StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 26 september:
Extra titels van Uitgeverij L in kwartaal 4
Kwartaal 4 bij INdruk
Sisco nadert einde
Nieuwe scenarist voor Yakari
De Arabier van de Toekomst in deel 5 naar Bretagne


Updates van 23 september:

Jomme door Conz: James Bond, Star Wars en nazi's
Ballon Comics in november en december
Blake en Mortimer in november en december
Blloan in november en december
Casterman in november en december
Dargaud in november en december
Dupuis in november en december
Glénat in november en december
Graton in december
Le Lombard in november en december
Lucky Comics in november
Nick Rodwell eist Kuifje-origineel terug


Updates van 20 september:

Charel Cambré wint Bronzen Adhemar
Microbe vliegt weer
De toekomst van Yasmina
Derde seizoen voor De Buitengewone Reis

Updates van 12 september:

Dirk Stallaert tekent een volgend album van de Kiekeboes
Zes uitvoeringen voor Suske en Wiske: De Sonometer
Daedalus in kwartaal 4
Hermann bereidt prequel op De Torens van Schemerwoude voor
De jeugd van Durango door Roman Surzhenko en Yves Swolfs
Krimson vertelt zijn versie van Amoras in tiendelig luisterspel
Nieuwe reeks AVI-boekjes van Suske en Wiske Junior
Nanuq lanceert collectie Lees-Trip
Laatste deel De Onthoofde Arenden
Volledige oplage Stampede! afgekeurd
Olivier TaDucs Mulan, Chinaman en Jones
Barney Bear door Carl Barks opnieuw verzameld

Updates van 7 september:
Kwartaal 4 bij Arboris
Kwartaal 4 bij Saga Uitgaven
Het najaar van Uitgeverij HUM!
Ekhö - De Spiegelwereld 10 in China
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Extra titels van Uitgeverij L in kwartaal 4
26/09
TOP
Storm: Hommages
Storm: Hommages luxeAfgelopen zomer stelden we al heel wat te verschijnen titels van Uitgeverij L voor die dit najaar verschijnen. We hebben nog wat extra titels en uitvoeringen te communiceren. We nodigen je ook uit om deze pagina te bekijken voor een volledig overzicht van te verschijnen luxes en de specifieke details. Bestellen kan altijd via deenemende winkels.

Een eenmalige titek is Storm: Hommages met zeven korte verhalen door elf auteurs die allen een hommage brengen aan Storm die dit jaar zijn vijfenveertigste verjaardag viert. De volgende auteurs doen hun stinkende best om elkaar de loef af te steken: Fred de Heij, Robbert Damen, Kenny Rubenis, Noël Ummels, Przemyslaw Klosin, Kim Duchateau, Dick Matena en Gerben Valkema.

Daarbovenop staat ook het langere De Poort naar Ellders in deze speciale strip. Die Storm-productie van Romano Molenaar en Jorg de Vos op scenario van Martin Lodewijk strandde in 2015 na tien pagina's door problemen in de privésfeer. Het had deel 30 in de reeks moeten worden. Voor dit jubileumalbum voegden de drie auteurs nog twee pagina's toe aan hun eerdere pagina's om er een sluitend verhaal van te maken.

Van dit album komt ook een luxe uit van 64 pagina's, inclusief 16 paginas dossier, op 300 exemplaren met genummerde en gesigneerde ex libris en een andere cover.


Trigiê integraal 2
Trigiê integraal 2 luxe
Voordat Don Lawrence van Storm een sf-klassieker maakte, tekende hij al Trigië. De door hem getekende verhalen verschijnen in zeven integralen, met zeer mooie en uitgebreide dossiers, bij Uitgeverij L. Deel 2 bundelt de verhalen Kolonie in Opstand, Stad zonder Geheugen, De Wraak van Darak, De Lichtende Bollen, De Slag om Trigopolis en De Waanzinnige Geleerde. Romano Molenaar tekent weer een extra covertekening voor de luxe-editie die op 200 exemplaren zal verschijnen met een door Molenaar gesigneerde, genummerde ex libris.


Agent 327 integraal 6
Agent 327 integraal 6 luxe
Martin Lodewijk, die andere meneer die Storm naar grotere successen stuwde, is zelf de auteur van de komische spionagereeks Agent 327. Van de acht te verwachen integralen zien we dit najaar deel 6 tegemoet met daarin de jaren 2001 en 2002, de periode waarin hij heel productief was dankzij een nieuwe start als dagelijkse krantenstrip. Ook van deze integralen verschijnen telkens luxe-edities op 200 exemplaren met ex libris.


Driftwereld 2 luxe
Het Goud van de Zwendelaar luxe
January Jones 11 luxe
Max Havelaar luxe
Tot slot zetten we ook nog even deze vier luxes op een rij. De reguliere edities hebben we een vorige keer voorgesteld. Ale vermelde dossierpagina's komen niet voor ind e reguliere edities en de ex librissen zijn genummerd en gesigneerd.
• Net zoals van Driftwereld deel 1 komt ook van deel 2 een dossierversie uit in een luxejasje. Deze versie is maar liefst 88 pagina's dik en bevat vele extra tekeningen, schetsen en commentaar van Ken Broeders. Oplage: 500 exemplaren met ex libris.
• Het is Uitgeverij L gelukt om een luxe te laten maken met een door Juanjo Guarnido en Alain Ayroles gesigneerde ex libris. Oplage: 400 exemplaren met extra dossier.
• Van January Jones deel 11 komt een luxe uit met een dossier van 16 pagina's. Oplage: 250 exemplaren met ex libris.
Ook van Eric Heuvels verstripping van de Nederlandse romanklassieker Max Havelaar, bewerkt door Jos van Waterschoot, komt een luxe-editie uit met ex libris, gebonden in linnen. Oplage: 400 exemplaren.
(Bron: Uitgeverij L /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 4 bij INdruk
26/09
TOP
Filip & Mathilde 5
Pinanti Unite 1Het Nieuwe Abnormaal is de titel van Filip & Mathilde deel 5, de gagreeks van Charel Cambré waarin hij de koninklijke familie opvoert. In een van de in deel 5 gebundelde gags knipoogt hij naar de cover van het vorige album met koningin Mathilde die rond haar bloot gat de Belgische driekleur drapeert. Daar haalde Cambré vorig jaar de pers mee.

Deel 5 verschijnt echter niet langer bij Ballon Comics, maar wel bij INdruk die ook al Pinanti United van Cambré uitgeeft en onlangs nog een bundeling van zijn coronacartoons. Die laatste raakte snel uitverkocht en werd inmiddels herdrukt.

Het Nieuwe Abnormaal zal 7,95 euro kosten en komt in oktober uit, samen met een volledig herziene herdruk van Pinanti United deel 1 met met acht extra gags en een nieuwe cover.


Ch-ateaux Bordeaux, Aan Tafel 1
Ch-ateaux Bordeaux, Aan Tafel 2
Hierboven zie je de Franstalige covers van Châteaux Bordeaux, Aan Tafel. In november publiceert INdruk het eerste deel van het tweeluik, een spin-off van de succesvolle reeks Châteaux Bordeaux. Aan Tafel is een gastronomisch uitstapje van dezelfde auteurs Espé en Eric Corbeyran. Tegelijk verschijnen herdrukken van Châteaux Bordeaux deel 2, 3 en 7.

De inhoud van de spin-off: "Iedereen weet dat een goede wijn nog meer op prijs gesteld wordt als hij een goede maaltijd vergezelt. Ook Alexandra Baudricourt heeft dat goed begrepen. Daarom besluit ze om ook een restaurant te openen op het eiland van de Chêne Courbe, het familie domein. Zij het in de keuken of in de zaal, bij het runnen van deze nieuwe uitdaging, ontdekt ze de verschillende facetten van een wereld die minstens even boeiend is al die van de wijn."

In het Frans is de spin-off compleet sinds vorig jaar terwijl van de hoofdreeks begin deze maand deel 10 in het Frans verscheen. Dat is het begin van een nieuw seizoen. Nu Alexandra erin is geslaagd om het blazoen van het familiedomein op te poetsen, wenkt de internationale markt, met name de Chinese. Maar een eerste reis naar China loopt op een ontgoocheling uit. En het blijft niet bij dat een drama. Een helikoptercrash, het gebruik van pesticiden op haar biologische percelen en een juridische aanklacht van haar buren... Je zou van minder wanhopig word. En het weegt op de twaalf jaar werk die ze in de eerste cyclus leverde. Het valt moeilijk te geloven dat dit allemaal puur toeval is.


Een Familie in Oorlog
Robert Sax 2
Van dezelfde tekenaar Espé, maar nu op scenario van Stéphane Piatzszek, verschijnt in november het eerste deel van de nieuwe reeks Een Familie in Oorlog. Opnieuw ene familiesaga met wat wijn. De voorstelling: "Identiteit kan iets zijn om trots op te zijn... of een misdaad. Mulhouse, vandaag de dag. Een jong kaderlid met een burn-out en een verslaving, brengt een week door in een opvangcentrum. Op een avond maakt hij kennis met zijn buurman, Mr. Engel, de zoon van een belangrijke wijnteler uit de Colmar regio. Bij een overheerlijke Riesling vertelt de man het dramatische verhaal van zijn familie in de Elzas van 1940... Een regio die door de geschiedenis afwisselend door Frankrijk en Duitsland werd opgeëist en na de zege van de nazi's weer door het Derde rijk geannexeerd. Door de arrestaties, de verboden, de introductie van de nazigebruiken en het begin van de jacht op de Joden door de Gestapo, laaiden de spanningen weer op in een streek die voortdurend werd verscheurd tussen de twee culturen. Het verhaal van de Engels is het tragische relaas van een gewone familie in een ongewone plek. Van een familie in oorlog met de geschiedenis en met zichzelf. Net als in de regio zelf zitten ook binnen de familie Engel aanhangers van beide kampen..."

Van de wat ons betreft eerder dit jaar prima gestarte reeks Robert Sax (lees hier onze bespreking) komt in november deel 2 uit in softcover en hardcover. De reeks speelt zich af in het brussel van de jaren 1950. De inhoud van deel 2, Verloren Paradijs: "Na een tournee wordt een cabaretzangeres op een koude winteravond vermoord. De plaats van gebeuren en de modus operandi bezorgen Robert Sax een slechte flashback. Hij herbeleeft de nooit opgeloste moord op zijn vrouw die vier jaar eerder plaats vond. Samen met zijn schoonbroer, politie-inspecteur Martin, start hij een onderzoek."

(Bron: INdruk /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sisco nadert einde
26/09
TOP
Sisco 12
Van de thriller Sisco, door Thomas Legrain en Benec, waren eigenlijk maar twee delen gepland waarbij Sisco op het einde zou sterven. Dat tweeluik is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een reeks van inmiddels elf delen, maar de auteurs werken nu toch naar een einde toe. Het laatste tweeluik, dat met Belgian Rhapsody (deel 11) begon, gaat verder en eindigt in deel 12 met de Franse titel Roulette Russe (Russische Roulette). En daar stopt ook de spannende reeks. Het verschijnt in het Frans in januari 2021. De vertaling moet nog aangekondigd worden.

Benec belooft een "echt einde". Of het voornemen om Sisco te laten sterven nog overeind blijft, zullen we in het album moeten lezen. Tekenaar Legrain sluit niet uit dat er ooit, maar zeker niet meteen, een vervolg kan komen, maar het auteursduo wil ook niet het tweeluik te veel maken. Bovendien wordt het eindpunt van de reeks duidelijk.

Benec heeft intussen iets helemaal anders geschreven, een western, waarvoor hij nu onderhandelt met een tekenaar. Voor een ander project werkt hij misschien opnieuw samen met Legrain. Nog een ander project speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

(Bron: Branchesculture.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe scenarist voor Yakari
26/09
TOP
Yakari
De Zwitserse tekenaar Derib tekende zijn eerste krabbels van het indiaantje Yakari in de studio van Peyo, die pas op het einde van de werkdag de tekeningen voor onder meer Johan en Pirrewiet en De Smurfen (Derib ontwierp onder meer het paleis van de Smurführer) kwam superviseren. Derib was toen 19 jaar, hij is er nu 76. "Fysiek ben ik een zeventiger, in mijn hoofd voel ik me 18 jaar", zegt hij in een recent interview in dBD als antwoord op de vraag of hij het niet te zwaar vindt om verhalen voor kinderen te vertellen.

In november verschijnt een nieuw album van Yakari, voor het eerst geschreven door Xavier Giacometti, die de scenaristen Job en Joris Chamblain opvolgt. Giacometti is de regisseur van de Yakari-tekenfilm, die deze zomer uitkwam, en die ook tal van afleveringen van de tekenfilmreeks regisseerde. Hij kent het personage door en door. In De Zoon van de Adelaar roept Yakari's totemdier Grote Adelaar de hulp in van de jonge indiaan om het leven van een kleine adelaar te redden. Alleen Yakari kan hem nog redden!

De tekenfilmreeks betekende volgens tekenaar Derib de redding van de stripreeks, want de verkoop van de albums was in vrije val en zorgde zelfs voor een stopzetting in vertaling. Daarom werden de laatste drie albums op scenario van Job niet meer vertaald. Door de reeks te herlanceren als De Nieuwe Avonturen van Yakari zodra Chamblain als scenarist aan boord kwam, kunnen we de nieuwste albums weer in het Nederlands lezen. Na twee albums wordt hij dus opgevolgd door Giacometti.

De strips van Yakari leverden Derib ooit 80% van zijn inkomsten uit auteursrechten op, tegenwoordig is dat nog maar 30%. De gemiddelde verkochte oplage zakte van 80.000 naar 20.000 exemplaren. Gelukkig kwam de tekenfilmreeks. Derib is ervan overtuigd dat de stripreeks al was stopgezet als de tekenfilmreeks niet zo'n succes was geworden, vooral in Duitsland. Daardoor is het complete Yakari-fonds uitgegroeid tot een van de belangrijkste van de Franstalige groep Média Participations.

Duitsers zijn gek op westerns en verhalen met indianen. De populaire Duitse schrijver Karl May (bekend van Winnetoe en Old Shatterhand) was daar ongetwijfeld voor medeverantwoordelijk. Willy Vandersteens Bessy vond er ook een groter publiek dan in onze contreien. Ook Yakari wordt er in de armen gesloten. De tekenfilmreeks wordt uitgezonden in prime time en haalt vaak betere kijkcijfers dan voetbalmatchen. Als er een dvd wordt uitgebracht, verkoopt men er in Frankrijk 5.000 van, in Duitsland daarentegen 300.000. Niet minder dan zestig afgeleide producties waren te zien in Duitsland: paardenshows, musicals, nu ook een tekenfilm. Yakari slaat veel minder aan in Frankrijk en Deribs thuisland Zwitserland. Wallonië volgt na Duitsland.

(Bron: dBD /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Arabier van de Toekomst in deel 5 naar Bretagne
26/09
TOP
De Arabir van de Toekomst 5
Twee miljoen verkochte exemplaren, vertaald in tweeëntwintig talen. Riad Sattoufs autobiografische stripreeks De Arabier van de Toekomst is een succesvol Frans exportproduct. In het in november in het Frans te verschijnen deel 5 vertelt Sattouf over de jaren 1992-1994. Na zijn kindertijd in Libië en Syrië belandt hij in Bretagne (Cap Fréhel en Rennes) waar hij inspiratie vindt voor zijn latere film Les Beaux Gosses. De stripreeks verschijnt bij De Geus in het Nederlands.
(Bron: ActuaVD.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jomme door Conz: James Bond, Star Wars en nazi's
23/09
TOP
Jomme 3
JommeNa Griffo en Steven Dupré, die respectievelijk Jef Nys' Jommeke-belevenissen De Jacht op een Voetbal en Paradijseiland herwerkten, is het op 11 december de beurt aan Conz om een remake van Jommeke te maken voor de reeks Jomme. Conz is de auteur van Toen Ik Nog Baas van de Wereld Was en de trilogie De Tweede Kus. In 2018 verscheen al een andere hommage van zijn hand, het voor Dupré geschreven Suske en Wiske-verhaal Boemerang. Hij koos voor De Haaienrots om te remaken. Waarom en andere vragen schotelden we hem voor. Hieronder lees je een mini-interview met Conz en enkele exclusieve previewpagina's.

Kon je zelf het verhaal kiezen om er een remake van te maken? En waarom dan De Haaienrots?
CONZ: "Ja, ik had de luxe om zelf een album uit te kiezen. De Plastieken Walvis en zijn latere vervolg, De Haaienrots, waren altijd al mijn twee favoriete Jommeke-albums. Maar De Haaienrots heeft alle ingrediënten voor een geweldig verhaal: een geheime onderzeese basis, een waanzinnige geleerde die baas van de wereld wil worden, coole duikerspakken, gehersenspoelde haaien, achtervolgingen onderwater,... Er is zelfs sprake van een satellietnetwerk met hypnotiserende stralen. Dit album was helemaal mijn ding. Ik heb dus niet lang getwijfeld."

Je bent een grote fan van Star Wars. Dan verwachtten we toch een remake van De Kikiwikies.
CONZ: "Star Wars heeft meer gemeen met De Haaienrots dan met De Kikiwikies. Voor de achtervolgingen onder de zeespiegel heb ik me echt gebaseerd op Tie Fighters die de Millennium Falcon achternazitten. Dit dan weer gecombineerd met de sfeer van onderwaterscènes uit de James Bond-film Thunderball. Ik wou die sfeer, maar dan met de snelheid en en wendbaarheid van de ruimteschepen uit Star Wars. Normaal gezien gaat alles redelijk traag onder water, maar ik wou dat je de snelheid kon voelen in die scènes."

Jomme 3

Wat zijn de sterke punten van De Haaienrots?

CONZ: "Het uitgangspunt van die strip heeft wel iets wat van een Bond-film. Een geheime schuilplaats met een gevaarlijk meesterbrein die een gevaar vormt voor de hele planeet. Ik vond de setting ook geweldig. Die zwarte rotspunt die boven water steekt met een basis eronder. Schitterend gewoon. Er zit ook redelijk wat actie in die strip."

En wat zijn de lastige stukken van het oorspronkelijke album?

CONZ: "De originele strip komt een beetje traag op gang, vond ik. Dat kon ook een stuk gestroomlijnder verteld worden. Het begin van de strip heb ik het meest moeten herschrijven. Voor de rest heb ik alle elementen uit het verhaal proberen te behouden, maar er mijn eigen draai aan gegeven. Het einde heb ik ook herschreven. In het originele album is er enkel sprake van een satellietnetwerk met hypnotiserende stralen, maar ik vond dat zonde om zo'n geweldig idee niet te gebruiken en in mijn versie komt dat er dus wel degelijk in. Ik heb dus vooral het begin en einde herschreven. Het midden van het verhaal heb ik in grote lijnen gelaten zoals het was, maar toch heb ik alle scènes herschreven. Zowel qua ritme, timing en decoupage, gecombineerd met verschillende kleine en grotere aanpassingen. Ik heb er gewoon volledig mijn ding van proberen te maken, zonder het origineel uit het oog te verliezen."

Jomme 3

Ondervond je dat Jef Nys' eenvoud minder eenvoudig is om zelf na te streven?

CONZ: "Ik ben een hele grote fan van tekenaars die op een ogenschijnlijk eenvoudige manier iets op papier kunnen zetten. Jef Nys kon dat als geen ander, maar ook Gerrit De Jager, Dick Bruna, Bill Watterson,... Ik wou van in het begin een duidelijke en eenvoudige tekenstijl gebruiken. Gelukkig had ik die stijl het laatste jaar al veelvuldig gebruikt bij het maken van verschillende boekillustraties. Achteraf gezien was dit dus de perfecte voorbereiding hierop."

Stond je eigen versie van de personages vlot op papier of doorspartelde je eerst een ontluizingsperiode om niet te dicht bij Jef Nys te bijven?
CONZ: "Op zich ging het vlot om van de stijl van Jef Nys af te stappen om de personages te tekenen. Dat betekent niet dat alle personages even vlot uit mijn pen rolden. Ik heb dan ook als een waanzinnige die personages zitten krabbelen in mijn schetsboeken."
 
Welk personage was het makkelijkst om in de vingers te krijgen en welk het moeilijkst?
CONZ: "Van Gobelijn had ik het snelst een versie waarover ik tevreden was. Wat is dat personage leuk om te tekenen! Zoveel ronde vormen. Dan merk je pas hoe goed die is vormgegeven. Flip en Filiberke vond ik het moeilijkst om helemaal juist te krijgen. Die hebben het langst geduurd om ze om te zetten naar mijn stijl. Bij Filiberke viel alles plots in zijn plooi bij het kapsel. Dat was de sleutel om zijn karakter erin te krijgen. Ik kreeg ook heel goeie feedback van Stéphanie Lauwers van Standaard Uitgeverij en dat hielp wel om de personages helemaal juist te krijgen."

Jomme 3

Wat spreekt je aan in de wereld van Jommeke?

CONZ: "Er gebeuren de zotste dingen in die strips, soms echt heel absurd, maar voor de hoofdpersonages is dat vaak heel normaal. Dat gebeurt nu eenmaal. Of ze zien het meer als een probleem dat opgelost moet worden dan dat ze achterover vallen door de absurditeit van het gegeven."

Waren er instructies van de uitgeverij of kreeg je carte blanche?
CONZ: "Ik kreeg vrij spel, maar moest me uiteraard wel houden aan de waarden en normen die bij Jommeke horen. Al bij al zijn die strips altijd wel vrij braaf, dus moest ik dit verhaal ook wel blijven. Maar ik heb wel de randen van die braafheid proberen op te zoeken. Vooral bij de slechterik. Uiteindelijk vechten onze helden tegen nazi's die de hele wereldbevolking willen indoctrineren. En ik ben niet subtiel geweest in de beeldtaal hierrond. Maar ik vond het vandaag de dag wel weer nodig om te tonen dat je nazi's altijd moet bestrijden."

De tekenstijl kent een hoog kinderboekengehalte. Mik je uitsluitend op jonge lezers of zit er ook iets in voor volwassenen?
CONZ: "Grappig dat je dat zegt. Als ik deze stijl gebruik voor boekillustraties, krijg ik altijd te horen dat het een stripstijl is. Ik heb deze stijl jarenlang niet gebruikt om strips te maken, terwijl het eigenlijk mijn meest natuurlijke manier van tekenen is. Pas door die stijl de laatste jaren weer te gebruiken voor het maken van boekillustraties ben ik die weer wat gaan waarderen. En nu ik een hele strip in deze stijl getekend heb, valt het me op hoe leuk dit is en hoe graag ik dit doe. Jommeke is een reeks die echt gemaakt is voor jonge kinderen en ik vond mijn stijl daar wel goed bij passen. Maar in mijn versie van dit verhaal zit er ook heel wat voor volwassenen. Ik heb vooral ook geprobeerd om er wat meer spanning in te steken. Het is uiteindelijk echt een strip voor 7 tot 77 (en ouder) geworden." 

Twee jaar Suske en Wiske voor Steven Dupré, dit jaar Jomme. Volgend jaar dan De Rode Ridder... met Karpax?
CONZ: "Ik zou dolgraag eens een De Rode Ridder maken. Ik heb zelfs ideeën voor verhalen... Maar het allerliefst zou ik nu een eigen stripreeks willen tekenen. In deze stijl ook." 


Jomme 3
(Bron: Ballon Comics /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ballon Comics in november en december
23/09
TOP
Jomemke 302
Jommeke
Behalve een derde album van Jomme (zie bericht hierboven) komen er bij Ballon Comics ook nog andere albums uit in de laatste maanden van 2020. Een héél speciale uitgave kan je enkel via crowdfunding verkrijgen. In een oplage van 1.500 exemplaren verschijnen de eerste driehonderd verhalen van Jommeke in zestig bundels van elk 240 pagina's met een aangepaste cover en een doorlopende rugtekening. De grootte van deze albums is 17 op 24 centimeter. De prijs voor dit alles bedraagt slechts 199 euro. De crowdfundingcampagne om 1.500 kopers te overtuigen, loopt nog tot 30 september en het ziet ernaar uit dat de campagne het zal halen. Hier lees je alle uitleg en zie je wat het zal worden.

Terug naar onze eigen business. Op 4 november komt Jommeke deel 302, De Sneeuwmaker, uit. Het album is geschreven en getekend door Edwin Wouters en hij brengt onz evriendne terug naar Paradijseiland. Het verhaal: "Jan Haring heeft vreselijk nieuws. Paradijseiland ligt bedolven onder een dikke laag sneeuw en de aapjes zien blauw van de kou. Jommeke trommelt professor Gobelijn om het merkwaardige natuurfenomeen ter plaatse te gaan bestuderen. Terwijl Filiberke zich over de aapjes ontfermt, gaan Jommeke en Gobelijn op onderzoek uit. Waar komt al die sneeuw toch vandaan?"


Hartendiefjes 4
Sisters 15
Ook in Hartendiefjes deel 4 dwarrelt sneeuw neer. De titel van het album luidt De Sneeuwprinses. "Noortje, de dochter van de sneeuwkoningin, is verdwenen! Het is geen gemakkelijke meid en ze heeft een koele band met haar moeder – met iedereen trouwens. Zoals de traditie het wil, is ze naar de mensenwereld getrokken, op zoek naar haar sprookjesprins. Maar de fee die met haar meeging, is alleen teruggekeerd, helemaal van de kaart. Gelukkig staan Raafje en Parel altijd paraat om een prinses uit de nesten te redden. Zij haasten zich naar de aarde om Noortje terug te vinden en het mysterie van haar bevroren hartje op te helderen..."

De zusjes uit Sisters zijn ook weer van de partij in deel 15. "De twee wervelwinden zetten de strip op zijn kop! Wanneer haar ouders een nieuwe keuken willen, besluit Marine dat het ook geen slecht idee is een nieuwe Sister te kiezen, een minder knorrige, een lievere, die alles doet wat zij wil. Marine stelt alles in het werk om haar plannetje te laten slagen... Maar heeft ze eigenlijk wel zin in een andere zus dan het zusje dat ze al heeft? Want door het urenlang gekibbel en de daaropvolgende dikke knuffels, de lachstuipen en krabpartijen zorgt een sister toch vooral voor wat pit in het leven."

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.

(Bron: Ballon Comics /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blake en Mortimer in november en december
23/09
TOP
Blake en Mortimer 27In november en december verschijnen maar liefst zes verschillende albums van Blake en Mortimer! De belangrijkste uitgave is het gloednieuwe album De Schreeuw van de Moloch, het vervolg op De Septimus-golf, door Dominique Cailleaux, Étienne Schréder en Jean Dufaux. Dit album verschijnt in softcover (56 pagina's, 10,50 euro), een luxe hardcover (56 pagina's, 59,95 euro) en een bibliofiele hardcoiver (64 pagina's, 37,95 euro).
Het verhaal: "In De Septimus-golf wordt de dreiging van een buitenaards toestel, Orpheus genaamd, afgewend door het heldhaftige offer van Olrik. Sindsdien verblijft de 'kolonel' opgesloten in een psychiatrisch centrum. Terwijl Philip Mortimer zijn oude vijand weer bij zijn verstand probeert te brengen met de beroemde formule van sjeik Abdel Razek ('Bij Horus, laat af!') ontdekt hij dat er nog een Orpheus bestaat. Aan boord van een vrachtschip, omgebouwd tot geheim laboratorium, ontdekt Mortimer de vreemde piloot van dit buitenaards tuig. Een mensachtige alien, duister en star, die door wetenschappers 'Moloch' is genoemd, naar de Bijbelse afgod. Maar de reacties van deze Moloch en de hiërogliefen die hij achterlaat als raadselachtige boodschappen, doen het ergste vrezen. De Britse hoofdstad is alweer in gevaar. Tenzij Olrik de boel opnieuw redt..."

Bovenop de drie bovenstaande edities, komt er ook een integrale, bibliofiele editie (152 pagina's, 65 euro) van De Septimus-golf het door Antoine Aubin getekende deel 22) en De Schreeuw van Moloch.

Ook van het tweeluik De Vallei der Onsterfelijken (deel 25 en 26) komt een integrale editie uit in een zeer exclusief jasje met een uitvoering in zwart-wit en op groot formaat (298 x 368 millimeter). Voor deze 144 pagina's tellende bundeling, met het werk van Peter Van Dongen, Teun Berserik en Yves Sente, betaal je 250 euro voor een uitgave van 144 pagina's. De oplage is beperkt tot 150 exemplaren, genummerd en gesigneerd door de auteurs met ex libris. De kaft, met linnen rug, heeft een speciale bewerking met voelbare structuur. We schreven hier precies een maand geleden al over. Na een paar dagen was deze oplage al uitverkocht in vooruitbestelling.


Blake en Mortimer
De zesde titel is net zo goed een buitenbeentje, want het betreft een door Jean Harambat geïllustreerd leesverhaal, geschreven door François Rivière. De Bruid van Dokter Septimus is een oblonguitgave van 56 pagina(s (16,95 euro). Romanschrijver en stripscenarist Rivière (De P.I. van Hollywood, Victor Sackville) heeft inmiddels ook een stripbiografie geschreven over Edgar P. Jacobs waar tekenaar Philippe Wurm aan werkt.
De inhoud van zijn geïllustreerd verhaal: "In Londen dineren Philip Mortimer en de jonge Richard, neef van Francis Blake, samen met James Whale. De regisseur van The Invisible Man bereidt een film voor, gewijd aan de beroemde zaak van het 'Gele Teken'. Wanneer ze het hotel buitenlopen, worden Mortimer en Richard ei zo na omver gemaaid door een wagen zonder bestuurder. 's Nachts wordt James Whale gewekt door een vrouwenstem die op de radio een dreigende zin opdreunt. Mortimer is geïntrigeerd en belt Blake op. Die vertelt hem dat dokter Septimus een medewerkster had: Ursula Phelps, een biologe. Richard heeft, vreemd genoeg, net een artikel gelezen, ondertekend met ‘Phelps’, waarin wordt uiteengezet hoe organische elektriciteit voorwerpen op afstand kan verplaatsen. De drie mannen zijn vastbesloten het mysterie op te helderen en haasten zich naar de verlaten cottage van dokter Septimus. In de wanorde van zijn laboratorium ontdekken ze zijn ultieme werkstuk..."

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.

(Bron: Blake en Mortimer /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blloan in november en december
23/09
TOP
Blast integraal
Toen de vierdelige reeks Blast nog bij Oog & Blik | De Bezige Bij verscheen, moesten er ook al uitverkochte delen herdrukt worden. Tijd voor een integrale editie van dit meesterwerk van Manu Larcenet. Blloan neemt de uitdaging aan om het volledige, meeslepende en verontrustende verhaal in november in een dikke pil van 816 pagina's uit te geven. Daar betaal je 75 euro voor.
De voorstelling: "Een smerige, dikke, eenzame man wordt naar het politiecommissariaat gebracht. Wat hij heeft misdaan en waarom hij daar is, weten we nog niet. Tijdens de ondervraging vertelt hij zijn levensverhaal. Hij legt aan de geboeide lezer uit hoe hij, op een dag, zijn oude leven achter zich liet en vertrok, op zoek naar een 'blast' — dat magische moment waarop alles opklaart en het leven perfect is. Manu Larcenet behoeft ondertussen geen inleiding meer. Met Blast zette hij zich voor eeuwig op de kaart in de Europese stripwereld. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Franse stripauteurs."

Het wordt ook uitkijken naar december wanneer Een Godverdomse Klootzak deel 2 verschijnt, een vruchtbare samenwerking tussen tekenaar Olivier Pont en scenarist Régis Loisel. Een cover hebben we nog niet, deze korte inhoud wel: "Op de vlucht voor de mannen van het mijnwerkerskamp verdwalen Max en Baïa samen in de jungle. Baïa gidst, voedt en verzorgt Max. Ze dringen dieper en dieper door in het tropische woud tot ze op het wrak van een vliegtuig stoten dat er jaren geleden neerstortte. Aan boord vinden ze een kind met boeien om de polsen. Is dit het wrak uit dat verhaal waarin de dochter van de baas van de mijn wordt gekidnapt? Dat verhaal over het verdwenen fortuin? Nieuwtjes verspreiden zich als een lopend vuurtje en Max’ aanwezigheid intrigeert Herman, de baas van de mijn. Hij staat erop dat ze Max levend terugbrengen. Wat wil hij toch van hem? Christelle en Charlotte slaan, op hun beurt, op de vlucht in de richting van Corinne. In de polikliniek laten ze een lijk achter, en een man die ze hebben neergeslagen na een misgelopen afspraak. De twee verpleegsters kunnen gelukkig rekenen op de hulp van Régo, een oude agent met een dubieus verleden. Met bandieten, schattenjagers en verborgen geheimen op hun pad lijken de overlevingskansen van onze helden met elke stap in de jungle van de Amazone kleiner te worden..."

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.

(Bron: Blloan /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Casterman in november en december
23/09
TOP
De Beestenburcht 2
Na de zwarte stierencover van begin dit jaar krijgen we eind dit jaar een witte poesjescover van de zeer goed onthaalde reeks De Beestenburcht. Voor deze vierdelige reeks inspireerde scenarist Xavier Dorison zich op de romanklassieker Animal Farm waarmee hij debutant Félix Delep als tekenaar kon laten triomferen.
In deel 2 is het winter en dat is nog extra ellende bovenop de terreur van president Silvio. "De winter houdt de burcht in haar greep. Het weer spaart de inwoners niet, en ondertussen blijft president Silvio angst zaaien... Maar de strijd van Miss B en haar vrienden, César het konijn en Azelar de rat, is nog niet gestreden. Hun beweging, 'de Margrieten', blijft ijveren voor een beter leven: ze zeggen nee tegen de verplichting een halsband met belletjes te dragen en eisen gratis hout voor alle dieren. Om hun stem te laten horen, trotseren de moedige gezellen elke nacht de koude om een sit-in te houden voor de ramen van Silvio. Maar Miss B gelooft dat de dictatuur alleen verslagen kan worden als ze niet toegeven aan de verleiding van het geweld. Slaagt ze erin haar vrienden te overtuigen van geweldloos verzet? Het belooft een hele uitdaging te worden..."


Alex 39
Alex Senator 11
In november krijg je een dubbele portie Alex geserveerd. Een tweede album van het niet zo goed begonnen De Jeugd van Alex (door Laurent Libessart en Marc Bourgne) blijft in het Frans trouwens uitgesteld worden.

Alex deel 39 is het tweede album van het duo Giorgio Albertini en David B. die resoluut teruggrijpen naar de klassieke Jacques Martin-albums. "Enak en Alex worden naar de steppes van de Oeral gestuurd, waar ze kennismaken met de aanbidders van de naamloze god. Alex wordt uitgestuurd om de Romeinse posities in het oosten veilig te stellen. Caesar wil dat hij zich vergewist van de neutraliteit van koning Eunones van de Sarmaten, een nomadenvolk. Aangekomen op de steppes wordt Alex ontvoerd door de Androfagen, een leger van jagers uit het noorden met als leidster de reuzin Niemand. De aanvoerster van deze volksstam troont onze held mee naar de rand van de wereld, waar een fabelachtig paard ronddraaft dat voorbestemd is het rijdier te worden van de reuzin."

In Alex Senator deel 11 bezoekt de oudere Alex nog eens de stad Khorsabad. "Het is jaren geleden dat Alex nog in Khorsabad is geweest, veel te lang, dus. Alex is gevangengenomen. Barzapharnès, een plaatselijke heer, heeft het bevel gegeven de senator te ontvoeren om zo een nieuwe oorlog met Rome te ontketenen. Hij hoopt op die manier ook de mythische schat terug te vinden waarvan Alex de locatie kent — of dat denkt hij toch. Alex moet alles in het werk stellen om een nieuw conflict te vermijden en beleeft een heleboel nieuwe avonturen in de Assyrische stad waar hij al zo veel herinneringen aan heeft."


De Duistere Steden: De Koorts van Urbicande
De Killer - Staatszaken 2
De Koorts van Urbicande is een hoogvlieger in de reeks De Duistere Steden van François Schuiten en Benoît Peeters. Voor een nieuwe herdruk verschijnt het verhaal voor het eerst in kleur. En die taak was weggelegd voor Jack Durieux, de broer van affichetekenaar Laurent Durieux, die zelf het Blake en Mortimer-avontuur van Schuiten inkleurde. Voor wie het verhaal al kende een nieuwe ervaring. Voor wie het album nog nooit heeft gelezen een must.
"Urbicande. Een trotse, majestueuze stad. Iedereen is onder de indruk van haar pure lijnen; haar schittering maakt haar tot stad der steden in de wereld van de Duistere Steden. En toch is Eugen Robick, urbatect en een van de grote scheppers van dit architecturale staaltje, ontevreden. De Commissie der Hoge Instanties, de eigenlijke regering van Urbicande, verbiedt de bouw van een derde brug die, volgens Robick, het evenwicht in de stad zou herstellen. Tegen die achtergrond van politieke en emotionele spanning ontdekt Robick een vreemd voorwerp op zijn bureau: een kubus van onbekende oorsprong, vervaardigd uit een schijnbaar onverwoestbaar metaal, die langzaamaan begint te groeien."

In maart verscheen deel 1 van de driedelige cyclus De Killer - Staatszaken. Op 25 november volgt deel 2. "De Killer wordt gerekruteerd door de Franse geheime dienst. Zijn nieuwe werkgebied: stadsregio’s geteisterd door corruptie. Democratie, gerechtigheid en alle grote, fraai klinkende principes waarop rechtschapen mensen terugvallen, zijn kwetsbaar als corruptie, hebzucht, geweld en vriendjespolitiek welig tieren. In dit nieuwe opus staat de Killer midden in het strijdgewoel dat hem veel verder meesleept dan hij zelf ooit had gedacht. Zodra de pijlers van de sociale orde wegvallen, is het hek helemaal van de dam."

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.

(Bron: Casterman /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dargaud in november en december
23/09
TOP
Murena 11
Murena 11Van Murena deel 11 komen twee edities uit: het reguliere softcoveralbum (56 pagina's, 8,50 euro) en een gelimiteerde hardcover met het verhaal in schetsvorm (56 pagina's, 20,95 euro) waarin je ziet hoe tekenaar Theo Caneschi te werk gaat. Het verhaal: "De dag na de grote brand van Rome, in juli 64, valt keizer Nero ten prooi aan twijfel. Zijn vriend, Lucius Murena, is verdwenen. Was hij een van de samenzweerders, zoals sommigen beweren? Nero vertrouwde hem, maar weet niet meer wat te denken. De afwezigheid van Lucius vreet aan hem, alsof zijn eigen verleden ook is verdwenen. Lucius is in handen gevallen van Lemuria, een vrouw die hem heeft bedwelmd om haar lusten op hem te botvieren. Lucius besluit op de vlucht te slaan, zo kan hij zichzelf misschien terugvinden. Maar zijn geheugen laat hem in de steek. Alleen Petronius kan hem helpen. Ondertussen beramen de vertrouwelingen van de keizer een complot. Lucius ontmoet een vrouw bijgenaamd 'de Hydra'. Ze bewaart een verschrikkelijk geheim. Een geheim dat ze alleen met Nero zelf mag delen..."


Aristophania 3
Krasse Knarren 6
In november komt al het voorlaatste deel van de reeks Aristophania uit. "Met de hulp van zijn handlangers en zijn krachtige Calamyrhs is Gedeon, de verbannen koning, machtiger dan ooit. Om zijn geheime oorlog tegen het koninkrijk Azuur te winnen, heeft hij het gemunt op iedereen bij wie de magie van Azuur door de aderen stroomt. Zijn eerste doelwit is de Koningin. Gedeon is tot alles bereid om haar terug te vinden. Voor Azuur is er nog maar een uitweg, die waar Aristophania van droomt: de Aurorabron terugvinden, met de hulp van de kinderen. Maar de tijd dringt en alle lakeien van de verbannen Koning zitten hen op de hielen, vastbesloten om ervoor te zorgen dat ze de legendarische bron nooit bereiken..."

De titel Het Verstopte Oor verwijst naar het Kuifje-avontuur Het Gebroken Oor. En we vinden de oudjes uit Krasse Knarren in deel 6 eveneens terug in Zuid-Amerika. "Mimile heeft het idee van de eeuw: zijn oude vrienden uitnodigen in Guyana voor een mysterieuze vakantie. Antoine heeft nog nooit gereisd en is in de wolken. Pierrot heeft ook nog nooit gereisd en is niet van plan het exotisme en het avontuur zijn spreekwoordelijke slechte humeur te laten ondermijnen. Reizen is leerzaam voor jongeren, niet voor ouderen, denkt hij. Maar hij vergist zich. In een bocht van de Maronirivier hervinden ze de jeugd, die van Guyana, maar ook de hunne. Al snel zijn onze drie vrienden drijfnat door tropische regenbuien, worden ze aangevallen door agressieve junglebeesten en verblind door hun herinneringen. Ze doorkruisen het Amazonegebied op een inwijdingsreis waarop ze ontdekken dat koorts niet alleen door muggen wordt doorgegeven. Een oude aanbidster van Pierrot, een geïmproviseerde komedie en de dekselse verrassing van Mimile maken er een onvergetelijke trip van!"


De Schorpioen 13
XIII 27
Zoals de afgelopen paar jaar al vaak vermeld, is De Schorpioen deel 13 het eerste album van de nieuwe tekenaar Luigi Critone. Stephen Desberg gaat verder waar hij met Enrico Marini in de eerste cyclus van twaalf delen is gestopt met een gloednieuwe cyclus die minder delen zal tellen. "In Istanbul is Armando Catalano, alias de Schorpioen, Mejaï op het spoor gekomen. Hij wil weten wat er van hun kind geworden is. Maar de zigeunerin is heel handig met vergiften en ze aarzelt niet ze te gebruiken tegen de Schorpioen, die buiten westen raakt. Wanneer hij bijkomt, komt hij te weten dat hij van moord wordt beschuldigd. Hij wordt uitgeleverd aan het hof van de sultan, waar een eunuch hem te hulp schiet en hem naar zijn meesteres leidt. Een mysterieuze vrouw die 'de Sabbateïsche' wordt genoemd, met geheime en sombere tekens op haar gezicht. Zij vraagt hem de naam van een man te ontcijferen die in Egyptische zuilen gegraveerd staat. In ruil belooft ze hem te helpen Mejaï terug te vinden. In Caïro kruisen de wegen van Mejaï en de Schorpioen opnieuw. Ze vertelt hem de waarheid over hun kind, maar verbiedt hem het op te zoeken. Ze dreigt zelfs de Schorpioen te vermoorden als hij in de buurt komt..."

Toen we een tijde geleden de cover van XIII deel 27 op ons Instagramkanaal lieten zien, kregen we een bericht van een Amerikaan die wou weten waar hij deze strip kon kopen. We weten niet of het gewapper met specifieke vlaggen zijn interesse heeft gewekt. In ieder geval bevindt Jason Mac Lane zich in een lastig parket. "Boven op Washington Monument zit Jason Mac Lane, alias XIII, klaar om het bevel van de Mayflower-stichting uit te voeren, in de hoop zo zijn vrienden te redden: op de paus schieten bij diens officiële bezoek! Vanop 2132 meter afstand raakt zijn kogel de Heilige Vader in de arm. Er breekt paniek uit en de president vlucht samen met zijn regeringsleden het Capitool in. Dan gaat alles razendsnel. Drie moslimterroristen komen aangereden in een ijskar en openen het vuur op de massa. Even later doen duizenden mini-drones, niet groter dan een zwaluw, de koepel van het Capitool instorten. Het land is zijn leider kwijt. De chaos is compleet. De Senaatsvoorzitter, die ook in het complot zit, komt aan het hoofd van het land te staan. De Mayflower-stichting heeft zijn doel bereikt. Nu moeten ze XIII alleen nog 'herprogrammeren' zodat hij een trouwe dienaar wordt van hun zaak..."


Terug naar Aldebaran 3Zoals eerder gemeld lukt het Leo om jaarlijks meer pagina's te tekenen en heeft hij het voornemen om zijn albums dikker te maken en de cyclussen korter. En zo is deel 3 van Terug naar Aldebaran al het slot van de sf-cyclus. Leo werkt inmiddels aan een volgende cyclus. "Kim, Manon en de rest van het team maken kennis met de bewoners van de mysterieuze planeet waarop ze zijn geland. De wetenschappers zijn stomverbaasd wanneer ze een elektromagnetische muur vinden met technologie die de kennis van de Tsalterianen zelf te boven gaat! Daarop gaan ze op zoek naar de ‘vreemdeling’, die weleens de sleutel kan zijn voor alle mysteriën en alle bestaande wetenschappelijke theorieën zomaar onderuit kan halen. Maar de tijd dringt en de muur die het dorp tegen monsters beschermde, begint af te brokkelen..."


Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.

(Bron: Dargaud /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis in november en december
23/09
TOP
Het Beest 1
156 pagina's, een weelde. Op zoveel pagina's pakken Frank Pé en Zidrou André Franquins Marsupilami aan voor een compleet nieuwe versie die het duo als een tweeluik presenteert. Deel 1 komt op 4 november uit. "In de Palombische jungle wordt een marsupilami gevangen door de Chahuta-indianen. Ze verkopen hem aan smokkelaars van exotische dieren. Het dier belandt uiteindelijk in de haven van Antwerpen, ook in de jaren 1950 al een draaischijf voor illegale handel. De marsupilami slaagt erin te vluchten naar de voorsteden van Brussel waar hij onderdak vindt bij François, een jonge dierenliefhebber die het niet makkelijk heeft. Het is het begin van een meeslepend avontuur met hier en daar een sombere toets, maar vooral vol hoop en fraaie vriendschap. Een ongelooflijk avontuur rond de buitengewone vriendschap die kan ontstaan tussen een kind en een dier."


De Blauwbloezen 65
De Avonturen van Buck Danny "Classic" 7
De Blauwbloezen 65: De Oorlogscorrespondent is een eerste album dat de toekomst van de succesvolle reeks voorbereidt zonder tekenaar Willy Lambil (van wie volgend jaar deel 66 verschijnt) en Raoul Cauvin (wiens deel 66 het allerlaatste album is). Over de vooruitgeschoven overname hebben we je begin juli heel uitgebreid informatie verleend. Je vindt dat artikel hier terug. Over het album van Jose Luis Munuera en Béka — die niet noodzakelijk de reeks na Lambil en Cauvin voortzetten! — hebben we je nog de korte inhoud mee te delen: "Londen, 1861. William Russell, journalist voor de Times, brengt verslag uit van een fabrieksstaking. Dat is zeer tegen de zin van zijn oversten, die vinden dat hij de kant van de arbeiders kiest. Om zich van hem te ontdoen, sturen ze hem naar de andere kant van Atlantische Oceaan, waar de Secessieoorlog woedt. In het leger van de noordelijken krijgen korporaal Blutch en sergeant Chesterfield de opdracht die vreemde Engelse observator te begeleiden. De flegmatieke en deftige man neemt notities op het slagveld, zittend op een ezel. 'De waarheid is een kwestie van invalshoek!' roept Blutch uit in dit nieuwe deel van De Blauwbloezen. William Howard Russel (1820-1907) is een Engelse journalist en wordt beschouwd als de eerste oorlogscorrespondent. Hij bracht verslag uit van de Secessieoorlog. In de geest van de cultreeks van Cauvin en Lambil evoqueren Jose Luis Munuera en Béka het eeuwige verlangen van de machthebbers om de pers te controleren en de moeilijkheden die de pers ervaart om objectief te blijven."

Ook voor Buck Danny "Classic" is een auteurswisseling doorgevoerd. In dit geval niet tijdelijk, maar bedoeld voor de langere duur. Zoals je al weet, is de begaafde tekenaar Jean-Michel Arroyo aan de kant geschoven en tekent André Le Bras voortaan de spin-off. Het concept (verhalen die zich in vroegere (oorlogs)tijden afspelen) en de scenaristen (de Frédéricen Zumbiehl en Marniquet) blijven hetzelfde. "April 1945. Een mysterieus geheim wapen wordt door een speciale eenheid van het Duitse leger uit Polen weggevoerd. De eenheid, onder leiding van het beruchte hoofd van het Bureau voor Speciale Projecten, brengt het wapen naar een onbekende bestemming... In 1953 opereren Buck Danny en zijn vrienden vanuit een marinebasis in de Verenigde Staten. Hun missie: het op punt stellen van het eerste supersonische watervliegtuig ter wereld, de 'Sea Dart'. Bij de CIA maken ze zich zorgen om de verdwijning van een heleboel agenten die een onderzoek voerden naar de twijfelachtige banden die president Péron onderhoudt met een aantal Duitse oud-nazi's, in Argentinië. Er doet een gerucht de ronde over een geheime nazibasis, verborgen op de Altiplano. De CIA besluit een spionagevliegtuig te sturen ter verkenning. De Sea Dart lijkt gemaakt voor die opdracht. Buck, Sonny en Tumb zetten in een onderzeeër koers naar Argentinië, met het prototype, voor een extreem gevaarlijke en verrassende missie... In het eerste deel van dit tweeluik zet Buck Danny voor het eerst in zijn leven koers naar het Argentinië van Péron."


De Wolf Zei Me... 1
De Gouden Eeuw 2
De collectie Vrije Vlucht wordt minder vaak aangevuld in het Nederlands dan in het Frans. In november zien we toch nog twee nieuwe titels tegemoet. De Wolf Zei Me... is het eerste deel van een nieuw tweeluik door oudgediende Jean-Claude Servais terwijl De Gouden Eeuw deel 2 het glorieuze tweeluik van Cyril Pedrosa en Roxanne Moreil afrondt op niet minder dan 232 pagina's.

Over De Wolf Zei Me... deel 1: "De oude Loba reist door de ogen van Amber, een opgroeiend kind, doorheen de tijd. Ze vertelt het verhaal van de wolf, van de prehistorie tot de moderne tijd in een bijna sjamanistisch album waar sprookje en documentaire, realiteit en fantasie hand in hand gaan. Servais schildert een nieuw, meditatief verhaal dat bulkt van het realisme, een lofzang op ecologie. Een ode aan de natuur, waarin hij pleit voor evenwicht en respect voor al wat leeft."

Over De Gouden Eeuw deel 2: "Met de winter is ook de oorlog begonnen. Terwijl de opstandelingen hun troepen verzamelen en oprukken vanuit het Peninsula, belegert prinses Tilda het kasteel van haar broer om haar troon te heroveren. Bovenop de wallen, op de eerste rij, staan de 'geuzen' klaar voor de aanval. Dit tweede deel vormt het majesteitelijke sluitstuk van het schitterende epos De Gouden Eeuw. Een boek dat een revolutie en een storm kan ontketenen, de kracht van een utopie die het geloof in de toekomst aanwakkert. Het middeleeuwse sprookje met actuele inslag draait om die ene vraag: zal de revolutie plaatsvinden?"


Kid Paddle 11
Club Brugge 1
Het Belgisch Stripcentrum opent weldra een grote expo over Midam. Een interview met de auteur van Kid Paddle zal je ook op onze website kunnen lezen. Het komt dan goed uit dat er een nieuw album is verwacht in november, deel 16 in de reeks. "Hij vult zijn dagen met het neermeppen of -schieten van slijmerige en angstwekkende monsters. Toch is Kid Paddle geen intergalactische speciaal agent. Hij is gewoon een jongen, een echte pro in videospelletjes. En hij is veel minder bang voor de verschrikkelijke blorks dan voor Mirador, de bewaker van City Game, de speelzaal, die niet graag heeft dat je te heftig schudt met de toestellen... Samen met zijn makkers Big Bang, de geniale knutselaar, en Horace, de naïeve, haalt Kid de gekste grappen uit, zonder angst om regelmatig in de smurrie te belanden. Niets is veilig voor de grenzeloze fantasie van de serial player!"

Het eerste deel van een trilogie over Club Brugge, in de nieuwe Sportcollectie, verschijnt in november. De auteurs zijn de Italiaanse tekenaar Rémi Torregrossa en de Waalse scenarist François Maingoval. Het verhaal is fictief, sommige personages niet en het biedt je alleszins ene inkijkje bij de Brugse voetbalclub. "Arthur van Hee is een getalenteerde maar erg onvolwassen speler. Hij zit boordevol talent — dat heeft hij getoond in een kleinere club in 1B — en is door Club Brugge KV gekocht van Virton. De jongen komt aan in de sterkte club van de Belgische competitie en is vastberaden om potten te breken. Maar een uitstekende techniek en een aangeboren voetbalinstinct volstaan niet op dat niveau. Arthur moet de tactische schema’s, de looplijnen en alle regels van de teamsport leren respecteren — en die gaan erg ver. Voor een zelfzekere en onverschrokken jongen is het allemaal niet eenvoudig. Hoe meer hij in zijn eentje de beslissing wil forceren, hoe meer hij zichzelf buitenspel zet. Zijn carrière als profvoetballer hangt aan een zijden draadje... Gelukkig neemt Pascal Plovie een oud-speler van de club die bijna zijn hele carrière voor Brugge speelde, hem onder zijn hoede. Hij leert hem dat hij kan opgaan in een collectief zonder zijn eigen ambities opzij te zetten. Dat elke individuele actie het collectief moet dienen. We zien van dichtbij hoe een jongeling van 18 jaar beseft dat hij zijn jeugd achter zich moet laten en de volwassen wereld moet binnentreden..."


Guust 5
Guust 5
Guust 5
Guust 5
Op 25 november volgen nogmaals vier softcoveredities (de delen 5, 6, 7 en 8) van de chronologisch heruitgegeven gagreeks Guust. De delen 1, 2, 3 en 4 komen uit op 7 oktober. Deze reeks is vooralsnog de meest complete editie, al tonen regelmatige vondsten en herinneringen aan (vergeten) publicaties aan dat het eigenlijk een onmogelijke opgave is om elk snippertje met Guust op integraal te kunnen bundelen. Op zich weer aanleiding voor een volgende "definitieve" editie.

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.

(Bron: Dupuis /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Glénat in november en december
23/09
TOP
Black Beard 1
Tussen albums van De Grote Zeeslagen door wou Jean-Yves Delitte te kaap'ren varen en werkte hij aan zijn nieuwe project Blackbeard dat in twee delen zal verschijnen. In november komt deel 1 uit bij Glénat.
"In de eerste decennia van de achttiende eeuw trekt schrijver Daniel Defoe van gevangenis naar gevangenis om te praten met piraten. Ze zijn voor hem een onuitputtelijke bron van informatie. De Engelse schrijver maakt ook gebruik van zijn bekendheid en zijn relaties om vergissingen aan de kaak te stellen in een tijd waarin het gerecht al te vaak voortvarend optreedt en onschuldigen terechtstelt. Dat lijkt ook het geval te zijn in december 1721, in de vochtige Londense kerkers van Marshalsea. Een man schreeuwt zijn onschuld uit, al geeft hij wel toe dat hij de beruchte Edward Teach, bijgenaamd Blackbeard, heeft gekend. Maar hun relatie was anders dan wat wordt beweerd. Hij was het slachtoffer en niet de handlanger van een van de verschrikkelijkste piraten uit de geschiedenis. Maar vertelt hij wel de waarheid? Jean-Yves Delitte brengt met dit eerste deel van Blackbeard een fantastisch geïllustreerd verhaal. In dit tweeluik waar geschiedenis en mythe in elkaar overvloeien, schildert hij met veel respect en passie voor de barse zee een schitterend zeevaartepos."

Lacrima Christi 6Van Lacrima Christi, een spin-off van De Geheime Driehoek, staat het zesde en laatste deel gepland. "En de Duivel ontstond uit de tranen van Christus. Slaagt Jean Nomane er, met de hulp van de Wachters van het bloed, in de verderfelijke plannen van zijn tegenstanders te dwarsbomen? Kan hij vermijden dat ze Lacrima Christi, een vergif afgeleid van de pest, gebruiken om de wereldbevolking te decimeren?"

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.

(Bron: Glénat /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Graton in december
23/09
TOP
Michel Vaillant 9
Bij Graton knalt het in december met deel 9 van het tweede seizoen van Michel Vaillant. "Daniel Farid, Frans wonderkind, krijgt een rol naast Michel Vaillant als piloot voor de tweede Vaillante Cervin op het WCR, het wereldkampioenschap rally. Een seizoen lang gaan ze allebei strijden tegen Neuville, Ogier en Tanak... Maar al snel beseft Michel dat zijn teammaat ook zijn belangrijkste tegenstander is: Daniel is in de eerste plaats bij het team gekomen om 'de veteraan met pensioen te sturen'! Slaagt Michel erin de grenzeloze ambitie van zijn jonge uitdager te beteugelen?"

Je vindt dit album met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.
(Bron: Graton /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Le Lombard in november en december
23/09
TOP
Tango 5
De Laatste Condor, deel 5 in de reeks Tango, rondt de Zuid-Amerikaanse cyclus van de actiereeks af. "Tango en Mario verblijven in Argentinië, waar de dagen voorbijglijden. Maar deze keer gooit Mario's verleden als politieagent roet in het eten. Hij wordt ontvoerd door oorlogsmisdadigers op zoek naar wraak. Tango weet dat hij slechts over een paar uur beschikt om zijn vriend terug te vinden..."


De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil 2
De Nieuwe Avonturen van Yakari 3
Twee maal een De Nieuwe Avonturen van in twee uiteenlopende genres. De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil deel 2 sluit een eerste tweeluik af van de actiereeks die een comeback beleefde in handen van Philippe Aymond en Laurent-Frédéric Bollée. "Het commando Kaaiman is nog getraumatiseerd door de recentste missie en er duikt al een nieuwe missie op. Een ongrijpbare misdadiger vermoordt al hun oude vijanden. En die nieuwe tegenstander lijkt een grootschalige operatie op te zetten, die verband houdt met de verovering van de ruimte. Geen tijd om te treuren of om wonden te laten helen, dus. De overlevenden van het commando Kaaiman moeten opnieuw samenkomen."

Deel 3 van De Nieuwe Avonturen van Yakari is het eerste album dat is geschreven door Xavier Giacometti. Voor Derib is het al zijn drieënveertigste album. Van de oude reeks raakten de laatste vijf verhalen niet vertaald. Zodra Joris Chamblain het stokje overnam van Job startte de vertaling weer onder de aangepaste reeksnaam De Nieuwe Avonturen van Yakari. In De Zoon van de Adelaar roept Yakari's totemdier Grote Adelaar de hulp in van de jonge indiaan om het leven van een kleine adelaar te redden. Alleen Yakari kan hem nog redden!


Thorgal 38
Dan Cooper: De Integrale 9
We hebben al veel geschreven over De Selkie, deel 38 van de reeks Thorgal en het tweede album van Fred Vignaux en Yann. Nu nog de officiële korte inhoud: "Wolvin is verdwenen! Thorgal en Jolan kiezen het ruime sop om het jonge meisje terug te vinden. Ze is ontvoerd en meegenomen naar het mysterieuze eiland Kalsoy. Het eiland wordt bewaakt door het standbeeld van Kopakonan, een zeehondvrouw die het hele dorp heeft vervloekt. Onze helden raken slaags met de wraaklustige inwoners en krijgen te maken met een oude, te duchten legende."

De integrale reeks Dan Cooper loopt stilaan op zijn einde. In november bundelt deel 9 de reguliere delen 28 tot 31. Daarna volgen nog drie integralen. Deel 9 bevat de luchtvaart- én ruimtevaartavonturen Gevaar voor de F-111, De Naamloze Pilote, Piloten Zonder Uniform en Het Ruimteveer.

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.
(Bron: Le Lombard /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Lucky Comics in november
23/09
TOP
De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke naar Morris 9
Lucky Luke 14
Lucky Luke 65
Eerst en vooral dit: in november verschijnt bij Dupuis een herdruk van Lucky Luke deel 14, De Trek naar Oklahoma, en bij Lucky Comics deel 65, Kid Lucky, beide met een nieuwe coverlay-out. Het zijn de laatste twee herdrukken waardoor de complete reeks in een uniforme uitvoering en voor het eerst met doorlopende nummering is te verkrijgen.

Diezelfde maand komt ook het gloednieuwe Een Cowboy tussen het Katoen uit, deel 9 in de reeks De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke naar Morris met Achdé als vaste tekenaar en Jul als scenarist die een stapje verder durft te zetten dan zijn vele voorgangers. In zijn nieuwste avontuur vinden we Luke terug in het zuiden van de Verenigde Staten waar hij te maken krijgt met de Ku Klux Klan. Hij wordt echter bijgestaan door de zwarte marshal Bass Reeves, gebaseerd op de historische figuur over wie Igor Kordey en Darko Macan al verhalen voor hun reeks Marshal Bass verzinnen. De fortuinlijke cowboy krijgt ook hulp uit onverwachtse hoek: de Daltons!
Het verhaal: "Lucky Luke is door een erfenis plots eigenaar van een reusachtige katoenplantage in Louisiana. De blanke plantage-eigenaars nemen hem op in hun midden, maar Lucky Luke voert een strijd om de erfenis te verdelen onder zwarte boeren. Slaagt onze held van de Far West erin rechtvaardigheid te introduceren op de bewegende gronden van de moerassen van Louisiana? In deze strijd wordt hij, tegen alle verwachting in, gesteund door de Daltons, die gekomen waren om hem uit de weg te ruimen. Ook de Cajuns uit de bayou, witte verschoppelingen uit het zuiden, en Bass Reeves, de eerste zwarte marshal van de Verenigde Staten, staan aan zijn kant."

Je vindt deze albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen.
(Bron: Lucky Comics /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nick Rodwell eist Kuifje-origineel terug
23/09
TOP
Le Soir
Nick Rodwell van Moulinsart eist de teruggave van een volgens hem gestolen Kuifje-origineel dat een van de duurste striporiginelen aller tijden kan worden. Om zijn doel te bereiken, doet hij onder meer een beroep op... de bijbel.

In Le Soir van zaterdag 19 september staat een artikel over de aankomende veiling op 21 november van Hergés oorspronkelijke coverontwerp voor de eerste Franstalige versie van het Kuifje-album De Blauwe Lotus uit 1936. Dat ontwerp was technisch te moeilijk om in druk te realiseren. Hergé gaf het dan maar cadeau aan Jean-Paul Casterman, de zevenjarige zoon van zijn uitgever, die het in zes stukken plooide en in een lade bewaarde waar het zogezegd 84 jaar bleef liggen. In deze officiële info van Artcurial ontbreekt de info dat het ontwerp in 1981 werd gebruikt voor een zeefdruk en in 1988 werd tentoongesteld in het museum van Elsene. Een te snel geschreven beschrijving, verdedigt Artcurial zich. Het ontwerp wordt geschat op 2 tot 3 miljoen euro waardoor dit de duurste (ongebruikte) cover van een strip aller tijden zou kunnen worden.

Hoewel Hergé het indertijd cadeau zou gegeven hebben en met volle medeweten de zeefdruk mede mogelijk maakte naar aanleiding van een bezoek van zijn vriend Tchang aan België, vindt Nick Rodwell dat het ontwerp teruggegeven moet worden. Hij vindt dat de rechtmatige plaats van de tekening het Hergé Museum is. "Het is Belgisch patrimonium dat naar Frankrijk, Japan of de Verenigde Staten dreigt te verhuizen", voegt Rodwell toe.

Nadat de veiling werd bekendgemaakt, was Rodwell naar eigen zeggen geschokt en schreef hij veilingexpert Eric Leroy van Artcurial aan en ook de familie Casterman en Charlotte Gallimard die uitgeverij Casterman leidt. Hij beweert dat het verhaal over de kleine Casterman als een film van Steven Spielberg leest. Hij kreeg van iedereen een brief terug, behalve de gewenste antwoorden. "Door deze verkoop zet de familie Casterman haar geloofwaardigheid op het spel. Het is niet te geloven dat dit werk voor een openbare veiling bestemd is. Ik doe een beroep op de christelijke waarden van de familie Casterman, van wie de geschiedenis persoonlijk is verbonden met de beginselen van eerlijkheid uit de bijbel, alsook de nobele inborst van Kuifje en zijn auteur", zegt Rodwell. Hij stelde een lunch voor met de kinderen van de in 2009 overleden Jean-Paul Casterman. Daar gaan de nazaten graag op in, maar pas in december, dus na de veiling.

Rodwell haalt ook aan dat het coverontwerp in feite het eigendom was van Charles Lesnes, die in 1936 Hergés verantwoordelijke uitgever bij Casterman was. Lesnes heeft dat ontwerp nooit teruggegeven, volgens Rodwell, die zijn info bij Kuifje-experten haalt. Bij Artcurial zijn ze niet onder de indruk: "Hij kan het altijd terugkopen." Die vraag werd Rodwell ook gesteld. Daarop antwoordde hij onder meer: "Wij kopen geen gestolen stukken." En dat werd dan weer weerlegd door Artcurial die zich naar eigen zeggen niet inlaat met de verkoop van gestolen items.

Mede door het onvolledige verhaal in de beschrijving, dat nu leest als een geromantiseerde historie, stelt Rodwell de expertise van Leroy in vraag. De geschatte waarde van 2-3 miljoen acht hij veel te hoog in omdat het om een ontwerp gaat en niet om een voltooid kunstwerk. "Ik voeg eraan toe dat veilinghuizen onvoldoende gespecialiseerde teams hebben om zulke stukken op hun werkelijke waarde te schatten, in tegenstelling tot Studio Hergé en Moulinsart, die werk verschaffen aan een honderdtal personen die zich volledig toeleggen op het werk van Hergé", besluit Rodwell.

Wordt vervolgd? En in veel gevallen met Moulinsart is de vervoeging van het werkwoord "vervolgen" juridisch te begrijpen.
(Bron: Le Soir /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Charel Cambré wint Bronzen Adhemar
20/09
TOP
Charel Cambré
Charel Cambré wint de Bronzen Adhemar 2020 waar eeuwige eer, een toekomstige overzichtsexpo in Turnhout en Brussel en het niet luttele bedrag van 10.000 euro bij horen. Het was een unanieme beslissing van de jury waarin ook onze eigen medewerker Wouter Porteman zetelde.

Hieronder vind je het persbericht:
"Charel Cambré, bij het grote publiek vooral bekend als tekenaar van de succesvolle Suske en Wiske-spin-off Amoras, wint de Bronzen Adhemar 2020. Dit is de belangrijkste bekroning voor een stripauteur in Vlaanderen.

Traditiegetrouw krijgt de winnaar van de Bronzen Adhemar niet alleen een geldprijs van 10.000 euro, maar ook een overzichtstentoonstelling in cultuurhuis De Warande in Turnhout.

Charel Cambré is een virtuoze 'allestekenaar'. Uit het juryrapport: 'Met Charel Cambré bekroont de jury een veelzijdig auteur die als een echte voortrekker van de stripsector in Vlaanderen mag beschouwd worden. Een stripmaker die mensen in de breedte aanspreekt en met Amoras een strip heeft gecreëerd die zijn plaats heeft in de stripgeschiedenis. Vraag hem het meest waanzinnige dat in je hoofd opkomt om te tekenen en hij tekent het, schijnbaar moeiteloos. Charel Cambré is een grafische alleskunner en heeft dan ook nog eens een stijl die goed verkoopt. Hij kan enorm snel tekenen en met amper een paar lijnen een heel goede typering neerzetten. Wanneer hij plaats neemt achter zijn tekentafel, verschijnen de prachtigste dingen op het tekenpapier. Zijn tekenstijl spreekt heel veel mensen aan.'

De jury besliste unaniem om Charel Cambré de Bronzen Adhemar toe te kennen voor zijn indrukwekkend œuvre, zijn werklust, zijn ongeëvenaarde tekentalent en zijn voorbeeldrol die hij opneemt met zijn studio.

De jury van de Bronzen Adhemar 2020 bestond uit:
Jeroen Janssen (Laureaat Bronzen Adhemar 2018)
Patrick Van Gompel (journalist VTM Nieuws en vooral een van de founding fathers van de Stripgidsdagen)
Chris Mokken (Media Management Scratch Books)
Lieve Quadflieg (deskundige communicatie van Turnhout)
Mila Van Goethem (stripauteur en redactielid Stripgids)
Wouter Porteman (medewerker Stripspeciaalzaak.be)
Chris Van Camp (auteur)


In de voetsporen van Willy Vandersteen
De stripreeks Amoras, een nevenreeks van Vandersteens populaire helden Suske en Wiske, is een huzarenstukje. Cambré toont hier helemaal zijn veelzijdig métier en multitalent. Hij tekent de reeks in samenwerking met scenarist Marc Legendre, laureaat van de Bronzen Adhemar 2013. Begin november ligt het nieuwe Amoras-album Wie Niet Horen Wil in de winkel.

Als een manager runt Charel Cambré een volwaardige studio om al zijn strips, cartoons en illustratiewerk tijdig bij zijn opdrachtgevers te krijgen. Talrijke tekenaars in België en het buitenland krijgen met de regelmaat van de klok werk toegestuurd om zijn hoge en kwalitatieve productie te kunnen volhouden. Zo worden jonge tekenaars opgeleid en krijgen ze de kans om te proeven van het professionele stripcircuit. De werklust van Cambré is legendarisch. Hij kan dan ook met recht en rede 'de Willy Vandersteen van zijn generatie' genoemd worden.

Net als Vandersteen heeft Charel Cambré sinds de start van zijn carrière talrijke strips gecreëerd. Recent nog Suske en Wiske Junior, maar ook zijn eigen jeugdreeks Jump, de voetbalstrip Pinanti United, de koningsstrip Filip en Mathilde, zijn versie van Robbedoes, de unieke inkijk in de stripwereld met Heden Verse Vis, dagelijkse coronacartoons en gags voor talrijke magazines… de lijst is lang en indrukwekkend.


Tentoonstelling in De Warande
Op 26 november eerstkomend opent de prestigieuze overzichtstentoonstelling In het hoofd van Charel Cambré in cultuurhuis De Warande in Turnhout. Dan ontvangt de laureaat tijdens een feestelijke coronaproof zitting uit handen van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon het felbegeerde beeldje van de Bronzen Adhemar. Deze tentoonstelling loopt tot 10 januari 2021 en reist daarna door naar onder andere Brussel (Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal)."

Na de bekendmaking van het nieuws knipoogde Charel Cambré in zijn dagelijkse Facebookcartoon met Marc Van Ranst naar zijn winst.
Marc Van Ranst
(© foto: Veronique Onderdonck / Bron:Strip Turnhout /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Microbe vliegt weer
20/09
TOP
Liberty Bessie 2
Door de coronalockdown werd de release van heel wat strips uitgesteld, zo ook de Franse verschijning van Liberty Bessie deel 2 waarin Bessies zoektocht naar haar tijdens de Tweede Wereldoorlog vermiste vader (een zwarte piloot) in Frankrijk verdergaat. Het album is opnieuw aangekondigd voor medio oktober bij Glénat.

Uitgeverij Microbe gaf hier al deel 1 van uit in het Nederlands. Ook de vertaling van deel 2 staat op stapel, maar de verschijning daarvan is nog niet concreet vastgelegd. De eerstvolgende te verschijnen albums van Microbe worden Ter deel 2, Op Mars deel 2, het one-shot De Aanslag in Collectie Vizier en de start van de nieuwe, morbide reeks RIP. De hardcovers van Ter, Op Mars, De Aanslag en RIP en de luxes van Ter en Op Mars verschijnen normaliter in november. De softcovers van Ter en Op Mars zijn in december gepland. De Aanslag en RIP verschijnen enkel in hardcover.
(Bron:Microbe /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De toekomst van Yasmina
20/09
TOP
Yasmina 1Onlangs verscheen de start van de jeugdreeks Yasmina bij Dargaud na een eerder verschenen one-shot. Wauter Mannaert wil voor de volgende albums op hetzelfde elan doorgaan, en dat is ecologie, voeding en verantwoorde landbouw, met bijkomende thema's als diversiteit, armoede en het leven van kinderen in grootsteden. Mannaert is klaar met het scenario van deel 2 dat eind dit jaar af moet zijn als getekend album zodat het in mei 2021 kan verschijnen. Andere projecten heeft hij momenteel niet, want Yasmina wordt een reeks van voorlopig vier of vijf albums.

Onze bespreking van deel 1 vind je hier.
(Bron:ActuaBD.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Derde seizoen voor De Buitengewone Reis
20/09
TOP
De Buitengewone Reis 7
Na twee geslaagde cyclussen van de door Dark Dragon Books vertaalde steampunkreeks De Buitengewone Reis '(waarvan enkele delen zijn uitverkocht) staat een derde seizoen in de steigers. In oktober verschijnt alvast deel 7 in het Frans.

Na de avontuurlijke en exotische gebeurtenissen in de vorige cyclussen is er nog altijd de kwestie van de grote mogendheid de Derde As. Japan ontwikkelde reuzenrobots om de vrede te bewaren in landen die oorlog voeren, maar zijn de intenties van de Japanners wel nobel? In deze nieuwe cyclus trekken we samen met de hoofdpersonages naar Japan.
(Bron: Glénat /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dirk Stallaert tekent een volgend album van de Kiekeboes
12/09
TOP
de Kiekeboes
In het artikel hieronder laten we je dankzij De Fameuze Fanclub de cover zien van De Sonometer, het Suske en Wiske-verhaal van Willy Vandersteen dat is voltooid door Dirk Stallaert en François Corteggiani. En wat nu voor Stallaert? Wel, we vernamen uit zeer goede bron dat hij recent is begonnen aan een volgend album, en dat wordt er weer een van de Kiekeboes, geschreven door Merho himself. Het gaat (voorlopig) om een eenmalige terugkeer als tekenaar van de Kiekeboes. Hoewel Standaard Uitgeverij intussen de beslissing heeft gemaakt om Dirks eigen stripreeks Mieleke Melleke Mol, geschreven door Urbanus, stopte zetten, is Dirk nog niet van plan om te stoppen met tekenen, ook niet na eind dit jaar waarop hij officieel met pensioen is.

Stallaert heeft de Kiekeboes al eerder getekend tussen 2003 en 2006. Merho vroeg hem toen zijn team te versterken nadat de stripreeks Nero, die Stallaert met verve tekende, in 2002 was gestopt. Uiteindelijk werkte Stallaert mee aan dertien albums, van deel 98 tot 110. Een van die albums is Vrolijke Vrolijke Vrienden (deel 106), een album dat is geliefd onder fans van de stripreeks. Daarna ging Stallaert aan de slag bij Studio Vandersteen en ontwikkelde hij met Urbanus de jeugdreeksen Plankgas en Plastronneke en Mieleke Melleke Mol.

In welk volgend album we Stallaerts naam terug op de titelpagina zullen zien staan, is nog niet geweten. De verschillende auteursteams (bestaande uit de tekenaars Kristof Fagard en Steve Van Bael en de scenaristen Bruno De Roover, Peter Van Gucht en Merho), die elkaar afwisselen, werken namelijk elk op hun eigen tempo, waardoor er soms wordt beslist om een bepaald verhaal voor te nemen op een ander.

Afgelopen week verscheen de Kiekeboes 156: Blauwblauw, getekend door Steve Van Bael op scenario van Bruno De Roover.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Zes uitvoeringen voor Suske en Wiske: De Sonometer
12/09
TOP
De Sonometer
Vanmorgen onthulde De Fameuze Fanclub in primeur bovenstaande cover van De Sonometer het door Dirk Stallaert en François Corteggiani afgewerkte Blauwe Reeks-album van Suske en Wiske. Willy Vandersteen begon er zo'n zestig jaar geleden aan, maar hij gaf er al snel de brui aan en staakte vervolgens zijn medewerking aan het weekblad Kuifje waarvoor hij de zo geroemde Blauwe Reeks maakte.

Afgelopen week verscheen de tweede en laatste integraal met de laatste vier verhalen uit die Blauwe Reeks. Op 4 november ligt het gloednieuwe, eindelijk voltooide De Sonometer, dat eigenlijk deel 9 in de Blauwe Reeks had moeten worden, in de winkel, en wel in zes verschillende uitvoeringen! We overlopen die even met je. Het zou goed kunnen dat de luxes intussen al zijn uitverkocht in vooruitbestelling. Daar hebben we in juni namelijk al over bericht. Volgens onze eigen bron bij Standaard Uitgeverij wijkt het uiteindleijke aantal pagina's af van wat er in de aankondiginsgcatalogus stond vermeld. Hieronder geven we de correcte informatie weer.

De zes uitvoeringen:
• De reguliere softcover, 56 pagina's, 7,99 euro.
• De hardcover met acht dossierpagina's, 64 pagina's, 14,99 euro.
• De luxeversie met linnen kaft, acht pagina's dossier, vier pagina's schetsen en gesigneerde ex libris, 68 pagina's, 60 euro.
• De (super)luxeversie met velours kaft, acht pagina's dossier, vier pagina's schetsen en gesigneerde ex libris, 68 pagina's, 100 euro.
• De luxeversie op groot formaat met andere coverillustratie, binnenwerk in zwart-wit en twee gesigneerde ex librissen, zonder dossre en schetskatern, 56 pagina's, 150 euro.
• De Franse hardcoverversie met dossier, 64 pagina's, 14,99 euro.
(Bron:
De Fameuze Fanclub / Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Daedalus in kwartaal 4
12/09
TOP
Mattéo 5
Hieronder vind je alle aankondigingen voor kwartaal 4 van Daedalus. Softcoverversies van albums die op 18 september al in hardcover verschijnen, stellen we niet nogmaals voor. Voor het complete overzicht van alle titels verwijzen we je door naar onze rubriek Te Verschijnen.

We beginnen bij Mattéo deel 5. Jean-Pierre Gibrat had op voorhand het voornemen om deze reeks in vier delen te vertellen, maar hij had gaandeweg duidelijk meer te vertellen. In oktober verschijnt de vertaling van deel 5. Na deze reeks zou hij graag zijn personages uit Elke Raaf Pikt hernemen in een nieuw verhaal. "In 1936 tot 1939 tijdens de Spaanse burgeroorlog vestigde Mattéo zich in het huis van Don Figueras in Alcetrië. Ondanks Don Figueras' sterke karakter en nationalistische overtuigingen begint Mattéo de discussies die hij met hem voert te waarderen. Het is Don Figueras die een vreemde deal zal voorstellen: om Amélie, gevangene in handen van de Francoïsten, te ruilen voor de pastoor... Beetje bij beetje begint een dialoog, verrassend, onwaarschijnlijk, en die leidt tot een openbaring die Mattéo in de verste verte niet verwachtte..."


Carmen Mc Callum 12
Travis 12
Carmen Mc Callum en Travis zijn niet de verhoopte bestsellers van Daedalus nadat de uitgeverij beide reeksen hernam van Talent en voortzette. Dat verlies moet telkens gedekt worden met steviger verkopende strips. Jaarlijks probeert Daedalus toch een hoop van die mindere reeksen te vervolgen en uiteindelijk af te ronden. En zo verschijnen de delen 12 van zowel Carmen Mc Callum en Travis in november. Ze spelen zich beide in hetzelfde futuristische wereldje af.

Carmen Mc Callum deel 12: "2056, Jeruzalem wordt geteisterd door een droneaanval, die twee jaar eerder werd uitgelokt door de Artificiële Intelligentie Dommy. In deze rondtrekkende chaos schuilt het gevaar in elke hoek van de gemartelde stad, en het is via de kelders dat Carmen erin slaagt te infiltreren om het terrein van de multicontinentale Gazdrom te bereiken waar een van haar voormalige IRA-teamgenoten, Nelson, is opgeslagen en ingevroren."

Travis deel 12: "Travis wordt vermist. Zijn shuttle werd leeg aangetroffen, aangemeerd bij een buiten gebruik gesteld ruimtestation in een lage baan. Zijn moeder smeekt Vlad Nyrki om hem te vinden. Het onderzoek leidt de ex-militair al snel naar een hel waar de machtige legers van de drugshandelaren op het punt staan de totale controle over Mexico over te nemen, precies daar waar Travis illegaal drugs aan het Verzet leverde."


Het Narrenschip 8
Gil St-André 12
Ook op een nieuw deel van het onder de verwachtingen verkopende Het Narrenschip moesten we langer wachten. Maar kijk, in december komt deel 8 eraan. Dat album betekende in het Frans in 2017 een comeback van de reeks die Turf acht jaar eerder had afgerond. dat bleek dus ene eerste cyclus te zijn.

Ook Gil St-André is weer van de partij. In het Frans is eerder dit jaar deel 13 verschenen. Daedalus moet dus nog een album inhalen. Het auteursduo Chrys Millien en Jean-Charles Kraehn moest intussen hun andere reeks De Vliegenier stopzetten terwijl Kraehn recent dik beloond werd als scenarist van De Nieuwe Avonturen van Roodbaard die knap uit de startblokken schoot. De inhoud van Gil St-André deel 12: " Gil St-André, nu CEO van de HRM, ziet zijn jeugdige omzwervingen weer opduiken samen met een naam waarvan hij dacht dat die tot het verleden behoorde: Hubert Darman. Deze jeugdvriend, een voormalig skinhead die zich bekeerde tot de sociaal-democratische politiek, vraagt hem om hem te helpen de volgende campagne van zijn partij te financieren. Terwijl hij weigert zijn ogen te sluiten voor hun duistere verleden, realiseert Gil zich niet dat hij zijn vingers al in een vreselijke spiraal heeft gestoken, waar zaken en politiek niet samengaan."


De Verloren Wereld 3
USA über Alles 3
Van de trilogieën De Verloren Wereld (gebaseerd op de roman van Arthur Conan Doyle) en USA über Alles komen de laatste delen in november uit.

De Verloren Wereld deel 3: " Ooit, als ik beschik over een betere lessenaar dan deze ton en beter schrijfgerief dan dit stompe potlood en beter materiaal dan dit beduimelde en gescheurde schriftje... zal ik het hele verhaal schrijven over White Map, dat verloren stukje Aarde in the middle of nowhere. Want mijn herinneringen aan White Map zullen nooit vervagen, dat staat als een paal boven water. Zij staan in mijn geheugen geëtst zoals bij een kind zijn eerste wonderbaarlijke ervaring. Iets dat zulk een diepe indruk maakt, kan nooit worden gewist! "

USA über Alles deel 3: "1947. Na de wapenstilstand tussen de Anglo-Amerikaanse strijdkrachten en de Duitsers in 1944, en zelfs na het complot tegen Hitler, blijft de oorlog aan het Oostfront voortduren. De Duitsers, die worden bijgestaan door de Amerikanen, nemen het op tegen de Russische tanks van Stalin, die de vredesonderhandelingen van tafel heeft geveegd. In Frankrijk tracht men de oorlogsjaren te vergeten, al kreunt het land onder het juk van een nieuwe bezetter: de Amerikanen... Nicolas Charlier tekende in als oorlogsvrijwilliger bij de Franse strijdkrachten en werd bij de luchtmacht ingeschakeld als gevechtspiloot. Hij was lange tijd actief bij het eskader Groupe Normandie aan het Russische front. Jaren later duikt hij plots terug op, vlakbij de Finse grens. Het mysterie rond Charlier wordt alsmaar groter. Is hij een held of een verrader?"


Bloedkoninginnen: Tseu-Hi 2
Bloedkoninginnen: Constance van Antiochië 1
Bloedkoninginnen: Eleoenora integraal 1In de overkoepelende reeks Bloedkoninginnen verschijnen maar liefst drie albums waarvan twee nieuwe.

Tseu-Hi deel 2 rondt in oktober het tweeluik rond de Chinese drakenvrouw af. "1848. In Peking, China, woont een beeldschoon en trots meisje van amper vijftien. Met haar onbuigbare karakter drijft ze haar vader tot wanhoop. Hij besluit haar te laten aanwerven als concubine voor de keizer. Op hetzelfde moment droomt een straatjongen weg bij het zien van de luisterrijke stoet van de Groot-Eunuch van het hof. Hij is tot alles bereid om zijn ellendige situatie te verbeteren en laat zich castreren om als eunuch toegelaten te worden in de Verboden Stad. Het tragische lot van een onwaarschijnlijk paar: een ambitieuze schoonheid en een jonge bedelaar die, gedreven door wilskracht en wraaklust, stap voor stap de ladder van de macht opklimmen in het Chinese keizerrijk..."

In december start het tweeluik Constance van Antiochië, door Gabriele Parma en Jean-Pierre Pécau, dat ons terugbrengt naar het tijdperk van de kruisvaarders. Constance leefde van 1128 en 1163 en was van 1131 tot haar dood de vorstin van Antiochië. De ondertitel van de strip luidt De Prinses-rebel. "Het lot van een koningin te midden van de intriges van de keizer van Byzantium en de koning van Jeruzalem, die alleen haar intelligentie en sluwheid heeft om zijn lot in eigen handen te nemen. Gelukkig heeft ze er geen tekort aan. Als het hoofdloze lijk van haar vader Bohemond II, prins van Taranto en Antiochië, de Sint- Pieterskathedraal binnenkomt om opgebaard te worden, is Constance pas 6 jaar oud en haar moeder Alix amper 20, maar als de tranen van Constance oprecht zijn, worden die van Alix gefingeerd, en de laatste heeft haar dochter onmiddellijk opgesloten om het regentschap over te nemen en zo haar handen vrij te hebben om haar hand op de mysteries van de macht te proberen leggen."

De derde Bloedkoninginnen-titel, te verschijnen in december, is een integraal van de eerste drie delen van de goed verkochte zesdelige reeks Eleonora - De Zwarte Legende. De reeks vertelt over een van de meest bewogen koninklijke heerschappijen van Frankrijk en Engeland. Uiteraard komt er nog een tweede integraal met de delen 4, 5 en 6. "Op 25 december 1137 worden Lodewijk VII en Eleonora van Aquitanië tot koning en koningin van Frankrijk gekroond. In het publiek vernederd door haar schoonmoeder Adelaïde en als een kind behandeld door Suger, de raadgever van de koning, beslist Eleonora de plaats te nemen die haar toekomt. Politiek, intrigerend, verliefd, verraderlijk of subliem... zij gaat over de loop van de geschiedenis beslissen!"


Samoerai 13
Samoerai Legenden 6
Een dubbele Samoerai-slag voor Cristina Mormile en Jean-François Di Giorgio in november met de publicatie van Samoerai deel 13 en Samoerai Legenden deel 6 (het voorlaatste deel).

Samoerai deel 13: "Om de code van de samoerai te volgen, is er maar één manier mogelijk, die van het zwaard! Er zijn jaren verstreken sinds de dood van de Zusters van de Schaduw. In de duisternis heeft iemand haar wraak niet opgegeven... In de overtuiging dat hij Sekiyo, een jeugdliefde, helpt, komt Takeo oog in oog te staan met een kliekje gekke ronins, geleid door de mysterieuze en machtige Masayo. Masayo lijkt vastbesloten om af te maken wat ze is begonnen."

Samoerai Legenden deel 6: "Niet ver van de Sachalin-eilanden ontdekken Japanse piraten een onbekend eiland, waarop alles gefossiliseerd lijkt te zijn, afgebrokkeld. Als een van de piraten een vreemd voorwerp in beslag neemt, is er een flits... De zeeman is verdwenen, verdwenen... letterlijk. Zijn rijke moeder weet Reiko te overtuigen om haar zoon terug te brengen. Maar eenmaal op het eiland gebeurt er niets zoals gepland."


dwergen 14
Elfen 24
Het begint Daedalus aardig te lukken om aan een strikt kwartaalritme de achterstand op de Franse fantasyreeksen Dwergen, Elfen, Magiërs en Orks & Goblins bij te benen. Na dit jaar zal de teller staan op: Dwergen deel 14 (deel 18 in het Frans), Elfen deel 24 (deel 27 in het Frans), Magiërs deel 3 (deel 4 in het Frans) en Orks & Goblins deel 8 (deel 9 in het Frans).

Dwergen deel 14: "Heer Brum keert terug naar waar alles is begonnen, naar de put waarin hij vocht om de ellende en de woede te vergeten die in hem woekerden. De oude strijder weet dat hij zijn verleden onder ogen moet zien, die zorgeloze tijden waarin hij en zijn vrienden in de achterbuurten van Gol-Garsëm woonden en droomden van mooiere dagen."

Elfen deel 24: " Nawel vertaalde de oude grimoire die het verhaal van Haarn’al, de eerste halfelfen, vertelt. Het is tijd om meer te leren en zich te verdiepen in de geschiedenis van degene door wie toenadering en verdeeldheid is ontstaan. Elke dag, op een verloren archipel genaamd Le Roc, wordt de heilige voorouder van de halfelf bezocht door tientallen nieuwsgierige mensen die met eigen ogen de eerste bastaard van een bastaardsoort willen zien waarvan de talloze nakomelingen moeite hadden om hun plaats te vinden in een wereld die hen niet wilde. Haarn’s handen bezaten ook macht. Ze waren in staat om al het kwaad te verdrijven."


Magiërs 3
Orks & Goblins 8
Magiërs deel 3: "Altherat is een magiër in dienst van koning Goddrik, een gehaaide, gemene en sadistische koning die zonder aarzeling doodt en laat doden. Altherat moet hem gehoorzamen en zijn waanzinnige plannen uitvoeren. Troost vindt hij alleen in de armen van zijn overleden geliefde, die hij in het geheim weer tot leven heeft gewekt. Wanneer de koning zijn begerig oog laat vallen op de andere koninkrijken van Yrlanië, raakt Altherat ongerust. Tijdens een banket, georganiseerd door Goddrik, sterven koning Erik en zijn magiër. Vergiftigd. De onrust maakt plaats voor wanhoop want het gebruikte vergif is dat van Altherat. De moordenaar wil hem de schuld in de schoenen schuiven... Een onderzoek moet klaarheid brengen..."

Orks & Goblins deel 8: "De kleine Snuffel had een van die goblins zonder geschiedenis moeten worden, zonder lotsbestemming. Ongedierte met een leven waar niemand waarde aan hecht. Maar nadat zijn familie wordt uitgemoord, vangt de zoon van een heer hem op. De jongen wil Snuffel africhten als jachthond. Is Het is toch algemeen geweten dat goblins een geweldige reukzin hebben? Snuffel en zijn meester groeien samen op, en er ontstaat een sterke band. Groeit de goblin uit tot een trouwe gezel of tot de gemeenste hond van Nodrënn?"


Negalyod 1
Simak 2
De nieuwe sf-reeks Negalyod (in het Frans uitgegeven door Casterman) is het werk van Vincent Perriot die grafisch goed heeft gekeken naar Mœbius. Deel 1 kost 34,95 euro, maar da's wel voor een album van 208 pagina's. "Een wereld die wordt doorkruist door gigantische pijpen en bevolkt door dinosaurussen... Steden die in de lucht zweven en met hun schaduwen de krioelende voorsteden van een nijvere mensheid bedekken... En een alomtegenwoordig 'netwerk' dat het land en het volk domineert. Jarri Chepalt is een herder uit de Ty-woestijn. Hij praat met dinosaurussen en beheerst de kunst van het touw. Wanneer een stormachtige vrachtwagen zijn kudde wegvaagt, besluit Jarri — voor de eerste keer — naar de stad te gaan om wraak te nemen... Maar opstand en revolutie leiden niet altijd tot waar we dachten."

In het universum van De Metabaronnen ontwikkelde Jerry Frissen het door Jean-Michel Ponzio getekende tweeluik Simak. In november verschijnt het slot in zowel soft- als hardcover. "De maan Hesperia. Phoenix, een begaafde agent die aan geheugenverlies lijd, is getuige van de moord op zijn partner. Zijn onderzoek leidt hem naar Solar Corona, de planeetstad van alle losbandigheid. Hij kruist er het spoor van Simaks, transhumans ontworpen voor prostitutie en schijnbaar uitgeroeid. In het hart van dit gewelddadige en corrupte universum zal zijn dorst naar gerechtigheid Phoenix leiden naar sporen van zijn afkomst."


Tussen Vier Muren 1
Tussen Vier Muren 1
Het Venijn 2Van Laurent Astier komt in kwartaal 4 niet alleen het vervolg van zijn zeer succesvolle western Het Venijn uit, maar ook de vertaling van het complete tweeluik Tussen Vier Muren, geschreven door ex-misdadiger Jean-Claude Pautot met de hulp van Astier. Beide albums tellen 160 pagina's en ze verschijnen in oktober en december in hardcover. "Mijn beroep staat vermeld in mijn dossier: overvaller, multirecidivist. Het is 't enige dat ik kan. Ik wist van bij 't begin dat het slecht zou aflopen. Maar ik wist niet waar of wanneer. En nog minder op welke manier. Zelfs als iemand 't me had verteld, het had niets uitgemaakt... Jean-Claude Pautot, veroordeeld voor georganiseerde misdaad, vertelt over de gevangenis, over overvallen, schuilplaatsen en vluchten aan Laurent Astier. In de traditie van de grote Amerikaanse schrijvers hebben ze een fictief verhaal geschreven, geïnspireerd op waargebeurde feiten."

En dan hebben we ook nog de inhoud van Het Venijn deel 2 van de vijfdelige reeks: "Zuiden van Texas, september 1900. Wanneer Emily aankomt in Galveston is Labour Day in volle gang, en de trotse arbeiders paraderen onder het gejuich van het volk. Emily heeft geen zin om te feesten, ze haast zich naar een nieuwe afspraak met het lot. Maar op het moment dat ze aanbelt bij de religieuze instelling beeft haar hand even en in haar hoofd komt een storm opzetten... Want haat die uit de diepte komt, maakt alles op zijn pad met de grond gelijk."


De Meester-chocolatier 2
De Beul 3
De Meester-chocolatier miste zijn start niet. De thriller in het vaarwater van Châteaux Bordeaux, Cognac of Café Noir, en eveneens geschreven door Eric Corbeyran, krijgt in december een 72 pagina's tellend vervolg. "Alex Carret is een echte chocoladekunstenaar met een passie voor smaken. Met de hulp van zijn jeugdvriendin Clémence, de ambitieuze Benjamin en de handige Manon gaat hij eindelijk zijn professionele en persoonlijke dromen waarmaken en met innoverende ideeën een frisse wind door het conservatieve chocolademetier jagen."

Van De Beul, een soort middeleeuwse, magische superheldenstrip, verschijnt in december het derde en laatste deel. "De Beul. Zijn naam deed heel Parijs beven en weerklonk door heel het land... Maar sinds de Nar is opgedaagd, stortte zijn wereld in. Tot zijn grote afschuw ontdekt hij dat ook anderen over de Gave beschikken. Een groep opgeleid om hem en de Nar te doden. Tijd voor een monsterverbond tussen beiden. Maar het carnavalsfeest komt eraan. De enige dag in het jaar waarop de Beul machteloos staat..."


Enola Holmes 2
Les Misérables 1
Na de lancering van het label Diedeldus met de eerste twee titels in augustus (lees hier onze bespreking) en de start van Enola Holmes op 18 september, komt in oktober deel 2 uit van deze toffe jeugdreeks die al een bestaan kent als jeugdboekenreeks en vanaf 23 september op Netflix is te zien als film. Enola is het jongere zusje van de beroemdste detective ooit: Sherlock Holmes. In deel 2 gaat ze alleen wonen. "Londen, 1889. De jongere zus van de beroemde Sherlock Holmes, Enola Holmes, besloot alleen te gaan wonen, na de plotse verdwijning van haar moeder. Na te ontsnappen aan de waakzaamheid van haar broers, en onder het mom van een valse identiteit, opende ze een praktijk als 'Specialist Vermiste Personen'. Tot haar verbazing is haar eerste klant dokter Watson zelf... die net haar probeert te vinden... en haar niet herkent. In het gesprek vertelt Watson over een andere zaak, en die trekt Enola's andacht: de verdwijning van de jonge dochter van een baronet in de gevaarlijke onderwereld van Londen. Lady Cecily Alistair is een tienermeisje ver weg van huis..."

Victor Hugo's Les Misérables is een meeslepend, historisch meesterwerk dat in talloze bewerkingen resulteerde, van musicals over films en tv-reeksen tot strips. De tekenaars Looky en Siamh en scenarist Maxe L'Hermenie presenteren een nieuwe bewerking waarvan deel 1 72 pagina's telt. "Na negentien jaar strafkolonie is Jean Valjean eindelijk vrij. Hij beslist om zijn leven van dan af aan te wijden aan het helpen van de armen. Mettertijd wordt dwangarbeider Jean Valjean mijnheer Madeleine. Zijn pad kruist dat van Fantine, een jonge, alleenstaande moeder, die uit liefde voor haar dochter Cosette, die bij de gemene Thénardiers in de kost is, in diepe ellende wegkwijnt. Maar Jean Valjean komt ook in aanraking met inspecteur Javert, die hem opnieuw met zijn ware identiteit confronteert."


Malefosse integraal 1
Malefosse 1
Bij Daedalus verschijnen zelden integralen. Een uitzondering wordt Malefosse die de uitgeverij volledig opnieuw zal uitgeven om aan te sluiten met de niet eerder vertaalde albums van de historische reeks van François Dermaut en Daniel Bardet. De reeks werd in vertaling gestopt na deel 7 door Blitz. De vierentwintigdelige stripreeks zal de komende jaren, telkens in december, in zes integralen met telkens vier verhalen verschijnen. En naar het voorbeeld van De Onthoofde Arenden (dat op zijn laatste benen loopt, zie dit bericht) komen die verhalen ook uit in softcoveralbums. In december komt deel 1 opnieuw uit in softcover. In maart, juni en september 2021 volgen de volgende drie softcoveralbums.
Een voorstelling: " 1589. Europa kent met de opkomst van het protestantisme (anglicanisme, calvinisme, lutheranisme...) zo'n grote religieuze verbrokkeling dat het monopolie van de Rooms Katholieke Kerk doorbroken lijkt. Aan deze mallemolen ontsnapt evenmin Fankrijk onder de lakse Koning Hendrik III. Het wordt zelfs op het einde van de zestiende eeuw totaal verscheurd door een meedogenloze fanatiek-religieuze strijd tussen enerzijds de katholieken onder leiding van Hendrik de Guise en de Heilige Liga en anderzijds de hertog van Navarra, de latere koning Hendrik IV en zijn Zwitserse en Duitse huurlingen. De Drie-Hendriken-Oorlog zou een catastrofe worden in de menselijke geschiedenis."

(Bron:
Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hermann bereidt prequel op De Torens van Schemerwoude voor
12/09
TOP
Schemerwoude
Aymar komt terug! Hermann werkt momenteel aan een nieuw album van De Torens van Schemerwoude. Dat lees je goed: de complete reekstitel en niet een Schemerwoude-album met een van Aymars nazaten in de reeks complete verhalen per album na de tiendelige cyclus. En omdat Aymar op het einde van die tiendelige cyclus uiteindelijk de dood vond, wordt het geen De Torens van Schemerwoude deel 11, maar een prequel. Hierboven zie je alvast de eerste pagina die nog moet worden ingekleurd. Hermann schrijft zelf het album.
(Bron:
Hermann / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De jeugd van Durango door Roman Surzhenko en Yves Swolfs
12/09
TOP
Durango
Durango
Roman Surzhenko, de tekenaar van verschillende spin-offreeksen van Thorgal, werkt momenteel aan een nieuwe westernreeks... want daar zijn er nog niet genoeg van. Het betreft niet zomaar een nieuwe reeks, maar eentje met een bekende stripheld. Hij tekent namelijk een op stapel staande spin-off van Durango over diens jongere jaren. Yves Swolfs schrijft zelf het scenario en hierboven zijn de eerste twee pagina's in zwart-wit met een voorlopige lettering. De voorlopige titel van de spin-off luidt De Jeugd van Durango, ook al een beproefd concept, zie Blueberry, Roodbaard, Lucky Luke (Kid Lucky), enzovoort.

Ook over de hoofdreeks Durango is er nieuws. Tekenaar Iko schiet goed op met het tekenen van een nieuw album dat het eerste deel is van een tweeluik dat zich in Mexico afspeelt.

En zelf werkt Yves Swolfs verder aan deel 3 van zijn laatst gecreëerde western Lonesome. Hij zit nu ongeveer aan pagina 26, net over de helft, van het album dat volgend jaar zal verschijnen.

Swolfs' reeks De Prins van de Nacht ligt voorlopig stil na het einde van de prequelcyclus. Er zijn voldoende projecten, maar geen tijd om die uit te werken tot Lonesome deel 3 is afgewerkt.

En over enkele maanden komt in het Frans een volgend album uit van Legende, het tweede dat is gemaakt door het team Stéphane Collignon en Ange. Swolfs' inbreng blijft beperkt tot het schilderen van de covers.
(Bron:
Yves Swolfs / BDgest.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Krimson vertelt zijn versie van Amoras in tiendelig luisterspel
12/09
TOP
Amoras
Vanaf 17 september kan je een uniek luisterspel beluisteren waarin de schurk Krimson je zijn versie van de gebeurtenissen in de stripreeks Amoras vertelt. Het is het nooit vertelde verhaal van Amoras. Ook zijn butler Achiel is in het luisterspel te horen.

Dat luisterspel in tien afleveringen loopt via de in Suske en Wiske gespecialiseerde podcast De Perfecte Podcast, die je kan bereiken door naar de site www.deperfectepodcast.nl te surfen. Het idee kwam van Charel Cambré en het script van de tien afleveringen is geschreven door Marc Legendre. Acteur Ivan Pecnik (Tegen de Sterren Op, Sara en ook de vertelstem uit Komen Eten) spreken zowel de stem in van Krimson als Achiel.

Het luisterspel is een originele aanloop naar een gloednieuw album van De Kronieken van Amoras dat op 4 november verschijnt.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe reeks AVI-boekjes van Suske en Wiske Junior
12/09
TOP
Suske en Wiske Junior
Suske en Wiske Junior
Suske en Wiske Junior
Suske en Wiske Junior
Op 7 oktober verschijnt bij Standaard Uitgeverij een derde album van Suske en Wiske Junior door Charel Cambré en Kim Duchateau. Deze stripreeks is voor kinderen bedoeld. En het kan nog jonger, want in september en oktober verschijnen vier AVI-leesboekjes voor de jongste, beginnende lezertjes. Alle boekjes zijn op maat voor hen geschreven door schrijfster Inge Bergh die ook al AVI-boekjes van De Smurfen heeft geschreven, tientallen andere kinderboeken, maar ook de jeugdroman Moordgriet.

De eerste vier titels tellen 32 pagina's, ze kosten 9,99 euro en komen uit in hardcover.
Vaar Je Mee? is niveau AVI Start
Pak Me Dan! is niveau AVI Start
Wat Hoort Wiske Daar? is niveau AVI E3 / AVI 2
De Kat is niveau AVI M3 / AVI 1
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nanuq lanceert collectie Lees-Trip
12/09
TOP
De Leeuwen van Vlaanderen
Het Verdwenen Paneel
Deze week zijn De Leeuwen van Vlaanderen (HC/32p/€9,95) en Het Verdwenen Paneel (HC/32p/€9,95) verschenen, allebei getekend door Pieter De Poortere, bekend van Boerke. Het zijn de eerste twee titel in de collectie Lees-Trip van uitgeverij Nanuq, een onderdeel van De Hofleveranciers. Met Lees-Trip wil men beginnende, iets oudere en anderstalige (oudere) lezers bereiken en helpen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Daarvoor creëert nanuq vier leesniveaus met eigen strips en leesverhalen.

Een voorstelling van Lees-Trip en de eerste titels kan je raadplegen in deze pdf.
(Bron:
De Hofleveranciers / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel De Onthoofde Arenden
12/09
TOP
De Onthoofde Arenden 30
Na 35 jaar De Onthoofde Arenden zet Michel Pierret een punt achter de middeleeuwse reeks waarvan de eerste drie delen getekend werden door Jean-Charles Kraehn op scenario van Patrice Pellerin. Deel 4 schreef Kraehn zelf en vanaf deel 5 kwam Pierret als tekenaar aan boord.

Deel 30 is pas verschenen in het Frans bij Glénat. De vertaling verschijnt later bij Daedalus. Intussen heeft Daedalus veertien bundelingen uitgegeven van de eerste achtentwintig (opnieuw uitgegeven) albums. Deel 28 verschijnt op 18 september in softcover. Daarna wachten ons dus nog één bundeling en de laatste twee softcoveralbums.
(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Volledige oplage Stampede! afgekeurd
12/09
TOP
Stampede!
Sherpa heeft de volledige gedrukte oplage van Stampede! (een bundeling met heel veel komische westernstrips van Peter de Wit) afgekeurd waardoor het later zal verschijnen in plaats van dezer dagen zoals gepland.

De uitleg van de uitgeverij: "Het boek was weliswaar op tijd gedrukt en geleverd, maar de drukkwaliteit viel ons zo tegen dat we, in overleg met de auteur en de vormgever, hebben besloten de hele oplage af te keuren. Alles zal opnieuw gedrukt moeten worden, zodat we verwachten dat het nog twee maanden duurt voordat het boek daadwerkelijk kan verschijnen. De noodzakelijke nieuwe druk van Stampede! is vooral vervelend voor de fanatieke liefhebbers van het werk van Peter de Wit die een editie met originele pagina kochten... De betaling en de bestelling blijven uiteraard van kracht, maar mocht je het geld tussentijds hard nodig hebben dan storten we het uiteraard snel terug!"
(Bron:
Sherpa / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Olivier TaDucs Mulan, Chinaman en Jones
12/09
TOP
Mulan
Door de coronamaatregelen besliste Disney om de remake van de tekenfilm Mulan als film met echte acteurs niet overal in de bioscoop uit te brengen. Ook in België zal de film niet te zien zijn. Je kan 'm wel bekijken op de streamingdienst Disney+. Oivier TaDuc maakte bovenstaande hommagetekening van Mulan. Hij legt momenteel de laatste hand aan een nieuw, extra lang verhaal van zijn westernreeks Chinaman, geschreven door Serge Le Tendre, dat volgend jaar bij Dupuis in de collectie Vrije Vlucht zal verschijnen. Het verhaal speelt zich twintig jaar na het laatst verschenen album uit 2007 af.

Van de reeks Chinaman kwamen negen delen uit. Daarna tekende TaDuc de niet-vertaalde komische reeks Mon Pépé Est un Fantôme (vier delen, 2008-2011), de fantasytrilogie Witte Klauw (drie delen, 2013-2015, geschreven door Le Tendre) en in 2017 deel 11 van XIII Mystery over Jonathan Fly op scenario van Luc Brunschwig. Zijn volgende project is de eerder gecommuniceerde spin-off van XIII over de jeugdjaren van Jones.

Deze spin-off wordt geschreven door Yann, die in het XIII Mystery-album Little Jones al over Jones' jeugd heeft verteld. De spin-off over Jones speelt zich voornamelijk af in de jaren 1970, maar naar verluidt zou Yann graag toewerken naar haar eerste ontmoeting met XIII om dan de reeks te kunnen afsluiten. Hoeveel delen dat zal duren, is nog niet bekend en kan bijgevolg afhangen van het verkoopsucces of het uitblijven daarvan.
(Bron:
Olivier TaDuc / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Barney Bear door Carl Barks opnieuw verzameld
12/09
TOP
Berney Bear
Dark Dragon Books geeft in november een speciale hardcoverbundeling van 220 pagina's (29,95 euro) uit met de personages Barney Bear en Benny Burro, getekend door niemand minder dan Carl Barks. Dat werk deed hij hij naast zijn Disney-productie voor onder meer Donald Duck en Dagobert Duck. Deze Barney Bear-strips (een licentie van MGM) zijn zelden opnieuw uitgegeven. De cover is getekend door Jeff Smith, bekend van Bone, die ook de inleiding verzorgde. Het verschil met de Amerikaanse editie uit 2011 is dat er in deze versie drie unieke verhalen van het ezeltje Benny Burro extra zijn opgenomen.
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 4 bij Arboris
07/09
TOP
Metro 2033 1
De verschijningsdata van Arboris zijn helaas altijd met een korreltje zout te nemen. Van de aankondigen van het vorige kwartaal moet er nog een hoop verschijnen, en dan zwijgen we nog over de aanzwellende achterstand van lopende reeksen waarvan we maar niet begrijpen dat een succesreeks als bijvoorbeeld Konvooi zo verknoeid wordt door het lange oponthoud tussen nieuwe vertalingen. Op den duur gaat een andere uitgever met de rechten lopen. Kwartaal 4 is anders weer wel een veelbelovend aanbod.

Vooreerst geeft de uitgeverij een nieuwe kans aan Peter Nuyten (Apache Junction, Auguria) met de verstripping van de Russiche roman Metro 2033 door Dmitry Glukhovsky. Het eerste deel van 64 pagina's verschijnt in softcover en hardcover. "Het jaar is 2033. De verwoestende atoomoorlog, die de wereld in een radioactieve woestenij heeft veranderd, dwong de inwoners van Moskou er toe om hun toevlucht te zoeken in de metro. In de loop van de jaren hebben de metrostations zich ontwikkeld tot ware staten, die zich bezighouden met handel en zelfs met oorlog. Buiten, aan de oppervlakte, zouden gemuteerde wangedrochten rondsluipen door de radioactieve ruïnes van de metropool. Alleen schatzoekers en gekken wagen zich daar — maar wat is het verschil? Een van deze avonturiers geeft de jonge Artjom de opdracht door de metrobuizen naar station Polis te reizen om een zekere Commandant Melnik te vinden en hem te waarschuwen voor de 'Zwarten' — mensachtige mutanten die Artjoms thuisstation bedreigen..."


De Andere Kant van de Grens
Draak en Gif 1
Na het stopzetten van vertalingen van Philippe Berthets thrillers in de collectie Zwartlijn van Dargaud vond het one-shot De Kunst van het Sterven gelukkig onderdak bij Arboris in Collectie XL. Het vijfde album in deze collectie is opnieuw een vertaling van een thriller van Berthet: De Andere Kant van de Grens. Elk album is telkens geschreven door een andere scenarist. Voor dit album deed Berthet een beroep op Jean-Luc Fromental. Hij schreef onder meer het biografische De Avonturen van Hergé, het Vrije Vlucht-album De Praagse Coup en hij is de co-scenarist van het Blake en Mortimer-album dat eind dit jaar verschijnt.
De voorstelling: "François Combe, schrijver van thrillers en detectives, gaat met Kay, zijn secretaresse, naar de Cielito Lindo, een kroeg in de warme buurt van Nogales, een stad op de grens van Mexico en de Verenigde Staten, om zich te 'documenteren' bij de jonge prostituee Raquel. Ze ontmoeten er Jed Peterson, een vriend van de schrijver, die ook in het meisje geïnteresseerd is. Diezelfde nacht wordt ze gruwelijk vermoord. Door wie? De politie verdenkt beide mannen. Als een tweede prostituee in de woestijn wordt doodgestoken, komt de verdenking op Jed Peterson te rusten en François Combe wil zijn onschuld bewijzen. De muren tussen rijkdom en armoede zijn ervoor om gesloopt te worden. Maar het gras is altijd roder aan de andere kant van de grens... Dit verhaal van topauteurs Fromental en Berthet is losjes gebaseerd op een reis die de auteur Georges Simenon in 1948 door de Santa Cruz Valley heeft gemaakt, een plek waar de atmosfeer zwaar was van spanning en ongelijkheid."

Een gloednieuwe aanwinst is Draak en Gif, een vertaling uit Christophe Arlestons speeltuin Drakoo waarvan twee andere reeksen worden vertaald door Uitgeverij L. Draak en Gif is een aanstekelijk komische fantasystrip door het vrouwelijke auteursduo Rebecca Morse en Isabelle Bauthian. "Een wensput die echt werkt, wie wil dat nu niet? De burgers van Nienors in ieder geval wel, al is het dan een bijzondere put, waarin zich een draak bevindt die de wensen van de inwoners vervult... als die er tenminste in slagen de gevaren te trotseren die op de loer liggen op de route die naar de draak voert: rozen met giftige doorns, giftige apen en vele andere venijnige schepsels... want in Nienors is alles giftig. Greyson de onverschrokken krijger, Névo de scherpzinnige dokter en Natch de luidruchtige ingenieur zijn de grootste avonturiers van de stad. Ze zijn ook vrienden en meedogenloze concurrenten. Als de een de ander bepraat om een poging te doen om de put in te gaan, eindigt hun verkenningstocht in een tragedie. Negentien jaar later gaan de twee oude verliezers terug naar de draak. Hun doel: de dwaasheid van hun vroegere “ik” goedmaken en eindelijk de glorie bereiken waar ze recht op hebben. Wat maakt het uit dat hun problemen destijds precies zo zijn begonnen, ze vertrouwen op hun gelukssterren! Want waarom zou je je zorgen maken als je alleen maar een wens hoeft te doen om alles weer goed te maken?"


De Complete Brammetje Bram 3
De Complete Indianenreeks 3
In Pauwen en Pestkoppen, deel 3 van de integrale reeks De Complete Brammetje Bram, zijn alle drie door Eddy Ryssack getekende verhalen nooit eerder in album verschenen. Ze zijn gechreven door Nederlander Frans Buissink en Vlaming Yaack (die ook nog onder meer Bessy heeft geschreven). Aan deze laatste besteedt het dossier veel aandacht. De verhalen De Jacht op het Pauwen-ei, De Gevangenen van het Duivelseiland en Jonker Ahoy! stonden in de jaren 1970 in het Nederlandse stripweekblad Sjors voordat het blad werd opgeheven en samensmolt met Pep om als Eppo te herrijzen.

Arboris voltooit Hans G. Kresses Indiannereeks met de derde integraal. Daarin staan de verhalen De Gierenjagers, De Prijs van de Vrijheid en De Eer van een Krijger, de delen 7, 8 en 9, met een nieuwe lettering, opgefriste keuren en een dossier. Het is aangevuld met De Lokroep van Quivera dat deel 10 had moeten worden. In de integraal krijg je alle nagelaten pagina's, notities en schetsen van het onvoltooide verhaal, samen met de verklaringen waarom dat album nooit afgewerkt raakte.


De Complete Maarten Milaan 2
Iconen
Van de vierdelige integrae reeks De Complete Maarten Milaan verwachten we in november deel 2. Deze reeks bundelt chronologisch alle lange en korte verhalen. Speciaal voor deze editie van Arboris worden sommige niet eerder in album verschenen korte verhalen ingekleurd. Da's zelfs een verbetering ten opzichte van de Franse edities. "Maarten Milaan is een vrije vogel, die met zijn oude vliegtuigje, de Pelikaan, in de verste uithoeken van de aardbol transporten taxivluchten uitvoert. Hij raakt geregeld betrokken bij kwesties waarin hij door zijn gevoel voor rechtvaardigheid gedwongen wordt partij te kiezen. Zo belandt hij keer op keer in het kamp van de onderdrukten en moet het dan opnemen tegen patsers, potentaten en jagers op groot wild. De stripreeks, die circa dertig jaar lang in het weekblad Kuifje heeft gestaan, maakte door de bijzondere en vaak persoonlijk getinte scenario's van Christian Godard grote indruk op meerdere generaties lezers en veel stripliefhebbers kunnen zich nog altijd exact bepaalde verhalen herinneren. In vier bundelingen van telkens zo'n 200 pagina's zullen alle Maarten Milaan-verhalen — inclusief de moeilijker te vinden korte verhalen — chronologisch worden afgedrukt, met waar nodig gecorrigeerde vertalingen en nieuwe letteringen. Elk deel bevat ook een groot door Patrick Gaumer samengesteld dossier, waarin Godard met vuur vertelt over zijn carrière en over het ontstaan van elk verhaal."

Ook een integrale editie met uitgebreid dossier is Iconen met daarin de drie dubbeportretten die Dick Matena in de jaren 1990 maakte: Gauguin & Van Gogh, Mozart & Casanova en Sartre & Hemingway. De eerste twee verhalen verschenen in de collectie Verhalen en Legenden van Le Lombard, de derde in Arboris' eigen Luxereeks. Arboris brengt de drie historische, met fictie verweven verhalen samen in een 176 pagina's tellende integraal. In het dossier komen de historische achtergronden en het ontstaan van de verhalen ruim aan bod, rijkelijk geïllustreerd met zeldzame afbeeldingen. Er komt ook een luxe-editie van uit op 75 genummerde exemplaren met linnen rug, stofomslag en gesigneerde ex libris.


Tanguy en Laverdure 31
Code Kimono 3
In Zanddiamanten zien we de Franse piloten Tanguy en Laverdure nogmaals terug in het Midden-Oosten, zie ook Luitenant Boemboem en Strijd in de Woestijn, beide gebundeld in De Complete Tanguy en Laverdure deel 6. In deel 31 gaan ze naar het koninkrijk Dahman, een bondgenoot van Frankrijk. "Het land wordt bedreigd door een schurkenstaat en een fundamentalistische sekte. Onze twee piloten raken verwikkeld in een conflict dat een van de meest explosieve regio's ter wereld uit balans dreigt te brengen."

Met een andere langlopende luchtvaartreeks is Arboris nog maar begonnen. In oktober stata Code Kimono deel 3 gepland. "Kimono is de code, de roepnaam, van de 11e Franse vloot en de hoofdpersonen van de in deze reeks beschreven avonturen zijn de marinepiloten die hun basis aanvankelijk op het vliegdekschip Clemenceau hadden, en later op de grond op vliegbasis Landivisiau. In deel 2 van deze reeks begon een lang avontuur dat zich afspeelt in het Afrikaanse land Mowanda, waar een door de Franse regering gesteund bewind aan de macht is. Een rebellengroep bedreigt de gevestigde orde en het Franse vliegdekschip Clemenceau ligt daarom voor de kust van het land om zo nodig hulp te verlenen. We moesten Jacques-Yves Fleuret achterlaten met een vrijwel lege tank, terwijl hij verwoede pogingen deed om in de lucht bij te tanken, nadat hij met zijn medepiloten een aanval had uitgevoerd op de rebellen. Als dat niet lukt, zal hij onmogelijk de afstand tot het vliegdekschip kunnen overbruggen. Zijn kameraad Xavier Mittelberger bivakkeert als verkenner in de jungle en ziet daar ook van alles misgaan: de helikopter waarmee hij weer weg wil komen valt, samen met de pilote Floriane Wibot, in handen van de rebellen, die heel andere plannen hebben met het toestel..."


Kronieken van de Zwarte Maan 17
Olivier Blunder's Nieuwe Avonturen 3
Kronieken van de Zwarte Maan 17: De Ophidische Oorlogen biedt het vertrouwde fantasygeweld door Fabrice Angleraud en François Froideval. "Op Terra Secunda moet Wismerhill, de leider van de menselijke legers, het hoofd bieden aan een nieuwe vijand. De Ophidianen, een inheemse soort angstaanjagende slangenkrijgers, hebben de menselijke indringers van een andere planeet de oorlog verklaard. Terwijl de uitkomst onzeker lijkt, doet Wismerhill zijn uiterste best om de vreselijke slangenkoning en zijn ontelbare troepen te verslaan."

De twee comebackalbums van Olivier Blunder, een oude gagreeks van Greg, vielen in de smaak, wat een mooie verkoop opleverde voor Arboris. In november of december verschijnt het derde en laatste deel van deze terugkeer door Serge Carrère en FabCaro in softcover en hardcover. In deze nieuwe reeks gags omarmt, dan wel worstelt Olivier Blunder, een man van middelbare leeftijd en een enorme praatvaar, met de moderne techniek. Als reliek uit vroegere tijden — OK boomer! — levert zijn omgang met, verbazing en ontzetting over de almaar sneller modernisering een reeks gags op vol confrontaties.

(Bron:
Arboris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 4 bij Saga Uitgaven
07/09
TOP
Een Nacht in Rome 4
Een Nacht in Rome 4 hardcover
Een Nacht in Rome 4 luxe
Het slot van het tweede tweeluik van Jims Een Nacht in Rome (deel 4 in de reeks) verschijnt bij Saga Uitgaven in drie uitvoeringen: in softcover (de grote cover hierboven), in hardcover met andere coverillustratie en als luxe op 250 exemplaren met gesigneerde ex libris en linnen rug. Het is meteen het dikste deel in de reeks met 120 pagina's. De luxe is nog wat dikker, want het bevat een extra katern van 16 pagina's met een making-of-dossier. De hardcover (24,95 euro) en de luxe (49,95 euro) verschijnen in oktober, de softcover (11,95 euro) volgt in november.
De inhoud: "Tien jaar na hun eerste nacht in Rome lukte het Marie niet om haar tweede afspraak met Raphaël na te komen. Die nacht in Italië lag ver weg van wat ze zich had voorgesteld... En misschien zijn sommige beloften ook te moeilijk om in te lossen... Bij het ochtendgloren verlaat Marie de oude stad om naar de luchthaven te gaan... Ze weet nog niet dat Raphaël alles zal proberen om de loop der dingen om te keren. Ondanks de leeftijd, ondanks het proces van verdriet en afstand nemen, en het leven dat alles ingewikkeld maakt... Het is het verhaal van een man die een vrouw naloopt wanneer alle tekens hem zeggen het op te geven. Het is een belofte die niet wil uitdoven. Het is een jeugdliefde die weigert volwassen te worden."


Bakelandt integraal 4
De Minimensjes integraal 10
Later deze week verschijnen de herdrukken van Bakelandt integraal 1 en 2, het nieuwe deel 3 (dat 8 pagina's dikker is) en in november volgt deel 4. Daarin staan de verhalen De Gouden Harp, In het Spoor van Brown Bess, De Prins van Oranje, In Naam van de Keizer en De Verloren Strijd opgenomen, oftewel de reguliere delen 16 tot 20, met opgepoetste of nieuwe inkleuring. Deel 16 is nog gedeeltelijk geschreven door Daniël Jansen, maar hij stierf tijdens de productie waardoor Hec Leemans het verhaal en voortaan de reeks moest overnemen. Het dossier in deel 3 geeft je een ruime introductie op Jansens korte, maar rijkgevulde carrière. Het dossier in deel 4 geeft op nog meer pagina's alle uitleg over Leemans' komische reeks Circus Maximus die in Eppo, Robbedoes en Suske en Wiske Weekblad stond. Verder is er in deel 4 ook aandacht voor het Franse leger in onze streken tijdens de toenmalige bezetting. En elk verhaal wordt voorafgegaan met twee pagina's vol (historische) weetjes.

Deel 10 van De Minimensjes integraal hebben we onlangs nog aangekondigd. We hebben toen ook een update gegeven van de complete reeks. Inmiddels kunnen we er nog bij vertellen dat de allerlaatste integraal in januari in het Frans wordt verwacht. In november verschijnt het Nederlandstalige deel 10 en in 2021 zou Saga Uitgaven de reeks kunnen voltooien met de resterende delen 11 en 12. In die laatste integraal zullen drie verhalen staan die nooit eerder (op legale manier) werden uitgegeven in het Nederlands. Deel 10 bundelt de verhalen Twintigduizend Mijl onder de Aarde en Van Harte, Mama! waarin De Vries' ouders voorkomen en waarin we zijn voornaam te weten komen, Duels, een opnieuw experimenteel aangepakt verhaal met een realistischere tekenstijl, en Bil van Klei & Zn. Dat zijn de reguliere delen 33 tot 36.


De Macht der Onschuldigen 5
De Reis van Abel
Ha, eindelijk! Het slot van de tweede cyclus van De Macht der Onschuldigen, opnieuw getekend door Laurent Hirn en briljant geschreven door Luc Brunschwig met een politiek-maatschappelijke inhoud dat al te lang actueel blijft in de Verenigde Staten. Dit vijfde deel is met 80 pagina's een dubbeldikke afsluiter, verpakt als rechtbankdrama. "Het is zover: Joshua Logan moet op een gewichtig proces rekenschap geven voor zijn vermeende aanslag die het leven kostte aan 508 getrouwen van de New Yorkse, Democratische politica Jessica Ruppert. Het proces-Logan is het langst verwachte proces van de amper begonnen eenentwintigste eeuw. Terwijl zijn advocaat elke verklaring tegen de beklaagde in vraag stelt en tegenspreekt om een 'gerede twijfel' te bekomen, bereiden zijn tegenstanders, tot op het allerhoogste niveau, hun tegenzet voor. Het verdict van de rechter wordt verwacht op 11 september 2001..."

De Reis van Abel is een nieuwe strip van Bruno Duhamel op scenario van Isabelle Sirvan. Eigenlijk is het een ouder verhaal dat na het succes van zijn albums De Terugkeer, Nooit en #nieuwcontact_ opnieuw werd uitgebracht. De voorstelling: "In Reclesme, een dorpje in hartje Frankrijk, woont Abel in zijn eentje met zijn hond, twee koeien en een kudde geiten. Hij heeft het dorp nooit verlaten. Hij droomde echter zijn hele leven om de wereld rond te reizen en hij stelde zich verre reizen voor. In september, en ondanks zijn leeftijd, beslist Abel om naar Ethiopië te vertrekken."


Lucienne
Boes integraal 11
Eerder aangekondigd, maar inmiddels uitgesteld naar oktober: het one-shot Lucienne of de Miljonairs van La Rondière, een plattelandsvertelling van Aurélien Ducoudray als hommage aan zijn grootouders, getekend door een van zijn vaste tekenaars: Gilles Aris (De Ballade van Dusty). "Lucienne en Georges zijn twee zeventigers die in het plattelandsdorpje La Rondière wonen. Daar herstelt George zijn onverzettelijke tractor en Lucienne zorgt voor de dagelijkse karweitjes. Ze sponsoren overal ter wereld achtergestelde kinderen, wat het rouwen om hun enige zoon een beetje verzacht. Nadat de postbode Lucienne een brief bezorgt met de boodschap dat zij de grote winnaar is van de wedstrijd van winkelketen Outillor, wordt haar leven op zijn kop gezet. Beeld je eens in, met de eerste prijs van 200.000 euro kan ze eindelijk overal ter wereld behoeftige kinderen sponsoren..."

In oktober staat ook de elfde integraal van Boes gepland. De inhoud ervan verschijnt in januari in de twee softcoverdelen 21 en 22.

(Bron:
Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het najaar van Uitgeverij HUM!
07/09
TOP
Inspecteur Bayard 5
KortomUitgeverij HUM! meldt dat een tweede album van Inspecteur Bayard naar de drukker is. Het hardcoveralbum verschijnt in oktober. Net zoals bij het eerste album krijgen kopers die zich voor dit album hebben ingetekend (bijvoorbeeld bij hun stripwinkelier) een extraatje: een gratis kort verhaal van vier pagina's dat indertijd als aankondigingsverhaal in het tijdschrift Astrapi verscheen voor het album De Draken van de Duivel, het langere verhaal dat in oktober uitkomt. Deze gratis bonusuitgave zal enkel bij de eerste uitzet (de eerste levering aan stripwinkels) verkrijgbaar zijn. Bestel alvast je exemplaar bij je winkelier om van een album mét extraatje verzekerd te zijn. Het is de bedoeling dat er bij elk van de te verschijnen albums telkens een gratis bonus beschikbaar zal zijn.
De inhoud van De Draken van de Duivel: "In het dorp Vauvert doemen duivelse verschijningen op, voorafgegaan door klokgelui. Oplettende lezers kunnen zelf aanwijingen voor het onderzoek opsporen."

En Uitgeverij HUM! blijft zijn trouwe lezers belonen. Net als twee jaar geleden met het Tex Willer-album Rio Quemado het geval was, mogen stripspeciaalzaken opnieuw een gratis album weggeven aan hun klanten, bij voorkeur bij aankoop van strips uit het fonds van Uitgeverij HUM!. Daar moeten de winkeliers trouwens zelf geen enkele cent voor betalen. Het gratis album van dit jaar is Kortom, een verzameling van zes korte verhalen uit Pilote door Fred, de auteur van Philemon.

Van Fred zal begin 2021 een nieuw one-shot in vertaling verschijnen. Het Laatste Beeld gaat letterlijk over het laatste beeld dat men te zien krijgt wanneermen sterft. "Wat is het laatste dat je zult zien? Welk beeld blijft er op je netvlies gebrand als je aan de grote reis begint? Nee maar... er is zelfs een winkel die Het Laatste Beeld heet, en in de etalage ligt... niets."


Tex Willer 9
Tex Willer Classics 14
Van de reeks Tex Willer in kleur komt in november het achtste deel uit met de titel Hinderlaag in Sulphur Springs door Giovanni Ticci en Gianluigi Bonelli. Daarin komen bloeddorstige Apachen, louche Mexicanen, illegale wapenhandelaars en woeste natuur voor. En daartegenover natuurlijk de sterke arm van de wet: ranger Tex Willer en zijn trouwe compagnons. Het album kost een euro meer dan de vorige albums, maar daar krijg je deze keer wel 80 pagina's leesplezier voor in de plaats van de gebruikelijke 48 pagina's.

Ook van de dikke zwart-witreeks Tex Willer Classics verschijnt met Seminoles een nieuw deel, nummer 14 in de reeks, door Lucio Filippucci en Gino D'Antonio. "Al sinds mensenheugenis leven de Seminole-indianen in wat nu Florida heet. Met de komst van kolonisten groeien de spanningen. Tex moet indiaan Ochala — verdacht van moord op een veeboer — overbrengen naar een Texaanse rechtbank. Ochala wordt echter bevrijd door zijn bloedbroeder Longknife. Nu moet Tex achter twee man aan... in een gebied vol mangroves en bayous."


Junk 1
Junk 2
Nog een western is het tweeluik Junk, door Brüno (Tyler Cross) en Nicolas Pothier (Ratafia, Walhalla). "De beruchte bende van vroeger is weer bij elkaar. Grijs, bijziend, ziekelijk en stram. Gedreven door het bericht van de ouwe bendeleider Hank Williams dat hij na al die jaren alsnog te weten is gekomen waar de schat van de geconfedereerden zich bevindt. De onderneming is best zwaar voor de duidelijk ouder geworden outlaws. Daar komt nog bij: er zijn kapers op de kust."


Kitty Beaufort 2
Charley's Oorlog 6
De toekomst van de detectivereeks Kitty Beaufort, een hommage aan de reeks Guus Slim, is onzeker na het faillissement van de Franse uitgeverij Éditions du Long Bec. Uitgeverij HUM! kan ons nog wel de vertaling van de twee kortere verhalen in deel 2, Wierook en Jazz, verzekeren. "Onze jonge politie-inspecteur bijt zich in dit album vast in twee pittige zaken. Een eeuwenoud kerkelijk raadsel en... moord in een jazzkelder. Natuurlijk staat Kitty haar mannetje, maar naast de misdaad moet ze het ook regelmatig opnemen tegen haar betweterige collega inspecteur Pluimvé. Die heeft zo zijn eigen inschatting over hoe de politie te werk moet gaan en vooroordelen over wie in aanmerking komt als verdachte."

Charley's Oorlog deel 6 zal niet meer dit jaar verschijnen, maar schuift door naar januari 2021. We zijn inmiddels aangekomen in het jaar 1917 in de Westhoek. "Charley Bourne graaft mee in de mijngangen waarmee de geallieerden in 1917 de Duitse linies willen opblazen. De Mijnenslag bij Mesen is de opmaat van de Derde Slag om Ieper. Zeven mijnen gaan gelijktijdig de lucht in, tot in Londen wordt de klap gehoord. Na de eerste terreinwinst loopt de slag hopeloos vast in de modder van Passendale."


Eden
De Man die Chris Kyle Vermoordde
Met Uitgeverij HUM! blikken we ook al even vooruit naar nieuwigheden in 2021. André Taymans (Caroline Baldwin) vervoegt de catalogus met het avontuurlijke Eden. Dit wordt een trilogie in softcover met een nieuwe heldin die we ook nog zullen terugzien in een crossoveralbum met Caroline Baldwin, een volgend project van Taymans.

Van het auteursduo Brüno en Fabien Nury, die samen Atar Gull en Tyler Cross maakte, komt het one-shot De Man die Chris Kyle Vermoordde in 2021 uit. Chris Kyle was een Amerikaanse sluipschutter voor Navy SEAL die in zijn eentje meer dan honderdvijftig doelwitten uitschakelde in actieve dienst, een record. Clint Eastwood wijdde de film American Sniper aan hem. Kyle werd zelf neergeschoten door een veteraan van het U.S. Marine Corps. Over die man brengen Brüno en Nury een portret.
Uitgeverij HUM! zal het wellicht in twee hardcoveralbums uitgeven. Dat is nog niet beslist.
(Bron:
Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ekhö - De Spiegelwereld 10 in China
07/09
TOP
Ekhö 10In november verschijnt in het Frans deel 10 van Ekhö - De Spiegelwereld. Deze keer vinden we Fourmile terug in een fantasyversie van Peking. Daar gaan Fourmile, Youri en Sigisbert nieuwe circusartiesten rekruteren voor een volgende grote show op Broadway. Om de beste kandidaten te vinden, moeten ze naar een shaolinklooster en die kandidaten moeten nog wel overtuigd worden om een reis te ondernemen tot Tibet. Verder komt er een spook in voor, een driehonderd jaar geleden begonnen spelletje en de onthulling van een verbazingwekkend geheim.
(Bron:
Soleil / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips