StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 december:
Berck (91) overleden

Updates van 26 december:

Een tweede Lucky Luke-album door Matthieu Bonhomme
FRNK voortaan bij Daedalus
Voorsmaakje Largo Winch-prequel
Een nieuwe Katamarom
Volgende XIII-tweeluik speelt zich af in Cuba en Rusland
Meccano in Eppo en gratis online
Claude Brasseur (84) overleden

Updates van 19 december:

Largo Winch-prequel door Philippe Berthet en Jean Van Hamme start in het voorjaar van 2021
Voltooiing De Complete Tanguy en Laverdure in 2021 + overzicht complete reeks
De 75 beste Suske en Wiske-verhalen
Jose Luis Munuera verstript roman van Herman Melville
Tweede Limbo-album in januari
Tremen II in 2021
Mooie Zomers 6 in 2021
Nieuwe film van voormalig stripscenarist Jan Bucquoy
François Schuiten en Xavier Dorison actief voor denktank van Franse leger

Updates van 12 december:

Malik (72) overleden
Richard Corben (80) overleden
Karel Driesen (73) overleden
Duizend Bommen en Castraten, een boek over censuur in strips
Sherlock Holmes in Amsterdam
Syndikaat in februari
Ex librissen van Charel Cambré voor de luxes van Piet Pienter en Bert Bibber integraal in 2021
Even pauze voor Bruno Brazil
Jérémy Petiqueux creëert strip- en gamewereld in Vesper
Total Combat in het MMA-milieu
Literaire Prijs Pins Alexander voor Buck, Bouvaert en Incroyable!
Romanverstripping Le Château des Millions d'Années
Expo Emmanuel Guibert in Angoulême

Updates van 5 december:

Saga Uitgaven in januari en februari
vzw Arcadia in 2021
De Gouden Fons, je golden ticket voor een origineel van Charel Cambré
Willy Lambil is al begonnen aan De Blauwbloezen 66
Verjaardagsmunt en nieuwe stripmuur van Blake en Mortimer in 2021
Personagestudies Thorgal door Robin Recht
Stripheldinnen op postzegelreeks van bpost
Derde reeks Eppo 4 Free
Goldorak door Europees stripteam
Artbook Jean-François Charles
Artbook Sylvain Despretz, een leerling van Mœbius
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Berck (91) overleden
28/12
TOP
Berck
2020 is genadeloos. Met groot verdriet kondigen we je het overlijden van Arthur Berckmans aan, beter gekend onder zijn pseudoniem Berck. Dat liet de familie weten. De in Leuven geboren Berck overleed in d enacht van 27 op 28 december in zijn slaap in het woonzorgcentrum waar hij al jaren verbleef. Er is geen corona mee gemoeid, zijn lichaam was gewoon op. Berck werd 91 jaar. Hij zal de start van de integrale reeks van Sammy, waarvan in januari deel 1 bij Saga Uitgaven verschijnt, niet meer meemaken.

Berck

Berck was een van de meest productieve Vlaamse tekenaars en een van de weinige wiens albums massaal werden vertaald. Behalve van Sammy is hij ook de tekenaar van Lowietje, Hansje, Pechvogel, Lombok, Mulligan, De Donderpadjes en vele, vele stripverhalen voor onder meer Zonneland, Sjors, Eppo, Kuifje, Robbedoes, Primo,...

Berck
Berck
Berck

Na de Tweede Wereldoorlog probeerde Berck een voet tussen de deur te krijgen bij het dan net gestarte stripweekblad Kuifje, maar zijn rechtstreeks ingekleurde tekeningen maakten duidelijk dat hij nog heel wat te leren had over het stripvak. Dat kon hij bij Pro Apostolis, een religieus maandblad dat tussen 1948 en 1952 werd uitgegeven. Berck publiceerde daarin vele illustraties, heiligen- en missionarissenlevens in stripvorm, tekeningen voor de vaste rubrieken, bij leesverhalen en ook gags waarin hij onder meer zichzelf opvoerde en andere (fictieve) redactieleden, een beetje zoals André Franquin later deed met Guust Flater. In 1952 trouwde Berck en verliet het Jezuïetenklooster dat zijn werkplek vormde. Toch illustreerde hij nog tot 1956 vele boekencovers (ook voor andere uitgevers) en enkele stripverhalen, waaronder De Grote Zwartrok over het leven van missionaris en priester Pieter-Jan De Smet.

Berck
Berck

Midden jaren 1950 ging Berck niet rechtstreeks aan de slag voor Kuifje, maar wel voor de publicitaire afdeling van uitgeverij Lombard, Publiart, waardoor zijn werk alsnog in Kuifje en ook Chez Nous, Ons Volk en Line belandde. Zijn talloze illustraties sierden namelijk advertenties en reclamecampagnes die in deze stripbladen gepubliceerd werden. Hij tekende ook reclamestripjes voor onder meer het chocolademerk Victoria en voor Parein. Vooral het soms gewaagde kleurgebruik viel hierbij op. Maar het vond tegelijk navolging bij collega's.

Berck
Berck
Berck

In 1958 werd hij assistent van Jean Graton (Michel Vaillant) en vond hij in scenarist René Goscinny een partner om zijn eigen stripreeks Pechvogel, over een Parijse taxichauffeur, op te zetten. In 1965 nam Jacques Acar de scenario's voor zijn rekening nadat Goscinny het te druk kreeg met Asterix voor het concurrerende stripblad Pilote. In 1967 stopte deze reeks.
Intussen had Berck op scenario van Yves Duval al de komische avonturenreeks Hansje gelanceerd, over een tamboer in het leger van Napoleon Bonaparte. Oorspronkelijk zou Hansje zich tijdens de Boerenkrijg afspelen met een Vlaams jongetje tegen de Franse bezetter, maar de hoofdredacteur vond dat geen goed idee tegenover de Franstalige lezers. Berck en Duval maakten in de periode 1963-1967 ook nog de eenmalige verhalen Panchico (dat eveneens in het Vlaamse stripblad Ohee een herpublicatie kreeg), Robin, Kenton, de James Bond-persiflage Ken Krom, Lady Bound,... Een aantal van die strips verschenen later bij Brabant Strip.

Berck
Berck
Berck

Berck legde zijn eieren nooit in één mandje tegelijk. Bovenop zijn werk voor Kuifje was hij ook actief voor de jeugdbladen Zonnekind en Zonneland waarvoor hij vaak met Leo Loedts — onder de gezamenlijke naam Studio Arle — korte stripreeksen en complete verhalen publiceerde. Tussen 1963 en 1976 verschenen deze verhalen ook in de Franstalige tegenhangers Dorémi en Tremplin. De meeste van deze verhalen gaf Bonte in 2013 uit in tien albums in een verzamelbox. Korte stripreeksen die hij met Loedts tekende, waren Wim en Eric en De Zwartepinken. Voor 't Kapoentje tekenden ze de gagreeks De Familie Nopkes.

Berck
Berck
Berck

In 1968 ruilde Berck Kuifje voor het weekblad Robbedoes. Dat betekende ook het einde van Hansje. Zijn tekenstijl werd losser voor zijn eerste publicatie in Robbedoes. Dat werd Mulligan, over een Ierse sleepbootkapitein in New York in de jaren 1930. Raymond Macherot en Yvan Delporte leverden scenario's voor twee lange verhalen en Daniël Jansens (Bakelandt) schreef er nog een kort verhaal bij. Voor zijn aangepaste tekenstijl kreeg hij tips van André Franquin, terwijl hij ook inspiratie vond bij Stephen Bosustow en de dynamische tekenstijlen uit het satirische blad Mad.

Tegenwoordig geldt Mulligan als een voorloper van de lijfwachtenreeks Sammy, die in 1970 startte op scenario van Raoul Cauvin. Sammy speelt zich af in de jaren 1920 in Chicago tijdens de Drooglegging of Prohibitie. Veelschrijver Cauvin was toen nog aan het doorbreken, na tegenwerkingen door Delporte, en creëerde in de paar jaar daarvoor de reeksen De Blauwbloezen en Cara en Calebas alias De Musketiers. De Blauwbloezen en Sammy behoren tot Cauvins twee vroegste treffers waarvan het succes vele decennia bleef duren. Ook voor Sammy volgden internationale albums en herpublicaties in stripbladen, tot in Canada toe. Door het vele geweld, het opvoeren van een stratenoorlog tussen politie en gangsters en het aantasten van de openbare macht, stuitte Sammy in de beginjaren weleens tegen de restricties van de Franse censuurcommissie waardoor het Sammy-album Lijfwachten en Koning Dollar in 1975 in de ban werd geslagen en niet in Frankrijk mocht worden verkocht. Ondanks de komische toon, reikte Sammy ook ernstige thema's aan, bijvoorbeeld de Ku Klux Klan of de golf van zelfmoorden na de beurscrash van Wall Street. Maar bovenal vormde de dranksmokkel en de rol van de maffia daarbij onder Al Capone een dankbaar gegeven dat een reeks van veertig albums opleverde.

Berck
Berck
Berck

 Nog steeds vasthoudend aan zijn principe om niet voor slechts één klant te tekenen, creëerde Berck tijdens het tekenen van Sammy nog andere reeksen, zoals Lombok (1969) voor Gazet van Antwerpen, De Donderpadjes (1971-1974) voor Sjors en Eppo, Lowietje (1974-1983) voor Eppo en de sf-reeks Mischa (1972-1974) voor het Duitse Primo, een reeks die nooit in het Nederlands verscheen. Op anonieme basis leverde Cauvin ook scenario's voor Lowietje en Mischa. Voor zowel Sammy als zijn andere reeksen schakelde Berck assistenten in. Hun werk werd nooit werd vernoemd in de albums. Onder meer Bédu, Hurey, Francis Bertrand, Lucien De Gieter en zelfs Yann en Conrad hebben (kortstondig) voor hem getekend en geïnkt.

BerckBerck ging in 1994, op zijn vijfenzestigste, keurig op pensioen en tekende sindsdien geen enkele strip meer. Hij verkocht de rechten op de stripreeks Sammy aan uitgeverij Dupuis. Na eenendertig Sammy-albums van Bercks hand nam Jean-Pol de reeks als tekenaar over die Sammy tot veertig delen uitbreidde. In 2021 tot 2023 zullen alle veertig verhalen, inclusief ongepubliceerde gags, korte verhalen, aankondigingen, Robbedoes-covers, advertenties en zoveel meer omtrent Sammy in tien integrale delen bij Saga Uitgaven verschijnen. Deel 1 verschijnt in januari. Daarin staat ook al een flink stuk van Bercks carrière, te beginnen bij zijn activiteiten voor Pro Apostolis. De integrale reeks zal op honderden pagina's zijn uitgebreide carrière in even uitgebreide hoofdstukken presenteren. Nu is het ineens een eerbetoon geworden aan de man die duizenden lezers plezierde.

Tijdens zijn leven en carrière kreeg Berck verscheidene prijzen. Hij was een stichtend lid van de Stripgilde en won in 1985 zelf de Bronzen Adhemar als bekroning voor zijn carrière. Hij wou die eerst weigeren omdat hij vond dat hij die al vroeger in zijn carrière had moeten krijgen, maar dan zou de prijs naar iemand anders gaan.

BSMAl snel, een eerste keer in een uitgebreid interview in de jaren 1970 in Robbedoes, liet Berck zich in interviews in alle eerlijkheid uit over zijn beroep. Het was niet altijd een pretje, het was keihard werken en de verloning was er niet altijd naar. Een van zijn beste, interessantste, meest uitgebreide en inzichtrijke interviews gaf Berck aan Kurt Morissens voor het infoblad Brabant Strip Magazine (nummer 129) in 2005.

Dat vooral Sammy een blijvende indruk naliet, bewijst de aandacht waarop de reeks nog steeds kan rekenen sinds Bercks overlijden vanmorgen op onze Facebookpagina werd bekend gemaakt. Ons bericht werd niet alleen onder Vlamingen en Nederlanders gedeeld, maar ook door Walen, Fransen, Spanjaarden, Portugezen, Duitsers en zelfs Thailanders.
(© foto: Robin Schouten / Bron: Lambiek.net
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een tweede Lucky Luke-album door Matthieu Bonhomme
26/12
TOP
Lucky Luke
Wanted, Lucky Luke!In 2016 verkozen deelnemende lezers het album De Moordenaar van Lucky Luke, een straffe hommage van Matthieu Bonhomme, tot derde beste strip van dat jaar. Goed nieuws, vijf jaar later, in april 2021, verschijnt alvast in het Frans een tweede Lucky Luke-album van zijn hand onder de titel Wanted, Lucky Luke! Hiernaast zie je een coverontwerp.

In dat verhaal wordt de cowboy op de hielen gezeten door een premiejager. Hij ontdekt daardoor dat er een prijs op zijn hoofd staat voor moord. Er is geen tijd om het nieuws te verwerken, want op dat moment schiet hij een konvooi met vee te hulp die in slechte omstandigheden wordt geleid door drie zussen. Ze zijn alle drie mooi... en intrigerend. Gentleman Luke stelt hun voor hen te begeleiden tot hun bestemming. Maar wars van een hypothetische afslachting door indianen, het plunderen van de kudde en het opsporingsbevel komt het grootste gevaar misschien wel van die drie jonge, zogezegd hulpeloze vrouwen.

Bonhomme is ook de tekenaar van Keizerin Charlotte waarvan in 2019 en 2020 de eerste twee albums verschenen. Het volgende deel van de vierdelige reeks is Bonhommes volgende album na zijn tweede Lucky Luke-verhaal.
(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


FRNK voortaan bij Daedalus
26/12
TOP
FRNK 5
FRNK 6
FRNK 7
Sinds 2017 gaf Dupuis de jeugdreeks FRNK uit, ook in het Nederlands. Maar jeugdreeksen zijn tegenwoordig een dubbeltje op hun kant: ofwel raken ze vlot opgepikt door een publiek, ofwel worden ze voortijdig stopgezet (zie ook Harmony, Zombilenium, Magic7, enzovoort). Dat verging ook de jeugdreeks van Brice Cossu en Olivier Bocquet over een weesjongen die per ongeluk in de prehistorie terechtkomt.

Na vier delen, die nog wel een afgeronde cyclus vormen, vond de voormalige groep Ballon Media het welletjes en trok de stekker uit de Nederlandstalige edities van FRNK. In het Frans liep de daar succesvolle reeks vrolijk verder. We vernamen van verschillende uitgeverijen dat er interesse was om FRNK zelf uit te geven, zonder dat een overname concreet werd. Jeugdreeksen blijven nu eenmaal een risico. Daedalus ziet dat nu wel zitten en gaat vanaf volgend jaar verder met de reeks. De delen 5 (de start van de tweede cyclus) en 6 zullen tegelijk uitgegeven worden in de zomer en als de planning het toelaat volgt eind 2021 nog deel 7. In het Frans zijn voorlopig 7 delen verschenen.

Daedalus geeft de reeks verder uit in softcover, een heruitgave van de eerste delen, die nog vlot verkrijgbaar zijn, is niet aan de orde.
(Bron: Daedalus
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje Largo Winch-prequel
26/12
TOP
Largo Winch
Largo Winch
Vorige week stelden we je La Fortune des Winczlav (Het Fortuin van de Winczlavs) voor, de prequeltrilogie op Largo Winch door Philippe Berthet en Jean Van Hamme. Deel 1 krijgt de titel Vanko 1848 en in het Frans verschijnt ook een gelimiteerde editie met een andere cover (rechtsboven). Hieronder kan je voorsmaakjs bekijken door op de afbeeldingen te klikken.

In november 2021 verschijnt trouwens een tweede Winch-album, en wel deel 23 van de hoofdreeks Largo Winch, door Philippe Francq en Éric Giacometti.


Largo Winch Largo Winch Largo Winch Largo Winch Largo Winch
(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een nieuwe Katamarom
26/12
TOP
De Katamarom 44
In de rubriek Te Verschijnen is kwartaal 1 bij INdruk aangevuld. Let daar ook op de luxeversie van Rubine deel 14. Die verschijnt in een beperkte oplage van 150 exemplaren met een andere coverillustratie, linnen rug en genummerde en gesigneerde ex libris. Een andere extra titel is De Katamarom deel 44. Daarmee beent INdruk de Franstalige reeks van papa Gos en zoon Walt bij.

In hun jongste album worden Khena's adoptievader oom Dirk en Astrid na achtentwintig jaar eindelijk herenigd. Ondanks al die jaren houden ze nog van elkaar en willen ze trouwen. De Melkwegers schenken hun een uitzonderlijke huwelijksreis: een verblijf op hun planeet in een villa en zicht op zee. Maar even na hun aankomst legt een aardverschuiving een constructie bloot die al eeuwenlang door de Melkwegers wordt gezocht. De Poort van de Twee Werelden is een doorgang naar hun oorspronkelijke planeet. En ze ontmoeten een volk van zwarte Melkwegers.
(Bron: INdruk
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Volgende XIII-tweeluik speelt zich af in Cuba en Rusland
26/12
TOP
XIIIXIII deel 27 is al uit in het Frans, de vertaling is echter uitgesteld naar 10 februari 2021. Dit album is het slot van de cyclus. Volgende cyclussen zullen telkens in twee delen verteld worden. Deel 28 en 29 nemen jou en XIII mee naar Cuba en Rusland. XIII zou al eerder in Rusland zijn geweest volgens scenarist Yves Sente. Dat tweeluik zal ook nog volgens hem coherent zijn met de eerste delen van de reeks door William Vance en Jean Van Hamme.
(Bron: ActuaBD.com
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Meccano in Eppo en gratis online
26/12
TOP
Meccano
Afgelopen week startte in Eppo de voorpublicatie van Hanco Kolks nieuwste Meccano-verhaal Poppy. Op 24 december werd ook de website hancokolk.com gelanceerd. Op 4 januari start op die site de Engelstalige online voorpublicatie van Poppy. Maar er is meer.

Via de website kan je drie pagina's per week lezen en om de twee weken plaatst Hanco filmpjes met achtergrondinformatie over de voorgaande pagina's en probeert hij ook jouw vragen te beantwoorden. In de filmpjes laat hij tevens schets- en scenarioversies zien van zijn pagina's en vertelt hij over de ontstaansgeschiedenis van de strip.

Tegelijk wordt via de site een voorverkoop gestart van een uiterst gelimiteerde, exclusieve editie van het boek, dat in mei 2021 wordt gepubliceerd. Bij dat hardcoveralbum hoort een origineel. Het prijskaartje voor het origineel met boek is vastgelegd op 1.000 euro en het moet de latere uitgave van een reguliere editie helpen bekostigen. Momenteel wordt dat dus de enige albumpublicatie. Hanco publiceert zelf de luxe en de oplage zal even groot zijn als het aantal belangstellenden. De keuze voor de originelen gebeurt in volgorde van voorintekening.
(Bron: Hanco Kolk
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Claude Brasseur (84) overleden
26/12
TOP
Claude Brasseur
Le Viager
De Franse acteur Claude Brasseur is op 22 december overleden op 84-jarige leeftijd. Hij kwam uit een acteursfamilie en speelde sinds eind jaren 1950 mee in meer dan 110 bioscoop- en tv-films die vooral in Frankrijk succes oogstten, zoals Un éléphant ça trompe énormément, La Boum en Camping.

Een van die films was de zwarte komedie Le Viager (1972) die Asterix-bedenker René Goscinny samen met zijn filmkompaan Pierre Tchernia schreef en realiseerde.

Brasseur vertolkte rollen in films die werden geregisseerd door onder meer Jean Renoir, Jean-Luc Godard, François Truffaut, Claude Zidi, Claude Berri, Jean-Jacques Annaud en vele anderen.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Largo Winch-prequel door Philippe Berthet en Jean Van Hamme start in het voorjaar van 2021
19/12
TOP
La Fortune des Winczlav In augustus kondigden we de komst van een prequeltrilogie op de reeks Largo Winch aan. De start is gepland in het voorjaar van 2021 bij Dupuis. Nu de Franstalige cover bekend is, rakelen we nog eens alle informatie daarover op in onderstaande voorstelling.

Het in 2021 Blake en Mortimer-verhaal voor Peter van Dongen en Teun Berserik had zijn laatste stripverhaal moeten worden, maar Jean Van Hamme kan het schrijven duidelijk niet laten. Inmiddels legde hij afgelopen zomer de laatste hand aan een trilogie over de voorouders van Nerio Winch, de adoptievader van Largo Winch. Daarin vertelt Van Hamme over het vergaren van het fortuin van de familie Winczlav tot de adoptie van Largo door Nerio Winch. Philippe Berthet tekent deze trilogie die in 2021 start en waarvan er jaarlijks een album van 56 pagina's moet verschijnen.

De Franse titel luidt La Fortune des Winczlav (Het Fortuin van de Winczlavs). De trilogie start als een western, evolueert verder naar luchtvaartavonturen tijdens de Eerste Wereldoorlog en resulteert in een familiesaga waarbij we even moeten denken aan Van Hammes De Meesters van de Gerst. Hieronder staat meer info over de inhoud van de drie delen en daar past een spoiler alert bij.

In de eerste Franstalige roman die hij van Largo Winch schreef (in 1977 verschenen bij Mercure en sindsdien een paar keer herdrukt, ook met een coverillustratie van Dany) laat Van Hamme Largo's adoptievader Nerio Winch al terugblikken op het verhaal van het verwerven van het familiefortuin. Het begint allemaal bij Vanko Winczlav die uit Montenegro emigreert naar de Verenigde Staten en zich in 1845 met zijn vrouw, een Bulgaars naaistertje, en zijn twee zonen in New York vestigt. Hij richt een postorderbedrijfje op dat een relatief succes kent. Zijn zonen zijn avontuurlijker. Sandor wordt levend begraven door de Sioux-indianen die opgejut zijn door hun recente overwinning op de 7de cavaleriebrigade van generaal Custer bij Little Bighorn. Zijn broer Milan probeerde verschillende beroepen uit te oefenen en trouwt met een danseres/hoertje die even snel met haar pistool schiet als Calamity Jane.

De overlevende broer Milan krijgt zelf twee kinderen. En over hen gaat het in deel 2. Thomas is een brutale en koppige schoft die altijd het tegendeel doet van wat men hem aanraadt. Dat leidt hem paradoxaal genoeg naar zijn glorie en fortuin tijdens de beurskrach van 1929. Zijn zus Betty heeft een heel ander lot dan wat Van Hamme in de roman beschrijft. Nu is ze gepassioneerd door luchtvaart en neemt ze deel aan de Eerste Wereldoorlog en de verdediging van Frankrijk. Ze is daarbij niet ingedeeld in een Frans eskader. Ze baant zich met succes een weg door het firmament en krijgt zelfs te maken met de Rode Baron, de Duitse luchtvaartheld.

In deel 3 volgt Van Hamme de lotgevallen van de familie tot de adoptie van de jonge Largo door Nerio Winch. Largo komt er enkel in voor als een tweejarige baby op het einde van deel 3. Van Hamme amuseert er zich ontzettend mee. "Ik ben op een leeftijd gekomen (in januari 82 jaar) dat vooral dat van tel is", legt hij uit. Het houdt voor hem ook een nieuwe oefening in om 75 jaar familiegeschiedenis in een rechtlijnig, samenhangend verhaal te vertellen. Hij heeft voor zichzelf uitgesloten dat hij zijn lezers zal opzadelen met om de haverklap een "enkele jaren later". 

Berthet heeft al een dertigtal pagina's van deel 1 getekend dat 56 pagina's zal tellen. Het kostte hem veel tijd om eraan te beginnen omdat er veel documentatie nodig is over verschillende tijdperken, landen en kledij. Het eerste album van de trilogie zal in de loop van 2021 verschijnen. Het voorstel kwam van José-Louis Bocquet, uitgever bij Dupuis en trouwens ook een nieuwe scenarist van Blake en Mortimer.
(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voltooiing De Complete Tanguy en Laverdure in 2021 + overzicht complete reeks
19/12
TOP
Tanguy en Laverdure
Tanguy en LaverdureIn het voorjaar van 2021 pakt Arboris de publicatie van nieuwe delen van de sf-serie Konvooi weer op met deel 15 en herdrukt d euitgeverij de uitverkochte delen 2, 3, 7 en 8. De Franse reeks zit inmiddels aan deel 20. Ook staat de vertaling van het laatste deel van de spin-off Konvooi - De Jeugdjaren van Nävis gepland. Deze jeugdreeks is getekend door Jose Luis Munuera. Dit geven we hier nu al even mee, maar eigenlijk willen we het over de voltooiing van De Complete Tanguy en Laverdure hebben.

We lieten je al eerder weten dat tekenaar Al Coutelis dwarslag door een oude kwestie. Daardoor kon het laatste deel van de integrale reeks niet in het Frans verschijnen en dus ook niet in vertaling. Inmiddels is de kwestie opgeklaard. In maart 2021 komt bij Dargaud alvast in het Frans deel 10 uit die de integrale reeks afsluit. De cover zie je hierboven. Arboris informeert extra: "Goed nieuws voor alle lezers van Tanguy en Laverdure! Komend jaar kunnen we de verschijning verwachten van het tiende, afsluitende deel van de Tanguy en Laverdure-bundeling, met daarin de laatste door Jean-Michel Charlier geschreven delen van de reeks. Dit deel heeft lang op zich laten wachten omdat de tekenaar van het laatste deel, Alexandre Coutelis, van de toenmalige uitgever Novedi nooit betaald heeft gekregen voor zijn werk en daarom niet veel zin had om toestemming te geven voor opname in deze integrale editie. Dankzij een aanvaardbare financiële regeling met de tegenwoordige Franse rechtenhouder (uitgeverij Dargaud), maar vooral ook als hommage aan Albert Uderzo, samen met Charlier de bedenker (en eerste tekenaar) van de reeks, die ongeveer een jaar voor zijn overlijden nog tegen Coutelis had gezegd dat hij zijn verhaal zeer waardeerde, is de tekenaar er nu toch mee akkoord gegaan zijn verhaal te laten herdrukken in De Complete Tanguy en Laverdure. Het dossier in dit boek bevat onder andere artikelen over de merchandising rond Tanguy en Laverdure, een uitgebreid interview met Coutelis, een artikel over de latere voorpublicaties van de strip en een dossier met alle Tanguy en Laverdure-voorkanten die destijds op het weekblad Pep afgebeeld werden. De exacte publicatiedatum van het boek is nog niet bekend, maar het zal hoogstwaarschijnlijk in het eerste halfjaar van 2021 zijn!"

We nemen gelijk de kans te baat om ons oude overzicht van alle Tanguy en Laverdure-verhalen per integraal op te sommen en te updaten. Hieronder vind je eerst een overzicht van De Complete Tanguy en Laverdure met de inhoud per integraal. Daarna sommen we de losse albums op die niet in deze integrale reeks zullen opgenomen worden en die ook nog niet allemaal zijn vertaald. Tot slot is er nog de "Classic"-spin-off.

De Complete Tanguy en Laverdure
(chronologische bundelingen met opnieuw vertaalde, onverkorte verhalen, kortverhalen en achtergronddossiers)


1
= losse delen 1, 2 (Albert Uderzo + Jean-Michel Charlier)
2 = losse delen 3, 4, 5 (Albert Uderzo + Jean-Michel Charlier)
3 = losse delen 6, 7, 8 (Albert Uderzo + Jean-Michel Charlier)
4 = losse delen 10, 9, korte verhalen uit deel 21 (Jijé + Jean-Michel Charlier)
5 = losse delen 11, 12, korte verhalen uit deel 21 en 22 (Jijé + Jean-Michel Charlier)
6 = losse delen 13, 14, korte verhalen uit deel 22 (Jijé + Jean-Michel Charlier)
7 = losse delen 15, 16 (Jijé / Daniel Chauvin + Jean-Michel Charlier)
8 = losse delen 17, 18 (Jijé + Jean-Michel Charlier)
9 = losse delen 19, 20, 23 (Jijé / Patrice Serres + Jean-Michel Charlier)
10 = losse delen 24, 25 (Patrice Serres / Al Coutelis + Jean-Michel Charlier)

Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure  
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief korte verhalen Eerste Opdracht, Zijn Grote Droom en Valstrik voor een Piloot
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief korte verhalen Overval in de Lucht, De Saboteur en Contraspionage in de Lucht
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief korte verhalen De Stoorzender, Golflengte 268.5 en Spionnen in de Sahara
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief geïllustreerde roman Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde deel 1
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief geïllustreerde roman Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde deel 2
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Deel 10

Te verschijnen
in 2021.


Vervolg van de reeks
Na de albumreeks uit 1961-1988, en dus na het overlijden van scenarist Jean-Michel Charlier, startte in 2002 een nieuwe reeks verhalen.
De albums werden pas in 2013 opgepikt door Arboris die ze voortaan in het Nederlands uitgeeft. De nummering liep door vanaf deel 26. De delen 31 tot 33 zijn nog niet vertaald. Deel 34, Tanguy vs Laverdure, komt in maart 2021 in het Frans uit. Deze nieuwere verhalen worden voorlopig niet opgenomen in de integrale reeks. Na wat auteurswissels kreeg de reeks vanaf deel 31 een vast auteursteam dat bestaat uit tekenaar Sébastien Philippe en de scenaristen Patrice Buendia en Frédéric Zumbiehl. Deze laatsten zijn ook actief voor Buck Danny.

26: Gevangene van de Serviërs (Yvan Fernandez + Jean-Claude Laidin)
27: Operatie Opium (Renaud Garreta + Jean-Claude Laidin)
28: Vlucht 501 (Yvan Fernandez + Jean-Claude Laidin)
29: Klopjacht in Guyana (Frédéric Toublanc + Jean-Claude Laidin)
30: De Derde Factor (Yvan Fernandez / Gilles Laplagne + Jean-Claude Laidin)
31: Diamants de Sable (Sébastien Philippe + Patrice Buendia / Frédéric Zumbiehl) > in januari 2021 gepland in het Nederlands onder de titel Zanddiamanten
32: Le Sabre du Désert (Sébastien Philippe + Patrice Buendia / Frédéric Zumbiehl) > te verwachten in 2021 onder de titel De Sabel van de Woestijn
33: Retour aux Cigognes (Sébastien Philippe + Patrice Buendia / Frédéric Zumbiehl)
33: Tanguy vs Laverdure (Sébastien Philippe + Patrice Buendia / Frédéric Zumbiehl) > nieuw in het Frans in maart 2021

Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Tanguy en Laverdure      


"Classic" Tanguy en Laverdure
Naar het voorbeeld van De Avonturen van Buck Danny "Classic" kwam deze spin-off tot stand. In deze reeks spelen de verhalen zich af in het verleden. De Bedreigde Mirage F1 en Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde is een tweeluik gebaseerd op de enige roman die Jean-Michel Charlier van Tanguy en Laverdure schreef. De vertaling van deze roman staat in De Complete Tanguy en Laverdure deel
7 en 8. Patrice Buendia bewerkte de roman voor tekenaar Matthieu Durand. Hetzelfde duo, aangevuld door Helvet, publiceert vanaf 2019 gloednieuwe verhalen in deze reeks.

Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Deel 4
(De Piloot
die te veel Wist
)

In het Frans verwacht in augustus 2021.

(Bron: Arboris
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De 75 beste Suske en Wiske-verhalen
19/12
TOP
De Schat van Beersel
Op 19 december 1945 verschenen de eerste stroken van het Suske en Wiske-verhaal Op het Eiland Amoras in de krant. 2020 is nog steeds een verjaardagsjaar om de vijfenzeventigste verjaardag van Willy Vandersteens stripreeks te vieren. De voorbije tijd vroeg Standaard Uitgeverij aan hun volgers op sociale media naar hun favoriete Suske en Wiske-verhalen. Daaruit werd onderstaande top-75 gedestilleerd met De Schat van Beersel — eens te meer — als meest geliefde verhaal.

1. De Schat van Beersel
2. Het Eiland Amoras
3. De Kaartendans
4. De Parel in de Lotusbloem
5. De Gouden Cirkel
6. De 7 Schaken
7. De Ringelingschat
8. De Bronzen Sleutel
9. Angst op de Amsterdam
10. De Raap van Rubens
11. De Apenkermis
12. De Bokkerijders
13. Het Spaanse Spook
14. De Dolle Musketiers
15. Het Dreigende Dinges
16. Het Hondenparadijs
17. De Tuftuf-club
18. De Zwarte Madam
19. De Poenschepper
20. Het Verdronken Land
21. De Efteling-elfjes
22. De Tartaarse Helm
23. Goud voor Rome
24. De Dulle Griet
25. De Koning Drinkt
26. Wattman
27. De Circusbaron
28. Het Zingende Nijlpaard
29. De Krimson-crisis
30. De Krachtige Krans
31. De Spokenjagers
32. Het Sprekende Testament
33. Tedere Tronica
34. Het Drijvende Dorp
35. Jeromba de Griek
36. De Sprietatoom
37. De Texasrakkers
38. Het Gouden Paard
39. De Duistere Diamant
40. De Geverniste Zeerovers
41. De Wolkeneters
42. De Charmante Koffiepot
43. De Hellegathonden
44. De Gekke Gokker
45. De Minilotten van Kokonera
46. De Wilde Weldoener
47. Het Bevroren Vuur
48. De Gezanten van Mars
49. De Kleppende Klipper
50. De Poppenpakker
51. De Stemmenrover
52. De Tamme Tumi
53. De Zingende Zwammen
54. Het Zoemende Ei
55. De Edele Elfen
56. De Koddige Kater
57. De Komieke Coco
58. De Kwakstralen
59. De Sissende Sampan
60. De Toornige Tjiftjaf
61. De Zwarte Zwaan
62. Het Vliegende Bed
63. Lambiorix
64. De Groene splinter
65. De Ruige Regen
66. Het Laatste Dwaallicht
67. Prinses Zagemeel
68. De Gouden Locomotief
69. De Koperen Knullen
70. De Olijke Olifant
71. Beminde Barabas
72. De Knokkersburcht
73. De Stalen Bloempot
74. De Sterrenplukkers
75. Het Delta-duel
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jose Luis Munuera verstript roman van Herman Melville
19/12
TOP
Bartleby
Jose Luis Munuera, de tekenaar van De Blauwbloezen deel 65 en heel wat meer (denk maar aan Zwendel, De Campbells, Fraternity, Betoveringen, Het Teken van de Maan, Robbedoes en Kwabbernoot, Walter de Wolf), heeft een volgend album op stapel staan: Bartleby. Het is een stripbewerking van een roman van Herman Melville, wereldberoemd dankzij Moby Dick. De roman verscheen in 1853 anoniem in een tijdschrift voordat het een paar jaar later in een verhalenbundel van Melville werd opgenomen. Het boek is meermaals opnieuw vertaald, onder andere onder de titel De Klerk Bartleby, een Verhaal van Wall Street.

Het verhaal van de oorspronkelijke roman: "Bartleby is het relaas van een advocaat in Wall Street die een nieuwe kantoorkracht aanneemt. De zwijgzame klerk Bartleby verzet aanvankelijk bergen werk, maar gaat dan kuren vertonen. Zonder reden begint hij opdrachten te weigeren ('I would prefer not to' is zijn enige, tot gek wordens toe herhaalde uitleg), en ten slotte voert hij helemaal niets meer uit. Hij reageert stoïcijns op smeekbeden en dreigementen, blijft na zijn ontslag stipt op tijd ten kantore verschijnen en neemt er zelfs permanent zijn intrek: als zijn werkgever 's ochtends vroeg het kantoor afgegrendeld vindt, hoort hij achter de deur Bartleby's stem die hem meedeelt dat hij nog niet op bezoek is gekleed. De tot wanhoop gedreven verteller ziet ten slotte geen andere oplossing dan met kantoor en al te verhuizen, waarmee de rampspoed overigens allerminst ten einde is."
(Bron: Yves Schlirf
/ Jan Bucuoy / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede Limbo-album in januari
19/12
TOP
Limbo 2
Stephan Louwes kwam vorige weekend nog aan het woord in dit interview. Intussen is hij klaar met de opvolger van Limbo - Lux in Tenebris. Deel 2 krijgt de ondertitel Vox Aquarium. Eind januari ligt het door Oogachtend uitgegeven album in de winkel. De albums zijn trouwens tekstloos en elke pagina is één grote illustratie waar je met je ogen in kan verdwalen.
(Bron: Stephan Louwes
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tremen II in 2021
19/12
TOP
Tremen 2
Het is nog zoeken naar een cover (hierbovens staat niet de definitieve versie), maar in ieder geval komt in 2021 een tweede album van Tremen door Nederlander Pim Bos, nu op scenario van Marc Caro die in deel 1 nog een nawoord schreef. De sf-gigant Philippe Druillet schreef toen een voorwoord.

Deel 1 verscheen in het Nederlands (hoewel het om een tekstloze strip gaat) bij Blloan. Dat label bestaat vanaf volgend jaar niet meer, maar dergelijke samenwerkingen met Franse uitgeverijen worden voortaan ondergebracht bij andere uitgeverijen die tot de groep Standaard Uitgeverij horen. In dit geval zal het onder het logo van Standaard Uitgeverij gepubliceerd worden, de Franse versie komt opnieuw uit bij Dargaud.

Hier vind je onze bespreking van Tremen deel 1 uit 2019.
(Bron: Yves Schlirf
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Mooie Zomers 6 in 2021
19/12
TOP
Mooie Zomers 6
Er wordt gewerkt aan een nieuw album van Mooie Zomers waarvan je hierboven al een voorsmaakje vindt. Het wordt deel 6 in de reeks. Het vorige album verscheen in 2018. Tussendoor werkte tekenaar Jordi Lafebre aan een eigen album, Ondanks Alles, 152 pagina's dik, een omgekeerd verteld liefdesverhaal. In het Frans gooide het al hoge ogen. De vertaling verschijnt op 10 februari bij Dargaud.
(Bron: Jordi Lafebre
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe film van voormalig stripscenarist Jan Bucquoy
19/12
TOP
La Dernière Tentation des Belges, de nieuwste film van Jan Bucquoy, is in post-productie voor een geplande release in 2021. Laurent Durieux, de inkleurder van het Blake en Mortimer-verhaal van François Schuiten en een populaire affichetekenaar, heeft bovenstaande affiche getekend. Bucquoy was in een verder verleden stripscenarist, oprichter van het Slipjesmuseum, uitgever van het satirische stripblad Dol (met een aantal seksparodieën op bekende stripreeksen) en regisseur van onder meer La Vie Sexuelle des Belges en Camping Cosmos (waarin een oudere Kuifje en Lolo Ferrari een seksscène spelen).

In de Franstalige prent La Dernière Tentation des Belges spelen de Vlaamse acteurs Wim Willaert (Eigen Kweek, Undercover) en Nathalie Meskens mee. De voorstelling luidt als volgt: "Een dramedy over Jan, een vader die zijn dochter wil redden. Marie wil zelfmoord plegen, maar hij doet er alles aan om haar tegen te houden. Hoe? Door haar verhalen te vertellen, zijn verhalen... Zolang hij haar aandacht kan vasthouden, springt ze niet."

Voor deze 1001 Nachten-achtige vertelling baseerde Jan zich op eigen ervaringen, want zijn dochter Marie pleegde effectief zelfmoord. De film bevat echter meer dan dit zwaarmoedige thema. Bucquoy: "Er zit liefde in, wielrennen, surrealistische poëzie, het imiteren van beroemdheden bij gebrek aan beter en humor, vooral humor."
(Bron:
Laurent Durieux / Jan Bucuoy / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


François Schuiten en Xavier Dorison actief voor denktank van Franse leger
19/12
TOP
Schuiten
Schuiten
Twee scifi-stripauteurs, de Belg François Schuiten en de Franse scenarist Xavier Dorison, maken sinds 2019 deel uit van Red Team, een denktank met alleen maar sf-auteurs van het Franse leger om zich voor te bereiden op de conflicten van morgen.

In samenwerking met wetenschappers en militairen buigen ze zich over de toekomst tussen 2030 en 2060 op het gebied van technologie, economie, geopolitiek, milieu, sociale uitdagingen, duurzaamheid, veranderingen in het algemeen, maar dan gezien vanuit het standpunt van wat de mogelijke bedreigingen, conflicten en zwakke punten daarbij kunnen zijn. Red Team moet het Franse leger helpen voorbereiden om klaar te staan om de belangen, integriteit en de soevereiniteit van Frankrijk te verdedigen. Kortom, om "anders te zien", en dat is nu net waar sf-auteurs in uitblinken.

Samen met illustratrice Jeanne Bergeron geeft Schuiten die mogelijke toekomst vorm. Op de officiële website staat een extra woordje uitleg met eveneens een illustratie van Schuiten. Je kan er ook een pdf downloaden met een studie over "de nieuwe piraten", met nog meer illustraties van Schuiten. In eerste openbare documenten van het pilootproject Saison 0 komen een ruimtelift, een piratennatie en nog meer klimaatopwarming aan bod. Alle volgende seizoenen worden integendeel niet te grabbel gegooid, dat zal classified information blijven.

Schuiten
Schuiten
Schuiten
Schuiten
 
Het idee van Red Team is gebaseerd op een team waarop het Pentagon in de jaren 1980, tijdens de Koude Oorlog, een beroep deed. Toen deelden auteurs als Robert A. Henlein (Starship Troopers), Poul Anderson (Time Patrol) en Larry Niven (Ringworld en een scriptschrijver voor Star Trek en The Outer Limits) hun toekomstvisie met het Amerikaans leger. Dat werk is vandaag nog steeds classified.

Dorison en Schuiten werden geselecteerd uit een lijst van zeshonderd kandidaten. Laurent Genefort (Omale, Spire), Romain Lucazeau (Latium) en Xavier Mauméjean zijn andere teamleden van Red Team, dat ook nog is aangevuld met sociologe Virginie Tournay. Twee andere sf-auteurs verkiezen de anonimiteit omdat ze niet aangevallen of uitgescholden willen worden op sociale media door sf-liefhebbers die niet hoog oplopen met het leger. De auteurs willen ook geen represailles ondervinden op boekenbeurzen. Zij zijn bij Red Team bekend onder de schuilnamen Hermes en Capitaine Numericus.

Op YouTube vind je een presentatiefilmpje van Red Team.

(Bron: Le Point / Alta Plana
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Malik (72) overleden
12/12
TOP
Malik
Het houdt verdomme niet op dit jaar. Vrijdag 11 december is Malik overleden, echte naam William Tai. Je kent hem wellicht van de komische reeks Cupido en de bikkelharde actiereeks Archie Cash. Hij werd 72 jaar. Hij kwam om in een woningbrand in Huppaye (Waals-Brabant).

Malik

Malik werd op 2 januari 1948 geboren in Parijs. Hij was de kleinzoon van een diplomaat uit de entourage van de Chinese minister Chiang Kai-shek. Maliks grootmoeder was een Belgische. Zijn Euraziatische moeder werd dan weer geboren in Mexico en zij trouwde met een Euraziaat met een Franse vader. Het eerste jaar van zijn jeugd bracht hij door in Indochina. Vervolgens emigreerde het gezin Tai naar Brussel. Bij de Jezuïeten leerde hij tekenen. Zijn eerste onderwerpen waren heiligen op kalenders en meisjes op zijn school. Aan de Academie voor Schone Kunsten studeerde hij tien jaar lang. Een eerste kort stripverhaal werd het komische Minuset voor het weekblad Kuifje, geschreven door Jean-Marie Brouyère met wie hij voor Robbedoes nog de reeks Archie Cash op stevige poten zou zetten.

Malik
Malik
Malik

Vanaf 1970 ging hij de realistische toer op. Na een bijdrage aan de reeks Oom Wim, een reeks met educatieve, historische korte verhalen, lanceerde hij in 1971 voornoemde reeks Archie Cash wiens uiterlijk is gebaseerd op acteur Charles Bronson, toen een hoofdrolspeler in menig actiefilm. De reeks werd door Dupuis stopgezet na vijftien albums. Na vele aankondigingen kwam er een paar jaar geleden alsnog een gloednieuw album uit, uitgegeven in eigen beheer en begin dit jaar vertaald door Arcadia. Eveneens met Brouyère en Terence maakte Malik het tweeluik Blue Bird voor Robbedoes.

Malik
Malik
Malik

Voor uitgeverij Archers volgden in de jaren 1980 de korte reeksen Johnny Paraguay (scenario van Terence) en Chiwana. Vanaf 1977 tekende hij komische, korte verhalen van Big Joe, over een gorilla, op eigen scenario en daarna geschreven door Michel de Bom. Ze werden deels in Robbedoes gepubliceerd.

MalikMalikNa een paar mislukte pogingen om een gagreeks op te zetten in Robbedoes — eentje ervan over pratende vuilnisbakken! — startte in 1988 de amusante reeks Cupido op scenario van Raoul Cauvin. Het engeltje, dat goed probeert te doen door met zijn pijlen mens, dier en tutti quanti verliefd op elkaar te laten worden, beleeft vele gags en korte verhalen voordat Dupuis de reeks in 2005 in vertaling stopzette. Het was een beslissing die Malik moeilijk kon verteren. Hij voelde zich vanaf dan meermaals in de steek gelaten en neerslachtig en hij ging, aanvankelijk uit noodzaak, steeds meer signeren op stripfestivals. Hij vocht terug door zijn strips bij kleinere uitgeverijen onder te brengen of ze zelf uit te geven. Cupido ging in het Frans verder tot deel 21. Deel 22 werd uitgegeven door Joker en deel 23 door Noir Dessin. Arcadia nam de draad weer op met vertalingen van niet in het Frans uitgegeven albums.

Malik
Malik
Malik

 In 1989 en 1992 kwamen twee delen uit van de romanverstripping De Hemelzuilen naar het werk van Bernard Clavel bij uitgeverij Claude Lefrancq.

Naast alle bovenstaande albums en reeksen tekende Malik nog heel wat eenmalige stripverhalen (bijvoorbeeld erotische verhalen onder het pseudoniem Phénix), bijdragen aan collectieve albums (onder meer verstrippingen van scabreuze liedjes in de reeks Vieze Varkens, drie albums bij Arboris) en illustraties, onder meer voor Le Soir en Schtroumpf, een stripblad met en over De Smurfen. En behalve voor tekenen had hij ook een passie voor schilderen, maar ook voor gevaarlijke spinnen, slangen en reptielen die hij bij zich thuis kweekte.

Hij was een graag geziene gast op stripfestivals en werkte zich vaak letterlijk in het zweet voor prachtige tekeningen voor zijn fans en bewonderaars. Dat het leven hem niet heeft gespaard en keihard toesloeg, liet Malik zelden merken aan de buitenwereld, die aan hem enkel warme gevoelens en sympathieke indrukken overhoudt.
(Bron: L'Avenir
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Richard Corben (80) overleden
12/12
TOP
Richard Corben
De Amerikaanse striptekenaar Richard Corben is op 2 december overleden na een hartoperatie. Hij werd 80 jaar. In 2018 won hij nog de grote prijs van de stad Angoulême. In 2012 werd hij opgenomen in de Will Eisner Award Hall of Fame. Van Eisners' bekendste reeks The Spirit kleurde Corben enkele afleveringen in. Corbens werk valt vooral op door zijn kleurgebruik en hyperrealisme, zich vaak afspelend in het fantasy- of horrorgenre.

In 1963 ging de op een boerderij in Missouri geboren jongeling aan de slag bij een animatiestudio terwijl hij talloze illustraties en undergroundcomics tekende met fascinerende en veelzeggende titels als Grim Wit, Slow Death, Rowlf, Skull, Anamoly, Death Rattle, Fever Dreams, Fantagor,... Hij gebruikte daarvoor de pseudoniemen Rich Corben of Gore Corben. Een kleine tien jaar later, in 1972, werd hij voltijds illustrator en striptekenaar.

 
Richard CorbenZijn strips verschenen in de legendarische stripbladen Creepy, Eerie, 1984, Comix International en Vampirella en her en der ook in onze contreien. Voor Heavy Metal en het Franse moederblad Métal Hurlant creëerde hij zijn bekendste stripreeks Den, over een schriele nerd die naar Neverwhere reist, een land dat een synthese is van legendarische werelden uit de romans van Robert E. Howard, Edgar Rice Burroughs en H.P. Lovecraft. In die wereld wordt de jongen een in zijn blootje rondlopende spierbundel die (erotische) avonturen beleeft in een wereld vol gevaren, verschrikkelijke monsters en voluptueuze vrouwen. Den kreeg een tekenfilmbewerking in de animatiefilm Heavy Metal uit 1981. De Canadese komische acteur John Candy sprak Dens stem in. Zijn seksueler getint werk werd weleens omschreven als pornografisch. Daar was hij het zelf niet mee eens. Hij hield het liever op "sensueel".

Richard Corben
Richard Corben

Richard Corben
Richard Corben
Richard Corben

  Vanaf 1976 legde Corben zich ook toe op dikkere albums: Bloodstar (op scenario van John Jakes naar een verhaal van Robert E. Howard) en de door Jan Strnad geschreven New Tales of the Arabian Nights en Jeremy Brood. In de jaren 1980 en 1990 gaf hij zijn eigen werk uit via Fantagor Press. Daarna wenkten de grotere uitgeverijen DC Comics en Marvel waarvoor hij aan diverse minireeksen werkte. Zo tekentde hij onder meer diverse afleveringen of minireeksen van Hellboy, Hellblazer, The Punisher, Ghost Rider, Conan en verstripte hij The House on the Borderland van schrijver William Hope Hodgson.

Richard CorbenRichard CorbenEind jaren 1970, begin jaren 1980 verschenen in het Nederlands twee albums met korte verhalen bij Semic Press: Elf Gruwelijke Verhalen en Diepten.

Zijn kunst is ook te zien op de platenhoezen van Bat Out of Hell (Meatloaf), Bad for Good (Jim Steinman) en de filmaffiche van Phantom of the Paradise (Brian De Palma). In mei 2020 werd nog aangekondigd dat er een geanimeerde film zou komen op basis van zijn comic Fever Dreams.

Richard Corben
Richard Corben
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Karel Driesen (73) overleden
12/12
TOP
Karel Driesen
Karel Driesen — de man die zich ooit de "Napoleon van het Beeldverhaal" noemde — is op 10 december overleden. Hij was besmet met het coronavirus waar hij ook aan bezweek. Hij werd 73 jaar. Karel was een grote stripverzamelaar en zette vanaf de jaren 1970 heel wat evenementen, tentoonstellingen en initiatieven op het getouw omtrent cartoons en strips.

Karel Driesen
Karel Driesen
Karel Driesen
Karel Driesen
Karel Driesen
Karel Driesen

Hij organiseerde de eerste stripruilbeurs in Vlaanderen in 1972. Twee jaar tevoren richtte hij het Stripcentrum Driesen op. Hij gaf een aantal blaadjes uit, waaronder Stripklub Nieuwsblad en het gratis informatieblad Gaston, later Guust genoemd, en bijkomende publicaties zoals ansichtkaarten, prenten, kalenders en in 2012 nog enkele zelf uitgegeven schriften met korte verhalen uit het stripweekblad Sprint.

Karel Driesen
Karel Driesen

 Een van zijn grootste verwezenlijkingen was een expo in 1977 met alle toen in leven zijnde tekenaars van Robbedoes: Rob-Vel, Jijé, André Franquin en Jean-Claude Fournier. Rob-Vel raakte daardoor weer even uit de vergetelheid als schepper van het personage. De vier tekenden elk unieke illustraties voor Driesen die ze gebruikte voor advertenties en een poster.

Karel Driesen
Karel Driesen
Karel Driesen

Enkele tekenaars hebben hem ook vereeuwigd. Dit bericht opent met een karikatuur van Franquin en hierboven zie je er van Victor Hubinon en Karel Biddeloo die hem in het De Rode Ridder-album De Galeislaaf opvoerde als Kardis. De rechter tekening is van de hand van Karel Verschuere, ook een tekenaar van De Rode Ridder (de strips en de boeken).

Karel was nog heel actief op Facebook en vulde met eigen informatie en anekdotes berichten over strips aan, ook op onze pagina en die van Stripknip.
(Bron:
Paul Lauwers / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Duizend Bommen en Castraten, een boek over censuur in strips
12/12
TOP
Duizend Bommen en Castraten
In januari publiceert Uitgeverij Vrijdag het boek Duizend Bommen en Castraten, maar liefst 572 rijkelijk geïllustreerde pagina's over censuur in strips. Het boek, met een coverillustratie van Kim Duchateau, verschijnt als hardcover en zal 45 euro kosten.

Dit is het levenswerk van Jan Smet, een pionier op het gebied van stripjournalistiek in Vlaanderen. Zijn hele carrière lang, voornamelijk in Stripgids, berichtte hij over censuurgevallen in binnenlandse en buitenlandse strips, in bijzonder veel bekende stripreeksen tot obscure uitgaven. Op een erudiete, informatieve en ook wel amusante manier schreef hij talloze artikels met talloze voorbeelden over allerlei vormen van censuur, van zwarte balkjes of bijgewerkte tekeningen om bloot te verhullen tot publicatieverboden omdat er niet gelachen mag worden met hooggeplaatsten, bevolkingsgroepen, religie, enzovoort. Dit boek is een herwerkte en aangevulde bundeling van al die artikels die een halve eeuw lang verschenen.

In tijden waarin (zelf)censuur weer helemaal terug is en lange tenen nog langer zijn geworden, is dit boek actueel en het overzicht is overdonderend. Dit wordt een standaardwerk, een must voor elke nieuwsgierige stripliefhebber die geïnteresseerd is in grote hompen boeiende stripgeschiedenis.

De voorstelling van Uitgeverij Vrijdag: "Altijd en overal, en in alle vormen van kunst en entertainment, zijn er dingen die niet mogen. Presidenten, pastoors, politici, politiemannen en puriteinen, allemaal blijken ze wel eens lange tenen te hebben en proberen ze dingen te verbieden. In de wereld van het beeldverhaal is dat niet anders. Meer dan vijftig jaar lang boog strippionier Jan Smet zich over stripcensuur. In dit boek, te beschouwen als zijn levenswerk, behandelt hij bekende, soms zeer gemediatiseerde zaken, maar heeft evenveel aandacht voor ondergesneeuwde of vergeten vormen van censuur. Hij gaat van Europa naar de Verenigde Staten en terug, en belandt onderweg op onverwachte plaatsen. Daarmee biedt dit boek een soms trieste, soms verbijsterende, dan weer geestige of verbazingwekkende schaduwgeschiedenis van het beeldverhaal, met een bijzondere focus op wat allemaal niet mocht."

(Bron: Uitgeverij Vrijdag
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sherlock Holmes in Amsterdam
12/12
TOP
Sherlock Holmes in Amsterdam
We vinden het bijzonder jammer dat de Vikingstrip Jylland, door Przemyslaw Klosin en Bruno De Roover, met enig internationaal potentieel, na amper één cyclus van drie delen al ophoudt. In ieder geval gaat het Pools-Vlaamse auteursduo verder met een gloednieuw project en dat brengt de befaamde speurder Sherlock Holmes naar Amsterdam. Het is een van de nieuwe strips die in 2021 in Eppo zullen verschijnen en daarna in album bij Uitgeverij L.

De pitch: "Londen. Een banale zaak over het verdwenen hondje van een alleenstaande vrouw kent een dramatische afloop: Watson is getuige hoe Sherlock Holmes de vrouw met een mes in de hals steekt. De vrouw valt dood neer. Scotland Yard organiseert een klopjacht, maar Holmes is spoorloos. Watson is geschokt over de meedogenloze daad van zijn vriend. Maar langzaamaan komen de puzzelstukjes samen, en blijkt de zaak helemaal anders in elkaar te zitten dan Watson met eigen ogen heeft kunnen zien. De zaak brengt Holmes en Watson naar Amsterdam, waar een mysterieuze moordenaar verschillende slachtoffers maakt."

(Bron: Uitgeverij L
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Syndikaat in februari
12/12
TOP
Lise op Monstereiland 3
De Yeti's
In februari verschijnt bij Syndikaat De Madeliefjesoorlog, wellicht geen bloedige aflevering in de jeugdreeks Lise op Monstereiland. Met dit derde album zet Kristof Berte een punt achter zijn debuutreeks. Nieuwe projecten wenken, vaker als scenarist. Een daarvan verschijnt eveneens bij uitgeverij Syndikaat. Dat is de al als crowdfundingproject geslaagde strip De Bergenvaarders, een humoristisch, historisch verhaal dat zich afspeelt in de Nederlandse Hanzestad Deventer in 1370. Hier vind je een oude voorstelling.

Ook nog in februari komt een album uit van De Yeti's over een groepje jonge yeti's die samen een grote yeti vormen om avonturiers af te schrikken. Gerard Leever tekende in 2006 op scenario van Patty Klein een kort verhaal van vier pagina's voor een nieuw kinderstripblad dat nooit zou verschijnen. Het project werd voor uitgeverij Zwijsen gerecupereerd voor een leesleeuwboekje als Phil, Polly and the Yeti's en in 2010 werd het een gagreeks voor het blad Dolfje Weerwolfje Magazine. Na twintig afleveringen stopte de publicatie van De Yeti's. In 2018 en 2019 volgden nog herplaatsingen in Nickelodeon Magazine.

Beide albums komen uit in softcover en zullen 8,95 euro kosten.

(Bron: Syndikaat
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ex librissen van Charel Cambré voor de luxes van Piet Pienter en Bert Bibber integraal in 2021
12/12
TOP
Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Ook in 2021 verschijnen vier integralen van Piet Pienter en Bert Bibber. En bij elke luxe-editie hoort een door Charel Cambré getekende ex libris. Hij liet afgelopen week de vier prenten zien waardoor zijn werk voor 2021 op dit gebied alweer klaar is. Naast elke ex libris zie je de cover van een album van Pom waarop Cambré zich baseerde. Hieronder vind je het overzicht van de inhoud van de in 2021 bij Matsuoka te verschijnen integralen.

Integraal 5 (10 maart 2021)
• 18. De Dubbel-Koolzure-Soda-Bom
• 19. Herrie om Carolus Magnus
• 20. De Dictator van San Doremi
• 21. Straalgoud


Integraal 6
• 22. De Diadeem van Swaba
• 23. Bulderlachgas
• 24. Invasie uit het Heelal
• 25. De Tijdmachine


Integraal 7
• 26. Hypnosepillen
• 27. Het Geval Warwinkel
• 28. Superbrandstof en Pikante Saus
• 29. De Dubbelganger


Integraal 8
• 30. Warwinkel in de War
• 31. Polarisatie-preparaat XX
• 32. Hokus-focus-flits
• 33. Gedonder in Bommelheide

(Bron: Charel Cambré
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Even pauze voor Bruno Brazil
12/12
TOP
Bruno Brazil
Afgelopen week kwam deel 2 van het tweeluik De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil uit. Laurent-Frédéric Bollée wil er uiteraard een langere reeks van maken met nieuwe tweeluiken, zonder dat hij gezegd wil hebben dat hij met tekenaar Philippe Aymond vertrokken is voor nog eens twintig delen. Deel 1 verkocht voor de auteurs en uitgeverij Le Lombard motiverend genoeg voor verdere avonturen van Bruno en zijn Commando Kaaiman, maar werkelijk groen licht zal enkel knipperen als het nieuwe deel 2 in dezelfde lijn van verwachtingen ligt qua verkoop. Intussen werkt Aymond aan een nieuw album van Lady S.
(Bron:ActuaBD.com
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jérémy Petiqueux creëert strip- en gamewereld in Vesper
12/12
TOP
Vesper
Jérémy Petiqueux, de tekenaar van Barracuda en De Ridders van Heliopolis, presenteerde afgelopen week zijn nieuwste project, Vesper. Eind 2021 staat een eerste album gepland bij Dargaud, maar Vesper omvat veel meer dan enkel een pure fantasy-avonturenreeks. Van de door Jérémy gecreëerde wereld bestaat ook een game-universum, met jaarlijks nieuwe uitbreidingen die samengaan met de stripreeks. Zelf is hij een groot adept van rpg-games, van Final Fantasy tot nieuwere fenomenen.

Vesper
Vesper
Vesper
Vesper
Vesper
Vesper

Over het verhaal wil hij nog niets kwijt. Hierboven vind je alvast een reeks voorsmaakjes. Er bestaat ook een trailer van die je hier kan bekijken.

Vesper
Vesper
 
De stripreeks bij Dargaud staat trouwens los van het gamegedeelte. Als stripliefhebber zonder interesse voor games kan je Vesper ook lezen en het spel ka gespeeld worden zonder de strip te lezen. Dargaud heeft zelf niets te maken met de game Vesper: Ether Saga. De financiering daarvan is sinds kort gelanceerd als een crowdfundproject waarbij je hier kan investeren om in ruil diverse Franstalige of Engelstalige goodies te verkrijgen, van digitale kopieën van de game over artbooks en (luxe)albums tot originele tekeningen en de mogelijkheid om je eigen monster te creëren die in de game zal meespelen. Je kan er ook al een demo downloaden. Van de beoogde 10.000 euro is al ongeveer de helft binnengehaald.

(Bron: Jérémy Petiqueux
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Total Combat in het MMA-milieu
12/12
TOP
Total Combat 1
Nog een extra te verschijnen titel bij Saga Uitgaven is voor februari: het eerste deel van het tweeluik Total Combat van Jack Manini (Jack Cool, Liefde in Oorlogstijd, Het Meisje van de Wereldexpo, De Wet van de Kanun). Het speelt zich af in het MMA-milieu, de mixed martial arts, zowel in de ring als op straat. Manini maakt er een (melo)drama van waar punch in zit.

De inhoud: "Tot nu toe gaat alles goed voor Jimmy Perez. Hij is verliefd op Jazlyne, de vrouw van zijn leven. Hij is een van de jonge beloften van de “Mixed Martial Arts”, de gevechtsport waarbij alle slagen toegelaten zijn. Jimmy lijkt onverslaanbaar, maar alles stort bruusk in elkaar: zijn bestaan, zijn relatie en zelfs zijn lichamelijke integriteit... Jimmy is een vechter, maar hoe pakt hij de wreedste en onvoorspelbaarste tegenstander aan terwijl hij nog maar een schim van zichzelf is?"

(Bron: Saga Uitgaven
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Literaire Prijs Pins Alexander voor Buck, Bouvaert en Incroyable!
12/12
TOP
Buck
Buck
Incroyable!
Voor de vijfde keer is de Literaire Prijs Prins Alexander van België uitgereikt. Op initiatief van prins Alexanders vrouw, prinses Léa, bekroont de prijs elke keer een ander genre of thema voor zowel een Nederlandstalige als een Franstalige uitgave, geschreven en/of getekend door een Belg en uitgegeven door een Belgische uitgeverij. Dit jaar werd gekozen voor strips voor volwassenen. De prijs wordt elke keer rond 29 november uitgereikt, de dag waarop de prins, een veellezer, overleed.

Buck (uitgeverij Oogachtend) van Frederik Van den Stock kreeg de prijs bij de Nederlandstalige uitgaven en ontvangt daardoor 2.000 euro. De 2.000 euro voor de Franstalige uitgaven is op een ex aequo uitgedraaid en moet gedeeld worden door Simon Spruyt voor diens Bouvaert, Elegie voor een Ezel (Blloan) en scenarist Victor Zabus die Incroyable! (Dargaud) schreef. Simon Spruyt is een Vlaming wiens album in het Nederlands en Frans verscheen en daardoor kans maakte op een prijs voor beide taaluitgaven. Bij de Nederlandstalige uitgaven eindigde Bouvaert op de tweede plaats, samen met Béatrice van Joris Mertens en Portret van een Zuipschuit door Olivier Schrauwen.

Ook de jury was geplitst in een Nederlandstalige en Franstalige samenstelling.
De Nederlandstalige jury bestond uit:
Roel Daenen, hoofdredacteur van Stripgids
Willem De Graeve, Director of Communications bij het Belgisch Stripcentrum
Kurt Morissens, stripexpert
Marjan Temmerman, journalist bij de VRT, stripliefhebster

De Franstalige jury bestond uit:
Mélanie Andrieu, verantwoordelijke voor tentoonstellingen en conservatie bij het Belgisch Stripcentrum
Thierry Bellefroid, literair ournalist bij de RTBF en schrijver, stripspecialist
Frédéric Ronsse, oprichter van stripwinkel Brüsel, zaakvoerder van boekhandel Flagey
Michel Visart, journalist, stripliefhebber

Uit het juryrapport voor Buck: "Onze keuze hield rekening met zowel de vormgeving, als het scenario en de tekeningen. Buck behaalde het beste resultaat, en werd algemeen beschouwd als een stevig boek. Enerzijds is het met zijn prachtige, verrassende tekeningen heerlijk om te doorbladeren, maar het is tevens een inkijk op de hedendaagse maatschappij. Het doorloopt inderdaad de wereldgeschiedenis, maar omwille van de humor en het ware talent van de schrijver is het allesbehalve saai. Esthetisch gezien is het een fijn verhaal, maar het is ook een boek waarmee men hardop kan lachen!"

Uit het rapport voor Bouvaert: "Het is een heel Belgisch-Vlaams werk dat zich afspeelt gedurende de renaissance. Via het verhaal van een denkbeeldige schilder herontdekt men de kunstwereld en wordt op subtiele wijze de relatie tussen kunst en sponsors in het licht gesteld. Het is fascinerend. Simon Spruyt is een complete auteur!"

En over Incroyable!: "Het voldoet perfect aan de vier criteria: creatief, origineel, innovatief en favoriet. Er is een aspect van de Kleine Prins die op de planeet Brussel belandt. Het behandelt onderwerpen die diepgaand kunnen zijn. Het is erg ontroerend. Dit boek kan worden gelezen door elk publiek, alle generaties. Dit boek laat niemand onverschillig! Wat een talentvolle verhalenverteller!"chiedenis van het beeldverhaal, met een bijzondere focus op wat allemaal niet mocht."

(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Romanverstripping Le Château des Millions d'Années
12/12
TOP
Le Château des Millions d'Années
Onlangs werd de trilogie USA über Alles door Daedalus in vertaling afgerond. Van dezelfde scenarist Richard D. Nolane loopt ook nog die andere uchroniereeks Wunderwaffen. Inmiddels heeft hij een volgend project: de verstripping van Le Château des Millions d'Années, een vierdelige boekenreeks van Fransman Stéphane Przybylski, oftewel een soort "Indiana Jones meets The X-Files", volgens Nolane en "Indiana Jones meets Roswell in Irak" luidens uitgeverij Soleil, die de reeks uitgeeft vanaf januari. De tekenaar is de Kroaat Zeljko Vladetic. De covers zijn van Yvan Villeneuve. Over een mogelijke vertaling is nog niets geweten.

De reeks begin in 1939 wanneer Heinrich Himmler naar Irak een archeologische missie stuurt voor de Ahnenerbe (Onderzoeksvereniging Duits voorouderserfgoed) met de bedoeling bondgenoten te vinden bij lokale bevolkingen en een nieuwe wereldorde voor te bereiden. de missie staat onder leiding van SS-officier Saxhäuser. Ter plekke doet hij een fantastische ontdekking die de op stapel staande Wereldoorlog een totaal andere loop kan geven. Bovendien zou Saxhäuser zijn eigen lot kunnen veranderen op een verontrustende manier.

(Bron: Soleil
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Expo Emmanuel Guibert in Angoulême
12/12
TOP
Emmanuel Guibert
De Franse stripmaker Emmanuel Guibert won begin dit jaar de grote prijs van de stad Angoulême, zowat de belangrijkste Europese stripprijs. De editie van 2021 wordt een andere editie dan anders door het virus dat 2020 overkop gooide. Maar Guibert krijgt wel zijn grote overzichtsexpo in het stripmuseum van Angoulème. Daarin treedt hij in dialoog met bevriende auteurs, ook buiten het stripmilieu op. Alle info vind je hier.
(Bron: BDAngoulême
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in januari en februari
05/12
TOP
Mijn Dochter, Mijn Kind
Er komt misschien nog een titel bij in februari, maar we geven je alvast dit overzicht van te verschijnen albums in januari en februari bij Saga Uitgaven.

In februari publiceert de uitgeverij het 96 pagina's tellende one-shot Mijn Dochter, Mijn Kind. Het is geschreven en getekend door David Ratte die we nog kennen van de komische reeks De Reis van de Vaders die bij Gorilla verscheen. Hier begeeft hij zich in een totaal ander register met een realistisch, hedendaags drama. De inhoud: "De dag waarop Chloé haar moeder vertelt dat haar vriendje Abdelaziz heet, valt dat nieuws in slechte aarde. Hoewel ze het tegendeel beweert, is Catherine een racist. En dat niemand zich illusies maakt, ze keurt de relatie af en ze laat het niet na haar dochter dat te laten weten. Het contact tussen moeder en dochter raakt gespannen, verslechtert, verwatert en verdwijnt. Wanneer Abdelaziz iets ergs overkomt, wil Catherine haar dochter steunen. Maar de band is verbroken."


Ghost Kid
De Vreemde Vogel
Van Tiburce Oger verscheen in 2017 de westernstrip Buffalo Runner bij Microbe. Intussen koos de auteur van de eerdere western Het Pad van de Schimmen (drie delen bij Blitz) voor een nieuwe Franse uitgeverij (Bamboo) waardoor zijn nieuwste westernone-shot Ghost Kid in vertaling bij Saga Uitgaven zal verschijnen. Dat gebeurt in januari in hardcover. Het album telt 80 pagina's en vertelt over de oudere cowboy Ambrosius Morgan die voor een ranch in moeilijkheden werkt. Hij krijgt een brief van een oud lief die haar vertelt dat hij een dochter heeft en dat zij samen met haar kersverse echtgenoot vermist is. De oude man besluit zijn dochter te gaan zoeken en de maandenlange tocht leidt hem naar de Mexicaanse grens waarbij hij zijn schietgrage talenten nog enkele keren zal moeten aanspreken. Onderweg komt hij een zwijgend indianenjongetje tegen. Omdat Ambrosius twijfelt of hij aan waanbeelden lijdt door het drinken van smerig water weet hij niet zeker of het jongetje werkelijk bestaat. Hij noemt hem daarom Ghost Kid terwijl het joch hem vergezelt op zijn verdere tocht.

Na eerdere samenwerkingen voor De Buit, Exile en Rémi - Alleen op de Wereld werken Éric Stalner en co-scnearist Cédric Simon opnieuw samen aan De Vreemde Vogel, een historisch gesitueerd tweeluik. "Eind negentiende eeuw, een immense sloppenwijk rond Parijs: de Zone. Daar wonen Eugénie en haar bende die doorgaat voor haar familie. Vijf mensen die sterk met elkaar verbonden zijn, te midden misdeelden die overal uit de stad werden verjaagd door de vastgoedspeculatie. Om haar droom te realiseren, het heropbouwen van “De Vreemde Vogel”, het cabaret van haar grootvader, is Eugénie tot alles bereid. Diefstal, bedrog en chantage behoren tot haar dagelijkse activiteiten. Maar de almaar gewaagdere zwendel dreigt het groepje in gevaar te brengen. En dan heeft Eugénie een beslissende ontmoeting met de grote Sarah Bernhardt..."


Detox 2
Detox 2
Detox 2De fans van Jim komen begin 2021 aan hun trekken. Vooreerst komt het uitgestelde deel 4 van Een Nacht in Rome uit dat het tweede tweeluik afsluit. In januari komt de hardcovereditie uit, in februari volgt de softcoverversie met andere coverillustratie. Het is het dikste album van de reeks. De inhoud: "Tien jaar na hun eerste nacht in Rome lukte het Marie niet om haar tweede afspraak met Raphaël na te komen. Die nacht in Italië lag ver weg van wat ze zich had voorgesteld... En misschien zijn sommige beloften ook te moeilijk om in te lossen... Bij het ochtendgloren verlaat Marie de oude stad om naar de luchthaven te gaan... Ze weet nog niet dat Raphaël alles zal proberen om de loop der dingen om te keren. Ondanks de leeftijd, ondanks het proces van verdriet en afstand nemen, en het leven dat alles ingewikkeld maakt... Het is het verhaal van een man die een vrouw naloopt wanneer alle tekens hem zeggen het op te geven. Het is een belofte die niet wil uitdoven. Het is een jeugdliefde die weigert volwassen te worden."

In januari en februari verschijnen respectievelijk ook de hardcover en softcover van Detox 2: De Aanvaarding, eveneens het slot van het tweeluik, gebaseerd op ware ervaringen van een van Jims vrienden. Hiervoor werkt Jim samen met Antonin Gallo, die de decors verzorgde. "In een bevlieging beslist hij op detoxstage te gaan. De workaholic bevindt zich daardoor op vijandig gebied... te midden de natuur... Geen richtpunten, weerstand, woede, verwaarlozing meer... Als je stopt, stopt de wereld dan ook? Detox is het boeiende relaas van een man aan de rand van een burn-out, die op de rem probeert te staan. Het is een noodzaak om de wedren te vertragen, zich een pauze toe te laten, om even op adem te komen... Maar als we ons in een vingerknip alle kunstmatige hulpmiddelen ontzeggen, wat valt er dan nog te beleven? Welke angsten duiken op? En wat wordt de weg naar de aanvaarding?"


Sammy integraal 1
Bakelndt integraal 5
In oktober kondigden we uitgebreid de komst van Sammy integraal aan. De complete reeks van Berck en Raoul Cauvin, aangevuld met alle verhalen van tekenaar Jean-Pol en Cauvin, zullen in tien delen van elk 264 pagina's verschijnen. De inhoud bestaat telkens uit vier reguliere albums en meer dan zestig bonuspagina's waarin de verhalen worden ingeleid met tal van strip- en historische weetjes en uitgebreide hoofdstukken over de carrières van Berck en Cauvin. Deze hoofdtukken worden geïllustreerd met vaak uniek, zeldzaam of ongekend beeldmateriaal uit de archieven van Berck. Alle covers van het weekblad Robbedoes, advertenties uit het stripweekblad en diverse meer ziet het team dat aan deze reeks werkt niet uit het oog. De oplage van de aangekondigde luxe werd al een beetje verhoogd om aan de vraag te voldoen, maar het moet nog wel gelimiteerd blijven. Bij deze luxe hoort een ex libris met een niet gepubliceerde illustratie van Sammy. Jaarlijks zullen vier delen verschijnen, in 2023 zal de reeks dus compleet zijn met de laatste twee integralen.

Ook het tempo van Bakelandt integraal blijft op peil met vier delen per jaar. Deze week kwam deel 4 uit, in februari volgt deel 5. Daarin staan de verhalen De Zwarte Griffioen, Het Raadsel van Amsterdam, De Jongens van Turnhout, De Stad der Verdoemden en De Ring van Napoleon, oftewel de delen 21 tot 25. Ook deze integrale reeks kent uitgebreide achtergronddossiers met weetjes over alle gebundelde verhalen en hoofdstukken over Hec Leemans' carrière en over historische achtergronden. In deel 5 komen samenwerkingen aan bod met Kamagurka en krijg je er enkele bonusstrips uit Lava en Humo bovenop. Het historische luik handelt over Napoleon Bonaparte, hoe hij toen en nu wordt gezien, met kaderstukken over zijn bezoekjes aan Brugge en Oostende.


Boes 21
Boes 22
De inhoud van de elfde Boes-integraal komt gewoontegetrouw ook uit in twee softcoveralbums, in dit geval de delen 21 en 22.
(Bron:
Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


vzw Arcadia in 2021
05/12
TOP
Het Koninkrijk
Vzw Arcadia lanceert in mei 2021 de komische stripreeks Het Koninkrijk van Benoît Feroumont. Het Koninkrijk is een van de prettigste reeksjes van het laatste decennium in Spirou. De komische verhalen hebben een wisselende lengte (korte en langere verhalen) en spelen zich af in een vredig, middeleeuws koninkrijk, binnen en buiten de muren van een kasteel. Feroumont speelt een dozijn personages, met onderlinge banden, tegen elkaar uit tot meerder plezier van de lezer. Bij Dupuis zijn inmiddels zes albums en een spin-offalbum verschenen. Feroumont is tevens de auteur van het Vrije Vlucht-one-shot Ivan/Ivanka en het Robbedoes-verhaal Kwabbernoot Gaat Trouwen.


Foucauld
Sarah Spits
En dit zijn de andere drie strips die vzw Arcadia in 2021 uitgeeft:

Foucauld: Een Verleiding in de Woestijn door Martin Jamar en Jean Dufaux, te verschijnen in maart. Fragmenten uit het leven van ontdekkingsreiziger Charles de Foucauld die zijn lot als trappist, heremiet en grondlegger van een christelijke leer hebben bepaald.

Sarah Spits: Fake News Fiction door Marc Wasterlain, te verschijnen in mei. Het comebackalbum van de rosse journaliste die de wereld rondreist. Op de eerste pagina zien we hoe Sarah aanspoelt op een strand en daar vanuit een helikopter onder vuur wordt genomen. Daarna komen we te weten dat ze als reporter meevoer op een patrouilleboot die migranten op zee oppikt. Samen met de opvarenden van zo'n bootje verdween ze op zee en werd ze als vermist opgegeven.

De Duivels van Alexia: Mensenvlees door Benoît Ers en Vincent Dugomier, de auteurs van Kinderen in het Verzet, te verschijnen in oktober. Met dit album wordt de spannende, occulte reeks nu ook in vertaling afgerond. Hell School, een andere complete reeks van dit auteursduo, waarvan nog geen enkel album werd vertaald, wordt vanaf volgend jaar voorgepubliceerd in het nieuwe stripblad MaXiX.
(Bron:
vzw Arcadia / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Gouden Fons, je golden ticket voor een origineel van Charel Cambré
05/12
TOP
Gouden Fons
In het Hoofd van Charel CambréHeb je ook al dat prachtige boek In het Hoofd van Charel Cambré in Huis gehaald? Haal het dan nog maar eens tevoorschijn en check binnenin of er een stickertje is geplakt met "De Gouden Fons". Dat stickertje kleeft in welgeteld één album in Vlaanderen en één in Nederland. Dit is je golden ticket voor een originele prent van Charel Cambré, gesigneerd en ingekaderd, die naar je wordt opgestuurd.

Als jij die unieke winnaar bent, moet je mailen naar ann@oogachtend.be om alle verdere details af te spreken. Uiteraard zal je moeten bewijzen dat jij een gouden stickertje hebt.
(Bron:
Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Willy Lambil is al begonnen aan De Blauwbloezen 66
05/12
TOP
De Blauwbloezen
De Blauwbloezen
De Blauwbloezen
De Blauwbloezen deel 64 verschijnt pas volgend jaar. Het is het laatste verhaal van Raoul Cauvin, maar nog niet dat van Willy Lambil. Hij zet onverdroten de reeks voort waardoor het onlangs verschenen deel 65, door Jose Luis Munuera en BeKa, voorlopig een tussendooralbum blijft. Zolang Lambil leeft en kan tekenen, wil hij niet vervangen worden. Hij heeft zelfs al gezegd dat hij zal sterven terwijl hij aan een pagina werkt. Volgend jaar wordt hij 85.

Lambil is inmiddels klaar met deel 64 (over de verdwijning van Blutch' paard Arabesk) en hij is al begonnen aan het tekenen van deel 66 dat de voorlopige titel Irish Melody krijgt. Op de foto's zie je fragmenten uit dat te verschijnen verhaal. Er komen Ieren in voor die aan de Amerikaanse Burgeroorlog deelnemen, zowel bij de Noordelijken als de Zuidelijken. Lambil geeft nog meer uitleg: "Het wordt een familieverhaal met een personage dat zich voordoet als de neef van Chesterfield. Er zullen ook veldslagen zijn, een paardenrace en een boot waarop ik paarden en kanonnen moet laten passen. Het wordt lastig. Er zal avontuur in zitten en het wordt bewogener dan de laatste albums."

De hamvraag is wie dit verhaal heeft geschreven, want dat is momenteel nog een geheim. En dat mysterie wordt binnenkort opgehelderd. Een aannemelijke keuze is het BeKa-koppel, eventueel in samenwerking met Jose Luis Munuera. Deze auteurs zaten samen in een brainstormgroepje om nieuwe verhalen voor De Blauwbloezen te bedenken. Toen Munuera hun verhaal voor De Oorlogscorrespondent (deel 65) als storyboardtekeningen uitwerkte, was dat in een zodanig vergevorderde versie dat de beslissing werd gemaakt om het team het album volledig te laten uitwerken.

De Franstalige eerste druk van De Blauwbloezen 65: De Oorlogscorrespondent bedroeg 100.000 exemplaren en is inmiddels uitverkocht. Van het album is er sinds eind november een tweede Franse druk van 20.000 exemplaren beschikbaar. Om te vergelijken met een vorige Franstalige oplage vinden we in een rapport uit 2016 een aantal van 110.000 exemplaren voor deel 60 dat toen verscheen. Van de complete reeks zijn er in alle talen samen al meer dan 21,5 miljoen exemplaren verkocht, en dat cijfer dateert van 2015.
(Bron:
L'Avenir / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verjaardagsmunt en nieuwe stripmuur van Blake en Mortimer in 2021
05/12
TOP
Blake en Mortimer
De Koninklijke Nederlandse Munt, die voor Nederland én België munten slaat, produceert volgend jaar een gouden munt van Blake en Mortimer om de vijfenzeventigste verjaardag van de stripreeks te vieren. De munt zal te koop zijn tegen 25 euro. Meer details hebben we nog niet. Hierboven zie je alvast het ontwerp met de helden van Edgar P. Jacobs.

En in 2021 komt er ook een nieuwe stripmuur van Blake en Mortimer in Brussel. Feitelijk gaat het om een terugkeer van een verdwenen muur met het covertafereel van Het Gele Teken. Deze stond op een gebouw in de Brusselse Hopstraat, maar moest in 2019 verdwijnen door een nieuw studentenhuis, en dat was al een verhuis nadat het in 2005 verhuisde uit de Fabrieksstraat. In het eerste halfjaar komt een nieuwe muur in de Tempelstraat in de Marollen, waar Jacobs nog een tijd heeft gewoond. Kostprijs: zo'n 41.000 euro.

Het stripmuurparcours wordt trouwens verder uitgebreid, want de hoofdstad wil jaarlijks vijf tot zes nieuwe stripmuren inhuldigen.
(Bron:
Yves Schlirf / vrtnws.be / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Personagestudies Thorgal door Robin Recht
05/12
TOP
Thorgal
Robin Recht is klaar met zijn storyboard voor het onlangs aangekondigde one-shot van Thorgal dat de Franse titel Adieu Aaricia (Vaarwel Aaricia) krijgt. Dat wordt een album van 100 pagina's. Hierboven zie je alvast een personagestudie van zijn Thorgal.

Recht is een van de tekenaars die van uitgeverij Le Lombard carte blanche kregen om een album rond Thorgal uit te werken. Bij Le Lombard hielden ze namelijk van zijn werk voor Elric en Conan. Zijn album wordt verwacht in 2022. Een ander team is Roman Surzhenko en Yann en hun album moet volgend jaar verschijnen. Het vertelt over de periode toen Thorgal even door het leven ging als piraat Shaïgan Zonder Genade.
(Bron:
Robin Recht / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripheldinnen op postzegelreeks van bpost
05/12
TOP
Blake en Mortimer
Bpost maakte afgelopen week de postzegels voor 2021 bekend. Daartussen zit een reeks met "straffe stripdames". De aanleiding is de vijftigste verjaardag van de stripreeks Natasja in 2021. Natasja maakte in 1970 in het weekblad Robbedoes haar eerste opwachting, maar haar eerste album kwam pas in 2021 uit. Tante Sidonia, Bianca Castafiore, Yoko Tsuno en juffrouw Jannie vervoegen haar gezelschap. Deze postzegels en het complete vel zijn verkrijgbaar vanaf 25 januari.
(Bron:
bpost / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Derde reeks Eppo 4 Free
05/12
TOP
Eppo
Wie zich met zijn mailadres inschrijft op https://eppostripblad.nl/ krijgt tot eind dit jaar met Eppo 4 Free weer een gratis portie wekelijkse strips uit Eppo en van Uitgeverij L in de mailbox. Het initiatief kwam tot stand bij de eerste grote lockdown in maart. Momenteel kan je gags uit het blad en grote porties van De Partners en het geweldige Southern Bastards lezen.
(Bron:
Eppo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Goldorak door Europees stripteam
05/12
TOP
Goldorak
Een Europees auteursteam maakt momenteel een op Europese leest geschoeide strip naar een bekende Japanse tekenfilm- en stripreeks: Goldorak. Voor de Franse uitgeverij Kana bundelen de tekenaars Denis Bajram, Alexis Sentenac en Brice Cossu, inkleurder Yoann Guillo en scenarist Xavier Dorison hun krachten. Dat geheime project delen ze al vier jaar sinds hun goedkeuring van Goldorak-bedenker Go Nagai. Ze kwamen er afgelopen week mee naar buiten met onder meer een affiche, een van de proefpagina's die ze Nagai voorlegden en uitgewerkte schetsen. Het album wordt in de herfst van 2021 verwacht. Of het ook in het Nederlands zal verschijnen, hebben we nog niet nagevraagd.

Goldorak
De sf-reeks Goldorak, over een superrobot, liep amper van 1975 tot 1977 op de Japanse televisie als tekenfilmserie. In Frankrijk werd het een hit als onderdeel van het kinderprogramma Récré A2, toen al gepresenteerd door Dorothée die met onder meer haar programma Club Dorothée de periode 1978-1997 domineerde en hele generaties kijkertjes, ook in België, anime serveerde. In Asterix (Het Geheime Wapen), Leonardo en Robbedoes (De Terugkeer van Z) werd geknipoogd naar Goldorak.
(Bron:
Denis Bajram / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Goldorak
Goldorak
Goldorak


Artbook Jean-François Charles
05/12
TOP
Jean-François Charles
Afgelopen week is een Franstalige monografie/artbook over en van Jean-François Charles verschenen bij Casterman. Het boek telt maar liefst 264 pagina's en kost 45 euro. Het bevat vele illustraties die Charles schilderde of tekende met verschillende technieken: aquarel, acrylverf en vooral oliepastel. Samen bieden ze een overzicht van zijn lange carrière.

De cover van het boek laat verstaan dat het om een staand formaat gaat, maar in werkelijkheid is het een liggend formaat waarop de vele landschappen en decors beter tot hun recht komen. Dankzij zijn strips en vele reizen doorheen zijn leven dompelt hij je onder in Italië, de Verenigde Staten, Indië, Afrika, China,... Uiteraard zie je ook zijn heldinnen passeren, soms in hun blootje.

Deze uitgave hangt samen met een verkooptentoonstelling in de Brusselse galerie Huberty & Breyne die doorgaat van 17 december tot 16 januari. Zie hun website voor meer info.
(Bron:ActuaBD.com / Casterman / Huberty & Breyne
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook
Charles-artbook


Artbook Sylvain Despretz, een leerling van Mœbius
05/12
TOP
Los Angeles
We weten allemaal dat Jean Giraud alias Mœbius aan enkele roemrijke films heeft meegewerkt als storyboardtekenaar of visual artist. Dat deed hij voor onder meer Tron, The Abyss, Alien, het nooit door Alejandro Jodorowsky verfilmde Dune, Willow, Space Jam en The Fifth Element. Een van zijn leerlingen, Sylvain Despretz, deed het in Hollywood nog beter en van zijn werk is een artbook verschenen.

Despretz werkte als storyboardtekenaar en artistiek directeur voor regisseurs als Ridley Scott, David Fincher, Mike Newell, Tim Burton, Stanley Kubrick, Walter Hill, Luc Besson, Jean-Pierre Jeunet en J. J. Abrams voor films als Gladiator, The Fifth Element, Eyes Wide Shut, Black Hawk Dawn, Planet of the Apes, Harry Potter and the Goblet of Fire, The Fountain, Panic Room, Terminator Renaissance, Mission: Impossible, de remake van Tron en de filmversie van Ravian. En dan zijn er nog een heleboel beroemde filmprojecten die nooit werden gerealiseerd. Als artistiek directeur van een New Yorks reclamebureau leidde hij ook reclamespotjes voor Pepsi, Gilette en General Electric in goede banen en hij is tevens de storyboardtekenaar voor muziekclips van Madonna (Like a Prayer) en Michael Jackson (voor het album Dangerous).

Onlangs verscheen bij het Franse Éditions Caurette een 424 tellend artbook waarin honderden schetsen, illustraties, storyboardtekeningen én strippagina's zijn verzameld. Tegelijk biedt het boek een inkijkje in Despretz' dagelijkse activiteiten en een blik achter de schermen van Hollywood. Het kost normaal gezien 49 euro en het is verschenen als hardcover. In dat boek, met de titel Los Ángeles, blikt Despretz ook terug op zijn opleiding aan de zijde van Mœbius en zijn er unieke foto's van de grootmeester (zoals hierboven met Despretz, Mœbius en Ridley Scott) en hommages aan Mœbius' werk terug te vinden.

Het artbook bestaat in een tegelijk Engelse/Spaanse editie en een Franstalige uitvoering. Het bedrag voor de crowdfunding, die aan dit artbook voorafging, werd afgelopen zomer in amper één uur behaald. Via deze link kan je het eerste hoofdstuk van 52 pagina's lezen en bekijken.
(Bron:ActuaBD.com / Casterman / Huberty & Breyne
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips