StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 26 juli:
Ballon Comics in september en oktober
Blloan in september en oktober
Casterman in september en oktober
Dargaud in september en oktober
Dark Dragon Books in september en oktober
Dupuis in september en oktober
Glénat in september en oktober
Le Lombard in september en oktober
Saga Uitgaven in september
Het najaar van Uitgeverij L
Laatste deel Terug naar Aldebaran
Blake en Mortimer in de komende paar jaar
Nieuw voorsmaakje van De Schorpioen 13
Alternatieve cover voor potloodeditie van Murena 11
Moulinsart verklaart oorlog aan Syldavië


Updates van 20 juli:
Selkielegende in Thorgal 38
Silvester in augustus en september
Uitgeverij Personalia lanceert stripmaandblad voor de jeugd
Blacksad 6 in 2021, deel 7 in 2022
Hoge verwachtingen voor Kuifje-origineel
Hommageartbook met Natasja en Rubine
RoaRrr Uitgeverij pikt westernreeks Stern op
Voorsmaakje van De Schorpioen 13
Paul Teng al goed opgeschoten met deel 2 van Sioban-cyclus
Artbook Frank Pé in oktober
Milo Manara's affiche van stripverfilming The Old Guard
Luc Besson zoekt geld voor tv-reeks van Isabelle Avondrood


Updates van 12 juli:

De cover van Blake en Mortimer 27
Tweede set ex librissen voor luxe van Suske en Wiske: De Blauwe Reeks integraal 2
Murena 11 in het najaar
Juliette uit Ze Noemden Hem Rooie heldin in nieuw verhaal
Herdrukken voor Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1 en 2
Drie nieuwe albums voor collectie Kijk en Lees
De toekomst van Leo's Aldebaran
Wynona door Hans Van Oudenaarden
Malgré Tout, een soloproject van Jordi Lafebre
Charel Cambré illustreert volgende BIFFF-affiche
Atom Agency 2 dit najaar
Uitstel voor De Oorlog Winnen 3
Stern 4 opnieuw zonder vertaling
Nieuwe editie van Franse stripcatalogus BDM

Updates van 5 juli:

Uitgeverij L in augustus en september
Idefix krijgt eigen stripverhaal
Coverontwerp USS Constitution 2
Het leven van Antoine de Saint-Exupéry, geïllustreerd door Romain Hugault

Updates van 1 juli:

De Blauwbloezen 65 door Jose Luis Munuera en Béka
Complete reeks Malefosse bij Daedalus
Dit najaar bij Standaard Uitgeverij
Dit najaar bij Matsuoka
Little Nemo-hommage door Frank Pé
Govert Suurbier integraal
XIII in het Witte Huis
De Rode Ridder in het Engels
Coverontwerp De Schorpioen 13
Wereldrecord voor een origineel van André Franquin
De Koorts van Urbicande in kleur
De Smurfen-strips voor jonge lezertjes
De Amerikaanse Burgeroorlog door de ogen van Steve Cuzor
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Ballon Comics in september en oktober
26/07
TOP
Lotta 1
Almaar meer stripverhalen uit het Nederlandse meidenblad Tina raken opnieuw uitgegeven in album nadat het ter ziele gegane Strip2000 het een tijdlang probeerde. Bij Syndikaat verschijnen albums van Brugpieper Roos Vink, bij Uitgeverij Personalia Noortje en Prinses Simone, Uitgeverij L maakte van Suus & Sas weer een albumsucces en in september stoot Marloes de Vries' Lotta door naar Ballon Comics. Een voorstelling van deel 1: "Lotta houdt zielsveel van haar papa en haar zusje. Sinds de dood van haar mama, redden ze het met hun drietjes. Ook oma Toeps en Lotta's beste vriendin, Bien, hebben een speciaal plekje in haar hart. Samen met deze vrolijke bende beleeft Lotta elke dag kleine en grote avonturen. Lotta is een meisje dat net ietsje anders in het leven staat dan andere meisjes. Ze is een beetje jongensachtig en soms ook wat onhandig, maar zijn we dat niet allemaal? Maak kennis met Lotta, een prettig gestoord rolmodel waarin elk kind zich zal herkennen."

Jommeke deel 300 was niet het feestelijke album volgens de traditie van de jubileumalbums van Jef Nys en zijn opvolgers. Dat wordt met deel 301, Feest in Zonnedorp, ingehaald. "Driehonderd Jommeke-albums, dat vraagt om een uitbundig feest, zou je denken! Maar in Zonnedorp is iedereen het jubileum van de beroemdste inwoner helemaal vergeten... of toch niet? Mie Gazet wil een groot verassingsfeest organiseren met het hele dorp en heel veel figuren uit de voorbije driehonderd Jommeke-avonturen. Het wordt een ware volkstoeloop in Zonnedorp, maar natuurlijk loopt niet alles van een leien dakje. "


Bff's 10
De Smurfen en het Verloren Dorp 2
Nog meer meisjesplezier is er met BFF's deel 10 waarin ook een feestje wordt georganiseerd. "De grappige, knorrige of knettergekke vriendin... Welke BFF ben jij?! Geheimzinnigheid troef bij de BFF’s. Iedereen werkt mee aan een knalverjaardag voor Jess. En Jess mag natuurlijk niets te weten komen, anders valt het feestje in het water. Maar het is verrekt lastig om niets te zeggen als je elkaar normaal alles toevertrouwt. Maar als je als BFF geen geheim kunt bewaren, waar gaat de wereld dan naartoe?"

Nu Ballon Comics bij de groep Standaard Uitgeverij hoort, heeft De Smurfen-spin-off De Smurfen en het Verloren Dorp een nieuw plekje gekregen om verder vertaald te worden. In deze reeks zijn de smurfinnetjes die voor de animatiefilm De Smurfen en het Verloren Dorp uit 2017 zijn gecreëerd de hoofdrolspelers. De inkleuring en beeldregie wijken af van de hoofdreeks. De kwaliteiten zijn gelijk. In het Frans bestaan al drie albums, in oktober volgt de vertaling van deel 2. "De rivier bij het verloren dorp van de meisjes is plots opgedroogd. Samen met Potige Smurf, Brilsmurf en Klungelsmurf gaan een paar van de meisjes op onderzoek naar de oorsprong van dit fenomeen. Wat zullen ze ontdekken? Welke nieuwe dreiging hangt er boven de groep? Kom het grootste gevaar niet van de intimiteit die groeit tussen Smurfbloesem en Smurfstorm?"

(Bron: Ballon Comics
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blloan in september en oktober
26/07
TOP
Licht
Keizerin Charlotte 2Na Zon komt Licht en samen maakt dat Zonlicht, oftewel het complete tweeluik van Wilbert van der Steen. Licht is dus het vervolg op Zon. Het verschijnt op 2 september bij Blloan. Zon won de Willy Vandersteenprijs voor beste album in 2017. Daarna tekende Wilbert naarstig aan geïllustreerde jeugdboeken en het 88 pagina's tellende Licht. De inhoud: "De voortvluchtige Lucien strandt in een circus aan de andere kant van het land, waar niemand hem vragen stelt over waar hij vandaan komt. Hij mag er aan de slag als manusje-van-alles en wordt met open armen ontvangen door de circusfamilie. Behalve Ritus, die mag Luc niet. Hij doet er alles aan hem in diskrediet te brengen bij Bernt, die de jongen in zijn armen heeft gesloten. Wanneer Ritus een krant uit het Noorden vindt, met Lucs foto op de voorpagina, heeft hij de geknipte aanleiding om de jongen te chanteren..."

Een album waar we ook naar uitkijken is het vervolg van de trilogie Keizerin Charlotte, waarmee Matthieu Bonhomme en Fabien Nury hoge ogen gooiden. Dat vervolg is lekker 80 pagina's dik. "Sinds haar huwelijk met Maximiliaan van Oostenrijk valt Charlotte van de ene desillusie in de andere. Haar huwelijksleven is een flop, dus ze zet alles op alles om de kroon van Mexico te veroveren. Als het keizerlijke paar aankomt in Veracruz, treffen ze er een bloedeloos land aan waar de strijd nog hevig woedt. De plaatselijke elite is vastbesloten te profiteren van het zwakke karakter van Maximiliaan om hun belangen te verdedigen. Maar Charlotte wil maar één ding... haar keizerrijk."

(Bron: Blloan
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Casterman in september en oktober
26/07
TOP
De Wolf
Van Jean-Marc Rochette kwam nog maar pas een integraal uit van drie oudere verhalen van De IJstrein oftewel Snowpiercer die hij tekende. Met het recentere one-shot De Wolf stond hij maandenlang in de Franse verkooplijsten. In september publiceert Casterman de vertaling. "Hoe moet de mens zich verhouden tegenover het dierenrijk? Rochette situeert zijn verhaal in het hart van het Massif des Écrins, in de vallei van de Vénéon. Een grote witte wolf en een herder gaan een hevige strijd aan, tot aan hun limieten, voor ze het op een akkoordje gooien en een manier vinden om samen te leven. Rochette bezingt het hooggebergte, de schoonheid en het geweld; de inzet en de nederigheid die het leven daar van je vraagt. Hij probeert ook, door de fictie, een uitweg te vinden uit het eindeloze conflict tussen twee valabele standpunten: de herders die het leven van hun dieren willen beschermen en de natuurparken die bedreigde diersoorten willen redden."


Nestor Burma 14
Lefranc 31
Nestor Burma deel 14 en Lefranc deel 31 hebben we vorige keren al kunnen voorstellen. Hier vind je nog de korte inhouden.

Over Nestor Burma deel 14: "Chantage en inbraak gaan niet altijd goed samen! Parijs, zomer 1955. Burma wordt tegelijk ingeschakeld door twee klanten uit het 14e arrondissement. De ene, Ferrand, een medegevangene van tijdens de oorlog, roept de hulp van de detective in om een reeks inbraken te onderzoeken. De andere, Gaudebert, een rijk burgerman, wil achterhalen wie hem chanteert. Op het eerste gezicht hebben de twee affaires niets met elkaar gemeen. Maar toeval bestaat niet en 'Dynamite' Burma ontdekt al snel dat alle sporen leiden naar de beruchte Ratten van Montsouris, een inbrekersbende die gespecialiseerd is in Parijse kelders."

Over Lefranc deel 31: "Op vakantie in de Elzas leren Jean-Jean en Lefranc Eline Van Dijck kennen. In Zuid-Afrika baat haar vader safaripark Van Dijck uit, een veilige thuishaven voor vele wilde dieren en een trekpleister voor nieuwsgierige en avontuurlijke toeristen. Maar de laatste tijd gebeuren er vreemde dingen in zijn domein: er worden dieren dood aangetroffen en er komen steeds minder toeristen. Na een lange dag op de ski’s worden Jean-Jean en Lefranc gewekt door geschreeuw: Eline is ontvoerd. Waarom is dit jonge meisje in volle Apartheidscrisis ontvoerd? Wie heeft het op Geert Van Dijck gemunt?"

(Bron: Casterman
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dargaud in september en oktober
26/07
TOP
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 1
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 1
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 1
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 1
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 1
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 1
Op 2 september verschijnt deel 1 van De Nieuwe Avonturen van Roodbaard. Het album met de titel Gehangen maar niet Dood is de start van een gloednieuw tweeluik, voortaan getekend door Stefano Carloni (De Vorsers) op scenario van Jean-Charles Kraehn (Tramp, Gil St-André, De Onthoofde Arenden). Het album van 56 pagina's verschijnt bij Dargaud in zowel softcover als een hardcover op een kleinere oplage. Je weet wat die hardcover inhoudt: nu bestellen of je kan ernaar fluiten, tenzij je nodeloos te veel betaalt omdat ze worden achtergehouden door verkopers die niet denken aan langetermijnrelaties met hun klanten.
Door het mooie tempo dat Sherpa erop nahield om de complete reeks sinds 2013 als een integrale reeks uit te geven (de spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard volgt in 2021), valt het minder op dat het nieuwe tweeluik een comeback betekent na maar liefst zestien jaar afwezigheid van de piraat op de zeven zeeën. Als het tweeluik aanslaat, volgen er uiteraard meer albums.
De voorstelling van Dargaud over Gehangen maar niet Dood: "Roodbaard, Eric, Baba en Driepoot zijn nu kaapvaarders voor de koning. Ze gaan op jacht naar ‘het Spook’, een mysterieuze piraat die de planters van Pamticoe Sound afperst. Er ontspint zich een dodelijke kaapvaart tegen een gewetenloze tegenstander... Jean-Charles Kraehn en Stefano Carloni zorgen met dit verhaal voor een terugkeer door de grote poort voor Roodbaard. Met dit eerste deel van een tweeluik vinden ze het perfecte evenwicht tussen een respectvol eerbetoon aan de scheppers, Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon, en de noodzakelijke modernisering van de mythe!"


Overlevenden integraal
Yasmina 1
Later dit jaar sluit Leo de cyclus Terug naar Aldebaran af met het derde deel (zie dit bericht). Overlevenden was een zijstapje in De Werelden van Aldebaran met allemaal andere personages. Van die cyclus komt in oktober een integrale editie uit. "Een groepje kolonisten dat vertrok van planeet Aldebaran, wordt wakker in hun ruimteschip. Ze ontdekken dat ze de enige overlevenden zijn. In een opgenomen bericht deelt de commandant van hun schip hun mee dat alle andere passagiers gestorven zijn. Willen ze overleven, dan moeten ze zich organiseren. Over de nieuwe planeet hangt een constante dreiging die vooral uitgaat van vreemde wezens die even vijandig als onzichtbaar blijken. Manon, een jonge vrouw, neemt het voortouw. Onder haar kordate leiding trekken de kolonisten op ontdekking..."

Yasmina uit het felgesmaakte one-shot Yasmina & de Aardappeleters van Wauter Mannaert zien we terug in een heuse stripreeks. De lancering is een paar keer uitgesteld, maar nu zou het er toch van komen in september. "De elfjarige Yasmina woont samen met haar papa in een klein appartementje in de stad. Met zijn baantje in de frituur verdient papa maar net genoeg om de huur en de rekeningen te betalen. Geld voor eten is er niet. Gelukkig is Yasmina een vindingrijke foodie. Ze plukt kruiden in het wild en krijgt elke dag verse groenten toegestopt van haar vrienden van de volkstuintjes. Komt ze nog iets te kort? Dan 'leent' ze het wel van de excentrieke bovenbuurvrouw. Met dat alles tovert ze elke avond een vijfsterrenmaaltijd op tafel."

(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books in september en oktober
26/07
TOP
Batman: Damned 1
Batman: Damned 2We hadden al aangekondigd dat Dark Dragon Books dit najaar ook strips van DC mag vertalen naast comics van Marvel die de Nederlandse uitgeverij al in vertaling uitgeeft. Het gaat hierbij om complete verhalen en minireeksen, geen verhalen uit langlopende reeksen of complexe cross-overs. Een van de belangrijkste superhelden van DC is Batman. En van die held mogen we ons dit najaar aan vier albums verwachten.

In oktober staan de eerste twee delen van Batman: Damned gepland. De softcoveralbums van 56 pagina's zullen 9,95 euro kosten of je kan ze samen als premiumpakket kopen met een totemdisplay en een artprint tegen 24,95 euro. Deze minireeks zal in drie delen verschijnen. Het is getekend door Lee Bermejo die al Batman-verhalen zoals Absolute Luthor / Joker, Joker en Noël op zijn naam heeft staan. Het scenario is van de hand van Brian Azzarello met wie Bermejo het Before Watchmen-album over Rorschach heeft gemaakt en de voornoemde Batman-titels Absolute Luthor / Joker en Joker. Azzarello is tevens de scenarist van onder meer 100 Bullets, Superman for Tomorrow, Wonder Woman en vele andere producties.
Het verhaal van Batman: Damned: "De Joker is dood. Daarover is iedereen het eens. Maar was het Batman die eindelijk zijn nek omdraaide of spelen er andere duistere machten een rol in Gotham City? Dat is nog altijd een mysterie. Gelukkig is Batman 's werelds beste detective. Batman kan zich er alleen niets van herinneren. En hoe dieper hij graaft in zijn geheugen, hoe meer hij twijfelt aan alles wat hij ontdekt. Hij heeft hulp nodig en aan wie kan hij dat beter vragen dan John Constantine? John is gek op raadsels… maar het probleem is dat hij ook gek is op spelletjes. Spelletjes met anderen. Samen met John duikt Batman in de schimmige onderwereld van Gotham. Wie heeft Joker vermoord? Het antwoord zal Batman niet bevallen…"

Batman: Damned 1
Batman: Damned 1
Batman: Damned verscheen in 2018 onder DC's Black Label. Er was veel om te doen omdat Batmans blote piemel in een prent was te zien, weliswaar in heel veel tegenlicht en slechts met een lichte contour zichtbaar. Toch werd het plaatje na de eerste druk en voor de digitale verkoop bijgewerkt, zeg maar gecensureerd. Tegen brutaal geweld geen bezwaar, tegen een streepje bloot, ho maar! In bovenstaande afbeeldingen zie je het plaatje voor en na de ingreep... tenzij het contrast van je scherm te donker is.


Batman: White Knight 1
Batman: White Knight 2
Van het driedelige Batman: White Knight verschijnen de eerste twee, extra dikke delen (80 pagina's) in september in softcover tegen 9,95 euro per deel. Een pakket van beide delen met totemdisplay en artprint haal je in huis voor 24,95 euro. Sean Murphy is er de auteur van. RW Uitgeverij vertaalde eerder het door hem getekende The Wake. Batman neemt het hierin op tegen Joker. "Het onmogelijke is gebeurd: de gestoorde Joker is genezen. Zijn alter ego Jack Napier gaat de strijd aan tegen het onrecht in Gotham City, tegen de corruptie bij de politie... en tegen Batman. Is Batman een gevaar voor de stad? Moet hij ter verantwoording worden geroepen? En is de politie niet te afhankelijk geworden van de duistere ridder? Samen met zijn partner Harley Quinn legt Napier de gevestigde orde van Gotham het vuur aan de schenen. Het is het begin van een politieke kruistocht die hem tot held van het volk maakt. Maar Batman geeft zich niet gewonnen en Napiers verleden als Joker blijft hem achtervolgen."


Spider-Man Life Story 1
Spider-Man Life Story 2
Spider-Man Life Story, een voortreffelijk onthaalde minireeks van Mark Bagley en Chip Zdraksy, gaat uit van het idee dat Spider-Man in zijn bijna zestigjarige bestaan zelf ook zo oud werd doorheen de jaren. In de voor de Nederlandse markt in drie delen opgesplitste verhaal krijgen we een terugblik op zijn leven, van de jaren 1960 tot nu, soms tegen historische achtergronden zoals de Vietnamoorlog en met de meeste markante gebeurtenissen uit de vele comics. Dit najaar komen de eerste twee delen uit die samen de jaren 1960 tot 1990 bestrijken.


Death of Wolverine 1
Death of Wolverine 2
Death of Wolverine is een compleet tweeluik van Steve McNiven en Charles Soule dat in september wordt verwacht. Bij de twee albums van 72 pagina's horen heel wat bonuspagina's. En dit is het verhaal: "Aan alles komt ooit een eind, zelfs aan het levensverhaal van een legendarische held. En voor Logan, de eeuwenoude mutant die beter bekend is als Wolverine, is dat einde nu in zicht. Zijn genezingsgave heeft hem in de steek gelaten en dat leidt tot een van de belangrijkste verhalen in de geschiedenis van de X-Men. Wie zit er achter de huurlingen die de jacht op Logan hebben geopend? Vindt Logan antwoord op zijn vragen voordat zijn lichaam het begeeft? Is dit... de dood van Wolverine?"


Black Widow
Black Panther
Uit de Marvel-stal haalt Dark Dragon Books het complete verhaal Itsy Bitsy Spider van Black Widow van wie een film op stapel staat. Het album is getekend door J.G. Jones (Strange Fruit) en Devin Grayson. "Natasha Romanov heeft altijd al een avontuurlijk leven geleid. Eerst was ze een spion voor de Sovjet-Unie, vechtend aan de frontlinie van de Koude Oorlog. Daarna liep ze over naar het westen en werd uiteindelijk een superheld en een Avenger. Ze heeft een reputatie opgebouwd als echte professional: ze is zo efficiënt en dodelijk als de spin waaraan ze haar codenaam ontleent. Maar nu komt aan haar tijd als Black Widow misschien wel een einde. Yelena Belova is de beste leerling van de Red Room sinds Natasha en ze vindt dat zij de titel ‘Black Widow’ meer verdient dan de vrouw die in haar ogen het vaderland heeft verraden. Yelena wil haar tegenhanger uit de weg ruimen en daarvoor gaat niets haar te ver. De twee Black Widows bevechten elkaar over de halve wereld, van de straten van New York tot de woestijn in het Midden-Oosten. En wie staat nog overeind als straks de rook is opgetrokken?"

De vierdelige minireeks Black Panther: Volk in Opstand verschijnt in oktober als een collector's pack met sleeve.


Chito Grant
The Red Clay Chronicles
Dark Dragon Books houdt van westerns. We zien er elk kwartaal wel opduiken. Sommige titels zijn al ouder, maar raakten toen nooit vertaald. De trilogie Chito Grant bijvoorbeeld dateert van 2004-2008. De auteurs zijn inmiddels gekende namen in het stripwereldje. Tekenaar David Étien brak door met de detectivereeks De Vier van Baker Street, tekende de Robbedoes-spin-off Rommelgem en nam de bekende fantasyreeks Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht over. Scenarist Jean-Blaise Djian schreef onder meer De Grote Dode in samenwerking met Régis Loisel, Liberty Bessie, De Minderbroederschool en voor Étien De Vier van Baker Street. Dark Dragon Books bundelt in september hun vroegere samenwerking Chito Grant in een integrale hardcover van 144 pagina's die 29,95 euro zal kosten. Er zal ook een voordeelpakket te koop zijn met Chito Grant en de twee even dikke delen van de westernreeks Rio die je samen kan kopen voor 59,95 euro (2 + 1 gratis eigenlijk). Het verhaal: "De eenogige Chito Grant heeft nog een openstaande rekeningen in Gila Bend. Deze stad heeft zijn adoptievader, zijn enige familie, weggehaald. Hij is voor niemand bang, zelfs niet voor de aantrekkelijke Texas Taylor die de stad regeert. En aangezien Chito een opvliegend humeur heeft, jaagt hij iedereen snel tegen zich in het harnas... Tenzij het hem om andere redenen te doen is en de banden tussen hem en deze stad uiteindelijk complexer blijken te zijn dan verwacht. Gelukkig is er Sam: aanvankelijk nors en knorrig, raakt de oude man gehecht aan de vreemdeling."

Een andere western is het eveneens 144 pagina's tellende The Red Clay Chronicles, een wraakverhaal. "Kansas, 1854. Een kind weet te ontsnappen aan het bloedbad dat zijn familie uitmoord, uitgevoerd door een bende desperados. Hij wordt opgenomen door de Comanches terwijl hij ronddwaalt, uitzinnig, midden in het bos. Hij wordt een volwaardig lid van de stam, getraind om te doden. Zijn naam is Red Clayen en als kind neemt hij al deel aan ongelooflijk gewelddadige aanvallen. Zijn witte huid is een troef om in vijandelijk gebied te infiltreren. Maar nadat hij een man is geworden, bereidt Red Clay zich voor om naar Texas te vertrekken om daar deel te nemen aan de Indiase oorlogen tegen de Verenigde Staten en Mexico. Maar voordat hij zich van de overwinning van de Comanche-natie kan verzekeren, heeft hij een nog een oude schuld te vereffenen."


Fee en de Tedere Robots
De Nieuwe Wereld
Dark Dragon Books pikt de in vertaling onvolledige steampunktrilogie Fee en de Tedere Robots op. Deel 1 verscheen in 1997 in het Nederlands bij Casterman, maar verslofte het daarna om de delen 2 en 3 uit 2000 en 2003 te vertalen. Tekenares Béatrice Tillier maakte daarna grote sier met Het Maagdenbos en haar cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten waaraan ze nog steeds werkt. Deel 3 werd niet door haar getekend, wel door Frank Leclercq (Agatha Christie, Biggles, Dossiers van de Tweede Wereldoorlog, Simon Hardy). Jim — jawel, de man van Een Nacht in Rome — schreef deze trilogie onder zijn andere pseudoniem Téhy. Dark Dragon Books brengt de trilogie in september uit als een 144 pagina's tellende hardcoverintegraal die 29,95 euro zal kosten. Alleen bij de eerste uitzet (dus niet bij bijkomende bestellingen) zal een artprint zitten. Een voorstelling: "Carlotta, een enorme uitgestrekte megalopolis gebouwd op de flarden van de oude wereld, is een ijzige wereld waar de haat tegen mensen wordt gehandhaafd door een gevallen keizer. In dit onstabiele en gewelddadige universum ontvouwt zich een liefdesverhaal tussen een automaat genaamd Jam en een fee die nog niet is afgemaakt door de maker ervan. Twee denkbeeldige helden die al eeuwen van elkaar houden en die er alles aan zullen doen om zichzelf te vinden en tegelijkertijd de zuiverheid die ze in zich dragen te behouden."

Bij Dargaud stellen we De Nieuwe Avonturen van Roodbaard voor, getekend door Stefano Carloni. Toeval bestaat niet, want bij Dark Dragon Books verschijnt een oudere titel waaraan hij zijn medewerking verleende. De Nieuwe Wereld kwam oorspronkelijk in het Frans uit als een tweeluik op scenario van François Armanet en Jean Helpert. Deel 1 is getekend door Xavier Coyère en deel 2 door Carloni. Dark Dragon Books bundelt beide delen in september in een hardcoverintegraal van 112 pagina's (24,95 euro). Het is een aanrader voor geschiedenisliefhebbers. Het verhaal: "In de zestiende eeuw werd een jonge Spaanse priester door de paus naar de Nieuwe Wereld gestuurd om indianen te bekeren. Hij reist naar Apachegebied vergezeld door een vrijgelaten zwarte slaaf en een Azteekse prinses. Ze worden achtervolgd door een bloeddorstige bende die vastbesloten is de prinses terug te halen. Zij was immers uitgehuwelijkt aan een van de wrede bruten."


Blue Note
Viravolta 2
Blue Note is een prachtig geschilderd one-shot over de laatste uren van de Amerikaanse drooglegging. Het is een bikkelhard gangsterverhaal van 144 pagina's door Mikaël Bourgouin (Codex Angelicus) en Mathieu Mariolle (De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor en William Adams, Samoerai). "De drooglegging in de jaren 1930. Jack Doyle heeft gezworen om geen voet meer in de ring te zetten en niet meer voor geld vechten. Alcohol, gangsters, 'gangreen' zoals hij het zelf noemt, het is allemaal voorbij! Het verleden blijft echter aan zijn huid plakken. En voor één gevecht, slechts één, dompelt Jack zich weer onder in de buik van een stad waar hij net zoveel van houdt als hij er een hekel aan heeft. Want New York heeft de onweerstaanbare charme van de 'speakeasy feestjes', waar je kunt toasten tot het ochtendgloren en de mooie vrouwen aan je voeten liggen. Waar je dronken wordt op het ritme van de jazzmelodieën gespeeld door de beste muzikanten van het moment..."

Van het prima onthaalde Viravolta hadden we eerlijk gezegd een langer lopende reeks verwacht, maar met deel 2 is het al afgelopen. In september komt het vervolg en slot van het tweeluik uit.


Jim Hawkins 2
El Libertador!
Een piratenreeks met vermenselijkte dieren in de hoofdrol, aangenaam geschilderd door Sébastien Vastra. Daar gaan we voor zitten. In oktober komen de eerste twee delen uit van Jim Hawkins, een reeks die in drie delen zal verschijnen. " Een toekomst als keukenbediende en een familieherberg als erfenis. Maar Jim Hawkins ziet zijn toekomst veel liever op zee. Hij heeft wel wat hulp nodig hebben van het lot of Bill Bones, die oude zeewolf die net met zijn kostbare kaart is aangemeerd, om Jim in een wervelwind van avontuur te storten. Maar als er iets gevaarlijks is in deze wereld, dan is het wel om een fortuin op papier te hebben..."

El Libertador! is een minder bekende strip van scenarist Frank Giroud (De Tien Geboden) voor tekenaar Javi Rey, van wie Dark Dragon Books al Violette Morris uitgeeft. het complete verhaal telt 112pagina's en verschijnt in hardcover. "Juli 1808. Joseph Bonaparte, de broer van Napoleon, wordt tot koning van Spanje benoemd. In Andalusië is de opstand in volle gang. Àngel Talavera, een eenvoudige boerenzoon die zijn uitzichtloze situatie heeft weten te ontvluchten, leidt het verzet tegen de indringer, vechtend aan de zijde van de aristocratie. Maar deze vergeet niet dat er geen blauw bloed door zijn aderen stroomt en weigert hem als een van hen te beschouwen. Zijn hart wordt verscheurd tussen twee vrouwen, de ene strijdend aan zijn zijde, de andere dochter van een Spaanse edelman. Zijn militaire successen en moed leveren hem in de ogen van het volk de bijnaam 'El Libertador' op. Ondanks de wind van vrijheid en gelijkheid die over het land lijkt te waaien, moet Àngel oppassen dat hij geen instrument wordt van de Spaanse macht. maar het grootste gevaar schuilt in het geheim van zijn afkomst."


Jazz Maynard 1
Jazz Maynard 2
Zoals eerder aangekondigd pikt Dark Dragon Books de reeks Jazz Maynard op na de eerste cyclus die door Blloan in een integrale editie werd vertaald. Daarna verschenen meer albums, maar geen vertalingen meer. Dark Dragon Books geeft de hele reeks (opnieuw) uit in softcoveralbums, in september te beginnen met de delen 1 en 2. "Na 10 jaar ballingschap in New York keert de bad motherfucker Jazz Maynard terug naar Barcelona. Hij ontving een wanhopige brief van zijn zus Laura. Zij wordt door haar drugsverslaving in een zeer onfris prostitutienetwerk gevangen gehouden waarbij ook minderjarigen worden misbruikt..."


Segmenten 1
Segmenten 2
Tijd voor wat sciencefiction. Segmenten is een trilogie van de in april aan het coronavirus overleden tekenaar Juan Giménez op scenario van Richard Malka (De Orde van Cicero). In september komen de eerste twee delen van de space opera uit in softcover. Het verhaal speelt zich af in de achtentwintigste eeuw.


Red Sun 1
Red Sun 2
Een eveneens mooi geschilderde sf-strip is Red Sun waarvan het complete tweeluik in softcover verschijnt. Alessandra De Bernardis en Stéphane Louis (Tessa - Intergalactische Agente, Khaal) zijn hier de auteurs van. "De hele mensheid is tot slaaf gemaakt in het Trappistenstelsel 1. We weten niet door wie of waarom. Ze hebben een genetische remmer die voorkomt dat de mensheid zal rebelleren... Voor nu..."


Jong verzet 4
Jong Verzet
Jong Verzet gaat door in deel 4, De Schaduwvechters. De eerste drie delen zullen ook te koop zijn in een collector's pack met een sleeve. Over deel 4: "1941. Op de avond van Gastons verjaardag wordt Jacques, een kleine joodse jongen, bij de groep verwelkomd totdat hij een andere plek kan vinden om te verblijven. Maar er moet snel gehandeld worden, want er gaan geruchten over deportatie en wantrouwen heerst in het dorp. Daarnaast zijn er nieuwe studenten bijgekomen in de klas van onze vrienden, waaronder Claudine. Waarom probeert ze met Gaston te praten? Gaston, Elise, Doc en Bouboule zullen trucs moeten gebruiken om Jacques te helpen zich te verstoppen en te proberen de leden van hun families die voor het verzet streden zijn gearresteerd te redden."


Agatha Christie
Twee Jaar Vakantie 3
Het ABC Mysterie is de zevende verstripping van het werk van Agatha Christie bij Dark Dragon Books en het vierde album met de Belgische detective Hercule Poirot in de hoofdrol. Het album is het werk van Alberto Zanon en Frédéric Brrémaud. "Een race tegen de klok is begonnen. Poirot ontvangt een brief waarin een moord in Andover aangekondigd wordt, en dat hij het kan voorkomen ... Helaas, de moord is gepleegd. Een tweede brief kondigt een nieuwe misdaad aan, dit keer in Bexhill. Komt Poirot deze keer op tijd? En waarom misdaden in steden in alfabetische volgorde? Is het het werk van een gek, of zit er een andere reden achter deze reeks van moorden ? Hercule Poirot zal nogmaals al zijn grijze cellen aan het werk moeten zetten om de dader te ontmaskeren."

Van Twee Jaar Vakantie komt het laatste deel uit. "Veertien jonge jongens van een universiteit in Nieuw-Zeeland zitten vast op een schoener op drift van de Stille Oceaan. Als hun schip zinkt op een zichtbaar verlaten eiland, moeten ze leren zichzelf te organiseren ondanks de rivaliteit binnen de kleine gemeenschap. Maar door het eiland te verkennen, ontdekken de veertien avonturiers dat het eiland veel geheimen heeft..."


Oostfront Squadron 5
U-47 12
Van Oostfront Squadron Normandie-Niemen staat het vijfde en laatste deel gepland. Van tekenaar Giuseppe De Luca staat bij Dupuis ook Onbemande Dreiging deel 2 gepland. "Juni 1943. Het Squadron begint zijn stempel op het Russische front te drukken. Zowel de vliegtuigen, de omgeving en de mensen, raken hen vertrouwd. De komst van jonge piloten brengt zelfs een beetje energie bij de troepen die moe zijn van de gevreesde lange Russische winter. Maar oorlog blijft oorlog... Hoewel ze de indruk hebben dat het beter gaat, zal het in feite alleen maar erger worden voor onze helden die de strijd om Orel zullen moeten aangaan, een van de meest verschrikkelijk van de Tweede Wereldoorlog."

Het verhaal U-47 deel 11 gaat verder in deel 12, Breekpunt. "Britse vliegtuigen en onderzeeërs op Malta decimeerden konvooien van Duitse koopvaardijschepen tussen Italië en Tripoli. Met name sinds juli 1941, toen 70% van de door de hoofdroute varende boten tot zinken werd gebracht. Daarnaast bevoorraden de schepen van de Royal Navy, langs de kust van Alexandrië in Egypte, het bolwerk in Tobruk. De Duitse strijdkrachten moeten daarom een andere aanlegplaats vinden in de Middellandse Zee. Het eiland Salamis, waarop de Griekse marine haar belangrijkste marinebasis had, wordt door de Kriegsmarine gekozen als steunpunt voor haar onderzeeërs in de oostelijke Middellandse Zee. Het kijkt uit op de ruïnes van de Akropolis bij Athene. Het is vanuit deze smalle baai dat de onderzeeërs zich zullen verspreiden in een poging de strijdkrachten van nazi-Duitsland te verdedigen."


Het Nevelvolk 2
The Art of Inputwo
Eerder dit jaar kwam deel 1 van het erotische fantasytweeluik Het Nevelvolk uit, in oktober komt het slotalbum uit. "In het Drakenrotswoud leeft het Nevelvolk harmonieus in een wereld die te groot voor hen is. Hier wonen ook de fee Ailina en de kobold Amandil. In deze omgeving waar het genot van alle zintuigen wordt geprikkeld, hebben de kleine wezens een missie: de lente laten ontluiken. Maar wat als sommige feeën hun vleugels weigeren om met andere wezens te kunnen paren?"

Van de Russische illustrator en pin-upartiest Inputwo distribueert Dark Dragon Books een artbook. "Only adults", want er is nogal wat bloot in te zien. Zijn vrouwtjes van papier zijn voluptueus met dikke billen en borsten. Harde kaft, 80 pagina's, 25 euro, te verschijnen in augustus.


Angelique, Complot in het Paleis 1
Celestine en de Paarden 8
De Vleugels van de Aap 3Van erotisch vertier naar een paar strips voor de jeugd... hmm, misschien moeten we de vorlgende keer voor een andere overgang zorgen. Angelique, Complot in het Paleis is een historisch gesitueerde trilogie naar het boek van Annie Jay door Giulia Adragna en Carbone. "In februari 1676 redde Guillaume de Saint- Béryl tijdens een wandeling langs de Seine een klein meisje dat op het punt stond te verdrinken. Het kind wordt naar de vader van de jongen gebracht, de in ongenade gevallen bediende van Lodewijk XIV. Door haar geheugenverlies wordt ze opgenomen in het gezin en Angelique gedoopt. Al snel laat Angelique zien dat ze bepaalde talenten heeft, zoals Spaans spreken of piano spelen. Door de jaren heen leert de tiener op haar beurt de kwalen van de armen te verlichten. Als de schande van de familie eindelijk is weggeveegd, zijn Pauline en Angelique welkom als bedienden bij de rechtbank van koning Lodewijk XIV, maar pas op voor samenzweringen, want die regeren Versailles achter de schermen!"

Het Heerlijke Buitenleven is deel 8 van de reeks Celestine en de Paarden end aarmee is de Franse reeks bijgebeend.

En van het recent verschenen De Vleugels van de Aap komt in september de softcovereditie uit.

Tot slot komt in oktober de complete reeks Toenga van Édouard Aidans uit in vijf stevige integralen van elk 192 pagina's in een verzamelbox. Speciaal voor deze uitgave over de prehistorische held zijn de dossiers met interviews, schetsen, enzovoort uitgebreid met mooie scans van alle covers van de weekbladen Kuifje en Pep door zowel Aidans, René Follet als Jan Wesseling. De integrale reeks bundelt alle zeventien lange verhalen en de twaalf kortverhalen, inclusief niet eerder in het Nederlands verschenen verhalen en de geïllustreerde roman De Woede der Geesten. Dark Dragon Books liet hier een team aan werken dat voor kwaliteit gaat. De lanceringsprijs bij reservaties en voorinschrijvingen is 175 euro, de normale prijs bedraagt 200 euro.

Toenga
Toenga
Toenga
Toenga
Toenga
Toenga
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis in september en oktober
26/07
TOP
Robbedoes bij de Sovjets
Over Robbedoes bij de Sovjets hebben we het al meermaals gehad. Nu kunnen we de aankondiging hard maken. Het album komt op 2 september uit bij Dupuis. Het telt 56 pagina's en is het werk van Fabrice Tarrin (die al eerder een album van Robbedoes tekende) en Fred Neidhardt. De korte inhoud: "De graaf van Rommelgem is verdwenen! Hij is ontvoerd door KGB-agenten... Russische wetenschappers hebben hem nodig om het communisme-gen over de hele wereld te verspreiden. Robbedoes en Kwabbernoot wanen zich heuse James Bonds. Ze infiltreren in de communistische wereld als reporters voor Vaillant, het communistische magazine uit die tijd — een dekmantel, natuurlijk. Slagen ze erin Rommelgem te bevrijden uit de bolsjewistische klauwen en de wereld te redden van het rode gevaar? Met zijn tekeningen treedt Fabrice Tarrin in de voetsporen van de makers van de reeks. Het sprankelende scenario van Fred Neidhardt brengt een wereld tot leven met tal van referenties aan de bloeiperiode van de Frans-Belgische strip, waar ook de schaduw van 007 al rondwaart, tegen de achtergrond van de Koude Oorlog."


Een Seconde Later
Little Nemo
Één Seconde Later is een one-shot van Éric Maltate (Stomp) en Zidrou die in Spanje praktisch ekaars buren zijn. Hun samenwerking stelt Dupuis als volgt voor: "Blandine Lefranc lijkt wat op Natasja: de figuur van een knappe airhostess die als stripteaseuse in een obscure bar in de States is beland. Ze heeft een klant. Maar terwijl de schoonheid zich laag na laag uitkleedt, heupwiegend op het ritme van The Stripper, voelt ze dat er haar tweelingzus Aline iets ernstig is overkomen. De twee zussen zien elkaar nochtans niet meer. Aline is in Frankrijk gebleven. Aline is de lieveling van hun ouders, wel geslaagd in het leven, een succesvolle harpiste. Ze is verdwenen. Op weg in de wagen, met haar echtgenoot, een seconde later was ze er niet meer. Alles wijst natuurlijk in de richting van haar echtgenoot. Zidrou geeft in zijn vertelling een magische toets aan de werkelijkheid. Als bij toverslag verdwijnen er personages en krijgt het verhaal een fantastische dimensie. 'Als er iets is dat mensen weigeren zomaar te geloven, is het irrealiteit', vertelt een personage bij wijze van waarschuwing. De illusionistische intrige, prachtig geïllustreerd door Éric Maltaite, brengt de sfeer tot leven van een periode waarin de Amerikanen een borreltje dronken op de maan en Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won."

Van de eerder voorgestelde hommage van Frank Pé aan Winsor McCay's Little Nemo hebben we hier nog de voorstelling van Dupuis: "Frank Pé laat Little Nemo rondwandelen in zijn poëtische en naturalistische droomwereld. Hij neemt hem mee naar het heden waar hij zijn dromerige reizen kan voortzetten, op zoek naar dromen van een andere artiest. Het verhaal is ontstaan uit een uitdaging van een galerijhouder aan Frank Pé: 'Wat als je je eigen tekeningen rond Little Nemo zou maken?' Frank Pé heeft geen twee keer hoeven na te denken en stortte zich op het revolutionaire werk van Winsor McCay, de Amerikaanse tekenaar die speelde met bladvulling en vertelstijl en vaak letterlijk het traditionele kader van het stripverhaal opblies. In deze meesterlijk hommage maakt Frank Pé zich die stijl eigen, in direct colour en op groot formaat. In een reeks dromen, doorspekt met zijn persoonlijke overpeinzingen, brengt hij een ware ode aan de natuur, de kindertijd, de onschuld en het leven."


Jeremiah 38
Game Over 19
Snappie? is de titel van Jeremiah deel 38 dat in zowel softcover als hardcover verschijnt op 7 oktober. De inhoud: "In Bend Yellow, midden in de woestijn, wachten Jeremiah en Kurdy op een bus om hen naar de stad te brengen. Maar als die aankomt, zijn ze getuige van een familiedrama. Twee broers te paard komen hun zus Jenny halen. Zij is gevlucht met Palomino, haar geliefde, die ter plaatse wordt gedood. Tijdens het gevecht hebben ze het over een mysterieus verhaal over smaragden en al snel zijn alle passagiers op de hoogte. Onze twee helden zijn nooit te beroerd om een dame in nood te hulp te schieten en het tweetal werpt zich op als beschermers van Jenny. Zij is erg energiek en eigenzinnig, en vooral ook heel sexy onder haar groene pruik. Ze slaan samen op de vlucht en komen al snel meer te weten over wie haar achternazit, en dat zijn niet alleen haar broers. De veiligste schuilplaats blijft Hell, de wijk waar alle marginalen en outlaws van de stad zich schuilhouden."

Na een recent compilatiealbum van Game Over met gags waarin de prinses telkens voorkomt, staat er in september alweer een nieuw album gepland, deeltje 19 in de reeks. "Eenvoudiger kan moeilijk voor een videospel: een buitengewoon onhandige held, een domme en hysterische prinses die bijna even onhandig is als haar redder, en een hoop Blorks, om ter lelijkst, wreedst en gemeenst, met maar één doel in hun virtuele leven: zorgen dat hij haar niet redt. En als ze bovendien een kans zien om het tweetal af te slachten, gaan ze zich niet inhouden. Het leidt telkens weer naar het onvermijdelijke 'Game Over' waarop elke gag in de reeks eindigt. Op dat eenvoudige doek schildert Midam op onnavolgbare wijze zijn woordeloze en brutale gags."


Natasja integraal 5
Yoko Tsuno integraal 8
Natasja en Yoko Tsuno startten niet zo lang na elkaar in het weekblad Robbedoes een decennialange carrière die inmiddels is bekroond met een integrale uitvoering.

Van Natasja komt deel 5 uit met de avonturen Luchtspiegelingen, De Riem van Professor Dyffuus en De Blonde Engel, de delen 14, 15 en 16 in de reeks. Luchtspiegelingen is geschreven door Mythic (Rubine, Alfa), voor de twee andere avonturen diepte François Walthéry een oud scenario uit zijn lade van respectievelijk zijn leermeester Peyo en de man die hij verafgoodde, Maurice Tillieux.

De integrale reeks Yoko Tsuno bundelt de avonturen niet chronologisch, maar thematisch. Dat weten we nu al wel. In deel 8 staan drie avonturen centraal waarin de aarde wordt bedreigd: Seinen voor de Eeuwigheid, Het Kanon van Kra en De Zevende Code.


Buck Danny: De Integrale 6
Buck Danny: Kortverhalen 2
Ook van Buck Danny staat een nieuwe integraal gepland, deel 6 in de vlot verschijnende reeks, met daarin de vier verhalen Aanval op Malakka, De Tijger van Malakka, S.O.S. Vliegende Schotels! en Een Prototype Is Verdwenen!, de reguliere delen 18 tot 21.

Op 5 augustus komt een eerste album met her en der (Robbedoes en Sprint) verschenen kortverhalen van Buck Danny uit, alle het werk van Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier. Een verschil tussen de softcover en de hardcover is de gele of blauwe lucht op de cover. Op 7 oktober komt een tweede kortverhalenbundel uit die 56 pagina's dik zal zijn. Er staan niet alleen strips in van Hubinon en Charlier, maar ook van Francis Bergèse, Giuseppe De Luca (zie ook Onbemande Dreiging hieronder) en Patrice Buendia. Het tweede album bundelt kortverhalen die tussen 1968 en 2020 raakten gepubliceerd, meer bepaald de korte avonturen Het Gebeurde in 38, Deze Man Is een Held, Waarom?, Een Ruimtepiloot, Een Onmogelijke Karwei, De Jachtvlieger, Hodgkinson de Doorzetter, Die Kostte Hem z'n Kist, De 13 en Het Eerste Gevecht van Sergeant Hadouin. Bijkomend vind je er ook nog presentaties, technische informatie en zeldzame en onuitgegeven illustraties in terug."


Onbemande Dreiging 2
Team Rafale 6
Hier nog twee luchtvaartstrips.
Onbemande Dreiging
deel 2: "13 juni 1944, een week na de landing in Normandië stort een vliegende bom, een V1, neer in een buitenwijk ten noorden van Londen. Een paar gebouwen in een industriezone worden vernield en er vallen vele burgerslachtoffers. Churchill wil geen tweede blitz meemaken en kiest met zijn Amerikaanse bondgenoten voor twee tegenmaatregelen: het opwaarderen van de defensie van Londen en de vernietiging van V1-bases. Louise Simon, een jonge scheikundige ingenieur gespecialiseerd in atoomonderzoek, en Doug Hunter, een getalenteerd jachtpiloot, gaan hun krachten bundelen. Ze voeren een missie uit die de afloop kan bepalen van een conflict dat in de zomer van 1944 nog lang niet beslist is. Dit verhaal in twee delen vertelt het epos van deze pioniers die dankzij hun heldendaden de evolutie van de moderne aeronautica hebben bepaald, ondanks de twijfel, de tegenslagen, het verraad, de wanhoop."

Team Rafale deel 6: "Schotland. De luchtaanval op de leiders van de G8 leidt tot opschudding binnen de Britse geheime diensten. Jessica en haar man staan onder verdenking en worden opgesloten, terwijl Tom voor diefstal wordt opgepakt. De mysterieuze, revolutionaire groepering Anarchy 2012 trekt zich terug op een geheime basis in de Noordzee, waar ze hun volgende operatie voorbereiden. Hun charismatische leider heeft een akkoord gesloten met een dissidente tak van de IRA om nog harder te kunnen toeslaan. Want deze eerste aanval was slechts de inleiding op een machiavellistisch plan om het westen te ontdoen van haar leiders..."


Guust 1
Guust 2
Guust 3
Guust 4
Guust 1
Guust 1
Lucky uke 3
Lucky Luke 16
Het is inmiddels een feit: om de zoveel jaar zien we Guust Flater terug in alweer een nieuwe uitvoering. Deze gagreeks van André Franquin is een evergreen en blijft aardig verkopen. In 2017 en 2018 kwam de complete reeks in hardcover uit en met alle gags in chronologische volgorde. Deze albums verschijnen vanaf oktober in softcover. De inkleuring was volledig herzien door Fred Jannin naar de oorspronkelijke wensen van André Franquin. Bij het lezen van een nieuw nummer van het weekblad Robbedoes, met een Guust-gag van zijn hand, foeterde Franquin namelijk vaak op de inkleuring die volgens hem niet naar behoren was. Jannin respecteerde zoveel mogelijk Franquins aanwijzingen die hij onder andere op kalkjes aanbracht.
In de hardcoverreeks met een gratis prent per album stonden ook vele illustraties uit het weekblad (met onder meer geïllustreerde artikelen) en vergeten gags en cartoons. Werkelijk compleet zal Guust echter nooit zijn, want er duiken nog regelmatig publicaties op die Franquin voor Jan en alleman heeft getekend. Ook was er al meteen een verschil tussen de Nederlandstalige uitvoering en de Franstalige omdat bepaalde inhoud nooit was verschenen in het Nederlands. In het Nederlands verscheen de hardcoverreeks trouwens in 21 albums (deel 0 + deel 1 tot 20), in het Frans kwam daar nog een album bij, maar de inhoud van de Franse reeks werd wel verspreid over dikkere albums in het Nederlands, zonder die enkel in het Frans verschenen dingetjes dus.
Maar goed, deze zo compleet mogelijke reeks verschijnt dus vanaf 7 oktober opnieuw in softcover zonder prenten. Dupuis geeft op die datum meteen de delen 1, 2, 3 en 4 uit, elk 56 pagina's dik, tegen 8,50 euro per album.

Van Bollie & Billie verschijnen de delen 5 en 6 in de nieuwe reeks heruitgaven waarin alle gags chronologisch worden opgenomen. Jammer dat in deel 1 al meteen het allereerste kortverhaal werd overgeslagen. In het Franse album staat dat verhaal wel compleet.

Ook de reeks herdrukken van Lucky Luke met nieuwe coverlay-out schiet verder goed op. Bij Dupuis staan de delen staan Arizona (deel 3) en Bootrace op de Mississippi (deel 16) gepland, bij Lucky Comics komen de albums Sarah Bernhardt (deel 51) en De Profeet (deel 71) opnieuw uit.

(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Glénat in september en oktober
26/07
TOP
Oliver Page & de Tijddoders 2
De Grote Zeeslagen 12Het najaar bij Glénat start rustig met slechts twee albums. Oliver Page & de Tijddoders deel 2 sluit het tweeluik van Griffo en Stephen Desberg af. Da's snel, want in mei kwam deel 1 uit. "Een vloek uit het verleden. Een plaag uit de toekomst. Het jaar 3500. Shayne, de Amazone, doorkruist in haar pantser van leder en metaal een troosteloze aarde op jacht naar de laatste vijanden van de beschaving: een ras van parasieten die de controle over de mens overnemen. Heel wat jaren eerder, in 1875, ontdekt Oliver Page, een jonge archeoloog die een missie uitvoert in Perzië, een tombe van een onbekende koning, waarin een troon prijkt, gemaakt van goud en steen. Tijdens zijn onderzoek legt hij de hand op mysterieuze ringen, die een oude kracht bevatten. Een vloek met mogelijk desastreuze gevolgen voor de toekomst... Is Oliver degene die de parasieten gaat wekken, of is hij de sleutel tot hun vernietiging? En als dat zo is, hoe kan Shayne met hem in contact komen? Stephen Desberg en Griffo dompelen ons onder in een groots sciencefictionspektakel met Victoriaanse toetsen."

Voor De Grote Zeeslagen 12: No Ryang deed Jean-Yves Delitte een beroep op de Zuid-Koreaanse tekenaar Q-ha. Het verhaal is diens kopje thee, want het hoort tot de geschiedenis van zijn land. "1598. Wanneer een admiraal legende wordt. Zes jaar al sleept de oorlog aan tussen het Japanse rijk van Toyotomi Hideyoshi tegen de alliantie van de Mingdynastie (China) en de Joseondynastie (Korea). Na Hideyoshi's dood verzandt Japan in interne strijd om de leiding over het land. Steeds meer daimio’s willen hun troepen uit Koreaans grondgebied terugtrekken. Maar dat gaat niet zomaar. De Koreanen en hun Chinese bondgenoten snakken naar overwinningen. De trots van de Japanners weerhoudt hen er bovendien van het land te verlaten zonder een luisterrijke overwinning. Het is op dat moment dat een Koreaanse admiraal al zijn kennis van de oorlog op zee aanwendt om de legendarische samoerais hun pijnlijkste nederlaag ooit toe te brengen. Yi Sun verovert zijn plek in de geschiedenis maar komt zelf wel om het leven, net als een zekere Horatio Nelson een paar eeuwen later."

(Bron: Glénat
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Le Lombard in september en oktober
26/07
TOP
New York Cannibals
New York Cannibals is het vervolg op het complete verhaal Little Tulip, een meesterwerk van François Boucq en Jerome Charyn. Je krijgt heel wat voor je centjes (25,95 euro), want het album is 152 pagina's dik. Ook de inhoud is vet: "New York, 1990. Pavel heeft nog steeds zijn tatoeagesalon. Zijn protégée, Azami, is politieagente en bodybuildster geworden. Tijdens een interventie vindt ze in een vuilnisbak een achtergelaten baby. Zelf kan ze geen kinderen krijgen door de behandelingen die ze heeft ondergaan, en ze besluit het kind dus te adopteren. Om het te beschermen, duikt ze de wereld van de handel in baby's in. Al snel ontdekt ze een verband met een mysterieuze vrouwenbende die er lugubere gewoontes op nahoudt. Vreemd genoeg blijken de spoken van de goelag waarin Pavel is opgegroeid aan de oorsprong te liggen van die wreedheden. Alsof de wereld, de regels en het geweld van de goelags de straten van New York als nieuwe speelterrein hebben gekozen."


Govert Suurbier integraal 1
Jugurtha integraal 3
Twee integralen in september en oktober. Van het eerder voorgestelde Govert Suurbier komt een bundeling van de eerste vier verhalen van de zevendelige reeks. Het laatste deel werd indertijd niet door Le Lombard vertaald, maar wel door Arcadia. "Govert Suurbier is een man met naam. Deze goede missionaris worstelt om door het bos de bomen te blijven zien. Het Vaticaan vertrouwt de delicaatste en ondankbaarste taken aan hem toe. De jonge pater Reinier Kneppelhout staat hem bij in zijn beproevingen. Toegegeven, de onstuimige novice heeft het niet makkelijk zich aan te passen aan de wereld rondom hem en onderneemt goedbedoelde pogingen om al wat beweegt te bekeren. Voor hij Bollie & Billie overnam, maakte Laurent Verron met verve de tekeningen voor de getalenteerde Yann. Het resultaat is ongemeen erudiet en iconoclastisch."

Van Jugurtha komt de derde en voorlaatste integraal uit met opnieuw vier verhalen, zijnde De Grote Tovenaarszebra, Makoenda, Het Vuur der Herinneringen en De Gladiatoren van Marsia (de delen 9 tot 12) en een dossier.


Alfa 15
Rani 8
Nu Alain Quereix en Emmanuel Herzet Alfa hebben overgenomen, zit er weer meer regelmaat in de spionagethriller. In oktober komt deel 15, Roadies, uit. "Terwijl Alfa gevangenzit in een zwaarbewaakte gevangenis, wist de CIA elk spoor van zijn passage bij het agentschap. Al wat met agent Tyler te maken heeft, moet verdwijnen. Maar dan onderschatten ze de vaardigheden van onze held en vergeten ze vooral een paar namen, data en dossiernummers die in zijn geheugen gegrift staan en nu goed van pas komen... Hij dwingt Irene Keller, een nieuwe leidinggevende bij het agentschap, om hem opnieuw in dienst te nemen. In ruil belooft hij zijn kennis geheim te houden. Keller stemt in, op haar voorwaarden. Alfa mag niet meer rechtstreeks voor het agentschap werken en wordt overgeplaatst naar een oersaai bijkantoor van de diplomatieke dienst in Mayotte. Terwijl hij doodgaat van de verveling en voor voorbeeldig werknemer speelt, wordt het eilandje plots het decor van een stille strijd tussen verschillende buitenlandse diensten. Mayotte is duidelijk niet alleen een droombestemming voor toeristen die snakken naar zon en parelwitte stranden..."

Purple Heart 2Van de historisch gesitueerde saga Rani, naar de tv-reeks van Jean Van Hamme, komt in september het laatste deel uit. Daarin krijgt Rani de titel van markiezin na een veelbewogen rondreis en heel wat lotgevallen. "De oorlog tussen Frankrijk en Engeland heeft ondertussen ook de kusten van hun afgelegen Indische kolonies bereikt. De Radja moet een kant kiezen terwijl de laaghartige Valcourt duistere plannen blijft beramen. Voor Jolanne is het moment voor de ultieme confrontatie eindelijk aangebroken."

Van de gangsterreeks Purple Heart publiceert het duo Eric Warnauts en Guy Raives een tweede deel. "Hawaï, 1952. De erfgenaam van een rijke New Yorkse familie vliegt dwars door het raam van een luxehotel en maakt een dodelijke val. In zijn kamer, van binnenuit gesloten, wordt het lichaam van een vermoorde vrouw aangetroffen. Voor de politie is het duidelijk: moord gevolgd door zelfmoord. Maar dat is ondenkbaar voor de ouders van de jongeman. Ze eisen een nieuw onderzoek. Een paar dagen later ontscheept detective Joshua Flannagan in Hawaï."

(Bron: Le Lombard
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in september
26/07
TOP
Lucienne
Saga Uitgaven laat je niet te lang wachten op het vervolg en slot van tweeluiken die ze uitgeven. Onlangs kwam het slot van het tweeluik De Mentors uit (door Francis Porcel en Zidrou). In september vervolledigt Saga Uitgaven de tweeluiken Kamp Poetin en Maidan Love, allebei op scenario van Aurélien Ducoudray die iets heeft met Oost-Europese en Russische locaties. Een ander sympathiek album van Ducoudray speelt zich gewoon af op het Franse platteland waar zijn grootouders woonden. Lucienne of de Miljonairs van La Rondière is getekend door Gilles Aris (De Ballade van Dusty) en is 80 pagina's dik, inclusief achtergronddossier. Het verhaal: "Lucienne en Georges zijn twee zeventigers die in het plattelandsdorpje La Rondière wonen. Daar herstelt George zijn onverzettelijke tractor en Lucienne zorgt voor de dagelijkse karweitjes. Ze sponsoren overal ter wereld achtergestelde kinderen, wat het rouwen om hun enige zoon een beetje verzacht. Nadat de postbode Lucienne een brief bezorgt met de boodschap dat zij de grote winnaar is van de wedstrijd van winkelketen Outillor, wordt haar leven op zijn kop gezet. Beeld je eens in, met de eerste prijs van 200.000 euro kan ze eindelijk overal ter wereld behoeftige kinderen sponsoren..."


Kamp Poetin 2
Maidan Love 2
Over Kamp Poetin deel 2: "De vakantie in Kamp Poetin is voor Katjoesja nog heftiger dan voorzien! Anton kan haar niet uitstaan en jut de andere kinderen in het kamp tegen haar op. Het jonge meisje moet vluchten met haar vrienden Gennady en Kirill zodat ze niet gelyncht worden. De drie vluchtelingen vinden een schuilplaats op een verlaten kerkhof. Daar leren ze Volkoff kennen. Hij is vergezeld van zijn beer Stalin en hij zal hen helpen om nieuw gevaar het hoofd te bieden. Maar de weg is nog lang en Kamp Poetin heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven..."

Over Maidan Love deel 2: "Oekraïne 2014 – Te midden van de revolutie deserteert de jonge Bogdan uit de oproerpolitie. Hij probeert Olena, zijn verdwenen verloofde, terug te vinden. Nadat hij op een haartje na aan de dood ontsnapt tijdens de confrontaties op het Maidanplein, het grootste plein van Kiev, wordt hij ingerekend door de politie die hem wil doen praten om namen van andere deserteurs te bekennen. Dankzij de medewerking van een voormalige collega slaagt hij erin te vluchten, samen met een jonge relschopper. Maar de twee mannen vallen in handen van een groepje revolutionairen, gespuis dat zich “De krijgers van Narnia” noemt..."


Bakelandt integraal 3
Chick Bill integraal 10
Begin 2021 start Saga Uitgaven met een nieuwe integrale reeks. Dit jaar komen nog vier nieuwe delen in drie andere integrale reeksen uit. De eerstvolgende verschijnen in september: Bakelandt integraal 3 en Chick Bill integraal 10. En van de inmiddels uitverkochte Bakelandt integraal 1 én 2 komen in september herdrukken uit.

De bij de uitgeverij uitverkochte Bakelandt integraal 1 én 2 worden dezer dagen herdrukt om in september samen met deel 3 te verschijnen. Dat derde deel is acht pagina's dikker (264 pagina's tegen dezelfde prijs) , enerzijds omdat de stripverhalen zelf telkens een paar pagina's langer werden, anderzijds om in het achtergronddossier nog meer info en (zeldzaam) beeldmateriaal te kunnen meegeven. In deel 3 gaat er veel aandacht naar scenarist Daniël Jansens over wie nooit eerder zo'n uitgebreid portret zal samengesteld zijn. In deze integraal staan de verhalen Het Beleg van Nieuwpoort, De Huilende Doder, De Geest van de Bokkenrijder, Op Leven en Dood en De Steen der Wijzen, oftewel de reguliere delen 11 tot 15. Alle verhalen zijn in kleur en speciaal voor deze integrale uitgave opgesmukt voor de beste drukkwaliteit.

In de tiende integraal van Chick Bill staan terug zes verhalen van de komische westernreeks van Tibet (Rik Ringers). Ze dateren van de periode 1968-1974. Het gaat om Een "Onschuldige" in het Dorp, De Bende van Kid Ordinn, De IJzeren Cowboy, Hard tegen Hard, Een Stem als een Klok! en Casanova Kid. "Het voorafgaande dossiertje staat stil bij Tibets geliefkoosde vorm van humor: woordspelingen. Nu kom je te weten welke knipoogjes in titels en namen van personages verborgen zitten, tot de naam Kid Ordinn toe!"

(Bron: Saga Uitgaven
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het najaar van Uitgeverij L
26/07
TOP
Driftwereld 2
Een Verhaal over Tovenaars is de titel van Driftwereld deel 2 dat in oktober opnieuw in drie verschillende uitvoeringen verschijnt: softcover (56 pagina's, 9,95 euro), hardcover (56 pagina's, 19,95 euro) en als luxe met dossier en gesigneerde ex libris op 500 exemplaren (88 pagina's, 49,95 euro). Het verhaal is al volledig voorgepubliceerd in Eppo terwijl Ken Broeders momenteel aan deel 3 van de fantasytrilogie werkt. Deel 1 is al in het Duits verschenen bij Splitter en er staat ook een Franse vertaling op stapel.
Max HavelaarWe geven je ook nog de korte inhoud van deel 2: "Driftwereld, een verborgen wereld waar fabelachtige wezens leven, wordt bedreigd door een heks. Gedreven door haat laat ze een spoor van vernieling en dood achter zich. Dellric en Ysabeau hebben ondertussen bescherming gezocht bij de legendarische Rode Tovenaar, die vastbesloten is om te ontdekken waar hun genadeloze vijand zich schuilhoudt. Tijdens hun zoektocht trekken ze echter de aandacht van hun tegenstander die onmiddellijk toeslaat! De heks wordt echter verrast door het krachtige verzet, want de Rode Tovenaar is niet alleen… Zullen onze helden erin slagen de woeste aanvallen van de heks te overleven?"

Onlangs stelden we de romanverstripping Max Havelaar voor. Eric Heuvel (January Jones) en Multatuli-expert Jos van Waterschoot stortten zich op de Nederlandse literaire klassieker en komen in oktober met een 120 pagina's tellend album af, nog op tijd als bekroning voor het Multatuli-jaar.


Ekhö - De Spiegelwereld 9
Ythaq 16
In oktober zien we Fourmille met plezier terug in Ekhö - De Spiegelwereld 9: Abidjan-Nairobi Express. Na avonturen in fantasyversies van Amerikaanse en Europese steden beleeft ze deze keer samen met Yuri een avontuur in Afrika. "Over de hele planeet sterven Preshauns van schaamte nadat ze plotseling hun haar hebben verloren. Een vreemd verschijnsel dat Fourmille moet onderzoeken. Het enige wat alle slachtoffers gemeen hebben: een verblijf in Abidjan. Dus vliegen Yuri en Fourmille naar Afrika, waar ze ook de moord op Niélé moeten oplossen. Deze beroemde verhalenvertelster uit de Ivoorkust is vermoord omdat ze dingen wist over de plant-die-naar-voeten-stinkt, de plant die haaruitval van Preshauns zou veroorzaken..."

Van dezelfde scenarist, Christophe Arleston, staat deel 16 van de sf-reeks gepland. "Narvarth, Graniet en Danaëlle hebben op de planeet Kluit de mensen van de Federatie teruggevonden. Narvarth is de enige die de sleutels heeft waarmee je naar het parallel universum van Ythaq kunt komen. Maar die ontelbare nieuwe werelden met al hun rijkdommen binnen handbereik hebben, is voor veel mensen wel erg verleidelijk..."


Nevada 1
Elsje 10
Nevada, de nieuwste samenwerking tussen Colin Wilson, Fred Duval en Jean-Pierre Pécau (die al samen de reeks Wonderball hebben gemaakt), hebben we al een paar keer voorgesteld. Hier krijg je nog eens de korte inhoud vand eel 1, Lone Star, in oktober te verschijnen in softcover en hardcover: "Nevada Marquez schakelt tussen twee werelden: die van de herinneringen aan de verovering van het Wilde Westen en die van het meedogenlozere Hollywood en de opkomende filmindustrie. Als verantwoordelijke voor het welvaren van de filmstudio's, vertrekt Nevada naar Mexico op zoek naar een vermiste western acteur.
Tijdens een alcoholische trip naar de andere kant van de Rio Grande beseft hij dat hij beter in Hollywood was gebleven."

Bruggers is de titel van Elsje deel 10. Het meisje is wat ouder dan in de vorige albums en mag naar een hoger klasje overgaan. "Elsje is een pittig maar ook schattig meisje en worstelt zoals altijd met vrienden, vriendinnen, ouders en school. In dit nummer gaat Elsje dan eindelijk naar de middelbare school, geeft commentaar op boeren en klimaat, en brengt een bezoekje aan Engeland voor de Brexit."


Trigië en Agent 327
Covers zijn er nog niet van Trigië integraal 2 en Agent 327 integraal 6, maar deze titels mag je in november verwachten.
(Bron: Uitgeverij L
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel Terug naar Aldebaran
26/07
TOP
Terug naar Aldebaran 3
Half oktober verschijnt in het Frans (wij moeten er wat langer op wachten) deel 3 van Terug naar Aldebaran. Zoals we vorige week nog vertelden, sluit dit album de cyclus af. De albums zijn dikker en Leo kan meer pagina's per jaar tekenen zodat hij elk jaar een nieuw album kan afwerken. Hij heeft er inmiddels zelf een hekel aan gekregen om zijn lezers te lang op het einde van een cyclus te laten wachten. Geen nood voor de fans van Kim Keller, we zien haar terug in een volgende cyclus.
(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blake en Mortimer in de komende paar jaar
26/07
TOP
Blake en Mortimer
Dargaud-uitgever Yves Schlirf liet nog eens een potloodpagina van Peter Van Dongen zien voor diens volgende album van Blake en Mortimer met Teun Berserik op scenario van Jean Van Hamme. En 't is dus werkelijk mogelijk: een pagina met actie en zonder een overdaad aan tekstballonnen.

Het album kan verschijnen in 2021 op voorwaarde dat Antoine Aubin dan nog niet klaar is met zijn volgende album op scenario van José-Luis Bocquet en Jean-Luc Fromental. Als trage tekenaar Aubin wel op tijd is, schuift het album van het Nederlandse tekenduo en Van Hamme door naar 2022. Aan hun tempo — waar ze in Frankrijk niet gewoon aan zijn — kunnen ze tegen dan nog twee andere albums tekenen.

Het eerstvolgende album voor dit jaar is het werk van nieuwe tekenaar Dominique Cailleaux, geholpen door Étienne Schréder en Jean Dufaux. In een van de komende jaren wil André Juillard ook nog een allerlaatste keer shinen met een Blake en Mortimer op scenario van Yves Sente. In dat verhaal krijgt Excalibur, het legendarische zwaard van koning Arthur, een rol van betekenis. Dat album wordt (onder voorbehoud) deel 29 in de reeks.

(Bron: Yves Schlirf
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw voorsmaakje van De Schorpioen 13
26/07
TOP
De Schorpioen 13
Nog een voorsmaakje van De Schorpioen deel 13 door nieuwe tekenaar Luigi Critone. Op deze pagina is Mejaï te zien.
(Bron: Luigi Critone
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Alternatieve cover voor potloodeditie van Murena 11
26/07
TOP
Murena 11
Van Murena deel 11 verschijnt in het Frans ook een editie met alle pagina's in potlood. Daarvoor tekende Theo Caneschi deze cover die afwijkt van de reguliere albumcover. Beide versies verschijnen in het najaar.
(Bron: Luigi Critone
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Moulinsart verklaart oorlog aan Syldavië
26/07
TOP
Syldavië
"Moulinsart verklaart de oorlog aan Syldavië" kopte de cultuurrubriek van de Spaanse krant El País op 19 juli. Moulinsart beheert de rechten op het werk van Hergé, Syldavië is een fictief Balkanland in de avonturen van Kuifje. Het gaat om een nu nog niet juridische strijd tegen een burger uit Barcelona die zich ereconsul van Syldavië noemt, compleet met een plakkaat aan de muur van zijn appartement.

Op de foto hierboven staan de twee ereconsuls Enric Reverté en Juan Manuel Manzano die op 15 juli een coronaveilige receptie hielden om Sint Vladimir te vieren. Dat is de nationale feestdag van het koninkrijk Syldavië. Reverté draagt zijn ketting van de Orde van de Gouden Pelikaan naar de officiële vlag van Syldavië. Aan al wie erom vraagt, geeft hij paspoorten van het koninkrijk dat hij vertegenwoordigt op het zogezegde consulaat van Syldavië in Barcelona.
Moulinsart kan daar niet mee lachen. Het bedrijf verwijt Reverté dat hij zonder toestemming het wereldje en de inconografie van Kuifje gebruikt. Het eist van de consul dat hij daarmee stopt. Als hij weigert, zal het tot een juridische aanklacht leiden.

Syldavië

Reverté is al vijfentwintig jaar een verzamelaar van Kuifje. Hij geeft het gelijk van Moulinsart toe, maar vraagt om begrip en sympathie voor een spelletje zonder meer. Hij wijst op de niet-lucratieve insteek van zijn initiatief en benadrukt dat hij niet meer dan zijn passie voor het werk van Hergé wil eren, uitdragen en verspreiden. Hij verdedigt zich verder door te stellen dat de titel van consul hem is gegeven en bekrachtigd door de Chancellerie du Royaume de Syldavie (Kanselarij van het Koninkrijk Syldavië), een informeel en internationale genootschap van Kuifje-fans dat een netwerk van consulaten heeft gecreëerd, niet geautoriseerd door Moulinsart. Hij voegt er ook nog aan toe dat zijn foxterriërhondje Milú in januari 2017 op de Grote Markt in Brussel op een bijeenkomst van Kuifje-liefhebbers in aanwezigheid van Fanny Rémi, de weduwe van Hergé, tot "officiële hond van Kuifje" werd benoemd. Hij geniet verder de sympathie van Zephyrum Ediciones, de officiële distributeur van Kuifje-producten in Spanje, waarvoor hij zich jarenlang inzette om pedagogische, recreatieve en informatieve activiteiten te organiseren, zoals een schooltekenwedstrijd met de steun en medewerking van het Ministerie van Onderwijs in Catalonië.

Niettemin vraagt Reverté 12 euro per overhandigd paspoort wat Moulinsart momenteel laat onderzoeken. Volgens Reverté gaat het om de kostprijs zonder winst voor het maken ervan en het opsturen. Hij verkocht ook Kuifje-spullen via zijn consulaire hoofdkantoor Cantonet-Racón Tintinaire. Moulinsart eiste dat alle commerciële aanbiedingen op de website van dat consulaat verwijderd worden, wat inmiddels is gebeurd.

Syldavië
Tot slot besluit hij: "Als er iets misgaat, vraag ik een positie aan als verbannen consul van Syldavië in Barcelona." Hij had ook de Syldavische wapenspreuk kunnen gebruiken: "Eih bennek, eih blavek", Marols voor "Hier ben ik, hier blijf ik", maar volgens latere vertalingen van De Scepter van Ottokar verklaard als achtereenvolgens "Hij die kwaad zaait, zal kwaad oogsten" en "Hij die kaatst, kan de bal verwachten."

Nog dit: de Chancellerie du Royaume de Syldavie eist van zijn consuls enkele voorwaarden: trouw blijven aan het œuvre van Hergé, alle albums van Kuifje bezitten waarin Syldavië voorkomt (De Scepter van Ottokar, Raket naar de Maan, Mannen op de Maan en De Zaak Zonnebloem) en ervoor openstaan om andere burgers uit Syldavië hartelijk te ontvangen, mochten ze op vakantie komen. Het wapenschild en de vlag van Syldavië zie je hier ook afgebeeld.

Syldavië
Over Kuifje gesproken, we misten al een tijdlang de updates van Popo Kabaka, de blogger van de Nederlandstalige site A la recherche du Tintin Perdu. Dat is een van de meest geïnformeerde en kritische websites over Kuifje en alles daarrond. Een tijd geleden deden we navraag bij hem. Een antwoord bracht hij meteen ook op zijn blog. Het ging even niet goed met hem. Hij onderging een longoperatie en er waren mentale complicaties. Hij mikt op een terugkeer in september.

(Bron: El País / Popo Kabaka
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Selkielegende in Thorgal 38
20/07
TOP
Thorgal 38
Eind dit jaar wordt Thorgal deel 38 verwacht. Voortaan produceren Fred Vignaux en Yann jaarlijks een album met een compleet verhaal per album en met de aanpak van de reeks waarmee Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme ooit begonnen.

De Franse titel luidt La Selkie (De Selkie). Een selkie is een mythisch wezen uit Schotse, Ierse, Faeröer en IJslandse mythologie. De wezens zouden volgens de mythe zeehonden zijn die op het land hun huid afwerpen en een menselijke gedaante aannemen. Als hun zeehondenhuid verstopt wordt of gestolen, kunnen ze niet terug naar de zee. Die legende wordt in Thorgal verweven met een verhaal over Thorgals dochter Wolvin die verdwijnt. Thorgal en Jolan kiezen het ruime sop om het meisje terug te vinden. Ze werd ontvoerd en meegenomen naar het mysterieuze eiland Kalsoy waar selkie Kópakonan een vervloeking over het hele dorp op het eiland afriep. Thorgal en Jolan krijgen daarom ook nog eens te maken met wraakzuchtige dorpelingen.

Het eiland Kalsoy bestaat trouwens echt. Het is een van de Faeröer-eilanden waar verhalen over selkies, ook dat van Kópakonan, eveneens tot de volksvertellingen horen. In de haven Mikladalur staat sinds 2014 een 2,7 meter hoog bronzen beeld van een selkie (zie foto hieronder).


Het standbeeld bestond nog niet toen Steven Dupré zijn kortverhaal Selkie maakte. Je kan het gratis lezen op de website Pulp Deluxe. Het verscheen ook in het album Pulp Deluxe Offline. Steven tekende in zijn verhaal de achterkant van een selkie die terug in zee gaat en dat beeld lijkt een beetje op de achterkant van het standbeeld.
(Bron: Le Lombard
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester in augustus en september
20/07
TOP
Centaurus
Silvester heeft een nieuwe planning voorzien voor augustus en september. In afwachting van de vertaling van deel 1 van Europa, een tweede sf-cyclus na Centaurus, komt er een voordeelpakket met de complete reeks Centaurus in softcover. Daar hoort bovenstaande wikkel bij. Het pakket met de vijf albums zal 39,95 euro kosten.


Donjon Zenit 7
Donjon Parade 5
Jup, er komen twee nieuwe Donjon-vertalingen bij Silvester. Lewis Trondheim en Joann Sfar hebben het universum weer opgenomen en voegen zelfs een paar nieuwe spin-offs toe. Maar laten we rustig beginnen met nieuwe delen in de hoofdreeks Donjon Zenit (met deel 7, getekend door Boulet) en Donjon Parade (met deel 5, getekend door Manu Larcenet). Beide vertalingen verschijnen in september.

Over Donjon Zenit 7: Buiten de Wallen: "De Donjon is in handen gevallen van Willem van Dattum. Om hem terug te veroveren moeten Marvin, Isis en Herbert funus putris vinden om de huidige bewoners te verjagen. Maar is dit echt het plan van de Wachter? Onze helden zullen tegen iedereen moeten vechten om de Donjon te redden. En bovendien, zal het Marvin lukken met z'n verlovings-Tong-Deum?"

Over Donjon Parade 5: De Grogro-techniek: "Er komt al een week geen avonturier meer in de Donjon. Maar dan verschijnen er opeens drie krijgers die de monsters één voor één afslachten. Alleen Grogro kan ze tegenhouden. De krijgers zijn onder de indruk en vragen hem zijn vechttechniek te onthullen en met hen mee te gaan. Maar de Wachter is niet van plan zijn beste medewerker te laten gaan..."

Merlu 1
Merlu 1 luxe
De Engelen van Auschwitz
De Engelen van Auschwitz luxe
De He van het oostfront 4
De He van het oostfront 4 luxe
Okko 3 dossiereditieSilvester lanceert in september de trilogie Merlu, door de tekenaar van De Avonturen van Betsy, en de scenarist van Jacques Gipar, en het one-shot De Engelen van Auschwitz, door Emilio Van Der Zuiden en Stephen Desberg. Beide albums spelen zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van beide albums verschijnt ook een collector's edition met linnen rug, display en gesigneerde prent, oplage: slechts honderd exemplaren. De reguliere editie van Merlu verschijnt in hardcover met A3-kunstdruk tegen 19,95 euro, de luxe kost 49,95 euro. De Engelen van Auschwitz is dikker (80 pagina's) en kost als hardcover 24,95 euro met A3-kunstdruk. De luxe kost eveneens 49,95 euro. Als je een exemplaar van de luxes wil, contacteer dan nu je winkelier.

Daarnaast komt er in augustus een nieuwe editie van De Hel van het Oostfront deel 4 met eveneens een luxe-uitvoering zoals er van de eerste delen momenteel verschijnen en verwacht worden. Die collecor's edition wordt uitgegeven met linnen rug, zestien pagina's dossier en een gesigneerde prent in een oplage van honderd exemplaren. Van de reeks Okko vult Silvester de complete reeks aan met niet eerder verschenen dossieredities met telkens een dossier van zestien pagina's en ene gesigneerd eprent op honderd exemplaren. In augustus komt deel 3 uit.

Over Merlu 1: De Weg van de Nederlaag: "Mei 1940. Te midden van de stroom vluchtelingen probeert een kolonne vrachtwagens het front te bereiken, maar de Duitse doorbraak blijkt onstuitbaar. De hele troep wordt gevangengenomen. De 25-jarige soldaat Georges Colin is niet van plan weg te rotten in een kamp: hij ontsnapt bij de eerste gelegenheid en keert terug naar huis. Intussen wordt de wapenstilstand getekend, die het begin van de bezetting inluidt. De kleine transportfirma van zijn familie ligt op apegapen, en de zaak weer opstarten vergt heel wat moed. Maar iemand die met een vrachtwagen regelmatig de demarcatielijn overrijdt kan natuurlijk interessant zijn voor heel wat mensen."

Over De Engelen van Auschwitz: "Het leven gaat z'n gangetje in Warschau die winter van 1929. Een gelukkige familie, zich geenszins bewust dat die vrede niet lang meer zal duren. 1939, de Duitse bezetting. De joden worden naar de eerste halte voor de kampen, het getto, gevoerd... En daarna de verschrikkingen van Auschwitz. Dus wanneer zich dan een engel aandient, laat je die niet ontsnappen. Ze heette Hannah en ze was mijn engel. Maar wat kan een engel doen tegen barbaarsheid, het onbeschrijflijke, het ergste... Auschwitz is tegenwoordig een stilte die brult. Een stilte om ons de echo van de verschrikkingen te laten voorstellen, de herinnering aan het geschreeuw en de gebeden. Tussen de portretten ter nagedachtenis hangt dat van David. De blik van pijn, maar ook van hoop. De wil om niet te zijn achtergelaten, om de grip niet los te laten. Want zelfs in het hart van de onmenselijkheid kunnen de engelen nooit ver weg zijn. En degene die huilt is niet altijd degene die het meest lijdt."


Bowie
Ravencroft 1
Onder de titel Bowie: Stardust, Rayguns & Moonage Daydreams krijgen we een inmiddels internationaal goed onthaalde stripbiografie van de in 2016 gestorven David Bowie. Michael Allred en Laura Allred tekenden het verhaal van Steve Horton. het album bevat "de grafische memoires van de enige echte superheld, alien en Rock & Roll God: Ziggy Stardust! David Bowie was een van de meest charismatische iconen uit de popcultuur en verleidde generaties fans met zijn muziek en zijn vertolkingen van counterculture personages. Na zijn dood groeide de fancultus rond Bowie zelfs nog meer. Met zijn muziek alleen al liet Bowie een imposante erfenis na, maar hij dankt zijn plaats in onze verbeelding aan zoveel meer dan dat. Als performer verlegde hij de grenzen dankzij zijn psychedelische esthetiek, zijn larger-than-life imago en zijn geflirt met surrealisme. Deze getekende biografie vertelt over de steile opmars van Bowies carrière, van totale onbekendheid naar eeuwige roem, parallel aan de opkomst en ondergang van zijn alter ego: Ziggy Stardust. Terwijl The Spiders From Mars langzaam ten onder gaan worstelt Bowie met zijn Ziggy-persoonlijkheid. De uitkomst van deze interne strubbelingen zullen niet enkel Bowie zelf, maar ook de hele wereld veranderen."

Van het jongerentweeluik Ravencroft verschijnt alvast deel 1. "Ashley en Joyce Ravencroft verloren hun ouders, archeologen, tijdens een vliegtuigongeluk. Na de begrafenis worden de twee kinderen opgevangen door het huis van oom Marcus en tante Zelda. Maar ze zijn een beetje bizar: Marcus, een mislukte pianist, schrijft een symfonie die hij al jaren in slaap probeert te herinneren; Zelda is een fan van fitness- en schoonheidsbehandelingen. Op een mooie dag arriveerde een groot pakket met vijf beeldjes, enkele dagen voor hun dood door de ouders van Ashley en Joyce gestuurd. Een klein briefje, geschreven door hun moeder, zegt eenvoudig: alles op zijn plaats. Het is het begin van een avontuur dat de twee kinderen ertoe brengt een duister en beangstigend mysterie te ontdekken."


Rode Zone 1
Rode Zone 2
De makers van de luchtvaartreeksen Hemel in Strijd en Hemel in Puin hebben ook een tweeluik over auto's op hun naam. Rode Zone brengt je terug naar de jaren 1950.

Over Rode Zone 1: Carrera: "Het autosalon van 1955. Een legendarische auto verschijnt in de hallen van het Grand Palais: de Porsche 356 Carrera, een sportmodel dat geboren is om te winnen. Wie krijgt de eer om dit mechanische wonder te besturen? Laurent Beaumont, een jonge amateur-rallypiloot die hoopt professioneel te worden is één van de kandidaten. Voordat hij mag deelnemen aan prestigieuze races als de Monte-Carlo-rally, de Coupe des Alpes of de Luik-Rome-Luik-marathon, moet hij de directie van Porsche zien te overtuigen. Met zijn charme en knappe uiterlijk tracht deze verleider via een omweg zijn doel te bereiken. Als we Françoise Sagan mogen geloven is snelheid een 'golf van geluk'. Dat is goed mogelijk, maar intussen moet je wel uitkijken voor het... ongeluk."

Over Rode Zone 2: Monte Carlo 56: "Rally van Monte Carlo 1956. In een genadeloos duel komen twee legendarische auto's tegenover elkaar te staan: de nieuwe Porsche Carrera 1500 GS en de Citroën DS 19. Beiden rijden hun eerste parcours tijdens deze beroemde winterrace. Voorwielaandrijving en imperiale wegligging voor de DS, achterwielaandrijving en duivelse vitaliteit voor de Carrera... radicaal verschillende mechanische keuzes die veel inzicht eisen van hun piloten. De genadeloze chronometer bepaalt het aantal strafpunten. Op de ijzige wegen van Turini worden de verloren seconden goedgemaakt in de mist van een verloren vriendschap. Dromen van glorie vervagen na een klein manoeuvre van het stuur op een dodelijk traject."


Operatie Overlord pakket
Operatie Overlord 6
De eerste drie delen van Operatie Overlord, met complete verhalen per album, zullen in augustus beschikbaar zijn als een pakket van 24,95 euro met een grote prent erbij. Deel 3 wordt voor de gelegenheid herdrukt. Diezelfde maand verwachten we ook de vertaling van deel 6, Een Nacht op de Berghof, waarmee alle Franse albums vertaald zullen zijn.


Frigiel en Fluffy 3
Prins Valiant 34
Het voor de jeugd bestemde Frigiel en Fluffy, naar de YouTube-reeks van Minecraft-speler Frigiel, krijgt er een derde deel bij. "Davidi de koopman schaft een oude mijn aan en staat toe dat Frigiel en zijn vrienden die een weekend lang bewaken. Maar dieven, klimplanten en andere ongenode ‘ghast-en’ willen de mijn leegplunderen. Onze helden moeten afdalen in de diepten die ontelbare geheimen bevatten. Vinden zij het legendarische eerste blokje? Wat gebeurt er als ze dat blokje breken? En verbergt het blokje het grootste geheim van allemaal?"

In september komt jaargang 1970 van Hal Fosters magistrale krantenstrip Prins Valiant uit, in oktober komt het allerlaatste deel uit en dan zijn in vijfendertig reguliere hardcovers alle verhalen van Foster gebundeld.Over deel 34: "Het een-na-laatste deel! Na jaren van noeste arbeid besluit Hal Foster zijn tekenpen aan de wilgen te hangen. Maar niet voordat zijn opvolger John Cullen Murphy de tekenstijl van Foster volledig onder de knie heeft. Foster zal nog één jaartje voorschetsen terwijl Murphy de pagina's uitwerkt en inkt. En ook het scenario neemt Foster nog steeds voor zijn rekening."

De volgende titels verschijnen binnenkort als hardcover, de softcoverversies zijn gepland in september: De Koerier van Casablanca deel 1, Shanghai Dream deel 2, Sonora deel 2 en De Zeearend deel 2.

(Bron: Silvester
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

 

Uitgeverij Personalia lanceert stripmaandblad voor de jeugd
20/07
TOP
Jump 1
Tim van der Kaaden, de tienjarige zoon van de uitgever van StripGlossy, wordt nu zelf hoofdredacteur van een stripblad, gericht op de jeugd. het blad krijgt de naam Jump naar de gelijknamige jeugdreeks van Charel Cambré. De frequentie is maandelijks en een nummer van 48 pagina's kost 4,25 euro.

Strips zijn er onder meer van Jump (inclusief interviewtje), Suske en Wiske (in nummer 1 start een voorpublicatie van De Koddige Kater), de komische strookjesstrips Beestjes en Boes, Hanco Kolks detectivegagreeks Inspecteur Netjes en de uit het Frans aangekochte gagreeksen Darius en Mythos. Verder lees je er ook strips in van Hein de Kort, Jean-Marc van Tol en Henrieke Goorhuis. Er staat ook een uitneembare poster in, een interview met Helena Vandersteen, de dochter van Willy Vandersteen, en een door Margreet de Heer in stripvorm gegoten interview met John Flanagan, de Australische schrijver van de boekenreeksen Broederband en De Grijze Jager.

Jump krijgt een verspreiding in Nederland en Vlaanderen en zal vanaf 28 juli niet alleen in boekhandels liggen, maar ook in supermarkten en winkelketens. De oplage is fors, maar liefst 26.000 exemplaren, voor een lastig te bereiken publiek. Hier vind je een previewtje.
(Bron: Uitgeverij Personalia
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blacksad 6 in 2021, deel 7 in 2022
20/07
TOP
BlacksadMassief goed nieuws voor de lezers van Blacksad. In 2021 verschijnt het volgende album, in 2022 meteen gevolgd door het vervolg en slot van het tweeluik waaraan Juanjo Guarnido en Juan Díaz Canales momenteel werken. In november tempert uitgeverij Dargaud het ongeduld al een beetje met een Franstalig buitenreeksalbum naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de stripreeks. Het collector's item is gepresenteerd als een krant, meer bepaald What's News, het dagblad waarvoor het personage Weekly werkt. Daarin staan onuitgegeven tekeningen, een blik achter de schermen, onthullingen en artikelen,... Zo'n krantje zal rond de 5 euro kosten.

In het Nederlands kunnen we al uitkijken naar later deze zomer. Dan publiceert Uitgeverij L van Guarnido het album Het Goud van de Zwendelaar op scenario van Alain Ayroles. Dat album is zo dik dat het eigenlijk vier reguliere albums bevat.

Intussen loopt nog tot 8 november een grote expo over Guarnido in het Belgisch Stripcentrum. Lees hier alle details en download er het mooi verzorgde persdossier.
(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hoge verwachtingen voor Kuifje-origineel
20/07
TOP
De Schorpioen
Het origineel van deze Kuifje-illustratie wordt op 21 november via Artcurial geveild en wordt geschat op 2 tot 3 miljoen euro. Het is het eerste covervoorstel van Hergé voor het Kuifje-avontuur De Blauwe Lotus. Het dateert van 1936 en is uitgevoerd in Chinese inkt, aquarel en gouacheverf. Het is 35 x 35 centimeter groot.

De tekening werd nooit gebruikt voor de oorspronkelijke albumuitgave omdat de gebruikte technieken in die tijd te ingewikkeld (en dus te duur) waren voor een goede reproductie als drukwerk. De uitgever van Casterman weigerde daarom deze coverversie. Hergé gaf het dan maar cadeau aan Louis Casterman, de zevenjarige zoon van de uitgever. Louis plooide de tekening zorgvuldig in zes om het in een schuif te bewaren. Het bleef al die tijd in de familie Casterman. In 1981 kwam de tekening alsnog van pas voor een lithografie die werd uitgegeven toen Hergés oude vriend Tchang Tchong-Jen op bezoek was in Doornik, waar vele Kuifje-albums van de persen rolden.

Het origineel zal nog te bezichtigen zijn op drie locaties: deze maand tot 11 september in Monte Carlo (Monaco) in de galerij van Artcurial, van 22 september tot 2 oktober in de galerij van Brussel en op 19 en 20 november op de expo van het Festival International d’Art contemporain (FIAC) in Parijs.
(Bron: Artcurial
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hommageartbook met Natasja en Rubine
20/07
TOP
Collateral Hommage
Collateral Hommage
Collateral Hommage
Collateral Hommage
Collateral Hommage
Collateral Hommage
Collateral Hommage
Op 24 juli verschijnt een voor het Nederlandstalige publiek aangepaste editie van Natasja & Rubine: Collateral Hommage, een eerbetoon aan François Walthéry. Het is een boek vol paginagrote prenten door de tekenaars Dragan de Lazare en Bruno Gilson met Walthéry's medeweten én goedkeuring. Beide tekenaars plaatsen Walthéry's heldinnen Natasja en/of Rubine telkens in een ander decor, wat weer een vette knipoog naar een andere stripreeks inhoudt.

Het album is uitgegeven door Bardaf Éditions, genoemd naar de luchtvaartmaatschappij waarvoor Natasja als luchtstewardess werkt. Het album zal 20 euro kosten en 62 pagina's tellen. De Franse titels zijn behouden, ook op de cover. Twee interviews (samen zes pagina's), het ene met Dragan de Lazare en Bruno Gilson, het andere met Walthéry, zijn echter netjes vertaald. In zijn interview geeft Walthéry te kennen dat hij Rubine weer heeft opgepikt, samen met tekenaar Bruno Di Sano en scenarist Mythic, waar het team was gestopt. Hij weet alleen nog niet bij welke uitgeverij en wanneer het verhaal zal gepubliceerd worden. Hij ziet in de Lazare en Gilson trouwens potentiële opvolgers: "Het zijn twee goede tekenaars. En we zijn goed bevriend. Maar ze moeten vooral hun eigen ding doen."

Het album zal volgens co-uitgever Olivier Ghys ook te koop zijn in Vlaamse en Nederlandse stripwinkels. Ghys is samen met Michèle Lahaye initiatiefnemer van de vzw ABA Academy. Collateral Hommage is daarbij een eerste initiatief dat ze promoten. Hier kan je de site bezoeken voor een voorstelling.
(Bron: vzw ABA Academy
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


RoaRrr Uitgeverij pikt westernreeks Stern op
20/07
TOP
Stern 3
Stern 4
Zoals vorige week nogmaals herhaald door de aankondiging van het Franse deel 4 van Stern, is de westernreeks na twee delen in vertaling stopgezet door Dargaud. We wisten dat er interesse was door een paar andere uitgeverijen om de reeks in het Nederlands over te nemen en te vervolgen. Uiteindelijk maakte RoaRrr Uitgeverij bekend dat zij alvast deel 3 op hun planning hebben staan. In plaats van softcover, zoals de eerste twee delen, wordt deel 3 een hardcover in een gelimiteerde oplage van 500 exemplaren. Daarbovenop komen er 50 luxe-exemplaren als een verzamelaarseditie, wat zij Verzamelaars Editie noemen.er te weten komen over Olrik.

Die "gelimiteerde" oplage moet je eigenlijk beschouwen als een meer haalbare oplage om de albums te kunnen slijten. De eerste twee delen verkochten zwaar onder de verwachtingen en haalden een verkochte oplage die voor een grotere uitgeverij als Dargaud, onderdeel van de groep Standaard Uitgeverij, niet als rendabel werd aanzien.
(Bron: RoaRrr Uitgeverij
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje van De Schorpioen 13
20/07
TOP
De Schorpioen
Van De Schorpioen deel 13; door nieuwe tekenaar Luigi Critone, hebben we al een paar fragmenten en een covervoorstel laten zien. Dit is een verder uitgewerkte pagina zonder de tesktballonnen erop. Net zoals Enrico Marini kleurt Critone de pagina's rechtstreeks in om ongeveer dezelfde stijl te hanteren. Het album verschijnt dit najaar.
(Bron: Luigi Critone
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Paul Teng al goed opgeschoten met deel 2 van Sioban-cyclus
20/07
TOP
Sioban
Het eerste deel van de door Paul Teng getekende cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten moet nog verschijnen, maar de tekenaar is al goed opgeschoten met deel 2. Onderaan dit origineel ontwaren we pagina 13 en de mogelijke titel, Aylissa. Zijn cyclus vertelt over de jonge Sioban vóór de gebeurtenissen van de cyclus waarmee Grzegorz Rosinski en Jean Dufaux de fantasyreeks begonnen.

De afspraak is dat volgend jaar eerst en vooral het vervolg van de cyclus door Béatrice Tillier wordt gepubliceerd voordat Paul Tengs in album kan beginnen. Zijn cyclus zal aanmerkelijk sneller na elkaar kunnen verschijnen.
(Bron: Yves Schlirf
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Artbook Frank Pé in oktober
20/07
TOP
Frank Pé
Frank Pé luxe
Frank Pé
Frank Pé
Frank Pé
Frank Pé
Na eerdere overzichtswerken over François Walthéry en Yves Chaland verschijnt op 2 oktober bij Dupuis en Champaka een Franstalig artbook over Frank Pé in de collectie Une Vie en Dessins. Je kan het vergelijken met een uitgebreide overzichtsexpo op papier.

Voor 55 euro krijg je een lijvig boek van 320 pagina's met honderden reproducties van originele platen, covers, illustraties waarbij je vaak de kleinste details kan zien. Het gaat om een ruime selectie van Franks beste werk uit onder meer Ragebol, Zoo, Robbedoes, zijn te verschijnen album met de Marsupilami en zijn vele werk in opdracht, met onder meer schilderijen die voor duizenden euro's worden verkocht. Er staat ook een biografisch artikel in en Frank levert zelf commentaar over zijn werk bij zijn selectie. Dit wordt een onmisbare uitgave voor de fans van Frank Pé.

Daarnaast komt er ook een luxe-uitvoering van 89 euro (oplage: 499 exemplaren) met een genummerde en gesigneerde prent. Deze versie heeft een andere cover die je rechtsboven ziet afgebeeld.
(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Milo Manara's affiche van stripverfilming The Old Guard
20/07
TOP
The Old Guard
Milo Manara tekende bovenstaande affiche voor de film The Old Guard, momenteel een van de meest bekeken films op het streamingplatform Netflix. The Old Guard is gebaseerd op de comicreeks van Greg Rucka die bij Image Comics verschijnt.

Tussen de kin en de boezem van Charlize Theron kan je de Belgische acteur Mathias Schoenaerts herkennen. Hij speelt een Fransman die als soldaat nog onder Napoleon Bonaparte heeft gediend. Quoi? Wel, Theron vertolkt de leidster van een groepje onsterfelijke huursoldaten die overal ter wereld opdrachten aannemen. Ze gaan al een tijdje mee. Twee anderen zijn nog kruisvaarder geweest. Naast Schoenaerts staat de Nederlandse acteur Marwan Kenzari die al was te zien als Jafar in de live actionverfilming van de Disney-tekenfilm Aladdin. Ook hij timmert aan een mooie internationale carrière.

Als de film een succes wordt, volgen er nog twee. Het einde schreeuwt alvast om een vervolg.
(Bron: Milo Manara / Sytse S. Algera
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luc Besson zoekt geld voor tv-reeks van Isabelle Avondrood
20/07
TOP
Isabelle Avondrood
In 2010 blikte de Franse regisseur en filmproducer Luc Besson een Franse verfilming van Isabelle Avondrood in met Louise Bourgoin als Isabelle. Een gloednieuw project is een Engelstalige tv-serie naar de strips van Jacques Tardi. Dan zal hij wel nog een paar torenhoge obstakels moeten overwinnen. Banken willen hem namelijk geen geld meer lenen. Nu betaalt hij een heel hoge rente aan het Amerikaans fonds Vine om zijn projecten gefinancierd te krijgen.

Dat Besson is aangeklaagd voor een verkrachting, zijn laatste films (onder meer een verfilming van Ravian en zijn laatste film Anna) niet naar behoren opbrachten en zijn bedrijf EuropaCorp een openstaande schuld van 160 miljoen euro heeft, zijn debet aan zijn precaire situatie. Zijn projecten worden daarom gezien als een te hoog financieel risico om daarin te investeren.

Er is in ieder geval nog geen concrete datum voor de start van de productie. Hij moet eerst een zekerheid hebben dat de reeks verkocht kan worden aan Franse tv-netwerken en internationale distributeurs en op een bepaalde vorm van subsidies of belastingvoordelen kan rekenen.
(Bron: Capital
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De cover van Blake en Mortimer 27
12/07
TOP
Blake en Mortimer 27
Wat als Olrik een held zou zijn?... Deze cover van Blake en Mortimer deel 27 verspreidde uitgeverij Dargaud. Het is het eerste album van tekenaar Christian Cailleaux met de hulp van Étienne Schréder. Het verhaal van Jean Dufaux is het vervolg op De Septimus-golf, en dat was dan weer een vervolg op Het Gele Teken. Dufaux zag zijn verhaal van bij het begin als een trilogie waarin we meer te weten komen over Olrik. Het album verschijnt in het najaar, normaal gezien in november.
(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede set ex librissen voor luxe van Suske en Wiske: De Blauwe Reeks integraal 2
12/07
TOP
Suske en Wiske
De luxe-editie van de eerste integraal van De Avonturen van Suske en Wiske: De Blauwe Reeks ligt binnenkort in de winkel, hoewel alle exemplaren eigenlijk al meteen voor de klanten van stripspeciaalzaken zijn die het op voorhand hebben besteld. De oplage is namelijk uitverkocht in vooruitbestelling. Bij die luxe hoort een set van vier ex librissen door Luc Morjaeu.

Intussen is hij klaar met de potloodversies van de volgende set ex librissen die bij de luxe van de tweede integraal horen. Hierboven zie je het setje bij elkaar. Inkting en inkleuring zijn ook al afgewerkt. Die afgewerkte versie zie je hieronder. Deel 2 verschijnt als een normale en als luxe-editie in september. Daarin staan de Suske en Wiske-klassiekers Het Geheim van de Gladiatoren, De Gezanten van Mars, De Groene Splinter en Het Gouden Paard. Het gaat om de complete, niet ingekorte versies, opnieuw geletterd en ingekleurd.

Suske en Wiske

Nostalgici wensen liever de oorspronkelijke inkleuring, en dan nog bij voorkeur die van de publicaties uit Kuifje, maar het oorspronkelijke drukmateriaal (drukplaten, -films en andere technische benodigheden) bestaat niet meer of is onbruikbaar voor moderne drukpersen. Indertijd was er al een andere inkleuring nodig voor een herpublicatie in Ons Volkske, omdat dat andere weekblad op een ander soort drukpers werd gedrukt. De nieuwe inkleuring was sowieso een technische noodzaak.

(Bron: Luc Morjaeu
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Murena 11 in het najaar
12/07
TOP
Murena
Murena deel 11 is alvast in het Frans aangekondigd voor november. De titel luidt Lemuria. Het verhaal speelt zich net na de grote brand van juli 64 af en keizer Nero twijfelt aan Murena's vermeende medeplichtigheid aan een complot tegen hem. Murena is in ieder geval verdwenen en dat maakt hem verdacht. In werkelijkheid is Nero's goede vriend Murena in handen gevallen van een vrouw, Lemuria, die hem heeft gedrogeerd om pleziertjes met hem te beleven. Murena wil vluchten, maar zijn geheugen speelt hem parten. Hij zal zichzelf moeten terugvinden terwijl hij een vreemde vrouw met een verschrikkelijk geheim ontmoet. Een geheim dat ze enkel met Nero kan delen. Intussen is Murena de meest gezochte man van Rome.

Deel 11 is het tweede album van tekenaar Theo Caneschi. Door zijn andere verplichtingen, onder meer het voltooien van de reeks De Verschrikkelijke Paus, moesten we drie jaar wachten op dit vervolg. In het Frans verschijnt van het album ook een editie met alle pagina's in potloodvorm. Dat speciale album zal slechts 15 euro kosten.

(Bron: Dargaud / Theo Caneschi
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Juliette uit Ze Noemden Hem Rooie heldin in nieuw verhaal
12/07
TOP
Juliette
Maak kennis met Juliette, het meisje uit Ze Noemden hem Rooie, het one-shot door Laurent Verron en Yves Sente. Op 22 juli start een nieuw avontuur in Spirou met Juliette als hoofdpersonage. Het verhaal speelt zich enkele jaren na haar belevenissen in Ze Noemden hem Rooie af. Ze werkt nu als journalist onder het pseudoniem Mademoiselle J (Juffrouw J) op het moment dat de Tweede Wereldoorlog voor de deur staat.

Die oorlog is inmiddels een populair thema geworden voor Robbedoes, zie ook de cyclussen van enerzijds Olivier Schwartz en Yann en anderzijds Émile Bravo. Maar het verhaal van Juliette is geen Robbedoes-strip, net zo min dat Ze Noemden hem Rooie een Robbedoes-avontuur was. Dat fictieve verhaal was gebaseerd op een anekdote over een echte piccolo die aan boord van een cruiseschip verongelukte. Rob-Vel, de bedenker van het figuurtje Robbedoes, heeft die jongen nog gekend toen hij zelf op zo'n schip werkte.

(Bron: Spirou
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Spirou


Herdrukken voor Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1 en 2
12/07
TOP
Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1
Piet Pienter en Bert Bibber integraal 2
Zelfs Standaard Uitgeverij, die Piet Pienter en Bert Bibber onder het label Matsuoka heruitgeeft in een integrale uitvoering, had het verkoopsucces niet verwacht. De herdruk van deel 1 is inmiddels ook al uitverkocht en het onlangs verschenen deel 2 is eveneens niet meer na te bestellen bij de uitgeverij wegens helemaal uitverkocht bij hen. Voor de twijfelaars is er goed nieuws: in augustus komt een herdruk van zowel deel 1 (de derde druk dus) als deel 2.
(Bron: Standaard Uitgeverij
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Drie nieuwe albums voor collectie Kijk en Lees
12/07
TOP
Kik
Kik
Joep
Joep
Aap en Aap
Aap en Aap
Michiel van de Vijver en Gerben Valkema bestieren met even veel ijver als plezier hun eigen uitgeverij Plan A Uitgevers met jaarlijks nieuwe albums op diverse AVI-niveaus. Op 5 oktober komt een volgend reeksje van drie albums uit in de prijswinnende collectie Kijk en Lees. Voor de verandering zijn het oblongboekjes met strookjesstrips. Korte grappen dus voor lezertjes vanaf 6 jaar. De albums verschijnen in hardcover, ze tellen 32 pagina's en zullen 6,95 euro kosten.

Het gaat om de onderstaande titels. Michiel geeft bij twee titels wat extra uiteg.
Kik: Remmen Los! (AVI E3): "Kik is al een bekende uit de serie en krijgt nu na acht jaar een verdiend vervolg. Gerben en ik zijn al lang bevriend, maar we hebben nog nooit officieel samen aan een boek gewerkt. Dit wordt de eerste keer: we hebben het samen geschreven."
Joep: Wat een Mop! (AVI Start): Joep is een vaste waarde bij Kijk en Lees. Dit oblongalbum wordt de tiende uitgave.
Aap en Aap: Dat Is Lef! (AVI M3): "Aap en Aap heb ik samen gemaakt met Rob Phielix. Hij is mijn oude baas uit de tijd dat ik nog bij Studio Jan Kruis zat waar we Jan, Jans en de Kinderen maakten. Rob is de tekenaar van de vrolijke strips rond de vriendjes Aap en Aap."

(Bron: Michiel van de Vijver
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De toekomst van Leo's Aldebaran
12/07
TOP
Overlevenden
Leo zit met Terug naar Aldebaran aan de vierde cyclus in De Werelden van Aldebaran. Aldebaran, Betelgeuze en Antares waren de vorige en dan was er ook nog het uitstapje Overlevenden met andere hoofdpersonages. Daar verschijnt in oktober trouwens een integraal van in het Nederlands.

De 76-jarige Leo erkent intussen dat vijf of zes jaar moeten wachten tot het einde van een cyclus welletjes is. Het lukt hem intussen om jaarlijks voldoende pagina's te tekenen voor een album van 60 of 64 pagina's in plaats van 48. Daarom kan hij de cyclus Terug naar Aldebaran in slechts drie delen vertellen in plaats van vijf of zes. En ja, hij heeft al een idee voor een vijfde cyclus.

(Bron: ActuaBD.com
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wynona door Hans Van Oudenaarden
12/07
TOP
Wynona
In Eppo nummer 16, week 32, start de voorpublicatie van Wynona, een nieuw verhaal van Hans Van Oudenaarden. Het wordt geen tweede cyclus van Rhonda, maar we zien er wel hetzelfde personage in terug... maar dan anders. Hans maakt het nog wat mysterieuzer met de volgende uitleg: "Met, jazeker, Rhonda en Dutch in gloedjenieuwe rollen. Zelfde regisseur, zelfde cameraman, zelfde decorbouwer, zelfde papieren acteurs, totaal ander verhaal. Benieuwd of het strippubliek dát gaat accepteren. En dan is er ook nog ook iets met een of andere beer!"
(Bron: Hans Van Oudenaarden
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Malgré Tout, een soloproject van Jordi Lafebre
12/07
TOP
Malgré Tout
Jordi Lafebre, de tekenaar van de door Zidrou geschreven succesreeks Mooie Zomers, werkte de voorbije twee jaar aan een soloproject dat eveneens bij Dargaud zal verschijnen. Dit is alvast de Franstalige cover van het ongewone liefdesverhaal tussen een oudere man en vrouw.
(Bron: Jordi Lafebre
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Malgré Tout


Charel Cambré illustreert volgende BIFFF-affiche
12/07
TOP
BIFFF
Jaarlijks wordt een striptekenaar uitgenodigd om het affichebeeld van BIFFF, het Brussels International Festival of Fantastic Film, te tekenen. Dat beeld, met bloedrood en gitzwart als enige kleuren, komt ook voor op allerlei promotiemateriaal (advertenties, flyers,...). Het festival gaat telkens in april door. Voor de 39ste editie van 2021 is Charel Cambré gevraagd. Hierboven staat een van de vier ontwerpen die hij voorstelde, maar deze wordt het niet.

Charel komt dankzij deze opdracht in hetzelfde rijtje te staan als illustere voorgangers als Hergé, André Franquin, Edgar P. Jacobs, Jacques Tardi, Grzegorz Rosinski, Hermann, François Schuiten, Enki Bilal, Enrico Marini, François Walthéry, Midam, Bernard Yslaire, Jean-Claude Mézières, Benoît Sokal, Didier Comès, François Bourgeon en meer van zulke ronkende namen.

(Bron: Charel Cambré
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Atom Agency 2 dit najaar
12/07
TOP
Atom Agency 2
Agent Agency deel 2, door Olivier Schwartz en Yann, is later dit jaar te verwachten bij Dupuis. Dit is alvast een voorlopige cover. Van dezelfde tekenaar verscheen bij Uitgeverij HUM! vorige week een eerste vertaling van zijn oudere detectivereeks Inspecteur Bayard. Lees hier onze bespreking.
(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitstel voor De Oorlog Winnen 3
12/07
TOP
De Oorlog Winnen 3
Het zijn drukke tijden voor drukkers. Ze zijn bezig aan een inhaalmanœuvre om de productie voor uitgeverijen weer in orde te brengen na de voorbije maanden. Daarom moet er veel uitgesteld worden. Zo ook De Oorlog Winnen deel 3, door Frédéric Gênet en Jean-Philippe Jaworski. De Franse release is nu pas voor januari 2021. Hier is alvast de coverillustratie.
(Bron: Frédéric Gênet
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stern 4 opnieuw zonder vertaling
12/07
TOP
Stern 4
In september verschijnt het Franse deel 4 van de western Stern. Als de eerste delen wat meer hadden verkocht in het Nederlands, dan moesten we nu weer niet klagen dat de reeks in vertaling is stopgezet na twee delen. Maar er zou interesse bestaan bij andere uitgevers...
(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe editie van Franse stripcatalogus BDM
12/07
TOP
BDM
Wat de Matla-catalogus was voor de Nederlandstalige stripmarkt, was BDM voor de in het Frans verschenen strips. Na een lange pauze komt op 4 november de editie 2021-2022 uit bij uitgeverij Les Arènes BD. Het naslagwerk zal 49 euro kosten.

Op 1.700 pagina's staan alle sinds 1813 in het Frans verschenen stripverhalen genoteerd met een prijsindicatie voor de waarde ervan per album (eerste drukken én herdrukken). Voor de nieuwe editie zijn alle prijzen geactualiseerd op basis van verkoop in stripspeciaalzaken en via (digitale) veilingen. Alleen al het hoofdstuk met alle edities van Tintin (Kuifje) beslaat vele, vele pagina's. Bij de meeste reeksen wordt er ook een kleine introductie geschreven door ervaren rotten in het vak.

De vorige editie dateert van 2016. Het vergde een groot inhaalmanœuvre om niet minder dan 26.000 extra strips toe te voegen die sindsdien zijn verschenen.
(Bron: BDZoom.com
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitgeverij L in augustus en september
05/07
TOP
Het Goud van de Zwendelaar
In de periode augustus/september is het eindelijk zover, dan verschijnt Juanjo Guarnido's nieuwe, historisch gesitueerde, komisch vertelde strip Het Goud van de Zwendelaar bij Uitgeverij L. Het one-shot op scenario van Alain Ayroles (Sabels en Galjoenen) verschijnt in hardcover, het zal 29,95 euro kosten en het telt maar liefst 162 pagina's. Da's bijna het equivalent van vier gewone albums. Intussen is Guarnido aan een volgend album van Blacksad bezig. De lezers van het stripblad Eppo kunnen Het Goud van de Zwendelaar nog steeds in voorpublicatie lezen. De inhoud: "De onverbeterlijke, maar uiterst sympathieke, schurk don Pablos uit Segovia verhaalt ons over zijn schelmenavonturen in het Spanje van de Gouden Eeuw en in Amerika, dat toen nog de Nieuwe Wereld werd genoemd. Terwijl hij afwisselend armoede en rijkdom op zijn pad vindt, wordt aanbeden en verguisd, leiden zijn avonturen hem van achterbuurten naar paleizen, van de bergtoppen van de Andes naar de oevers van de Amazone, tot die ene mythische plek waar alle dromen over de Nieuwe Wereld samenkomen: Eldorado!"


January Jones 11
Steen der Chaos 1
We kijken ook uit naar deel 11 van January Jones met de titel Jachtkruiser, geschreven en getekend door Eric Heuvel. "Wat is een aviatrice zonder vliegtuig? January Jones voelt zich letterlijk vleugellam sinds ze haar Comet in Rio de Janeiro verloor. Blij is ze dan ook als de Britse DeHavilland-vliegtuigfabriek laat weten dat ze haar opnieuw van een Comet willen voorzien. Opgetogen ondernemen January en Rik de reis naar Europa. In Engeland blijkt dat er nog wat technische probleempjes moeten worden opgelost alvorens onze aviatrice het luchtruim kan kiezen. Dat vinden Rik en January geen probleem. Nu is er de gelegenheid voor het eerst in lange tijd Rotterdam te bezoeken. Daar blijkt dat Rik erfgenaam is van de vader die hem ooit bij het echtpaar Pijlman achter liet om naar Nederlands Indië te vertrekken. Om de details te vernemen bezoeken Rik en January de notaris te Amsterdam waar ze te maken krijgen met de hoofdstedelijke penoze en ze uiteindelijk terechtkomen in Parijs. In de lichtstad volgt een confrontatie met een oude vijand."

Komende week verschijnt de fantasystrip Danthrakon bij Uitgeverij L. Van hetzelfde Franse label Drakoo vertaalt de uitgeverij Steen der Chaos, getekend door Stéphane Créty die vaak deelneemt aan conceptreeksen zoals Conquests, Dwergen, Orks & Goblins en ook albums tekende van de reeks Drakenbloed. Het scenario komt van debutant Gabriel Katz onder supervisie van Christophe Arleston. Steen der Chaos wordt een fantasytweeluik dat in softcover en hardcover uitkomt. "Het almachtige keizerrijk Nemès, opgeschikt door volksopstanden, heeft de militaire dienstplicht heringevoerd, voor iedereen, dus ook voor de rijken. Aldus gaan Navel en Araes, twee zonen van families die niet voor het soldatenleven bedoeld zijn, op pad naar Enoch, het 'einde van de wereld', de rustige grensstreek in het noorden van het rijk. Maar tijdens een patrouille activeren ze per ongeluk een eeuwenoud begraven artefact, waardoor deze vreedzame streek in een hel verandert. Hordes barbaren, geleid door een bloeddorstige krijgsheer, steken de oceaan over om het land te veroveren. Het is het begin van een oorlog die zich tot in het hart van het rijk zal uitstrekken, een meedogenloze strijd om de absolute krachtbron: de Steen der Chaos."


Badlands 3
Douwe Dabbert 20
Van de toffe fantasywestern Badlands staat het laatste deel van de trilogie gepland. "Perla en haar metgezellen zwerven door Oklahoma op zoek naar de sjamaan van de Grote Slang, de enige medicijnman die de poort naar de geestenwereld kan openen. De tijd dringt omdat het contract dat haar reisgenoten aan haar verbindt ten einde loopt, en haar fortuin ook. Wat de jonge vrouw echter nog niet weet, is dat hun samenwerking weleens eerder dan verwacht kan worden afgebroken. Sam bungelt namelijk aan het einde van een touw en Gaat-Vaak-Dood staat op het punt om te verdrinken in een drinkbak... Na de zon en het stof van de zuidelijke woestijnen, na de ijzige bries van de noordelijke kusten, dwaalt Perla over de vlaktes van het Westen en confronteert haar demonen aan het einde van haar reis. En onderweg onthult ze ons haar ware gezicht. En dat ziet er niet zo mooi uit..."

De heruitgave van de reeks Douwe Dabbert bereikt deel 20, De Zwarte Kimono. Bij de hardcovereditie hoort zoals steeds een extra katern van acht pagina's waarin scenarist Thom Roep terugblikt op de totstandkoming van het verhaal en andere weetjes met de lezers deelt. "De Zwarte Kimono is het vervolg op het album Het Schip van IJs en De Kast met Duizend Deuren waarin Douwe Dabbert de drie tovenaarskinderen Domoli, Pief, en Kijfje moet terugvinden in respectievelijk Siberië, Japan en Amerika. Een avontuurlijke reis waarin de avontuurlijke dwerg met zijn toverknapzak voor grote gevaren komt te staan."


Suus & Sas 18
Agent 327 11
Tot slot is er nog het nieuwe deel van de meidenstrip Suus & Sas, de lievelingsstrip van de lezers van het meidenblad Tina, en een herdruk van Agent dossier 11: De Ogen van Wu Manchu in softcover en hardcover. Martin Lodewijks personage Wu Manchu is gebaseerd op het personage Fu Manchu van de Britse schrijver Sax Rohmer. De Chinese schurk kwam voor het eerst in een roman uit 1913 voor en kende daarna een carrière in talloze pulpverhalen, films en strips. Lodewijk voerde zijn vrouwelijke versie ook nog op in January Jones en Johnny Goodbye.
(Bron: Uitgeverij L
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Idefix krijgt eigen stripverhaal
05/07
TOP
Idefix
In 2018 en 2019 kondigden we een 52-delige 3D-geanimeerde tekenfilmreeks van Idefix aan. Elke aflevering duurt 11.30 minuten. Van Idefix en zijn vrienden komt nu ook een stripverhaal.

De tekenfilmserie start in 2021 op de Franse televisie en wellicht ook in andere landen. Daarin wordt het hondje Idefix in het jaar 52 voor Christus in de stad Lutetia gevolgd voordat hij Asterix en Obelix ontmoette. De stad, die later de naam Parijs kreeg, is bezet door de Romeinen... De hele stad? Nee! Een groepje onverzettelijke dieren (drie honden, een kater, een uil en een oude duif), geleid door Idefix, biedt weerstand tegen de Romeinse overheersers. Het valt niet mee voor de Romeinse generaal Labienus en zijn meute honden om de orde in de stad te handhaven. In het eerste stripverhaal dwingt een mysterieuze hik-epidemie de Romeinen tot een, jawel, lockdown van de stad. Idefix gaat hulp zoeken bij druïde Amnesix die in het bos woont, maar de Romeinen hebben beslist de druïde te ontvoeren.

Astérix Max!
De pagina bovenaan dit bericht is een foto van een pagina uit het nog te verschijnen stripverhaal. Het staat als voorsmaakje opgenomen in nummer 9 van de Franstalige, trimestrieel verschijnende strip- en spelletjesreeks Astérix Max!, met een cover van Didier Conrad, het geïllustreerde verhaal De Gouden Menhir dat later dit jaar ook nog in het Nederlands wordt verwacht, en een hommage aan de dit jaar overleden Albert Uderzo. In Astérix Max! nummer 10 zal een volledig stripverhaal van Idefix staan.

De tekenaar van de Idefix-strip is Jean Bastide, de huidige tekenaar van Bollie & Billie. Hij heeft ook de eerste cyclus van De Oorlog van de Sambers getekend, samen met Vincent Mézil. Verder tekende hij het tweeluik Notre Dame en verzorgde hij de inkleuring van onder meer Katanga, Witte Klauw en samen met Juanjo Guarnido het deze zomer bij Uitgeverij L te verschijnen Het Goud van de Zwendelaar. De scenarist van de Idefix-strip is Matthieu Choquet. Hij is een van de schrijvers van de tekenfilmseries De Daltons, Lanfeust Quest, Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir, Zak Storm, Sammy & Co, Lastman, Teen Crumpets, Popples en uiteraard ook van de Idefix-tv-reeks.

Jean Bastide is officieel de derde tekenaar die een strip of geïllustreerd verhaal maakt sinds de Albert Uderzo met het tekenen van Asterix stopte. Didier Conrad is de tekenaar van de reguliere reeks terwijl Fabrice Tarrin in 2018 het geïllustreerde leesverhaal Het Geheim van de Toverdrank tekende.

Wanneer het album van Idefix verschijnt, is nog niet meegedeeld. Op onderstaande afbeeldingen zie je voorstellingsfiches voor de tv-reeks.


Idefix
Idefix
Idefix
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Coverontwerp USS Constitution 2
05/07
TOP
USS Constitution 2
Eind juni verscheen het eerste deel van de nieuwe zeevaartreeks USS Constitution door Franck Bonnet (De Piraten van Barataria). Hij heeft inmiddels deze coverillustratie ontworpen voor deel 2.
(Bron: Franck Bonnet
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het leven van Antoine de Saint-Exupéry, geïllustreerd door Romain Hugault
05/07
TOP
St Ex
St Ex
St Ex
St Ex
St Ex
St Ex
St Ex
Het leven van de Franse piloot en jeugdboekenschrijver (De Kleine Prins) Antoine de Saint-Exupéry is al meermaals verstript. In vertaling verschenen de laatste jaren albums bij Silvester en Dark Dragon Books. Met St Ex komt daar nog een versie bij, maar dan wel getekend door Romain Hugault (Angel Wings, De Nachtuil) op scenario van journalist Bernard Chabbert, zelf ook een piloot. Het gaat niet om een stripverhaal, maar om een geïllustreerd boek. Chabbert is trouwens de zoon van een luchtvaartpionier die voor Aéropostale werkte, een Franse luchtvaartpostdienst waarvoor de Saint-Exupéry ook heeft gevlogen. De Franse versie verschijnt begin oktober bij Paquet. Silvester liet al weten het geïllustreerde boek te vertalen.

Binnenkort ligt trouwens Hugaults Pin-Up Wings deel 5 in de winkel, met allemaal fraaie plaatjes van vliegtuigen en mooie meiden. Die pin-uptekeningen worden trouwens niet als seksistisch gezien door zijn vrouwelijke lezers. In een interview werd Hugault die vraag voorgelegd. Zijn antwoord: "Integendeel, 99% van de vrouwelijke reacties is positief en ze bedanken me om vrouwen met rondingen te tekenen."

(Bron: Romain Hugault / Silvester
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Blauwbloezen 65 door Jose Luis Munuera en Béka
01/07
TOP
De Blauwbloezen 65
Jose Luis Munuera (Zwendel, Robbedoes en Kwabbernoot, Betoveringen, De Campbells) en het scenaristenkoppel Béka (Rommelgem, Dance Academy, De Dag...) zijn verantwoordelijk voor De Blauwbloezen deel 65. Maar dat album verschijnt wel vóór deel 64. Deel 65, De Speciale Gezant, verschijnt begin november in het Nederlands. De Franse oplage bedraagt van 105.000 exemplaren. De 84-jarige Willy Lambil krijgt hierdoor een jaar extra tijd, tot de herfst van 2021, om het laatste verhaal van Raoul Cauvin te tekenen. Lambil was eerst geschokt door de beslissing van Cauvin die hij niet had zien aankomen.

De Blauwbloezen 65
De Blauwbloezen 65

Wie vervolgens deel 66 zal tekenen, is nog geen uitgemaakte zaak. Dat kan toch weer Lambil zijn, want hij gaf eerder al aan dat hij tekent tot hij erbij neervalt, maar dan op scenario van Béka. Of wordt Munuera de officiële tekenaar van de stripreeks? En er zijn nog andere combinaties mogelijk met andere scenaristen. Die toekomst staat nog niet vast.

De Blauwbloezen 65
De Blauwbloezen 65

Voor Dupuis is De Blauwbloezen een goudhaantje. Er zijn al meer dan twintig miljoen exemplaren verkocht in vijftien talen. Het was zo goed als uitgesloten dat de reeks zou stoppen, te meer omdat alle rechten in handen zijn van de uitgeverij. Cauvin verkocht ze jaren geleden al en Lambil nam de reeks zelf over van de in 1972 schielijk overleden tekenaar Louis Salvérius, de medeschepper van de populaire stripreeks. De twee dochters van Salvérius hebben hun rechten als erfgenamen aan Dupuis verkocht. Dupuis heeft daardoor het recht om zelf te beslissen wie de reeks tekent en schrijft. Lambil heeft wel nog zeggenschap over zijn verhalen door de geldende albumrechten. Daardoor verschijnen er voorlopig geen verdere integralen van De Blauwbloezen, want Lambil verzet zich daartegen. Hij vindt integrale uitgaven iets voor stripreeksen die zijn gestopt of waarvan de stripmakers overleden zijn.

De Blauwbloezen 65
De Blauwbloezen 65

In november 2019 kregen Bertrand Escaich en Caroline Roque, die onder het gezamenlijke pseudoniem Béka schrijven, en Munuera van uitgever Sergio Honorez (die onlangs het bedrijf verliet) het voorstel om een verhaal van De Blauwbloezen te bedenken in een soort schrijfwerkgroepje. Munuera heeft zelf een tweeluik gemaakt (Fraternity) dat zich in dezelfde periode als De Blauwbloezen afspeelt. Hij heeft in 2016 trouwens deelgenomen aan het hommmagealbum van De Blauwbloezen met kortverhalen door diverse auteurs. Hij liet zich meeslepen door het scenario van Béka, werkte er zelf ook aan mee en nam het initiatief om het in geschetste beelden, een storyboard, om te zetten. Kort nadien kreeg het de goedkeuring van Honorez, die bijzonder opgetogen was over het enthousiasme van de nieuwe scenaristen. Maar het was nog wel de bedoeling dat Lambil het zou tekenen. Uiteindelijk werden Béka en Munuera de auteurs van De Blauwbloezen deel 65. Munuera's storyboard was al vrij gedateilleerd uitgewerkt en gaf een prima beeld van wat het als volwaardig stripalbum kon worden.

De Blauwbloezen 65
De Blauwbloezen 65

Het onderwerp voor dat album had Béka toevallig al gevonden door opzoekingen voor een ander project. Hun verhaal zal rond de historische figuur William Howard Russell gaan, een Engelse journalist die als de allereerste oorlogscorrespondent wordt beschouwd. De globetrotter schreef artikels over de Amerikaanse Burgeroorlog, maar telkens ter plaatse ook over de Boerenoorlog, de Krimoorlog en andere conflicten in zijn tijd. In zijn artikelen durfde hij het leger te bekritiseren en maakte hij het publiek bewust van de verschrikkingen die oorlogen teweegbrachten. Daardoor werd hij vaak met de dood bedreigd, zelfs door zijn landgenoten. Hij maakte gebruik van de telegraaf om zijn reportages door te sturen naar de kranten waarvoor hij werkte. In het stripverhaal zal hij uiting geven aan zijn geworstel met objectieve verslaggeving en de pers die als instrument wordt gebruikt door de legertop.
(Bron: ActuaBD.com
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Complete reeks Malefosse bij Daedalus
01/07
TOP
Malefosse integraal 1
Malefosse integraal 2
Malefosse integraal 3
Malefosse integraal 4
Malefosse integraal 5
Malefosse integraal 6Daedalus zal de volledige reeks Malefosse opnieuw uitgeven en alle onvertaalde albums uitbrengen in zes gelimiteerde integralen en vierentwintig softcoveralbums.

De uitgeverij gaf recent De Onthoofde Arenden bundeling 14 uit waarmee het de Franse reeks bijna heeft bijgebeend. De inhoud daarvan moet deze zomer nog verschijnen als de softcoveralbums 27 en 28. In het Frans verschijnt deel 30 van de middeleeuwse reeks dit najaar waardoor de nog te verschijnen bundeling 15 (met de delen 29 en 30) alle in het Frans verschenen albums vertaald zullen zijn. De reeks van huidig auteur Michel Pierret loopt dan gewoon door, maar Daedalus vindt de tijd rijp om de tanden in een nieuwe langlopende, historisch gesitueerde reeks te zetten die we nog kennen uit het verleden.

Blitz gaf tussen 1988 en 1996 de eerste zeven delen van Malefosse, door François Dermaut en Daniel Bardet, in het Nederlands uit in de collectie Kronieken. De Franse reeks liep bij Glénat tot deel 24 in 2016 die allemaal gebundeld werden in zes integralen waarvan je de covers hierboven ziet afgebeeld. Daedalus zal jaarlijks één integraal uitgeven met telkens vier verhalen in een eenmalige, strikt gelimiteerde oplage. De eerste integraal is in december 2020 gepland. Per kwartaal verschijnt daarna telkens een van de verhalen als softcoveralbum. De softcoverdelen 1 tot 4 verschijnen dus in de loop van 2021. Alle door Blitz uitgegeven verhalen worden opnieuw vertaald en geletterd.

Malefosse start in het jaar 1589 wanneer de Drie-Hendriken-oorlog (1585-1598) woedt. Het was tevens de achtste en laatste Hugenotenoorlog, de langste godsdienst- en burgeroorlog die Frankrijk zo'n honderd jaar lang verzwakte. Hendrik van Navarra, Hendrik III van Frankrijk en Hendrik I van Guise waren hierbij betrokken. Het was een voor historici en verhalenvertellers boeiende periode die bol staat van moorden, oorlogen, politiek gekonkel, buitenlandse huurlingenlegers en heel wat intriges. In Malefosse wordt een episode uit die desastreuze confrontatie aangesneden. Een van de hoofdrolspelers is de Duitse huurling Gunther Amerbach.

Begin jaren 2000 gingen de wegen van de auteurs Dermaut en Bardet uit elkaar. Scenarist Dermaut ging daarna in zee met tekenaar Brice Toll alias Brice Goepfert (De Dwaas van de Koning, De Zwarte Lelie) om de reeks vanaf deel 13 voort te zetten. Dermaut, die je wellicht kent van het knappe tweeluik Rosa, startte op zijn beurt met het tweeluik De Wegen van Malefosse op scenario van Xavier Gelot. Het verhaal speelt zich als prequel op Malefosse in de jaren 1560 af met een jongere Gunther. Beide albums werden in 2007 en 2012 vertaald door Daedalus. Dermaut overleed op 19 maart 2020.

(Bron: Daedalus
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dit najaar bij Standaard Uitgeverij
01/07
TOP
De Sonometer
De Sonometer
De Sonometer
In de rubriek Te Verschijnen is de najaarsbrochure van Standaard Uitgeverij toegevoegd. Alle titels mét alle bijkomende luxe-uitvoeringen zijn ook hier opgesomd. En hieronder vind je nog meer informatie.

De Sonometer

75 jaar Suske en Wiske viert Standaard Uitgeverij in de eerste plaats met een heleboel albums. Over de voltooiing van De Sonometer, dat in 1959 het negende verhaal in Willy Vandersteens Blauwe Reeks had moeten worden, vertelden we het al vaak. Dirk Stallaert tekende het complete album op scenario van François Corteggiani (Vertongen & Co, De Jonge Jaren van Blueberry) op basis van de karige gegevens die Vandersteen naliet. Hierboven zie je de eerste drie pagina's uit het verhaal.

Hier kan je nog eens de korte inhoud lezen: "Suske en Wiske gaan op bezoek bij Lambik, die zich een heuse amateur-chemicus waant nadat hij bij het verhuizen een chemiekit ontdekte. Zijn explosieve experimenten worden verstoord wanneer de postbode hem een pakket komt leveren. Al snel blijkt dat het eigenlijk bestemd is voor een zekere professor Tellenbol. Wanneer onze vrienden het pakket bij de professor willen afleveren, komen ze oog in oog te staan met een inbreker... Professor Tellenbol werkt aan een sonometer, een wonderlijk apparaat dat de akoestische druk van geluid kan meten en zelfs geluid in een ruimte kan opzuigen. Het apparaat heeft de interesse gewekt van een hoop duistere figuren... want de inbreker is niet de enige die het op de professor en zijn uitvinding heeft gemunt! Zo komen Suske en Wiske in het oog te staan van een storm die hen tot aan de andere kant van de wereld brengt."

Zes uitvoeringen voor De Sonometer
Het album verschijnt in softcover, telt 56 pagina's en zal 7,99 euro kosten. Daarnaast komt er ook een hardcovereditie van 60 pagina's, inclusief dossier. Deze versie zal 14,99 euro kosten. Het album verschijnt ook in het Frans als Le Sonomètre, in hardcover met dossier, tegen 14,99 euro, eveneens 60 pagina's dik.

En nu opgelet, want bovenop de twee bovenstaande Nederlandstalige uitvoeringen en hde Franse versie komen er drie verschillende luxe-uitvoeringen die we hieronder voor je opsommen. Nog niet alle details staan vast (vandaar de vraagtekens en het "onder voorbehoud", maar die ontbrekende info verwachten we deze week nog. Winkeliers moeten tot 31 juli hun bestelling voor deze luxes doorgeven en op basis van dat aantal zal de uiteindelijke oplage vastgelegd worden, verzekerde ons de distributeur van deze luxes. Wil jij niet naast het net vissen, contacteer dan je stripspeciaalzaak zodat iedereen een duidelijker beeld krijgt van de vraag van het publiek. Deze luxes worden hoofdzakelijk aan stripwinkels geleverd.
• Luxe in kleur met linnen rug, hardcover, ex libris, dossier en schetsen (onder voorbehoud), ?? pagina's, 60 euro.
• Superluxe in kleur met velours kaft, hardcover, ex libris, dossier en schetsen (onder voorbehoud), ?? pagina's, 100 euro.
• Luxe op groot formaat in zwart-wit met andere coverillustratie, hardcover, twee ex librissen, ?? pagina's, 150 euro.

Tweede integraal Blauwe Reeks
Volgende week woensdag, 8 juli, verschijnt de eerste integraal van de Blauwe Reeks. Hier kan je een voorsmaakje vinden van de inhoud. In september verschijnt de tweede en laatste integraal met daarin de vier verhalen Goud voor Rome (= Het Geheim van de Gladiatoren), De Gezanten van Mars, De Groene Splinter en Het Gouden Paard. Alle verhalen zijn opnieuw geletterd en ingekleurd. Het gaat ook om de complete versies. In het album van 280 pagina's staat een door Niels van der Made geschreven dossier. Hij is werkzaam voor Versus, het ledenblad van De Fameuze Fanclub.


Suske en Wiske
Suske en Wiske
Behalve De Sonometer komen er ook nog twee delen in de klassieke rode reeks. In oktober verschijnt deel 354, De Zwijgende Zwollem, en in december deel 355, De Scheve Schot.

Suske en Wiske 354: De Zwijgende Zwollem: "Er gebeuren rare dingen in het kasteel van de ouwe Van Zwollem. Wiske ziet spookachtige lichtschijnsels en hoort vreemde geluiden in de toren. Anne-Marie, de dochter van Van Zwollem, doet echter alsof er niets aan de hand is. Maar dan komt de waarheid aan het licht. Haar vader — die al jaren aan een speelgoedcomplex lijdt — blijkt via hypnose al zijn fantasie kwijtgeraakt te zijn en zal voor altijd een sombere zwijgende man blijven als hij die verbeeldingskracht niet snel terugkrijgt. Dat verloopt echter niet zonder slag of stoot omdat zijn fantasie een eigen leven leidt en al het speelgoed tot leven brengt."

Suske en Wiske 355: De Scheve Schot: "Lambik heeft ontdekt dat hij van Schotsen bloede is en neemt deel aan een wedstrijd waarmee hij een kasteel in de Highlands kan winnen. Sidonia staat hem daarin bij en dus mogen ook Suske en Wiske mee naar Loch Moron, een piepklein dorpje naast een groot meer. Maar het wordt algauw duidelijk dat de kasteelwedstrijd maar een klein onderdeel is van de plannen die de inwoners met hun dorp hebben. Er is namelijk een monster in het meer gesignaleerd dat goed op weg is om vele toeristen te lokken. Suske en Wiske geloven eerst niet in het bestaan van het dier tot ze er op schrikbarende wijze mee geconfronteerd worden. En als daarop Wiske spoorloos verdwijnt vreest Suske voor het ergste."


Suske en Wiske Junior 3
Suske en Wiske Junior
Inmiddels zijn er al twee albums van Suske en Wiske Junior verschenen door Charel Cambré en Kim Duchateau. Deel 3 van de spin-off met gags met de kleuterversies van Suske en Wiske staat in oktober gepland.

De Kronieken van Amoras
Charel Cambré is ook de tekenaar van De Kronieken van Amoras waarvan in november deel 7, Wraak, verschijnt op scenario van Marc Legendre. "In het land worden enkele spectaculaire aanslagen gepleegd waarna er onlusten uitbreken. De terrorist die de aanslagen opeist blijkt een kennis van Barabas die de professor in nauwe schoentjes brengt. Suske en Wiske moeten de extremist stoppen voor er nog grotere rampen gebeuren. Maar waar zit de man en is hij het wel die ze zoeken?"


De Rode Ridder
De Rode Ridder
Twee nieuwe albums — met ene op sterven liggende Merlijn! — en een derde integraal met de verhalen van Karel Biddeloo staan ons dit najaar te wachten.

De Rode Ridder 267: Mordred: "Lancelot heeft Johan en Allis eindelijk teruggevonden. Het drietal keert terug naar Camelot maar de reis is gevaarlijk. Mordred is Johan en Allis op het spoor en hij zet alles op alles om de twee uit de weg te ruimen. Op de steun van Merlijn hoeven ze niet te rekenen, de oude magiër is stervende. Maar voor hij z'n laatste adem uitblaast, wil hij een opvolger aanduiden. Ook dat is niet naar de zin van Mordred."

De Rode Ridder 268: De Mayameester: "Bahaal heeft een plan bedacht om de ridders van de Ronde Tafel in de val te lokken. Hij gebruikt de nietsvermoedende Allis als lokaas. Maar enkel Johan en Lancelot dagen op. Bahaal is woedend en ontketent alle duivels. Johan, Allis en Lancelot wagen zich in de burcht van de Hellevorst en die is vastbesloten om hen niet levend te laten gaan. Maar Demoniah heeft een beter idee."

De Rode Ridder integraal
Op 8 juli komt een tweede integraal van De Rode Ridder uit met terug zes verhalen uit de periode van Karel Biddeloo. Het gaat om een bundeling van de verhalen Parcifal, Drie Huurlingen, De Hamer van Thor, De Lorelei, De Weerwolf en De Voorspelling, oftewel de delen 43 tot 48. Hier kan je een preview lezen. Drie Huurlingen was het album dat Karel Biddeloo voor het eerst volledig zelf schreef en tekende. Het is een van de meest geliefde verhalen bij lezers van De Rode Ridder, hoewel Karel Biddeloo er zelf een hekel aan had. Meer uitleg daarover kan je in het achtergronddossier lezen. Op de colofonpagina is trouwens een oude dédicace van Karel Biddeloo afgedrukt.

In november komt een derde integraal van de Biddeloo-verhalen uit met daarin de verhalen Met Masker en Zwaard, De Terugkeer, Excalibur, De Watermolen, De Samoerai en De Kluizenaar van Ronceval. In 2021 zullen vier integralen verschijnen. Deze tweede periode van zeven integralen, na de zes integralen met alle door Willy Vandersteen geschreven verhalen, kreeg de ondertitel Sword and Sorcery. Deze periode wordt afgesloten na deel 80, De Schildknaap. Vanaf 2022 start de derde periode in een integrale reeks die start met het befaamde sf-tweeluik De Vluchtelingen en Karpax, de Stalen Man en verder heel wat verhalen met allerlei monsters bevat. Maar nu kijken we wel al ver in de toekomst.


de Kiekeboes
de Kiekeboes
De Kiekeboes deel 156, Blauwblauw, stelden we vorig weekend al aan je voor. Het is het eerste album van Steve Van Bael sinds dertien jaar nadat hij al eerder assistent was van Merho. Het is ook het debuut van Bruno De Roover (Café Cowala, Jylland) als scenarist. Alles gebeurt nog wel onder nauwlettend oog van Merho. De inhoud: "Charlotte is lid van een wijnclub. Van der Neffe wil zijn ex-vrouw Carmella weer voor zich winnen. Hij boekt een verblijf in een resort in een klein Frans dorpje. Een plek waar koppels met relatieproblemen hun liefde herontdekken dankzij de excentrieke methodes van therapeute Camille Faux. Ondertussen belanden ook de Kiekeboes in Frankrijk, waar Fanny op zoek gaat naar haar verdwenen vriendin Alanis. Charlotte bezoekt samen met Marcel enkele wijngaarden en dan loopt het compleet fout."


F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
In oktober worden drie verhalen gebundeld van F.C. De Kampioenen met Supermarkske, anagevuld met spelletjes. Het gaat om de verhalen Vijftig Tinten Paarsblauw, Supermarkske Bakt Ze Bruin en Supermarkske Is Weer Proper. In september en december staan de delen 109 en 110 gepland.

F.C. De Kampioenen 109: De Grimas van de Paljas: "Een dievenbende teistert de streek. Overal wordt er ingebroken. Niemand voelt zich nog veilig. Boma neemt de nodige maatregelen om zijn villa te beschermen tegen de dieven. Bieke is inmiddels apetrots op Mark: hij wordt nachtwaker in het lokale museum. De eerste nachten vallen niet mee voor Mark, want wakker blijven is de boodschap. Fernand verkoopt een zeldzaam beeldje aan de directrice van het museum. Hij verneemt pas later in de krant hoeveel het waard is. Dat is ook de dievenbende niet ontgaan... Ze besluiten om het beeldje te stelen. Wanneer Mark spoorloos verdwijnt, gaan alle Kampioenen naar hem op zoek. En ook zij verdwijnen, één na één."

F.C. De Kampioenen 110: De Verjaardagstaart: "De Kampioenen bestaan 30 jaar! Boma heeft besloten om daarom een onvergetelijk feest te organiseren. Zijn concurrent Grootjans, met wie hij net op kletterende wijze ruzie heeft gemaakt, is vast besloten om het feest te doen mislukken. Ook Fernand wil roet in het eten gooien. Hij zint op boosaardige plannen. Er is springstof mee gemoeid... Mark krijgt de opdracht om de geschikte verjaardagstaart uit te zoeken. Dat loopt niet van een leien dakje. Boma droomt ervan om een stripteaseuse uit de taart te laten springen op het hoogtepunt van het feest. Maar hij vindt niemand... En de vrouwen zien zo'n idee helemaal niet zitten. Boma krijgt de wind van voren... Zal het feest voor 30 jaar Kampioenen wel slagen?"

Vertongen & Co
Vertongen in New York vult als deel 32 in de reeks het najaar van F.C. De Kampioenen aan. De inhoud: "Bieke moet voor een congres naar New York. Paulien en Mark mogen mee. Een weekje in The Big Apple zien ze wel zitten. Inspecteur Porei is inmiddels met een onderzoek bezig naar een bende beruchte smokkelaars. Bij aankomst in New York loopt alles uit de hand, wanneer Mark eerst gearresteerd wordt en vervolgens ontvoerd. Wat is er aan de hand? Aan Bieke en Porei om alles uit te zoeken... Er staan wilde achtervolgingen op het programma!"

Nachtwacht
Van de ene stripreeks naar een tv-reeks naar de andere. Van Nachtwacht verschijnen dit najaar, in september en december, twee nieuwe albums.

Nachtwacht 5: Het Monsternest: "Parisiana is een weeskind en logeert een tijdje in de herberg tot ze op eigen benen kan staan. Ze heeft een oogje op Vladimir, wat ook wederzijds is maar die beseft dat hij als vampier nooit een normale relatie met haar kan hebben. Parisiana is dol op vogels en gaat vaak op fotojacht. Maar de vogels uit het bos gedragen zich vreemd en agressief. De mensen uit Schemermeer worden aangevallen door grote groepen kwaadaardige kraaien. Al snel blijkt dat de vogels gehoorzamen aan een demon die zich in het bos gevestigd heeft. Een monstervogel die op zoek is naar iemand die hem kan helpen met het uitbroeden van zijn ei. Hij heeft zijn oog laten vallen op Parisiana vanwege haar voorliefde voor vogels maar zij gaat niet in op zijn voorstel. Het is pas wanneer de demon aan Parisiana belooft om van Vladimir een normale mens te maken zodat ze samen kunnen zijn dat ze besluit hem te helpen. Maar ze beseft niet dat ze daarmee haar eigen doodvonnis tekent."

Nachtwacht 6: Vuuroog: Wanneer Vlad de toekomst wil voorspellen leent hij de glazen bol van Keelin. Helaas laat hij de kostbare bol in duizend stukken vallen. Daarop voelt Vlad zich zo schuldig dat hij de onderwereld induikt om er een nieuwe te halen. Een gevaarlijke onderneming omdat zo’n glazen bol niets minder is dan het oog van een rode draak. Niet alleen is een rode draak haast onoverwinnelijk maar hij kan met zijn glazen oog precies voorspellen wat zijn tegenstanders van plan zijn. Vlad en Wilko gebruiken echter een list en zijn de draak te slim af. Maar door deze uit te schakelen geven ze vrij spel aan een nog veel gevaarlijker tegenstander die ermee dreigt heerser te worden over de aarde."

De Buurtpolitie
En we hebben nog een stripreeks naar een tv-reeks. Van De Buurtpoltie komt in november deel 11 uit met de volgende inhoud: "Gonda heeft een nieuwe vriend gevonden via een datingsite. Het is een stoere bink met een snelle wagen die haar rond zijn vinger draait. Tante Maria waarschuwt Gonda dat het misschien een gangster is. Ze heeft eens gelezen over zeven aanwijzingen dat iemand een gangster is. Gonda gaat helemaal mee in de achterdocht en start een onderzoek door gebruik te maken van de computer van de commissaris buiten de kantooruren. Maar er is niets te vinden. Zo weinig dat het wel verdacht moet zijn. Ondertussen is er een poetsfee opgedoken die inbreekt om huizen te kuisen."


Urbanus
Urbanus
Een Fillemonspecial met spelletjes en de drie verhalen Het Oud Zot, Tien Kleine Nonkeltjes en De Gouden Bedpan verschijnt in oktober. In de maand ervoor en erna komen de delen 190 en 191 van Urbanus uit. We gaan stilaan naar de tweehonderd albums...

Urbanus 190: Het Drama van Wortelana: "Tollembeek heeft een nieuwe inwoner, Madam Wortelana is in het nabijgelegen bos komen wonen. Al snel heeft Urbanus door dat er een reukje zit aan Madam Wortelana, met haar kruiden en haar magische groenten... Is ze een lieve fee die geeft om haar dorpsgenoten, of is ze gewoon een boze toverheks? Eén ding staat vast, door een figuur als Wortelana staat Tollembeek binnen de kortste keren in rep en roer."

Urbanus 191: Hotdogs en Babyborrels: "Op een dag vind je de job van je leven... en bovendien kan Urbanus voor een halve euro een prachtig perceel op de kop tikken. Het broodje van de Tollembeekse ondernemer van het jaar is gebakken! Hondenasiel ‘Hot- Dog’ is van bij het begin een laaiend succes, maar helaas voor Urbanus (en heel Tollembeek) duren mooie liedjes niet lang. Als ook God en Gaia zich gaan moeien, is het hek helemaal van de dam."
 
(Bron: Standaard Uitgeverij
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dit najaar bij Matsuoka
01/07
TOP
Nero: De Toet van Tut
Nero: De Stallaert-jaren integraal 8
Sinds 1 juli punliceert Knack wekelijkse afleveringen van telkens vier pagina's van de Nero-hommage De Toet van Tut door Luc Cromheecke en Willy Linthout. In december verschijnt het album, enkel in hardcover (14,99 euro). We kondigden dit recent aan met een hele lap uitleg erbij. Dat kan je hier terugvinden.

Over Nero gesproken, van de integrale reeks met alle verhalen die zijn getekend door Dirk Stallaert verschijnt volgende week woensdag de zevende integraal (lees hier een preview) met vier verhalen. De achtste integraal, die in december uitkomt, bevat vijf verhalen: Leopold 5, De Orde van de Lange Tenen, De Gulfstreum, De Erfenis van Millaflotta en Kweetnie, de delen 152 tot 156. Het is dan ook een dikker album van 232 pagina's met dossier.


Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Na de twee succesvolle integralen van Piet Pienter en Bert Bibber komen dit najaar, in september en november, nog eens twee delen uit. In elke integraal staan telkens vier verhalen, aangevuld met een dossiertje.
In de derde integraal staan de delen 10 tot 13, oftewel De Stalen Meteoor, Avontuur in San Doremi, Storm over Akhabakhadar en De Anti-Zwaartekracht-Generator.
Integraal 4 bundelt de delen 14 tot 17, zijnde Het Straalgas-Mysterie, De Barbier van Bombilla, De Verborgen Schat en De Vloek van Toetan Kanon.
Van beide verhalen komen ook weer luxes uit met een ex libris van Charel Cambré die je hierboven ziet staan.


Gilles de Geus 4In oktober verschijnt de tweede van drie integralen van Gilles de Geus door Hanco Kolk en Peter de Wit. In die tweede bundel, met een vele sterkere inhoud dan de eerste, staat het verhaal De Revue, een van de meest geliefde albums in de reeks en zelfs een van de meest favoriete albums van Nederlandse makelij, zie ook onze Kanjers van Oranje van intussen heel wat jaartjes terug. De integraal van 208 pagina's is opnieuw ingeleid met een lijvig en rijkelijk geïllustreerd dossier.

(Bron: Standaard Uitgeverij
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Little Nemo-hommage door Frank Pé
01/07
TOP
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Little Nemo
Op 2 september publiceert Dupuis Little Nemo, een hommage van Frank Pé aan strip- en tekenfilmpionier Winsor McCays krantenstrip Little Nemo in Slumberland, voor het eerst gepubliceerd in 1905. Little Nemo verscheen in het Frans eerder bij Toth in twee luxealbums die Dupuis nu als een integraal van 80 pagina's in hardcover zal uitgeven, ook in het Nederlands (prijs: 45 euro). Uiteraard komen in de gags en kortverhaaltjes, die Frank schilderde, veel dieren voor. De strip kwam tot stand na een uitdaging van een galeriehouder.


Frank Pé
Frank Pé is trouwens een heel jaar lang verbonden aan de zoo van Parijs om illustraties te tekenen. Hierboven zie je een van deze illustraties die inmiddels voor een affiche is gebruikt. De coronamaatregelen gooiden intussen wel roet in het geplande programma.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Govert Suurbier integraal
01/07
TOP
Govert Suurbier integraal 1
Tussen 1996 en 2006 maakten Laurent Verron (Bollie & Billie, Ze Noemden Hem Rooie) en Yann zeven albums van Govert Suurbier. In deze komische, met historische knipogen doorspekte stripreeks reizen de avontuurlijke missionaris Govert Suurbier en zijn volijverige acoliet Reinier Kneppelhout in de jaren 1930 de wereld rond en ontmoeten daarbij heel wat beroemde figuren zoals Leni Riefenstahl, Josephine Baker en Adolf Hitler, maar het zit ook vol cameo's van andere stripfiguren. Peter van Dongen en Teun Berserik knipoogden trouwens naar Govert Suurbier in Blake en Mortimer deel 25.

Le Lombard verslofte het om het laatste album, Zeppelin, te vertalen. In 2015 maakte Arcadia dat goed door het alsnog in het Nederlands uit te geven in de collectie Arcadia Archief. Wie van uniformiteit houdt, kan zijn hartje ophalen want Le Lombard zal de complete reeks bundelen in twee integralen, ook in het Nederlands. De eerste integraal verschijnt begin september en bundelt op 200 pagina's in hardcover (34,95 euro) de eerste vier verhalen.
(Bron:
Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


XIII in het Witte Huis
01/07
TOP
XIII 27
In het najaar verwachten we XIII deel 27 door Iouri Jigounov en Yves Sente. Daarin zal XIII het Witte Huis bezoeken volgens bovenstaand coverontwerp. De uiteindelijke cover zal een andere illustratie hebben, want dit ontwerp werd afgekeurd.
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Rode Ridder in het Engels
01/07
TOP
The Red Knight
Sinds kort verschijnt De Rode Ridder weer in het Engels, weliswaar als digitaal album. Op de website van Europe Comics zijn twee albums van Fabio Bono en Marc Legendre beschikbaar als digitale strip waarvoor je 2,49 euro per deel moet neertellen. Het gaat om vertalingen van Het Bloedkleed (deel 261) als het Engelse deel 1 en De Slavin (deel 259) als het Engelse deel 2.

Europe Comics geeft ook papieren albums van andere Belgische en Franse reeksen uit in het Engels. Het valt nog af te wachten of The Red Knight vaste grond onder de voeten krijgt op papier in plaats van enkel digitaal.
(Bron:
Fabio Bono / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Coverontwerp De Schorpioen 13
01/07
TOP
De Schorpioen
Dit is een covervoorstel voor het te verschijnen deel 13 van De Schorpioen, voortaan getekend door Luigi Critone en nog steeds op scenario van Stephen Desberg. Let niet op de Franse titel, die band werd erop geplakt voor dit ontwerp.
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wereldrecord voor een origineel van André Franquin
01/07
TOP
André Franquin
ZwartkijkenOnlangs werd op een originelen- en stripveiling van Artcurial een wereldrecord gevestigd voor een originele tekening van André Franquin. Voor de coverillustratie van Robbedoes verzamelalbum 48 uit 1954 werd 337.600 euro neergeteld. Eigenlijk een teleurstelling, want het was geschat tussen 350.000 en 450.000 euro. Een originele pagina van Zwartkijken uit 1981 haalde dan weer wel meer op dan geschat en veranderde voor 117.000 euro van eigenaar.


Kuifje
Studio Hergé
Albert Uderzo
Morris
Daarnaast werd ook een coverillustratie van Kuifje voor Le Petit Vingtième uit 1938 geveild voor 360.600 euro, wat binnen de verwachtingen viel. De grotere verrassing was een tekening van Studio Hergé voor De Zwarte Rotsen die 39 keer meer opbracht dan geschat. Dit werd voor 39.000 euro verkocht. Een mooie kleurentekening van Morris ging voor het dubbele weg en eindigde op 10.700 euro. Onder meer een origineel van Albert Uderzo (de cover van een kleurboek uit 1966) raakte niet verkocht.

De totale veiling van driehonderd items bracht 1,4 miljoen euro op.
(Bron:
Artcurial / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Koorts van Urbicande in kleur
01/07
TOP
De Duistere Steden
Eind oktober verschijnt in het Frans een ingekleurde editie van De Koorts van Urbicande, een van de betere albums in de reeks De Duistere Steden van François Schuiten en Benoît Peeters. De inkleuring is uitgevoerd door Jack Durieux, de broer van filmaffichetekenaar Laurent Durieux die Schuitens Blake en Mortimer-avontuur van kleurtjes voorzag.
(Bron:
Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Smurfen-strips voor jonge lezertjes
01/07
TOP
Grandir avec les Schtroumpfs
Grandir avec les Schtroumpfs
Op 28 augustus start Le Lombard in het Frans met een nieuwe stripreeks van De Smurfen voor de jongste lezertjes, Grandir aves les Schtroumpfs. Antonello Dalena tekent hiervoor de strips, het scenario is van Falzar (Vlooienbaal, Robbe en Bas). De albums op iets kleiner formaat tellen 40 pagina's en zullen 6 euro kosten.

De verhalen focussen op themaatjes die voor jonge kinderen van belang zijn: omgaan met schrik en hoe die te overwinnen (deel 1) en zelfvertrouwen krijgen (deel 2). In deel 1 kan Bange Smurf niet slapen omdat hij bang is voor het donker. Daardoor verhindert hij iedereen in het Smurfendorp om te slapen. Er moet een oplossing gevonden worden. Gelukkig ontbreekt het de Smurfen niet aan ideeën om hem te helpen. In deel 2 wil niemand hulp krijgen van Klungelsmurf. Hij doet alles verkeerd! Hij voelt zich een nietsnut tot Grote Smurf hem een missie van groot belang toevertrouwt.
(Bron:
Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Amerikaanse Burgeroorlog door de ogen van Steve Cuzor
01/07
TOP
Steve Cuzor
We hebben in dit berichtje een heleboel fragmenten verzameld uit het volgende dikke one-shot van Steve Cuzor. De tekenaar van Een Ster van Zwart Katoen, geschreven door Yves Sente, schrijft zelf zijn te verschijnen album dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij heeft er wellicht al hectoliters inkt tegenaan geknald. Voor ons hoeft dit niet ingekleurd te worden. Wanneer het zal verschijnen en de titel van het project zijn nog niet vastgelegd.
(Bron: Steve Cuzor
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor
Steve Cuzor


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips