StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 24 oktober:
Sammy integraal bij Saga Uitgaven
Overzichtsboek Charel Cambré
Asterix-verhaal De Gouden Menhir met Nederlandstalig luisterspel
Gratis extraatjes bij Het Goud en de Zwendelaar
Alex Varenne (81) overleden
Duke 5 begin volgend jaar
Robbedoes door Christian Durieux
Deel 2 van De Godverdomse Klootzak
Preview Nottingham 1
Een tweede keer in groepstherapie met Manu Larcenet
Wederzijds respect hersteld tussen Nick Rodwell en Patrice Leconte
Overzicht Aldebaran-cyclussen
Jommeke vanaf 2021 onder logo van Standaard Uitgeverij, de labels Matsuoka, Ballon Comics en Blloan doven uit

Updates van 17 oktober:

Nieuw stripmaandblad MaXiX in 2021
Verwarring rond Frans filmproject van Kuifje
Ekhö - De Spiegelwereld 10 binnenkort in het Frans
Inkleurder en striphandelaar Christian Crickx (70) overleden

Updates van 11 oktober:

November en december bij Dark Dragon Books
Grootse plannen voor Michel Vaillant na verkoop aan Dupuis
Korte westernverhalen door 16 toptekenaars
Nottingham, een nieuwe reeks rond Robin Hood
Brusselse stripmuur met Yasmina
Chinaman herontwaakt in 2021
Anlor en Olivier Bocquet werken aan western
Verfilming Zandkasteel door M. Night Shyamalan in 2021
Asterix, Obelix en Hägar in The Simpsons

Updates van 3 oktober:

Kwartaal 4 bij Silvester
Quino (88) overleden
Een nieuwe scenarist voor Roodhaar
Integrale reeks Marc Sleen in Ons Zondagsblad bij Bonte
Herman Roozen volgt Margreet de Heer op als Nederlandse Stripmaker des Vaderlands
Laatste deel van De Minimensjes integraal in 2021
Muzikantenportretten én cd in Erik Krieks Creek Counrty
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Sammy integraal bij Saga Uitgaven
24/10
TOP
Sammy integraal 1
Saga Uitgaven geeft Sammy integraal uit. Deel 1 van de reeks over de lijfwachten Sammy Day en Jack Attaway, een komisch stripduo dat Raoul Cauvin twee jaar na zijn doorbraakreeks De Blauwbloezen creëerde voor Berck en daarna voor Jean-Pol schreef, staat in januari gepland. 264 pagina's dik, 34,95 euro, hardcovereditie. De reeks zal ook in luxe-edities verschijnen met linnen rug, telkens een ex libris met een reproductie van een zeldzame illustratie en een speciaal hiervoor gemaakte diepdrukstempel. Het is helaas uitgesloten om Berck de ex librissen te laten signeren. De afbeelding hieronder is de ex libris (een niet gebruikt ontwerp voor een poster voor Spirou uit 1970) van deel 1. De luxes zullen 65 euro kosten. Contacteer je winkelier als je geen exemplaar wil missen. En dat geldt misschien ook voor de gewone hardcoverintegralen zodat Saga Uitgaven de oplage tijdig kan verhogen als de vraag groot genoeg is.

Sammy ex libris
De complete reeks zal in tien delen verschijnen. En het wordt een vastberaden tempo met in 2021 de delen 1 tot 4, in 2022 de delen 5 tot 8 en in 2023 tot slot de laatste twee integralen. Alle verhalen worden chronologisch gebundeld en opnieuw geletterd, de oorspronkelijke lettering werd namelijk niet gedigitaliseerd en is verloren gegaan. De reguliere albumreeks sloeg in het begin oudere verhalen over die dan later werden gepubliceerd en Dupuis wisselde andere verhalen om. Deel 1 bevat alvast de verhalen Dodendans met Lijfwacht, Liefjes en Lijfwachten, Oudjes voor de Lijfwachten, Lijfwacht en Spaghetti, Lijfwacht en Robots, Lijfwachten en Bonkige Boksers, het eerste lange avontuur Rhum Row en twe egags waarvan er een nooit in album is verschenen. In deel 2 (zie cover hieronder) krijgen we de lange avonturen El Presidente, De Lijfwacht met Acht Poten, De Lijfwachten Zijn Knetter en Lijfwachten in de Kostschool.


Elke bundel bevat vier reguliere albums die Dupuis uitgaf, aangevuld met soms niet eerder in album verschenen gags en korte verhalen. De oorspronkelijke covers, backcovers van de eerste drukken en titelpagina's van alle albums worden paginagroot opgenomen, zoals kopers van integralen het liefst hebben. Er gaat dus niets verloren van de veertig albums, maar je krijgt zeker méér.

De achtergronddossiers zullen telkens een zestigtal pagina's dik zijn met zeldzaam materiaal, reproducties van originelen, onbekende extra's, promomateriaal, reclame-uitstapjes, ontwerpen, dikwijls rechtstreeks uit de archieven van Berck. De teksten bieden uitgebreide carrièreoverzichten van zowel Berck als Cauvin met extra artikelen over specifieke onderwerpen. Van Berck zullen ook zijn Averbode-, Kuifje- en buitenlandse periodes (Nederland, Duitsland) ruimschoots voorgesteld worden. En aan de hand van de voorpublicatie in het weekblad Robbedoes en Spirou, die van 1970 tot 2009 liep, krijg je een beknopte terugblik op de inhoud en evolutie van het roemrijke weekblad.

Voor het beeldmateriaal en de inhoud wordt een beroep gedaan op drie notoire Berck-verzamelaars en een Robbedoes-expert. Twee ervan werden gerekruteerd in de Facebookgroep Stripknip. In de zevende integraal wordt Bercks beste en meest volledige interview herplaatst, met toestemming van Kurt Morissens die de tekenaar ooit interviewde voor Brabant Strip Magazine.

In diezelfde integraal staat ook Jean-Pols eerste verhaal wiens carrière en bijdrage aan Sammy voornamelijk in de integralen 9 en 10 worden behandeld. Voor Jean-Pol is het een droom die uitkomt omdat een oudere Franse integrale reeks van Sammy uit de jaren 1990 zijn verhalen niet bundelde. Die oude reeks, met een povere omkadering, zal in niets te vergelijken zijn met de aanpak van de nieuwe integrale reeks, die heel wat huidige integrale reeksen van Dupuis als voorbeeld neemt qua volledigheid, presentatie en inhoud. Wat Dupuis voor Sammy tot nu toe niet van plan was in het Frans, doet Saga Uitgaven dan maar zelf in het Nederlands. Dat plan koesterde de uitgeverij al drie-vier jaar voordat ze eindelijk de toestemming kregen om de reeks te mogen uitgeven.
(Bron: Saga Uitgaven /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Overzichtsboek Charel Cambré
24/10
TOP
In het Hoofd van Charel Cambré
De zeer productieve stripmaker Charel Cambré rijgt de nieuwe albums aan elkaar en won dit jaar tussendoor ook nog eens de Bronzen Adhemar, een Vlaamse œuvreprijs. Reden te meer om zijn hoofd eens te laten leeglopen in een mooi vormgegeven overzichtsboek dat sowieso al te dun zal zijn om zijn vele en diverse werk te etaleren. Het boek In het Hoofd van Charel Cambré verschijnt eind november bij Oogachtend. Het eerste exemplaar wordt hem dan overhandigd wanneer hij het Bronzen Adhemar-beeldje krijgt. Een overzichtsexpo zal nog in Turnhout en vervolgens Brussel lopen. Het boek kost 39,95 euro, telt 192 pagina's en is een hardcover. Eind november te verschijnen, nu al te bestellen in of via stripspeciaalzaken.

Een voorstelling van de uitgeverij: "In het het hoofd van Charel Cambré heerst nooit rust. Het borrelt er continu, het is een bruisend labo vol maffe humor, dynamische beelden en dwaze invallen. Zijn virtuoze hand pent die ideeën dan schijnbaar moeiteloos neer, superefficiënt, levendig, vibrerend, zot. Het tekenplezier spat van het papier. Daarenboven koppelt Charel Cambré zijn humor, talent en geniale lijnvoering aan een ongeëvenaard werkvermogen. Er wordt veel gelachen en geluld, maar als het over werk gaat is het motto 'Niet zeveren, maar doen'. Dit boek bevat slechts een fractie van de gigantische productie van de laureaat van de Bronzen Adhemar 2020. Nooit was een overzichtsboek zo onvolledig en toch zo rijk gevuld... Laat u verrassen door deze inkijk in een uniek tekenbrein!"
(Bron: Oogachtend /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Asterix-verhaal De Gouden Menhir met Nederlandstalig luisterspel
24/10
TOP
Asterix
Op 11 november verschijnt het eerder aangekondigde, speciale Asterix-album De Gouden Menhir, een gloednieuwe editie van een geïllustreerde luisterplaat uit 1967 die enkel in het Frans verscheen en nu voor het eerst in het Nederlands gepubliceerd raakt. De tekeningen van Albert Uderzo kwamen daarna nooit in een album. Ook het door René Goscinny geschreven luisterspel werd niet gerecupereerd voor een ander medium. Achterin het album van 48 pagina's (6,95 euro) staat een QR-code waarmee je gratis het audioverhaal kan beluisteren... in het Nederlands!

De inhoud van het verhaal: "'O, wat ben ik het zat om te worden bespot! Ik ben het zat, zat, zat!' Dat is even schrikken voor het Gallische dorpje, dat we zo goed kennen. Weg is de rust op deze prachtige dag. Bard Kakofonix pikt het niet langer dat hij nooit mag zingen. Hij vindt het hoog tijd dat zijn talent wordt erkend. Niet door die dommekrachten van het dorp, maar door de jury van de zangwedstrijd voor Gallische barden. Dit zangfestival vindt plaats in het Carnutenwoud. Kakofonix gaat meedoen, in de vaste overtuiging dat hij de hoofdprijs, de Gouden Menhir, zal winnen! Asterix vreest dat het optreden van zijn vriend wel eens zou kunnen eindigen met bonje. Asterix en Obelix gaan daarom met Kakofonix mee, om hem te beschermen als het fout gaat. Deze keer zal hij echt mogen zingen! Daar maken ze zich sterk voor."

De Gouden Menhir wordt het vierde deel in de nevenreeks Asterix-verhalen. De eerste drie zijn:
1. Hoe de Kleine Obelix in de Ketel van de Druïde Viel
2. De XII Werken van Asterix
3. Het Geheim van de Toverdrank
(Bron: Van Ditmar /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gratis extraatjes bij Het Goud en de Zwendelaar
24/10
TOP
Het Goud en de Zwendelaar
Goed nieuws voor al wie Juanjo Guarnido's 160 pagina's dikke one-shot Het Goud van de Zwendelaar zal kopen. Bij elk album krijg je een gratis ex libris. En bij de eerste uitzet hoort ook nog een A4-pop-up. Bij de luxe-editie (400 exemplaren) zit ook een ex libris. Enkel die versie is gesigneerd door zowel Guarnido als scenarist Alain Ayroles.

De prachtige expo in het Belgisch Stripcentrum, met een overzicht van Guarnido's werk, wordt trouwens verlengd tot maart 2021. Wie de expo al heeft bezocht, kan gerust een tweede keer gaan, want de originelen worden vervangen door een nieuwe selectie.
(Bron: Uitgeverij L /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Alex Varenne (81) overleden
24/10
TOP
Alex Varenne
Alex Varenne
Alex Varenne
Op 19 oktober overleed de Franse striptekenaar Alex Varenne. Hij werd 81 jaar. Vooral in de jaren 1980 raakten strips van hem vertaald dankzij zijn bijdragen aan het maandblad Wordt Vervolgd. Bij Arboris verschenen onder meer de post-apocalyptische reeks Ardeur en de onderkoelde erotische thrillerreeks Erma Jaguar, met een hermafrodiet als held(in) wiens uiterlijk geïnspireerd is op zangeres Annie Lennox.
Alex Varenne
Alex Varenne
Varennes werk onderscheidt zich door de gitzwarte tekeningen, uitgevoerd in penseel met vette zwart-witcontrasten die minimalistisch ogen. Het maakt zijn werk meteen duidelijk en herkenbaar. Erotisch getinte one-shots, zoals Ida Mauz, Erotic Opera en British Video, vonden ook hun weg naar uitgeverij Arboris. Bij Casterman verscheen Gully Travel. Een aantal strips werkte hij samen met zijn broer Daniel uit.

Varenne begaf zich in zijn strips vaak in het erotische genre. Zijn eerste strip in dat segment, Carré Noir sur Dame Blanche, kwam uit in 1984 en dat sloeg meteen aan. Dat resulteerde in jarenlange erotische en quasi-pornografische strips voor L'Echo des Savanes en de Franse versies van Playboy, Penthouse Comics en pornografische pulpbladen. Een twintigtal albums volgde, waarin de seksuele libertijn heel wat fantasme kon ontwikkelen, vaak gebaseerd op wat vrouwen hem toevertrouwden.


Maar het erotische genre uit de jaren 1980 en 1990 raakte in verval en werd niet meer omarmd zoals voorheen. Verkooppunten wilden het niet meer aanbieden of aandacht geven door een zelf opgelegde censuur. Ook Varenne keek er in 2016 met gemengde gevoelens op terug: "Het was na de pil en vóór aids." Hoewel het voor hem meer om het tekenen van vrouwen ging dan om de erotiek. Omdat deze strips hem niet meer de grotere distributie in gepubliceerde bladen opleverde, zoals tevoren wel het geval was met zijn werk in Franse stripbladen en tijdschriften, richtte hij zich meer en meer op het schilderen. Als kunstschilder maakte hij net zo goed erotische schilderijen en series die hun publiek vonden met daarbovenop verkooptentoonstellingen in gerenommeerde galerieën zoals die van Huberty & Breyne in Brussel waar hij graag kwam.

Vanaf de jaren 2010 kwam er in Frankrijk een hernieuwde belangstelling voor zijn werk. Zowel zijn oudere werk verscheen in integrale uitvoeringen en zijn erotische strips raakten meer en meer gebundeld in mooie hardcoveruitvoeringen op pocketformaat. Hij kon nog volop genieten van de herstelde aandacht en plande nog een volgende verkoopexpo die zijn laatste moest worden.

Alex Varenne
Alex Varenne
Alex Varenne
Alex Varenne
Alex Varenne
Alex Varenne
(Bron: ActuaBD.com / LeParisien.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Duke 5 begin volgend jaar
24/10
TOP
Dit is de cover van Duke deel 5, in het Frans gepland op 22 januari bij Le Lombard. Vertaling volgt daarna.

Duke is trouwens geen oneindige reeks. Hermann zou hierna nog een tweetal albums tekenen. Een ander project, naast zijn lopende reeks Jeremiah, is een nieuwe cyclus van De Torens van Schemerwoude. Dat zal geen prequel worden, maar zich afspelen tussen de delen 9 en 10.
(Bron: Le Lombard /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes door Christian Durieux
24/10
TOP
Pacific Palace
In januari verschijnt alvast in het Frans de al een paar jaar lang aangekondigde Robbedoes door Christian Durieux, de tekenaar van onder meer Eerlijke Lui (in de collectie Vrije Vlucht op scenario van Jean-Pierre Gibrat) en de jeugdreeks Oscar. Te midden een politieke intrige zien we een verliefde Robbedoes in een verhaal van 80 pagina's dat zich op één locatie afspeelt. Hierboven zie je de Franse cover en onder de cover van een speciale editie.

Robbedoes en Kwabbernoot werken allebei als piccolo's in een afgelegen, tot hotel omgevormd paleis op een eilandje in een meer. Het is dus afgesloten van de buitenwereld. Daar heeft een verbannen dictator zich teruggetrokken na het tekenen van een vredesverdrag om een oorlog in de Balkan te beëindigen. Frankrijk zit met hem verveeld, want het weet niet goed wat te doen met dat heerschap. Bovendien is hij ook op de hoogte van enkele lastige geheimen. Hem onderbrengen in het Palace Hotel leek de natie de beste oplossing. Michael Jackson is er alleszins ook even te gast.

Durieux speelde al meer dan vijfentwintig jaar met dit soort verhaal op één afgesloten locatie. Hij paste zijn idee aan voor Robbedoes en Kwabbernoot. Daarin dweept hij vormelijk ook met knipogen naar experimentele films van Alain Resnais, Jean-Luc Godard en het duo Straub-Huillet. Met andere woorden ook wat spek voor de bek van de meerwaardelezer.
(Bron: Dupuis /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)Deel 2 van De Godverdomse Klootzak
24/10
TOP
Een Godverdomse Klootzak 2
In december verschijnt deel 2 van Een Godverdomse Klootzak, een vruchtbare samenwerking tussen tekenaar Olivier Pont en scenarist Régis Loisel. Dit is alvast de Franse cover.

De inhoud: "Op de vlucht voor de mannen van het mijnwerkerskamp verdwalen Max en Baïa samen in de jungle. Baïa gidst, voedt en verzorgt Max. Ze dringen dieper en dieper door in het tropische woud tot ze op het wrak van een vliegtuig stoten dat er jaren geleden neerstortte. Aan boord vinden ze een kind met boeien om de polsen. Is dit het wrak uit dat verhaal waarin de dochter van de baas van de mijn wordt gekidnapt? Dat verhaal over het verdwenen fortuin? Nieuwtjes verspreiden zich als een lopend vuurtje en Max’ aanwezigheid intrigeert Herman, de baas van de mijn. Hij staat erop dat ze Max levend terugbrengen. Wat wil hij toch van hem? Christelle en Charlotte slaan, op hun beurt, op de vlucht in de richting van Corinne. In de polikliniek laten ze een lijk achter, en een man die ze hebben neergeslagen na een misgelopen afspraak. De twee verpleegsters kunnen gelukkig rekenen op de hulp van Régo, een oude agent met een dubieus verleden. Met bandieten, schattenjagers en verborgen geheimen op hun pad lijken de overlevingskansen van onze helden met elke stap in de jungle van de Amazone kleiner te worden..."
(Bron: Rue de Sèvres /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Preview Nottingham 1
24/10
TOP
Nottingham 1
Nottingham 1
Nottingham 1
Nottingham 1
Onlangs stelden we de cover van Nottingham voor, een nieuwe reeks van tekenaar Benoît Dellac en de scenaristen Vincent Brugeas en Emmanuel Herzet. Dit zijn enkele voorsmaakjes van het album dat alvast in het Frans in januari bij Le Lombard zal verschijnen.

Dit wordt niet zomaar een hervertelling van Robin Hood en zijn eeuwige strijd met de sheriff van Nottingham. In deze donkere hervertelling zijn Robin en de sheriff een en dezelfde persoon. Oftewel: Robin Hood zoals je hem nog nooit hebt gezien!

De eerste cyclus zal drie delen van telkens 56 pagina's tellen die in twee jaar tijd zullen verschijnen.
(Bron: Le Lombard /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een tweede keer in groepstherapie met Manu Larcenet
24/10
TOP
GroepstherapieOver vertalingen vanaf 2021 hebben we nog geen concrete aanbiedingen van uitgeverijen gezien. In het Frans krijgen we die al wel binnen. Een van de titels is Groepstherapie deel 2 van Manu Larcenet, die in januari bij Dargaud verschijnt in het Frans.

Deel 1 deed het in Frankrijk bijzonder goed met meer dan 50.000 verkochte exemplaren ondanks de lockdown die in die periode werd uitgeroepen.

In de reeks kampt Larcenet met een lockdown van zijn brein om het idee van de eeuw na te jagen en weer de succesauteur van voorheen te worden.

In het Nederlands krijgen we op 4 november al wel de integrale editie van Larcenets vuistdikke reeks Blast, een boek van 816 pagina's met een in je maag stompend levensverhaal.
(Bron: Dargaud /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wederzijds respect hersteld tussen Nick Rodwell en Patrice Leconte
24/10
TOP
Kuifje
Onlangs was er gedoe over een Franse film die er welles-nietes zou komen van het Kuifje-avontuur De Juwelen van Bianca Castafiore. Regisseur Patrice Leconte beweerde een akkoord te hebben met de Amerikaanse studio Paramount en de erven-Hergé. "Fake news", weerlegde Nick Rodwell, de CEO van Moulinsart, de uitspraken. Hij liet weten dat de Amerikanen en Moulinsart nergens vanaf weten.

Afgelopen week liet men in een persbericht weten dat Leconte en Rodwell contact met elkaar gehad hebben "en blij zijn om te kunnen verkondigen dat het wederzijds respect hersteld is". "Als de gelegenheid zich voordoet, zullen ze met plezier samenwerken", luidde het ook nog.

Met Paramount is er, zoals vorige week gecommuniceerd, nog steeds het plan om een tweede film te maken na de eerste door Steven Spielberg en Peter Jackson.

Geen Juwelen als film dus. Dan maar deze oude tekenfilmaflevering uit de archieven opdiepen.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Overzicht Aldebaran-cyclussen
24/10
TOP
Aldebaran
Op 11 december verschijnt deel 3 van Terug naar Aldebaran, het laatste deel van de cyclus. De Franse uitgeverij Dargaud maakte dit overzicht van alle cyclussen in Leo's De Werelden van Aldebaran. De auteur is inmiddels zodanig ervaren dat hij meer pagina's per jaar kan tekenen. Die ervaring zet hij voortaan om in dikkere albums waardoor hij nieuwe cyclussen kan afronden in minder albums dan voorheen. Hij doktert al een volgende cyclus uit.
(Bron:
Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jommeke vanaf 2021 onder logo van Standaard Uitgeverij, de labels Matsuoka, Ballon Comics en Blloan doven uit
24/10
TOP
Standaard Uitgeverij
Afgelopen week liet de fusiegroep Standaard Uitgeverij in een perscommuniqué weten dat de joint venture met Ballon Media vanaf 2021 een nieuwe fase ingaat, waarbij enkele labels zullen verdwijnen. Dat zal trouwens geen impact hebben op uitgegeven en nog uit te geven stripreeksen.

Ballon Media was het bedrijf dat eigen albums produceert, albums in vertaling en onder licentie in ons taalgebied uitbrengt en voornamelijk wereldwijd kinderboeken uitgeeft. Bij Ballon Media horen op stripgebied de sterke merken Dupuis, Dargaud, Le Lombard, Casterman, Glénat. Dat blijft allemaal bestaan zoals het is, maar de zelf gecreëerde labels Ballon Comics (met reeksen als Jommeke, Sisters en Dance Academy) en Blloan (met voornamelijk graphic novels) zullen verdwijnen. Ook het label Matsuoka, gecreëerd door de vroegere zelfstandige Standaard Uitgeverij, zal verdwijnen. Dat zal geen enkel gevolg hebben voor de reeksen die nu nog verschijnen onder Matsuoka. Op de cover en rug zal nog steeds het logo prijken van Matsuoka voor de integrale reeksen Piet Pienter en Bert Bibber, Gilles de Geus en Nero - De Stallaert Jaren. Nadat deze reeksen zijn voltooid, zullen nieuwe initiatieven voor integrale reeksen gewoon onder het logo van Standaard Uitgeverij verschijnen. Dat werd ons bevestigd door Wim Verheije, CEO uitgever bij de groep Standaard Uitgeverij. Ook voor eenmalige albums, one-shots met graphic novelallures en kansen voor nieuwe talenten, zoals Wauter Mannaert met zijn eerste album van Yasmina (zie verder), verdwijnen niet omdat Blloan uitdooft. Al die albums zullen vanaf 2021 een plaatsje vinden onder de grote paraplu van Standaard Uitgeverij, net zoals de Ballon Comics-titels Sisters en andere.

Een uitzondering betreft Jommeke. Deze familiestripreeks vervoegt het aanbod van de marketingstrategisch grotere reeksen Suske en Wiske, de Kiekeboes, F.C. De Kampioenen, De Rode Ridder, Urbanus en nieuwere reeksen als De Kronieken van Amoras, Nachtwacht en De Buurtpolitie.

Tegelijk wil het label Standaard Uitgeverij ook een basis bekomen die breder is dan die van de huidige familiestrips. Uit het persbericht: "We blijven de grootste uitgever van populaire strips, maar we willen ook een kweekvijver en een springplank zijn voor nieuw talent", vertelt CEO uitgever Wim Verheije. "We hebben met Blloan een portfolio opgebouwd van jonge stripauteurs die we blijven ondersteunen. Een mooi voorbeeld is Wauter Mannaert. Zijn graphic novels El Mesias en Weegee werden uitgegeven door Blloan. Beide strips werden heel goed ontvangen door pers en publiek waardoor hij werd opgepikt door de prestigieuze Franse stripuitgever Dargaud. Zijn graphic novel Yasmina en de Aardappeleters werd bedolven onder de positieve recensies en kreeg de Willy Vandersteenprijs in 2019. Ondertussen is het eerste deel van de familiestrip Yasmina verschenen bij Dargaud en verdeeld door Standaard Uitgeverij. Een mooi parcours dat je als auteur alleen kan afleggen met de ondersteuning van een sterk team. Onze uitgevers blijven vers bloed zoeken en wij bieden hen het ideale platform om een groot publiek te bereiken."

Afbeelding boven dit artikel: met deze illustratie van Wim Swerts kondigden Standaard Uitgeverij en Ballon Media de samensmelting aan in 2019.
(Bron: Standaard Uitgeverij /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw stripmaandblad MaXiX in 2021
17/10
TOP
MaXiX
Vanaf maart 2021 is het Nederlandstalig stripgebied een stripmaandblad rijker. Dan verschijnt het eerste nummer van MaXiX, voor "maximaal beeldverhaal". De inhoud bestaat voornamelijk uit nieuwe strips (gags, korte verhalen, vervolgverhalen) van Vlaamse (onder meer Kristof Berte, Mario Boon, Tom Bouden, Floris De Smedt) en Nederlandse stripmakers (Eric Heuvel, Willem Ritstier, Daniel Van den Broek, Robbert Damen,...), aangevuld met strips van jong talent. Deze producties van eigen bodem krijgen versterking van niet eerder in Nederlandstalige albums verschenen vervolg- en korte verhalen van Franstalige makelij, zoals de jeugdreeks Jules van Émile Bravo (Robbedoes) en Hell School van het duo Benoît Ers en Vincent Dugomier, de auteurs van Kinderen in het Verzet. De vervolgverhalen worden in grote maandelijkse brokken gepubliceerd in nummers die 68 pagina's dik zullen zijn. In vijf maanden zijn bepaalde vervolgverhalen compleet gepubliceerd.

MaXiX is een initiatief van Dirk De Graef, de man achter het pseudoniem Monsieur Toupet, die zelf her en der strips publiceerde in allerlei blaadjes, op websites en in eigen beheer. Via de website maxix-strip.com kan je je intekenen voor een gratis 0-nummer dat in januari verschijnt. Wie zich al meteen wil abonneren, krijgt er ook het 0-nummer bij. De abonnementsformules zijn 20 euro voor een proefabonnement van drie maanden, 39,50 euro voor een halfjaar en 77,50 euro voor een jaarabonnement. Alle gepubliceerde auteurs worden trouwens vergoed voor hun werk.

Hieronder vind je verdere info die we van de uitgever kregen. Die staat ook vermeld op de Facebookpagina van MaXiX.


Unieke content
"We brengen enkel strips die nog nooit in het Nederlands verschenen. Kwaliteit voor een breed publiek staat hier voorop. We brengen enerzijds nieuwe strips die speciaal voor ons blad werden gecreëerd. Enkele van de meest ervaren stripmakers uit de Lage Landen, maar ook jong, aanstormend talent tekenen hiervoor. Anderzijds brengen we exclusief enkele nog nooit naar het Nederlands vertaalde pareltjes uit het buitenland. Het gaat om werk van striptekenaars die hun strepen verdiend hebben en wiens werk vaak al bekroond is."

Eerste te verwachten stripverhalen:
Onze oorlog (Mario Boon): een aangrijpend verhaal over verzet en collaboratie.
Jeff Rylander (Eric Heuvel en Willem Ritstier): avontuur op een exotische locatie.
De Jonge Jules Verne (Daniel van den Broek en Robbert Damen): humor.
De Geschiedenis van het Voetbal (Tom Bouden): leerrijk en grappig.
Luthon Höge (Michiel Offerman en Willem Ritstier): humor en mysterie.
Norah Limoen (Matthias Cruyssaert en Peter Brutin): tovenaars en tijdspoorten.
Midlife skater (Floris): een midlifecrisis op een skateboard.
Barista! (David Felizardo Real en Kristof Berte): hipsters en koffiebars.
Jules (Émile Bravo): een verbluffend avontuur.
Hell School (Ers en Dugomier): thriller.
Stig & Tilde (Max de Radiguès)

"De trouwe striplezer bieden we elke maand flinke brokken van onze vervolgverhalen. Regelmatig begint een nieuw verhaal. Ook onze verschillende korte grappige strips met weerkerende personages zullen de lezer doen uitkijken naar een volgend nummer. Tot slot brengen we in elk nummer enkele korte verhalen."


Doelpubliek
"We brengen strips die zowel door kinderen als door hun ouders of grootouders kunnen gelezen worden. Geen kinderlijke strips, maar strips voor de jeugd en de jeugdigen van hart. Daarbij proberen we een mix te brengen van avontuurlijke verhalen en strips die zowel jongens als meisjes zullen aanspreken."


Lancering
"MaXiX zal in januari 2021 worden gelanceerd met een volwaardig gratis 0-nummer. Dit zal worden aangeboden via verschillende kanalen en gepromoot via verschillende media. Iedereen kan dit nummer gratis bestellen via onze website maxix-strip.com. Daar vind je ook onze verschillende abonnementsformules."

In maart 2021 verschijnt dan het eerste reguliere nummer in de winkels, dat samen met het 0-nummer in een wikkel zal worden aangeboden aan de gewone prijs! Zo krijgt de koper een dubbele portie strips (2 x 68 pagina's) voor een richtprijs van 7 euro."

(Bron: MaXiX /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verwarring rond Frans filmproject van Kuifje
17/10
TOP
KuifjeAfgelopen week meldde de Franse regisseur Patrice Leconte dat hij een nog niet zo concreet filmproject in het verschiet heeft om het Kuifje-avontuur De Juwelen van Bianca Castafiore naar het zilveren scherm te brengen. De onderhandelingen verlopen volgens Leconte via een jonge producer en de Amerikaanse filmstudio Paramount. Er zou ook al een akkoord zijn met de erven-Hergé.

"Ik heb die meneer nooit gezien. Dit is fake news. Het project bestaat niet en zal nooit het licht zien", weerlegt Nick Rodwell, de CEO van Moulinsart, Lecontes beweringen. "Als men een film met Kuifje wil draaien, komt men eerst met ons spreken. Men probeert niet rechtstreeks te gaan praten met de Amerikanen", voegt hij er verongelijkt aan toe.

De filmrechten zijn sinds 2003 effectief in handen van Steven Spielberg, Peter Jackson en studio Paramount en daar bestaat een waterdicht contract van honderdvijftig pagina's voor. Toevallig had Rodwell net gebeld met de rechterhand van Jackson, die beloofd had een tweede Kuifje-film te regisseren nadat Spielberg de eerste regisseerde, voordat de Waalse krant Le Soir hem interpelleerde over Lecontes uitspraken. De Amerikanen beweren zelf van niets te weten over andere filmplannen, laat staan dat er contact was met andere producers.

Dit gezegd zijnde, wijdt Peter Jackson zich momenteel aan Let It Be, een documentaire over The Beatles. Tijdens een laatste bezoek van Rodwell aan de Nieuw-Zeelandse studio van Jackson, klonk het nog dat de release van deze docu is uitgesteld sinds de coronamaatregelen. Intussen is er bij Paramount een andere ploeg aan de slag, geleid door Emma Watts, die wel degelijk een tweede Kuifje-film wil maken. Rodwell ervaart het dan ook als storend dat Leconte "onnodige misverstanden creëert".


Een openbare terechtwijzing dus voor de 72-jarige regisseur Leconte, bekend van de komische trilogie Les Bronzés en die ooit begon als cartoonist voor het Franse stripweekblad Pilote. Hij kan zich alvast ten volle toeleggen op een concretere film die hij wèl zal regisseren en dat wordt een verfilming van een andere Belgische speurder: commissaris Maigret, een creatie van Georges Simenon, met Gérard Depardieu in de hoofdrol. Die opnames starten in februari 2021.
(Bron: Var-Matin / Le Figaro / Le Soir /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ekhö - De Spiegelwereld 10 binnenkort in het Frans
17/10
TOP
Ekhö - De Spiegelwereld 10
Onlangs verscheen de vertaling van Ekhö - De Spiegelwereld deel 9 bij Uitgeverij L. Het Franse deel 10 verschijnt al over enkele weken. Daar hebben we al over bericht. We herhalen de info met de definitieve cover erbij.

Deze keer vinden we Fourmile terug in een fantasyversie van Peking. Daar gaan Fourmile, Youri en Sigisbert nieuwe circusartiesten rekruteren voor een volgende grote show op Broadway. Om de beste kandidaten te vinden, moeten ze naar een shaolinklooster en die kandidaten moeten nog wel overtuigd worden om een reis te ondernemen tot Tibet. Verder komt er een spook in voor, die per se een 300 jaar geleden begonnen spelletje Go in Peking wil voltooien, en de onthulling van een verbazingwekkend geheim.

(Bron:
Soleil / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Inkleurder en striphandelaar Christian Crickx (70) overleden
17/10
TOP
Christian CrickxOp 12 oktober overleed Christian Crickx. Hij werd 70 jaar. Hij startte zijn carrière in het stripmilieu als inkleurder van de reeks Fox voor Jean-François Charles en diens albums van De Pioniers van de Nieuwe Wereld. Hij was een grote stripverzamelaar die in 1985 in Waterloo de stripspeciaalzaak La Main Blanche opende, genoemd naar De Witte Hand, de misdaadorganisatie van Stomp uit de reeks Baard en Kale, als hommage aan tekenaar Will.

De winkel bood en biedt een divers aanbod aan stripcuriosa, beeldjes, zeefdrukken en uiteraard nieuwe en oude stripverhalen. Crickx specialiseerde zich in beeldjes van Pixi Folies. De website www.pixifolies.com is verbonden aan de stripspeciaalzaak.

(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


November en december bij Dark Dragon Books
11/10
TOP
Harleen 1
Harleen 2Na het prima gestarte Batman: White Knight (lees hier onze bespreking), de eerste titels die Dark Dragon Books van DC Comics vertaalde, is het nog wachten tot de start van het drieluik Batman: Damned voordat de uitgeverij nog meer strips uit de periferie van de schurkenbestrijder uitgeeft. Zo'n titel is Harleen, geschreven en geteend door Stjepan Sejic van wie Dark Dragon Books al Ravine heeft uitgegeven. Harleen vertelt in drie delen over de ontstaansgeschiedenis van Harley Quinn. De eerste twee delen verschijnen samen, los tegen 9,95 euro per softcover, of als premium pack tegen 24,95 euro waarbij je een totemdisplay en een artprint krijgt.
"Dr. Harleen Quinzel heeft een oplossing gevonden voor de waanzin die Gotham teistert. Ze moet haar revolutionaire theorie alleen nog bewijzen en daarvoor moet ze zich begeven tussen de gestoorde en gevaarlijke patiënten van Arkham Asylum. Maar hoe meer tijd ze met hen doorbrengt, hoe meer ze wordt aangetrokken tot één patiënt in het bijzonder. En zo verliest de jonge Harleen langzaam maar zeker haar greep op de werkelijkheid. Het resultaat is een tragisch verhaal over hoop en liefde."


Avengers 1
Avengers 2
Avengers 3
Avengers 4
Journey to Infinity is een zesdelige minireeks van (New) Avengers die is onderverdeeld in drie tweeluiken. Er is wel degelijk voorkennis nodig, want het hoort bij een Infinity-crossover waarin wordt afgerekend met andere verhaallijnen over multiversa en andere elementen. De delen 1 en 2 komen in november uit, ook als premium pakket met totemdisplay en artprint. Bij de in december te verschijnen delen 3 en 4 krijg je een poster als je ze als pakket koopt.

Over de cyclus Alles Vergaat (deel 1 en 2): "Ons heelal ligt op ramkoers met een ander heelal en het ondenkbare gebeurt: de geheime Illuminati komen samen! Black Panther, Iron Man, Doctor Strange, Black Bolt, Mister Fantastic, Sub-Mariner en Captain America nemen het op tegen een oneindig aantal parallelle werelden, maar hun samenwerking wordt bemoeilijkt door leugens, verraad en oude wonden. Het is de grootste uitdaging waarvoor ze ooit hebben gestaan en als ze die willen overleven, dan moeten ze het machtigste wapen dat ze kennen in stelling brengen. En wanneer duidelijk wordt dat alles is begonnen met de planeet aarde en dat het einde van de wereld misschien wel het heelal kan redden, dan moeten de helden zich afvragen hoe ver ze nu eigenlijk willen gaan..."

Over de cyclus Avengers Wereld (deel 3 en 4): "De beste helden ter wereld, samen in een onverslaanbaar team! De Avengers pakken het groots aan en breiden hun invloedssfeer uit tot ver voorbij de grenzen van ons zonnestelsel. Wie geven er gehoor aan de oproep van Captain America? Het antwoord zal je verbazen! Hun eerste missie brengt ze naar Mars, waar de geheimen van de Garden leiden naar het Savage Land op aarde. En wanneer de Shi'ar het onderspit delven op een dode maan, moeten de Avengers het opnemen tegen een buitenaardse invasiemacht. Welke geheimen kent de oorsprong van het heelal en wat betekent het voor onze wereld?"


Batman: Damned 3
Batman: White Knight 3
In zowel Batman: Damned en Batman: White Knight kruist Batman de degens met zijn grootste aartsvijand Joker. Van beide minireeksen verschijnt het laatste deel.

Over White Knight deel 3: "Het is Jack tegen Joker! De identiteitscrisis van Jack Napier bereikt zijn hoogtepunt en brengt zijn grootse plannen voor Gotham in gevaar... maar hij heeft geen keuze als hij de gestoorde Neo Joker wil tegenhouden. Hij en Batman, twee gezworen vijanden, moeten hun krachten bundelen, anders gaan hun vrienden en bondgenoten strijdend ten onder. De rollen zijn omgedraaid... wie wordt straks onthaald als de held van Gotham?"


Spider-Man: Life Story 3
Marvel Action: Spider-Man 4
De 00's &10's rondt als derde abum het levensverhaal van Spider-Man af in de veronderstelling dat hij gelijk ouder werd met de stripreeks.

Voor jeugdigere lezers is er een vierde Spider-Man-album in de reeks Marvel Action met daarin het debuut van Venom. "En ineens duikt daar nóg een nieuwe Spider op! Maar deze is groot, gemeen en hij laat een spoor van vernieling achter in de stad! Ghost-Spider kruist als eerste zijn pad, maar is hij nu een schurk... of stiekem toch een held? De spannende avonturen van Peter Parker, Gwen Stacy en Miles Morales gaan in volle vaart verder!"

Van de eerste drie avonturen in Marvel Action: Spider-Man komt ook een collector's pack.


Star Wars
Barney Bear & Benny Burro
Met Rebellen & Rovers deel 3 sluit Dark Dragon Books de recentste hoofdreeks van Star Wars af. "Wie is Dar Champion eigenlijk? En in welke mate kan Leia hem vertrouwen als het gaat om het leven van Han Solo op de gouden sterrencruiser van Boss Carpo? Zal Luke een lesje leren als Warba eindelijk haar ware aard onthult? Het leven van duizenden rebellen hangt af van de uitkomst van de vraagstukken waar onze helden mee worstelen..."

Het Amerikaanse overzichtje ronden we af met een herhaling van onze eerdere aankondiging over Barney Bear. Dark Dragon Books geeft in november namelijk een speciale hardcoverbundeling van 220 pagina's uit met de personages Barney Bear en Benny Burro, getekend door niemand minder dan Carl Barks. Dat werk deed hij naast zijn Disney-productie voor onder meer Donald Duck en Dagobert Duck. Deze Barney Bear-strips (een licentie van MGM) zijn zelden opnieuw uitgegeven. De cover is getekend door Jeff Smith, bekend van Bone, die ook de inleiding verzorgde. Het verschil met de Amerikaanse editie uit 2011 is dat er in deze versie drie unieke verhalen van het ezeltje Benny Burro extra zijn opgenomen.


Berlijn Wordt Ons Graf 1
Berlijn Wordt Ons Graf 2
De Zwitserse uitgeverij Paquet herlanceerde Michel Kœniguers Berlijn Wordt Ons Graf met een nieuwe coverlay-out en Dark Dragon Books volgt door deel 1 opnieuw uit te geven, samen met het nieuwe deel 2. Geen zinloze beslissing, want deel 1 verkocht heel goed en raakte uitverkocht bij de uitgeverij. Beide hardcoveralbums zullen ook te koop zijn in een collector's pakket met een dossierschrift van 16 pagina's erbij.


Hippolyte
Het Diner
Hippolyte belooft een aanstekelijk westernone-shot te worden met én door vrouwen. Het auteursduo Carole Chaland en Clotilde Bruneaux (Zij Schreven Geschiedenis) bedachten een verhaal over een stadje met alleen maar vrouwen. Het album telt 120 pagina's. "1872, Hippolyte. In dit verloren spookstadje in Arizona stijgt de bevolking tot 27 zielen: 27 vrouwen. Deze gemeenschap van amazones in de woestijn is onder de radar gebleven, hoewel ze leven van het actief aanvallen van karavanen die de regio passeren. Maar hoe sterk is de gemeenschapsszin van deze hechte groep werkelijk? Dat blijkt als ze een man gevangen nemen die hen al enkele maanden in het oog houdt. Om nog maar te zwijgen van een oude kennis die na tien jaar weer opduikt om zijn buit te op te eisen..."

De Italiaanse tekenaar Giuseppe Manunta (Artemis) tekent voornamelijk in het 18+-genre. Ook in het one-shot Het Diner komen erotische scènes voor, maar het is geen aanleiding voor zijn verhaal. " Het belangrijkste diner van het jaar om samen te brengen wat er nog over is van een verwoeste familie komt eraan. Dit is het excuus van Agnes, een moeder die er alles aan zou doen om haar vier kinderen weer gelukkig samen te zien. Alles vindt plaats in een oud gebouw aan de rand van Straatsburg. Door onverwachte gebeurtenissen zullen onze personages geconfronteerd worden met oude, begraven problemen, die hun ziel te lang hebben vergiftigd... Maar deze avond zal, door een reeks van onvoorziene toevalligheden, al hun wrok zo extreem tot uiting komen dat jarenlange muren geslecht worden."


De Dame achter de Ansichtaarten
Marilyn Monroe
Twee albums die zich in de spotlichten afspelen, maar nog meer drama's ernaast blootgeven. In De Dame achter de Ansichtkaarten vertelt Jean-Paul Eid "een familiedrama waarin twee verhalen met elkaar verweven zijn. Allereerst is er het verhaal van Rose, het boegbeeld van een groep van drie muzikanten die de duivel aan de staart trekken wanneer de jazzclubs in Montreal eind jaren 1950 op hun einde lopen. Het drietal reist naar New York, dan naar Havana, waar het trio uiteen zal vallen te midden van revolutionaire beroering. Tegelijkertijd is er het verhaal van Victor Weiss, professor antropologie in Parijs. Deze leraar werd gearresteerd door de CIA, die hem vertelde dat zijn stoffelijk overschot was gevonden in de ruïnes van de torens van het World Trade Center. Het zal voor hem het begin zijn van een zoektocht naar zijn identiteit die hem van Parijs naar New York brengt en vervolgens naar het achterland van Quebec, waar hij zich opnieuw zal verbinden met zijn tot nu toe onbekende wortels."

In een eerste album van Sterren van de Geschiedenis presenteren Christian Paty (De Orde van de Drakenridders) en Bernard Swysen het leven van Marilyn Monroe. In het Frans zijn in dezelfde reeks ook nog gelijkaardige albums verschenen over Charlie Chaplin en Brigitte Bardot. Swysen gooit het voor Monroe over de volgende boeg: "Hollywood heeft van haar een wereldster gemaakt, een icoon. Ster onder de sterren, Marilyn Monroe heette oorspronkelijk Norma Jean. Na een chaotische jeugd in Los Angeles trouwde ze en werd ze model tijdens de oorlog. Door dit buitengewone traject te volgen, probeert deze biografie vooral met humor het ware en het valse te ontwarren, recht te doen aan de ambities en de vastberadenheid van een uitzonderlijke actrice, gevangene van haar legende."


Jazz Maynard 3
Jazz Maynard 4
Onlangs verschenen de eerste twee delen van Jazz Maynard, die door Blloan al eens werden uitgeven in een eerste bundeling. Omdat Blloan die reeks in vertaling opgaf, kan Dark Dragon Books er nu grote sier mee maken. In het vervolg van de zevendelige reeks gaat het er nog explosief aan toe. Over deel 3 en 4: "Nu de burgemeester van Barcelona vermoord is, heeft Cébes de vrije hand om de leiding van de stad over te nemen en deze het centrum van de georganiseerde misdaad en drugshandel te maken. Hij kan rekenen op de corrupte politie, maar ook op de onderwereld van Hong Kong. Om deze nieuwe publieke vijand te bestrijden, is er allereerst commissaris Blanc, een van de weinige vrij oprechte politieagenten in de regio. Vervolgens heb je Lucia, een linkse journalist, maar ook Judas, voormalig medewerker van Cébes, en vooral Jazz Maynard, vergezeld van zijn trouwe vriend Théo. Allen zijn klaar om de strijd aan te gaan in een meedogenloos gevecht, waarvan het resultaat de gevestigde orde definitief in gevaar brengt."


Het Verzet 3
Het Verzet 4
Van Het Verzet verschenen de eerste twee delen samen (lees hier onze bespreking), ook de laatste twee delen komen samen uit in november.

Over deel 3: "1942. De bezetting is in volle gang, maar Sonia weigert het verzet op te geven! Als vluchteling in Lyon, waar ze bij Louis woont, wordt ze de muze van de beweging onder het pseudoniem Marianne, waarmee ze haar talrijke pamfletten ondertekent. Maar als André terugkeert, zal hij dan het verzetslid zien, of de vrouw die hem heeft verraden?"

Over deel 4: "Herfst 1944. Frankrijk geneest zijn wonden en eert zijn helden. Vanwege al zijn verzetsacties is André, postuum, een van hen. Verborgen tussen de overlevenden volgt Louis dit alles van ver. Hij is niet vergeten dat het de jaloezie van André was die ervoor zorgde dat Sonia, alias Marianne, naar de vernietigingskampen werd gestuurd..."


Kolonisatie 4
Segmenten 3
In het sf-genre blijft Kolonisatie het mooie weer maken. In december verschijnt deel 4.

En van Segmenten komt het derde en laatste deel uit. "Als de profetie waar is, heeft het heelal slechts zes weken om aan steriliteit te ontsnappen. Om dit tragische lot te voorkomen en een einde te maken aan het segmentisme, moeten Lot en Jizreël een standbeeld vinden op Muse, de planeet van de kunsten, waarop de coördinaten van de thuisplaneet zijn gegraveerd. Maar hun schip gaat kapot en moet stoppen op Neo-Sparta in de oorlogssector. Hier regeert bloed. Dus de enige manier waarop ze het nodige geld voor reparaties kunnen ophalen, is door deel te nemen aan een toernooi, waarin de meest geduchte jagers in de Melkweg het tegen elkaar opnemen."


Oog-in-Oog 2
De Schaduwen van de Sierra Madre 3
In het eerste deel van Oog-in-Oog plaatsten de scenaristen Arnaud Delalande en Hubert Prolongeau Adolf Hitler en Jozef Stalin tegenover elkaar in een zorgvuldig gedocumenteerd album. Voor tekenaar Manuel Garcia (Land van de Vampiers, Zij Schreven Geschiedenis) schreven ze een tweede one-shot dat verder teruggaat in de tijd. De historische confrontatie tussen Jezus Christus en Pontius Pilatus, en vooral de gevolgen daarvan, veranderde de loop van de geschiedenis drastisch. Die confrontatie wordt zo geloofwaardig mogelijk uit de doeken gedaan. "Mijn naam is Pontius Pilatus. Ik beval de executie en de kruisiging van degene die Jezus van Nazareth heette. Als de avond valt in Judea, de dag na deze dwaze dagen, is het aan mij om het waarheidsgetrouwe verslag van deze verschrikkelijke uren aan het nageslacht over te laten. Ik weet niet welke plicht mij roept om de realiteit te rapporteren van wat mijn ogen zagen en van de rol die ik moest spelen in dit noodlottige proces. Zo is het allemaal begonnen."

De Vinger van God is het laatste album van de westerntrilogie De Schaduwen van de Sierra Madre. "Mexico, 1920, veertig jaar na de overgave van Geronimo, terwijl Hollywood zijn eerste films maakte, voerden de Apaches een verloren oorlog om een manier van leven te verdedigen die gedoemd was te verdwijnen."


Van de luchtvaartreeks Black Sheep Squadron komen de delen 3 en 4 uit. Het zijn tevens de maatste albums. "Het Black Sheep Squadron vertrekt met verlof naar Sydney. De Japanners vallen hen bij hun terugkeer, vlak voor hun aankomst in Munda, aan. Boyington denkt dat een van zijn piloten te spraakzaam was bij zijn vriendin, die informatie aan Japanse spionage moet hebben doorgegeven. Schout-bij-nacht admiraal Clark biedt aan om een marine-eenheid toe te wijzen aan een vliegdekschip om uitgeputte marinepiloten te ondersteunen. Boyington maakt het verrassende nieuws bekend aan zijn piloten. Gregs eenheid mag dan vliegen met een gloednieuw model Corsair met een verbeterd landingsgestel dat geschikt is om zacht te landen op een vliegdekschip. Maar hun relatie met de Hellcat-piloten is gespannen. Zij stellen het niet op prijs dat iemand hen voor de voeten komt lopen, zelfs niet om hen te helpen."


Simon Hardy 3
Oog-in-Oog 2
Helden van de Luchtmacht 3
Helden van de Luchtmacht 4
U-47 9
U-47 10
U-47 CP
Wika CP
De laatste twee delen van Een Avontuur van Simon Hardy komen er ook nog in softcover aan, evenals Helden van de Luchmacht deel 3 en 4 en U-47 deel 9 en 10. De albums van de duikbotenreeks is de editie in hardcover al bijna bijgebeend, want deze maand verschijnt deel 12. We hebben dit jaar ook nog een collector's pack van de softcoverdelen 5 tot 8 te goed. Ook van de complete fantasyreeks Wika, magisch mooi getekend door Olivier Ledroit, komt een collector's pack uit met alle vier albums in softcover.

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.

(Bron: Dark Dragon Books /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Grootse plannen voor Michel Vaillant na verkoop aan Dupuis
11/10
TOP
Michel VaillantDe naam Graton is niet alleen de familienaam van Jean Graton, de schepper van Michel Vaillant, maar het is ook de naam van de uitgeverij die vele jaren een eigen koers kon varen (of in dit geval rijden) om albums van de racepiloot uit te geven. Zoon Philippe nam het stuur van zijn vader over en hij hielp de reeks uit het slop door met een nieuw auteursteam een tweede seizoen met meer aandacht voor menselijk drama mogelijk te maken. Daarnaast werd Vaillant ook een vaste aanwezigheid op racecircuits en werd het als merk meer ingezet voor merchandising en als kunstobjecten onder de noemer Michel Vaillant Art Strips.

De distributie van de albums gebeurt al jaren door Dupuis. Anderhalf jaar geleden achtte Philippe Graton de tijd rijp om het bedrijf te verkopen. En sinds een halfjaar is Dupuis eigenaar van uitgeverij Graton dat als label blijft voortbestaan. Eenzelfde aankoop gebeurde een paar jaar geleden al met Marsu Productions en met de in luchtvaartstrips gespecialiseerde uitgeverij Zéphyr (Buck Danny "Classics", Team Rafale, de tweeluiken van tekenaar Thomas Du Caju).

Volgens huidig zaakvoerder van Graton, Jean-Louis Dauger, zal de frequentie van nieuwe albums van Michel Vaillant verhogen naar meer dan één per jaar. Er werd enkele jaren geleden al nagedacht over een spin-offreeks waarin nevenpersonages uit Michel Vaillant een hoofdpersonage zouden worden in strips door andere auteurs. Dat plan ligt waarschijnlijk terug op tafel, al laat Dauger nog niet te veel in zijn kaarten kijken. Hij houdt het op: "Laten we zeggen dat we nevenpersonages, die de moeite waard zijn om interesse te wekken, op de voorgrond willen plaatsen. En aanvullende dossiers rond het wereldje."

Ook op het gebied van merchandising wordt al langer werk gemaakt om het aanbod te verhogen, van kop (helmen) tot teen (schoenen met het Vaillant-logo). Er is ook een grotere mogelijkheid om publicitaire albums en illustraties op commerciële vraag te fabriceren. Qua illustraties hebben Dunlop en Nissan zich al aangediend.

Een minder prioritaire wens en een toekomstproject is een tv-reeks.

(Bron: ActuaBD.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Korte westernverhalen door 16 toptekenaars
11/10
TOP
Eric Hérenguel
In 2021 verschijnt een ware clusterbom in het westerngenre bij de Franse uitgeverij Bamboo. Vertaling nog af te wachten. Het lukte Tiburce Oger, zelf de auteur van westernstrips als Het Pad der Schimmen en Buffalo Runner, namelijk om zestien tekenaars te overtuigen om op zijn scenario telkens een kort verhaal te tekenen. Het gaat werkelijk om het neusje van de zalm. Elke tekenaar heeft zelf een westernstrip of -reeks op zijn naam staan waarvan sommige als klassiekers in het genre gelden.

De deelnemende tekenaars vind je hieronder. Tussen haakjes vermelden we hun westerntitels.
Enrico Marini (Ster van de Woestijn)
Ralph Meyer (Undertaker)
Christian Rossi (Jim Cutlass, W.E.S.T., Deadline)
François Boucq (Bouncer)
Steve Cuzor (O'Boys, en momenteel bezig met een eigen strip die zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog afspeelt)
Olivier TaDuc (Chinaman)
Patrick Prugne (diverse indianenone-shots, grotendeels niet vertaald)
Dominique Bertail (Mondo Reverso)
Benjamin Blasco-Martinez (Catamount)
Hugues Labiano (Ster van de Woestijn)
Paul Gastine (Tot de Laatste)
Félix Meynet (Savage)
Michel Rouge (Marshal Blueberry, Comanche, Gunfighter) en Corentin Rouge
Michel Blanc-Dumont (Jonathan Cartland, De Jonge Jaren van Blueberry)
Eric Hérenguel (Zilveren Maan boven Providence)

Van deze laatste zie je hierboven een fragment met zijn work in progress.

(Bron: Tiburce Oger /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nottingham, een nieuwe reeks rond Robin Hood
11/10
TOP
Nottingham 1
In januari verschijnt alvast in het Frans bij Le Lombard deel 1 van Nottingham, de nieuwe reeks van tekenaar Benoît Dellac (Slangengod) op scenario van Emmanuel Herzet (Alfa) en Vincent Brugeas (Ira Dei). De pitch: Legendes moeten eenvoudig zijn. Een held heeft een geheim. Een held heeft een gezworen vijand met wie hij voortdurend in de clinch ligt. Voor de sheriff van Nottingham zal niets eenvoudig zijn, want wie de wet maakt, kan die ook overtreden.
(Bron: Benoît Dellac /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Brusselse stripmuur met Yasmina
11/10
TOP
Yasmina
Het gaat superhard voor Yasmina. Zelf is ze zelf jaar, als albumreeks bestaat Wauter Mannaerts sympathieke creatie pas sinds 2019 met inmiddels twee albums op de teller en een volgende op komst die in 2021 zal verschijnen. Intussen kunnen Franstaligen en Engelstaligen haar stadsecologiechefkoknatuurdiversiteitsavonturen ook lezen. En sinds afgelopen week is ze haar vrolijke, enthousiast aanstekelijke zelve op een heuse — dubbele! — stripmuur in de Brusselse deelgemeente Haren. Het is nog een van de mooiste stripmuren geworden. De stripmuur is te bewonderen in de Verdunstraat in Haren.
(© foto's: Bert Van Roy / Bron: Standaard Uitgeverij /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Yasmina


Chinaman herontwaakt in 2021
11/10
TOP
Chinaman
Dit is dan de Franstalige cover van het extra dikke Chinaman-album dat zich twintig jaar na de negendelige westernreeks afspeelt. Volgend jaar te verwachten in de collectie Vrije Vlucht van Dupuis. In het Frans komt de bestaande reeks opnieuw uit in drie integralen.

Intussen kan tekenaar Olivier TaDuc zich voorbereiden op zijn spin-off over Jones uit de reeks XIII op scenario van Yann.

(Bron: Olivier TaDuc /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Anlor en Olivier Bocquet werken aan western
11/10
TOP
Anlor
Anlor
Anlor
Anlor
Moeten er nog westerns zijn? Tekenares Anlor (Kamp Poetin, Moeder Rusland, Te Mooi om Waar te Zijn) en scenarist Olivier Bocquet (FRNK, De Toorn van Fantomas) werken aan een western. Volgend jaar te verschijnen bij Dargaud.
(Bron: Anlor /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verfilming Zandkasteel door M. Night Shyamalan in 2021
11/10
TOP
Stripliefhebbers weten al lang hoe geweldig de albums van Frederik Peeters zijn. Filmliefhebbers kunnen daar volgend jaar ook van overtuigd worden. Peeters' door Pierre Oscar Lévy geschreven one-shot Zandkasteel, in 2015 verschenen bij Sherpa (en inmiddels uitverkocht), wordt verfilmd door regisseur M. Night Shyamalan die zelf het verhaal herschreef. De opnames zijn al begonnen.

Shyamalan raakte bekend met films als The Sixth Sense, Unbreakable, Signs en The Village, viel daarna uit de gratie met onder meer de mangaverfilming Avatar: The Last Airbender en de flop After Earth en kwam terug met onder meer Split en Glass.

De verfilming van Zandkasteel moet in juli 2021 in de zalen komen onder de titel Old. Embeth Davidtz, Gael García Bernal, Abbey Lee, Eliza Scanlen, Rufus Sewell, Alex Wolff, Vicky Krieps, Ken Leung, Emun Elliott, Nikki Amuka-Bird, Aaron Pierre en Thomasin McKenzie vormen de cast.

De premisse van Zandkasteel luidt als volgt: "Een dagje op het strand ontaardt voor dertien mensen in niets minder dan een nachtmerrie. Het lijk van een vrouw spoelt aan, maar dat is nog niets..." Lees hier ook onze bespreking.

ÖIn 2014 werd Peeters' doorbraakstrip Blauwe Pillen ook al verfilmd als Franse tv-film.

(Bron: IMDB.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Asterix, Obelix en Hägar in The Simpsons
11/10
TOP
The Simpsons
I, Carumbus, de tweede aflevering van het onlangs in de VS gestarte seizoen 32 van The Simpsons, speelt zich af in het oude Rome. Daarin zijn eventjes drie bekende stripfiguren te zien: de Galliërs Asterix en Obelix en de Noorman Hägar.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 4 bij Silvester
03/10
TOP
Cézembre 1
Cézembre 1 luxe
Cézembre 2
Onder voorbehoud van gebruikelijke wijzigingen vind je in de rubriek Te Verschijnen Silvesters programma voor kwartaal 4. Hieronder stellen we de albums voor die we nog niet eerder hadden voorgesteld.

De uitgeverij heeft een mooi tweeluik voor je in petto. In november komt deel 1 van het tweeluik Cézembre uit. Het verscheen oorspronkelijk in de Franse versie van de collectie Vrije Vlucht van Dupuis. Voor tekenaar Nicolas Malfin, bekend van Golden City, was het een persoonlijk project dat hij ook zelf schreef. Het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deel 1 is 80 pagina's dik, zal 24,95 euro kosten en verschijnt in hardcover met stofomslag. Tegelijk verschijnt er ook een collector's edition (49,95 euro) met stofomslag met andere cover, linnen rug, display en een gesigneerde prent op slechts 100 exemplaren. De derde afbeelding hierboven is alvast de cover van deel 2 die volgend jaar zal verschijnen.
De inhoud: "Saint-Malo, augustus 1944, de oorlog woedt voort. Op de basis van het Franse eiland Cézembre probeert het Duitse leger de opmars van Amerikaanse troepen tegen te houden. Terwijl de strijd voor de -bevrijding van hun stad aan de gang is, -proberen de achttienjarige Ewan, en zijn vrienden Corentin, Marie en Théo zich bij het verzet aan te sluiten. Een oorlogsverhaal dat het lot van vier jongeren volgt en een doorslaggevend hoofdstuk uit het intense verhaal van de bevrijding van Frankrijk."


De Havik 10
De Havik 10 luxe
Het lange wachten op nieuwe albums van De Havik wordt in december gestild met deel 10, De Indiaanse Prinses. Het album verschijnt ook als luxe met linnen rug, een andere coverillustratie, een display en gesigneerde prent. Oplage: 100 exemplaren, 49,95 euro. "Wanneer de Havik en zijn bemanning heelhuids zijn aangekomen in het fort van Louisbourg hebben ze maar weinig tijd om uit te rusten, want ze worden meteen van alle kanten belaagd. Amper in Louisbourg aanbeland wordt hij al bedreigd door kapitein Karrer. De spanningen van de reis lijken niet zomaar weg te ebben, en zo dreigt zijn koninklijke opdracht er alsmaar moeilijker op te worden. Yann kan niet wachten om zijn volgende instructiebrief te lezen. De hele reis lang krijgt hij geschreven opdrachten van de koning, die zo een maximale geheimhouding beoogt om de slaagkansen van de operatie te vrijwaren. Welke gevaren staan onze zeeman uit Brest nog allemaal te wachten in de uitgestrekte Canadese binnenlanden?"


Hazes 3
Hzes pakket
Na Bloed en Zweet volgt Tranen, het slot van de biografische stripreeks over de Nederlandse volkszanger André Hazes met daarin de jaren 1990 tot 2004. Bij het album zit een prent. Tegelijk komt een voordeelpakket uit met alle drie delen tegen 39,95 euro. "Ooit keek hij naar de luxevilla's vanuit een motorbootje. Nu heeft ook André zijn eigen stulpje aan de Vinkeveense plassen. Hij heeft succes, een vrouw die van hem houdt en hij wordt opnieuw vader. Het leven lijkt hem toe te lachen! Maar het is slechts de buitenkant. Vanbinnen zit de spanning, de hoge bloeddruk en een ernstig bedreigde lever. Hij schat het aantal biertjes dat hij drinkt tussen de 50 en 60 per dag. Maar André noemt zichzelf geen alcoholist: 'Ik ben een chronische gezelligheidsdrinker.' Zodra de grote concerten dichterbij komen is gezelligheid het laatste dat hij zijn omgeving kan bieden. Rachel en de kinderen kunnen er steevast op rekenen. Na goede momenten komen weer slechte. En diep van binnen weet iedereen dat Andrés lichaam een tikkende tijdbom is. Kan hij ervoor zorgen dat de laatste herinneringen goed zijn?"


Dune 1
Dune 1 luxe
Na de roman, het gefaalde en megalomane filmproject van Alejandro Jodorowsky, de film van David Lynch uit 1984 en de later dit jaar te releasen film van Dennis Villeneuve krijgen we in december nog de vertaling van de graphic novelversie naar de roman van Frank Herbert. De stripreeks verschijnt in drie delen en deel 1 telt al een dikke 176 pagina's. De luxeversie (49,95 euro) telt een extra dossier van 16 pagina's met linnen rug en prent. "Dune, het epische sciencefictionmeesterwerk van Frank Herbert, speelt zich af in een verre toekomst, te midden van een gigantische interstellaire feodale maatschappij en vertelt het verhaal van Paul Atreides die, samen met zijn familie, de heerschappij over de woestijnplaneet Arrakis overneemt. Dune is een verbluffende mix van avontuur en mysticisme, politiek en natuur. Een machtig en fantastisch verhaal dat een unieke kijk op ons universum biedt en nu getransformeerd wordt naar iets nieuws in graphic novel formaat. De adaptatie van Brian Herbert en Kevin J. Anderson behoudt de integriteit van het originele boek, de magnifieke illustraties van Raul Allen en Patricia Martin en de covers van Bill Sienkiewicz brengen het boek tot leven voor een nieuwe generatie lezers."


Het Dagboek van Cerise 3
Het Dagboek van Cerise 4
De eerste twee delen van de charmante jeugdserie Het Dagboek van Cerise verschenen in september gelijktijdig in de winkel. In november volgen de delen 3 en 4 in softcover en hardcover. De reeks zal vijf delen tellen.

Over De Laatste van de Vijf Schatten: "Dit keer is Cerise geïnteresseerd in Sandra... Haar boekbinderswerkplaats staat vol met oude boeken. Een daarvan is nooit gerestaureerd. Waarom niet? Wist ze wel dat het er lag? En wat zijn die vijf schatten die te maken hebben met het leven van deze jonge vrouw? Cerise, Lindsey en Erica gaan samen op deze speurtocht, dit onderzoek vol verwikkelingen, en proberen zo aan Sandra terug te geven wat ze jaren geleden is kwijtgeraakt..."

Over De Godin zonder Gezicht: "Het is vakantie! Het bezoek aan een bijzondere villa betekent een nieuw onderzoek: elke kamer is een raadsel, elk voorwerp is een aanwijzing. Maar er zijn nog veel oudere geheimen die niets liever willen dan opgehelderd worden. Wie is die godin zonder gezicht die een verborgen kamer domineert? Waar is het ontbrekende deel van dat schilderij? En vooral, wie trekt er echt aan de touwtjes achter de schermen van dit nieuwe mysterie? Als Cerise het raadsel niet op tijd oplost, zouden de gevolgen weleens heel ernstig kunnen zijn..."


Het Masker van Fudo 4
Sonora 3
Vlees sluit de Oosterse fantasyreeks Het Masker van Fudo in november af. "In het middeleeuwse Japan vindt de arme jongen Shinnosuke een vreemd houten masker. Dat geeft hem de kracht om zijn familie te verdedigen, maar ook meer dan dat... Twee donkere spleten op de plaats van de ogen en de lippen verhullen het bleke, zachte gelaat van Nobu Fudo. Het zijn de onheilspellende trekken van het houten masker dat hij draagt sinds zijn jeugd, toen hij nog Shinnosuke heette... Hij was een arme jongen met een vurig karakter, die ervan droomde een machtige samoerai te worden. Het geweld tegen zijn zusje voedde zijn woede en zijn strijdlust. Totdat..."

Ook de bikkelharde wraakwestern Sonora stevent af naar het einde. In december verschijnt het slot van de trilogie. Daarmee heeft Silvester alle drie delen in 2020 uitgegeven. "1850, Californië wordt de eenendertigste staat van de Verenigde Staten. Verjaagd van hun goudmijnen gaan de Franse goudzoekers onder leiding van de generaal de Mexicaanse grens over. Officieel biedt Mexico hen de exploitatie van het goud in Sonora, maar de generaal heeft een veel ambitieuzer plan: de provincie innemen en er een Frans departement van maken. Maximilien Bonnot heeft ook een plan: de laatste moordenaar van zijn broer vinden en gerechtigheid krijgen. Maar de dingen lopen anders, zowel voor de generaal als voor Max. 1851, Maximilien Bonnot gaat in San Francisco van boord, samen met zijn andere door de goudkoorts aangetrokken reisgenoten, bannelingen, avonturiers. Hij is niet ten prooi gevallen aan die koorts, maar aan een andere, net zo gevaarlijke: de koorts om wraak te nemen."


Prins Valiant 34
Prins Valiant 35
Komende week verschijnen de jaargangen 1970 en 1971 van Hal Fosters weergaloze krantenstrip Prins Valiant. Het album met de kortere jaargang 1971 is aangevuld met een dossier. En daarmee wordt de reeks nu ook als afzonderlijke jaargangenreeks afgerond nadat de dubbeldikke uitgaven op groot formaat al compleet gebundeld raakten.


De Koerier van Casablanca 2
Pol 2
Asmaa is het slot van het luchtvaarttweeluik De Koers van Casablanca. "Het gaat helemaal mis met de luchtpostmaatschappij. Wie heeft de vliegtuigen van concurrent Latécoère gesaboteerd? Wat is er van Hercule geworden, de Belgische piloot van het team die gedurende de nacht op mysterieuze wijze is verdwenen? Adrien Delamare heeft nog steeds moeite om de verschrikkingen van de oorlog te vergeten en wordt menige ochtend stomdronken in bed aangetroffen. Maar de post wacht niet! De woestijn is vijandig, de rovers kennen God noch gebod. De dood ligt net als de aasgieren op de loer in de hemel van Al Maghrib waar de leugen alleen in het licht van de maan te zien is."

Het duurde een tijd, maar van Pols doorstart door Thierry Capezzone en Per Sanderhage komt toch nog deel 2 uit waarin we het beertje Pol in de lucht terugvinden. "Pol en zijn vrienden beleven het ene na het andere spannende avontuur op hun lange reis aan boord van het goede schip Mary. Deze keer wordt het wel bijzonder spannend, als een krat vol vuurwerk, een lange sjaal en een roekeloos biggetje de lucht in vliegen. Gelukkig kunnen alle problemen worden opgelost met een beetje handigheid, een snufje fantasie en enkele gereedschappen uit Pelles bek — en dankzij een reusachtig elastiek. Een prachtig verhaal van Pol vol humor, fantasie... en pannenkoeken."


De Legendariërs 13
De Legendariërs - Het Begin 2
De Legendariërs deel 13 is de start van een nieuwe cyclus en van de vijfdelige prequelspin-off Het Begin komt deel 2 uit.

Over De Legendariërs deel 13: "Jadina wordt al van jongs af aan opgeleid om koningin van Orchidia te worden. Maar de jonge prinses vindt zo’n koninklijke toekomst maar niets, tot groot verdriet van haar moeder. Op de ochtend van haar zestiende verjaardag, de dag van de proef met de adelaarsstaf, verandert alles… Gekweld door een onmogelijke liefde en complotten opgezet door haar eigen familie, kweekt Jadina haar strijdvaardige karakter dat van haar een krachtige Legendariër maakt!"

Over De Legendariërs - Het Begin deel 2: "Wanneer de Legendariërs hun overwinning tegen Anathos en zijn Infernauten vieren, wordt hun feest brutaal verstoord door de soldaten. Ze hebben orders om de groep naar het sterfbed van de moeder van Jadina te brengen. Jadina maakt zich klaar voor haar eerste officiële terugkeer naar de stad: ze is er niet meer geweest sinds haar ouders haar hebben verbannen en ze een Legendariër is geworden! Voordat hun avonturen legendarisch werden bestond er een tijd waarin de vijf leden van De Legendariërs hun eigen levens leidden. Ontdek hoe ze samenkwamen om het sterkste team van de wereld te worden."


Er Was Eens... De Mens 5
Te Paard! 6
In Er Was Eens... De Mens deel 5 wordt de Honderdjarige Oorlog bevattelijk gemaakt voor jonge lezertjes. Jeanne d'Arc was een van de tenoren in die langdurige oorlog tussen Frankrijk en Engeland die al in menig stripverhaal aan bod kwam. "In de Honderdjarige Oorlog staat het Franse rijk tegenover dat van Engeland. Deze periode wordt gekenmerkt door de pest en door gevechten zoals de Slag bij Crécy en de Slag bij Poitiers. En ondertussen werken onze sympathieke helden aan een toekomst door hun handel op te zetten en te strijden aan de zijde van Jeanne d'Arc."

Ook voor het jeugdige lezersvolkje is Te Paard! deel 6. "In dit zesde deel bevinden onze favoriete vierbenige vrienden zich met hun hoeven in de sneeuw! Gegarandeerde volbloedhumor en hilarische hippische avonturen. De sneeuw heeft de manege bedekt met zijn dikke deken. Terwijl Cookie de kou om het hart slaat omdat het gras op de wei is verdwenen, heeft Xanax moeite om het hoofd koel te houden wanneer hij geconfronteerd wordt met de nieuwe gevaren van de winter. Hoewel sommige wel warmlopen voor de verandering van de seizoenen, laat het anderen helemaal koud."

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.

(Bron: Silvester /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Quino (88) overleden
03/10
TOP
Quino
Op 30 september overleed Quino, het pseudoniem van de Argentijnse cartoonist en striptekenaar Joaquin Salvador Lavado. Hij werd 88 jaar en was een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse stripmakers. Hij is de auteur van Mafalda, een krantenstrip over een zesjarig meisje uit de middenklasse waarin heel veel maatschappijkritiek aan bod komt en politieke satire wordt bedreven, vooral over de toenmalige situaties in Argentinië. Verder maakt ze zich zorgen over de mensheid en wereldvrede. Met haar onschuldige blik, maar met ernstige scherts beschouwde ze dergelijke problemen. Ook in zijn cartoons hekelde Quino op een vaak absurde en surrealistische manier de machthebbers en de sociale ongelijkheid in zijn land.

Quino tekende Mafalda tussen 1964 en 1973. Hij won er vele internationale prijzen mee. Behalve in het Zuid-Amerikaanse continent geniet Mafalda vooral populariteit in Spanje. Er verschenen welgeteld tien albums en enkele specials of integralen in de oorspronkelijke taal en diverse andere talen. Andere albums en krantenpublicaties verschenen in meer dan dertig talen, van Quebec en Europa tot China. In 1981 raakten twee albums op klein formaat vertaald bij Kritak en in 1986 twee albums bij Glénat.

In Buenos Aires is een plein naar haar genoemd. In het Franse Angoulême kan je door een Mafalda-straat stappen. Er bestaan ook standbeelden in Argentinië en Spanje. Ze was de heldin in twee tekenfilmreeksen (260 mini-afleveringen in 1972 en 104 afleveringen in 1993), hoewel Quino niet tuk was op adaptaties voor theater of film.


Na 1973 tekende Quino nog enkele keren Mafalda, meestal voor goede doelen. Zo illustreerde hij in 1976 een UNICEF-campagne voor het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Descanse en paz.


(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een nieuwe scenarist voor Roodhaar
03/10
TOP
Roodhaar
Na Roy Thomas (deel 1) en Rob van Bavel (deel 2-5) schrijft Robbert Damen het volgende avontuur van Roodhaar in de Storm-spin-off De Kronieken van Roodhaar. Dat volgende avontuur, met de titel Het Jaar van de Tweeling, start over twee weken in Eppo.

Damen is de auteur van Guardian, dat in Eppo liep, en hij tekent en schrijft ook voor Donald Duck, Tina en Taptoe. Hij zou volgens de nieuwsrubriek van Eppo al een eerste keer gepolst zijn om Roy Thomas, bekend van zijn schrijfwerk voor comics van Conan en Red Sonja, op te volgen. Met wat uitstel ligt Roodhaars lot alsnog in zijn handen. Kiley en de kapitein verdwijnen alvast in zijn nieuwe verhaal dat nog steeds wordt getekend door Romano Molenaar.

(Bron: Eppo /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Integrale reeks Marc Sleen in Ons Zondagsblad bij Bonte
03/10
TOP
Marc Sleen in Ons Zondagsblad 1
Binnenkort verschijnt bij Bonte een eerste van vier geplande bundelingen met alle bijdragen die Marc Sleen leverde aan Ons Zondagsblad. Het eerste boek bevat de jaren 1950, 1951 en 1952 waarin vooral strips van Pollopof en ilustraties staan. In 1952 startte Oktaaf Keunink in het tijdschrift. Dit hardcoveralbum bevat 208 pagina's en kost 35,95 euro. Wanneer alle vier bundels verschenen zullen zijn, zullen de gags van Oktaaf Keunink voor het eerst volledig beschikbaar zijn in een uniform uitgegeven reeks.
(Bron: Bonte /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Herman Roozen volgt Margreet de Heer op als Nederlandse Stripmaker des Vaderlands
03/10
TOP
Herman Roozen
Herman RoozenHerman Roozen volgt Margreet de Heer op als Nederlandse Stripmaker des Vaderlands. Hij wil de komende drie jaar meer strips in bibliotheken. Een korte voorstelling van Herman Roozen en zijn doelstellingen kan je hier terugvinden. Medewerker Mario Stabel had onlangs nog een interview met Margreet de Heer.

Herman Roozen over zijn hoofddoelstelling: "Bibliotheken in Nederland doen het hartstikke goed, maar er kan nog meer, zeker als het om strips gaat, en daar wil ik graag bij helpen. Strips staan al gauw in een raar hoekje tussen prentenboeken en young adult in, en dan is het ook nog eens voornamelijk Suske en Wiske en Donald Duck. Maar er zijn zoveel meer variëteiten in strips, die net zo goed tussen de gewone boeken kunnen staan. Strips kunnen overal. Dat wil ik laten zien, en ik wil dat er meer strips beschikbaar komen om te lenen."

(© foto: Rutger Bronts / Bron: Stripmaker des Vaderlands /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel van De Minimensjes integraal in 2021
03/10
TOP
De Minimensjes
De laatste integraal van Los Hombrecitos, oftewel De Minimensjes in het Spaans, verschijnt in december. De Franse editie wordt daarentegen pas in januari 2021 verwacht. In het Nederlands zullen we nog wat langer moeten wachten op dat ultieme album met drie — op een legale manier — niet eerder in het Nederlands uitgegeven verhalen. In november komt de tiende integraal uit bij Saga Uitgaven. In 2021 zullen de laatste twee delen volgen. Check ook dit recentere overzicht met de inhoud van alle integralen.
(Bron: Dolmen / Dupuis /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Muzikantenportretten én cd in Erik Krieks Creek Counrty
03/10
TOP
Creek Country
Op 14 oktober verschijnt Creek Country (120 pagina's, hardcover, 29,99 euro), een gloednieuw album van Erik Kriek bij Concerto Books. Het is geen strip, maar wel iets dat het hart van folk-, country- en bluegrassliefhebbers sneller moet doen slaan. Er zit ook een cd bij van Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen (met onder andere de Lasses en Erik Kriek himself). Op vijftien tracks spelen ze liedjes van Gram Parsons, Patsy Cline, Woody Guthrie, Townes van Zandt, Gillian Welch en anderen. Vanaf 29 oktober is het muziekgedeelte ook los te koop als 10 inch vinyl EP. Het boek met de cd is een kleiner formaat van 14x20 cm.

Kriek stekt zijn werk als volgt voor: "Tekenen in het algemeen en strips maken in het bijzonder is een vrij eenzame bezigheid. Uren en uren worden in eenzaamheid achter de tekentafel doorgebracht. Alles voor de juiste concentratie. En niks gaat vanzelf. Het werk is immers pas af als het 'af' is, ongeacht hoe lang dat duurt. Vanzelfsprekend is muziek daarbij de beste vriend van de tekenaar en door middel van muziek wordt de arbeid lichter. Ik ken geen enkele tekenaar die niet van muziek houdt, sterker nog: veel van mijn collegatekenaars zijn ook muzikant en als ze geen instrument beheersen dan hebben ze een uitgebreide platenkast en dito smaak. Veel van hen hebben een voorliefde voor country. Misschien is het het eerlijke, ambachtelijke aspect ervan. Ik persoonlijk houd erg van het instrumentarium en van de stemmen, vooral de close-harmony die vaak te horen is in de bluegrass. Ook ben ik liefhebber van verhalende songteksten, recht voor zijn raap en vaak bestaande uit gecomprimeerde tragedies. Vooral die teksten die zich bezighouden met duistere thema's spreken me aan. Ik heb er al een keer een heel (strip)boek aan gewijd. Het boek dat is een heel arbitraire verzameling van een liefhebber, niet per se van een muziekhistoricus of kenner. Het zijn er vijftig omdat dat een mooi rond getal is, niet omdat ik een top-50 met de beste artiesten heb willen maken. Het gevaar bij het maken van een dergelijk boek is dat de indruk ontstaat dat er een zekere pikorde is, maar geloof me, ik vul met gemak nog twee of drie van dit soort boeken. Er valt nog zoveel te ontdekken uit het 'mer à boire' dat de muziekgeschiedenis ons geeft. Dat is weer stof voor een mogelijk volgend boekje. Wie zal het zeggen?"

(Bron: Concerto Books /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips