StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 november:
Daedalus in kwartaal 1
Rubine en André Taymans bij INdruk
Sadine, meer dan een stripverhaal, bij Sherpa
Erratum Robin Hoed
Tweede Multatuli-verstripping door Dick Matena
De inhoud van Stripgids 8
BIFFF-affiche door Charel Cambré
De Droom van Jeruzalem integraal bij Dark Dragon Books
Gilles de Geus integraal 1 weldra herdrukt
Blake en Mortimer door Christophe Blain

Updates van 21 november:

Casterman in kwartaal 1
Dargaud in kwartaal 1
Dupuis in kwartaal 1
Glénat in kwartaal 1
Le Lombard in kwartaal 1
Silvester in januari
Standaard Uitgeverij in kwartaal 1
Uitgeverij L in kwartaal 1
Arco van Os (59) overleden
Hanco Kolks nieuwe Meccano in Eppo
Davidsfonds bundelt interviews met Marc Sleen
Dark Dragon Books geeft Het Land van Langvergeten compleet uit in box met integralen
Crisses Nahomi integraal bij Dark Dragon Books

Nieuwe Rubine in 2021

Updates van 14 november:

Thorgal breidt uit
Monsteroplage voor Sapiens
Ralph Meyer storyboardt Undertaker 6
Antoine Linthout (74) overleden
Pascal Somon (60) overleden
Yves Thos (85) overleden
Ann Eisner (97) overleden

Updates van 8 november:

Kwartaal 1 bij Dark Dragon Books
Thorgal-one-shot in voorbereiding
Karel Biddeloo alias Kilyon terug in De Rode Ridder
Getekende Reep Magazine 2 weldra gratis beschikbaar
Waldin 2 in januari
Persdossier Lucky Luke
Tweede Boerke Bijbel
Dertigste Sigmund-sessie
Het ABC van de Strip door Lük Bey
Luisa Mandelli (82) overleden
Dany gasttekenaar in Kid Paddle 16
"Nog negen avonturen" voor Urbanus
Rommelgem 2 in maart

Updates van 1 november:

De Blauwbloezen 65 met extra's
Toekomstblik op Blake en Mortimer
Jean-Pierre Autheman (73) overleden
Ward Zwart (35) overleden
De Kiekeboes 157 in maart
Fout in Arcadia's Robin Hoed wordt goedgemaakt
De Ridder 3 in januari
Conan 11 door Emmanuel Civiello en Doug Headline
USS Constitution 2 begin 2021
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Daedalus in kwartaal 1
28/11
TOP
Meerminnen & Vikings 1
Meerminnen & Vikings 2In het eerste kwartaal van 2021 rondt Daedalus opnieuw enkele reeksen af en gaat het verder met lopende reeksen terwijl we ook een nieuw album tegemoet zien in de collectie Zij Schreven Geschiedenis. Nieuwe albums in de collectie De Wijsheid van de Mythen volgen vanaf kwartaal 2. Er is ook ruimte voor het lanceren van nieuwe reeksen of one-shots.

Zo'n nieuwe reeks is Meerminnen & Vikingen, een conceptreeks met per album andere auteurs waarin Vikings bloedig slaags raken met meerminnen en vice versa. De reeks zal uit vier delen bestaan en de eerste twee delen komen uit op 19 februari in hardcover en op 19 maart in softcover. De covers zijn geschilderd door José Homs (Shi). De algemene voorstelling luidt als volgt: "De Noordse zeeën worden bevolkt door even machtige als wrede mythologische wezens, zoals de negen zeemeerminnen, dochters van Aegir. Deze zijn in tegenstelling tot de trotse Vikingen, klaar om alles te doen om de zeeën te controleren..."

Tekenaar Philippe Briones (De Orde van de Drakenridders) op scenario van Françoise Ruscak naar een verhaal van Isabelle Bauthian zijn de auteurs van deel 1 met de titel De Gesel van de Afgrond. De inhoud: "Zeemeermin Arnhild heeft een angstaanjagend zeemonster weten te temmen: de Jörmungand. Met het geluid van een schelpdier slaagt ze erin om het op de Vikingschepen te sturen. Ingvald, zoon van het opperhoofd van zijn stam, besluit zijn waarde te bewijzen door het beest te verslaan. Begeleid door een halftrol, halfmenselijke medeplichtige, bedenkt hij een plan om de zeemeerminschelp te stelen..."

Deel 2 is het werk van Marco Dominici (Succubus) en Gihef (Complot, High Security, Slangengebroed). Hun verhaal heet Parelmoerschuim en heeft de volgende inhoud: "Als slachtoffer van een profetie werd de jonge Freydis in de steek gelaten door haar zeemeerminclan en opgenomen door een Vikingfamilie. Opgegroeid als een krijger en trots op haar Noorse erfgoed, zal ze alles doen om de zeemeerminnen, aan wie ze een felle haat wijdt, te vernietigen. Maar zullen de banden van het hart sterker zijn dan de banden van het bloed?"

Meerminnen & Vikings 3
Meerminnen & Vikings 4
De delen 3 en 4 verschijnen later. We laten je hierboven al de Franse covers zien. Deel 3 is getekend door Livia Pastore en geschreven door Marie-Bardiaux-Vaënte en Gihef. Voor deel 4 bundelen Francesco Trifogli en Maria Francesca Perifano de krachten als tekenaars op scenario van Nicolas Mitric (Kookaburra).


Mary Jane
Jeremiah Johnson 1
Het in het Frans uitstekend onthaalde one-shot Mary Jane is getekend door Damien Cuvillier (De Rode Schoenen, De Oorlog van de Lulu's - Het Verhaal van Luigi, Eldorado) en geschreven door Frank Le Gall (Theodoor Cleysters en een album van Robbedoes en Kwabbernoot). Het album vertelt het verhaal van Mary Jane Kelly, een van de slachtoffers van de zware sociale ellende die Engeland eind negentiende eeuw teisterde. Op haar negentiende wordt ze weduwe en trekt ze naar Londen waar ze aan de slag gaat als prostituee. Ze zal de wereldgeschiedenis ingaan als het laatste slachtoffer van Jack The Ripper. Mary Jane was een jarenlang zwart beest voor Frank Le Gall. Hij was er heel onzeker over toen hij het voor de Franse uitgeverij Futuropolis voorbereidde en dat veroorzaakte een lang oponthoud voor zijn reeks Theodoor Cleysters. Het was de bedoeling dat hij zijn eigen verhaal ook zou tekenen. Uiteindelijk schakelde hij de hulp in van tekenaar Damien Cuvillier die in zijn plaats het hele album tekende.

De film Jeremiah Johnson uit 1972, van Sydney Pollack met Robert Redford in de hoofdrol, was in feite gebaseerd op een historisch figuur. In de nieuwe reeks Jeremiah Johnson vertellen de scenaristen Fred Duval en Jean-Pierre Pécau zijn verhaal. " Jeremiah Johnson kwam in het midden van de negentiende eeuw in de Rocky Mountains aan om een pelsjager te worden. Maar de moord op zijn indiaanse vrouw bracht hem ertoe om een bloedige vendetta uit te voeren tegen de stam van de Kraaien. Hij at meedogenloos de rauwe lever van zijn vijanden op... Een ode aan de ruwe wreedheid en de natuur."


Carthago 10
Carthago Adventures 6
Carthago is toe aan deel 10. " Er wordt steeds verder gezocht naar natuurlijke hulpbronnen, steeds dieper. Met het risico om monsters vrij te laten waarvan men lang dacht dat ze uitgestorven waren... Tijdens het boren in een onderwatergrot worden duikers aangevallen door een megalodon. Als prehistorische voorouder van de haai is het het meest woeste roofdier van de zeeën dat onze planeet ooit gekend heeft. In dienst van de rijke verzamelaar Feiersinger ontdekt oceanograaf Kim Melville dat exemplaren in onderwatergrotten hebben overleefd toen ze 5 miljoen jaar geleden zouden zijn verdwenen! Een ontdekking die het ecologisch evenwicht van de planeet en het voortbestaan van de mensheid in gevaar kan brengen."

En van de spin-off Carthago Adventures verschijnt deel 6. "1996. Harry Feiersinger, de broer van de honderdjarige van de Karpaten, gaat op zoek naar Yara, hun zus, die in Brazilië is verdwenen. Voor hem, die als onbekwaam van de familie wordt beschouwd, is dit de perfecte gelegenheid om zijn waarde te bewijzen. In de voetsporen van Yara, in het hart van het Amazone regenwoud, ontdekken Harry en zijn sidekick London Donovan een van de meest kostbare geheimen van de honderdjarige."


Vergeet-Mij-Niet
De Dag 4
Het one-shot Vergeet-Mij-Niet zal je wellicht ontroeren of herkenbaar klinken. Het gaat over de noden van een grootmoeder met Alzheimer in een woonzorgcentrum. "De grootmoeder van Clémence lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Om haar te redden van haar vertwijfeling, besluit ze haar oma te ontvoeren uit het bejaardentehuis om samen op zoek te gaan naar het hersenschimmige huis uit haar kindertijd. Een vlucht, een zoektocht, een dwaling, een kans om elkaar terug te vinden? Tenzij het op een afscheid uitdraait."

Van de aangenaam vertelde reeks De Dag staat deel 4 op het programma met de volledige titel De Dag Waarop Hij Zijn Koffer Achterna Reisde. "Guillaume en zijn liefje maken zich op voor een (meditatie)reis naar Bali, maar bij een tussenstop raken meerdere koffers verloren. Guillaume stelt dan maar voor op de koffers te blijven wachten en later na te komen. Samen met zijn gerecupereerde koffers, een bejaarde, Balinese chauffeur en een ‘in rook opgeloste’ Japanse, maakt Guillaume dan de reis van zijn leven, een soort van spontane en informele initiatie die richtinggevend moet wezen. Zijn kijk op de wereld en op zichzelf zullen fundamenteel veranderen… want maakt uiteindelijk niet datgene wat wij geloven onze diepe en ware werkelijkheid uit?"Dwergen 14
Elfen 25
Van het fantasygebroed uit de wereld van Arran voegt Daedalus Dwergen deel 15 en Elfen deel 25 toe.

Dwergen deel 15: "De dood is een enkele reis... Dat dacht Oboron toch, tot hij onder in een ravijn ontwaakt, doorboord door een tiental pijlen. Zodra hij zich alles herinnert, speelt nog maar een gedachte door zijn hoofd: zijn familie terugvinden. Maar je staat niet op uit de doden zonder er een zware prijs voor te betalen."

In Elfen deel 25 spelen voor de vijfde keer de Zwarte Elfen een hoofdrol. Deze cyclus van complete verhalen is geschreven door Christophe Arleston. "In Slurce gaan jonge rekruten bij meesters in de leer om bekwame en genadeloze huurmoordenaars te worden. Door de beproevingen worden ze de vervaarlijkste schepsels van de Landen van Arran. Terwijl een groep groentjes ronddwaalt in het hachelijke labyrint van de vesting, valt een zwerm draken het heiligdom van de zwarte elfen aan. De meesters van Slurce staan voor een raadsel: waar komt dit leger vandaan, wie leidt het en met welk doel?"


Azimut 5
Chimère(s) 1887 6
Van de verbluffend getekende fantasyreeks Azimut staat het laatste deel 5 in de steigers. "Een enorme ijsgolf overspoelde het ganse continent. Kleingrutistan, het enige land dat gespaard is gebleven van de ramp, ziet zijn plannen om de wereld te veroveren gedwarsboomd worden door een epidemie van verkoudheden en een kosmopolitische horde klimaatvluchtelingen die aan de deur komen kloppen. Deze polaire stase maakt de pinguïns gelukkig, maar het brengt het weerzinwekkende pact tussen Manie Ganza en de Tijdbank in gevaar. Het contract is echter onbetwistbaar: opdat zij lang zou kunnen leven, moeten anderen sterven... en dat moeten er veel zijn."

Ook de vertaling van Chimère(s) 1887 geschiedde in lange tussenpozen. In januari is het spelletje voorbij, want dan verschijnt het laatste deel. "Parijs, 1887. Chimère, de jongste pensionaire van de Purperen Parel, onthult eindelijk haar afkomst aan de andere meisjes in het chicste bordeel van Parijs... Ze is vast van plan om haar afkomst te gebruiken om de carrièreladder in de seksclub te bestormen, zeker omdat ze over een bijzondere troef beschikt: een foto van haarzelf in het gezelschap van Ferdinand de Lesseps, die de reputatie van het etablissement voorgoed dreigt te bezoedelen."


De Laatste Kathaar 4
Alice Matheson 6
Met deel 4 sluit Daedalus ook de reeks De Laatste Kathaar af. " Een volk met een tragisch lot 1243. Lansquenet, Aimery, Escartille, Héloïse en de kruisvaarders van de Schaduw komen aan de voet van het kasteel van Montségur. Ze worden verwelkomd door de heren van de plaats die ermee instemmen hen asiel te verlenen als ze het kasteel met hen verdedigen. Want Occitania ligt onder vuur en bloed. Elke dag vermoorden de inquisiteurs de Katharen die onder hun greep vallen. En het kasteel van Montsegur is hun volgende halte."

Nog een slot van de reeks is deel 6 van de post-apocalyptische zombie- én seriemoordenaarsreeks Alice Matheson. "Londen zinkt in chaos, de straten worden overspoeld door zombies... In het St Mary's Hospital, nu onder quarantaine, staan wetenschappers op het punt om de oorzaken van deze epidemie te ontdekken... Alice staat op het punt om te doen wat ze het liefste doet... om te doden! Zodra de dodelijke dosis is toegediend, keert de jonge Morgana terug tot leven, getransformeerd in een bloeddorstige zombie. Wie zit er achter deze epidemie en met welk doel? Inspecteur Kitson gelooft dat de lijst van verdachten vernauwend is, en Alice Matheson zit er middenin, vooral omdat ze aan het licht is gebracht met verontrustend bewijs uit haar verleden."


Elisabeth I
Man van het Jaar 13
De collectie Zij Schreven Geschiedenis wordt in maart uitgebrreid met een biogfrafie van de Engelse koningin Elisabeth I. "Als dochter van koning Hendrik VIII trad Elisabeth Tudor toe tot de troon van Engeland te midden van vele politieke omwentelingen. In de rivaliteit met haar halfzus Mary Tudor is zij degene die er uiteindelijk in zal slagen de stabiliteit van het koninkrijk onder koninklijk gezag te herstellen door de banden met de paus te verbreken door de oprichting van de protestantse kerk van Engeland. Zij was ook degene die erin slaagde haar vrouwelijkheid op te leggen in een wereld van mannen. Eeuwige maagd, ze zal nooit trouwen en zal de Tudor-lijn met haar zien sterven. Ontdek het lot van een van de beroemdste figuren uit de Engelse geschiedenis. Haar heerschappij, gecombineerd met de bloei van het Engelse theater — vertegenwoordigd door William Shakespeare en Christopher Marlowe — en de maritieme kracht van avonturiers als Francis Drake, markeerden het hoogtepunt van de Engelse Renaissance."

In het hoger vermelde one-shot Mary Jane komt Jack The Ripper voor, in Man van het Jaar deel 13 speelt hij de hoofdrol. In dit complete verhaal stellen Benjamin Blasco-Martinez (de tekenaar van de westernreeks Catamount) en Céka je hun fictieve voorstelling van de "echte" Jack The Ripper voor. " 1888. Londen. Een mysterieuze moordenaar heeft het op de prostituees van Whitechapel gemunt. Hun lichamen worden vreselijk verminkt teruggevonden. Ondanks honderden aanhoudingen slaagt Scotland Yard er niet in om de man te arresteren die gaat uitgroeien tot de meest iconische moordenaar aller tijden. Een sjaal met DNA-sporen onthult meer dan een eeuw later de identiteit van de beruchte Jack the Ripper... Hoe werd een man die aan de Russische pogroms ontsnapte en met zijn familie naar Engeland vluchtte de beroemdste psychopaat van de Victoriaanse tijd? Hoe kwam het dat hij langzaam maar zeker in waanzin verzonk? Hoe is men hem op het spoor gekomen? Maak kennis met de man die achter Jack the Ripper schuilgaat..."


Sherlock Holmes Society 3
De Derde Zoon van Rome 3
In Nomine Dei is deel 3 van de zesdelige reeks Sherlock Holmes Society, en zo verschijnt er nog eens een album in de collectie 1800. "De inspanningen van Sherlock Holmes en Edward Hyde om de daders te vinden die Keelodge hebben vergiftigd, brachten hen op het spoor van Ryan Shelvey, een vooraanstaande psychiater. Toen ze Shelvey ontmaskerden, poogde deze Holmes te laten vermoorden in 221b Baker Street. Door die aanval zweeft Dr. Watson nog steeds tussen leven en dood. Om zijn familie en Hyde te beschermen, is de beste speurneus van Londen vastberaden om ook de organisatie achter Shelvey op te rollen. Nu dit onderzoek een persoonlijke aangelegenheid is geworden, is hij bereid om tot het uiterste te gaan om zijn doel te bereiken. Maar is het daarvoor nog niet te laat?"

Van de vijfdelige, in het oude Rome gesitueerde De Derde Zoon van Rome verschijnt deel 3. "Terwijl de Tiber zijn deel van de lijken draagt, worden in het ondiepe van Rome de meest verdorven bevrijdingen van Decimus Salvius Camillus gefêteerd. Het oude bouwwerk van de stad, een fervent voorstander van de komst van de derde zoon van Rome, krijgt eindelijk de kans om wraak te nemen op zijn vijanden. Ondertussen sluiten Pompeius en zijn legioenen de stadspoorten."


De Meester-Inquisiteurs 9
Androïden 7
De fantasyreeks De Meester-inquisiteurs gaat verder met deel 9. "1150. De Chaos, de oorlog die de hemel van Oscitanië gedurende duizend jaar rood heeft doen kleuren, neemt een einde. Daar waar de gevechten de misdaad bedekten, komen deze tijdens de vrede beetje bij beetje aan de oppervlakte. Moorden, afpersingen, diefstal, zedenmisdrijven, ontucht, commerciële conflicten zien nu het daglicht. Om de wet te laten eerbiedigen en om de misdaad te bestrijden, hebben de Wijzen, architecten van de vrede, een Orde in het leven geroepen: De Meester-Inquisiteurs."

Androïden houdt als enige album het sf-genre in stand in kwartaal 1 met deel 7. Het is geschreven door Jean-David Morvan, de scenarist van Konvooi. "Een androïde die belast is met het geven van extreme computerzalving aan de slachtoffers van buitenaardse aanvallen, zal door middel van kruiscontroles van de herinneringen van de overledene beseffen dat de officiële verklaringen van deze aanvallen vals zijn. De vrouwelijke androïden van het model Last Angel, die verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van de herinnering aan de soldaten die in de strijd zijn omgekomen, keren na afloop van hun missie terug naar hun rek om deze herinnering te legen en opnieuw op te starten voor het volgende slagveld. Een van hen lijkt, tegen alle verwachtingen in, het proces aan te houden, maar het is technisch onmogelijk. Androïden hebben geen gevoelens."


De Beul 3
Dwergen 14
Malefosse 2
Het Narrenschip 8
Orks & Goblins 8
De volgende strips werden de vorige keer al aangekondigd als hardcover. In januari verschijnen ze als softcover.

De Beul deel 3 is het slot van de reeks. "De Beul. Zijn naam deed heel Parijs beven en weerklonk door heel het land... Maar sinds de Nar is opgedaagd, stortte zijn wereld in. Tot zijn grote afschuw ontdekt hij dat ook anderen over de Gave beschikken. Een groep opgeleid om hem en de Nar te doden. Tijd voor een Monsterverbond tussen beiden. Maar het Carnavalsfeest komt eraan. De enige dag in het jaar waarop de Beul machteloos staat..."

Dwergen deel 14: "Heer Brum keert terug naar waar alles is begonnen, naar de put waarin hij vocht om de ellende en de woede te vergeten die in hem woekerden. De oude strijder weet dat hij zijn verleden onder ogen moet zien, die zorgeloze tijden waarin hij en zijn vrienden in de achterbuurten van Gol-Garsëm woonden en droomden van mooiere dagen."

• Een eerste integrale editie van de historische reeks Malefosse komt in december uit met daarin de eerste vier verahalen. In december en doorheen 2021 komen die vier verhalen ook uit in afzonderlijke softcoveralbums. In december komt deel 1 uit, in maart deel 2. De inhoud van deel 2: "Augustus 1589... Pernette en vrouwe Jeanne haten elkaar omwille van Gunther. Intussen is Hendrik III vermoord door een monnik. Hendrik van Navarra volgt de koning op en laat de omgeving rond Parijs bezetten. Hij beslist hoogstpersoonlijk de onderwerping van de burgers van Gisors te eisen. Monnik Jean Louvel verstopte zich in de stad. Pernette gaat naar hem toe om zich te wreken. Gunther lost het drama op dat zich rond de koning ontspint. Wint hij het pleit en verslaat hij het lot?"

Het Narrenschip deel 8 is het laatste deel van de eerste cyclus.

Orks & Goblins deel 8: "De kleine Snuffel had een van die goblins zonder geschiedenis moeten worden, zonder lotsbestemming. Ongedierte met een leven waar niemand waarde aan hecht. Maar nadat zijn familie wordt uitgemoord, vangt de zoon van een heer hem op. De jongen wil Snuffel africhten als jachthond. Is Het is toch algemeen geweten dat goblins een geweldige reukzin hebben? Snuffel en zijn meester groeien samen op, en er ontstaat een sterke band. Groeit de goblin uit tot een trouwe gezel of tot de gemeenste hond van Nodrënn?"

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.  

(Bron:
Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Rubine en André Taymans bij INdruk
28/11
TOP
Caroline Baldwin 19
Caroline Baldwin 19
Vorige week stelden we je de terugkeer van Rubine voor. Inmiddels liet uitgeverij INdruk weten dat zij het volgende album, in feite deel 14 in de reeks, zullen vertalen. Dat zal in het voorjaar van 2021 gebeuren. En we hebben nog wat andere aankondigingen van INdruk.

In maart of april staat Caroline Baldwin 19: De Valken op de planning. Volgens André Taymans is dit het laatste deel van de gewone reeks. Hij heeft namelijk andere plannen met zijn heldin. Een ervan is een buitenreeksalbum met de Franse titel Double Dames waarin Caroline samen met haar oude vriendin Roxane Leduc een zaak onderzoekt. Roxane ken je misschien uit Taymans' reeksje De Hand van de Pangboche waarvan twee delen bij Gorilla verschenen. Het Franstalige album verschijnt eind 2021. INdruk zal ook dit album vertalen.

En van Taymans zal INdruk ook de twee artbooks Miss Tattoo en Poses in het Nederlands uitgeven. Het eerste is een heel tof boekje met pin-uptekeningen van Madame Jow alias Miss Tattoo die Taymans in Bangkok leerde kennen op de set van Half-Blood, een verfilming van Caroline Baldwin. Op de pagina's naast de illustraties komt zijn verhaal aan bod waarin hij vertelt over zijn fascinatie voor de raadselachtige muze.

Poses moet in het Frans nog uitkomen. Het verschijnt voor de vijfentwintigste verjaardag van Caroline Baldwin en bevat heel wat tekeningen die Taymans de afgelopen vijfentwintig jaar van haar heeft gemaakt.
(Bron:
INdruk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Rubine 14


Sadine, meer dan een stripverhaal, bij Sherpa
28/11
TOP
Sadine
In 2018 publiceerde Sherpa een prachtige heruitgave van Iris, de pop art-strip van Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda. Maar in Nederland werden nog bijzondere strips in eenzelfde stijl gemaakt. Tot nu toe was Sadine, van Ton Kooreman en Jan Godschalk, ons compleet onbekend. Het verscheen nooit in album na de publicatie van het verhaal in 1967-1968 in Haagse Post. Sherpa laat ons binnenkort nader kennismaken met Sadine door het op hetzelfde formaat als Iris uit te geven in een door Rudy Vrooman bloedmooi vormgegeven album.

Over Sadine - De Doornige Roos van het Westen: "Sadine is een geheim agente die de opdracht van China krijgt om naar Nederland terug te gaan om de proletarische revolutie te ontketenen. Naast het verzet van de jeugd tegen de gevestigde orde — waarmee de strip vooruitloopt op de heftige Parijse studentenprotesten in mei 1968 — verwerkten de makers wekelijks allerlei maatschappelijke en politieke actualiteit in de strip."

De tot 350 exemplaren gelimiteerde hardcoveruitgave van 35 euro telt 96 pagina's in kleur en na een introductie over pop art-strips (met onder meer het werk van de Belg Guy Peellaert) en de auteurs van Sadine volgt het eigenlijke stripverhaal (in zwart-wit) waarin zeer veel toenmalige actualiteit werd verweven of naar werd geknipoogd. Daarom staan naast elke strippagina telkens allerlei documenten uit de actualiteit van toen of details waarop je moet letten, met héél uiteenlopende onderwerpen als Mao, Marx, Harley Davidson, The Beatles, Phil Bloom, mode, flowerpower, Playboy, vliegtuigen en ontzettend veel meer. Na de strip krijg je nog wat meer strip- en illustratiewerk van Kooreman cadeau.

Sadine is veel meer dan een strip. Het is een archiefstuk, een tijdsdocument, een bladerboek en ook gewoon een prachtig object.

Klik op onderstaande afbeelding of hier om een pdf met een uitgebreide voorstelling van Sadine te bekijken.
(Bron:
Sherpa / Rudy Vrooman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)
Pop Art


Erratum Robin Hoed
28/11
TOP
Robin Hoed
Arcadia had nog iets goed te maken na een fuck-up met een kort verhaal in het recent uitgegeven album van Robin Hoed. In januari zal elke koper van het album een extra bijlage krijgen op het formaat 16x22 centimeter met daarin het volledige verhaal. Het boekje is een gratis extraatje met de titel Een Stuk Theater. Deze bijlages zullen via stripspeciaalzaken worden verstrekt zodat het bij de kopers van het album terechtkomt. Voor wie het album per post via Arcadia bestelde, krijgt het bij een volgende zending of op een volgende stripbeurs. Het wordt niet los verstuurd! Je kan alvast de complete bijlage als pdf lezen als je op bovenstaande afbeelding klikt of hier.

Binnenkort stellen we je trouwens Arcadia's jaarprogramma van 2021 voor.
(Bron:
Arcadia / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede Multatuli-verstripping door Dick Matena
28/11
TOP
Saïdjah en Adinda
Niet alleen Eric Heuvel tekende een verhaal van de Nederlandse schrijver Multatuli. Uit de roman Max Havelaar viel nog een ander naar een stripverhaal om te werken verhaal te bewerken. En dat nam Dick Matena voor zijn rekening. Saïdjah en Adinda is een zelfstandig verhaal in Max Havelaar dat eind maart als afzonderlijk album bij De Arbeiderspers verschijnt. Het telt 136 pagina's en zal 24,50 euro kosten voor een paperbackuitgave.

De voorstelling: "'Saïdjahs vader had een buffel, waarmede hij zijn veld bewerkte.' Zo begint een van de beroemdste verhalen uit de Nederlandse literatuur, op zichzelf weer een fragment uit de roman Max Havelaar van Multatuli over twee jonge geliefden in de dessa, die slachtoffer worden van de ontluisterende praktijken van het Nederlands koloniaal bewind in voormalig Nederlands-Indië. De droevige geschiedenis van Saïdjah en Adinda, een op zichzelf staand verhaal binnen Max Havelaar, stelt het misbruik door de kolonisator aan de kaak."
(Bron:
De Arbeiderspers / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De inhoud van Stripgids 8
28/11
TOP
Stripgids 8
Voor het op 10 december te verschijnen Stripgids nummer 8 strikte de redactie Chris Ware die de cover tekende. De inhoud is ook niet min, met een lijvig katern dat aan Steven Dupré wordt gewijd waarin vele geweigerde projecten de revue passeren. Het katern vormt, dixit Stripgids, "een scherpe getuigenis in een dertigtal staties van van hoe het eraan toegaat in de wereld van de strip.

En verder staan ook onderstaande onderwerpen verspreid over het nummer:
• Plagiaat of inspiratie van Willy Vandersteen? Met een overzicht van gelijkenissen in tal van avonturen van Suske en Wiske en Kuifje.
• 45 jaar Storm.
• 30 jaar Sherpa.
• 25 jaar Lamelos.
• Een artikel over Peter van Straaten.
• Een rondleiding van Frank Pé in zijn atelier.
• Carrièreoverzicht van Wilbert Plijnaar.
• Bronzen Adhemar-winnaar Charel Cambré.
• Strips over, van en met LGBTQI+-auteurs.
• Terugblik op Neil Gaimans stripwerk.
• Willen drie afgestudeerde jonge masters (Brecht Du Chau, Miel Vandepitte en Helene Lespagnard) in de richting Beeldverhaal aan LUCA School of Arts in Brussel nog wel strips maken?
• Dossier over de Zuid-Afrikaanse stripscene.
• Strips en tattoos.
• Strips en merchandising.
• En meer.

(Bron:
Stripgids / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Stripgids 8


BIFFF-affiche door Charel Cambré
28/11
TOP
BIFFF 2021
We lieten je al eens een ontwerp zien van de affiche die Charel Cambré voor het BIFFF (Brussels International Festival of Fantastic Film) tekende voor de editie van 2021. Dit is de uiteindelijke versie. In het deze afgelopen verschenen artbook In het Hoofd van Charel Cambré staan andere ontwerpen voor deze affiche verzameld.
(Bron:
De Arbeiderspers / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Droom van Jeruzalem integraal bij Dark Dragon Books
28/11
TOP
De Droom van Jeruzalem
De Droom van Jeruzalem 1
De Droom van Jeruzalem 2
De Droom van Jeruzalem 3
De Droom van Jeruzalem 4
Na de vorige week aangekondigde integrae uitvoeringen van Het Land van Langvergeten en Nahomi in 2021 voegt Dark Dragon Books er nog een integraal bij van De Droom van Jeruzalem. De helft van dit historisch gesitueerde vierluik was al vertaald door Dupuis in de collectie Impressie(s) die geen — komt-ie! — blijvende impressie naliet. De collectie werd opgedoekt en liet wat onvoltooide reeksen na.

Van tekenaar Lionel Marty verschenen de laatste paar jaar de one-shots Liefde en Haat en Road Therapy bij Saga Uitgaven terwijl hij ook een bijdrage leverde aan de conceptreeks De 7 Wonderen bij Daedalus. Philippe Thirault schreef onder meer Macao (eveneens verschenen bij Dark Dragon Books), het geweldige O'Boys, Shanghai Dream en Terug naar Belzagor.
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gilles de Geus integraal 1 weldra herdrukt
28/11
TOP
Gilles de Geus integraal 1
De eerste integraal van Gilles de Geus kwam uit in maart en is inmiddels uitverkocht bij Standaard Uitgeverij. Het verkocht vooral goed in Nederland. Geen nood... geen nood, zeggen we, op 4 december is de herdruk beschikbaar. Deel 2 ligt sinds oktober in de winkel en krijgt zeer positieve recensies (hier kan je die van ons lezen). Daarin staat de hoog gewaardeerde, komische klassieker De Revue. Inmiddels is de productie gestart voor het laatste deel 3 en die zal in april 2021 verschijnen.

We geven je ook nog mee dat van scenarist Peter de Wit weldra de Stampede!-bundeling bij Sherpa verschijnt na de afgekeurde druk waardoor de nieuwe druk de geplande release liet uitstellen. En van Hanco Kolk start in het volgende nummer van Eppo de voorpublicatie van een gloednieuw Meccano-verhaal.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blake en Mortimer door Christophe Blain
28/11
TOP
Blake en Mortimer
Blake en Mortimer
Blake en Mortimer
Voor een uchronie (een verhaal dat had kunnen gebeuren in een ander tijdperk en door andere omstandigheden) maakte Christophe Blain enkele illustraties bij een geïllustreerd verhaal van Nicolas Tellop. Het speelt zich af in de jaren 1970, met een oudere Blake en Mortimer. We zien Mortimer vastgehouden worden door de dochter van Septimus in Romeinse catacomben. Dit verhaal — dus geen stripverhaal! — zal gepubliceerd worden in het volgende nummer van het Franse stripinformatieblad Les Cahiers de la BD.
(Bron:
Christophe Blain / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Casterman in kwartaal 1
21/11
TOP
De Stem van het Volk integraal
De Stem van het Volk integraal
De Stem van het Volk integraal
Bij Casterman verwachten we welgeteld twee albums in kwartaal 1 van 2021. Allereerst de integrale kanjer De Stem van het Volk die de vierdelige reeks van Jacques Tardi en Jean Vautrin nogmaals bundelt. In 2008 heeft Casterman de reeks namelijk al eens als een integrale editie uitgegeven. Het betreft een compleet nieuwe editie. Vooreerst verschijnt het nu op staand formaat, en dat vergde een hermontage van de oorspronkelijke pagina's. Tardi superviseerde de aanpassingen. Deze strip verschijnt trouwens honderdvijftig jaar na de gebeurtenissen van de Commune waarbij de Parijzenaars in opstand kwamen tegen de nieuwe Franse regering die werd ingesteld na de capitulatie van Frankrijk in de Frans-Duitse Oorlog.
De inhoud: "De bevolking van Parijs komt in opstand tegen de regering en meent even dat ze de raderen van de geschiedenis kan stilzetten, totdat de kanonnen haar stem het zwijgen opleggen. In de marge van de historische gebeurtenissen spelen zich intussen grote en kleine tragedies af. Een man zoekt wraak voor de moord op zijn pleegdochter, waarvoor hij zelf ten onrechte twintig jaar heeft vastgezeten. Op zijn beurt is de vermeende moordenaar op zoek naar de beeldschone hoer Caf'conc, die met haar weelderige vormen letterlijk en figuurlijk de vrijheidsstrijd belichaamt."

Van de eveneens knap vertelde, historisch gesitueerde reeks De Oorlog van de Lulu's komt deel 7 uit. Vanaf nu volgen we de Lulu's na de Eerste Wereldoorlog. "Januari 1919. De gevechten zijn voorbij, maar er is nog geen verdrag ondertekend en de sporen van de oorlog zijn nog duidelijk zichtbaar. Lucien en Luigi trekken door verwoeste landschappen. Ze gaan naar Valencourt, waar alles is begonnen, in de hoop dat ze daar Lucas en Ludwig zullen terugvinden. Ondanks het slechte nieuws van Luigi over de graaf en de Gentils Hommes zijn de twee Lulu's ervan overtuigd dat hun vrienden nog leven en ze zullen er alles aan doen om hen terug te vinden!"

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.  

(Bron:
Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dargaud in kwartaal 1
21/11
TOP
Ondanks Alles
Franse striplezers konden het hartelijke soloproject van Jordi Lafebre al in de armen sluiten. Begin 2021 kunnen we in vertaling voor de bijl gaan. Het one-shot telt 152 passionele pagina's. "Een liefdesverhaal van achteren naar voren. Een platonische maar eeuwige passie tussen twee mensen. Aan de ene kant heb je Ana. Charismatische zestiger, net gepensioneerde voormalige burgemeester, getrouwd en moeder. Een strijdster met een groot hart die respect afdwingt. Aan de andere kant heb je Zeno. Een verstokte vrijgezel, een boekhandelaar aan de vooravond van zijn pensioen, die al veertig jaar schrijft aan zijn doctoraatsthesis fysica. Een vrijgevochten en reislustige ziel, verleidelijk en mysterieus. In de loop der jaren hebben ze samen een onmogelijke en onuitputtelijke liefde geweven. Langs alle excuses die haar in de weg hebben gestaan, reizen we terug in de tijd, langs de meanders van deze romance... tot bij haar ontstaan. Met Ondanks Alles biedt Jordi Lafebre ons zijn eerste album als volwaardig schrijver-tekenaar, met alle poëzie en tederheid die hem kenmerken. Een complexe, amoureuze puzzel, die hij bedreven opbouwt in aparte scènes... die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn." Lafebre is de tekenaar van Mooie Zomers waarvoor hij alweer een nieuw album tekent op scenario van Zidrou.


renaissance 3
Ira Dei 4
Van de sf-trilogie Renaissance zien we het slot tegemoet. "In Texas worden Swänn en Liz achternagezeten door de Skuall stropers die de dood van de familie Hamilton op hun geweten hebben... Swänn ondervindt de realiteit van de oorlog en emotionele shocks aan den lijve: hij moet de familie inlichten. Wanneer de Muur van Donald tussen Mexico en Texas wordt neergehaald om de Amerikaanse vluchtelingen door te laten, krijgt Liz weer wat hoop. Op Näkän en in de vergaderingen van het Complex gaan de debatten over de financiering van de Renaissance-expeditie voort. Vreemd genoeg neemt het Skuall gezantschap er een onverwacht belangrijke plaats in, hoewel het volk niet deelneemt aan de expeditie..."

Het duo Ronan Toulhoat en Vincent Brugeas werkt momenteel aan een zwierige piratenreeks als opvolger voor hun historische reeks Ira Dei. Daarvan verschijnt het laatste deel, nummertje 4 in de reeks. "Tancrède is gevangengenomen door Hugues, zijn lot ligt in de handen van Guillaume de Hauteville, de aanvoerder van de Normandische troepen. Die wil, gelukkig, van de te duchten vijand een sterke bondgenoot maken. Om zijn strijdlust aan te wakkeren, laat Guillaume Tancrède man tegen man vechten met andere gevangenen aan wie hij de vrijheid belooft als ze winnen. 'Je bent de duivel aan het wekken', fluistert Étienne, de pauselijke gezant. Niemand slaagt erin Tancrède te overwinnen. Zelfs Hugues sterft door zijn zwaard... Maar zolang hij leeft, blijft Tancrède een bedreiging voor de Kerk. Étienne besluit hem de vrijheid te schenken: alleen Tancrède kan hem helpen om zijn zus terug te vinden."

We blijven in de historisch gesitueerde strips. Van de trilogie Louisiana - De Kleur van Bloed staat deel 2 in de steigers. Het heeft de volgende inhoud: "Na het overlijden van Augustin, de tirannieke baas van de plantage, probeert zijn weduwe haar lot in eigen handen te nemen. Maar ze krijgt te maken met haar zoon, die net terug is uit Europa, en haar dochter, die er erg progressieve ideeën op na houdt. Dit nieuwe hoofdstuk werpt weer een licht op een samenleving gedomineerd door mannen aan de vooravond van de Secessieoorlog, tegen de achtergrond van racisme, hier gesymboliseerd door slavernij. Léa Chrétien laat ons in haar scenario, geïnspireerd op waargebeurde feiten, kennismaken met de soms schandelijke geheimen van een verscheurde familie, in een verhaal dat doet denken aan de films The Color Purple en The Help."

In een recenter tijdperk speelt zich De Leeuw van Juda af, eveneens een trilogie. "John Wallace is erin geslaagd tijdelijk te ontsnappen aan de wraak van Naïsha en haar mysterieuze krachten. Mangold huurt hem in als spoorzoeker voor een safari. Zijn eigenlijke doel is een schat die is aangeduid op een mysterieuze kaart die hij in Addis Abeba heeft gevonden. Hij brengt de jager en zijn vrouw, Sara, naar de regio van de Riftvallei in het Ethiopisch Hoogland, de heilige grond waar de leeuwen regeren. Naïsha, op haar beurt, zet haar achtervolging op Wallace voort. De verbanden tussen de twee personages, de Leeuw en de Adelaar, gaan eindelijk aan het licht komen..."

Bollie & Billie 38En in een fantasytijdperk verschijnt het slot van het tweeluik Het Masker van Duizend Tranen. "Masamura heeft een hoge tol betaald om Sadakïo binnen te loodsen in het kasteel van de Takedo. De jonge weduwe vindt geen offer te groot om Koburo, haar verloofde, uit de onderwereld te redden. Het lot wordt een handje geholpen door de komst van de vijanden van de Takedo. Zij vallen het kasteel aan en overtuigen Masamura en zijn clan om hen te helpen. Terwijl de confrontatie onafwendbaar lijkt, denkt Sadakïo dat ze haar doel heeft bereikt... Maar niemand ontkomt ongeschonden aan een ontmoeting met zijn demonen, of ze nu uit de ondergrondse diepte komen of diep uit onze ziel..."

In deel 38 van Bollie & Billie (in het Frans is dat deel 41 door de chronologische heruitgave van de reeks die nu ook in het Nederlands loopt en meer delen telt dan de oorspronkelijke uitgaven) staat onder meer de vriendschap tussen de hond BIllie en de schildpad Carolien centraal.


Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.  
(Bron:
Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis in kwartaal 1
21/11
TOP
De Tijger Ontwaakt
Chinaman integraal 1
Chinaman integraal 2
Chinaman integraal 3
In februari lanceert Dupuis een heus Chinaman-offensief door de eerste negen delen in drie integralen uit te brengen. Die zijn elk goed voor 152 pagina's puur westernplezier. En in de collectie Vrije Vlucht komt tegelijk de eveneens 152 pagina's tellende sequel De Tijger Ontwaakt uit, een one-shot van hetzelfde duo Olivier TaDuc en Stephen Desberg. Dit afscheidsverhaal speelt zich twintig jaar na de reeks Chinaman af. "In Bakersfield, California, zijn ontvoeringen schering en inslag en de oudste dochter van bankier Kelley wordt vermoord teruggevonden. Het is de gelegenheid voor de jonge Matt Monroe, een groene rekruut van de Pinkertons — het beroemde detectivebureau — om zijn echte vader op te sporen. Die blijkt niemand minder te zijn dan Chen Long, de Chinaman uit de gelijknamige reeks van Olivier TaDuc en Serge Le Tendre. Als een groot afscheidsfresco voert deze schemerachtige western je naar een verbluffende finale."
Van zowel de drie integralen als het Vrije Vlucht-album zullen luxes verschijnen, gelimiteerd tot slechts 100 exemplaren met telkens een gesigneerde ex libris erbij.

Moeten we trouwens Chinaman nog voorstellen? Oké dan: "In Chinaman volgen we de lotgevallen van John Chinaman, die als huursoldaat vanuit China naar Amerika trekt. Het kantelpunt in zijn leven? Het verraad van zijn meester. Chinaman is een eerlijk en rechtvaardig man en keert zich af van zijn meester, en van heel zijn gemeenschap, er is geen weg terug. Met zijn vurige vastberadenheid en zijn bedrevenheid in gevechtskunsten biedt hij de ergste moeilijkheden het hoofd."


Mademoiselle J. 1
Mademoiselle J. 2
Net zoals in het Frans wordt het one-shot Ze Noemden Hem Rooie herdoopt in Mademoiselle J. deel 1 zodat deel 2 met Juliette als hoofdpersonage daarop kan aansluiten. Het album van Laurent Verron en Yves Sente dat al eens verschenen is, komt nu wel uit in hardcover, net zoals deel 2. Dat vervolg speelt zich negen jaar later af en telt 64 pagina's. "De visie van Juliette, reporter-in-opleiding, op de opkomst van het nazisme aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog! In 1937 is Juliette, de dochter van de baas van de Trans-Atlantische Compagnie, 22 jaar. Ze heeft haar diploma op zak en is vastberaden om een groot reporter te worden. Haar vader, die ondertussen een eigen vrachtbedrijf heeft gesticht, krijgt van zijn zakenpartner, Gustave Noirhomme, een voorstel dat hij moeilijk kan weigeren: Herr Von Riblach, vertrouwensman van Hitler voor de civiele marine, wil investeren in de Compagnie van de Vijf Oceanen. Juliette is op de hoogte van de invasieplannen van de nazi's en weigert. Ondanks de seksistische terughoudendheid van de hoofdredacteurs, jaagt Juliette haar droom na om een groot reporter te worden. Het magazine Horizon France geeft haar een kans om te tonen wat ze waard is. Ze gaat als stagiaire werken voor Daniel Fraiser, een doorwinterd en bijzonder onaangenaam journalist. Gustave Noirhomme, van zijn kant, is tot alles in staat om Juliette te dwingen haar aandelen af te staan aan de nazi's..."


Atom Agency 2
Pacific Palace
Atom Agency kreeg veel bijval bij lezers. Het zal hen dan ook plezieren dat deel 2 eraan komt met een gloednieuwe zaak voor het speurderstrio. "Na de oorlog heeft niemand Annette, de knappe ambulancierster, nog gezien: een heldhaftige 'Rochambelle', een vrouwelijke eenheid die deel uitmaakt van de 2e pantserdivisie van generaal Leclerc. Vijf jaar later ontstaat er een opstootje aan de Quai des Orfèvres 36: commissaris Vercorian staat op het punt staatsvijand nummer 1 in te rekenen. Wanneer een oude strijdmakker van de 2e divisie hem om hulp komt vragen om Annette terug te vinden, schuift hij het zaakje door naar zijn zoon, een privédetective van Atom Agency."

Pacific Palace is het al meermaals aangekondidge Robbedoes-one-shot van Christian Durieux. Dit is de voorstelling van Dupuis: "Een oud paleis tussen een meer en de bergen. Iliex Korda, een dictator op de vlucht, zoekt er zijn toevlucht, samen met zijn lijfwacht, zijn vrouw en zijn dochter, Elena. Drie dagen en drie nachten om te beslissen over het lot van de tiran. Welke rol is er weggelegd voor Robbedoes en Kwabbernoot in de intriges in de paleisgangen? En de verleidelijke Elena?"

Rommelgem 2Van de Robbedoes-spin-off Rommelgem zien we deel 2 van de vijfdelige reeks tegemoet. Het scenaristenduo BeKa publiceerde onlangs het door hen geschreven De Blauwbloezen deel 65. "Bletchley, in de buurt van Londen, mei 1941. Paschasius Hilarius Adelbertus Ladislaus, de graaf van Rommelgem, is verliefd op de charmante Blair McKenzie. Ze zijn allebei gerekruteerd om Alan Turing bij te staan om de Engima-machine te ontcijferen (zie deel 1) en al snel bloeit er iets moois tussen de twee geniale jongelingen. Maar de romance is van korte duur… Rommelgem ontvangt een gecodeerd bericht over wetenschappers die gedwongen worden om voor de nazi’s te werken. Het gaat om Schwartz, een chemicus, en Bruynseelke, een bioloog... twee vrienden van Rommelgem! Al snel wordt de knoop doorgehakt: ze vertrekken naar Berlijn om hun vrienden te redden. Een levensgevaarlijke missie waar ze Göring tegen het lijf lopen, de organisator van decadente feestjes, en Wernher von Braun, die Blair probeert te verleiden, en zelfs een zekere patiënt ‘A’, zoals alle soldaten van zijn volk verslaafd aan Pervitine."


Buck Danny integraal 7
Yoko Tsuno integraal 9
Buck Danny: De Integrale 7 bundelt de avonturen die verschenen tussen 1958 en 1960, "uit de bloeiperiode van Buck Danny, de crack van het luchtruim, de favoriete held van jonge lezers die uitkeken naar zijn heldendaden. Rond het einde van de jaren 1950 werken Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon overuren. Charlier maakt drie reeksen voor het nieuwe magazine Pilote, waarvan hij een van de stichters is. Hubinon tekent, op zijn beurt, ook Roodbaard, een van die nieuwe creaties van zijn vriend Charlier."

Van Yoko Tsuno staat de negende integraal op stapel met daarin de reguliere delen 25 tot 27, zijnde de verhalen De Dienares van Lucifer, De Vloek van de Amethist en Khany's Geheim. of kort samengevat vinden we Yoko terug onder de aardkorst, in Schotland in de jaren 1930 en op Mars. Het is de voorlopig laatste integraal tot er weer een volgend deel kan gevuld worden met opnieuw drie verhalen. Dan moet Roger Leloup nog wel het reguliere deel 30 uit zijn mouw schudden maar daar werkt hij al een tijdje aan.


Agent 212
Cédric 34
Het tempo van Daniel Kox is al enkele jaren gezakt tot nauwelijks één pagina per maand. Dan duurt het wel telkens een tijd tot er weer een nieuw album van Agent 212 kan verschijnen. Begin volgend jaar is het weer zover, dan komt deel 30 uit. "Arthur, agent 212, is geen superagent en al helemaal geen held. Het liefst zou hij zijn dagen in zijn fauteuil doorbrengen met zijn hond, Kiki, op voorwaarde dat zijn schoonmoeder niet in de buurt is. In het commissariaat vindt hij gelukkig wat rust... Alle missies van Agent 212 draaien uit op een catastrofe, tot groot jolijt van de lezers die dol zijn op de dwaasheden van de sullige agent, in de Frans-Belgische traditie. 212... het noodnummer dat je moet bellen als je zin hebt om eens goed te lachen."

Van die andere Cauvin-reeks Cédric verschijnt deel 34. "Cédric vindt school nog altijd niets. Na de les van juffrouw Nelly heeft hij het met zijn vriend Christian over broeikasgassen en hij besluit de theorie in de praktijk om te zetten. Of dat een goed idee is... Cédric speelt in het schooltoneel de rol van sprookjesprins maar hij heeft pech: Chen, zijn liefje, is ziek en kan dus niet voor Sneeuwwitje spelen. De gags van Cédric zijn tijdloos en het is heerlijk telkens de vertrouwde omgeving terug te zien van de kleine kwajongen."


Dad 7
De Muziekdoos 4
Dad en zijn vier dochters zijn weer present in de aangename gagreeks Dad waarvan deel 7 verschijnt. "Om voor zijn dochters te zorgen, moet Dad zorgen dat hij in vorm blijft! Panda zit in een post-examendipje en vraagt zich af wat ze met haar leven moet aanvangen, Roxane wil de planeet redden terwijl Oona alleen bezig is met het aantal volgers op haar sociale media. En nu Babybabette begint te praten en rond te lopen wordt alles nog ingewikkelder! De facturen stapelen zich op maar jobaanbiedingen blijven uit. Bovendien krijgt Dad te maken met een liefdesrivaal die zijn oog heeft laten vallen op de knappe dokteres. Dad moet de handen uit de mouwen steken om te tonen wat hij waard is. Het is niet het moment om het op te geven, want met routine loert ook al dat buikje om de hoek..."

Mysterie troef in deel 4 van De Muziekdoos. "Dankzij het verrassingsbezoek van Siloé en haar broers aan de Hexowereld heeft Nola heel wat bijgeleerd over Pandoria en over haar mama. Maar wanneer ze een vreemde sleutel vindt, die ze herkent uit het boek van Annah, stapelen de vragen zich op. Waarop past die sleutel dan? Om dat te weten te komen, trekt Nola weer naar Pandoria. Na een onrustwekkende verdwijning moeten Nola, Igor en Andrea al snel op onderzoek, een onderzoek dat het leven in Pandoria weleens overhoop kan halen… Nola is onverschrokken en schalks, listig en bovendien ook een briljant spreekster. De idealiste gaat met haar groot hart haar zaak bepleiten in de hogere kringen. Ze pleit voor gerechtigheid en grondrechten, zoals liefde zonder discriminatie. En de sleutel van Annah opent misschien wel de poort naar nieuwe avonturen door nieuwe mysteriën bloot te leggen in deze betoverende wereld."

Van de originele jeugdreeks Dood en Opgegraven wordt een tweede deel opgedolven. "Een lijk in goede handen. Een verkleedfeestje. Een beschermengel uit het hiernamaals. Een ontroerend weerzien. Een moordenaar ten einde raad. Brandstichting. Een zombiestoet. Een vreselijk drama. Het zijn geen eenvoudige tijden voor een levende dode!"


Bollie & Billie 7
Bollie & Billie 8
Ook al behoren Dupuis en Dargaud tot dezelfde uitgeversgroep in zowel het Frans als Nederlands, blijven de rechten op de albums gesplitst tussen beide uitgeverijen. Nieuwe albums verschijnen bij Dargaud terwijl Dupuis alle oudere gags heruitgeeft in nieuw samengestelde albums waarin ze chronologisch worden gepubliceerd met dikwijls covers, gebaseerd op oude schilderijen die Jean Roba voor het weekblad Robbedoes maakte. Deel 7 en 8 van die nieuwe reeks komen eraan.


Guust 9
Guust 9
Guust 11
Guust 12
Guust 13
Guust 14
Van de softcoveredities van de eerder als hardcover uitgebrachte, chronologisch heruitgegeven Guust-gags schiet Dupuis lekker op. Binnenkort komen de delen 5 tot 8 uit en volgend kwartaal volgen de delen 9 tot 14.       

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.  

(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Glénat in kwartaal 1
21/11
TOP
De Grote Zeeslagen 13
Andere vertaaluitgeverijen kunnen nog veel shoppen bij Glénat omdat de groep Standaard Uitgeverij niet bijzonder veel vertaalt van de Franse uitgeverij. In kwartaal 1 is het aanbod beperkt tot twee albums.

Voor De Grote Zeeslagen deel 13 vaart Jean-Yves Delitte (van wie komende week deel 1 van de piratenreeks Blackbeard verschijnt) weer solo als tekenaar én scenarist. Hij brengt de zeeslag bij Barfleur en La Hougue in beeld. "Wat als het bij Barfleur gebleven was... Sinds 1688 is Frankrijk verwikkeld in de Negenjarige Oorlog. De expansiezuchtige Lodewijk XIV neemt het op tegen een coalitie van quasi al zijn buurlanden. In die context besluit de Zonnekoning zijn hulp aan te bieden aan de afgezette katholieke koning James II om de troon van Engeland te heroveren. Het gewaagde plan bestaat erin de controle te grijpen over het Kanaal om een leger de oversteek te laten maken. De koning is echter onstuimig en hij dwingt de Franse vloot al tot manoeuvres, nog voor ze helemaal compleet is. De orders voor viceadmiraal de Tourville zijn duidelijk: 'vaar uit en val elke vijand aan, ongeacht zijn kracht.' In de zeventiende eeuw trek je een bevel niet in twijfel, zeker als het rechtstreeks van de koning komt, ook al kruis je een vijandelijk vloot die twee keer zo groot is. Als de strijd tussen de Fransen en de Engels-Hollandse zeemacht zich had beperkt tot de slag bij Barfleur, op 29 mei 1692, dan hadden de Fransen de overwinning kunnen behalen."

USS Constitution 2Van USS Constitution presenteerden we onlangs de cover van deel 2. En dit is de inhoud: "November 1803. De Amerikaanse vloot met vlaggenschip USS Constitution komt aan in Syracuse, haar thuishaven voor de strijd tegen de Barbarijse staten. Powlett heeft het geheim van Pierre-Mary ontdekt. Hij weet dat hij eigenlijk een jonge vrouw is… en besluit van haar te profiteren, in ruil voor zijn stilzwijgen. Hun blokkademissie gaat ondertussen voort, maar de winter breekt aan en ook de Barbarijse uitvallen worden minder talrijk. Eindelijk is er tijd voor reparaties, verbeteringen en onderhoud aan het schip. Toch vertrekt het schip voor een laatste missie, bestemming Malta waar Louis Corbières — oom van Pierre-Mary en moordenaar van zijn moeder — de plak zwaait. De vernederende druk van Powlett en de woede tegenover haar oom brengen heel wat emoties teweeg bij Pierre-Mary. Nicholas, haar wapenbroeder, ziet hoe bitter zijn kameraad is geworden en staat klaar om haar ter hulp te schieten... Maar is er daar wel tijd voor? Want ondertussen gaan de zoektocht naar de USS Philadelphia en het beleg van Tripoli van start."

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.  

(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Le Lombard in kwartaal 1
21/11
TOP
De Oorlog Winnen 3
Van Le Lombard hebben we nog niet alle (officiële) covers. Hierboven zie je bijvoorbeeld de coverillustratie van De Oorlog Winnen deel 3, de reeks van Frédéric Genêt, de vroegere tekenaar van Samoerai waarvan afgelopen week een nieuw deel verscheen van zijn opvolgster Cristina Mormile. Het verhaal: "Benvenuto mag eindelijk de vochtige kerkers van Ressina verlaten en wordt bij zijn aankomst in Ciudalia als een held onthaald. Tijdens zijn herstel kijkt hij vanop afstand toe hoe zijn meester, de machiavellistische Podestat, complotten smeedt. Op het eerste gezicht lijkt de rust weergekeerd in Ciudalia. Maar de storm nadert, Benvenuto voelt het. Al gauw kan alleen zijn moordenaarsinstinct hem nog redden."


Duke 5
Nottingham 1
Van Duke deel 5 lieten we je onlangs de cover zien. Dit is de korte inhoud van Hermanns western waar inmiddels een einde van is voorzien over een tweetal delen: "Duke is een getormenteerd man. Naast hulpsheriff van een klein dorpje, overtuigd van het morele aspect van zijn missie, is hij ook een eliteschutter die niet vies is van wat geweld. Wanneer er een conflict uitbreekt tussen mijnwerkers en grondbezitters, moet Duke een kant kiezen. Hij neemt zijn toevlucht op wat hij het beste kent, en het meeste vreest: zijn wapens. Peg is gekidnapt door twee bruten in dienst van een buitenlandse opdrachtgever. Duke gaat hen opsporen, maar hij weet dat hij zelf wordt achternagezeten door een troep soldaten. Een dodelijke achtervolging in de Far West barst los."

De gloednieuwe Robin Hood-reeks Nottingham, door tekenaar Benoît Dellac op scenario van Emmanuel Herzet en Vincent Brugeas, stelden we onlangs ook al voor. Le Lombard verwacht er veel van, getuige de dubbele uitvoering in softcover en hardcover. De inhoud: "Wat als de sheriff van Nottingham en Robin Hood één en dezelfde man waren? Legendes zitten eenvoudig in elkaar: elke held heeft een geheim. Elke held heeft een aartsvijand waar hij voortdurend mee in aanraking komt. Het belooft ingewikkeld te worden voor de sheriff van Nottingham... want hij die de wet handhaaft, kan hem ook overtreden!"


Sisco 12
Dan Cooper integraal 10
Het einde van de reeks Sisco is geen nieuws meer als je onze website regelmatig leest. Deel 12 sluit de spannende reeks van Thomas Legrain en Benec af. "Sommige dingen weet het grote publiek beter niet. In naam van het staatsbelang worden ze verzwegen. Sisco is een van de mensen die in de schaduw opereren en ervoor zorgen dat het politieke systeem blijft draaien. Soms zijn 9mm-kogels daarbij handig. Hij is dan ook een van de besten in zijn vak. Bij een ontslagen minister moet een ‘gevoelig’ dossier worden opgehaald, dat nadien in België in veiligheid zal worden gebracht. Maar bij dat dossier zijn ook Russen betrokken, die de papieren liever zelf in handen krijgen. Sisco is pas weer aan de slag, maar hij is nog niet vergeten wat er met Manon is gebeurd. Hij zal snel weer in topconditie moeten zijn om alle kogels te ontwijken. Per slot van rekening is de aanval nog steeds de beste verdediging."
Benec beloofde een "echt einde". Of het voornemen om Sisco te laten sterven nog overeind blijft, zullen we in het album moeten lezen. Tekenaar Legrain sluit niet uit dat er ooit, maar zeker niet meteen, een vervolg kan komen, maar het auteursduo wil ook niet het tweeluik te veel maken. Bovendien wordt het eindpunt van de reeks duidelijk. Benec heeft intussen iets helemaal anders geschreven, een western, waarvoor hij nu onderhandelt met een tekenaar. Voor een ander project werkt hij misschien opnieuw samen met Legrain. Nog een ander project speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In kwartaal 1 mogen we ons ook verwachten aan twee integralen. Van Dan Cooper komt deel 10 uit. Daarna volgen nog twee delen. Deel 10 bundelt de verhalen Viking Connection, Target, Silver Fox en Dragon Lady, oftewel de delen 32 tot 35.

De tweede integraal is deel 2 van Govert Suurbier met daarin de resterende verhalen Breiz Atao, Vade Retro Hollywood! en Zeppelin, opnieuw aangevuld met een geweldig dossier.

In de auteurscollectie Getekend voegt Olivier Grenson (Niklos Koda) een nieuw compleet verhaal toe, ditmaal geschreven door zijn echtgenote Sylvie Roge. Op 152 pagina's ontplooien ze het verhaal van Vermoorde Onschuld: "Een jonge vrouw, op het eerste gezicht kalm en doodgewoon, wordt aangehouden voor moord. Haar man is verbijsterd. Door bemiddeling van haar advocaat vertelt ze ons haar levensverhaal. Het is het verhaal van tweelingzussen, een afwezige vader en een slechte moeder. Het is het verhaal van een vreselijk familiegeheim... en een aangekondigd drama."

Aangezien Blloan vanaf volgend jaar verdwijnt, zullen we initiatieven voor one-shots door Vlaamse en Nederlandse auteurs bij andere uitgeverijen terugvinden als daar een tweetalige productie voor mogelijk is. Le Lombard verwelkomt een nieuw album van Simon Spruyt met de titel De Tamboer van Borodino. "Een engelachtige Franse tamboer marcheert samen met het grootste leger dat de wereld ooit gezien heeft naar Moskou. Hij zal zijn vaderland nooit weerzien. Achtenveertig jaar later worstelt een oude Rus nog steeds met zijn eigen rol in het verhaal."

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.  

(Bron:
Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester in januari
21/11
TOP
De Orde van de Crakenridders 25
Uitgeverij Silvester heeft sinds kort een nieuwe, toffe, overzichtelijke en goed navigeerbare website. Bezoek snel www.silvesterstrips.com waar je eigenlijk alle onderstaande aankondigingen voor januari kan terugvinden.

We beginnen graag bij een van onze favoriete fantasyreeksen, De Orde van de Drakenridders, waarvan deel 25 verschijnt, getekend door Stefano Martino, als vanouds op scenario van Ange. "Er zijn nu twee rijken en twee orden van drakenridders. En dus twee organisaties van Schaduwen, die jonge vrouwen zonder scrupules die doden, stelen, verleiden om hun kamp de bovenhand te laten halen. En tussen hen is het ook oorlog. Waar heeft vertrouwen, vriendschap, liefde nog een plaats als er in het dagelijkse leven enkel spionage en verraad is?"


Allan Mac Bride 1
Allan Mac Bride 2
Bee Dee gaf in 2008 het eerste deel van de Klare Lijn-avonturenreeks Allan Mac Bride uit van het duo Patrick A. Dumas (20.000 Eeuwen onder Zee, Aéropostale - Legendarische Piloten) en Jean-Yves Brouard (van wie Arboris inmiddels de luchtvaartreeks Code Kimono oppikte). Het ligt wat in de lijn van Blake en Mortimer of Lefranc en we springen niet lichtzinnig om met die vergelijkingen. Silvester herlanceert deze reeks door deel 1 opnieuw uit te geven als een hardcoveralbum, samen met de vertaling van deel 2. Beide albums zullen ook in een voordeliger hardcoverpakket beschikbaar zijn en ze komen later ook nog uit in softcover. In het Frans zijn er intussen zes albums verschenen.

Allan Mac Bride is een archeoloog die in de jaren 1930 de wereld rondreist op zoek naar sporen van oude beschavingen. Soms lijkt zijn zoektocht naar de waarheid een ingewikkeld politieonderzoek vol haken en ogen. In deel 1 speurt hij rond in Egypte en ontdekt hij de tombe van koningin Hatsjepsoet, een van de weinige vrouwelijke farao's. In papyrusrollen leest hij over een geheim land. Vanuit Egypte reist Allan in deel 2 verder naar Arizona om bij de Hopi-indianen naar de bakermat van de mensheid te zoeken. Een CIA-agent volgt de held.


Atalante 11
Arctica 11
Atalante is intussen de langstlopende stripreeks van Crisse, hoewel hij ook die reeks laat uitwerken door andere auteurs, in dit geval Manu Grey en Fred Besson. Dit jaar viert de mythologische heldin haar twintigste verjaardag. In vertraging springt Silvester volgend jaar op de partytrein door deel 11 te vertalen en het speciale verjaardagsalbum dat in het Frans bij Soleil uitkomt. In januari is eerst deel 11 aan de beurt, de start van een nieuwe cyclus: "Teleurgesteld door de Amazones, besluit Atalante om terug te keren naar het land van haar jeugd: het magische woud van berg Pilion. Maar de reis is lang en ze moet de zee oversteken. Onderweg ontmoet ze een karavaan van handelaren. Ze zijn onderweg naar Troje waar binnenkort de Spelen worden gehouden. En Troje ligt vlakbij de zee... En met de Spelen valt er geld te verdienen om de overtocht te kunnen betalen..."

Ook van de futuristische reeks Arctica komt deel 11 uit met de volgende inhoud: "Mismy en Lulha worden in het ruimtestation Blue Sky Agency, waar ze wonen, overvallen door een commando-eenheid van huursoldaten. De huursoldaten nemen Mismy en Lulha in gijzeling. Tegelijkertijd wordt Dakota, op weg naar het aan de buitenaardse wezens toegewezen grondgebied in Baswana, tegengehouden door andere huursoldaten in dienst van een conglomeraat van geheime diensten, die ervan overtuigd zijn, dat de buitenaardse wezens een reële bedreiging vormen."


UUR U 16
Zeven 19
In de conceptreeks UUR U gaan we in deel 16, De Notre-Dame van Londen, terug naar de dertiende eeuw, meer bepaald het jaar 1220 voor een alternatieve historische vertelling over het laatste steekspel van de beste ridder ter wereld in de Engelse hoofdstad van het koninkrijk Frankrijk. Fred Duval en Jean-Pierre Pécau geven in deze reeks altijd een twist aan historische tijdperken. Dit album is getekend door Léo Pilipovic, gekend van Ravermoon. "Amaury de Châtillon, voormalig tempelier, wordt dodelijk verwond bij een steekspel bedoeld om de bouw van de kathedraal Onze Lieve Vrouw van Londen te vieren en ziet zijn leven voor zijn ogen voorbij flitsen. Het verhaal begint 16 jaar terug, in 1204, het jaar van de plundering van Constantinopel door de kruisvaarders. Het jaar waarin hij het leven van een mooie ketterin redde..."

Ook van de conceptreeks Zeven komt een nieuw album uit. Deel 19 brengt zeven kannibalen bij elkaar. Het album is getekend door Tirso (Kronieken van Legioen, Het Verloren Godenwapen) op scenario van topscenarist Sylvain Runberg. "Ze zijn met zeven. Rijk... Machtig... De elite. Ze snakken naar spanning en zien zichzelf als dominante mannen die lachen met de hypocriete moraal van een samenleving die aan hun voeten ligt. Ze leven toch in een wereld waar de wet van de sterkste in alle openheid gevolgd wordt? Zeven roofdieren die hun driften bevredigen tijdens gigantische privéfeesten. Maar op een dag wordt hun ritueel geschonden. Deze keer laat hun prooi zich niet zomaar naar het slachthuis leiden..."

Hauteville House 16Melancholia is deel 16 in de reeks Hauteville House. "1867, geheim agent van Hauteville House Eglantine vindt het spook van Parijs terug in een inrichting in Londen. Slachtoffer van een vloek en gezocht door Zoeloe-krijgers biedt hij haar zijn erfenis aan, een enorm fortuin dat gedurende eeuwen van misdadige activiteit is opgebouwd. De aanwijzingen om die schat te vinden zijn verborgen in een bundel van een jonge onbekende Parijse dichter: Paul Verlaine."

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.  
(Bron:
Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Standaard Uitgeverij in kwartaal 1
21/11
TOP
Vertongen & Co33
2021 luidt een eerder aangekondigde verandering in bij de groep Standaard Uitgeverij. Voortaan zullen albums die voorheen onder het label Ballon Comics verschenen een plaatsje krijgen bij de Vlaamse reeksen die al ettelijke jaren onder het logo van Standaard Uitgeverij verschijnen. De grootste aanwinst is Jommeke, maar ook BFF's, Dance Academy, Sisters en andere gagreeksen maken nu deel uit van de familie. We stellen hierbij het eerste kwartaal van 2021 aan je voor.

Laten we eens beginnen bij Vertongen & Co. In deel 33 komt een virus voor, maar de auteurs geven er een vampierstwist aan. "Mark, Bieke en Paulien worden voor een etentje uitgenodigd bij professor Flessentrekker. Maar als ze daar aankomen is er van alles aan de hand. De professor is verdwenen en alles wijst erop dat hij met geweld is ontvoerd. Paulien ontdekt via beelden van de bewakingscamera's dat de dader een vampier is. En wie weet alles over vampiers? Mircevlad, de vampier uit de Karpaten. Dankzij Skype komen onze vrienden met hem in verbinding. Hij zet hen op het spoor van de ontvoerder. Dat spoor leidt naar de Provence, meer bepaald naar het stadje Carpentras, waar onze vrienden dankzij een verkoper van knoflook de schuilplaats van de beruchte vampier kunnen vinden."


F.C. De Kampioenen 111
F.C. De Kampioenen Omnibus 13
De uitgebreidere bende van F.C. De Kampioenen zien we in deel 111 in het Franse Normandië terug. "Boma wil een nieuw type worst lanceren en trekt daarvoor naar Normandië, waar hij een worstenboer kent die andouillette fabriceert, de oneetbare worst gemaakt van varkensdarmen. Bij de Kampioenen is Boma de enige die dat lust. Hij vertrekt met Xavier, Pol en Mark naar Frankrijk om zijn contract met de worstenboer te bezegelen. Maar ook Fernand is naar de Normandische kust vertrokken, en meer precies naar de gebieden waar de invasie van de geallieerden heeft plaatsgevonden op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Fernand lijkt wel in een vreemd theaterstuk terechtgekomen... Intussen worden Boma en zijn vrienden opgepakt wegens het uitgeven van vals geld. Een worst case scenario dreigt voor Boma en zijn nieuwe businessidee... gelukkig kan hij rekenen op zijn makkers van F.C. De Kampioenen!"

Van bovenvermelde reeks staat ook de dertiende omnibus gepland met daarin de verhalen De Kampioenen Maken Ambras, Oma Boma Trainer, DDT Doet Weer Mee, 20 Jaar Later en De Kampioenen in Pampanero, oftewel de delen 61 tot 65.

De Buurtpolitie zet als stripreeks stevig door en bereikt begin volgend jaar deel 12 met de titel A... A... Aliens!. "De verdwijning van een jongen neemt onwerkelijke proporties aan wanneer er foto’s opduiken van ufo’s en aliens. Voor de buurtpolitie lijken de daders deze keer niet uit de buurt te komen maar uit ver weg gelegen universum. De commissaris blijft echter down-to-earth en gebruikt zoals steeds zijn gezond verstand. Kan hij op die manier een alien in de boeien slaan en tot bekentenissen dwingen?"


De Kiekeboes 157
Piet Pienter en Bert Bibber
De Kiekeboes deel 157 hebben we een tijdje terug voorgesteld. Het is het tweede album van Steve Van Bael en Bruno De Roover onder supervisie van Merho. "Charlotte probeert Nopel wat meer te laten bewegen door samen te gaan joggen. Fanny en Alanis hopen rijk te worden als influencer. En Marcel?... Hij is slachtoffer van bezuinigingen binnen het bedrijf en wordt door mevrouw Van de Kasseien ontslagen. Na een herscholing tot butler treedt hij in dienst bij de arrogante modeontwerpster Chipo Latta. Deze dame houdt er een bizarre hobby op na: ze verzamelt prehistorische skeletten. Maar is de manier waarop ze haar collectie aanvult wel helemaal legaal?"

Onder het label Matsuoka komt deel 5 van de integrale reeks Piet Pienter en Bert Bibber uit. In 2021 zullen opnieuw vier delen verschijnen. In 2022 komen de laatste drie delen uit.

In de laatste prent van Urbanus deel 191 komt een aftelklok in beeld met de boodschap "nog negen avonturen". In kwartaal 1 volgen alvast de avonturen 192 en 193 met de onderstaande inhoud:
Urbanus 192: De Vuilzakmeppers: "Eindelijk, Cesar heeft een nieuwe job, bij de vuilkar! Maar de vuilnismannen hebben last van een meeuwenplaag. Die vervelende beesten pikken alle vuilniszakken kapot. Ondertussen verbouwt Urbanus de paddenstoelen die in Tollembeek als… paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Als volleerd huisjesmelker verhuurt hij ze aan de kabouters uit Sprookjesland. Eén plus één is ook voor Urbanus drieënhalf, maar kunnen de kabouters gebruikt worden om het meeuwenprobleem op te lossen, of zorgen zij op hun beurt voor nog meer herrie en kabaal?"
Urbanus 193: De Blussers van Tollembeek: "Twaalf stielen, dertien ongelukken, en Urbanus kent ze allemaal. Maar op een dag vindt onze stripheld dan toch de job van zijn leven: brandweerman! Niet om hulpeloze poesjes uit een boom te redden of omdat hij mensen wil helpen, nee… Urbanus is erachter gekomen dat een job als brandweerman de kortste weg is naar het hart van een meisje! Want elk meisje staat in vuur en vlam, voor een heldhaftige brandweerman! Of zijn nieuwe, vurige passie hem ook helpt zijn Zjoske te doen smelten, is een ander verhaal."


Suske en Wiske
Suske en Wiske Junior
In Suske en Wiske deel 356, De Fluitende Olifant, reizen we terug in de tijd om de eerste treinrit in België mee te maken. "Barabas wil onze vrienden trakteren op een ticket voor de eerste treinrit in België. Zijn over-over-overgrootmoeder Miranda bleek een van de machinisten te zijn. Maar als Lambik in het verleden een man tegenhoudt die hem brutaal uit de weg duwt, verdwijnt Barabas plots in het niets. De man in kwestie blijkt een privédetective en zat een saboteur achterna die een aanslag op de trein wil plegen. Onze vrienden vrezen dat ze de geschiedenis hebben veranderd en dat Miranda de aanslag niet zal overleven, waardoor Barabas nooit geboren zal worden. Het is dan ook de taak van Suske en Wiske om de aanslag op de eerste trein te verhinderen. Maar dat loopt niet van een leien dakje omdat de saboteur ongrijpbaar blijkt."

Van het dit jaar ge(her)lanceerde Suske en Wiske Junior door Charel Cambré en Kim Duchateau zien we in kwartaal 1 alweer deel 4 tegemoet.

Jommeke vervoegt dus de rangen van onder meer Suske en Wiske. De Atchoembloem is deel 303 en komt uit het brein en de handen van Philippe Delzenne. "Jommeke en zijn vrienden zijn op bezoek bij Macu Ancapa in Peru wanneer Choco plots wordt opgeslokt door een vleesetende reuzenbloem. Met zijn kleine pootjes kietelt Flip de monsterbloem, waardoor die Choco weer uitniest. Eind goed, al goed... Of toch niet? Wanneer onze vrienden weer veilig landen in Zonnedorp, lijkt de toestand van Choco steeds zorgwekkender. Na wat opzoekingen ontdekt Gobelijn dat het arme aapje besmet is met het zeer besmettelijke Atchoemvirus. Wat nu?!"

De Rode Ridder
De Rode Ridder
In De Rode Ridder deel 269 zien we oude bekende Kilyon terug, die met het uiterlijk van zijn bedenker Karel Biddeloo een opgemerkt optreden maakte in het album De Vete. Daar hadden we het hier nog uitgebreid over. "Mordred schakelt een huurdoder in om van Allis af te geraken. Hij maakt de man wijs dat Allis een heksenkind is dat in opdracht van de Duivel handelt. Maar de moordenaar is een oude bekende van de Rode Ridder. Wanneer hij tegenover Johan en Allis komt te staan, vermoedt hij dat Johan door Allis behekst is en ten onrechte in haar onschuld gelooft. Hij zet alles op alles om het duivelsjong uit de weg te ruimen en Johan van haar vloek te bevrijden."

Over Karel Biddeloo gesproken, volgend jaar komen vier nieuwe integralen uit van zijn De Rode Ridder-avonturen met de ondertitel Sword and Sorcery. Vanaf 2022 start een volgende reeks integralen met een andere ondertitel. Het is gewoon een manier om de langlopende reeks wat op te delen. In de vierde integraal van De Biddeloo-jaren staan de klassiekers De Koraalburcht, Mandragora, De Verboden Berg, De Toverspiegel, De IJzeren Hand en Sidarta, waarmee toch alweer de delen 55 tot 60 zijn gebundeld. Het achtergronddossier handelt voornamelijk over de werking bij Studio Vandersteen, de hulp die Karel Biddeloo van zijn collega's kreeg en Willy Vandersteens beslissing om de krantenstripreeks indertijd naar het bijvoegsel Pats te verplaatsen, zeg maar te verbannen.


Diep in de Zee 6
Vreemde Vogels 1
Diep in de Zee is toe aan deel 6. "Duik onder in de wereld van de stilte... die toch niet zo stil is! Haal diep adem en duik in de donkere wateren van de oceanen, op zoek naar de geweldige dieren die er wonen. Van de kogelvis met zijn gevoel voor kunst tot de opvallende familie van de neteldieren, langs de zandvis die niet echt een vis is... je komt echt alles te weten over de zeebodem! Zet je schrap: een duikbril en snorkel zijn aangeraden om deze fascinerende wereld te ontdekken, in het gezelschap van de dieren van Diep in de Zee!"

Gags met specifieke dieren en een educatieve bonus, dat zagen we al in Dino's, Insecten en Diep in de Zee. Dat rijtje wordt aangevuld met een gelijkaardige aanpak over vogels. Vreemde Vogels is nog niet zo lang geleden in het Frans gestart en volgt begin volgend jaar in vertaling. "Ze zitten overal om ons heen, in de lucht, in de bomen, in de tuin. Ze zijn zelfs onze taal al binnengedrongen: praten als een ekster, zingen als een nachtegaal, een kip zonder kop... Maar kan jij een alk van een pinguïn onderscheiden, een uil van een oehoe of een meeuw van een zeemeeuw? Wist jij dat de helmkasuaris de gevaarlijkste vogel ter wereld is? Of het nu trekvogels zijn, vissers of jagers, met dit album vol weetjes en humor, kom je eindelijk alles te weten over onze gevederde vrienden."


BFF's 11
Dance Academy 12
De meiden van BFF's vinden we in deel 11, London Calling, terug in de Britse hoofdstad. "De grappige, knorrige of knettergekke vriendin... Welke BFF ben jij?! Om haar Engels nog wat te verbeteren, wil Christie graag naar Engeland. De ouders van Rona hebben Engelse vrienden die bereid zijn onze BFF’s onderdak te bieden, want Christie vertrekt natuurlijk niet alleen. Ook Rona en Jess zijn van de partij, de eerste vooral omdat ze een loser is als het op Engels aankomt. Een dagje Londen, British Museum, Picadilly Circus, shoppen... en dat allemaal met je besties!"

Van die andere meisjesreeks Dance Academy komt deel 12 uit. "Als je hart de dans leidt... Julie, Laila en Lucy houden van klassieke en moderne dans. Maar ze willen ook eens proeven van hiphop, of wagen zich graag eens aan een schoonmusical, of flamenco. Het staat vast: de drie vriendinnen zijn gek op dansen. De Dance Academy is hun tweede thuis waar ze hun passie met elkaar kunnen delen. Hun familie is natuurlijk ook van de partij, want de liefde voor dansen eindigt niet als de les voorbij is! Gelukkig worden ze met liefde omringd en gesteund in hun talent… Niets beters dan Dance Academy om de wereld van danseressen in te duiken, vol vriendschap, liefde voor de kunst en rivaliteit."  

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.  

(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitgeverij L in kwartaal 1
21/11
TOP
Agent 327 integraal 7
Hieronder bieden we je een eerste overzicht van de albums die Uitgeverij L in kwartaal 1 van 2021 publiceert. Volgend jaar start alvast met deel 7 van de integrale reeks van Martin Lodewijks Agent 327. Later in 2021 zal de achtste en laatste integraal verschijnen. Ter info: een eerder aangekondigde integraal van Dick Briels Julius Palmboom moest wijken door de versnelde start van Trigië als integrale reeks terwijl het al net zo arbeidsintensieve Agent 327 veel tijd en energie opslorpt bij de redacteurs en samenstellers van beide integrale reeksen. Het gaat nog steeds om uitstel, geen afstel.


De Splitsing 2
U.C. Dolores 2
Verzet is het slot van het tweeluik De Splitsing, een interessante en héél spannende thriller van Joan Urgell en Sylvain Runberg. "Juliana Brovic leidt een vredig leven met haar twee kinderen en haar man. Tot het ondenkbare gebeurt: de oorlog breekt uit. Juliana zal er dan alles aan doen om het fragiele evenwicht tussen de inwoners en de militaire troepen in haar kleine stadje te bewaren. Maar de situatie zal geleidelijk verslechteren..."

Ook van Didier Tarquins sf-reeks U.C.C. Dolores staat deel 2 gepland. "De U.C.C. Dolores is op het eiland Mety-Mety gestrand. De nieuwe pioniers werken in de mijnen om een voortstuwingskristal te winnen en zo Mony en Kash weer op weg te krijgen. Ondertussen oefent Money met wapens om zich te leren verdedigen, in afwachting van de beproevingen die op haar toekomstige pad. Ze ontdekt dat er een legende bestaat die verband houdt met de cultus van de kristallen waarover haar vader in zijn notitieboekje sprak. Het verhaal van een man, door de Rasseths beschouwd als de god van de goden: een zekere Tassili de rode..."


Danthrakon 2
Douwe Dabbert 21
Suus & Sas 20Danthrakon, de nieuwe fantasyreeks van Christophe Arleston, getekend door Olivier Boiscommun, is een trilogie waarvan deel 2 volgend kwartaal uitkomt. "Nuwan, leerling-kok bij de magiër Waïwo, zag zijn leven compleet veranderen toen het machtige boekwerk Danthrakon hem in zijn greep kreeg. Samen met de studente Lereeh zoekt hij naar een manier om de vloek te doorbreken. Inquisiteur Amutu, die verboden magie vermoedt en het kostbare geschrift in handen wil krijgen, achtervolgt hen meedogenloos in zijn Mygatula, een gigantisch weefgetouw van spreuken en stormen."

Het Gemaskerde Opperhoofd is deel 21 in de reeks Douwe Dabbert. Dit album zet de voltooiing van de reeks heruitgaven in 2021 in. De inhoud: "Het Gemaskerde Opperhoofd is het slot van het lange avontuur waarin Douwe Dabbert op zoek gaat naar de drie verdwenen tovenaarskinderen Domoli, Pief en Kijfje."

In Suus & Sas deel 20 wordt vooruitgeblikt op de toekomst.

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.

(Bron:
Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Arco van Os (59) overleden
21/11
TOP
Arco van Os
Zondagavond 15 november is Arco van Os overleden. Hij werd 59 jaar. Arco was op vele domeinen actief in de stripwereld. Vooreerst voor Het Stripschap, vanaf 1986 als redacteur voor Stripschrift en later als hoofdredacteur en uitgever van 's werelds oudste stripinformatieblad. Tussen 2005 en 2014 was hij festivaldirecteur van De Stripdagen. Hij was ook een van de vaste medewerkers van Catawiki en de daaraan verbonden databank met stripalbums. Voor het verzamelaarsplatform LastDodo.nl, een voortzetting van Catawiki, was hij beheerder.

Arco stierf aan een hartstilstand. Zijn Rotterdamse stadsgenoot Martin Lodewijk leverde onderstaande illustratie voor Arco's rouwkaartje.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Arco van Os


Hanco Kolks nieuwe Meccano in Eppo
21/11
TOP
Meccano
In maart zat de Nederlandse tekenaar Hanco Kolk vast in Frankrijk waar de lockdownmaatregelen de mensen zoveel mogelijk in huis hield en waarbij minder reizen over de grens mogelijk waren. Hij is getrouwd met een française en woonde daar in een prachtig huis in Normandië dat aan haar familie toebehoort. Van die nood maakte hij een deugd. Er kwam inspiratie voor een gloednieuw verhaal van Meccano, de heerlijk scherpe reeks die hij in 1992 opstartte en inmiddels vier albums en een integraal (De Eenzame Planeet) van de eerste drie delen opleverde. Inmiddels is hij klaar met zijn verhaal en kan het binnenkort in Eppo in voorpublicatie verschijnen.

Het nieuwe verhaal draagt de titel Poppy en Hanco Kolk vertelt daarin over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de ondergang van Europa's meest notoire crimineel. Op de illustratie hierboven draagt hij beschermende kledij omdat hij de uitoefening van zijn misdadige activiteiten graag netjes houdt. Er zal ontzettend veel in geschoten worden en de lijken vallen bij bosjes.
(Bron: Eppo / Hanco Kolk /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Davidsfonds bundelt interviews met Marc Sleen
21/11
TOP
Marc Sleen
In mei 2021 bundelt Davidsfonds, sinds 2016 een onderdeel van de groep Standaard Uitgeverij, heel wat interviews met Marc Sleen die hij in de loop van ongeveer zeventig jaar aan vier generaties Vlaamse journalisten gaf. Samen moeten de interviews een inkijk bieden in zijn bovenkamer en bij uitbreiding een biografie vormen. Davidsfonds vestigt ook de nadruk op een bijkomende geschiedenis van de Vlaamse journalistiek in de eerste zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog.

Het boek met de titel Marc Sleen - De Interviews zal 520 pagina's tellen en in hardcover verschijnen. Het prijskaartje bedraagt 34,99 euro.
(Bron: Davidsfonds /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books geeft Het Land van Langvergeten compleet uit in box met integralen
21/11
TOP
Het Land van Langvergeten integraal 1
Het Land van Langvergeten integraal 2
Het Land van Langvergeten integraal 3
Het Land van Langvergeten integraal 4
Het Land van Langvergeten integraal epiloogDark Dragon Books meldt dat het de reeks Het Land van Langvergeten opnieuw zal uitgeven én voltooien in vier integralen met het epiloogalbum op dezelfde manier als Ramiro en Toenga, dus in fraaie hardcoverbundelingen die in een verzamelbox passen.

Dit jaar gaf de uitgeverij al de complete reeks Sasmira uit in twee integrale delen. Dit jaar moesten we ook afscheid nemen van tekenaar Laurent Vicomte die in augustus overleed. Lezers van Het Land van Langvergeten weten dat Sasmira begon als een doorslagje van die fantasyreeks die Vicomte op scenario van Makyo tekende. De eerste cyclus van vier delen maakte vooral in het Frans furore. In de jaren 1980 wedijverde het met De 7 Levens van de Sperwer en Op Zoek naar de Tijdvogel om de hogere plaatsen in de bestsellerslijsten. Het Land van Langvergeten won. Er vlogen tienduizenden exemplaren over de toonbank. Daarna volgden nog drie andere cyclussen van elk vier delen, respectievelijk getekend door Eric Hérenguel, Michel Faure en N. G. Naval. In 2012 kwam nog een epiloogalbum uit als conclusie voor alle cyclussen en met medewerking van alle voornoemde tekenaars. Claude Pelet (die ook Sasmira overnam) verving daarvoor Vicomte.

Het Land van Langvergeten werd eerst vertaald door Oberon (deel 1-4) en Big Balloon (deel 5-8) die de albums in hardcover publiceerden. Vanaf deel 9 nam Arboris het stokje over die de albums in softcover uitgaf. Na lange pauzes kon Arboris in 2016 nog deel 15 uitgeven, maar het afsluitende deel van de vierde cyclus én het epiloogalbum bleven onvertaald. In 2013 bundelde het ook nog de derde cyclus in een integrale hardcovereditie. Als Dark Dragon Books de reeks nu in vertaling aankondigt, betekent het dat Arboris de rechten is kwijtgespeeld. In ieder geval zal de zeventiendelige reeks in 2021 eindelijk verkrijgbaar worden in een uniforme, complete versie. Deze albums zullen niet los te koop zijn.
(Bron: Dark Dragon Books /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Crisses Nahomi integraal bij Dark Dragon Books
21/11
TOP
Nahomi integraal
In 1980 creeërde het duo Crisse (Het Kristallen Zwaard, Atalante, Kookaburra) en Michel de Bom (Ragebol) de charmante Oosterse fantasyreeks Nahomi voor het weekblad Kuifje. De verhalen over een Japanse prinses in een wonderlijke wereld waren Crisses eerste noemenswaardige strippublicaties na het verhaal Ocean's King dat hij in 1979 in het weekblad Robbedoes publiceerde. Er volgden drie goedkoop uitgevoerde albums in de jaren 1980 en in 1989 raakte Crisses carrière pas echt goed gelanceerd dankzij de heroïc fantasyreeks Het Kristallen Zwaard.

Die laatste reeks werd al in een klein uitgevoerde integraal uitgebracht door Dark Dragon Books, evenals de niet zo goed onthaalde sequeltrilogie Zwarte Zorya. Nu kondigt de uitgeverij voor 2021 de vertaling aan van de integrale editie van Nahomi die in 2009 in het Frans verscheen. Daarin staan niet alleen de drie lange avonturen, maar ook het vierde, onvoltooide verhaal en vier niet eerder in album verschenen korte verhalen uit Kuifje en Super Kuifje. Daar hoort uiteraard ook een dossier bij met vele illustraties.
(Bron: Dark Dragon Books /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe Rubine in 2021
21/11
TOP
Rubine
Er wordt al jaren gesproken over een nieuw album van Rubine, maar bij uitgeverij Le Lombard, die tussen 1993 en 2011 de delen 1 tot 13 publiceerde, was de reeks stopgezet. Rubines politieavonturen zijn echter nog niet uitverteld. Het Waalse Éditions du Tiroir heeft op de planning voor 2021 het album Serial Lover gezet, een gloednieuw album door de tekenaars Bruno Di Sano (die Rubine sinds deel 11 tekent) en François Walthéry op scenario van Mythic.

Éditions du Tiroir geeft nu al een paar jaar het Franstalige stripblad L'Aventure uit met nieuwe reeksen of verhalen van onder meer initiatiefnemer André Taymans, Walthéry, Philippe Luguy (Percevan) en Marc Wasterlain. Voor hun eigen albumfonds geven ze deze verhalen ook uit in album, aangevuld met heruitgaven van oudere strips van onder meer Luc Warnant (Timothey O. Wang), Philippe Berthet en Philippe Foerster (Pinocchio). Taymans' Eden is al opgepikt door Uitgeverij HUM! voor een Nederlandstalige vertaling.
(Bron: Éditions du Tiroir /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Thorgal breidt uit
14/11
TOP
Thorgal
Vorige week stelden we je nog een te verschijnen one-shot van Thorgal voor door Roman Surzhenko en Yann. Hieronder vind je wat fragmenten uit dat album dat zo'n 70 tot 80 pagina's zal tellen en in 2021 wordt verwacht. Het verhaal vertelt een episode waarin Thorgal een tijd lang aan geheugenverlies leed en met Kriss van Valnor de piratentoer opging in de verhalen van Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme. Toen droeg hij de naam Shaïgan Zonder Genade en herkende hij zelfs zijn vrouw Aaricia niet. Surzhenko en Yann hebben inmiddels deel 9 van hun spin-off De Jonge Jaren van Thorgal voltooid. Over een andere spin-off waarbij Surzhenko betrokken is, hadden we het trouwens ook al: hij tekent namelijk op scenario van Yves Swolfs een nieuwe reeks over de jonge jaren van Durango.En er zijn blijkbaar nog meer one-shots van Thorgal op komst. Robin Recht, de tekenaar van een Conan-album en deel 1 van Het Derde Testament - Julius, is vertrokken voor een eigen Thorgal-album. Het is pas in 2022 te verwachten en zal een honderdtal pagina's dik zijn. Het enige dat hij er nu over kwijt kan, is het volgende: "Het wordt een one-shot. Carte blanche voor een auteur over het personage." En dat personage wordt wellicht Aaricia naar de titel (Vaarwel Aaricia) te oordelen.
(Bron: ActuaBD.com /
Robin Recht / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Monsteroplage voor Sapiens
14/11
TOP
Natalie Portman
De romanverstripping Sapiens al gelezen? Actrice Natalie Portman wel. Dat bewees ze via haatr Instagram-account. De bewerking door Daniel Casanave en David Vandermeulen, naar de roman van Yuval Noah Harari, kwam trouwens uit in een gezamenlijke oplage van een half miljoen exemplaren in vijfendertig talen. De Nederlandstalige editie kwam uit bij Thomas Rap. Hierna komen nog drie delen uit. Lees hier onze bespreking.
(Bron: ActuaBD.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ralph Meyer storyboardt Undertaker 6
14/11
TOP
Undertaker
Undertaker
Zoals je kan zien, is Ralph Meyer aan het storyboarden voor zijn volgende Undertaker. Deel 6 van de succesvolle westernreeks op scenario van Xavier Dorison wordt in 2021 verwacht.
(Bron: Ralph Meyer /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Antoine Linthout (74) overleden
14/11
TOP
Antoine Linthout
Antoine Linthout
 
Waarom?Willy Linthout meldde ons het spijtige overlijden van zijn oudere broer Antoine op maandag 9 november. Hij stierf aan een hersenbloeding en werd 74 jaar. Antoine Linthout was zelf ook even een striptekenaar en Willy voerde hem als hoofdpersonage op in zijn eigen semi-autobiografische stripwerk.

Willy stelt hem als volgt voor: "Het enige gepubliceerde werk van zijn had was De Kaarter en de Duivel opgenomen in mijn eerste stripboek Waarom? En Andere Vreemde Verhalen. Antoine heeft twee tekenfilms en een aantal kortfilms gemaakt, maar die hebben het publiek nooit bereikt. Als stripfiguur speelde hij de hoofdrol in Wat Wij Moeten Weten. Deze strip was grotendeels gebaseerd op ware feiten. Dankzij Antoine ben ik striptekenaar geworden. Hij was de grote broer die veel beter kon tekenen dan ik."

Wat Wij Moeten Weten
Wat Wij Moeten Weten
(Bron: Willy Linthout / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Pascal Somon (60) overleden
14/11
TOP
Pascal Somon
Op 4 november overleed de Franse tekenaar Pascal Somon. Hij werd 60 jaar.

Gin Row
Une Aventure de Fred et Léa

Somon tekende de stripverhalen Gin Row (geschreven door Gérard Dewamme, Le Lombard, 1992) en het niet-vertaalde Une Aventure de Fred et Léa: Micmac à Anvers (geschreven door Jean-Blaise Djian, Jet Stream, 2003). Hij brak daar echter geen potten mee en legde zich vervolgens voornamelijk toe op het tekenen en schilderen van Kuifje voor posters, postkaarten, illustraties, stripparodieën en piraatuitgaven, zoals de albums Le Vol Mystérieux, Le Piège Bordure en Le Mystère de la Toison d'Or, die hij zelf verkocht. Zijn originelen en reproducties in een kleine oplage duiken vaak op allerlei veilingsites op. Daar halen ze prijzen van enkele honderden euro's.

Pascal Somon

Zelf zag hij zijn Kuifje-werk als een hommage. Hij kopieerde de oorspronkelijke tekeningen niet, maar hij tekende en schilderde Kuifje volgens hem in een andere context en maakte er een eigen creatie van. Moulinsart, die de rechten op het patrimonium van Hergé beheert, zag dat anders. In 2014 spande het bedrijf hem een proces aan voor namaak en vervalsing omdat hij de beeltenis van Kuifje gebruikt/misbruikt. De correctionele rechtbank van de Franse stad Reims volgde Moulinsart in de aanklacht en veroordeelde de tekenaar voor plagiaat. Het vonnis was vijf maanden gevangenis met uitstel, een boete van 1.000 euro en nog eens 10.000 euro schadevergoeding en intresten. Hij moest ook binnen de week een publicatie van het vonnis betalen in de krant Union. De procureur had zes maanden effectieve gevangenisstraf geëist. Tegen dat volledige vonnis ging Somon in beroep.

In mei 2019 kwam de zaak opnieuw voor. Het parket eiste nu zes maanden effectieve gevangenis omdat hij niet ophield met het tekenen van Kuifje. Volgens de rechtbank van Reims was Pascal Somon een recidivist en betoonde hij een manifeste onwil om het te begrijpen. Somon bleef bij zijn betoog: "Dit is geen Hergé, ik noem dit een hommage. Ik plaats het wereldje van Kuifje in een andere omgeving. Als iemand een prent kan vinden die overeenkomt met een album van Hergé trakteer ik hem op een etentje." De Kuifje-liefhebber stuurde zelfs een voorstel naar Moulinsart om hun de rechten op zijn eigen tekeningen over te dragen. Daar kreeg hij geen antwoord op. Uiteindelijk moest hij niet naar de gevangenis, maar hij kreeg wel twe ejaar voorwaardelijk. Daarbovenop diende hij een schadevergoeding van 32.000 euro te betalen aan Moulinsart en de weduwe van Hergé.

Hij walgde zodanig van deze uitspraak dat hij naar eigen zeggen compleet klaar was met Hergé. Intussen gaf hij zijn dochter wel instructies om al zijn Kuifje-artwork te herdrukken in 2053, wanneer Kuifje tot het publiek domein zal behoren.

(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Yves Thos (85) overleden
14/11
TOP
Yves ThosOp 13 oktober overleed Yves Thos. Hij werd net geen 85, want hij werd geboren op 29 oktober 1935. Zijn overlijden raakte onlangs pas bekend bij een groter publiek nadat de familie al afscheid van hem had genomen.

De Franse schilder ontwierp sinds zijn negentiende tientallen filmaffiches in de jaren 1950 tot 1980 toen het nog gebruikelijk was om affiches te schilderen voor bioscopen, dikwijls voor plaatselijk gebruik per land. Behalve voor heel wat Franse films maakte hij ook affiches voor films als La Dolce Vita, Spartacus en James Bond. Daarnaast was hij actief voor de reclamewereld met een mooi portfolio waarin gerenommeerde klanten als Coca-Cola, Oasis, Uncle Ben's en Dinky Toys prijken. Ook voor diverse boekenomslagen schilderde hij illustraties, waaronder twee van Bob Morane en een collectie met boeken van Stephen King.

Op stripgebied ken je zijn werk ongetwijfeld ook, want hij schilderde vanaf 1965 heel wat covers voor de stripreeksen Roodbaard, Tanguy en Laverdure en het Franse weekblad Pilote waarin beide reeksen verschenen.


Yves Thos
Yves Thos
Yves Thos
Yves Thos
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ann Eisner (97) overleden
14/11
TOP
Ann Eisner Afgelopen vrijdag 13 november vernamen we dat Ann Weingarten Eisner is overleden. Ze bereikte de gezegende leeftijd van 97 jaar. Ann was de vrouw van Will Eisner, een monument van formaat in de internationale stripwereld. En die comics en graphic novels kwamen niet vanzelf. Ann stond haar man namelijk altijd bij in het lezen van zijn scenario's. Ze bracht hem bijvoorbeeld het idee aan voor het hoofdstuk in Sunshine City waarin het personage over zijn jonge jaren nadenkt.
(Bron: Dennis Kitchen / Peter Janda /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 1 bij Dark Dragon Books
08/11
TOP
Het Epos van de Vrijmetselaars 1
Dark Dragon Books is weer van alle markten thuis in het eerste kwartaal van 2021. Een overzicht.

Het Epos van de Vrijmetselaars 2Complottheorieën zijn van alle tijden. Daarbij horen soms geheime genootschappen met eigen rituelen en wederzijdse hand- en spandiensten aan de top. Een van die eeuwenoude genootschappen is de vrijmetselaarsloge. De Franse scenarist Didier Convard is zelf een vrijmetselaar en hij schreef al vele strips en boeken over allerlei al dan niet gefantaseerde geheimen uit de geschiedenis waarbij De Geheime Driehoek zijn grootste hit blijft. Momenteel schrijft hij het vierdelige Het Epos van de Vrijmetselaars, waarin hij de geschiedenis van de loge verweeft met historische avonturen. Deel 1 en 3 is getekend door Denis Falque, een ouwe getrouwe tekenaar van Convard, deel 2 is getekend door Olivier Pâques, die we nog kennen van de reeks Lois. Dark Dragon Books publiceert in maart de eerste twee delen in een gelimiteerde hardcoveroplage.
Het epos start tien eeuwen voor Christus bij koning David en de bouw van de tempel van Salomo, die een grote symbolische waarde betekent voor de loge, door Davids zoon Salomo. Deel 2 speelt zich af in het jaar 1187, de periode van de kruistochten, met een focus op bouwmeesters die de abdij van Westminster en de kathedraal van Keulen mogelijk maakten. Deel 3 is gesitueerd in de zestiende eeuw en start met de slachting van de Bartholomeüsnacht in Parijs waarbij katholieken brutaal afrekenden met hugenoten. Maar dat is slechts de aanloop voor een grootser reisverhaal, met architect William Schaw, dat ons naar Schotland brengt.


Jagen op Ramirez 1
Blues 46
In februari geeft Dark Dragon Books deel 1 uit van de prijswinnende trilogie Jagen op Ramirez door Nicolas Petrimaux (Zombies Nechronologies). Het is een bikkelharde, wervelend geschreven en getekende thriller met een hoekje af. Ramirez is de dodelijkste huurmoordenaar van Mexico, met tientallen moorden op zijn naam. Tegelijk is hij een stofzuigerhersteller in Arizona.
Het verhaal: "Jagen op Ramirez speelt zich af in Falcon City, Arizona en volgt Jacques Ramirez, een man die werkt bij Robotop, het toonaangevende bedrijf in huishoudelijke apparaten in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Jacques is efficiënt, grondig en discreet. Dat laatste is gemakkelijk: hij is ook stom. Maar alles verandert wanneer twee leden van een van Paso del Rio's grootste drugskartels Jacques tegenkomen en geloven dat hij de dodelijke huurmoordenaar is die hen in het verleden heeft verraden: de meedogenloze Ramirez. Zou het kunnen dat de legendarische schoonmaakman van het kartel echt een stofzuigerexpert is? Nu ze hem hebben gevonden, zullen de mannen van het kartel er alles aan doen om deze verrader te doden."


Er zijn van die onvertaalde albums waarvan we het bestaan al vergeten waren. Er zijn uitgeverijen als Dark Dragon Books die catalogussen van uitgeverijen afschuimen om zulke vergeten strips alsnog in het Nederlands uit te brengen. Uit een al opgedoekte collectie van Dargaud pikt Dark Dragon Books het tweeluik Blues 46 mee, een spannende thriller van Éric Stalner en Laurent Moënard uit 2004-2005. De uitgeverij brengt het in februari als een gebundelde editie uit van 96 pagina's, hardcover, 24,95 euro.
De korte inhoud: "Op de wegen in Zuid-West Frankrijk rijdt Guéric in zijn DS-coupé terwijl hij naar jazz luistert. Hij leidt een bohemien leven dat perfect bij hem past: geen baas, geen verantwoording. Guéric leeft van de in- en verkoop van tweedehandsboeken. Soms kan het grote vruchten afwerpen, vooral wanneer hij een zeldzame uitgave vindt die gewild is bij verzamelaars. Op een dag slaat het noodlot toe wanneer hij bijna Alain aanrijdt die aan het liften is. Guéric stemt in om deze naar zijn tante te brengen. Ter plaatse aangekomen ontdekken ze dat het huis wordt bewoond door twee moordenaars die Alain opwachten. Samen weten ze te vluchten maar welk geheim verbergt Alain?"


De Artilleuses 1
Nathanaëlle
De Artilleuses is een driedelige minireeks van tekenaar Étienne Willem (van wie Dark Dragon Books al De Vleugels van de Aap uitgeeft) en scenarist Pierre Pevel. In het verhaal kraakt het vrouwentrio Lady Remington, Miss Winchester en Juffrouw Gatling banken. Ze zijn gekend bij alle Europese politiediensten. Hun laatste overval zou weleens de laatste kunnen zijn. Ze stalen namelijk een mysterieus reliek waardoor ze niet alleen de Tijgerbridage op hun hielen krijgen, maar ook de beruchte geheime dienst van de Kaiser. De reeks speelt zich af in een fantasyversie van Parijs in het jaar 1911. In die setting leven ook feeën, gnomen en zelfs enkele draken. Langs de Champs Élysées staan lichtgevende bomen en een metrolijn leidt rechtstreeks naar Ambremer, de hoofdstad van het Feënrijk. In het Frans is al één deel verschenen. Vóór Willem aan deel 2 begint, tekent hij eerst een volgend album van Het Meisje van de Wereldexpo waarvan de eerste twee delen al zijn vertaald door Saga Uitgaven.

Fred Beltran (Megalex, De Technovaders) en Charles Berberian (Meneer Johan) zijn nu niet bepaad twee namen die je naast elkaar zou verwachten in een stripalbum. En toch maakten zij het verrassende en vermakelijke sf-avontuur Nathanaëlle dat Dark Dragon Books in februari in een gebundelde editie van 112 pagina's in hardcover op de markt brengt. "In de toekomst is de mensheid verdeeld in twee categorieën. Ondergronds leven de overlevenden van een vermeende nucleaire apocalyps die alles aan de oppervlakte heeft uitgeroeid. Aan de oppervlakte leven leden van een decadente en onsterfelijke elite, in staat om hun ziel te reïncarneren in andere menselijke lichamen (voor de rijksten) of in de circuits van robots. De twee gemeenschappen negeren elkaar door de leugen die is verspreid door de heersers. Maar dit alles staat op het punt omver te worden geworpen door een jonge vrouw, wiens bestaan de gevestigde orde zal uitdagen en een gigantische rebellie zal uitlokken. Haar naam is Nathanaëlle..."


Centaures 1
Centaures 2
Dark Dragon Books lanceert in maart de nieuwe luchtvaartreeks Centaures met prima realistisch tekenwerk van Eric Loutte op scenario van Emmanuel Herzet. Loutte is bekend van de eerste twee delen van Alfa - Eerste Wapenfeiten, de luchtvaartreeks Team Rafale en albums van Biggles. Herzet is de huidige scenarist van Alfa en voornoemde spin-off. De Duellist en het Getekend-tweeluik Zwanenzang van zijn hand kunnen we ook van harte aanbevelen.
Centaures kende bij Le Lombard een lange pauze. Deel 1 verscheen in 2011, het vervolg van het tweeluik kwam pas dit jaar uit. De Alfa-spin-off Eerste Wapenfeiten kwam daartussen en tussen de eerste twee delen daarvan zat ook al een te lange pauze waardoor Alain Quereix de reeks vanaf deel 3 overnam. In ieder geval is Centaures nu compleet.
Een voorstelling: "In het zuiden van Réunion (voormalig Frans overzees gebied), woedt een ernstige politieke crisis die al snel ontaard in een burgeroorlog. Kapitein Yann 'TNT' Trégord en Malia 'Starbuck' Nozeret kunnen ternauwernood ontsnappen van de basis vanwaaruit ze opereren. Ze worden gedwongen te landen in vijandig gebied. Het vliegdekschip Charles de Gaulle wordt onmiddellijk naar het gebied gestuurd. Aan boord is piloot Gil 'Gecko' Morgan, heethoofd en beste vriend van TNT. Hij staat bekend als een echte vechtjas en zal niet teleurgesteld worden..."

Nog meer vliegtuigen vliegen er rond in de reeks Helden van de Luchtmacht. In februari komen de delen 5 en 6 uit waarmee de reeks ook in softcover wordt afgesloten.


Jazz Maynard 5
Jazz Maynard 6
De delen 5 en 6 van de zevendelige reeks Jazz Maynard verschijnen in maart. Deze albums verschenen voorheen niet in vertaling.


Mercy 1
Mercy 2
Mercy is een ernstige fantasytrilogie van Mirka Andolfo, de tekenaar van het komische en erotische Engel/Duvel. In februari komen de eerste twee delen uit. "Mirka Andolfo presenteert een sensuele Victoriaanse gotische horror over anders zijn, verdoemenis, verlossing en wat het betekent om een monster te zijn. En dat in een horrorverhaal dat perfect is voor fans van Penny Dreadful, Crimson Peak, The Alienist en Dark Shadows. Wanneer het kalme mijndorp Woodsburgh wordt verstoord door een reeks brute moorden, is de nederzetting in rep en roer. En terwijl de eerste sneeuw de chaos bedekt met een witte deken, arriveert een mysterieuze vrouw in het zwart, die een totaal ander soort onrust uitlokt. Maar wie is Lady Helene eigenlijk? En wat is haar geheime agenda?"


Lady Mechanika: Bloed 1
Lady Mechanika: Bloed 2
Lady Mechanika: Bloed extraDe bij Dark Dragon Books populaire heldin Lady Mechanika zien we in januari terug in haar nieuwe avontuur Bloed, dat als tweeluik wordt uitgegeven. De beide softcoveralbums tellen 72 pagina's en kosten 9,95 euro per album. Tegelijk zal er ook een collector's pack uitgegeven worden met beide delen en een derde album met alle covers die intussen voor de hele reeks zijn gebruikt. Daar moet je 29,95 euro voor neertellen. Dit extra album zal niet los te koop zijn.
Het verhaal: "Lady Mechanika reist naar het Spaanse platteland om op een demonisch wezen te jagen dat naar verluidt de zoon van de lokale baron besluipt. Maar ze begint al snel te vermoeden dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Welke duistere geheimen proberen de Baron en zijn vrouw zo wanhopig te verbergen?"


De Oorlogen van Albert Einstein
Agatha Christie - Hercule Poirot: De Zaak Styles 2
Op 120 pagina's werken Éric Chabbert (Shadow Banking, Black Stone) en Eric Corbeyran in De Oorlogen van Albert Einstein een boeiend relaas uit over de wereldberoemde geleerde. "Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Einstein, de antimilitarist, geschokt toen hij zag dat zijn grote vriend, de chemicus Fritz Haber, verstikkende gassen ontwikkelde. Maar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was het dezelfde Einstein die president Roosevelt schreef en hem aanspoorde om een atoombom te ontwikkelen..."

De recente Agatha Christie-verstripping Het ABC-mysterie komt in kwartaal 1 uit als softcover. In februari komt er weer een nieuwe titel bij, opnieuw een onderzoek van Hercule Poirot. De Zaak Styles was in 1920 de eerste roman van Agatha Christie. Daarna betrad ze de onsterfelijkheid als een van de meest gelezen detectiveschrijvers aller tijden. "Hercule Poirot, voormalig Belgisch politie-inspecteur en oorlogsvluchteling, wordt door Mr. Hastings uitgenodigd om een zeer gecompliceerd onderzoek op te lossen."


Achilles 1
Achilles 2
In juli bood Dark Dragon Books nog erotisch vertier met het tweeluik Inguinis, door Nicolas Guenet en Katia Even, dat in het oude Rome is gesitueerd. In januari komt er meer van dat met de eerste twee delen van de trilogie Achilles, gebaseerd op de Griekse mythologische figuur. Cosimo Ferri is de auteur van deze strips. Hij is een Italiaan en uit dat land worden al vele decennia karrenvrachten realistisch getekende erotische strips vertaald, van de pulpboekjes uit de jaren 1970 tot het werk van voorname heren als Milo Manara, die zelf zijn carrière begon met dergelijke pulpliteratuur.


Sterren van de Geschiedenis: Brigitte Bardot
Artbook: Pin-Up: La French Touch 2
In de nieuwe reeks Sterren van de Geschiedenis moet eerstvolgend het one-shot over Marilyn Monroe verschijnen. In maart volgt door hetzelfde auteursduo Christian Paty en Bernard Swysen een biografisch portret van het Franse sekssymbool Brigitte Bardot. "BB is een legende. Veel meer dan een sekssymbool, zal Brigitte Bardot als model hebben gediend en Frankrijk in de ogen van de hele wereld hebben belichaamd. In films van Roger Vadim tot Serge Gainsbourg vertolkt ze in haar diverse rollen die van geliefden, liefde en wanhoop. Maar bovenal belichaamt BB het vrouwelijke ideaal en de nieuwe seksuele vrijheid van een heel tijdperk. Door karikaturen te vermijden, gebruiken Bernard Swysen en Christian Paty humor op menselijke schaal om de vrouw achter de legende te beschrijven. Ze wijden zich evenzeer aan haar artistieke carrière als aan haar toewijding voor de dierenwereld."

Van pin-uptekenaar Patrick Hitte verschijnt trouwens een tweede artbook met pin-uptekeningen. Dark Dragon Books verzorgt hiervan de distributie.


Angelique, Complot in het Paleis 2
De Buitengewone Reis 7
In januari vervolgt de trilogie Angelique, Complot in het Paleis met deel 2. "De avonturen van de ietwat rebelse Angelique, de nieuwe hofdame van de koningin gaan verder. Pauline en Silvère besluiten mensen te laten geloven in een valse verloving om niet meer gestoord te worden. Maar dat bevalt mevrouw de Montespan en Charlotte de Mail-Beaubourg niet. Ze zetten alle middelen in om ze uit elkaar te krijgen en organiseren een zwarte mis. Angelique en Willem beginnen een discreet onderzoek met een kruidendokter die de tussenpersoon lijkt te zijn bij deze zwarte mis."

In maart zien we met deel 7 een volgende cyclus van De Buitengewone Reis tegemoet die onze vriendjes naar het verre Japan brengen. "Ontdek het derde seizoen van De Buitengewone Reis: 20.000 mijl onder ijs! Met behoud van de ingrediënten die de serie zo succesvol maken, voegen de auteurs een vleugje oriëntaals exotisme en tegenstrijdige emoties toe aan dit fascinerende steampunkuniversum. Wie vrede wil, bereidt zich voor op oorlog! Emilio en Naomi weten nu dat het Japan is dat zich verschuilt achter de mysterieuze Derde Spil! Geïnteresseerd in hun kennis, houdt de Japanse macht hen onder controle en probeert ze hen te overtuigen mee te doen met hun zoektocht naar vrede. Inderdaad, het leger van superkrachtige robots dat ze creëerden, zou erop gericht zijn om vrede op te leggen aan oorlogvoerende naties. Maar zijn de echte bedoelingen van de Japanners zo nobel? Als Naomi eraan twijfelt, wordt Emilio verleid door dit utopische doel. Zijn gevoelens voor de jonge Kiritsu staan er misschien niet los van. Ondanks alles zijn onze twee helden niet van plan om pionnen van de Derde Spil te worden en zullen ze er alles aan doen om naar huis terug te keren. Als dat er nog staat..."


De Onderzoeken van Nicolas Le Floch 3
U-47 13
Van De Onderzoeken van Nicolas Le Floch krijgen we in februari een derde avontuur voorgeschoteld. "Terwijl Parijs het huwelijk van de Dauphin viert op de Place Louis-XV, voltrekt zich een ramp. Gevolg, omgevallen rijtuigen, honderden geplette slachtoffers... Nicolas Le Floch, de jonge politiecommissaris van Châtelet, keert terug in dienst. Tussen de lijken houdt een jonge vrouw een zwarte parel in haar hand. Is ze gestikt of gewurgd?"

Dark Dragon Books heeft bijna de Franse uitgaven van de reeks U-47 bijgebeend. In januari verschijnt de hardcovereditie van deel 13. "De geheime dienst van de SS is op zoek naar commandant Prien naar aanleiding van zijn getuigenis over het bloedbad van Joden in Estland. Deze schaduwsoldaten werken nauw samen met een handjevol hoge Britse autoriteiten in ruil voor politieke macht in een mogelijk verslagen naoorlogs Duitsland. Ze hebben een formidabel wapen in de vorm van een elektrische onderzeeër. Prien en zijn bemanning zullen de perfecte aanvulling zijn op hun eerste missie: zwaar water van Noorwegen naar Engeland brengen. Maar Prien gelooft niet meer in de oorlog na wat hij heeft meegemaakt aan het Oostfront."


Victus 3
Victus 3
In twee delen wordt het leven van zeevaarder James Cook (niet te verwarren met de sidekick van Gert Verhulst) verteld door tekenaar Federico Nardo en scenarist Laurent-Frédéric Bollée. "James Cook is ongetwijfeld een van de grootste zeevaarders in de geschiedenis van de maritieme verkenning. Deze Engelse kapitein van de Royal Navy heeft het grootste deel van zijn carrière gewijd aan zeilen over de hele wereld, en in het bijzonder in de Stille Oceaan. Hij begon zijn carrière bij de Britse Royal Navy in 1755, voordat hij een uitstekende cartograaf werd tijdens een tocht in het huidige Canada. Zijn eerste reis rond de wereld, aan boord van de Endeavour, is van aanzienlijk belang voor de geschiedenis van de maritieme geografie. Daarna volgden nog twee andere reizen, waarbij hij nog veel meer ontdekkingen deed en die onze visie op de wereld hebben veranderd."

Van Victus komt het derde en laatste deel in softcover uit.


Batman: Curse of the White Knight 1
Batman: Curse of the White Knight 2
Meer Batman-geluk is er in maart dankzij de vertaling van Curse of the White Knight, een sequel op Sean Murphy's Batman-trilogie White Knight die Dark Dragon Books in september lanceerde.
De korte inhoud: "De Joker werft Azrael om hem te helpen een schokkend geheim uit de nalatenschap van de familie Wayne bloot te leggen en Gotham City de afgrond in te jagen! Terwijl Batman zich haast om de stad en zijn geliefden te beschermen tegen gevaar, wordt het mysterie van zijn afkomst ontrafeld en begint Batman alles wat hij dacht te weten over zichzelf en zijn plaats in Gotham in twijfel te trekken. Nu de identiteit en instellingen van Gotham City op het spel staan, besluit Barbara Gordon het heft in eigen handen te nemen. Maar zullen haar malafide acties een rol spelen in de plannen van The Joker? Na een tragedie staakt Renee Montoya zich in de strijd om de GTO te leiden en de orde te herstellen in de chaos die Gotham City snel opslokt."


Batman: Last Knight on Earth 1
Batman: Last Knight on Earth 2
In januari al bundelen Scott Snyder en Greg Capullo hun oerkrachten voor de driedelige psychologische thriller Last Knight on Earth. In hun Batman-verhaal wordt Bruce Wayne wakker in Arkham Asylum. Hij is jong, gezond... en hij is nooit Batman geworden. Van de eerste twee delen zal ook een premium pakket beschikbaar zijn met een totemdisplay en artprint tegen 24,95 euro.


Batman: Three Jokers 1
Batman: Three Jokers 2
Harleen 3 Dark Dragon Books breidt in februari het DC-fonds verder uit met de Batman-minireeks Three Jokers. Dan verschijnen de eerste twee van drie geplande delen door Jason Fabok en Geoff Johns. Beide albums zullen ook te koop zijn als premium pack met een totemdisplay en artprint erbij.
De voorstelling: "Dertig jaar nadat Batman: The Killing Joke de strip voor altijd veranderde, onderzoekt Three Jokers opnieuw de mythe van wie of wat The Joker is en wat de kern vormt van zijn eeuwige strijd met Batman. New York Times bestseller-schrijver Geoff Johns en Jason Fabok werken samen om het ultieme verhaal van Batman en The Joker te vertellen! Dit is de epische miniserie waar je op hebt gewacht. Ontdek waarom er drie Jokers zijn en wat dat betekent voor de Dark Knight en de clowneske misdaadprins. Het is een mysterie zoals Batman nog nooit heeft meegemaakt!"

En uit het wereldje van Batman en The Joker komt Harley Quinn. De driedelige minireeks Harleen wordt in februari afgerond met deel 3. "Dr. Harleen Quinzel heeft een revolutionaire remedie ontdekt tegen de waanzin van Gotham City. Ze hoeft alleen maar te bewijzen dat het echt werkt. Maar nu het strafrecht en de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg tegen haar zijn verenigd, moet de briljante jonge psycholoog drastische maatregelen nemen om Gotham van zichzelf te redden. Wees getuige van de eerste stappen van Harleen op een gedoemde zoektocht die zal resulteren in de legendarische superschurk Harley Quinn. Deze verbluffende nieuwe versie van de verwrongen en tragische liefdesaffaire tussen Harley en The Joker is geschreven en getekend door de visionair, Stjepan Sejic."


Avengers: Infinity 1
Avengers: Infinity 2
Een nieuwe Avengers-titel wordt Infinity, in acht delen te verschijnen vanaf maart. "Marvels grootste event nadert! Thanos maakt zijn wereldschokkende terugkeer en zijn legers vuren de openingsschoten af van een galactische oorlog die zowel op aarde als in de verre ruimte zal worden uitgevochten. Met onze helden gevangen tussen beide veldslagen! Terwijl Thanos' geheimen worden onthuld, valt de stad Attilan van de Inhumans en bevinden de Illuminati zich aan de frontlinie! En terwijl elke Origin-site op aarde actief wordt, betreden de Builders het Marvel-universum. Maar kunnen de Avengers op tijd terugkeren naar de aarde om haar te redden, wanneer verraad in de Galactic Council hen krijgsgevangenen heeft gemaakt? Galactische rijken zullen vallen als de gestoorde plannen van Thanos werkelijkheid worden!" Van beide eerste delen zal ook een premiumpakket beschikbaar zijn met totemdisplay en een artprint.


Avengers 5
Avengers 6
Van het zesdelige Avengers: Journey to Infinity komen in januari de delen 5 en 6 en dan is deze reeks ook afgerond. "Terwijl een deel van de Avengers worstelen om de dreiging van een ander universum het hoofd te bieden wordt een van de gevaarlijkste helden op aarde gecreëerd! Intussen worden de verborgen verbanden tussen de gebeurtenissen van de twee Avengers teams langzaam onthuld. En wanneer Shang-Chi tegen een oude vijand vecht, bevinden de Avengers zich in het chicste casino van Hong Kong? Maar wanneer AIM arriveert, ontdekken ze al snel dat gokken in de spionagewereld niet loont!"


Spider-Man / Deadpool 1
Spider-Man / Deadpool 2
In Spider-Man / Deadpool werken beide superhelden voor het eerst samen. De eerste twee delen zijn gepland in februari. Ze zijn zamen ook te koop met een totemdisplay en artprint.


De Buitengewone Reis collector's pack cyclus 2
Spider-Man collector's pack
Twee Jaar Vakantie collector's pack
De Vleugels van de Aap collector's pack
Wolverine collector's pack
Van enkele complete cyclussen of reeksen voorziet Dark Dragon Books collector's packs met een bedrukte sleeve rond de softcoveralbums. Het gaat om de volgende reeksen:
De Buitengewone Reis deel 4-5-6 (cyclus 2)
Spider-Man deel 1-2-3-4-5-6 (de complete reeks door de tekenaars Terry en Rachel Dodson en Frank Cho en scenarist Mark Millar)
Twee Jaar Vakantie deel 1-2-3 (complete reeks)
De Vleugels van de Aap deel 1-2-3 (complete reeks)
Death of Wolverine deel 1-2 + Wolverine: Origine deel 1-2

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellingen zijn mogelijk via stripspeciaalzaken. Hier vind je onze lijst.

(Bron: Dark Dragon Books /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Thorgal-one-shot in voorbereiding
08/11
TOP
Thorgal
Shaïgan zonder Genade is het alter ego van Thorgal toen hij eventjes geheugenverlies had en samen met Kriss van Valnor de piratentoer op ging. Over Thorgal als Shaïgan bereiden Roman Surzhenko en Yann een one-shot voor van 70 tot 80 pagina's dat dus tussen de Thorgal-verhalen van Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme zal horen. Kriss en Aaricia zullen in dat one-shot ook meespelen. Wanneer het zal verschijnen, gaf Yann nog niet mee. Hierboven staat een illustratie van Thorgal als Shaïgan en Kriss door Surzhenko die hij in 2014 tekende.

Surzhenko en Yann hebben de inmiddels afgeronde spin-offreeksen over Wolvin en de jeugd van Thorgal op hun actief. Deel 9 van deze laatste reeks moet nog verschijnen. Rosinski heeft bij de overdracht van Thorgal aan tekenaar Fred Vignaux altijd gezegd dat er ook nog een rol voor Surzhenko is weggelegd in de wereld van Thorgal. Hij hield woord.

Eind november verschijnt trouwens Thorgal deel 38. Yann gaat er prat op dat hij met zijn verhalen terug naar de beginjaren wil gaan en complete verhalen per album wil vertellen, of ten hoogste een verhaal in twee delen. Dat laatste zal gebeuren voor de terugkeer van Aniël en Kriss van Valnor. Die terugkeer is nog niet voor meteen. Yann wil dat nog wat uitstellen om de twee personages de tijd te geven om bepaalde dingen te veroorzaken.
(Bron: Casemate /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Karel Biddeloo alias Kilyon terug in De Rode Ridder
08/11
TOP
Kilyon
KilyonIn maart ziet Johan een oude bekende terug in De Rode Ridder deel 269, Kilyon, de Huurdoder. Die ontmoeting is in feite een oude belofte van huurdoder Kilyon aan Johan die hij maakte in deel 74, De Vete, waarbij hij stelde dat ze elkaar ooit nog eens opnieuw tegen het lijf zouden lopen als bondgenoten. In deel 269 zijn de kaarten anders geschud.

Vorig jaar herinnerde Martin Hofman ons in zijn bespreking van De Vete voor ons overzicht van 60 jaar De Rode Ridder aan die belofte en drukte hij de wens uit dat Marc Legendre het personage nog eens zou gebruiken. Marc heeft dat gelezen en ging daar effectief op in. Tekenaar Fabio Bono respecteerde het uiterlijk van het personage, te meer omdat Karel Biddeloo zijn eigen gezicht aan dat van Kilyon leende, waardoor het een mooie hommage zal opleveren. Hierbij vind je al enkele voorsmaakjes.

En dit is de korte inhoud: "Mordred schakelt een huurdoder in om van Allis af te geraken. Hij maakt de man wijs dat Allis een heksenkind is dat in opdracht van de Duivel handelt. Maar de moordenaar is een oude bekende van de Rode Ridder. Wanneer hij tegenover Johan en Allis komt te staan, vermoedt hij dat Johan door Allis behekst is en ten onrechte in haar onschuld gelooft. Hij zet alles op alles om het duivelsjong uit de weg te ruimen en Johan van haar vloek te bevrijden."
(Bron: Fabio Bono / Marc Legendre / Standaard Uitgeverij /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Kilyon


Getekende Reep Magazine 2 weldra gratis beschikbaar
08/11
TOP
Getekende Reep magazine
Over enkele weken verschijnt nummer 2 van Peter Bontes Getekende Reep Magazine. Het zal opnieuw gratis beschikbaar zijn in Vlaamse en Nederlandse stripspeciaalzaken. Gratis verspreiding via stripfestivals zal nog even geen mogelijkheid zijn, gezien de blijvende coronamaatrdegelen.

In nummer 2 staan voorstellingen van albums die Bonte zelf uitgeeft, aangevuld met cartoons, gags, artikelen en interviews die van overal komen en uiteenlopende onderwerpen hebben. In het midden zit een artikel uit Versus over het Suske en Wiske-verhaal De Sonometer. Wijzelf leverden een bijdrage met vier nieuwspagina's.

Wie nummer 1 heeft gemist, kan het nu ook downloaden als pdf via deze link.
(Bron: Peter Bonte /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Waldin 2 in januari
08/11
TOP
Waldin 2
Waldin 2 schetsboek
Patrick Cornelis heeft nog maar pas zijn nieuwe fantasyreeks Waldin gelanceerd of daar komt deel 2 al aan. In januari komt Gunar uit. met de volgende samenvatting: "Nadat de kwaadaardige Hyrux Dimali, de hoofdstad van Noord-Thesnia heeft aangevallen, blijven ze zoeken naar de donkere en mysterieuze magische steen genaamd de Obsidiaan. Ze weten niet dat Gillian Waldin, een onschuldige jonge jongen, het al in een verborgen tombe in het Dunun-bos heeft gevonden. Nu zijn de woeste beesten, geleid door de onverschrokken drakenrijder Barec Hygarusk, op weg naar Bornheim, waar Gillian en zijn vriendin Ariana meer over de steen proberen te weten te komen. Gillian probeert Ariana te beschermen en de Obsidiaan voor de Hyrux. Hij krijgt onverwachte hulp van de Thesnische ridder Gunar. Gillian zal leren waar de onheilspellende Obsidiaan vandaan komt en de duistere kracht die het belichaamt. Op zijn reis zal hij nieuwe vrienden maken en steeds meer vijanden ontmoeten."

Na een omzwerving via andere distributeurs worden de albums van Cornelis nu aan stripwinkels geleverd door Dark Dragon Books. Voor andere titels komen er in kwartaal 1 een paar deals voor wie Cornelis' vorige albums nog niet heeft gekocht. In februari is er het aanbod van Verbonden Zielen waarbij je een gesigneerde ex libris krijgt bij aankoop van het fantasy-one-shot. En in maart kan je voor 29,50 euro de twee albums van De Huivering (met korte horrorverhalen) kopen en de uitgave Movie Monsters. Bij dit pakket hoort een gesigneerde artprint.
(Bron: Pangolin Comics /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Persdossier Lucky Luke
08/11
TOP
Lucky Luke
EXCLUSIEF! Afgelopen week verscheen een nieuw album van Lucky Luke en daar hebben we een mooi persdossier over ontvangen dat we met je mogen delen. Er staat een voorstelling in van het album, interviewtjes met de auteurs Achdé en Jul en met de Franse uitgeefster van Lucky Luke. Achterin staan portretten van Morris, Achdé en Jul. Klik hier om de pdf te downloaden.
(Bron: Lucky Comics /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede Boerke Bijbel
08/11
TOP
Boerke
Eind november ligt de tweede Boerke Bijbel in de winkel. De inhoud van 192 pagina's (29,95 euro, uitgeverij Nanuq) bestaat uitsluitend uit niet eerder in album verschenen gags. Ze verschenen doorheen de jaren in Focus Knack.

Vanaf maart loopt de tekenfilmreeks van Boerke ook op Canvas. Deze reeks loopt al een tijdje op Adult Swim in Frankrijk.
(Bron: Nanuq /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dertigste Sigmund-sessie
08/11
TOP
Sigmund 30
Binnenkort verschijnt Sigmund deel 30. Een jubileumalbum, dus mocht de cover wat specialer. Peter de Wit schilderde zijn psy daarom voor een plechtig portret en let eens op Sigmunds lintje. Het album telt 72 pagina's en het wordt als volgt voorgesteld door uitgeverij De Harmonie: "Het heeft Zijne Koninklijke Hoogheid behaagd dokter Sigmund te onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau met Eikenloof. De versierselen zijn hem door de Majesteit persoonlijk opgespeld tijdens een feestelijke receptie op Huis Ten Bosch te 's Gravenhage. ‘Wat niet veel mensen weten is dat dokter Sigmund een belangrijke rol aan het hof vervult,’ aldus de vorst. ‘Als familie verkeren we dankzij u in excellente mental health. U mag dan klein van stuk zijn, in uw daden bent u groot!’. Daarna speldde Zijne Doorluchtigheid de onderscheiding op bij een zichtbaar geroerde psychiater en overhandigde hem vervolgens het eerste exemplaar van dit dertigste album met zijn gebundelde sessies. Een boek dat tijdens de geanimeerde receptie gretig van hand tot hand ging. Waarlijk, een dag met een gouden randje!"
(Bron: De Harmonie /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het ABC van de Strip door Lük Bey
08/11
TOP
Het ABC van de Strip
Van 2006 tot 2008 tekende Lük Bey alias Luderei de zeer amusante gagreeks Het ABC van de Strip voor Brabant Strip Magazine. Daarin behandelde hij per letter van het alfabet specifieke auteurs, reeksen en striphelden door ze te parodiëren en te eren terwijl je er ook nog iets van opsteekt door de historische weetjes die hij erin verwerkt.

Lük wordt nog regelmatig aangesproken over deze satirische kijk op voornamelijk populaire strips en hun makers, maar het lukte hem toen niet om het hele alfabet af te gaan door zijn vaste job. Hij werkt in de toeristische sector, die nu helemaal platligt door de coronamaatregelen. Daarom heeft hij nu een crowdfundingproject gelanceerd om van zijn oude reeks een album te kunnen uitgeven, aangevuld met nieuwe gags om alsnog van A tot Z een reeks grappen te bedenken en uit te werken.

Via zijn crowdfundpagina kan je nog meer fragmenten zien en liefst ook een bijdrage leveren. Tegenprestaties zijn de strip, een extra boekje tot een cameo in een van de gags. In een gewijzigde versie zal het album later ook in de handel komen. Hij bezorgde ons enkele gags die hij nog niet elders heeft gedeeld. Klik erop voor een grotere versie.
(Bron: Lük Bey /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Het ABC van de Strip
Het ABC van de Strip
Het ABC van de Strip
Het ABC van de Strip
Het ABC van de Strip
Het ABC van de Strip
Het ABC van de Strip


Luisa Mandelli (82) overleden
08/11
TOP
Luisa Mandelli
Op 3 november bezweek de 82-jarige Luisa Mandelli in het ziekenhuis van Milaan aan de gevolgen van een coronabesmetting die haar trof. De modieuze Italiaanse was de vrouw van tekenaar Guido Crepax, die in 2003 overleed. Zij was ook zijn muze om het personage Valentina, met het herkenbare Louise Brooks-kapsel, te creëren. Maar dat Luisa, ondnaks die gelijkenis, pertinent model zou gestaan hebben voor het personage, heeft Crepax steeds met nadruk weerlegd. In Stripschrift nummer 128 antwoordde hij nog als volgt op de vraag of Vakentina zijn vrouw is: "Dat is me al vaak gevraagd. Nee, dat is ze niet. Ik word natuurlijk sterk beïnvloed door mensen en dingen die me omringen. Mijn vrouw bevalt mij nou eenmaal en daarom is het vrij logisch dat ik ooit zo'n soort vrouw gecreëerd heb."

Luisa Mandelli

Crepax' maakte tussen 1965 en 1993 hel wat erotische strips. Van de avontuurlijke fotografe Valentina verschenen in de jaren 1980 ook in het Nederlands albums, zes in totaal bij uitgeverij Sombrero.

Luisa Mandelli

De afbeelding hieronder is een hommage van Milo Manara die Luisa een paar keer heeft ontmoet in het bijzijn van zijn landgenoot en collega Crepax. "Het was echt duidelijk welke inspiratiebron ze voor hem was", zei hij over haar.

(Bron: ActuaBD.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)Dany gasttekenaar in Kid Paddle 16
08/11
TOP
Kid Paddle
Op 25 november verschijnt een nieuw album van Kid Paddle, nummertje 16 alweer. En vanaf dat album tekent Midam de gags samen met Ian Dairin, die voor het weekblad Spirou sinds 2006 de gagreeks KatZ tekent. Ook assistent Adam (Game Over) tekent weer mee. En er is ook een bekende gasttekenaar wiens werk in het album staat: Dany, die je vast wel kent van Roze Bottel en Rooie Oortjes. Voor een van de gags tekende Dany een knappe blondine in een racewagen.

Aan onze interviewer Wouter Porteman liet Midam zich onlangs ontvallen dat hij zelf geen mooie vrouwen kan tekenen. Dat laat hij steevast doen door Adam, of nu een enkele keer door Dany. Lees hier het interview.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


"Nog negen avonturen" voor Urbanus
08/11
TOP
Urbanus't Is geen spoiler alert, want voor de rest verklappen we niets van de inhoud van Urbanus deel 191 dat afgelopen week verscheen. We vestigen alleen je aandacht op het slotprentje. "Nog negen avonturen." Dan zitten we welgeteld bij Urbanus deel 200. Wat hebben Willy Linthout en Urbanus voor de lezers van de stripreeks Urbanus in petto? Het antwoord volgt in 2022. Lees tot dan misschien toch ook maar aandachtig deel 191 en de volgende.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Rommelgem 2 in maart
08/11
TOP
Rommelgem 2
Deel 2 van de Robbedoes-spin-off Rommelgem verschijnt in maart in het Nederlands. Van het scenaristenduo BeKa ligt dinds kort een album van De Blauwbloezen in de winkel.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Blauwbloezen 65 met extra's
01/11
TOP
De Blauwbloezen
Aanstaande woensdag ligt De Blauwbloezen 65: De Oorlogscorrespondent in de winkel. We kregen al vragen wat er met deel 64 is gebeurd. Dat album verschijnt pas in 2021. Het is het laatste scenario van Raoul Cauvin. Willy Lambil liep vertraging op bij het tekenen ervan.

Over de overname van De Bauwbloezen door Jose Luis Munuera en het scenaristenduo BeKa hebben we afgelopen zomer al een lang artikel geschreven. De hele uitleg over deze keuze staat eveneens in het te verschijnen album, want het album opent met een interview (met schetsen en illustraties) op zes pagina's. Achterin het album staat tevens al een voorsmaakje van deel 64, met de titel Waar Is Arabesk?

De BlauwbloezenIn deel 65 komt trouwens een cameo voor met Cauvin en Lambil. De toekomst van de stripreeks ligt in handen van Lambil én uitgeverij Dupuis, die de rechten op de reeks bezit na de verkoop ervan door Cauvin en de erfgenamen van Louis Salvérius. Als Lambil beslist om er na deel 65 nog een tijdje mee te willen doorgaan, zal dat zonder tegenspraak gebeuren, misschien op scenario van BeKa.

Munuera zat aanvankelijk samen met BeKa in een schrijversclubje waarbij het niet meteen de bedoeling was dat hij een album zou tekenen. Maar zijn storyboardtekeningen waren al zo ver gevorderd dat de volgende stap makkelijk kon gezet worden om dit jaar toch een nieuw album uit te brengen. De drie nieuwe auteurs vonden bij hun opzoekingswerk nog heel wat boeiende onderwerpen, figuren en situaties die tot volgende verrassende albums kunnen leiden.

Hun aanpak wijkt inderdaad duidelijk af van wat Salvérius, Lambil en Cauvin hen hebben voorgedaan, maar ze zagen dit meer als een mogelijkheid om hun eigen visie te mogen etaleren, net zoals Christophe Blain met Blueberry, Rubèn Pellejero met Corto Maltese of François Schuiten met Blake en Mortimer mochten doen. Munuera houdt het op "een eerlijke en oprechte reflectie van onze wensen en onze visie op de reeks. Er is geen agenda, geen ironie jegens het werk van Cauvin en Lambil. Ook geen valse nostalgie. We hebben ons instinct gevolgd." BeKa vergelijkt de evolutie dan weer met die van André Franquins Guust. In het begin was Guust een domme luilak was, hij groeide uit naar een dynamische, poëtische uitvinder en uiteindelijk werd hij een maatschappelijk bewuste en zelfs seksueel geïnteresseerde jongeman (denk maar aan de dromen van Guust over juffrouw Jannie).

Ook zijn de auteurs er zich van bewust dat de reeks moet overgedragen worden aan nieuwe generaties lezers, van nu en die van de komende decennia, net zoals de huidige albums al die jaren tienduizenden lezers wisten aan te spreken. BeKa over hun deel 65: "Een sterk en origineel vrouwelijk personage bijvoorbeeld leek ons belangrijk. We voegen iets toe aan de reeks, zonder er afbreuk aan te doen. Evolueren zonder verraad te plegen op waar de lezers van houden, dat is de boeiende uitdaging van een overname."

De auteurs beseffen tegelijk dat niet elke lezer van hun resultaat houdt. Munuera begrijpt dat deze lezers liever vasthouden aan hun bestaande visie op de reeks: "En daar hebben ze alle recht toe". Het valt niet mee om vertrouwde personages, die deel uitmaken van een lange geschiedenis in menig verzameling, op een andere manier te zien. Munuera: "Gelukkig zijn er meer dan zestig albums om terug in te duiken mocht onze aanpak hen niet bevallen. Maar als de lezer ons wel wil volgen, vinden ze misschien dezelfde sensatie als voorheen terug, ook al gaat het om een ander recept."

Het is momenteel zowel koud als warm blazen over hun verdere rol voor de stripreeks zolang Lambil aan het roer blijft. In ieder geval liggen er bij BeKa en Munuera al twee vergevorderde voorstellen klaar die wachten om uitgewerkt te worden. Het ene speelt zich af in New Orleans, het andere in het Hoge Noorden.
(Bron: dBD /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)Toekomstblik op Blake en Mortimer
01/11
TOP
Blake en Mortimer 27
Blake en Mortimer 27
In dit artikel geven we complimenten aan graag geziene Nederlandse tekenaars, geven we je een toekomstblik op de reeks Blake en Mortimer, die volgend jaar start met een verjaardag, hebben we het over zijprojecten en afgekeurde ideeën. En wat heeft een Britse fascist (niet!) te maken met Olrik?


Beste verkoop
Vooreerst de complimenten. Van alle albums van Blake en Mortimer die na de dood van bedenker Edgar P. Jacobs zijn verschenen, is De Vallei der Onsterfelijken deel 1 het best verkochte album, getekend door Peter van Dongen en Teun Berserik op scenario van Yves Sente. De grootschalige aandacht daarvoor in de Nederlandse pers heeft wellicht voor een boost gezorgd. In vrijgegeven verkoopcijfers van uitgeverij Blake en Mortimer, een imprint van Dargaud, staat de teller op 482.693 verkochte exemplaren. Hieronder vind je de verkoopcijfers van de delen 18 tot 26 in volgorde van verkoop.
• 1 > 25. De Vallei van de Onsterfelijken deel 1: 482.693
• 2 > 19. De Vervloeking van de Dertig Zilveringen deel 1: 451.031
• 3 > 24. Het Testament van William S.: 433.437
• 4 > 23. De Staf van Plutarchus: 441.366
• 5 > 26. De Vallei van de Onsterfelijken deel 2: 420.511
• 6 > 20. De Vervloeking van de Dertig Zilverlingen deel 2: 416.162
• 7 > 22. De Septimus-golf: 403.423
• 8 > 21. De Eed van de Vijf Lords: 398.296
• 9 > 18. Het Heiligdom van Gondwana: 333.694


Olriks vader
Oswald MosleySinds 1946 zijn er trouwens al meer dan 17 miljoen exemplaren van Blake en Mortimer verkocht. De gedrukte oplage per nieuw album bedraagt al langer 500.000 exemplaren, maar de verkoop blijft er telkens net onder. Het doel van een uitgeverij is om het telkens beter te doen dan de vorige keer. Die verwachtingen heeft het uiteraard ook voor het op 23 november te verschijnen deel 27, De Schreeuw van de Moloch, door de nieuwe tekenaar Dominique Cailleaux op scenario van Jean Dufaux. Het is het vervolg op Dufaux’s De Septimus-golf dat hij altijd heeft gezien als een trilogie waarin hij het verleden van Olrik wou blootleggen. Door omstandigheden (meningsverschillen met tekenaar Antoine Aubin, lange pauze tussen twee albums) is dat trilogievoornemen herleid naar een tweeluik. En in dat vervolg redt Olrik de wereld, samen met zijn rivaal professor Mortimer. Dat doet hij niet uit menslievendheid, maar simpelweg omdat het de enige manier is om zichzelf te redden. Het idee om Olriks afkomst bekend te maken, heeft Dufaux laten varen. Hij wou van de Britse fascist Oswald Mosley (1896-1980) de vader van Olrik maken.

Je kent Mosley misschien als personage in de tv-reeks Peaky Blinders, maar hij is dus ene historisch figuur. Mosley vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het westfront in Vlaanderen. Na heel wat omzwervingen bij verschillende politieke partijen (zowel de Conservatieven als Labour) richtte hij in 1931 de New Party op na een bezoek aan de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini. De partij veranderde een jaar later van naam in British Union of Fascists. In 1939 werd Mosley gearresteerd en werd de partij verboden. In 1943 werd zijn huisarrest opgeheven en begon hij extreemrechtse boeken uit te geven. In 1948 richtte hij nog de Union Movement op, die streefde naar een verenigd Europa op basis van een Brits-Duitse samenwerking. De beweging doofde uit en een jaar later verhuisde hij naar Frankrijk waar hij zich nog tweemaal verkiesbaar stelde voor de Britse Lagerhuisverkiezingen, zonder gekozen te worden. Hij liet twee zonen na. Dufaux zou van Olrik een derde zoon gemaakt hebben. Omdat andere betrokkenen bij Blake en Mortimer, onder wie uitgever Yves Schlirf, het doodzonde zouden vinden om Olrik een verleden te geven, en zo zijn mythische karakter zou verdwijnen, zag Dufaux zich genoodzaakt om 40% van wat hij had geschreven in de prullenmand te gooien. Als tegenprestatie sprak hij met alle andere Blake en Mortimer-scenaristen af om Olriks verleden ook in hun verhalen uit de weg te gaan. Een ander verhaalidee om sjeik Abdel Razek naar Londen te laten komen om zijn vloek over Olrik teniet te doen, schrapte hij uit het verhaal. Een link naar Het Mysterie van de Grote Piramide ging zo verloren, maar dat werd op een andere manier aangepakt.


Toekomst
Over zo'n oudje van Jacobs gesproken. Volgend jaar viert de uitgeverij de vijfenzeventigste verjaardag van Blake en Mortimer. Op 26 september 1946 was de eerste pagina van Het Geheim van de Zwaardvis te lezen in het allereerste nummer van het weekblad Kuifje. De Laatste Zwaardvis, een verhaal over overgebleven Zwaardvissen die Olrik wil verpatsen, staat daarom in 2021 op het programma. Het is opnieuw een verhaal van Jean Van Hamme voor de graag geziene — mooi tempo, hoge kwaliteit, goede verkoop, wat wil een uitgever nog meer? — tekenaars Peter van Dongen en Teun Berserik.

Welk album in 2022 verschijnt, is nog geen uitgemaakte zaak. Uitgever Yves Schlirf heeft twee mogelijkheden: ofwel een album door André Juillard en Yves Sente, met archeologische elementen over koning Arthur en het zwaard Excalibur, ofwel het verhaal van Antoine Aubin op scenario van nieuwkomers Jean-Luc Fromental en José-Louis Boquet. Dat speelt zich af in de jaren 1960 in het tijdperk van de Kennedy’s. Aubin is weliswaar een heel onzekere tekenaar die volgens Étienne Schréder (die bij zowat alle albums na Jacobs heeft meegeholpen als inkter of decortekenaar) van de eerste tot de laatste pagina gezegd moet worden dat hij goed bezig is. Het kostte Aubin vier jaar om alle pagina’s in potlood te tekenen, met het inkten zit hij nu ongeveer aan pagina 25 van de 66. Schlirf wil er geen verschijningsdatum op plakken.

Aubin krijgt al wel een volgende kans, want na het verhaal Huit Heures à Berlin (Acht Uur in Berlijn) mag hij een volgend verhaal tekenen, opnieuw op scenario van Fromental en Bocquet. Het eerste verhaal van het schrijversduo was trouwens aanvankelijk bedoeld voor Cailleaux. Aubin wou na zijn ervaring met Dufaux niet langer met hem samenwerken, noch met Van Hamme of Sente. Hij stelde een eigen scenario voor, maar dat kon de uitgever niet overtuigen. Hij gaf de tekenaar daarom het scenario dat klaar was van Fromental en Bocquet en koppelde Cailleaux aan Dufaux om het lang uitgestelde vervolg op De Septimus-golf te tekenen.

En na hun huidige samenwerking met Van Hamme blijft het de bedoeling dat van Dongen en Berserik opnieuw een verhaal maken op scenario van Yves Sente terwijl Fromental en Bocquet ook nog steeds met hun maatje Cailleaux willen werken. Die samenwerking is contractueel nog niet vastgelegd, maar het is op de goede weg.


Uitdaging voor scenaristen
Schlirf geeft trouwens toe dat Olrik meer en meer het hoofdpersonage van de reeks wordt. Hij is daar zelf de aangever voor. Olriks rol zal in de komend jaren nog meer versterkt worden. Schlirf benadrukt ook dat bij Blake en Mortimer alles mogelijk is, zelfs een hedendaagsere versie, zoals de BBC heeft voorgedaan met Sherlock Holmes. Alleen vindt hij geen scenarist die deze uitdaging wil aannemen. Hij stelde het idee voor aan een bekende scenarist — wiens naam hij niet wou vertellen — die bijna 50 wordt, maar die scenarist vond het "niet zijn ding".

Een ander ding is het grote succes van François Schuitens De Laatste Farao, met 180.000 verkochte exemplaren een monstersucces voor een totaal afwijkende titel. Uitgever Schlirf wil nu niet bepaald een nevenreeks Blake en Mortimer door… lanceren, want één album per jaar in de hoofdreeks volstaat volgens hem. Maar hij staat open voor auteurs die met uitzonderlijke voorstellen komen. Een ervan ligt al voor 90% vast, maar een contract is nog niet getekend.
(Bron: Casemate /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jean-Pierre Autheman (73) overleden
01/11
TOP
Jean-Pierre-Autheman
De Franse tekenaar en scenarist Jean-Pierre Autheman is maandag 26 oktober overleden in het ziekenhuis van Arles. Hij werd 73 jaar. In vertaling kennen we hem van de reeks Condor (zes delen, 1984-1998), die hij schreef voor Dominique Rousseau, en het Vrije Vlucht-tweeluik Op Zoek naar Venus (1999-2000). Door het vroegtijdige overlijden van tekenaar Jean-Paul Dethorey sprong François Bourgeon bij deel 2 in om het verhaal te voltooien.

Condor
Op Zoek naar Venus 1
Op Zoek naar Venus 2
Vic Valence
Zambada
Aux Carrefours du Destin

Autheman liet zich sinds 1970 zelf eerst gelden als tekenaar voor kranten en tijdschriften en stripverhalen. In 1972 publiceerde hij zijn eerste strip, Mémoires d'un Gardien de Phare, in eigen beheer. Hij kon al vroeg aan de slag voor Hara Kiri, een voorloper van Charlie Hebdo. Hij publiceerde regelmatig strips in de Franse stripbladen Pilote, L'Echo des Savanes en Charlie Mensuel. Zijn stripreeks Condor werd heel goed onthaald door critici en specialisten, maar het publiek volgde niet. De onvertaalde trilogie Vic Valence, dat hij ook tekende, volgde in 1986 tot 1989 bij Glénat. Voor deel 1 van deze laatste reeks werd hij in Angoulême bekroond met de prijs voor het beste album. Bij Glénat ontwikkelde hij zich steeds meer als verteller en tekenaar van one-shots. Geen ervan raakte vertaald, ook de vierdelige actiereeks Zambada (getekend door Éric Maltaite) niet.

Als rasechte Arlésien was hij actief voor de regionale pers, met cartoons en illustraties voor La Provence. Hij gaf ook lessen scenarioschrijven aan leerlingen van een tekenfilmopleiding. In 2019 bundelde Glénat in Aux Carrefours du Destin vijf graphic novels, alle detectiveverhalen die zich overal ter wereld afspelen.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ward Zwart (35) overleden
01/11
TOP
Ik Kom van Ver
Op 26 oktober overleed de Vlaamse tekenaar Ward Zwart. Hij werd amper 35 jaar.

WolvenWard publiceerde bij Bries in 2016 zijn door Enzo Smits meegeschreven debuutalbum Wolven dat het naar alternatieve normen goed deed en dit jaar resulteerde in een herdruk. Op 3 december verschijnt bij Bries het al afgewerkte, 352 pagina's tellende Ik Kom van Ver Maar Blijf Niet te Lang, weer in samenwerking met van Enzo Smits.

Ward was vooral ook illustrator met internationaal gerenommeerde klanten als The New York Times, Google, HBO en diverse kranten en weekbladen in Vlaanderen. Hij publiceerde op Pulp Deluxe diverse korte verhalen, nog voor zijn debuutstrip, en gaf in eigen beheer comiczines uit.

Hier vind je een interview uit 2016 met Ward Zwart door Geert De Weyer, die ons de toestemming verleende voor de herpublicatie. We geven je hierbij nog de inhoud van zijn te verschijnen album mee: "1997 - Last days of summer, baby. Wanneer zijn relatie en muziekcarrière simultaan tot een einde komen, keert de dertigjarige Gus voor het eerst in lange tijd terug naar zijn geboortedorp, de plek waarvan hij als tiener gezworen had er nooit meer terug te keren. Het lijkt wel alsof de tijd er sinds zijn vertrek heeft stilgestaan. Op het televisietoestel in de hoek van de lokale bar speelt nog steeds hetzelfde programma, ook de toogpraat klinkt als een heruitzending. De jongeren Cas, Frank en Saul, slijten er hun dagen tussen skatepark en repetitiekot. Ze dromen luidop van een succes als dat van hun grote rockheld Gus Jenssen, nietsvermoedend dat deze enkele straten verderop in de zetel van zijn broer ligt te stinken. Net wanneer het lijkt alsof alles voor eeuwig en altijd hetzelfde zal blijven, volgt een nacht die alles verandert... Of toch lijkt te veranderen... Of toch niet?"
(Bron: Ria Schulpen / Bries /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Kiekeboes 157 in maart
01/11
TOP
de Kiekeboes 157Na deel 156 staat het nieuw samengestelde de Kiekeboes-duo Steve Van Bael en Bruno De Roover opnieuw garant voor het op 10 maart 2021 te verschijnen deel 157, De Butler Heeft het Gedaan.

Dit is de korte inhoud: "Charlotte probeert Nopel wat meer te laten bewegen door samen te gaan joggen. Fanny en Alanis hopen rijk te worden als influencer. En Marcel?... Hij is slachtoffer van bezuinigingen binnen het bedrijf en wordt door mevrouw Van de Kasseien ontslagen. Na een herscholing tot butler treedt hij in dienst bij de arrogante modeontwerpster Chipo Latta. Deze dame houdt er een bizarre hobby op na: ze verzamelt prehistorische skeletten. Maar is de manier waarop ze haar collectie aanvult wel helemaal legaal?"

De particuliere aankoop van dinoskeletten als luxeobject in huis blijkt trouwens een trend bij gefortuneerde medemensen. Het luxemagazine Sabato besteedde daar onlangs nog een artikel over dat je hier kan lezen. Je ziet dat Merho's opvolgers, onder zijn supervisie, ook de vinger aan de pols houden qua maatschappelijke fenomenen, trends en bijzonderheden. In dit specifieke geval kreeg Merho het skeletgegeven twee jaar geleden al in het oog en reikte hij het Bruno aan om het in het verhaal te verwerken.
(Bron: Standaard Uitgeverij / Merho /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Fout in Arcadia's Robin Hoed wordt goedgemaakt
01/11
TOP
Robin HoedEr sloop een spijtige fout in het recente album van Robin Hoed bij vzw Arcadia, bij ons weten voor het eerst in hun bestaan. We hadden er al telefonisch contact over. Het album herdrukken is helaas geen optie, maar we kunnen je verzekeren dat je als koper én verzamelaar in ruil een mooie meerwaarde zal krijgen waarmee Arcadia de fout elegant zal herstellen. Hieronder vind je de boodschap die de uitgeverij op Facebook deelde. We huden jou uiteraard zelf ook op de hoogte zodra de oplossing beschikbaar is.

"Erratum in onze nieuwste uitgave - Robin Hoed. Bericht aan al onze lezers! Er sloop een fout in onze nieuwste aanwinst in de Arcadia Archief-reeks, Op naar Absurdistan - Robin Hoed. Aandachtige lezers merkten het ook al: in de gag op pagina 19 met de titel Verhalen en legenden liep het verhaal na de twee pagina's die het moest beslaan, nog twee extra pagina's door... Die twee betreffende pagina's behoren eigenlijk tot een andere gag waarvan er twee pagina's in ons album niet werden gepubliceerd. Een spijtig erratum dat we reeds hebben aangekaart bij tekenaar Turk en waaraan Arcadia een mouw zal passen. Een exacte timing hiervoor nu meegeven is onbegonnen werk, maar weet dat Arcadia haar lezers nooit in de kou laat staan! Of zoals Robin Hoed in de betreffende gag reeds profetisch opmerkte: 'We zullen zien wat we kunnen doen!' Bedankt voor jullie begrip en geduld, hou onze Facebook-pagina in de gaten! Jullie Arcadia-team."
(Bron :xxx /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Ridder 3 in januari
01/11
TOP
De Ridder 3
In januari verschijnt een nieuw album van De Ridder, deel 3 alweer, bij Oogachtend. Tekenaar Frodo De Decker stelde het als volgt voor: "Juicht ende jubelt want er komt een nieuw album van De Ridder aan! Eerst nog even dit annus horribilis achter ons laten en dan is het zover! In januari 2021 verschijnt het derde album, Relax, T-Rex! bij uitgeverij Oogachtend. Uw favoriete geharnaste bonenstaak neemt het in dit album onder andere op tegen dinosauriërs, Captain America, Kermit de kikker en Indiana Jones in een SM-pakje. Zijn ook van de partij: geconstipeerde reuzen, dwergen op oorlogspad, kwelende prinsessen en een draak die apporteert. Kortom, niets ongewoons voor een dolende ridder."
(Bron: Frodo De Decker /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Conan 11 door Emmanuel Civiello en Doug Headline
01/11
TOP
Conan 11
In de reeks Conan-bewerkingen naar het oorspronkelijke œuvre van Robert E. Howard vervoegt tekenaar Jean-Luc Masbou (bekend van Sabels en Galjoenen) het gevarieerde lijstje getalenteerde tekenaars die elk een Conan-strip verzorgen. Dat is voor later.

In het Frans verscheen recent deel 11 door Emmanuel Civiello (Drakendynastie, Kromneus, De Kiem van de Waanzin, Korrigans) en Doug Headline (Femme Fatale, De Prinses van het Bloed). Hun verhaal is een bewerking van The God in the Bowl dat van 1952 dateert en na Howards dood werd gepubliceerd.
(Bron: Glénat / Casemate /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


USS Constitution 2 begin 2021
01/11
TOP
USS Constitution 2
Deel 2 van Franck Bonnets USS Constitution verschijnt in januari in het Frans. We wachten geduldig tot we de vertaling kunnen aankondigen. Hier zie je alvast de Franstalige cover.
(Bron :Franck Bonnet /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips