1980 drie albums verschenen. Tot zijn overlijden maakte hij vaak in samenwerking met scenarist Moloch (Michel Clatigny) tientallen eenmalige, realistisch of semi-humoristischgetekende strips. Hij tekende albums voor onder meer diverse subreeksen van Biggles, een paar erotische strips (onder het pseudoniem Cristini), enkele publicitaire strips, maar de meeste raakten niet vertaald. Het leverde hem ook geen substantiële carrière op. Tussen 2004 en 2009 legde hij zich ook toe op geïllustreerde jeugdromans.

Wie hem kende, kon hem benaderen voor commissions waarbij hij nog eens Asterix tekende. Dat werd meestal achter de schermen op stripfestivals verhandeld. Onderaan dit artikel zie je een kleine galerij met dergelijke tekeningen. Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.

In dit artikel stonden we enkele jaren geleden uitgebreider stil bij Marcel Uderzo's onderschatte Asterix-productie.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)De cover van Wanted Lucky Luke
30/01
TOP
Wanted Lucky Luke
Hier is dan de cover van het tweede Lucky Luke-avontuur door Matthieu Bonhomme (Keizerin Charlotte). De Nederlands versie verschijnt op 12 mei. Het album komt in april en mei in nog heel wat andere talen en landen uit.

We herhalen nog even onze info uit december over de inhoud van het te verschijnen album. In Wanted Lucky Luke wordt de bekende cowboy op de hielen gezeten door een premiejager. Hij ontdekt daardoor dat er een prijs op zijn hoofd staat voor moord. Er is geen tijd om het nieuws te verwerken, want op dat moment schiet hij een konvooi met vee te hulp die in slechte omstandigheden wordt geleid door drie zussen. Ze zijn alle drie mooi... en intrigerend. Gentleman Luke stelt hun voor hen te begeleiden tot hun bestemming. Maar wars van een hypothetische afslachting door indianen, het plunderen van de kudde en het opsporingsbevel komt het grootste gevaar misschien wel van die drie jonge, zogezegd hulpeloze, vrouwen.
(
Bron: Matthieu Bonhomme / Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De projecten van Marc Hardy
30/01
TOP
Marc Hardy
Marc Hardy blijft zijn Facebookvolgers verwennen met regelmatige coronacartoons en -illustraties, meestal met G. Raf Zerk of Titia en Pijpelijn in de hoofdrol. Een groot deel daarvan is eind vorig jaar gebundeld in een Franstalige uitgave bij Black & White (35 euro, hardcover, 128 pagina's) met extra commentaren dat tegelijk een artbook is.

Van G. Raf Zerk moeten er nog twee albums verschijnen voor de stripreeks zelf ten grave wordt gedragen. Dat einde is nog niet voor de eerste jaren, want Hardy heeft met uitgeverij Dupuis afgesproken dat hij eerst zijn al jarenlang aanslepende Robbedoes-verhaal op scenario van Zidrou afwerkt. Hij schat zelf dat het hem nog een jaartje kost. Pas daarna pikt hij G. Raf Zerk weer op.
(
Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een nieuw project voor Jim
30/01
TOP
Zoé Carrington
Maak kennis met de Engelse Zoé Carrington, een personage dat Jim heeft ontworpen voor een gloednieuw verhaal. Daarover lost hij nog niets. In ieder geval ligt sinds afgelopen week het slot van zijn topper Een Nacht in Rome in de winkel, evenals het laatste deel van het tweeluik Detox. Beide albums verschenen in hardcover. De softcoveredities volgen in februari.
(
Bron: Jim / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Prijsstijgingen bij de groep Standaard Uitgeverij vanaf 1 mei
30/01
TOP
De groep Standaard Uitgeverij liet vandaag weten dat de verkoopprijzen van ál hun strips vanaf 1 mei zullen stijgen. Hogere drukkosten worden aangehaald als oorzaak. CEO Jeroen Overstijns meldt: "We hebben gewerkt aan meer eenvoudige prijzen voor de strips. We streven naar een beperkter aantal prijscategorieën, en de prijzen van verschillende reeksen zullen ook aangepast worden aan de stijgende drukprijzen en dit met ingang vanaf 1 mei."

De volledige prijsstijgingen worden later doorgegeven. We kregen alvast dit overzicht van hun bekendste reeksen:
• Alex € 8,50 > € 8,99
• Amoras € 7,99 > € 8,25
• De Blauwbloezen € 7,95 > € 8,25
• Blueberry € 8,50 > € 8,99
• Buck Danny € 8,50 > € 8,99
• De Buurtpolitie € 6,50 > € 6,99
• Fanny K. € 7,99 > € 8,25
• F.C. De Kampioenen € 6,50 > € 6,99
• Guust Flater € 8,50 > € 8,99
• Jeremiah € 8,50 > € 8,99
• Jommeke € 6,50 > € 7,25
• De Kiekeboes € 6,99 > € 7,25
• Kuifje € 8,50 > € 8,99
• Largo Winch € 8,50 > € 8,99
• Lefranc € 8,50 > € 8,99
• Lucky Luke € 7,95 > € 8,25
• Michel Vaillant € 8,50 > € 8,99
• De Nachtwacht € 6,50 > € 6,99
• Red Rider € 7,99 > € 8,25
• Robbedoes € 7,95 > € 8,25
• De Rode Ridder € 6,50 > € 6,99
• Suske en Wiske € 6,99 > € 7,25
• Suske en Wiske blauwe reeks € 7,95 > € 8,99
• Suske en Wiske hommage € 7,99 > € 8,99
• Suske en Wiske Junior € 6,50 > € 6,99
• Thorgal € 8,50 > € 8,99
• Urbanus € 6,99 > € 7,25
• Vertongen & Co € 6,50 > € 6,99
• Yoko Tsuno € 7,95 > € 8,25
(
Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Frans recordjaar voor de stripverkoop
30/01
TOP
2020 was in Frankrijk andermaal een recordjaar voor de stripverkoop, ondanks de coronacrisis en ondanks de blijvende precaire situatie (slechte betaling, wurgcontracten, inkomen onder de armoedegrens) voor heel veel tekenaars en schrijvers die deze strips tekenen. Strips van zulke tekenaars staan uiteraard nooit in de hogere regionen van de stripverkooplijsten.

Samenvattend uit het rapport stellen we de volgende punten vast:
• In 2020 was de stripmarkt in Frankrijk goed voor 53 miljoen verkochte strips, een stijging van 9%. Dat vertegenwoordigt een omzet van 591 miljoen euro.
• Twee op drie albums is bedoeld voor een publiek van -30 jaar.
• 1 op 5 verkochte boeken in Frankrijk is een stripalbum. Alle genres bij elkaar genomen is de stripmarkt daar het meest vertegenwoordigd, na romans en jeugdboeken.
• Manga's gaan er het sterkst op vooruit met een 18% hogere verkoop. 42% van de verkochte strips in Frankrijk is een manga. De stijging is mede te verklaren door de grotere inzet via digitale kanalen.
• Behalve de al sterke vertegenwoordiging van manga's in Frankrijk, horen ook vertaalde comics tot een al jaren stijgend segment. In 2020 was dat +6%. De locomotief van superheldenfilms die in 2020 bleef staan, hield die verdere verkoop niet tegen.
• Tijdens de eerste Franse lockdown werden er beduidend meer strips verkocht dan in dezelfde periode in 2019. Het grootste deel waren kinderstrips. Die periode was zelfs de beste verkoopperiode over het hele jaar.

De 10 best verkochte strips in Frankrijk in 2020 (zonder manga's) zijn de volgende:
1. De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke deel 9
2. De Arabier van de Toekomst deel 5
3. Blake en Mortimer deel 27
4. Asterix deel 38
5. een best-of van Sisters
6. Mortelle Adèle deel 17
7. Mortelle Adèle deel 1
8. Mortelle Adèle et la Galaxie des Bizarres
9. Mortelle Adèle au Pauys des Contes Defaits
10. Mortelle Adèle deel 6
(
Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jean Graton (97) overleden
23/01
TOP
Jean Graton
Een luidruchtige VROAAAAR dooft uit. Vandaag moeten we jammer genoeg afscheid nemen van Jean Graton. Hij bereikte de gezegende leeftijd van 97 jaar. Hij overleed vredig in Brussel, omringd door zijn familie. Graton werd in heel Europa, door miljoenen lezers en opeenvolgende generaties gelezen dankzij Michel Vaillant. Veel racepiloten en autojournalisten gaven ooit te kennen dat deze stripreeks hen de microbe gaf om later zelf in het wereldje te stappen.


Jean Graton
Gratons vader was commissaris bij een motorrijdersclub in Nantes (Bretagne) waar Jean geboren werd. Zijn vader organiseerde ook wedstrijden. Op zijn elfde overleed zijn moeder en stond zijn vader er alleen voor om zijn enig kind op te voeden. Op zijn veertiende nam papa Graton zijn zoon mee naar zijn eerste 24 Uur van Le Mans. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn vader gevangengenomen door de Duitsers en moest Jean zijn eigen boontjes doppen. Hij was toen 16 en ging werken op een scheepswerf. Later blikte hij hierop terug door te zeggen dat het werken in een fabriek, voor een klootzak en te moeten doen wat hij haatte hem een doel gaf: in het leven doen wat je zelf wil, ook al vergt dat het nemen van risico's.

Hij tekende ook graag en dat leidde naar een toekomst in de stripwereld. Na de oorlog vestigde hij zich in België waar hij in 1947 aan de slag kon voor de krant Les Sports om publicitaire illustraties te maken. Twee jaar later werkte hij voor World's Press, een agentschap voor strips en publiciteit die voor uitgeverij Dupuis actief was. In 1949 publiceerde Graton in het weekblad Robbedoes historische verhalen van de educatieve kortverhalenreeks Oom Wim die werden geschreven door andere scenaristen.

Door een jaar lang Oom Wim te tekenen, leerde hij het vak, maar hij wou een eigen reeks creëren die hij zelf kon schrijven. Daarom bood hij zich aan bij het weekblad Kuifje. In juni 1953 tekende hij met Zijn Eerste Koers een verhaal over de Grote Prijs F1 van Spa-Francorchamps. Graton stelde de toenmalige hoofdredacteur van Kuifje, André Fernez, voor om een racepiloot als held te gebruiken voor een nieuwe stripreeks. Fernez was bijzonder sceptisch, maar Graton overhaalde hem om toch enkele korte verhalen te mogen maken.

Voor de familienaam baseerde Graton zich op een karaktertrek (vaillant = moedig, dapper). En zijn overbuurman had twee dochters die met trial bikes reden. De jongste dochter heette Michel (of Michelle). Hij baseerde zich verder op zijn buren door ook een rol te geven aan een vader en een broer van Michel Vaillant. De motors werden vervangen door auto's, om te beginnen F1-wagens. In de eerste testfase in 1957 kregen de lezers van Kuifje dus enkele korte verhalen te lezen van de nieuwe held. En het publiek reageerde enthousiast. Er werd groen licht gegeven voor een eerste lang avontuur, De Grote Match.

Nevenpersonages als Steve Warson, de Leader en zijn dochter Ruth, Bob Cramer en Hawkins verrijkten de reeks. Graton liet Michel in 1974 trouwen met een journaliste en later kreeg het echtpaar een zoon. Zulk familiegeluk is zelden weggelegd voor helden in stripreeksen. En Graton nam zijn lezers overal ter wereld mee op en naast circuits. De reeks inspireerde ook een Franse tv-reeks (1967, dertien afleveringen) en de Frans-Amerikaanse tekenfilmserie Heroes on Hot Wheels (1986-1989, vijfenzestig afleveringen), waarvan de rechten bij Disney zitten, en een door Luc Besson geproducete bioscoopfilm (2003).

De Labourdets
Julie Wood


Graton creëerde naast Michel Vaillant ook nog andere reeksen. Vanaf 1966 liep de soapachtige familiereeks De Labourdets, geschreven door Gratons echtgenote Francine (die in 2011 overleed), in Chez Nous. Daarvan verschenen negen lange verhalen. In 1976 volgde Julie Wood, een motorpilote die acht avonturen beleefde. In het Michel Vaillant-album Paris-Dakar! kruist ze het pad met Michel en Steve Warson.

In 1982 richtte de stripmaker zijn eigen uitgeverij op die nog steeds onder de naam Graton nieuwe albums en afgeleide producten produceert. Sinds 2020 is het label eigenaar van Dupuis, die al langer voor de distributie van de albums instond.

Tot 2007 verschenen zeventig albums van Michel Vaillant waarvan Jean Graton de reeks geleidelijk aan overliet aan assistenten, zoals Christian Denayer, Clovis, Jean-Luc Delvaux, Christian Papazoglakis, Robert Paquet en anderen, waarvan de meesten intussen zelf stripreeksen over of met auto's tekenen. Ze maakten deel uit van Studio Graton onder de latere leiding van Gratons zoon Philippe. Deze laatste is vanaf 1994 de scenarist van de reeks. De studio creëerde ook de reeks Dossier Michel Vaillant met geïllustreerde biografieën en korte verhalen over beroemdheden in de autosportwereld.

Michel VaillantIn 2005 besloot Jean met pensioen te gaan. In de vijftig jaar daarvoor was er in de F1 zoveel veranderd dat hij nog amper kon volgen. Begin jaren 2010 werd de beslissing genomen om Michel Vaillant compleet te herzien en in 2012 te herlanceren als een tweede seizoen met tekenaar Marc Bourgne, decortekenaar Benjamin Benéteau, scenarist Denis Lapière en co-scenarist Philippe Graton die de touwtjes stevig in handen houdt. De verkoop werd weer opgekrikt en er worden voortdurend nieuwe plannen gesmeed, zoals een spin-offreeks met nevenpersonages in een hoofdrol. Ook buiten het stripcircuit laat Vaillant zich voortaan gelden als een werkelijk autosportteam. Een Vaillante Rebellion behaalde in 2017 vier eerste plaatsen en podiumplaatsen in negen races van het FIA World Endurance Championship. Twee van de vier piloten heten Prost en Senna.

Graton was een graag geziene persoonlijkheid in het autopilotenwereldje. Talloze piloten waren bevriend met hem, onder meer Jacky Ickx en Alain Prost. In de stripreeks komen tegelijk ontzettend veel bestaande piloten voor. In 2004 werd Graton bekroond als Commandeur in de Ordre des Arts et Lettres van het Franse Ministerie van Cultuur. Een jaar later kreeg hij ook een Belgische eretitel als Ridder in de Leopoldsorde, een bekroning die eigenlijk enkel voor Belgen is weggelegd. Ook nog in 2005 kreeg hij voor zijn complete carrière de Grote Prijs Sint-Michiels.

In 2016 maakten we een overzicht van zeventig reeksen uit het weekblad Kuifje naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van het verdwenen weekblad. Uiteraard schonken we ook Michel Vaillant een eigen pagina. Het ontstaan en de verdere evolutie van de stripreeks kan je nog eens nalezen op deze pagina.


Jean Graton over De Grote Match
Jean Graton
Bovenstaande cover van het allereerste Michel Vaillant-album is wel een van de mooiste covers van de klassieke Franco-Belgische school.
Jean Graton over dit album: "Ik wou alles geven in De Grote Match. Mijn held, zijn familie, de Formule 1, de 24 Uur van Le Mans, Indianapolis, tot zelfs de held die bloed geeft aan zijn gewonde tegenstander. Steve Warson, die ik had gecreëerd om de anti-Vaillant te symboliseren, zou in dit album slechts kort meespeken... Maar hoe verder ik met het verhaal opschoot, hoe sympathieker hij werd. Michel raakte aan hem gehecht, ik ook. Steve Warson is de andere grote held van de stripreeks geworden."

In hetzelfde album zie je Michel ook bidden wanneer hij langs de racebaan wandelt. Daarover sprak Geert De Weyer in een interview na de overdracht van de reeks in handen van Philippe Graton.
Philippe Graton: "Mijn vader vroeg zich af of we zo'n christelijke visie in de huidige albums nog konden onderbrengen. Maar ik vind nog steeds dat dat een goede zet was. Ondanks zijn heldenstatus maakte het Vaillant nederig en spiritueel. Zo was hij ook bedoeld. Het maakte hem tot wie hij was. Ik zou hem op eenzelfde manier durven laten overkomen, maar niet zo specifiek. Mensen zijn gevoelig voor religie."
Jean Graton vulde aan: "Het was nooit mijn intentie om een religieus element in de reeks te brengen, maar toen ik in die tijd in Le Mans was, zag ik die kapel effectief staan. Toen besloot ik uit te beelden hoe Vaillant zich zou voelen als hij dat tegen het lijf zou lopen."


Ronkende namen
Jean Graton had het genoegen om grote namen in het Formule 1-wereldje en daarbuiten te ontmoeten. Hieronder verzamelen we enkele foto's als bewijs van die ontmoetingen met wat uitleg erbij en delen we bijkomende anekdotes.

Jean Graton
Grand Prix Formule 1 van Italië 1968. Jean Graton poseert bij de Belgische F1-legende Jacky Ickx en zijn Ferrari. Ickx werd in die race derde na de Australiër Denny Hulme en de Fransman Johnny Servoz-Gavin. © foto: Fondation Jean Graton


Jean Graton
Jean Graton
Jean Graton
Jean Graton in 1970 met Steve McQueen in Sebring. De acteur speelde mee in onder meer The Magnificent Seven, The Great Escape, Bullit, The Getaway, Papillon en Le Mans, een film uit 1971 waarin McQueen een racepiloot vertolkte. Er werd ook een Dossier Michel Vaillant aan Steve McQueen gewijd.


Jean Graton
Twee recent overleden heren. Jean Graton en de Belgische motorrijder Joël Robert alias "Monsieur Motocross" die zijn eigen verschijning naast Michel Vaillant checkt in het album Rodeo op 2 Wielen (1971). Robert werd zes keer wereldkampioen in de 25cc-klasse en driemaal vicewereldkampioen. Hij introduceerde in 1970 en 1971 mee de sport in de VS waarvoor hij in 2000 werd opgenomen in de AMA Motorcyle Hall of Fame. Begin 2021 werd Robert opgenomen in het ziekenhuis. Hij was besmet met het coronavirus. Hij overleed op 13 januari 2021.


Jean Graton
Jean Graton maakte deel uit van diverse vriendenclubjes met bekende stripmakers. Deze foto dateert van 1976 en daarop zijn Tibet, Albert Uderzo, René Goscinny en Jean Graton te herkennen. De snorretjes zijn er achteraf bij getekend. Ze zijn nu allen overleden.


Jean Graton
Jean Graton rechtstreeks bij een bron, in dit geval Alain Prost, een van de succesvolste F1-piloten aller tijden en viervoudig wereldkampioen. Deze foto werd genomen in 1983 bij de Grote Prijs van Nederland.


Jean Graton
Jean Graton
Jean Graton
Drie foto's uit 1985, in volgorde:
• De Argentijnse, legendarische racepiloot en vijfvoudig weredkampioen Formule 1 Juan Manuel Fangio met Jean Graton en Albert Uderzo.
• Graton en Uderzo bij de Ferrari waarmee Uderzo deelnam aan een wagenwedstrijd in Angoulême.
• Francine Graton met Uderzo.


Jean Graton
De Belgische topdesigner Luc Donckerwolke is slechts een van de vele mensen uit de autowereld die een grote fan zijn van Michel Vaillant. Hij ontwierp modellen voor Audi, Skoda, Lamborghini, Seat, Volkswagen, Bentley, Hyundai. Sterker zelfs, Donckerwolke heeft op vraag van de Gratons de vijf Vaillante-modellen ontworpen die in het album Operatie Mirage te zien zijn. De vele verhalen die de designer over bedrijfsspionage en paparazzi in diens van andere bedrijven wist te vertellen, bood rechtstreeks inspiratie voor het album. Scenarist Philippe Graton verdiepte zich almaar verder in het thema industriële spionage zodat hij naar Duitsland vloog om er te praten met zo'n paparazzo die er telkens in slaagde de eerste prototypes van wagens te fotograferen. Die fotograaf, Hans Lehmann, werd in het album vereeuwigd als Lans Hellman. Jean Graton ontwierp doorheen de reeks trouwens zelf meer dan tweehonderd Vaillante-modellen.
© foto: Hyundai - Autosport.be

(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jommeke-hommage door Jelle De Beule en Thijs De Cloedt
23/01
TOP
Jommeke
Jelle De Beule is voornamelijk in Vlaanderen bekend als komiek (Neveneffecten), tv-figuur (De Slimste Mens, De Ideale Wereld) of als acteur (De Dag, Callboys en momenteel in een ernstige rol te zien in de tv-reeks Black-out). In april leren we hem ook kennen als stripscenarist, meer bepaald van Jommeke, voor een hommeagealbum. Wees gerust, hij kent de reeks door en door. In de komische tv-reeks Neveneffecten kon je mede van zijn hand al eens een smakelijke parodie van Jommeke bekijken die je hier kan herbekijken.

Samen met beste vriend Thijs De Cloedt maakte Jelle het bijzondere album van hun favoriete stripheld Jommeke. Op 7 april verschijnt hun hommagealbum met de titel Jommeke in de Knel én de Penarie bij Standaard Uitgeverij. Thijs is designer, animator en muzikant. Hij is mee verantwoordelijk voor de animaties van Kabouter Wesley (van Jelles Neveneffecten-kompaan Jonas Geirnaert) en Man Bijt Hond en doet soms de cartoons van zijn vader Marec bewegen.

Het album komt dus niet uit in de remakereeks Jomme (het is een nieuw verhaal), maar gewoon als een buitenreeksalbum onder dezelfde reeksnaam Jommeke. Meer uitleg over Jommeke in de Knel én de Penarie en de beweegredenen lees je in onderstaand persbericht. Aansluitend kan je de character designs bekijken die je hier ook als pdf kan downloaden.


PERSBERICHT:
Wat gebeurt er als twee Jommeke-nerds aan de slag gaan met hun favoriete stripheld? Dan belandt die gegarandeerd in de knel én de penarie. Jelle De Beule en Thijs De Cloedt eren "het strooien dakske" van Jef Nys met een knotsgekke hommage.
"Jommeke in de knel én de penarie komt er op vraag van de uitgeverij", vertelt Jelle De Beule. "Ze kenden mijn fascinatie voor het Jommeke-universum. In De Ideale Wereld had ik er al een paar dingen mee gedaan en met Neveneffecten maakten we ooit een volledige Jommeke-parodie. Ze zochten iemand die de Jommeke-wereld kende en er iets speciaals mee wou doen."
Het verhaal is even simpel als geniaal. Tijdens zijn vijfenzestigjarige carrière heeft Jommeke tientallen fabelachtige schatten gevonden. Alleen blijkt bij een controle door de fiscus dat hij hierop nooit belastingen heeft betaald. Onze stripheld moet plots een dikke 500 miljard euro ophoesten. Helaas heeft hij alles weggegeven aan de wezen, hulpbehoevenden en kinderen die in de sukkelstraat zitten. En uitgerekend nu lukt het hem maar niet om een nieuwe schat te vinden. Voor het eerst in zijn leven zit Jommeke niet alleen in de knel, maar ook nog eens in de penarie!
Jelle De Beule schreef het scenario, maar voor het tekenwerk ging hij aankloppen bij Thijs De Cloedt. "Thijs is al jaren een van mijn beste vrienden", aldus Jelle. "Wij hebben samen in de academie van Gent animatiefilm gestudeerd. Hij is enorm grappig en vreemd genoeg hadden wij nog nooit echt samengewerkt. Ik moet zeggen dat wij een heel goed team vormden samen. Thijs is zeer perfectionistisch, heeft een feilloos gevoel voor humor en zijn tekenstijl is fantastisch."
"Wat ik vooral leuk vind aan Jommeke is dat de strips zich afspelen in onze wereld: Zonnedorp, Vlaanderen", vertelt Thijs. "Het maakt het allemaal herkenbaar en ergens ook geloofwaardig en dat doet je wegdromen. Als kind ben je gefascineerd en ook wel jaloers op de avonturen die Jommeke beleeft."
Kim Sanders van Standaard Uitgeverij is heel blij met het resultaat. "Na vijfenzestig jaar en driehonderd albums leek het ons leuk om Jommeke eens op een andere manier te benaderen", vertelt de uitgeefster. "We waren onmiddellijk heel enthousiast over het verhaalidee van Jelle. Jommeke heeft doorheen de reeks immers heel veel schatten gevonden, denk maar aan albums als De Schildpaddenschat, De Gouden Jaguar en De Schat van de Zeerover, die hij allemaal onbaatzuchtig weg gaf. Dat hij na driehonderd albums daar de tol voor moet betalen bij de belastingen... het klopte gewoon. En dan hadden we de tekeningen van Thijs nog niet gezien. Die maakten het plaatje helemaal compleet. Een moderne kijk op Jommeke, maar toch oh zo herkenbaar."
(
Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Jommeke
Jommeke
Jommeke
Jommeke
Jommeke


Silvester in februari en maart
23/01
TOP
Afrikakorps 2
Afrikakorps 2
Afrikakorps 2
Het overzicht van wat er in februari en maart zal verschijnen bij Silvester stellen we hieronder aan je voor. Van de eerder aangekondigde hardcoveruitvoeringen van Allan MacBride deel 1 en 2 (die Silvester nog deze maand publiceert), staan in februari de softcoveredities gepland. Een voorstelling van Allan Mac Bride vind je hier terug.

Van Olivier Speltens (De Hel van het Oostfront) komt deel 2 van de oorlogstrilogie Afrikakorps in drie uitvoeringen: de gewone hardcover met A3-kunstdruk, de limited edition met andere cover, display en A3-kunstdruk en de collector's edition met andere cover, linnen rug, extra dossier van 8 pagina's en gesigneerde prent. De korte inhoud: "November 1941. Na Operatie Battleaxe ging de zomer aan het Noord-Afrikaanse front vrijwel zonder problemen voorbij. De legers maakten van deze pauze gebruik om hun militaire posities te versterken. Rommel besluit om Tobroek, een diepzeehaven en strategische positie aan de Middellandse Zee, aan te vallen. Joachim Von Richter voegt zich bij zijn mannen om deel te nemen aan het offensief. In het hart van de woestijn zullen mannen en machines in de hel gestort worden!"


De Havik 7
De Havik 8
De Havik 9
De Havik 10
Lezers vroegen ons naar de softcovereditie van het onlangs verschenen tiende deel van De Havik dat Silvester al wel als hardcover uitgaf. Wees gerust, die softcoveruitvoering heeft Silvester nog voor je in petto. Het verschijnt later dit jaar, samen met herdrukken van de softcovers van deel 7, 8 en 9. Diezelfde delen worden vooreerst in februari als hardcover herdrukt én al deze albums zullen dan ook beschikbaar zijn als een collector's edition met andere cover, linnen rug, display en gesigneerde prent op 150 exemplaren. Hetzelfde soort luxe-editie van het nieuwe deel 10 hebben we ook nog te goed en die verschijnt volgende week.


Europa 1
Lynx 1
In maart start de tweede cyclus van Centaurus (waarvan deel 3 die maand wordt herdrukt) onder de cyclustitel Europa. De voorstelling: "Europa, de vierde maan van de planeet Jupiter, is een vreemd hemellichaam, helemaal bedekt met een laag ijs waaronder zich een vloeibare oceaan bevindt. Daar ligt een kleine wetenschappelijke basis waar deze binnenzee wordt bestudeerd. Men vermoedt dat er leven is. Maar op deze basis gebeuren uiterst ongewone dingen en men stuurt vanaf de Aarde een expeditie naar Europa om te onderzoeken wat er aan de hand is."

Ook de sf-reeks Lynx schiet van het lanceerplatform en is een aanrader voor wie al van Centaurus en De Werelden van Aldebaran houdt. de auteurs zijn Alexandre Eremine en Serge Perrotin, de scenarist van onder meer Frank Lincoln en Lance Crow Dog. "In de verre toekomst onderzoeken agenten Bor de la Roque en Annet Pyriev van het Interplanetaire Departement ter Preventie van Ecologische Rampen verschillende planeten die verspreid zijn over de hele melkweg. IDPER-agenten worden Lynx genoemd omdat deze roofdieren in het verleden opnieuw op planeet Aarde werden geïntroduceerd om bepaalde ecologische onevenwichten te herstellen. Elk nieuw deel laat je nieuwe vreemde werelden ontdekken. Telkens worden ook verschillende ecologische rampen en de problemen die zij met zich meebrengen tegen het licht gehouden." Lynx zal in zowel softcover als hardcover verschijnen.


Detectives 6
Brian Bones 3
Mara is de tekenaar van het voorlaatste deel van de door Herik Hanna briljant geschreven reeks Detectives. Elk albums is ene compleet verhaal over een van de zeven detectives die in het album Zeven Detectives in de conceptreeks Zeven bij elkaar werden gebracht. "Dr. Eaton, de rechterhand van Nathan Else, is een bekende misdaadspecialist. In die hoedanigheid getuigt hij tijdens de rechtszaak tegen Elizabeth Pumcake, ook bekend als 'Het Gelaarsde Monster'. De moordenares wordt opgesloten tussen de ergst mogelijke criminelen in het experimentele ziekenhuis van Beltran. Ondanks het feit dat niets hen verbindt vraagt ze een paar maanden later een onderhoud aan met Dr. Eaton. Geïntrigeerd zet Eaton een eerste stap... in het hart van de waanzin."

Van de retroreeks Brian Bones, Privédetective zien we deel 3, Corvette 57, tegemoet. "Gecko National Desert, een nacht in mei 1959... Een Corvette 57 rijdt met hoge snelheid. Maar opeens... Ontvoerd door ufo’s, dat is volgens de bestuurder wat er met de Corvette is gebeurd. Brian Bones gaat op onderzoek en duikt de wereld in van ufo-jagers en andere aan Area 51 gerelateerde complottheorieën. Is het een echte verdwijning of een verzekeringszwendel? En wat heeft die jonge, aantrekkelijke studente journalistiek ermee te maken? Als je afwijkt van het gewone pad kan dat heel wat verrassingen en onwaarschijnlijke ontmoetingen opleveren."


Messara 2
Moordenaar op Maat 2
Van de mooi ingekleurde reeksen Messara en Moordenaar op Maat komen de delen 2. Messara is ene trilogie waarvan deel 1 in 2019 in vertaling verscheen. Voor de vertaling van deel 1 van het vierdelige, door Wilfrid Lupano (Krasse Knarren) geschreven Moordenaar op Maat moeten we al terug naar 2018.

Messara deel 2: "Het tijdperk van de grote Minos is voorbij. Met de reputatie van de Minotaurus die zijn prooien opwacht in zijn labyrint ligt het oude Kreta op sterven. 'We moeten Minos doden!' Het complot verenigt de meest legendarische figuren uit de mythologie. Geschiedenis is in wording. Philippe Bonifay (Zoo) en Jacques Terpant (Zeven Ruiters) laten hun heldin meespelen in een van de mooiste drama's uit de oudheid: de legende van de Minotaurus. Theseus, Ariadne, Phaedra, Icarus... Messara komt ze allemaal tegen.'

Moordenaar op Maat deel 2: "Gedreven door een vreemd soort scheppingsdrang hebben twee rijke klaplopers zich voorgenomen een arme jongeman om te vormen tot een publieke vijand. De toevallig uitgekozen Viktor Wickhoff wordt ondergedompeld in een bad van rijkdom en wellust, tot hun gulheid plots stopt en hij aan zijn lot wordt overgelaten. Radeloos en gefrustreerd als hij is wil Viktor zich wreken, maar zijn gewapende actie loopt uit op een sisser. Hij slaat op de vlucht en zijn vader wordt in zijn plaats gearresteerd... Van iedereen verlaten vindt hij onderdak bij Hermann, een werkloze arbeider die vol is van de antisemitische ideeën die opgang maken in het Wenen van 1900. Hij wil Viktor laten inzien dat er maar een grote schuldige is voor al zijn ellende: het joodse complot..."


Donjon Avondschemer 110
Donjon Monsters 10
Lewis Trondheim en Joann Sfar pikten vorig jaar de draad weer op van hun Donjon-universum en Silvester volgt met mondjesmaat, ook door nog achterstallige delen van de verschillende nevenreeksen te vertalen.

Donjon Avondschemer deel 110 is getekend door Alfred en heeft de volgende inhoud: "Terra Amata is uiteengespat. Terwijl de eilandjes wegdrijven van de magmakern en de zuurstofhoudende atmosfeer, denkt Koning Stof dat het voor hem tijd is om op een heldhaftige manier te sterven. Marvin de Rode klampt zich nog steeds aan hem vast, goedschiks of kwaadschiks, en zal hem dat idee uit z’n hoofd moeten praten door een manier te vinden hen te laten ademen... hem te volgen in Donjon Avondschemer 111, het Einde van de Donjon."

Het door Bézian getekende deel 10 van Donjon Monsters voert twee broers op: "Görk en Krag zijn broers. Als soldaten van het Jammerdal bewaken ze een geheime deur van het Zwarte Kasteel. Omdat die deur weinig gebruikt wordt, vervelen ze zich. Tot op een dag een blinde oude man Krag verplicht versterking te roepen om te verhinderen dat de bejaarde het kasteel binnengaat. Omdat Krag heeft gefaald, wordt hij ter dood veroordeeld. Moet zijn eigen broer hem executeren?"


Frigiel en Fluffy 4
Goblins 4
Voor de jongere lezers zijn er onderstaande albums.

Frigiel en Fluffy deel 4: "Het sneeuwt in Lanniel en de rest van de streek, maar... dat is onmogelijk! De grootvader van Frigiel is er niet en daarom ontvangt Frigiel een brief van de IJskoning. Die dreigt met een eeuwige winter als het dorp geen gigantisch hoog losgeld betaalt. Onze helden moeten meer te weten zien te komen over deze mysterieuze afperser. Daarvoor zullen ze veel ijskoude gevaren moeten trotseren!"

Goblins deel 4: "Er waait een avontuurlijke wind door het dorp van de goblins! Ze maken zich klaar voor een heilige missie: de zoektocht naar het beloofde land, de plek waar ze eindelijk veilig zullen zijn, tot in de eeuwigheid! In Goblins lees je de avonturen van de beginnelingen, de rookies. Goblins fungeren van schietschijf tot speelgoed voor trollen en tandenstokers van draken. Maar hun waanzinnige creativiteit en inventiviteit helpt ze steeds uit deze benarde situaties. Ook al biedt de uitkomst niet altijd een beter resultaat."

Prins Valiant deel 1 (jaargang 1937) wordt in februari herdrukt. Daardoor kan de complete reeks van vijfendertig jaargangen, die Hal Foster van de klassieke ridderreeks tekende, als een voordeelpakket verschijnen die tijdelijk te koop is tegen 395,00 euro in plaats van 630,25 euro.

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
(
Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tien extra albums van Suske en Wiske in het Kort in 2021
23/01
TOP
Suske en Wiske in het Kort
Suske en Wiske in het Kort
Suske en Wiske in het Kort
Suske en Wiske in het Kort
Suske en Wiske in het Kort
Suske en Wiske in het Kort
Suske en Wiske in het Kort
Suske en Wiske in het Kort
Suske en Wiske in het Kort
Suske en Wiske in het Kort
Ook dit jaar komen weer tien albums uit in de reeks Suske en Wiske in het Kort. Die bestaat uit korte verhalen die de voorbije paar decennia voor allerlei instanties of commerciële doeleinden werden getekend en geschreven of die enkel als luxe-uitgave in albumvorm raakten gepubliceerd. Luc Morjaeu ontwierp tien nieuwe covers die je hierboven ziet afgebeeld. Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

• In maart komen de eerste drie verhalen uit, de delen 21 tot 23: De Beestige Brug, Pezige Peekah en De Galapagosgasten (de correcte titel van het verhaal).
• In juni volgen De Primitieve Paljassen, Sinjeur Stekkepoot en Tante Biotica, oftewel de delen 24 tot 26.
• Tot slot verschijnen in oktober De Toetercup, De Tragische Tante, Het Vervloekte Venster en De Werken van Lambik, en dat zijn in volgorde de delen 27 tot 30.

En 2022 zal weer meer bieden.
(
Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kennes in februari
23/01
TOP
Dagboek van een Maankind
Op 3 februari verschijnen bij Kennes twee nieuwe albums. Van Wat een Rotkat komt een tweede deel met cartoons en gags over de kat Mug en zijn baasje.

Een heel mooi album wordt ook Dagboek van een Maankind, getekend door Anne-Lise Nalin en geschreven door Joris Chamblain (De Nieuwe Avonturen van Yakari, Het Dagboek van Cerise, Enola & de Fantastische Fabeldieren). Het verschijnt als hardcoveralbum, 56 pagina's, 12,95 euro. Het album vertelt over "maankinderen'", kinderen met de ziekte xeroderma pigmentosum. Mensen met deze ziekte moeten zich helemaal afschermen tegen uv-stralen. Blootstelling aan de stralen kan tot de vorming van huidtumoren leiden. De inhoud: "Morgane is zestien. Ze is net met haar ouders en haar broertje aangekomen in hun nieuwe huis. Wanneer ze in haar kamer dozen uitpakt, vindt ze toevallig een dagboek achter de radiator. Het werd geschreven door Max, een jongen van zeventien die aan een erg zeldzame ziekte lijdt: daglicht is levensgevaarlijk voor hem. Hij is namelijk een 'maankind'. Hij kan overdag dan ook alleen buitenkomen als hij zich heel goed beschermt."
Het Franstalige album dateert van 2017 en reef sindsdien heel wat prijzen en goede kritieken binnen.
(
Bron: Kennes / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Wat een Rotkat 2


Heruitgave van Paul Tengs debuutreeks Delgadito in kleur bij BD Must
23/01
TOP
Delgadito 1
Delgadito 2
Delgadito 3
Delgadito 4
BD Must geeft eind februari de complete reeks Delgadito van Nederlander Paul Teng opnieuw uit in het Nederlands nadat het de reeks vorig jaar volledig in het Frans uitgaf. De vier delen verschijnen in een hardcovereditie en bovendien volledig in kleur. De reeks verscheen voor het eerst tussen 1981 en 1984 bij uitgeverij Panda in zwart-wit. De albums werden sindsdien niet meer heruitgegeven. Deel 4 was eigenlijk de opener van een nieuwe cyclus die onvoltooid blijft.

Even voorstellen: "Delgadito alias 'de snelle doder' — een door blanken opgevoede Nedni-Apache — keert terug naar zijn volk waar hij met gemengde gevoelens wordt ontvangen. Ondanks het feit dat hij, mede door de bij de blanken opgedane kennis, zijn volk een aantal malen de zege in de strijd bezorgt, wordt hij niet geheel geaccepteerd... Het blijft een raadsel wat Delgadito wil."

Delgadito was de debuutreeks van Paul Teng. Hij bouwde daarna een respectabele carrière uit in het historisch-realistische genre met albums als Libertair Intermezzo, De Vrienden van Igor Steiner en later als tekenaar van de reeksen Shane, De Oneven Orde en tegenwoordig ook als een van de tekenaars van Jacques Martins Tristan. Op scenario van Jean Van Hamme tekende hij het one-shot De Telescoop. En al wat we nu al hebben gezien van zijn huidige project, een nieuwe cyclus van Jean Dufaux's De Klaagzang van de Verloren Gewesten, ziet er geweldig uit.

BD Must gaf in twee delen al Tengs historische strip Jan van Scorel uit. In het Nederlands verscheen dat als one-shot, in het Frans kwam er dus een nieuwe cover bij.
(
Bron: BD Must / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Cocco Bill bij Uitgeverij HUM!
23/01
TOP
Cocco Bill
De plannen van Uitgeverij HUM! voor dit jaar hebben we eind vorig jaar al een klein beetje ingeleid door een nieuwe strip van Brüno en Fabien Nury aan te kondigen (De Man die Chris Kyle Vermoordde, over de moordenaar van de man die Clint Eastwood in de film American Sniper portretteerde) en het avontuurlijke Eden, een nieuwe minireeks van André Taymans. Een andere gloednieuwe titel in het fonds van de uitgeverij, en hopelijk het begin van een langere reeks, wordt Cocco Bill die Benito Jacovitti (1923-1997) in 1957 ontwierp.

Van deze dolkomische, met waanzinnig veel details (inclusief rondslingerende worsten) overladen western bestaan slechts vijf vertaalde albums uit de jaren 1970 en begin jaren 1980. In Nederland kent men Jacovitti's werk nog het best dankzij publicaties in Pep. In 2017 publiceerde Hachette in Italië een complete heruitgave in vijfenveertig delen die als zoete broodjes verkochten. Tijd voor een (nieuwe) kennismaking in onze contreien nadat Uitgeverij HUM! hier ook die andere Italiaanse western terug op de kaart zette: Tex Willer.

Een eerste nieuw album wordt er een van 64 pagina's in hardcover met een lang verhaal van Cocco Bill, aangevuld met korte verhalen uit andere reeksen van Jacovitti, zoals Zorry Kid, een parodie op Zorro. Daarnaast staat er ook een nieuwer verhaal in van Cocco Bill waarin hij Tex Willer ontmoet. Dat verhaal is het werk van Luca Salvagno, Jacovitti's assistent die na de dood van zijn werkgever Cocco Bill overnam. En Salvagno brengt ons weer wat dichter bij huis, want hij is tevens de tekenaar van de door Ger Apeldoorn geschreven, historisch gesitueerde en komische stripreeks De Jongens van de Witt die in StripGlossy te lezen is. Op een eerste album daarvan is het nog wachten tot er materiaal genoeg is.
(
Bron: Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nederlandstalige teaserpagina voor Asterix 39
23/01
TOP
Asterix
De teaserpagina voor Asterix deel 39 is nu ook beschikbaar ook in het Nederlands. Onder die "vertrouwelijk" zou trouwens de naam van het land verstopt zitten, dat nu niet meer bestaat volgens scenarist Jean-Yves Ferri. Meer info over dit album dat in oktober 2021 zal verschijnen, kan je hier lezen.
(
Bron: Van Ditmar / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nick Rodwell schrijft een boek
23/01
TOP
De achtenzestigjarige Nick Rodwell, de zaakvoerder van Moulinsart en getrouwd met Hergés 86-jarige weduwe Fanny (die om gezondheidsredenen in september 2020 aftrad als bestuurster van Moulinsart), neemt een sabbatical. In dat jaar wil hij het boek Trust by Verify schrijven, een titel die is ontleend aan een uitspraak van de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan. In dat boek wil hij al zijn criticasters en kwesties waarin hij als slechterik werd opgevoerd van antwoord dienen. En dat zal een gepeperd boek opleveren, want hij is het na meer dan dertig jaar aan het roer van Moulinsart helemaal zat!

Tegelijk wil hij in zijn boek ook mooie herinneringen kwijt en wil hij uitleggen hoe Moulinsart erin slaagt om Kuifje al decennialang levendig te houden zonder nieuwe albums. Aan het Franse Paris Match zei hij: "Ik wil ook mooie verhalen vertellen, zoals het formidabele avontuur van de filmbewerking van Kuifje in Hollywood door Steven Spielberg."
(
Bron: Paris Match / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Duitse Robbedoes van Flix wordt vertaald
16/01
TOP
Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
Dit voorjaar verschijnen twee albums van Robbedoes door... bij Dupuis. Op 10 maart komt het al aangekondigde Robbedoes-one-shot Pacific Palace (80 pagina's) van Christian Durieux uit. En op 2 juni verschijnt na de Duitse versie uit 2018 en de Franse vertaling uit 2019 alsnog het one-shot van de Duitse stripmaker Flix in het Nederlands. Robbedoes in Berlijn (64 pagina's) verscheen oorspronkelijk enkel in het Duits als een verjaardagsalbum voor de toen tachtigjarige stripreeks. Na het jarenlange gevraag of dit album ook in vertaling uitkomt, kunnen we dus eindelijk antwoorden: jawohl!

Robbedoes
Robbedoes

Soul Food Comics vertaalde in 2017 Flix' Münchhausen en Freud: De Waarheid van het Liegen en een jaar later zijn one-shot Don Quichot. Hij hanteert een Franco-Belgische tekenstijl die ook in Duitsland op heel wat fans kan rekenen. De Duitse uitgeverij Carlsen nodigde hem daarom uit om het eenmalige Robbedoes-avontuur te maken.

Zijn Robbedoes-verhaal speelt zich af in 1989 en brengt het vallen van de Berlijnse Muur, de Stasi, de ontvoering van de graaf van Rommelgem, Kwabbernoots zoektocht naar een scoop en Zwendel bij elkaar. Op de website van het Goethe Institut kan je een uitstekend, Nederlandstalig interview met Flix over deze strip lezen.

Robbedoes
(
Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Driftwereld 3 rondt Ken Broeders' fantasytrilogie af
16/01
TOP
Driftwereld 3
Een Verhaal over een Heks wordt de titel van Driftwereld deel 3, het laatste deel van de fantasytrilogie van Ken Broeders, later dit jaar te verschijnen bij Uitgeverij L. Er komt geen vervolg. De reeks is dus afgerond na dit te verschijnen album, al staat Uitgeverij L wel open voor een eventueel nieuw stripproject.

Een eerstvolgende activiteit van meneer Broeders is een hele reeks illustraties voor een boek over Napoleon Bonaparte in Brugge, geschreven door een vijfentwintigtal historici. Daar krijgt hij veel positieve respons op bij Napoleon-liefhebbers. Wie weet leidt dat naar andere projecten, maar niet noodzakelijk een nieuwe strip. Daarover is nog allemaal niets beslist.


Driftwereld 1
Intussen zal op 3 maart het eerste deel in het Frans verschijnen bij Drakoo, een fantasy- en sf-label van de Franse uitgeverij Bamboo. In het Frans heet de reeks Le Monde Dérivant. De cover is een compleet andere dan de Nederlandstalige versie.
(
Bron: Ken Broeders / Drakoo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Topbedragen voor Kuifje-origineel en Batman-comic
16/01
TOP
Kuifje
Kuifje vestigt een nieuw record. Rond bovenstaande cover van De Blauwe Lotus uit 1936 bestond heel wat controverse over wie nu eigenlijk de rechtmatige eigenaar is. Nick Rodwell van Moulinsart betwist het verhaal van de familie Casterman die de tekening met gouache- en aquarelinkleuring van Hergé cadeau zou hebben gekregen nadat de uitgever het voorstel weigerde voor de eerste albumpublicatie wegens te complex qua te reproduceren inkleurtechniek. Rodwell vindt dat het thuishoort in het Hergé-museum en wou het terugvorderen. In ieder geval zat er geen beweging in de situatie en veilde Artcurial afgelopen week de coverillustratie. Volgens schatting had het 2,2 tot 2,8 miljoen euro moeten opbrengen. Het werd uiteindelijk afgehamerd op 2,6 miljoen. Met veilingkosten erbij 3,175 miljoen euro.

Dit is een absoluut record voor een origineel in de wereld van het Europese stripverhaal. Het vorig record stond ook al op naam van Hergé en Kuifje. In 2014 haalden de schutbladen van de oude Kuifje-albums het bedrag van 2,51 miljoen euro. Een cover van Frank Frazetta voor het Amerikaanse stripblad Eerie raakte in 2019 verkocht voor 5,4 miljoen dollar en blijft wereldwijd het duurste stripgerelateerd origineel.


Batman
Gisteren werd niet alleen het duurste Europese striporigineel geveild, ook de tweede duurste strip ter wereld verwisselde van eigenaar op een veiling van Heritage Auctions in Dallas, Texas. Voor 2,22 miljoen dollar raakte het allereerste nummer in de zelfstandige comicreeks Batman uit 1940 verkocht. Batman bestond al langer, maar de avonturen van de superheld liepen aanvankelijk in de comicreeks Detective Comics.

In het geveilde nummer komen Joker en Catwoman (toen nog The Cat) voor het eerst voor, maar ook het origineverhaal van Batman komt aan bod. De comic van tekenaar Bob Kane, met assistentie van Jerry Robinson en Sheldon Moldoff, op scenario van Bill Finger is het enige exemplaar ter wereld dat een score krijgt van 9,4 punten volgens de Certified Guaranty Company. In novelber raakte nog nummer 27 uit 1939 van Detective Comics, met een vroeger verhaal van Batman, verkocht tegen 1,5 miljoen dollar.

De duurste strip aller tijden is Action Comics nummer 1 met het allereerste verhaal van Superman dat in 2014 voor 3,2 miljoen dollar werd verkocht.
(
Bron: Artcurial / The Art Newspaper / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jommeke en het Ros Beiaard in Dendermonde
16/01
TOP
Jommeke
Een opsteker voor de Dendermondenaren. De uitgestelde ommegang van het Ros Beiaard moest door corona uitgesteld worden en de eeuwenoude traditie wordt pas in 2022 voortgezet. Dat Dendermonde en het paard ook in Jommeke opduiken, is alvast een zekerheid. Op 23 juni ligt het door Gerd Van Loock gemaakte Jommeke-album Het Ros Beiaard in de winkel, deel 305 in de reeks. Hieronder kan je het persbericht lezen.

"Jommeke vierde in 2020 zijn vijfenzestigste verjaardag, maar ook in 2021 zit onze stripheld niet stil. Standaard Uitgeverij werkt samen met de Stad Dendermonde een verhaal uit rond het Ros Beiaard. Het stripalbum ligt in juni in de winkel.

De Ros Beiaardommegang in Dendermonde is uitgesteld naar 2022, maar Jommeke beleeft in juni wel een avontuur met de Vier Heemskinderen. Het verhaal zal niet alleen de (jonge) lezers kunnen bekoren, ook Dendermonde kijkt al vol verwachting uit naar de komst van een van Vlaanderens bekendste striphelden.

'Dit stripalbum vormt een mooie aanvulling op ons bestaande aanbod aan stadspromotie', klinkt het bij burgemeester Piet Buyse. 'Op die manier kunnen Dendermonde en zijn Ros Beiaardtraditie op een laagdrempelige manier bij een breed publiek ingang vinden. We trachten ook om de lancering van de strip te koppelen aan leuke acties voor onze schoolgaande jeugd. Bijkomend leggen we opnieuw een link naar de uitgestelde ommegang en bouwen we de spanning op naar de hoogdag op 29 mei 2022.'

Het verhaal — geschreven en getekend door stripauteur Gerd Van Loock — is een klassiek Jommeke-avontuur geworden. Professor Leybaert, een archeoloog en rasechte Dendermondenaar die samen met zijn drie broers nog een van de heemskinderen is geweest in de befaamde optocht, vindt tijdens een opgraving aan de monding van de Dender een groot gouden hoefijzer. Voor de professor het ultieme bewijs dat de mythe van het Ros Beiaard toch een grond van waarheid bevat. Dendermonde is helemaal in de ban van deze spectaculaire vondst, maar dan wordt het gouden hoefijzer door Anatool gestolen. Slagen Jommeke en zijn vriendjes erin om de schat terug te vinden? Het antwoord lees je vanaf 23 juni in Het Ros Beiaard."
(
Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vijfde Love over hond in Australië
16/01
TOP
Love
Na De Vos, De Tijger, De Leeuw en De Dinosaurus heeft het auteursduo Federico Bertolluci en Frédéric Brrémaud een nieuw album in de tekstloze reeks Love klaar. In hun vijfde deel, dat zich in Australië afspeelt, voeren ze deze keer een hond op. Dark Dragon Books geeft deze reeks in onze contreien uit.
(
Bron: Frédéric Brrémaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Innovation 67 brengt Belgische ramp in herinnering
16/01
TOP
Innovation 67
Glimlach 58
Leopoldstad 60
Brussel 43
Baudoin Deville heeft al een derde getekend van Innovation 67. Na Glimlach 58, Leopoldstad 60 en Brussel 43 wordt dat het vierde avontuur van hoofdpersonage Kathleen in een reeks waarin Belgische historische gebeurtenissen aan bod komen. Scenarist Patrick Weber vertelt in het nieuwe album over het drama dat op 22 mei 1967 in het Brusselse filiaal van de grootwarenhuisketen Innovation (in de Nieuwstraat) plaatsvond. Door een brand vielen 251 doden en 62 gewonden. Het album wordt in het laatste kwartaal van dit jaar verwacht.

Extra stripweetje: door de brand van de Brusselse vestiging gingen ook de archieven van de winkelketen grotendeels in vlammen op. Daardoor kon de organisatie Geheugen Collectief niet meer achterhalen of Willy Vandersteen indertijd ontslagen werd of zelf opstapte en wanneer precies. Daardoor viel een periode van werkloosheid moeilijker vast te stellen om zijn publicaties onder de naam Kaproen te duiden. Wel zeker is dat Vandersteen in de Antwerpse vestiging van Innovation werkte, daar een tijdschrift onder ogen kreeg met een artikel over stripverhalen en zo interesse kreeg voor dat medium. Voor het personeelsblad mocht hij in de loop van 1940 een gagreeks tekenen: Kitty Inno. Het was zijn allereerste strippublicatie.
(
Bron: Nicolas Anspach / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nederlandse petitie voor essentiële status van stripwinkels
16/01
TOP
De lockdown in Nederland is sinds afgelopen week verlengd tot 9 februari. Daardoor blijven ook stripspeciaalzaken gesloten. In België horen stripwinkels integendeel tot de essentiële winkels zodat ze open mogen blijven. Onderstaande oproep ontvingen we van Stripwinkel Sjors om een petitie te tekenen om Nederlandse stripspeciaalzaken en boekhandels alsnog als essentieel te laten beschouwen. Doorklikken naar de petitie kan via deze link.

"Boekhandels zijn essentieel

Wij, lezers, bibliofielen, boekenclubleden, intellectuelen, papierliefhebbers, en andere mensen constateren:
> Dat de regering bij het aanwijzen van 'essentiële winkels' in verband met de coronamaatregelen alleen denkt aan het lichaam en niet de geest, en verzoeken boekhandels ook te beschouwen als essentiële winkels.
> Dat boeken ook online te bestellen zijn is geen argument. Alleen grote platforms profiteren daarvan, terwijl je bij boekhandels juist onbekende werken en kleine juweeltjes kunt ontdekken dankzij de kundigheid van de boekhandelaar.

en verzoeken:
> Boekhandels te scharen onder het lijstje 'essentiële winkels', opdat ze zo snel mogelijk weer open kunnen."
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorbereidingen voor Franse Bollie & Billie integraal zijn gestart
16/01
TOP
Bollie & Billie
Na alle nieuws van vorige week over integrale reeksen die dit jaar starten, kijken we even verder in de toekomst. Het echtpaar Bernard en Christelle Pissavy-Yvernault verdiept zich momenteel in de gagreeks Bollie & Billie van Jean Roba om daar een integrale reeks van klaar te stomen voor uitgeverij Dupuis met veel onuitgegeven materiaal. Voorlopig gaat het om een Franstalige aangelegenheid in zeven delen die in de komende jaren zullen verschijnen. Momenteel zijn daar nog geen vertalingen van te verwachten, want in het Nederlands is Dupuis vorig jaar pas begonnen met de complete reeks opnieuw uit te geven als reguliere albums. Dat noemen we dan een economische conflictsituatie. De gags staan in die heruitgaven gepubliceerd in een chronologische volgorde en met aangepaste of gloednieuwe covers, gebaseerd op coverillustraties die Roba voor het weekblad Robbedoes schilderde. Via onze site en verder contact is een nooit eerder gepubliceerde gag opgedoken en speciaal voor die herlancering ingekleurd en gepubliceerd geraakt in het eerste deel.

Jean Roba (zie foto hieronder) baseerde het jongetje Bollie en de cocker-spaniël Billie op respectievelijk zijn eigen zoon en hond.

Bollie & Billie

De Pissavy-Yvernaults schrijven al jaren achtergronddossiers voor diverse uitgeverijen. Uit de lange lijst sommen we de volgende reeksen op (die niet alle zijn vertaald): Johan en Pirrewiet, Jan Kordaat, Roze Bottel, Sophie, Buddy Longway, Robbedoes en Kwabbernoot, Attila, 421, Lucky Luke, Jaap,... Ze schreven ook boeken en biografieën over de geschiedenis van Robbedoes, Yvan Delporte, Willy Lambil, Lanfeust van Troy, Peter Pan en Op Zoek naar de Tijdvogel van Régis Loisel.

De Sliert

Er zijn trouwens nog meer Franstalige uitgeefplannen rond Roba. Van zijn andere reeks De Sliert bereidt uitgeverij Black & White een gebundelde luxe-editie voor in dezelfde uitvoering in zwart-wit als hun uitgaven van Bernard Prince en Ragebol. Black & White biedt hun kopers bloedmooie (en ook wel dure) uitgaven met waanzinnig uitgebreide dossiers. Eerdere uitgaven of lopende reeksen zijn luxes van Robbedoes door Jean-Claude Fournier en Tome & Janry, Soda, Arkel, Lucky Luke, maar ook luxes van recentere reeksen als Keizerin Charlotte, Jerome K. Jerome Bloks, Rommelgem, Aristophania, Het Goud van de Zwendelaar, Blacksad, Atom Agency en zelfs Havank van Daan Jippes. Check hier de site van de uitgeverij.
(
Bron: Pissavy-Yvernault / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

De Sliert


Robert en Bertrand integraal vanaf juni
09/01
TOP
Robert en Bertrand
In ons stripjaarrrapport schreven we in ons hoofdstukje over integralen nog dat het vaak een kwestie van geduld is tot andere klassieke reeksen ook in een integraal jasje zullen verschijnen. Daarvoor moeten soms eerst andere reeksen afgewerkt raken. Bij Standaard Uitgeverij komt er dit jaar ruimte voor de start van Robert en Bertrand als integrale reeks. Deel 1 verschijnt in juni, deel 2 in september en deel 3 eind november. Vanaf 2022 zullen er jaarlijks vier delen gepubliceerd worden.

Het volledige binnenwerk van 212 pagina's is in kleur, met telkens een achtergronddossier van 16 pagina's, samengesteld door Ronald Grossey, de schrijver van het boek over Studio Vandersteen. Hij popelt al om zijn tanden te zetten in onderwerpen die knipogen naar de historische realiteit.

Vooreerst wordt de lange Willy Vandersteen-periode (vijfenzestig verhalen) gebundeld met maar liefst zeven verhalen per integraal. In de laatste twee integralen van deze periode, die in 2023 zullen verschijnen, staan telkens zes verhalen met in de laatste al de eerste drie verhalen door tekenaar Ron van Riet. Wie goed kan rekenen, weet nu dat er van deze periode tien delen zullen verschijnen. Deel 9 zal 182 pagina's tellen en deel 10 190. Na deze periode volgen de resterende verhalen van tekenaar Ron van Riet (drieëndertig verhalen in totaal, waarvan de eerste drie dus al in deel 10 zullen staan). Die tweede periode zal normaliter in vijf delen gebundeld worden, dus vijftien integralen voor de complete reeks. Van elk deel zal ook een luxe-editie verschijnen op 200 exemplaren, met linnen rug en een met door Ron van Riet getekende en gesigneerde prent. Deze luxes zullen 70 euro per deel kosten.

Willy Vandersteen creëerde Robert en Bertrand in 1972 naar het negentiende-eeuwse toneelstuk van Benjamin Antier en Fréderick Lémaître op basis van de romans van Koen Ravestein. De twee hoofdrolspelers zijn Franse landlopers in de negentiende eeuw die doorheen de reeks evolueren naar (sociaal) onrecht bestrijdende schelmen. Op hun weg vinden ze Nummer 17 als aartsvijand, een agent die hen voor landloperij wil inrekenen. Al vroeg introduceerde Vandersteen het jongetje Joeki, een prins uit Moldavië, naar diens eigen jeugdige evenbeeld. Hij werd een vast nevenpersonage in de reeks.

De reeks startte als krantenpublicatie in Het Nieuwsblad en De Standaard waarvoor De Rode Ridder tijdelijk moest wijken naar het kinderbijvoegsel Pats. Na vijfenzestig delen droeg Vandersteen de reeks over aan tekenaar Ron van Riet met scenario's van Marck Meul en Jacques (alias Yaack) Bakker. Zij voegden de knappe vrouw Evelyne toe tot de vaste cast. Een honderdste album werd de reeks niet gegund. Robert en Bertrand werd in 1993 na achtennegentig delen stopgezet, nota bene met een toenmalige oplage die tegenwoordig als een aanvaardbaar succes zou gelden.

In 1977, op de vierde editie van het Franse stripfestival in Angoulême, werd de bronzen Alfred voor het beste scenario trouwens aan het Robert en Bertrand-album De Stakingbreker toegekend. De prijs werd later in Brussel uitgereikt, maar Vandersteen kon hem die avond niet zelf komen afhalen. Hij stuurde zijn goede kennis, de in december overleden Karel Driesen, met de invitatie waarop Vandersteen voor de organisatoren handgeschreven excuses schreef. Uitgeverij Erasme gaf zevenenveertig albums van de vagebondenreeks in het Frans uit, niet in chronologische volgorde.

De laatste jaren gaf Adhemar de eerste veertig delen al uit in een soort Suske en Wiske Klassiek-uitvoering met linnen rug, hardcover, in een beperkte oplage van 500 exemplaren en met de ingescande originelen als nieuwe albumversie. Het zal bij deze veertig delen blijven nu de integrale reeks een feit wordt.
(
Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Rik Ringers integraal vanaf mei
09/01
TOP
Rik Ringers
Ook van Rik Ringers start dit jaar de integrale reeks bij Le Lombard, te beginnen met de eerste twee delen in mei en september. Tibet en André-Paul Duchâteau, de auteurs van Rik Ringers zijn inmiddels overleden, Duchâteau vorig jaar nog. De integrale reeks wordt een massieve collectie van twintig delen met drie tot vier reguliere albums per bundel met korte achtergronddossiertjes. Elk deel zal ook te koop zijn als luxes (150 exemplaren met linnen rug en ex libris, 75 euro per deel) waarvoor bestellingen nu al worden genoteerd door stripspeciaalzaken. De ex librissen worden gesigneerd door Simon Van Liemt, de tekenaar van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers.

Rik Ringers was een van de grootste successen uit het weekblad Kuifje. Samen met Chick Bill vertegenwoordigden de albums van Tibet een verzekerde verkoop van 20% voor uitgeverij Le Lombard. De reeks werd in 1955 gestart met enkele korte verhalen. In 1961 was de tijd rijp voor een eerste lang verhaal, De Ontvoering. Met de hulp van heel wat decortekenaars en assistenten (onder meer Mittéï, Dany, Christian Denayer, Didier Desmit) lukte het Tibet om in praktisch zijn hele professionele leven achtenzeventig albums te tekenen. Zijn laatste, onvoltooide verhaal werd in 2010 postuum uitgegeven in de toestand zoals hij het had nagelaten.

Rik Ringers

Hierboven zie je alle Franstalige covers van Rik Ringers integraal op een rijtje, van deel 1 tot 20. Ze verschenen tussen 2004 en 2012. De achtergronddossiers van uitgeverij Le Lombard zijn doorgaans minder uitgebreid dan bijvoorbeeld deze van Dupuis. Het gaat telkens om ongeveer zes bonuspagina's met interviews, artikels, covers voor het weekblad Kuifje en ander beeldmateriaal uit het weekblad. In deel 20 staat ook Tibets onvoltooide laatste verhaal, aangevuld met heel wat hommages van bevriende tekenaars aan de in 2010 overleden tekenaar.

In de jaren na Tibets overlijden was er sprake van overnames en nevenreeksen. Olivier Wozniak zou de tekenaar worden van deel 79, geschreven door Jean-Christophe Derrien. Daarnaast zou een nevenreeks komen door Simon Van Liemt en Zidrou. Le Lombard verkoos de snelheid van Van Liemt en gaf hem uiteindelijk de kans om de enige tekenaar van Rik Ringers te worden. Van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers, met nieuwe nummering, zijn inmiddels vier albums verschenen.

(
Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Clifton integraal vanaf juni
09/01
TOP
Clifton
Clifton
Clifton
Clifton
Clifton
CliftonNadat we in de loop van vorige week op onze sociale mediakanalen het goed onthaalde nieuws over de integrale reeks van Robert en Bertrand brachten, konden we vandaag op Facebook en Instagram nog twee andere reeksen aankondigen die dit jaar in een gebundelde editie met achtergronddossiers verschijnen. Hierboven lees je de info over Rik Ringers, en ook Clifton komt uit in een integrale uitvoering. In juni en oktober verschijnen de eerste twee delen bij Le Lombard. Van de integrale reeks zullen zes delen verschijnen naar het Franse voorbeeld die allemaal in 2011 verschenen. Daarin ontbreken wel enkele korte verhalen uit Kuifje Pocket. De integralen komen ook uit in luxe met linnen rug en gesigneerde ex libris op 150 exemplaren tegen 75 euro per deel. Voor deze luxes worden nu bestellingen genoteerd door stripspeciaalzaken.

De detectivereeks Clifton werd in 1959 gecreëerd door Raymond Macherot, die zijn jeugd doorbracht in Groot-Brittannië. Voor het weekblad Kuifje had hij toen al zijn dierenstripreeks Chlorophyl bedacht, in drie integralen beschikbaar bij Scratch Books. Na drie delen hield hij ermee op en stapte over naar het weekblad Robbedoes. Jo-El Azara en Greg maakten toen één verhaal (in 1969) dat ook in de eerste integraal wordt opgenomen.

Vervolgens namen Turk en Bob De Groot de komische detectivereeks over en dat werd een eclatant succes, net zoals hun gagreeks Robin Hoed. Ze tekenden samen negen albums vol. In 1983 droeg Turk het stokje over aan Bédu wiens verhalen aanvankelijk geschreven werden door Bob De Groot en uiteindelijk door Bédu zelf tot 1995.

Daarna viel er weer een gat tot 2003. Michel Rodrigue was de nieuwe tekenaar, opnieuw met Bob De Groot als scenarist. Ze maakten samen drie albums, gevolgd door een vierde, door Rodrigue zelf geschreven verhaal. In 2008 was het vet van de soep en doofde de reeks uit na eenentwintig delen. De laatste twee raakten niet meer vertaald. Dat zal de integrale reeks dus goedmaken.

In latere comebacktijden werd meer dan één reeks heropgestart, met wisselend succes. De Nieuwe Avonturen van Clifton was zo'n succes. Voormalig Clifton-tekenaar Turk was in 2016 opnieuw van de partij om gloednieuwe verhalen te tekenen, nu op scenario van Zidrou, die zelf al een aantal geflopte (onder meer Macherots reeks Chlorophyl) en geslaagde (onder meer Rik Ringers) comebacks mogelijk maakte. Voorlopig blijft die comeback steken op twee albums in 2016 en 2017. Deze verhalen werden niet opgenomen in de Franstalige integrale reeks van Clifton en moet je ook niet verwachten in de Nederlandstalige editie.
(
Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Teaserpagina voor Asterix 39
09/01
TOP
Asterix
Op 21 oktober verschijnt Asterix deel 39, een verdere stap om de inhoud geleidelijk aan te laten evolueren, ook door maatschappelijke veranderingen. En het wordt opnieuw een reisverhaal. Het voorstel voor het verhaal werd nog goedgekeurd door Albert Uderzo die vorig jaar overleed. Afgelopen week werd bovenstaande Franstalige teaserpagina verspreid die niet in het album zal opgenomen worden, normaal gezien wel in de luxeversie van het album, net zoals de vorige keer. Klik hier om dezelfde pagina in het Engels te lezen. Het schaakspelletje en de plotse uitbarsting van druïde Panoramix herinnert trouwens aan een bekende scène uit het album Kuifje in Tibet, een bewust knipoogje van Didier Conrad en Jean-Yves Ferri.

We leren er alvast uit dat Panoramix een vriend in nood te hulp wil schieten. Volgens een interview met scenarist Ferri aan Le Journal du Dimanche ondernemen Panoramix, Asterix en Obelix een verre reis om een middeltje te vinden tegen "renteneurose", een neurotische drang tot het vragen om schadevergoeding of een pathologische conditie waarbij na een ongeluk of ziekte een patiënt weigert zijn genezing te aanvaarden om de schuld in andermans schoenen te kunnen schuiven.

We mogen ons alvast aan een geleidelijke verandering van de verhalen verwachten, zo ook in dit zoveelste reisverhaal. Ferri: "Asterix en Obelix vertrekken naar een niet eerder bezochte bestemming. Zoals je weet is dat moeilijker en moeilijker, want het duo heeft al vele streken bezocht, van Italië tot Griekenland, van Indië tot de Nieuwe Wereld. We kunnen zeggen dat het land waarheen ze reizen vandaag niet meer als dusdanig bestaat. Dit avontuur wordt de kans om de vertelling lichtjes aan te passen. Elk album (dit is het vijfde met tekenaar Didier Conrad, nvdr) is een verder stapje om wat vernieuwing te brengen. En Obelix gaat door met zijn trage psychologische ontwikkeling..."

Ferri plaatst Asterix en Obelix in zijn nieuwe verhaal op gelijke hoogte. "Ze beschikken allebei over een feilloos wapen, de toverdrank, waarmee ze praktisch elke situatie kunnen oplossen. De uitdaging voor de scenarist is er voor elk album iets op te vinden om hun acties te belemmeren."

Tegelijk wil Ferri Asterix wat meer kleur geven. "Dit album geeft me de kans om Asterix wat meer uit te spelen. Hij moet wat meer terugkeren naar de voorgrond. Zijn humeurige - en vechtersbaaskantje zijn doorheen de reeks afgezwakt geraakt. Het is tijd om hem weer te wekken."

Over verwachtingen van het publiek: "De mensen hebben de gewoonte om van Asterix een reeks herkenningspunten te verwachten: karikaturen, piraten... Maar dat is allemaal niet systematisch. Het mag niet veranderen in een spel van 'zoek de zeven fouten'. Wij doseren het dus kleinschalig."

Er speelt ook een beroemdheid in mee, al is dat niet Donald Trump. "Er zal geen verwijzing naar Trump zijn, want we moeten hopen dat hij tegen dan vergeten is. Maar er speelt een beroemdheid in mee die het perfecte uiterlijk heeft voor een rol, een personage dat iedereen kent. Dit gezegd zijnde, moeten we daar voorzichtig mee omspringen."

De maatschappij is intussen veranderd. Lachen met andere volkeren en culturen wordt met argusogen bekeken of veroordeeld. Ook Ferri houdt daar nu rekening mee. "Het klopt dat de wereld is veranderd. In de jaren 1960 konden Albert Uderzo en René Goscinny lachen met buitenlanders, de Engelsen belachelijk maken met hun grote tanden, de Grieken met hun Grieks profiel... De sfeer was goedmoedig. Vandaag heb je bijna een woordenboek op je bureau nodig om te weten waarmee je nog mag lachen of niet. Het spelen met clichés maakt deel uit van de codes van Asterix. Maar ik vind het niet erg om me daar een beetje van te distantiëren. Ik heb het geluk dat mijn persoonlijke humor me niet richt op te confronterende karikaturen. In De Dochter van de Veldheer heb ik de manier waarop jongeren praten bijvoorbeeld afgezwakt."
(
Bron: Le Journal du Dimanche / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kinderen van het Verzet 7 op komst
09/01
TOP
Kinderen in het Verzet 7
In het tweede trimester verschijnt Kinderen van het Verzet deel 7. Opnieuw spanning verzekerd. Het verhaal speelt zich af in de lente van 1943. Een geallieerd vliegtuig stort neer in de buurt van het dorp waar François, Lisa en Eusèbe hun verzetsnetwerk hebben uitgebouwd. De Duitsers haasten zich om de vermiste piloten te vinden. LYNX, de verzetsgroep van de kinderen, stelt zichzelf de missie om de Engelsen te vinden en hen terug te sturen naar Engeland voordat ze in handen vallen van de Duitsers.
(
Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel van Urban
09/01
TOP
Urban 5
We moesten een hele tijd wachten op Urban deel 5, het laatste deel van de virtuoos getekende én vertelde sf-reeks van Roberto Ricci en Luc Brunschwig. Tekenaar Ricci kon in 2018 en 2019 acht maanden lang niet tekenen door een probleem aan zijn rechterhand. Die kwaal speelde hem in het verleden ook al parten, maar niet zo ernstig als tot voor 2020 het geval was. Vorig jaar pikte hij de tekeningen weer op en hij hield woord door het ook te voltooien binnen 2020. De Franse verschijning is gepland in mei bij Futuropolis. Dark Dragon Books kennende zullen we niet te lang moeten wachten op de vertaling van deze topreeks.
(
Bron: Luc Brunschwig / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje van Matthieu Bonhommes tweede Lucky Luke-album
09/01
TOP
Wanted Lucky Luke!
Veel is het nog niet, en in niet zo'n beste kwaliteit, maar dit is een van de pagina's uit het tweede Lucky Luke-verhaal van Matthieu Bonhomme. Je kan er hier meer over lezen.
(
Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een derde Onklopbaar
09/01
TOP
Onklopbaar 3
Super! Er is een derde deel van Pascal Jousselins Onklopbaar op komst. In het Frans verschijnt het over drie maanden..
(
Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripspeciaalzaak Vermeire failliet
09/01
TOP
Vlaanderen verliest een verkooppunt voor strips in Hamme. Vermeire moest een maand geleden de boeken neerleggen. Je kon er ook tijdschriften, boeken en andere persartikelen kopen. Het faillissement werd meer dan een maand geleden uitgesproken. Het zwarte coronajaar is niet de oorzaak, er waren al langer financiële problemen door diverse redenen.

Vermeire was sinds het begin van Stripspeciaalzaak.be een sponsor van onze website.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripjaarrapport 2020: vijfde beste stripjaar met derde grootste daling (-5,7%)
02/01
TOP
Het is weer tijd voor onze jaarlijkse terugblik in cijfertjes. Striplijst 2020 is zo goed en zo kwaad we kunnen met de voor ons beschikbare informatie een laatste keer bijgewerkt. Uitgaven in eigen beheer die niet via gangbare distributiekanalen worden verkocht of bijvoorbeeld enkel via (particuliere) webshops zal je er niet in terugvinden. Ook speciale gelimiteerde beursuitgaven ontbreken weleens. En we zijn nog steeds een Vlaamse website. Bepaalde titels (veelal Donald Duck-strips) die in Nederland in trek zijn, doen dat niet in Vlaanderen waardoor Vlaamse winkels ze gewoon niet aanbieden. Reeksen die Nederlanders hoegenaamd niet lusten en daar bijgevolg niet worden gedistribueerd, zie je op onze site daarentegen wel opgesomd. Onthoud dit als de gebruikelijke (minimale) foutenmarge.
En dan kunnen we nu aan de slag. De percentages in de onderstaande hoofdstukjes zijn afgerond tot één cijfer na de komma. Vergelijkingen met de Franse markt zijn sinds 2017 helaas niet meer mogelijk, want na vele jaren stopte de Franse stripjournalist Gilles Ratier met zijn jaarlijkse vorserswerk. Niemand voelde zich geroepen zijn taak over te nemen.


JAAROVERZICHT: Minder herdrukken maken het verschil
2020 is goed voor 1.410 stripuitgaven (inclusief gecommuniceerde herdrukken) bij 105 verschillende uitgeverijen. Dit is de tweede daling op rij. In het absolute recordjaar 2018 verschenen er 1.528 strips. 2020 staat op de vijfde plaats qua totaal uitgebrachte strips in een jaar. Na de kleine en grotere schommelingen in de voorbije jaren bedraagt de daling in 2020 ten opzichte van 2019 85 albums of -5,7%. Daar zijn 105 uitgeverijen en (gelegenheids)partners voor verantwoordelijk, meer dan in 2019 met 95 uitgeverijen. 2011 blijft op dat gebied het topjaar met 110 uitgeverijen en partners.

2011
2012
2013
2014
2015
+6,9%
-9,5%
-9%
+15,1%
-3,1%
2016
2017
2018
2019
2020
+17%
+1,6%
+4,3%
-2%
-5,7%


grafiek jaren

Hoe correct het totaal is, hangt eigenlijk af van het aantal herdrukken dat we konden noteren. Niet alle info over herdrukken bereikt ons echter. In ieder geval noteerden we in 2020 161 herdrukken (van uitverkochte strips bij één bepaalde uitgever) en 38 heruitgaven (van oude strips bij een andere uitgever, al of niet met een nieuwe vertaling, lettering en cover). Samen: 209 strips. Volgens onze cijfers is dat het tweede laagste aantal sinds we die in 2010 begonnen mee te tellen. In 2011 noteerden we 346 herdrukken en heruitgaven, in 2013 werd het minst herdrukt (151 strips).

2010
2011
2012
2013
2014
2015
293
346
313
151
238
214
2016
2017
2018
2019
2020
257
235
325
244
209

Als we al die herdrukken en heruitgaven aftrekken van alle verschenen strips, komen we voor 2020 uit op 1.211 werkelijk nieuwe uitgaves. Dat zijn er 42 minder dan in 2019. Het recordjaar blijft 2019 met 1.253 nieuwe strips. Ten opzichte van dat jaar is het een daling van -3,3%. 2020 is qua aantal werkelijk nieuwe uitgaven het derde beste jaar.


MAANDOVERZICHT: Flatten the curve met twee herstelmaanden als record
Het aantal maanden met meer dan honderd verschenen strips (nieuw én herdrukken) is net zoals vorig acht. 2017 en 2018 waren jaren waarin voor het eerst in negen maanden meer dan honderd albums uitkwamen. In 2018 waren er in mei en oktober pieken met elk 174 albums. In 2009 bleven mei en oktober de grootste piekmaanden met respectievelijk 178 en 177 albums. In beide maanden waren er zelfs nooit eerder zoveel strips uitgegeven in die specifieke maanden.

2020 kwam wat sneller op gang dan in 2019 met een eerste piekmoment in lockdownmaand maart. Juli was al altijd de vakantiemaand bij uitstek. Vorig jaar bleek het plots de productiefste maand juli te zijn sinds we cijfertjes bijhouden. 2020 is echter de grote uitzondering. Vanaf midden maart moesten Belgische winkels de deuren gesloten houden en begonnen uitgeverijen en distributeurs releases uit te stellen waardoor we in april en mei (de betere maanden van het voorjaar) een inzinking merken qua aantal uitgebrachte strips. In vergelijking met vorige jaren vertoont deze periode een flatten the curve-effect. In juni begon het weer op te veren, maar vooral juli was een herstelmaand met voor het allereerst een maand juli die boven de 100 albums uitstijgt. Gemiddeld gaat het zelfs om meer dan een verdubbeling in vergelijking met de acht voorgaande jaren. De oude groep Ballon Media, nu een onderdeel van Standaard Uitgeverij, is hiervoor een hoofdverantwoordelijke. Juli is anders altijd een maand waarin de groep een pauze neemt en niets uitbrengt. In 2020 nam het de gelegenheid te baat om uitgestelde releases in te halen.

Ook november was een recordmaand, zeg maar de tweede herstelmaand na het begin van het najaar dat voorzichtiger startte dan vorige jaren, maar dat an sich een gemiddeld aantal nieuwe strips opleverde in vergelijking met voorgaande jaren. In november werden 167 albums uitgebracht. Traditioneel is november sowieso een drukkere maand, zelfs te midden de tweede coronagolf, maar deze keer mochten Belgische stripspeciaalzaken open blijven. En zo werd november 2020 de beste november ooit op het gebied van aantal uitgebrachte strips. Uitgestelde strips werden grotendeels nog in 2020 uitgebracht in plaats van meteen naar 2021 te verschuiven.

grafiek maanden

grafiek maandenWie is de grootste producent?
Wie heeft in 2020 de meeste titels uitgebracht, herdrukken incluis? Per uitgeverij levert dat onderstaande top-10 op, tussen haakjes staat hun aantal uitgegeven strips met daarnaast de top 10 van 2019. Dit is géén top-10 van het aantal gedrukte of verkochte exemplaren of welke uitgeverij het best verkocht, het gaat om het strikt aantal uitgebrachte uitgaven, inclusief herdrukken, waarbij één SC en één HC van dezelfde titel als twee uitgaven zijn geteld.

2020
1. Dark Dragon Books (224)
2. Daedalus (132)
3. Standaard Uitgeverij (130)
4. Silvester (104)
5. Dupuis (92)
6. Uitgeverij L (85)
7. Saga Uitgaven (50)
8. Ballon Comics (54)
9. Bonte (41)
10. Le Lombard (34)
2019
1. Dark Dragon Books (235)
2. Standaard Uitgeverij (155)
3. Daedalus (142)
4. Dupuis (112)
5. Silvester (72)
6. Dargaud (67)
7. Uitgeverij L (57)
8. Saga Uitgaven (55)
9. Le Lombard (51)
10. Arboris (43)

De algemene tendens is duidelijk: de grotere uitgeverijen, met decennialange ervaring, hebben allemaal minder strips uitgebracht. Dargaud verdwijnt zelfs uit de top-10 met 'slechts' 28 uitgebrachte strips. Maar in feite was 2019 voor Dargaud een uitzonderlijker hoger genoteerd jaar door vele herdrukken. Zoals hoger al vermeld, maakt vooral het aantal teruggelopen herdukken het verschil. In Frankrijk voerde hoofdzakelijk Glénat een drastischer aangepast coronabeleid door minder nieuwe strips uit te brengen en ze radicaal met soms een vol jaar uit te stellen. Andere Franse uitgeverijen gingen over tot het verschuiven van planningen waarvan de albums voornamelijk wel nog steeds in 2020 werden uitgebracht.
• Ook de nu al jarenlange nummer 1 Dark Dragon Books nam wat gas terug. Het aantal collector's packs bleef op peil met 28. Vorig jaar waren dat er 29. Ze brengen als vanouds in korte tijd complete cyclussen, reeksen of complete verhalen in een gebundelde editie uit in uiteenlopende genres. Het verschil met 2019 komt duidelijk door Star Wars. De Disney-licentie voor Star Wars-titels leverde vorig jaar nog 27 albums op, inclusief herdrukken en packs met sleeves van vroeger verschenen Star Wars-strips. In 2018 waren het er nog 43, in 2018 28. In 2020 waren het er amper 6, met de cyclus Rebellen & Rovers eigenlijk als enige drie albums zonder dat het om een collector's pack gaat. In de VS werden heel wat Star Wars-reeksen stopgezet, ook bij ons liep de interesse en verkoop terug. De in 2018 verworven Marvel-licentie (zonder de Disney-albums) was in 2018 nog goed voor 13 titels, in 2019 waren het er 33 en in 2020 39. De in 2020 verkregen DC-licentie leverde vanaf het najaar al 11 titels op, inclusief de premiumpakketten met een toegevoegde waarde in de vorm van displays of prenten.
Daedalus wisselt een plaatsje met Standaard Uitgeverij, hoewel het zelf minder uitbracht. Daedalus kende een grote meevaller dankzij de goed lopende, nieuwe collectie De Wijsheid van Mythes (11 albums). De voor de jeugd bedoelde nieuwe collectie Diedeldus is ook al meteen goed voor 8 albums. In het najaar gaf de uitgeverij nog een sliert vervolgen én eindes uit van langer lopende reeksen die (te) lang uitbleven. In 2021 blijft Daedalus het uitgeven van nieuwe reeksen afwisselen met wat het nog moet afwerken.
Standaard Uitgeverij blijft in de top-3 de tweede plek met deze keer niet bijzonder veel herdrukken, wel nog steeds met dubbele, driedubbele en zelfs vijfdubbele uitvoeringen (reguliere softcover- en/of hardcovereditie, luxe, superluxe, luxe op groot formaat) en de jaarlijkse productie van meerdere delen per succesreeks. Als het om het aantal verkochte albums gaat, is Standaard Uitgeverij sowieso de leider. De oplages van Dark Dragon Books zijn over het algemeen vrij klein waarbij voornamelijk wordt rekening gehouden met het aantal vooruitbestellingen van stripspeciaalzaken. Dat gaat zelden om hoge aantallen. Vanaf dit jaar vervoegen Jommeke en alle andere reeksen van Ballon Comics (zoals Sisters, Dance Academy, BFF's, Diep in de Zee,...) de catalogus van Standaard Uitgeverij. Ballon Comics — in naam nog een herinnering aan de uitgeefgroep Ballon Media, waarmee Standaard Uitgeverij samensmolt — verdwijnt dit jaar.
Silvester schroefde in 2019 de productie terug. In 2020 kwam het in aantallen terug dankzij onder meer heel wat luxe-edities en collector's editions en verdere pogingen om een markt voor jeugdigere lezers aan te boren.
Dupuis blijft een van de uitgeverijen die niet te beroerd is om albums te herdrukken, maar in 2020 werden algemeen minder albums herdrukt. Tegelijk startte Dupuis wel met het herlanceren van Bollie & Billie, startte de chronologische uitvoering van Guust ook in softcover en voltooide de uitgeverij na een uitgestippeld parcours van vijf jaar de complete herdruksessie van Lucky Luke met een aangepaste, uniforme coverlay-out.
Uitgeverij L kreeg een duidelijke boost, tegen de stroom in mede door een aanzienlijk herdrukprogramma. Door de Belgische lockdownperiode schoof het maandelijks, zelfs wekelijks met planningen. Dat stripfestivals in Nederland niet doorgingen, had weinig effect op het uitbrengen van de succesreeksen van de uitgeverij of uit het blad Eppo.
Saga Uitgaven bracht opnieuw ietsje minder strips uit. Ze laten zich niet ver- of misleiden om almaar meer titels uit te brengen. Een hogere concentratie ging naar de nieuwe integrale reeks Bakelandt waarvan in 2020 de eerste vier delen verschenen, ook in een luxejasje, en waarvan de eerste twee delen moesten herdrukt worden door het hoger dan verwachte succes. De productie van de integrale reeks van Sammy, waarvan in 2021 de eerste vier delen zullen verschijnen, was in 2020 al gestart en resulteert in januari in een eerste beschikbaar album, een maandje na het overlijden van tekenaar Berck.
Ballon Comics staat in de top-10 op nummer 8 met 54 albums. 31 daarvan zijn nieuwe Jommekes en herdrukken van oudere albums. Ook het Jomme-album door Conz rekenen we hierbij.
• Een nieuwkomer is Bonte op plaats 9. Bonte moet het voornamelijk hebben van de verkoop op stripfestivals. Dat hield de bij Bonte publicerende tekenaars niet tegen om hun albums op andere (creatieve) manieren, via sociale media, aan de man of vrouw te proberen brengen. 14 titels betreffen een heruitgave van de complete reeks Tom Tempo. Dat maakt al rap een verschil.
• Ook de grotere uitgeverij Le Lombard gaf in navolging van de jaar na jaar voorzichtiger geworden Franse poot minder uit. Van 51 naar 34. En daar is één stripheld voor verantwoordelijk: Thorgal. Er waren in 2020 beduidend minder Thorgal-(spin-off)albums. Alweer door minder herdrukken, maar ook door het einde van de reeksen over Kriss van Valnor en Wolvin. In 2019 was het wereldje van Thorgal nog goed voor 17 albums, inclusief herdrukken, in 2020 noteerden we 6 lijnen in ons overzicht. Een van die lijntjes is wel de complete reeks Thorgal door Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme in zeven integrale albums die in een verzamelbox horen.

Er zijn uitgeverijen die soms een coproductie aangaan met andere uitgeverijen of albums uitgeven onder een andere imprint of de exclusieve distributie verzorgen van andere uitgeverijen. En nu Standaard Uitgeverij niet alleen de naam is van een uitgeverij, maar ook van een monsterverbond met het vroegere Ballon Media bevinden meerdere uitgeverijen, met name Ballon Comics, Blake en Mortimer, Blloan, Casterman, Dupuis, Dargaud, Glénat, Graton, Le Lombard, Lucky Comics en Marsu Productions, maar ook Matsuoka, zich in die groep.

2020
1. Standaard Uitgeverij (387)
2. Dark Dragon Books (224)
3. Daedalus (132)
4. Silvester (104)
5. Uitgeverij L (85)
6. Saga Uitgaven (50)
7. Bonte (41)
8. Arboris (31)
9. Scratch Books (30)
10. Sherpa (28)
2019
1. Ballon Media (385)
2. Dark Dragon Books (235)
3. Standaard Uitgeverij / Matsuoka / Stribbel Strips (168)
4. Daedalus (142)
5. Silvester (72)
6. Uitgeverij L (57)
7. Saga Uitgaven (55)
8. Arboris (43)
9. Sherpa (31)
10. Bonte (23)
10. Scratch Books (23)

De naakte cijfers leggen bloot dat de nieuw samengestelde groep amper 2 strips meer heeft uitgebracht dan de groep Ballon Media in 2019, toen nog zonder de albums van Standaard Uitgeverij en Matsuoka daarbij. De oorzaak is opnieuw te zoeken bij her lagere aantal herdrukken. Qua aantal nieuwe titels bleven de individuele fondsen binnen de groep (uitgezonderd Glénat) grotendeels op peil. Het aandeel van deze grootste producent is 27,2% van het totaal aantal strips (nieuwe albums plus herdrukken). Op zich een daling, want in 2019 bedroeg het gezamenlijk aandeel nog 36,9%, goed voor 553 albums. Van twee derde naar een kwart dus. We benadrukken nogmaals dat dit enkel slaat op het aantal uitgebrachte albums. Mochten we over eerlijke verkoopcijfers beschikken, dan staat de groep Standaard Uitgeverij voor een verpletterend overwicht.
Arboris bracht minder albums uit. Het vele werk aan integrale reeksen belemmert vaak de aandacht voor andere reeksen in het fonds. In 2021 pikt het alvast Konvooi weer op en geeft het ook het laatste deel uit van de spin-off Nävis.
Een derde van wat Scratch Books in 2020 uitgaf, was een heruitgave van Typex' Andy in tien comicdeeltjes met bonuspagina's.
Sherpa sluit aan met een gelijkaardig aantal albums in 2019 (28 tegenover 31).


Hard, luxueus, verzameld en integraal
In 2020 kwamen er 656 hardcoveralbums uit, goed voor 46,5% van het totaal aantal strips. En dat is in effectief aantal verschenen albums een daling van 40 hardcovers. Exact hetzelfde percentage en exact dezelfde absolute daling noteerden we ook in 2019. 2018 blijft het "hardste" jaar, zowel in aantal als het aandeel van het totaal uitgedrukt. Onthoud dat hardcovers zelden herdrukt worden, softcovers des te meer.

2011
2012
2013
2014
2015
495
533
520
37,3%
40,4%
35,1%
41,9%
42,2%
2016
2017
2018
2019
2020
570
642
736
696
656
39,5%
43,8%
48,1%
46,5%
46,5%

111 (= 16,9%) uitgaven van deze hardcovers zijn luxes. Standaard Uitgeverij neemt het leeuwendeel in, meestal in tweevoud van verschillende reeksen. Alle albums van Arcadia verschijnen ook telkens in een luxeversie en Silvester en Microbe (die er een stil jaar op nahield, maar die van alles voorbereidt voor een grootser 2021) verkenden die markt ook nadrukkelijker. In 2020 verschenen er nooit eerder zoveel luxes. De voorbije jaren bedroeg het aantal luxes 107 (2019), 105 (2018), 96 (2017), 85 (2016), 88 (2015), 91 (2014) en 58 (2013).

In 2020 konden we in 28 verzamelboxen of -banden (strips die bij elkaar gehouden worden met een kartonnen omhulsel, ook wel sleeve genoemd) strips bij elkaar houden. In 2019 waren het er nog 36, in 2018 41, in 2017 72, in 2016 31, in 2015 63, in 2014 24, in 2013 amper 14, in 2012 waren er dan weer 53 boxen en in 2011 57.

Uitgeverijen die verzamelboxen uitbrengen, geven doorgaans geen integralen uit. Bij andere uitgeverijen werd in 2020 werk gemaakt van 154 integralen, inclusief luxe-edities, herdrukken, omnibussen en andere vormen van bundelingen van eerder uitgebrachte albums, al dan niet met bonuspagina's. Strips die meteen in een gebundelde uitvoering en niet eerder als los album verschenen, tellen we dan weer niet mee omdat het om een eerste Nederlandstalige albumuitvoering gaat. Dan noemen we in het Frans verschenen tweeluiken en in het Nederlands als één bundel uitgegeven albums als voorbeeld. 154 is een sprong na de stabieler geworden jaren 2019 en 2018 (elk 133 bundelingen) na de stijgingen in de voorgaande jaren.

Sinds die markt voor integralen een zekerheid blijkt, wagen diverse uitgeverijen zich steeds meer aan langer lopende reeksen om ze in een integraal jasje compleet uit te geven. Het opnieuw uitbrengen en druktechnisch aan te passen materiaal voor integralen of het from scratch samen te stellen materiaal kost doorgaans bijzonder veel tijd, energie en opzoekingen. Ook voor lezers moet de aankoop van deze duurdere albums te behappen blijven. Daardoor belanden andere geplande integrale reeksen op een meerjarenlijst van projecten. Zodra nog lopende reeksen zijn voltooid, is er weer ruimte voor nieuwe integrale reeksen. Op sommige bekende titels zullen we nog wat jaren moeten wachten, rond andere bestaan concretere plannen of zijn er aanvragen voor rechten op een Nederlandstalige publicatie. We zouden hier nu een aantal van die koplopers op verwachtingslijstjes kunnen noemen, maar zolang we daar nog geen duidelijke bevestiging op gekregen hebben, willen we je geen valse hoop geven. In veel gevallen zal die hoop uiteindelijk wel ingelost worden. Zo ook goed?


Eén derde lokaal talent
In 2020 raakte het ronde getal van 500 albums van Vlaamse en Nederlandse stripmakers uitgegeven, herdrukt of gebundeld. Dat is 35,5% van het totaal. Als dit ook kan gerekend worden als "lokaal kopen" dan geldt hier een bescheiden applaus. "Bescheiden" omdat we in 2010, toen we begonnen met dit onderscheid, het percentage oorspronkelijk werk versus vertaalde strips nog 42,5% bedroeg. Maar de voorbije jaren bedroegen de percentages daarentegen 29,3% (2019) en 32,8% (2018).


Conclusie: schadebeperking dankzij doorzetting van uitgevers, creatieve winkeliers en een loyaal publiek
2020 gaat niet de annalen in als een recordjaar, tenzij we op microniveau de maanden juli en november aanhalen. Nooit eerder verschenen in die herstelmaanden zoveel strips in vergelijking met dezelfde maanden in alle voorgaande jaren. Meer uitgeverijen dan in 2019 brachten in totaal minder albums uit.

We belden toch even naar Wim Verheije, CEO bij Standaard Uitgeverij, om onze verdere conclusie te staven. En die is dat de coronapandemie en de gevolgen daarvan niet de rechtstreekse oorzaak zijn voor de algemene daling bij de grotere uitgeverijen die ook in supermarkten strips verkopen. Het grotendeels lagere herdrukbeleid is dat wel.
Herdrukken worden door deze grotere uitgeverijen veelal gepland voor de lange zomervakanties om ze in te zetten bij commerciële acties bij retailers. In een jaar waarin we thuis moesten blijven en families minder nood hadden aan leesvoer van bekende reeksen om op reis te kunnen lezen, waren herdrukken minder aan de orde. Corona lag daarentegen geen beslag op het uitbrengen van nieuwe titels. Dat bleef bij deze uitgeverijen gewoon op peil (de drastische halvering bij Glénat uitgezonderd). Tijdens het jaar werd de release van deze nieuwe titels verschoven, maar ze verschenen nog wel in 2020 in plaats van door te schuiven naar 2021.

We luisterden ook even naar wat Luk Schrijvers (de Vlaamse uitgever van Daedalus) en Rob van Bavel (de Nederlandse uitgever van Uitgeverij L) over het voorbije jaar wisten te vertellen. Daedalus paste de geplande releases niet aan, ook omdat door hen gecontacteerde stripwinkeliers erop aandrongen dat niet te doen. Luk bewondert stripwinkeliers die in de gegeven omstandigheden creatieve oplossingen zochten om strips te blijven verkopen in de lockdownperiode, desnoods door ze zelf aan huis te leveren. Mede daardoor raakte de verwachte grotere schade beperkt en spraken we binnen deze uitzonderlijke context met een tevreden uitgever. Eenzelfde stemming viel ook bij Rob op te tekenen. Uitgeverij L paste zich wel aan tot er betere vooruitzichten waren waarin winkels weer optimaal bevoorraad konden worden. Samen met Oogachtend lanceerde Uitgeverij L een actie om stripwinkels te steunen door het gratis album Striphelden versus Corona uit te geven met belangeloze bijdragen van heel wat Vlaamse en Nederlandse tekenaars. Dat album konden stripwinkeliers dan bij (online) bestellingen meeleveren voor hun klanten. Uitgeverij L noemden we al als een uitzondering op het gebied van het uitbrengen van herdrukken. Zij vonden het belangrijk om bepaalde reeksen "in de lucht te houden". Die beslissing wordt ook in 2021 doorgetrokken. Rob haalde expliciet een "trouw, loyaal publiek" aan dat het stripjaar 2020 hielp redden. Qua klantenbehoud een opsteker, maar de uitbreiding naar nieuwe lezers kreeg wellicht een knauw.

Een ander verhaal horen we uiteraard bij kleinere spelers: (gelegenheids)uitgeverijen die het vaak moeten hebben van een rechtstreekse verkoop op stripbeurzen en -festivals, maar die daarom nog geen verschil maken in stripspeciaalzaken. Zij brachten minder of gewoon geen albums uit, hopend op een beter 2021, hoewel er de eerstvolgende maanden ook al festivals worden afgelast door een gebrek aan voldoende zekerheid tijdens de lange aansleep van de voorbereidingen.

We hoeven je ook niet duidelijk te maken dat een hoge stapel strips nog geen hoge verkoop inhoudt. In maart werden Belgische stripspeciaalzaken getroffen door een gedwongen sluiting, een maatregel die ze bij de tweede besmettingsgolf werd bespaard. Alleen moesten Nederlandse winkels de deuren sluiten in de beste maand van het jaar en duurt die sluiting nog een tijd langer in januari. Winkeliers zagen hun inkomsten (drastisch) dalen, moesten eventueel personeel tijdelijk werkloos stellen, ontoereikende premies van de overheid aanvullen met eigen spaargeld en naar (creatieve) alternatieven zoeken om strips te kunnen blijven verkopen. De verschuiving van verkoop via internet is hierdoor versneld geraakt, tenminste voor winkels die een eigen webshop hebben of met een gelijkaardige service hun klanten van hun aankopen te verzekeren in ruil voor wat ze niet meer in hun winkels konden verkopen. Voor een deel raakte het verlies daardoor enigszins goedgemaakt, maar we mogen niet denken aan alle potentieel gederfde inkomsten. Bij deze algemene conclusie past geen jubelstemming binnen de context omdat het niet voor iedere individuele winkelier geldt. Winkels zonder webshop of aangepaste verkoopservice en onvoldoende financiële middelen om hier verandering in te brengen, zullen het nog moeilijker hebben. Voorlopig is er nog geen winkelier die aangaf voorgoed de deuren te sluiten. We hopen dat die overlevingsdrang sterk blijft en dat 2021 een boost op alle fronten betekent.

Voorzichtigheid blijft echter aan de orde. De werkelijke gevolgen zijn misschien pas dit jaar merkbaar. Blijft het publiek loyaal of kiest het eieren voor zijn geld naargelang veranderende maatregelen en werk- of thuissituaties? Krijgen gloednieuwe reeksen of one-shots eerlijke kansen of zal het publiek dat laten liggen ten voordele van hun vaste reeksen en gewoonteaankopen? Er heerst nog onduidelijkheid over het opzetten van nieuwe initiatieven, het vastleggen van nieuwe projecten voor tekenaars en eventuele besparingen of beknibbelingen bij uitgeverijen en prijsverlagingen (voor productie) of prijsverhogingen (voor stripkopers). Met andere woorden: na de overleefde kortetermijnperiode volgt nu de onzekere langere termijn.


De beste strips van 2020
In onze Stripmomenten van 2020 blikken we terug op het voorbije jaar en presenteert elk redactielid zijn favoriete strips. Maar welke tien albums vind jij de beste van 2020? Doe mee aan onze jaarlijkse topwedstrijd waarbij je fantastische prijzen kan winnen. Jouw mening is nog de belangrijkste van allemaal.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een nieuw auteursduo voor Alex en het vervolg op De Jeugd van Alex
02/01
TOP
Alex
Alex
In 2021 is het honderd jaar geleden dat Jacques Martin geboren werd. Patrick Gaumer schreef een Franstalige monografie van deze auteur van onder meer Alex, Lefranc en Tristan die in september zal verschijnen. Bovendien krijgt Alex er een nieuw auteursduo bij.

Scenarist Valérie Mangin kennen we al van de spin-off Alex Senator. Ze schreef vorig jaar tevens haar eerste verhaal van Tristan, getekend door Nederlander Paul Teng. De nieuwe Alex-tekenaar is Chrys Millien, die al uitstekend werk verrichtte voor De Vliegenier en Gil St-André, allebei op scenario van Jean-Charles Kraehn.

In hun verhaal, met de Franse titel L'Oeil du Minotaure (Het Oog van de Minotaurus), krijgt Cervilla Caeponis, de moeder van Brutus, een juweel van Julis Caesar. Ze valt echter aan zware aanvallen ten prooi. Caesar stuurt Alex en Enak naar Gallië om het mysterie op te helderen.De Jeugd van Alex
In 2019 verscheen een eerste album van drie geplande delen van De Jeugd van Alex door Laurent Libessart en Marc Bourgne. In mei verschijnt bij Casterman alvast in het Frans deel 2 van deze prequelreeks. De jonge Galliër ontwaakt uit zijn coma na zijn val, maar zijn leven wordt op zijn kop gezet door een bedreiging waarvan zijn familie het slachtoffer is.
(Bron: Alix Mag' /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Milo Manara's hoopvolle aquarelreeks voor 2021
02/01
TOP
Milo Manara Milo Manara
Met bovenstaande illustraties drukte Milo Manara zijn strijdvaardige wensen uit voor een beter 2021. Begin november startte hij een nieuwe aquarelreeks waarin hij vooruitblikte naar 2021 met tafereeltjes van kunstenaars die wachten tot ze weer aan het werk kunnen of van meisjes die wachten om te kunnen feesten of dansen.

In Manara’s woorden: "Ik maakte deze kleine aquarellen denkend aan de vele professionals in de cultuurwereld, aan wie gedwongen stilstaat om de verdomde pandemie te bestrijden, voor het welzijn van ons allemaal: muziek, dans, theater, circus, musea en al wie onze ziel met kunst voedt, in de hoop dat alles snel weer zal beginnen."

Hieronder vind je zijn serie. Klik op de afbeedlingen voor een grotere weergave.

Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
(Bron: Milo Manara / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Norma (74) overleden
02/01
TOP
Norma
Het jaar is amper begonnen en we moeten alweer een overlijden melden. Op 1 januari overleed de in Algerije geboren Franse tekenaar Norma (echte naam Norbert Morandière). Hij werd 74 jaar.

Norma Norma Norma Norma
Norma Norma Norma  

In 1981 en 1982 gaf Panda vier albums uit van zijn westernreeks Apache op scenario van Roger Lécureux. Bij Blanco en daarna Blitz verscheen zijn fantasyreeks Hazel en Ogan (drie delen, 1989-1995, geschreven door Bosse) in vertaling. Daarnaast publiceerde hij enkel in het Frans historische strips op scenario van Patrick Cothias (Les Souvenirs de la Pendule, drie delen, 1989-1990), van Frank Giroud (Pieter Hoorn, drie delen 1991-1994), van François Corteggiani (de voortijdig stopgezette reeks Saïto, drie delen, 1993-1995, en de romanverstripping Le Bossu, 1997).

Hij was nog steeds actief als tekenaar, recent publiceerde hij nog La Centième Mouche op scenario van Philippe Lacoeuille.
(
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Anne Malcorps overleden
02/01
TOP
Anne Malcorps
Tot de dood hen scheidt. Maar niet voor Anne Malcorps. Zij vervoegde op 30 december 's ochtends haar vriend Malik die eerder in december overleed. Mevrouw Malcorps is op haar beurt eveneens overleden. Bezoekers van stripbeurzen, waar Malik weleens kwam signeren, zullen haar vast herkennen.

Lees hier ons overlijdensbericht van Malik terug.
(
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Claude Bolling (90) overleden
02/01
TOP
Claude Bolling
Op 29 december overleed Claude Bolling, de Franse jazzpianist, componist, arrangeur en occasioneel acteur. Hij schreef voor meer dan honderd, vooral Franse films de soundtrack. Ook voor tv-reeksen leverde hij muziek.

Lucky Luke
Guust Flater

Op dat lange lijstje prijken ook de lange tekenfilms Daisy Town (1971), De Ballade van de Daltons (1978) van Lucky Luke en Les Dalton en Cavale (1983) met drie afleveringen uit de eerste tekenfilmserie van Lucky Luke. In 1981 verzorgde hij de soundtrack van de film Fais Gaffe à la Gaffe!, een verfilming van Guust Flater waarin het personage een andere naam kreeg.
(
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips