StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 24 juni:
Nero-hommage door Luc Cromheecke en Willy Linthout
Voorsmaakje De Sonometer door Dirk Stallaert en François Corteggiani
De Kiekeboes 156 eerste album door Steve Van Bael en Bruno De Roover
Stampede! in drie uitvoeringen
Freddy Lombard integraal bij Sherpa
Mogelijke crossover voor Natasja en Sarah Spits
Marsupilami door Frank Pé en Zidrou
Krasse Knarren 6 eind dit jaar
Vanaf september vertalingen van DC bij Dark Dragon Books
Michael Keaton vertolkt terug Batman in The Flashpoint en Batman-regisseur Joel Shumacher (80) overleden


Updates van 20 juni:

Lucky Luke tegen de KKK
Kwartaal 3 bij Daedalus
INdruk bundelt Charel Cambrés coronacartoons
Veiling originelen ten voordele van Rode Kruis-Vlaanderen is gestart
Michel Vaillant krijgt nieuwe teamgenoot
Lefranc in Zuid-Afrika
Nieuwe comicplannen van Dark Dragon Books
Dit najaar keert Gil St-André terug bij Daedalus
Roar door Daniel van den Broek en Robbert Damen
Silvester vertaalt Merlu
Stripbiografieën van Charlie Chaplin, Marilyn Monroe en Brigitte Bardot bij Dark Dragon Books
Zwarte historische helden worden stripfiguren
Oud verhaal van scenarist Tome bij uitgeverij Kennes
Meer over Europa, de cyclus na Centaurus
Amerikaanse editie van en interesse uit Hollywood voor Een Ster van Zwart Katoen
Lou! kom terug, ouder en anders
Tweede Franse integraal van Yves Chaland bundelt Freddy Lombard
Marvano haalt herinneringen op aan overleden Vera Lynn

Updates van 13 juni:
Nog dit jaar De Havik 10
Dennis O'Neil (81) overleden
Europa volgt Centaurus op
Westerncollectie West Legends star in september bij Daedalus
Michiel van de Pols coronadagboek Huidhonger
Châteaux Bordeaux 10 zet nieuw seizoen in
Ex librissen voor Piet Pienter en Bert Bibber integraal 3 en 4
Potloodpagina Blake en Mortimer door Peter van Dongen
Tweede Mickey Mouse-hommage voor Silvio Camboni en Denis-Pierre Filippi
Laatste integraal van Jan Kordaat
Coverillustratie Ira Dei 4

Updates van 6 juni:
Enrico Marini eindelijk begonnen aan detectiveproject van 200 pagina's
Bestel Inspecteur Bayard voor een gratis magazine erbij
Atom Agency 2 eind dit jaar
Twee laatste delen van Robbedoes: Hoop in Bange Dagen in 2021
Claire trouwt met Ricky in deel 30
De inhoud van Stripgids 7 met katern over Marc Legendre
Begin juli bij Uitgeverij L
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Nero-hommage door Luc Cromheecke en Willy Linthout
27/06
TOP
Nero: De Toet van Tut
Nero: De Toet van Tut Nero: De Toet van Tut Nero: De Toet van Tut Nero: De Toet van Tut Nero: De Toet van Tut
Vanaf woensdag 1 juli start het weekblad Knack met de voorpublicatie van De Toet van Tut, een tweede Nero-hommage door tekenaar Luc Cromheecke op scenario van Willy Linthout. In 2017 verscheen een eerste hommagealbum, De Zeven Vloeken, door Kim Duchateau. De Toet van Tut zal op 2 december in album verschijnen bij Matsuoka, een imprint van Standaard Uitgeverij. De bovenstaande vijf previewpagina's in zwart-wit kregen we exclusief van de uitgeverij om ze te kunnen delen met onze lezers. Het gaat om de eerste pagina en de pagina's 11, 12, 13, en 16. Het album van 48 pagina's verschijnt in kleur en in hardcover, niet als softcover, tegen 14,99 euro. De voorpublicatie in Knack is in kleur met een wekelijks ritme van vier pagina's.

Linthout gaat voluit voor vintage en Marc Sleens kolder van weleer. Er wordt bijvoorbeeld nog in Belgische frank gerekend. Nevenpersonages zoals Beo en Pol de pijpegeest komen erin voor en ook een Egyptische mummie die zijn vijfduizendste verjaardag wil vieren. Nero en zijn vrouw worden door meneer en madam Pheip gevraagd om op hun chateau te letten terwijl zij met Petoetje en Petatje een cruise op de Nijl maken. En uiteraard loopt alles uit de hand.

Voor Linthouts fascinatie voor Nero moeten we niet ver zoeken. Voor onze website getuigde hij ooit dat Nero, meer bepaald het verhaal Het Rattenkasteel, zijn leven zou veranderen. Al goed dat hij op zijn tiende verjaardag met de vijftien frank van zijn moeder dat Nero-album kocht in plaats van het pikante humorblad De Lach. Lees het allemaal op deze pagina.

In 1982 schreef en tekende Linthout zelf de Nero-parodie De Zeven van Zeveneken, zijn debuutalbum. Pas daarna startte hij met de stripreeks Urbanus waarin zeer veel verwijzingen voorkomen naar het werk van Marc Sleen. Ook de komiek Urbanus is een grote bewonderaar van Sleens strips.

Luc Cromheecke kennen we uiteraard van Tom Carbon, Plunk!, Taco Zip, alle absurd-komische strips waar Marc Sleen ook in triomfeerde. In 2016 tekende hij op scenario van Bruno De Roover het opmerkelijke en inmiddels in het Frans vertaalde De Tuin van Daubigny (verschenen bij uitgeverij Blloan) met een portret van de Franse natuurschilder Charles-François Daubigny. Ook Cromheecke legt zich vaak toe op het schilderen van landschappen. Enkele van zijn favoriete Nero-verhalen zijn De Zwarte Voeten (volgens Luc het allerbeste verhaal), Het Ei van October, De Blauwe Toekan en Pol de Pijpegeest.

Aardig om te weten: zowel Luc Cromheecke als Willy Linthout wonnen de Bronzen Adhemar, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Het beeldje is vernoemd naar Nero's zoon Adhemar. Beide heren werkten al samen aan de gagstrip Roboboy.

Nero: De Toet van Tut

Luc Cromheecke en Willy Linthout kennen trouwens hun klassiekers. Voor hun Nero-hommage zagen we de rechterillustratie passeren. Het is een knipoog naar een Franse herdruk van het Kuifje-album De Sigaren van de Farao uit 1942. Speciaal voor die herdruk, de laatste versie in zwart-wit, tekende Hergé een nieuwe cover. De coverillustratie werd daarna niet meer herbruikt voor latere herdrukken in zowel het Frans als Nederlands.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje De Sonometer door Dirk Stallaert en François Corteggiani
27/06
TOP
De Sonometer
Op 4 november zal Willy Vandersteens aanzetje voor De Sonometer, wat zijn negende Suske en Wiske-avontuur in de blauwe reeks had moeten worden, als compleet album in de winkels liggen. Hij was er in 1959 aan begonnen, maar het verhaal raakte onvoltooid terwijl hij zijn productie voor het weekblad Kuifje stopzette. Slechts enkele schetsen werden bewaard. Daaruit wisten we dat het verhaal zich in Japan zou afspelen.

Met die karige nalatenschap toog scenarist François Corteggiani aan het werk om er een volledig album van 56 pagina's van te schrijven. Voor de tekeningen werd een beroep gedaan op Dirk Stallaert, zelf een bewonderaar van de klare lijn van Hergé die Vandersteen in de jaren 1950 voor de blauwe reeks nastreefde. Stallaert tekende in de jaren 1990 ook de sublieme , door Hec Leemans geschreven reeks Nino in eenzelfde tekenstijl. Hierboven kan je een voorsmaakje zien. Het is de openingspagina. In het nieuwste nummer van Versus, het ledenblad van De Fameuze Fanclub, staat ook nog pagina 2 uit het verhaal.

Het album verschijnt in maar liefst vijf uitvoeringen bij Standaard Uitgeverij. Ten eerste is er de reguliere softcovereditie in softcover (7,99 euro), een hardcover met vier extra dossierpagina's (14,99 euro), een luxe, een superluxe en een luxe op groot formaat. De details van de luxe-uitvoeringen met eventuele extra's en de precieze verkoopprijzen hebben we opgevraagd en delen we met je zodra die bekend zijn.

En hier hebben we nog de korte inhoud van De Sonometer voor je: "Suske en Wiske gaan op bezoek bij Lambik, die zich een heuse amateur-chemicus waant nadat hij bij het verhuizen een chemiekit ontdekte. Zijn explosieve experimenten worden verstoord wanneer de postbode hem een pakket komt leveren. Al snel blijkt dat het eigenlijk bestemd is voor een zekere professor Tellenbol. Wanneer onze vrienden het pakket bij de professor willen afleveren, komen ze oog in oog te staan met een inbreker... Professor Tellenbol werkt aan een sonometer, een wonderlijk apparaat dat de akoestische druk van geluid kan meten en zelfs geluid in een ruimte kan opzuigen. Het apparaat heeft de interesse gewekt van een hoop duistere figuren... want de inbreker is niet de enige die het op de professor en zijn uitvinding heeft gemunt! Zo komen Suske en Wiske in het oog te staan van een storm die hen tot aan de andere kant van de wereld brengt."
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Kiekeboes 156 eerste album door Steve Van Bael en Bruno De Roover
27/06
TOP
de Kiekeboes 156
Op 9 september verschijnt de Kiekeboes deel 156, Blauwblauw, het eerste verhaal van scenarist Bruno De Roover die het team van de Kiekeboes versterkt. De tekenaar is Steve Van Bael die na dertien jaar terug de Kiekeboes tekent. Zijn eigen succesreeks Nachtwacht, naar de tv-reeks van Studio 100, blijft hij uiteraard verder tekenen. Nachtwacht wordt geschreven door Peter Van Gucht, eveneens een nieuwere medewerker van Merho voor de Kiekeboes. Tekst en tekeningen gebeuren allemaal onder supervisie en het waakzaam oog van Merho. Digitaal inkter Jos Vanspauwen en inkleurster Ine Merhottein zorgen voor extra eenheid in de albums.

De inhoud van Blauwblauw: "Charlotte is lid van een wijnclub. Van der Neffe wil zijn ex-vrouw Carmella weer voor zich winnen. Hij boekt een verblijf in een resort in een klein Frans dorpje. Een plek waar koppels met relatieproblemen hun liefde herontdekken dankzij de excentrieke methodes van therapeute Camille Faux. Ondertussen belanden ook de Kiekeboes in Frankrijk, waar Fanny op zoek gaat naar haar verdwenen vriendin Alanis. Charlotte bezoekt samen met Marcel enkele wijngaarden en dan loopt het compleet fout."
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stampede! in drie uitvoeringen
27/06
TOP
Stampede!
Stampede! luxe
Dit zijn de definitieve covers van Stampede! - Het Beste uit het Wilde Westen die in augustus in drie gelimiteerde uitvoeringen bij Sherpa verschijnt. Dit album bundelt een ruime selectie van Peter de Wits beste komische westernstrips uit Stampede!, De Cowboys en Kleine Hihahoeha. Slechts een klein aantal minder sterke grappen wou Peter er niet in waardoor het niet als een integraal kan doorgaan. Het album telt toch nog 176 pagina's, inclusief dossier van voormalig SjoSji-hoofdredacteur Dirk Snoodijk. Urbanus-auteur Willy Linthout schreef een voorwoord.

• Links vind je de cover met de enige door Peter de Wit volledig in kleur geschilderde illustratie. Deze op 810 exemplaren gelimiteerde oplage zal 29,95 euro kosten.
• Rechts is de cover van de luxe afgebeeld. Die versie heeft een linnen rug en bevat een gesigneerde prent. De oplage bedraagt 150 exemplaren. De prijs is vastgelegd op 65 euro.
• Tot slot is er ook nog een ultra limited edition met linnen rug en foliebestempeling op de cover met dezelfde vormgeving als de gewone luxe-editie. Hier krijgt elke koper een originele pagina bij, gesigneerd door Peter de Wit. Een unieke kans met een oplage van slechts 40 exemplaren. Hier betaal je 250 euro voor. Vandaag verzond Sherpa via hun nieuwsbrief een link naar een pdf waaruit intekenaars of geïnteresseerden een originele plaat konden kiezen. Deze oplage is inmiddels uitverkocht.
(Bron:
ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Freddy Lombard integraal bij Sherpa
27/06
TOP
Freddy Lombard
Freddy Lombard
Freddy Lombard
Freddy Lombard Freddy Lombard  
Vorige week kondigden we een nieuwe Franse integraal van Yves Chalands Freddy Lombard aan. In het Frans wordt de reeks al voor de vierde keer gebundeld. Goed nieuws, want vanaf 2021 maakt ook Sherpa hier werk van voor een Nederlandstalige editie. Alle verhalen zullen in twee integralen uitgegeven worden, inclusief het nooit eerder vertaalde laatste verhaal F-52, een huis clos op het allereerste langeafstandsvliegtuig met atoomaandrijving, op scenario van Yann. Voor beide integralen zal Sherpa een achtergronddossier samenstellen.


Freddy Lombard integraal 1
Freddy Lombard integraal 2
De tekenstijl van Freddy Lombard is een synthese van de klare lijn uit de jaren 1950 waarvoor Yves Chaland zich baseerde op het werk van Jijé, Maurice Tillieux, Hergé en André Franquin uit die periode. Daar kreeg hij veel navolging van bij Franse, Spaanse, Nederlandse en Belgische striptekenaars. Ook de verhalen van Freddy Lombard spelen zich af in de jaren 1950.

De detective- en avonturenreeks, met het trio Freddy, Dina en Sweep, startte in 1981 in het Nederlandse stripweekblad Eppo en datzelfde jaar kwam het eerste album uit, Het Testament van Godfried van Bouillon, bij Paul Rijperman als nummer 2 in de collectie Buldog. Ook Het Olifantenkerkhof verscheen nog in Eppo, maar verscheen in 1984 als album bij Dendros, de voorloper van Arboris, in de collectie Titanic. Titanic was tevens de titel van een stripmaandblad dat vervolgens De Komeet van Carthago (1986) en Vakantie in Boedapest (1988) voorpubliceerde. In 1989 volgde het laatste verhaal, F-52, bij Les Humanoïdes Associés, maar dus niet in vertaling. In 1989 was het stripmaandblad Titanic namelijk na vijftig nummers gezonken. In 1990 kwamen Yves Chaland en zijn dochtertje om in een verkeersongeval. Sindsdien zorgt zijn weduwe voor de nalatenschap van de getalenteerde tekenaar en illustrator die vaak werd gevraagd voor commerciële opdrachten. Galerie Champaka in Brussel is daar een uitvloeisel van. Vorig jaar nog gaf het samen met Dupuis het prachtige artbook Une Vie en Dessins uit met reproducties van originelen van Yves Chaland.

Dankzij Freddy Lombard en wat losse bijdragen aan het weekblad Robbedoes werd Chaland in 1982 gevraagd om een avontuur van Robbedoes te tekenen in een periode dat ook de duo's Nic Broca en Raoul Cauvin en Tome & Janry avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot maakten. Chalands avontuur raakte onvoltooid. Dupuis gaf het in 2013 nog eens uit als Robbedoes door Chaland met een heleboel extra's erbij. Scenarist Yann koesterde plannen voor een ander Robbedoes-verhaal door Chaland. Het scenario daarvan recupereerde hij later voor Olivier Schwartz. Piccolo in Veldgroen werd een hit en er volgden nog twee albums.
Momenteel werkt Sherpa Captivant en een integraal van Chalands Bob Fish en De Jonge Albert af die dit jaar nog moeten verschijnen.
(Bron:
Sherpa / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Mogelijke crossover voor Natasja en Sarah Spits
27/06
TOP
Natasja
Sarah Spits
L'Aventure 2François Walthéry en Marc Wasterlain denken na over een crossoveralbum waarin hun respectievelijke heldinnen Natasja (een luchtstewardess) en Sarah Spits (een reporter) een gezamenlijk avontuur beleven. Tot een concreet plan is het echter nog niet gekomen.

Wasterlain schreef al heel vroeg in Natasja's carrière het verhaal Paniek in de Lucht dat in deel 3 gebundeld staat. Hij schreef ook het exotische Een Afgelegen Eiland (deel 10) en De Dinosauriërs (deel 18) waarvoor hij zelf de prehistorische dieren tekende.

Beide heren kennen elkaar al decennialang. Ze werkten allebei voor de studio van Peyo. Daardoor is het voor hen niet ongebruikelijk om met meerdere tekenaars aan dezelfde pagina's te werken. Die oefening herhaalt Walthéry momenteel met André Taymans voor hun nieuwe avonturenreeks Sophia Stromboli dat in voorpublicatie verschijnt in het Franstalige stripblad L'Aventure. Daar tekent Walthéry de heldin voor, een hoofdinspectrice bij de politie. Taymans tekent zowat al de rest. Het scenario dokterden ze samen uit.
(Bron:
ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Marsupilami door Frank Pé en Zidrou
27/06
TOP
Marsupilami
Een gloednieuw, lang verhaal van de Marsupilami is nog dit jaar te verwachten. De tekeningen zijn van Frank Pé (Ragebol, Zoo), het scenario is van de hand van Zidrou. Samen maakten ze al het Robbedoes-avontuur Het Licht van Borneo. Frank en Zidrou brengen het springdier van André Franquin van het Amazonewoud naar België in de jaren 1950. Hun Marsupilami zit aanvankelijk gevangen en het is woest!

Het verhaal zal eerst in een Franse voorpublicatie verschijnen dankzij Spirou, maar enkel abonnees krijgen het verhaal te lezen. Zij zullen namelijk een eerste bijlage van 16 pagina's krijgen bij nummer 4293 waarin ze zullen kennismaken met deze ongeziene Marsuplami. In acht voor abonnees gereserveerde bijlagen, tot nummer 4300, zal het complete verhaal voorgepubliceerd worden. Het album verschijnt later ook in het Nederlands, normaliter eind dit jaar.

Sinds woensdag ligt trouwens een hardcoveralbum met kortverhalen van de Marsupilami in de winkel. De verhalen zijn door diverse auteurs gemaakt. Lees hier onze bespreking. En in oktober verschijnt een ander nieuw album van Frank Pé: een hommage aan Little Nemo, een van de oudste en mooiste krantenstrips waarmee de Amerikaanse strip- en tekenfilmpionier Winsor McCay het stripmedium op de kaart hielp zetten.
(Bron:
Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Krasse Knarren 6 eind dit jaar
27/06
TOP
Krasse Knarren 6
Eind dit jaar verschijnt deel 6 van de geweldige oudjesreeks Krasse Knarren. Dit is alvast de Franse cover.
(Bron:
Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vanaf september vertalingen van DC bij Dark Dragon Books
27/06
TOP
Dark Dragon Books
RW Uitgeverij faalde uiteindelijk als comicuitgever in de Lage Landen. Maar Dark Dragon Books gaat vanaf september verder met het vertalen van comics van DC naast hun Marvel-vertalingen. Dark Dragon Books geeft enkel minireeksen of complete verhalen uit, geen eindeloos lange verhaalcyclussen of ingewikkelde crossovers. Ze geven in onderstaand bericht al een eerste voorsmaakje van te verwachten titels in het Nederlands.

"Goed nieuws! Vanaf september starten we met DC-vertalingen. En zoals je inmiddels al gewend bent van onze Marvel-reeksen, richten we ons uitsluitend op de beste verhalen die we in rap tempo kunnen uitbrengen op albumformaat. Verwacht dus geen langdradige en ingewikkelde crossovers. We starten in september met DC Black Label: Batman White Knight deel 1 en 2 (van 4). Daarna volgen Batman Damned (drie delen) en Harleen (drie delen). Wordt vervolgd..."
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Michael Keaton vertolkt terug Batman in The Flashpoint en Batman-regisseur Joel Shumacher (80) overleden
27/06
TOP
The Flashpoint
The Flashpoint is een al meermaals aangekondigde film van superheld The Flash naar de alternatieve verhaallijn The Flashpoint Paradox. Daarin keert Barry Allen alias The Flash terug naar het verleden voor een persoonlijke ingreep. Het heeft zware consequenties voor het heden. De film is in 2022 gepland. Ezra Miller herneemt voor deze film zijn rol van The Flash. Hij vertolkte die ook al in Batman v Superman, Suicide Squad en Justice League.

Extra bonus: Michael Keaton speelt in The Flashpoint nog eens de rol van Batman na de kaskrakers Batman (1989) en Batman Returns (1992).


Joel Shumacher
Over die Batman-filmreeks gesproken. Joel Schumacher, de regisseur van onder meer Batman Forever (met Val Kilmer als Batman), Batman & Robin (de verguisde film met George Clooney als de vleermuisman), The Lost Boys, Falling Down, The Client en Phone Booth, overleed op 22 juni aan kanker. Hij werd 80 jaar.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Lucky Luke tegen de KKK
20/06
TOP
Lucky Luke
Dit is de cover van de nieuwe Lucky Luke die in november zal verschijnen. het is het negende album van tekenaar Achdé en het derde van scenarist Jul. We hadden je eerder verteld dat Luke daarin naar de Deep South reist, meer bepaald de bayous en katoenvelden van Louisiana.

In het verhaal erft Luke een katoenplantage. Eenmaal daar aangekomen, nemen de andere plantage-eigenaars aan dat hij 'een van hen' is, maar Luke heeft het voornemen de erfenis te herverdelen onder de zwarte arbeiders op zijn nieuwe landgoed. En daar zal hij een strijd voor moeten leveren, onder meer tegen de Ku Klux Klan. Luke krijgt daarbij de steun van de Cajun uit de bayous en onverwachte bondgenoten: de gebroeders Dalton, die eigenlijk naar Louisiana afzakten om hun aartsvijand te elimineren. Luke ontmoet ook de historische figuur Bass Reeves, de eerste zwarte marshal van de Verenigde Staten. Je ziet hem op de cover staan. Igor Kordey en Darko Marcan maken al de stripreeks Marshal Bass over hem.

Intussen rees er al commentaar over deze nog te verschijnen Lucky Luke omwille van het verwachte "white saviour"-syndroom, waarbij een blanke held de almachtige redder is voor hulpeloze zwarten die zichzelf niet kunnen redden. Precies door Bass Reeves op te voeren, vermoeden we veeleer dat Jul hem de eer met Luke zal laten delen. Oordelen kan pas wanneer het album een feit is.

In een vorig verhaal liet Jul Luke nog kennismaken met Joden waarrond hij enkele clichés uitspeelde, een eigenschap van de reeks én van René Goscinny, die de reeks hielp groot maken. Goscinny was zelf een Jood, maar hij waagde zich zelf niet aan het opvoeren van Joden in zijn strips. Jul vond het tijd om twee bevolkingsgroepen, Joden en zwarten, in de langlopende stripreeks uitgebreider te introduceren. Het idee voor het te verschijnen album ha dhij vier jaar geleden al en is zeker niet geïnspireerd door actuele situaties.

Morris werd weleens racisme verweten voor de karikaturale vormgeving van Aziaten, Mexicanen en zwarten. In Bootrace op de Mississippi, dat zich ook in het zuiden van de Verenigde Staten afspeelt, komen heel wat zwarte personages voor met clichématig dikke lippen. Dit album uit 1961 is nog steeds niet vertaald in het Engels, in de Zweedse editie staat een disclaimer opgenomen om het album in zijn tijd te plaatsen.

Vanaf 1948 tot was Morris zelf een migrant die in het zog van Jijé en samen met André Franquin door Mexico en de Verenigde Staten reisde. Hij bleef daar langer hangen, wou zijn kans wagen in de tekenfilmstudio van Walt Disney (waar net een ontslagronde plaatsvond) en zag gitzwarte sneeuw terwijl hij voor Dupuis de reeks Lucky Luke bleef tekenen. In New York ontmoette hij een lotgenoot: René Goscinny. De rest is stripgeschiedenis.
(Bron:
Lucky Comics / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 3 bij Daedalus
20/06
TOP
Dans met Mij 1
Van kwartaal 3 bij Daedalus hebben we al heel wat titels aangekondigd die in juli verschijnen en andere aangekondigde titels zijn doorgeschoven naar juli. Het gaat voornamelijk om softcovers van titels die deze week in hardcover uitkwamen. Check onze rubriek Te Verschijnen voor een compleet overzicht.

Een complete nieuwigheid is de collectie Diedeldus waarin de jacht op de jeugdige lezer is ingezet, opvallend nadrukkelijk gericht op meisjes. Wie jong van hart is, mag de albums ook lezen. Daedalus put daarvoor uit de catalogus van de Franse uitgeverij Jungle, waar Ballon Comics bijvoorbeeld al BFF's van vertaald.

Een van de eerste albums wordt Dans met Mij, een nieuwe reeks over de passie voor dansen. "Met ouders die zich goed in hun vel voelen en een zusje dat zich tot buitengewoon keukentalent ontpopt, heeft Céleste het moeilijk om een eigen plek te veroveren. Misschien lukt het met de hiphoplessen die ze sinds kort volgt? Wanneer Céleste verneemt dat er een regionale danswedstrijd wordt georganiseerd, stelt ze een groep samen om deel te nemen. Vanaf dat ogenblik is de wedstrijd alles waar ze aan denkt. Ze stelt alles in het werk om de wedstrijd te winnen en haar ouders trots te maken! Als er tenminste geen misstappen bij het dansen komen kijken."


Enola Holmes 1
Enola Holmes 2
De Vier van Baker Street krijjgt concurrentie... Een andere aanwinst voor de collectie Diedeldus is Enola Holmes en dat zou weleens opgepikt kunnen worden door een ruimer publiek dan de klassieke striplezers. Deel 1 verschijnt in september in zowel softcover als hardcover. In het najaar volgt deel 2. De stripreeks van Serena Blasco is gebaseerd op de jeugdboekenreeks The Enola Holmes Mysteries van de Amerikaanse schrijfster Nancy Springer en vertelt over de veertienjarige zus van Sherlock Holmes die de hoofdrol speelt in haar eigen detectivereeks. Enola Holmes is inmiddels opgepikt door Netflix die binnenkort een film uitbrengt met Millie Bobby Brown (Stranger Things) en Henry Cavill (Superman, The Witcher). In het Frans bestaat de stripreeks sinds 2015 uit zes delen. Van de jeugdromanreeks verschenen tussen 2006 en 2010 eveneens zes delen.
Het verhaal van deel 1, De Dubbele Verdwijning: " Als Enola Holmes, het kleine zusje van Sherlock Holmes, de beroemde detective, ontdekt dat haar moeder is verdwenen, voorvoelt zij als het ware dat zij de enige is die dit mysterie zal kunnen oplossen. Gewiekst en vindingrijk als zij is, slaagt zij erin het familiedomein te ontvluchten en te ontsnappen aan het vreselijke idee van haar twee grote broers om haar naar een kostschool voor deftige jongedames te sturen. Zoekend naar haar verdwenen mama slaagt zij erin nog andere vermisten ter hulp te schieten, bloedstollende avonturen die zich allemaal afspelen in groezelige Londense achter- en havenbuurten. "


Dagboek van een Krijger 1
Les Misérables 1
Dagboek van een Noob Krijger is een avonturenreeks binnen de wereld van Minecraft, een hit bij gamende kinderen. "Minus is niet zomaar een dorpeling. Ten eerste is hij niet echt geïnteresseerd in de wortelteelt en nog minder in de handel. Wat hij wil is een krijger zijn! Op een dag neemt hij de moed in beide handen en besluit hij op avontuur te gaan. Hij ontmoet Blurp, een zombie die ervan droomt een mens te zijn en samen gaan ze op een buitengewoon avontuur. Wel, bijna..."

Niet in kwartaal 3, maar later dit jaar, start een nieuwe adaptatie van Victor Hugo's eindeloos vaak bewerkte roman Les Misérables in de collectie Diedeldus. "We ontmoeten Jean Valjean, een ex-gevangene wiens leven ondersteboven wordt gehaald door de ontmoeting met een geestelijke. We volgen de avonturen van Fantine, moeder van een jonge Cosette. We ontmoeten ook Javert, een politieagent die erop uit is Jean Valjean gevangen te nemen, en een paar onsympathieke herbergiers, de Thénardiers." De tekeningen zijn het werk van Looky en Siamh. Looky kennen we van zijn opmerkelijke bijdrage aan de fantasyreeks De Orde van de Drakenridders. Samen met Maxe L'Hermenier, de scenarist van Les Misérables, tekende hij ook volwassen fantasyversies van Belle en het Beest en Sneeuwwitje, die allebei bij Dark Dragon Books uitkwamen."


Elfen 23
Dwergen 13
Okrs & Goblins 7
Magiërs 2
Het fantasygebroed is weer goed vertegenwoordigd in kwartaal 3 met nieuwe delen van Elfen, Dwergen, Orks & Goblins en het kersverse Magiërs. In juli komen daarbovenop nog de softcovereditie suit van Dwergen deel 12 en Orks & Goblins deel 6.

Elfen deel 23: "Alyana heeft de reuzen wakker geschud die ooit in het land van Arran rondzwierven. Deze plagen, ongrijpbaar ondanks hun omvang, vernietigen alles wat op hun pad komt. Alyana zal bij niets stoppen om ze tegen te houden. Haar steeds groter wordende krachten maken haar de enige elf die tot zo’n wonder in staat is. Maar de andere Witte Elfen zien haar kracht niet als een zegen. Integendeel, het meisje maakt ze bang... Velen zien haar als een monster en zijn bereid om tegen haar in opstand te komen."

Dwergen deel 13: "Fey van het IJzeren Legioen haast zich naar het sterfbed van haar moeder, en ontdekt dat haar geboortestad wordt belegerd. De ondergang van de streek lijkt onafwendbaar, tenzij de oude viaduct uit zijn duizendjarig puin herrijst en er langs die weg hulp komt. Een schijnbaar onmogelijke opdracht... tot Fey tussen de spullen van haar moeder een boekje vindt van een zekere Aral van de Tempel."

Orks & Goblins deel 7: "Vroeger werd Braagam 'Beul' genoemd. Zijn kling was gekend in alle Landen van Arran. Vandaag is hij een ouwe, verbitterde ork die op de dood wacht, al pimpelend met zijn vroegere wapenbroeders. Braagam heeft al lang afscheid genomen van de strijd, maar Beul moet nog een laatste belofte vervullen voor hij kan afzwaaien."

Magiërs deel 2: "Kevoram, kapitein van de Orde van de Schaduwen, en zijn leerling Eragan zijn onderweg naar het Dranahnklooster. Een jaar lang gaan ze in afzondering leven, in het gezelschap van klerken en een groep die de Runenmagie komt bestuderen. Net na hun aankomst sterft een klerk in een vlaag van waanzin. Zijn lichaam staat vol runen, gegrift in zijn eigen vel, en de muren van zijn kamer staan vol mysterieuze tekens. De twee leden van de Orde moeten op zoek naar wat er verborgen zit, diep in het binnenste van het klooster, als ze dit jaar van afzondering willen overleven… "


De 5 Rijken 2
West Legends 1
Er is geen reden om te lachen op de covers van de reeks De 5 Rijken. Het eerste deel van de antropomorfische reeks scoorde ook in het Nederlands heel goed. In augustus publiceert Daedalus deel 2, Iemand die nog Leeft. Dit is de inhoud: "Angleon is in shock: koning Cyrus en zijn dochter Mileria zijn dood. Astrelia is de enige die kan achterhalen wat er is gebeurd. Ze zal niet rusten voor ze weet wie haar oudere zus heeft verraden. Maar ze heeft geen macht meer, want het zijn nu haar neven die de plak zwaaien in Angleon: Hirus, de oudste, de troonopvolger van de koning, Moron, zijn broer, die op zoek is naar bevestiging, en de discrete Mederion. Drie broers die minder eensgezind zijn dan op het eerste gezicht lijkt..." De Franse reeks zit inmiddels aan deel 3 dat dit najaar in het Nederlands zal verschijnen. In september komt het Franse deel 4 uit. De Franse delen 5 en 6 verschijnen respectievelijk in januari en april 2021 en daarmee is de eerste cyclus compleet. Het zeer ambitieuze doel van conceptdirecteur David Chauvel, die het verhaal laat schrijven door Lewelyn en Andoryss voor het tekenteam van Jérôme Lereculey en inkters Diane Fayolle en Lucyd, bestaat uit dertig albums, oftewel vijf cyclussen van elk zes delen.

De westernreeks West Legends, met fictieve verhalen over legendarische westernfiguren, hebben we al een paar keer voorgesteld. De reeks wordt geopend met een avontuur van Wyatt Earp. Een waarschuwing: dit is een western en in september verschijnt eerst de gelimiteerde hardcover alvorens het album in oktober als softcover uitkomt. Tijdig vooruitbestellen bij je striphandelaar kan zeker geen kwaad als je niet naast het net wil vissen. Er zijn voldoende precedenten om dit advies niet te negeren.
"Winter 1890 Jaren na de schietpartij van O.K. Corral en de bloederige vendetta die hem beroemd maakte, reist Wyatt Earp naar San Francisco, vastbesloten om daar eindelijk fortuin te maken. Hij werd uitgenodigd door Lucky Cullen, een oude premiejager die daar steenrijk is geworden. Lucky Cullen riep Earps hulp in om een mysterieuze zaak op te helderen. Maar wanneer hij aankomt in deze moderne stad, waar miljonairs geboren worden, valt de man uit het Wilde Westen van de ene verbazing in de andere. Californië lijkt in niets op Arizona, waar dollars dodelijker zijn dan lood."


Olympus Mons 2
Prometheus 17
Stefano Rafaele en Christophe Bec tekenen met twee verschillende albums present in augustus.

Millennials is de titel van deel 4 van de sf-reeks Olympus Mons. "Terwijl de duikers van Oceans Pathfinder de gezonken anomalie betreden om er de inhoud van vreemde openstaande sarcofagen te ontdekken, verkent Elena Chevtchenko het immense wrak dat op de Olympus Mons is gecrasht. Haar doel: de countdown stilzetten, die zal leiden tot de totale vernietiging van de planeet Aarde."

Prometheus zit al aan deel 17 and counting... " Op Aarde organiseerden de overlevenden zich na de genocide van de mensheid door buitenaardse wezens. De sluier wordt opgelicht en de onthullingen zijn angstaanjagend. Tim Scott, ontvoerd door buitenaardse wezens, onderging een operatie om nanotechnologieën in zijn netvlies te implanteren. Hij verscheen in 1838 opnieuw aan de Engelse kust van Torquay om op zijn beurt Teki Turan dezelfde behandeling te geven. In Syracuse wordt ook een jonge man ontvoerd en geopereerd. Het lijkt erop dat het echte doel van buitenaardse wezens niet is wat wij denken."


Optic Squad 1
Wunderwaffen 11
Van Optic Squad bestaat in het Frans nog maar één album dat in 2019 verscheen. De naam van scenarist Sylvain Runberg volstaat om ons ernaar te doen uitkijken. Zeker gezien zijn staat van dienst op sf-gebied. Denk maar aan Orbital, het nieuwe Op Mars_ en Warship Jolly Roger. De tekeningen zijn van Stéphane Bervas, die ook deel 3 van Zombies Nechronologies heeft getekend (zie verder). Even voorstellen: "Katryn Horst, 22 jaar, sluit zich aan bij de Optic Squad, een elite-eenheid onder VN-begeleiding die zich bezighoudt met de bestrijding van de internationale georganiseerde misdaad. Onder begeleiding van agent Valdo Reyes zal hun eerste missie bestaan uit het infiltreren en ontmantelen van een meedogenloos mensenhandelnetwerk, waarvan de vertakkingen teruggaan naar de hoogste niveaus van een ultracorrupte samenleving. In hun strijd hebben ze verschillende wapens tot hun beschikking: nanocamera's geënt op hun hoornvlies, waardoor ze alles kunnen filmen wat ze zien, maar ook operators die hen vanuit hun hoofdkwartier volgen in tactische ondersteuning. Katryn zal moeten bewijzen dat ze in deze eenheid thuishoort als ze geconfronteerd wordt met haar eigen vroegere trauma's."

Wunderwaffen komt in augsutus aangevlogen met deel 11, eerst als gelimiteerde hardcover, in september als softcover. "Terwijl de Amerikabomber met Murnau aan de stuurknuppel en de Bezoeker aan boord een gevaarlijke vlucht naar Duitsland aanvat, beslist Himmler de komst van de Amerikaanse superstraaljager te beantwoorden met een ongeziene machtsontplooiing. Drie prototypes van Wunderwaffen worden tijdens operatie Wunderwaffennacht gelijktijdig ingezet in Australië, voor de kust van New York en op het oostfront. Maar de Super-U-Boot, de raketbom met piloot aan boord en de gigantische tank moeten eerst een andere vijand het hoofd bieden: de interne intriges van het Reich."


Holmes 5
Zombies Nechronologies 3
Op 3 juli staat het voorlaatste deel van Holmes gepland. "Op 4 mei 1891 verdwijnt Sherlock Holmes in Zwitserland bij de Reichenbachwatervallen en neemt hij zijn grootste vijand, professor Moriarty, mee de dood in. Een paar dagen later wordt het appartement van de detective op 221b Baker Street geplunderd door misdadigers, ingehuurd door Sherlocks eigen broer Mycroft Holmes. Mycroft probeert al het bewijs van de waanzin van zijn broer, die hij ervan beschuldigt zich aan cocaïne te hebben overgegeven, te vernietigen. Voor hem is de dood van Holmes de verkapte zelfmoord van een man die zichzelf er niet toe kon brengen zijn hersens door drugs te vernietigen. Ondanks het bewijs geleverd door Mycroft, weigert Watson deze versie van de feiten te geloven. Hij onderneemt een groots onderzoek dat hem alles zal vertellen over het verhaal van Sherlock Holmes en zijn familie. "

Het derde album van Zombies Nechronologies is opnieuw een compleet verhaal binnen het universum van de reeks Zombies. "De Japanse eilanden worden geteisterd door zombies. Maar in één bergdorpje houden duizend burgers, soldaten en onderzoekers het vol. Ze hebben een duizend jaar oude mummie in hun bezit waaruit het virus is ontstaan. Door de oorsprong van de ziekte te onderzoeken, hopen de wetenschappers een remedie te vinden. Ze stoppen niet met opofferen, niet met experimenteren, om hun doel te bereiken. Het resultaat van hun werk zou de mensheid ofwel een tweede kans kunnen geven, ofwel kunnen neerslaan in de richting van een snellere uitroeiing."


De Onthoofde Zrenden 27
De Onthoofde Zrenden 28
In juli en september komen De Onthoofde Arenden deel 27 en 28 uit. Sinds deze week zijn ze ook in gebundelde uitvoering verkrijgbaar in de veertiende hardcoverbundeling. In september komt het Franse deel 30 uit. Daedalus heeft de voorbije jaren dus een serieuze inspanning geleverd om de Franse reeks te achtervolgen.

De inhoud van deel 27, De Talisman: "Zomer 1270... De jonge Sigwald van Crozenc ging bij de Tempeliers om met de koning in het Heilig Land te gaan vechten. Hij heeft zijn geloften nog niet afgelegd. Zijn moeder overtuigde hem ervan een jaar aan de zijde van de priester-ridders door te brengen in de hoop dat hij door de walgelijke oorlog voorgoed het idee zou opgeven bij de orde te gaan. Sigwald heeft het inderdaad moeilijk zoveel bloedbaden te aanvaarden in naam van god en de koning! Op het domein van Crozenc zijn de gevolgen van deze verre oorlog vreselijk: boodschappers van de koning eisen 10.000 zilverlingen van Hugo om de kruistocht te financieren en dreigen de landerijen in beslag te nemen."

Deel 28, De Brandstapel: " Juni 1272. Sigwald van Crozenc en zijn nieuwe gezellin komen aan in Parijs. De jonge ridder wil er een audiëntie bekomen bij de koning om zijn zuster te bevrijden die beschuldigd wordt van hekserij en bedreigd wordt met de brandstapel. Maar zijne Majesteit is een druk bezet man en moeilijk te bereiken. Intussen vindt Sigwald een onderkomen bij de oude Elie, een Jood die voor zijn kleinzoon zorgt sinds diens ouders werden gevangen genomen omdat ze hun religieus herkenningsteken n
iet droegen. Het koninkrijk Frankrijk lijkt wel te leven op het ritme van religieuze zaken."
(Bron:
Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


INdruk bundelt Charel Cambrés coronacartoons
20/06
TOP
We Mogen Niet Klagen
We Mogen Niet Klagen
We Mogen Niet Klagen
We Mogen Niet Klagen
We Mogen Niet Klagen
We Mogen Niet Klagen
We Mogen Niet Klagen
De voorbije maanden — en nog steeds! — vermaakt Charel Cambré zijn Facebookvolgers zo goed als dagelijks met zijn coronacartoons. INdruk bundelt deze op 10 juli onder de titel We Mogen Niet Klagen. De uitvoering is hardcover, 72 pagina's, 19,95 euro, 21 x 21 cm. Viroloog Marc van Ranst, tegenwoordig een van de bekendste Belgen, was al eerder fan van Cambrés cartoons. Hij schreef speciaal voor het album een voorwoord.
(Bron:
INdruk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Veiling originelen ten voordele van Rode Kruis-Vlaanderen is gestart
20/06
TOP
Rode Kruis
Sinds afgelopen week kan er geboden worden op heel wat unieke originele tekeningen om geld in het laatje te brengen voor Rode Kruis-Vlaanderen. Hieronder vind je de boodschap en de link naar de veiling waar alle originelen zichtbaar zijn en waarop je eventueel kan bieden.

"Het Rode Kruis-Vlaanderen heeft heel wat inkomsten gemist door het wegvallen van de stickeractie. Je kan nog altijd de prachtige zeefdruk van Charel Cambré kopen om de medewerkers te steunen, maar je kan ook bieden op de online veiling die Standaard Uitgeverij samen met Veilinghuis Bernaerts organiseert ten voordele van het Rode Kruis. Tekenaars als Charel Cambré, Hec Leemans, Merho, Philippe Delzenne, Gerd Van Looy, Fabio Bono en Steve Van Bael doneren allemaal een exclusieve tekening en Luc Morjaeu schenkt zelfs een origineel beeldje van Sus Antigoon. Ontdek alle items op deze website. Bieden kan tot en met 10 juli!"
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Michel Vaillant krijgt nieuwe teamgenoot
20/06
TOP
Michel Vaillant
In het najaar verschijnt deel 9 van Michel Vaillant, met de titel Duels. De racepiloot keert daarin terug naar het WRC (World Rally Championship). Zijn team krijgt versterking van een nieuwe, jonge piloot. Voor ze deelnemen aan het wereldkampioenschap, proefdraaien ze eerst in de Zwitserse rally van Valais.
(Bron:
Graton / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Lefranc in Zuid-Afrika
20/06
TOP
Lefranc 31
Dit najaar vinden we Lefranc terug in Zuid-Afrika in de periode dat daar nog Apartheid heerste. Het begint op skivakantie in de Elzas waar Lefranc en Jeanjean Eline Van Dijck leren kennen. Aan de andere kant van de wereld, in de Bush van Zuid-Afrika, vinden vreemde dingen plaats in het park Van Dijck waar het wildleven beschermd wordt. Het park wordt beheerd door Elines vader Geert. Dieren worden er afgeslacht, toeristen komen minder en minder langs en Geert wordt ook nog eens gechanteerd. Op de koop toe wordt zijn dochter in Straatsburg ontvoerd. Lefranc komt in actie.

Dit eenendertigste album is het werk van Régric en Roger Seiter. Voor Régric is dit zijn zesde Lefranc-album, voor Seiter het vierde.
(Bron:
Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe comicplannen van Dark Dragon Books
20/06
TOP
Spider-Man
Dark Dragon Books ontvouwde de jongste tijd enkele toekomstige comicvertalingen van Marvel. Een overzichtje:

In oktober staan de eerste twee delen van Spider-Man Life Story gepland en in december volgt het afsluitende deel. Dit verhaal uit 2019 is het werk van Andrew Hennessy en Chip Zdarsky. Zij gingen van de volgende premisse uit: in 1962 werd Peter Parker in zijn allereerste comic gebeten door een radioactieve spin en werd hij Spider-Man. Wat als de 57 jaar die sindsdien in realiteit zijn verstreken ook voor Peter gelden? En zo krijgen we een 72-jarige Peter Parker te zien met een overzicht van diens volledige leven en via diverse glorieuze passages zoals Secret Wars (zie hieronder), Civil War en de Vietnamoorlog. Ook het leven van anderen passeert de revue.


Secret Wars
Ultimates
Black WidowSecret Wars is een minireeks uit 2015 door Esad Ribic en Jonathan Hickman die Dark Dragon Books in vier delen zal uitgeven. In deze crossover worden het Marvel Universe en andere alternatieve werelden vernietigd. De Aarde in elk van deze honderden dimensies vormen samen Battleworld, een patchworkplaneet met aspecten uit alle werelden. Alle overlevenden buigen nu voor Doctor Doom, maar hoe reageren de vele versies van bekende figuren op dit alles? En wat gebeurt er als verschillende Battleworld-domeinen ten oorlog trekken?

Van het knappe Ultimates komt een tweede seizoen, ook weer in vijf delen.

In november komt een eerste film uit van Black Widow. Dark Dragon Books haakt daarop in met de vertaling van een nog nader te bepalen Black Widow-titel.
(Bron: Dark Dragon Books
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dit najaar keert Gil St-André terug bij Daedalus
20/06
TOP
Gil St-André 12
Deze maand verscheen in het Frans deel 13 van de actiereeks Gil St-André. Ja, maar hoe zit het met deel 12 dat Daedalus nog niet heeft vertaald? Geduld, de vertaling staat dit najaar gepland. In november komt de gelimiteerde hardcovereditie uit, in december gevolgd door de softcover.

Gil is tegenwoordig CEO. In deel 12 komen jeugdzonden naar boven en duikt een man uit zijn verleden op: Hubert Darman, een voormalige skinhead die nu een sociaal-democratische politicus is. Hubert komt Gil om financiële steun vragen voor de volgende verkiezingscampagne van zijn partij. Gil sluit zijn ogen niet voor hun gemeenschappelijke verleden, maar beseft niet dat er al een twijfelachtig raderwerk in gang is gezet waarbij zaken en politiek niet goed samengaan.

Vanaf deel 12 tekent Chrys Millien de reeks op scenario van Jean-Charles Kraehn. Samen hebben ze ook al de reeks De Vliegenier op hun conto, een spin-off van Tramp. De Vliegenier werd na drie verschenen delen stopgezet door de Franse poot van Dargaud wegens een tegenvallende verkoop.
(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Roar door Daniel van den Broek en Robbert Damen
20/06
TOP
Roar
Een paar maanden geleden verscheen de jeugdstrip Calamity Jane bij uitgeverij Zwijsen. Lees hier onze bespreking. Van dezelfde makers, Daniel van den Broek en Robbert Damen, komt in november de Vikingstrip Roar uit. Robbert stelt het verhaal hieronder aan je voor.

"Kennen jullie de geschiedenis van het Vikingjongetje Roar? Hij leefde lang geleden in het vissersdorpje Knøterborg. Roar wil het liefst als alle andere Vikingkinderen zijn. Maar er rust een vervelende vloek op hem. Als Roar boos wordt, is hij zichzelf niet meer, dan jaagt hij zelfs de stoerste Vikingkrijger de stuipen op het lijf! Daarom wordt Roar uit Knøterborg verbannen. Gelukkig hoeft hij niet alleen op zoek naar een oplossing voor zijn vloek. Horg, de leider van Knøterborg, weet iemand die Roar misschien kan helpen... Volg Roar en Horg terwijl zij belaagd worden door woeste wolven, de enorme ijsreus Fornjotr en de boze heks Katula Tøverkøl. En wat heeft die ijsbeer met dit alles te maken?"
(Bron:
Robbert Damen / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester vertaalt Merlu
20/06
TOP
Merlu 1
Onlangs stelden we een nieuwe stripreeks van de tekenaar van Betsy aan je voor. Silvester heeft de vertaling van het eerste deel dit najaar gepland. Hierboven staat de cover en hieronder herhalen we onze info over Merlu.

De fans van Betsy zullen langer moeten wachten op deel 4 van haar avonturen, getekend door Jérome Phalippou en geschreven door Olivier Marin. Phalippou heeft er een ander project tussen genomen op scenario van Thierry Dubois (Jacques Gipar). Dat project heet Merlu waarvan al zeker drie albums zullen verschijnen bij Paquet, te beginnen met deel 1 in augustus.

Het verhaal speelt zich af in mei 1940 op het moment dat een vrachtwagenkonvooi met soldaten naar het front probeert te rijden. De Duitse overmacht is echter te groot en de soldaten worden gevangengenomen. De 25-jarige Georges Colin, een vrachtwagenchauffeur, is een van hen. Hij is niet van plan om weg te rotten in het gevangenenkamp. Bij zijn eerste poging weet hij te ontsnappen en naar huis terug te keren. Daarna begint de bezetting. Het transportbedrijf van zijn familie kwijnt weg. Het vergt moed om de activiteiten te hernemen. Colin waagt zich aan vervoer over de demarcatielijn en dat interesseert nogal wat mensen.

Tussendoor zal Phalippou deel 4 van De Avonturen van Betsy tekenen. Het scenario daarvan wordt momenteel geschreven door Olivier Marin die intussen ook de zelf geschreven én getekende reeks Melany Road lanceert. Voor tekenaar Michel Janvier (Dokter Monge) schrijft hij ook een album over de Franse autopiloot François Cevert. Dat is allemaal in het nadeel van De Autoreportages van Margot waarvan deel 6 niet op het programma staat.
(Bron:
Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripbiografieën van Charlie Chaplin, Marilyn Monroe en Brigitte Bardot bij Dark Dragon Books
20/06
TOP
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin
Een reeksje met biografieën van Charlie Chaplin (88 pagina's), Marilyn Monroe (104 pagina's) en Brigitte Bardot (136 pagina's) is te verwachten bij Dark Dragon Books, maar nog niet meteen. De Franse edities verschenen bij Dupuis. De scenario's zijn het werk van Bernard Swysen, de tekeningen van Bruno Bazile (Chaplin) en Christian Paty (Monroe en Bardot).
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Zwarte historische helden worden stripfiguren
20/06
TOP
Kurusan
In Europese stripverhalen zijn zwarte hoofdpersonages een zeldzaamheid. Medio jaren 1980 wou Tome oorspronkelijk een zwarte flik opvoeren die door het leven gaat als Soda. Eddie Murphy was toen superpopulair dankzij de flikkenfilms Beverly Hills Cops en 48 Hrs. Bij Dupuis vonden ze dat nog wat te vroeg. De populairste zwarte stripheld in onze contreien heeft lange snorharen en puntoren. We bedoelen dan John Blacksad. In zijn tweede album, Arctic-Nation, wordt het rassenthema behandeld en daarin wordt Blacksad een beetje te wit bevonden voor de Black Power-aanhangers met wie hij even geconfronteerd wordt.

Nu goed, volstrekt toevallig starten in oktober twee nieuwe minireeksen bij de Franse uitgeverij Delcourt, allebei met boeiende, historische zwarte figuren in de hoofdrol. In Kurusan, gepland als trilogie, vertellen Emiliano Zarcone en Thierry Gloris (Wild West) het unieke verhaal van de zwarte slaaf Yusuf die in de jaren 1570 in Japan belandt als dienaar van een Italiaanse Jezuït. Daar raakt hij bevriend met Oda Nobunaga, de zoon van een daimyo. Yusuf wordt uiteindelijk de allereerste buitenlandse samoerai, bovendien de enige zwarte samoerai in de complete geschiedenis van Japan, onder de naam Kurusan, letterlijk "Zwarte Meneer".


Njinga 1
Ook in de reeks Bloedkoninginnen wordt een zwarte krijger opgevoerd die echt heeft bestaan. In een tweeluik over Nzinga Mbande, de koningin van het huidige Angola in de zeventiende eeuw, komt haar strijd tegen Portugese veroveraars naar voren. Nzinga stond aan het hoofd van een leger waaronder heel wat amazones die zich bedienden van guerrillatechnieken. Ze leidde een meedogenloze strijd tegen blanken en trad zelfs toe tot een verschrikkelijke stam kannibalen om een beter bewapende vijand te bestrijden. Maar bloedvergieten was niet haar enige middel. Als briljante strateeg en diplomate, waarbij ze zich tot het christendom bekeerde en herhaaldelijk vrede sloot met Portugezen en Nederlanders, probeerde ze de onafhankelijkheid van haar land met wisselend succes te behoeden voor kolonisators en slavenhandelaars. In 2021 verschijnt het slot van het tweeluik door Alessia De Vincenzo en Jean-Pierre Pécau.
(Bron:
Delcourt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Oud verhaal van scenarist Tome bij uitgeverij Kennes
20/06
TOP
Mort à Lunettes
Mort à Lunettes
Mort à Lunettes
Mort à LunettesIn november publiceert uitgeverij Kennes alvast in het Frans (er is nog geen vertaling aangekondigd) het one-shot La Mort à Lunettes. Het is een oud scenario van de vorig jaar schielijk overleden scenarist Tome, bekend van Soda, De Kleine Robbe, Robbedoes en Kwabbernoot. Dit verhaal moet je eerder vergelijken met Tomes bikkelharde thriller Hard tegen Hard of zijn Vrije Vlucht-one-shot De Weg naar Selma. Het album is getekend door Gérard Goffaux van wie in de jaren 1980 de reeks Max Faccioni verscheen en Losers, een albumpje in de collectie Buldog. Over de inhoud is nog niets bekend, tenzij de elevator pitch: "Twee mannen willen hun waardigheid terugwinnen. De ene is te oud, maar gewapend met geduld. De andere is gewapend."

Hierboven zie je alvast een voorsmaakje en de cover. De grote cover wordt die van de reguliere editie, de cover hiernaast zal dienen voor een gelimiteerde editie.

Uitgeverij Kennes is al langer in het Frans actief als uitgever van jeugdromans en strips. Vanaf dit jaar wil Kennes ook een groter aanbod in het Nederlands uitbrengen. Er is alvast een Nederlandstalige website waarop een eerste catalogus raadpleegbaar is.

De komische voetbalreeks The Champions verhuist naar Kennes en gaat verder als Voetbalmaniacs. Kennes nam namelijk de Waalse uitgeverij Joker over die de rechten doorverkocht aan Uitgeverij De Boemerang.

Heksengrietjes is een nieuwe fantasyreeks door de auteurs van Enola & De Fantastische Fabeldieren (uitgegeven door Silvester).

Van de Canadese jeugdromanreeksen Juliette en Het Lastige Leven van Léa Olivier worden ook stripreeksen aangekondigd. Bolle, getekend door Steven Dupré, is een al bestaande adaptatie van een andere Canadese jeugdromanreeks. Daarvan zijn de eerste twee van drie verschenen delen al vertaald.

We stelen deze titels later uitgebreider aan je voor.
(Bron:
Kennes / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Meer over Europa, de cyclus na Centaurus
20/06
TOP
Europa
Europa 1Onlangs stelden we de cover voor van Europa deel 1, een tweede sf-cyclus na Centaurus door Zoran Janjetov, Rodolphe en Leo. Ook Europa zal een vijfdelige cyclus worden. De titel slaat niet op het continent op de aarde, maar op een van de manen van Jupiter.

De auteurs benadrukken dat Europa géén vervolg is op Centaurus, maar een gloednieuw avontuur met nieuwe personages die een nieuwe uitdaging, nieuwe drama's en veel nieuwe geheimzinnigheden krijgen voorgeschoteld.

De titel van deel 1 luidt in het Frans La Deuxième Lune (De Tweede Maan) en is in het laatste trimester van 2020 gepland. Silvester hoopt de vertaling dan ook te kunnen uitbrengen.
(Bron:
ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Amerikaanse editie van en interesse uit Hollywood voor Een Ster van Zwart Katoen
20/06
TOP
Black Cotton Star
Tekenaar Steve Cuzor meldt dat het door Yves Sente geschreven Vrije Vlucht-album Een Ster van Zwart Katoen begin juni in de Verenigde Staten is verschenen onder de titel Black Cotton Star bij uitgeverij Pegasus Books. De Nederlandstalige versie uit 2018 is al een tijdje uitverkocht. Dupuis heeft jammer genoeg geen plannen voor een herdruk.

Een tweede opsteker voor Cuzor en Sente is dat er interesse uit Hollywood bestaat voor een filmversie. Daar werd al twee maanden over gesproken, maar na de laatste film van Spike Lee (de Netflix-film Da 5 Bloods) en de recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten — en daarbuiten! — is er nog meer interesse. Regie Hudlin, een producer van Quentin Tarantino's Django Unchained en zelf de regisseur van Marshall, houdt volgens Cuzor heel erg van het album. Hij neemt nu het voortouw voor een mogelijke verfilming. Er wordt momenteel druk onderhandeld over de contracten, wat nog geen concreet uitzicht biedt op een werkelijke film.
(Bron:
Steve Cuzor / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Lou! kom terug, ouder en anders
20/06
TOP
Lou!
Zoals Julien Neel het had aangekondigd, keert zijn personage Lou terug in een nieuw seizoen. In de eerste acht delen van de reeks Lou! werd het meisje geleidelijk aan ouder. In seizoen 2, dat in november start bij Glénat in het Frans, verlaat ze het ouderlijke huis om te gaan studeren. Daar ontmoet ze een oude vriendin, Sonata.

Een nieuwigheid is dat de albums kleiner worden, maar wel ferm dikker. Het eerste deel van het nieuwe seizoen zal 144 pagina's tellen.

Het eerste seizoen staat bol van liefde, vriendschap, haar relatie met haar moeder, een sf-schrijfster, maar ook fantasy- en sf-elementen doorspekten op een soms vreemde wijze de verhalen. Het mondde uit in een road trip met een gewichtige ontmoeting en een volwassen geworden meisje.

Lou! kreeg in 2014 een Franse verfilming.
(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede Franse integraal van Yves Chaland bundelt Freddy Lombard
20/06
TOP
Chaland
Zoals eerder aangekondigd bereidt Sherpa de vertaling van Captivant voor, een album vol strips van Yves Chaland en Luc Cornillon. Later komt er nog een integraal van Bob Fish met De Jonge Albert erbij. Deze titels zouden allebei dit jaar moeten verschijnen.

In het Frans heeft Les Humanoïdes Associés in 2019 een eerste van twee integralen uitgegeven waarin de meeste strips van Chaland gebundeld zullen worden. In deel 1 (304 pagina's, kleiner formaat, 29,99 euro) stonden Bob Fish, De Jonge Albert, Adolphus Claar en Captivant gebundeld. In oktober staat de tweede integraal van 232 pagina's gepland met daarin de complete reeks Freddy Lombard waravan het eerste verhaal ooit in Eppo stond. Het laatste verhaal, F-52, verscheen nooit in het Nederlands. Een tip voor Sherpa.

Les Humanoïdes Associés heeft Chalands strips al meermaals in een integraal jasje heruitgegeven.
(Bron:
Les Humanoïdes Associés / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Marvano haalt herinneringen op aan overleden Vera Lynn
20/06
TOP
Op 18 juni overleed Dame Vera Lynn op 103-jarige leeftijd. Ze bracht als zangeres en "oorlogslegende" vreugde aan wie het nodig had. Marvano, die Vera Lynn heeft ontmoet (zie verder), vult aan met: "Vreugde, en tijdens de donkere oorlogsjaren moed." Marvano was opgegroeid met de muziek van Vera Lynn. "Met dank aan mijn vader, een veteraan van de Achttiendaagse Veldtocht, en mijn moeder, die de moed had om in volle oorlogstijd mijn zuster te krijgen en met haar, geen jaar oud, op de vlucht ging toen het Ardennenoffensief begon."

De Zeven DwergenOver de ontmoeting met de zangeres van onder meer We'll Meet Again deelde hij het volgende verhaal. "Vera was geboren in hetzelfde jaar als mijn moeder. In 1994 heb ik haar even ontmoet en de hand mogen drukken. Ze was in Frankrijk voor de vijftigste verjaardag van de Landing in Normandië. Een jaar eerder was mijn De Zeven Dwergen verschenen bij Dupuis, en in die tijd deden uitgevers nog moeite, links en rechts. Dus had Dupuis Frankrijk, naar een voorstel van Erwin Cavens, een korte ontmoeting geregeld, die uiteindelijk ongeveer twee minuten duurde en doorging ergens in de catacomben van het stadhuis van Cherbourg, als ik me niet vergis. Ik had een album gesigneerd en opgedragen aan haar. De Dupuis-mens die mij vergezelde — ik heb geen idee meer hoe hij heette, het was een of ander pr-mannetje — slaagde erin het gros van de tijd voor zich op te eisen door aan mevrouw Lynn een handtekening te vragen in zijn eigen exemplaar van De Zeven Dwergen, enfin, van Les Sept Nains.
Vera, toen amper 77, vroeg met pretlichtjes in haar ogen of ik ook een handtekening wou. Ik voelde me al ambetant genoeg door het gedrag van die kaffer van Dupuis en heb geantwoord dat dat niet hoefde, dank u zeer, mevrouw Lynn, (ik moet toegeven dat ik daar nú spijt van heb...) en heb haar toen nog vlug kunnen vertellen dat mijn moeder ook geboren was in 1917 en dat mijn ma en haar generatie zo ongelooflijk veel moed hadden geput uit Vera's liedjes en dat ik haar daarvoor wou bedanken. Mijn moeder was toen pas overleden.
Ik denk dat we misschien een goede babbel konden hebben als de omstandigheden anders waren geweest. Zoals het was, was de ontmoeting voorbij voor ik het wist. Op de verjaardag van De Langste Dag was dit De Kortste Kennismaking.
Niettemin denk ik er met dank, en trots, aan terug en zit ik hier nu met tranen in mijn ogen."

Uit het Vrije Vlucht-album De Zeven Dwergen vloeide overigens de trilogie Berlijn voort, en daarna de trilogieën Grand Prix en De Joodse Brigade. Al deze albums werden vertaald in diverse landen. Het wordt weinig belicht, maar Marvano is mede dankzij deze strips en de succesvolle sf-trilogie De Eeuwige Oorlog en opvolger Een Nieuw Begin een van de meest vertaalde Vlaamse stripmakers.
(Bron:
Marvano / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nog dit jaar De Havik 10
13/06
TOP
De Havik 10
Patrice Pellerin doet ongeveer vier jaar over een album van De Havik. Ergerlijk lang voor zijn fans, maar kom, in oktober staat deel 10 in het Frans gepland bij Soleil. Dat is deel 4 van de tweede zesdelige cyclus. De eerste cyclus verscheen bij Dupuis. Over een jaar of acht kennen we dus de ontknoping...

De Havik 10In het nieuwe verhaal vinden we kaper Yann, in dienst van de Franse koning Lodewijk XV, in het Canadese Louisbourg terug. Nauwelijks aangemeerd, wordt hij aangevallen door kapitein Wagner die genoegdoening zoekt voor de beledigingen die hij tijdens de moeizame overtocht moest verduren. De spanningen van de overtocht zijn nog niet geluwd. Yann kan ontkomen, maar een deel van zijn bemanning wordt door Wagner gegijzeld. Yann heeft daarbovenop nog steeds een geheime missie te vervullen voor Lodewijk XV, maar Yann begrijpt er minder en minder van. Welke gevaren op het onbekende Canadese vasteland wachten de zeevaarder uit Brest?

In het Frans wordt het album in twee uitvoeringen uitgegeven. De gewone hardcovereditie telt 48 pagina's in kleur en heeft de cover bovenaan dit artikel. De nevenstaande cover is voor een gelimiteerde editie in zwart-wit met ex libris. Dit album zal (onder voorbehoud) 18,95 euro kosten. Wat uitgeverij Silvester, die De Havik vertaalt, van plan is, moeten we nog afwachten.
(Bron:
Michiel van de Pol / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dennis O'Neil (81) overleden
13/06
TOP
Dennis O'NeilOp 11 juni overleed Dennis "Denny" O'Neil. Hij werd 81 jaar en stierf een natuurlijke dood. Hij was scenarist van onder meer Batman en later als group editor medeverantwoordelijke voor de titels van de Batman-familie.

Aan zijn brein ontsproten de Batman-slechteriken Ra's al Ghul en Talia al Ghul in de periode dat hij Batman voor tekenaar Neal Adams schreef. Bij een van hun eerste samenwerkingen bracht O'Neil Professor X terug in X-Men. Dat was nog voor Marvel. Vanaf 1968 werkte hij voor DC Comics.

Zijn eerste schrijfjob voor DC was voor de nieuwe reeks Beware the Creeper met een held die was ontworpen door Steve Ditko. Vervolgens stapte hij over naar de reeksen Wonder Woman en Justice League of America. Hij stripte Wonder Woman van haar magische krachten en liet haar verbannen uit de amazonestam. Zonder superheldenpakje reisde ze de wereld rond in het bijzijn van haar blinde mentor I Ching. De ingreep beviel oudere lezers, onder wie heel wat feministen, niet en O'Neil gaf toe dat het wegnemen van de superheldenkrachten van een van DC's bekendste superheldinnen de lezers van de stripreeks vervreemdde. In Justice League introduceerde hij met meer succes sociaal en politiek geladen thema's. Het was een springplank naar meer schrijfwerk voor Green Lantern/Green Arrow, ook getekend door Neal Adams. Daarin nam hij het hoofdpersonage zijn rijkdom en playboystatus af om van hem een stadsheld te maken. Een van de nevenpersonages bleek verslaafd aan heroïne in een van de beroemdste verhaallijnen van Green Arrow.

Green Lantern/Green Arrow
Superman
Batman


In de jaren 1970 werd hij op de reeks Batman gezet die toen zwaar te lijden had onder de cheesy tv-reeks uit de jaren 1960. O'Neill bracht Batman terug naar de donkere roots van de stripreeks. Ook Two-Face kwam terug en The Joker kreeg een opknapbeurt door hem te herintroduceren als een moordzuchtige maniak. O'Neil maakte ook een einde aan de oorspronkelijke Batwoman. Voor Frank Miller schreef hij zijn eerste Batman-pagina's voor een kerstverhaaltje.

Behave voor Batman mocht O'Neil ook op DC's andere beroemde stripheld, Superman, zijn creativiteit botvieren en hij herlanceerde de reeksen The Shadow en Captain Marvel. In 1978 schreef hij zijn persoonlijke favoriete verhaal in samenwerking met Neal Adams: Superman vs. Muhammad Ali.

In 1980 keerde O'Neil terug naar Marvel waar hij een jaar lang The Amazing Spider-Man schreef. Voor een Annual van Spider-Man schreef hij twee verhalen, beide getekend door Frank Miller. Met John Romita Jr. introduceerde hij Madame Web en Hydro-Man in The Amazing Spider-Man. O'Neil was daarbovenop een regelmatige schrijver voor Iron Man (met een verhaallijn waarin Tony Stark aan de drank verslaafd raakt) en Daredevil. Voor Marvel hielp hij ook de personageconcepten voor de Transformers te schrijven. Hij is de bedenker van de naam Optimus Prime.

In 1986 keerde hij terug naar DC waar hij tot zijn pensioen in 2000 editor was voor verschillende Batman-titels terwijl hij diverse minireeksen schreef, onder meer voor Batman, Green Arrow en The Question. Hij bedacht de dood van het Batman-personage Jason Todd alias Robin.
(Bron:
Wikipedia / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Europa volgt Centaurus op
13/06
TOP
Europa 1
Tekenaar Zoran Janjetov deelde alvast deze cover van Europa deel 1, deze herfst in het Frans te verschijnen bij Delcourt. Europa is een nieuwe sf-cyclus na het vijfdelige Centaurus, ook op scenario van Leo en Rodolphe. Er bestaat geen twijfel over dat Silvester ook Europa zal uitgeven in het Nederlands.
(Bron:
Zoran Janjetov / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Westerncollectie West Legends start in september bij Daedalus
13/06
TOP
West Legends
Vorig jaar kondigden we West Legends aan in het Frans, nu in het Nederlands. Op 18 september start Daedalus de vertaling van de nieuwe conceptreeks van Jean-Luc Istin die door de Franse uitgeverij Soleil betaald wordt om conceptreeksen uit te dokteren. Elfen, Dwergen en aanverwante reeksen behoren tot zijn grootste successen.

Ook bij West Legends is elk album een compleet verhaal door telkens andere auteurs. Het eerste seizoen telt zes delen. In elk van de zes albums komt een legendarische westernheld aan bod die een niet eerder verteld, fictief avontuur beleeft. Deel 1 gaat over Wyatt Earp en is getekend door Giovanni Lorusso op scenario van Olivier Peru.

Deel 2 is ook al verschenen in het Frans en daarin voeren de tekenaars Emanuela Negrin en Lucio Leoni op scenario van Christophe Bec het crimineeltje Billy the Kid op. De albums daarna hebben Sitting Bull, Buffalo Bill, Wild Bill Hickok en Butch Cassidy & The Wild Bunch in de hoofdrollen. Aan deze reeks hebben ook nog de volgende tekenaars en scenaristen meegewerkt: Nicolas Jarry, Andrea Fattori, Laci Vladimir Krstic, Luca Merli en Fred Duval.

Daedalus geeft de albums uit in hardcover (beperkte oplage!) en softcover.
(Bron:
Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Michiel van de Pols coronadagboek Huidhonger
13/06
TOP
Huidhonger
Michiel van de Pol publiceerde eerder dit jaar het geweldig grappige De Gevoelige Mannenclub bij Scratch Books. In juli komt zijn volgende one-shot al uit. Huidhonger bundelt de strips die hij de voorbije maanden als dagboek ten tijde van corona tekende en die hij deelde op zijn Facebookpagina. Daar gaat hij trouwens nog steeds mee verder.
(Bron:
Michiel van de Pol / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Châteaux Bordeaux 10 zet nieuw seizoen in
13/06
TOP
Châteaux Bordeaux 10
En wij die dachten dat Châteaux Bordeaux op zijn einde liep. In het Frans kwam er intussen al een spin-offje, met gastronomie als nevenonderwerp, maar in september verschijnt het Franse deel 10 dat gewoon een nieuw seizoen opent.

Spoiler alert: Nu Alexandra erin is geslaagd om het blazoen van het familiedomein op te poetsen, went de internationale markt, met name de Chinese. Maar een eerste reis naar China loopt op een ontgoocheling uit. En het blijft niet bij dat een drama. Een helikoptercrash, het gebruik van pesticiden op haar biologische percelen en een juridische aanklacht van haar buren... Je zou van minder wanhopig word. En het weegt op de twaalf jaar werk die ze in de eerste cyclus leverde. Het valt moeilijk te geloven dat dit allemaal puur toeval is.

De reeks verschijnt in vertaling bij INdruk.
(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ex librissen voor Piet Pienter en Bert Bibber integraal 3 en 4
13/06
TOP
¨Piet Pienter en Bert Bibber
¨Piet Pienter en Bert Bibber
Charel Cambré heeft inmiddels de ex librissen getekend die bij de luxes van Piet Pienter en Bert Bibber integraal deel 3 en 4 zullen zitten. Deze delen verschijnen in het najaar. De tweede integraal 2 ligt vanaf volgende week in de winkel. Alleen bij de luxe-edities (die al zijn uitverkocht) zit een ex libris.
(Bron:
Charel Cambré / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Potloodpagina Blake en Mortimer door Peter van Dongen
13/06
TOP
Blake en Mortimer
We kunnen je nog eens een voorsmaakje laten zien van het Blake en Mortimer-verhaal dat Jean Van Hamme voor Peter van Dongen en Teun Berserik schreef. Deze pagina in potlood is getekend door van Dongen. Net zoals voor hun tweeluik De Vallei der Onsterfelijken wisselen ze elkaar af voor het uitwerken van alle pagina's.
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede Mickey Mouse-hommage voor Silvio Camboni en Denis-Pierre Filippi
13/06
TOP
Mickey Mouse
Mickey Mouse Mickey Mouse Mickey Mouse Mickey Mouse Mickey Mouse
Het moet zijn dat de Mickey Mouse-hommage De Verloren Oceaan, door Silvio Camboni en Denis-Pierre Filippi, in 2018 alle partijen beviel. Er werden in het Frans dan ook 31.000 exemplaren van verkocht. Het is daarmee het best verkochte album van alle tot nu toe verschenen Disney-hommages waarvoor onder meer Régis Loisel, Tebo, Nicolas Keramidas, Lewis Trondheim, Alexis Nesme en Cosey ook albums hebben gemaakt. In september verschijnt in het Frans een tweede album van Camboni en Filippi dat voluit de fantasykaart trekt. Beide heren hebben samen ook de prima reeks De Buitengewone Reis gemaakt.

Mickey beleeft daarin een groots, magisch avontuur in een wereld waarin iedereen op zwevende eilanden woont die door woeste stormen bedreigd kunnen worden. Mickeys taak bestaat erin de eilanden op hun plaats te houden. Hij heeft dan ook heel veel werk, maar hij treurt nog om het verlies van zijn vriend Goofy. Hij moet het ook opnemen tegen een tiran die het gemunt heeft op de eilanden van de armsten. Daarom legt Mickey het met tegenzin bij met Minnie Mouse. Zij zoekt met ijdele hoop naar een schimmig continent waarvoor ze samenwerkt met Boris Boef, de leider van een dubieuze gilde, en die nog een verrassing in petto heeft.

Dit album staat niet op de vertaalplanning van dit jaar en het programma voor 2021 is nog niet opgesteld. De Franse poot van Glénat waagt het wel aan om dit Mickey-verhaal te vergelijken met de fantastische werelden van Mœbius, Miyazaki en Tolkien.
(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste integraal van Jan Kordaat
13/06
TOP
Jan Kordaat integraal 6
Begin september verschijnt bij Dupuis de zesde en laatste integraal van Jan Kordaat in het Frans met daarin de jaren 1981 tot 1984. De reeks loopt sinds deel 4 bij Arboris in het Nederlands nadat Scratch Books de eerste drie integralen vertaalde.

In de laatste integraal staan de door René Follet getekende avonturen, geschreven door achtereenvolgens André-Paul Duchâteau (De Blinde Piraat) en Jacques Stoquart (Een Kind Als Prooi) die als deel 10 en 14 in de reguliere albumreeks van Dupuis verschenen. Het kortverhaal Dossier X, het eerste van Follet en Duchâteau, zal nu ook voor het eerst in een album te lezen zijn.

Daarnaast staat er een achtergronddossier in van vijftig pagina's. Het echtpaar Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault kon hiervoor nog tekenaar René Follet interviewen voordat hij op 14 maart 2020 overleed.

En daarbovenop vullen een geïllustreerde roman en de synopsis voor een album, dat nooit is getekend, de integraal aan. Die synopsis is van de hand van Alain Hammerstein, beter gekend als Alain De Kuyssche, voormalig hoofdredacteur van Spirou/Robbedoes.

Dat alles samen levert een eindpunt van 192 pagina's op.
(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Coverillustratie Ira Dei 4
13/06
TOP
Ira Dei
Dit wordt de cover van Ira Dei deel 4. Intussen werken Ronan Toulhoat en Vincent Brugeas aan een nieuwe reeks in het piratengenre.
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Enrico Marini eindelijk begonnen aan detectiveproject van 200 pagina's
06/06
TOP
Noir
Noir
Noir
Noir
Na het tekenen van vele losse illustraties (zie hieronder enkele voorbeelden ) is Enrico Marini afgelopenw eek eindelijk begonnen aan zijn volgende project: een tweehonderd (!) pagina's tellende detectivestrip die eind 2021 bij Dargaud zal verschijnen. Op de afbeeldingen hierboven zie je zijn eerste pagina en een kleine making-of ervan. De Franse titel van de strip luidt voorlopig Noir Burlesque. De twee hoofdfiguren zijn de detective Slick en de rosse femme fatale Caprice.

Hoewel er naar dit one-shot wordt uitgekeken, moeten de fans van Marini's andere reeks De Adelaars van Rome wel weer een paar jaar langer wachten. Die reeks liet hij al op zijn beloop om intussen zijn laatste deel van de cyclus van De Schorpioen en zijn Batman-tweeluik te tekenen.
(Bron:
Enrico Marini / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Noir
Noir
Noir
Noir
Noir
Noir


Bestel Inspecteur Bayard voor een gratis magazine erbij
06/06
TOP
Inspecteur Bayard
Inspecteur Bayard 4Een oproep / tip / waarschuwing om een gratis magazine te bemachtigen van Olivier Schwartz, de tekenaar van drie Robbedoes-verhalen, het album Gringos Locos en de detectivereeks Atom Agency, alle op scenario van Yann. In juli verschijnt namelijk een eerste album (hardcover, 48 pagina's, 17,95 euro) van Schwartz' detectivereeks Inspecteur Bayard bij Uitgeverij HUM!. De cover ervan zie je hiernaast afgebeeld.

Speciaal voor de lancering krijgen kopers van het album er een gratis softcovermagazine bij met daarin vijf kortverhalen van Inspecteur Bayard. Maar dat magazine wordt aan stripspeciaalzaken verstrekt naargelang het aantal vooruitbestellingen. Stripwinkels zullen enkel dat aantal ontvangen, geen enkel extra exemplaar. Op 25 juni verlangt Uitgeverij HUM! het aantal vooruitbestellingen om het magazine te kunnen drukken. Hier kan je al drie pagina's van zo'n kortverhaal lezen. Op de ontknoping zal je moeten wachten.

Als je je dus verzekerd wil zien van zo'n magazine bij de aankoop van je album, contacteer dan je stripspeciaalzaak. Hier vind je een lijst met winkels die deelnemen aan Stripspeciaalzaak.be.

Inspecteur Bayard startte als een reeks kortverhalen op scenario van Jean-Claude Cabaneau, Dieter en Jean-Louis Fonteneau waarin lezers mee op zoek moesten gaan naar de dader van een misdaad. Op de laatste pagina werd dan de schuldige ontmaskerd. Deze kortverhalen bundelde uitgeverij Bayard Éditions vanaf 1993 in de eerste drie delen. Vanaf deel 4 lieten Schwartz en Fonteneau hun inspecteur langere avonturen beleven van meestal veertig pagina's. Tot 2010 kwamen achttien albums uit en drie geïllustreerde leesverhalen. Tussen 2015 en 2017 gaf Milan de complete reeks opnieuw uit in vier integralen met dossiers en onuitgegeven kortverhalen.

Uitgeverij HUM! start met deel 4 in de reeks, Lili, Grisbi en de Rest, dus het eerste lange avontuur. Onder de reeksnaam Inspecteur Sleutels liep de reeks ook een tijdje in Suske en Wiske Weekblad. In oktober wordt een tweede album verwacht, deel 5 in de reeks. De eerste drie delen met kortverhalen volgen later pas in vertaling. Uitgeverij HUM! wil de albums van deze geestige en goed gemaakte jeugdreeks uitgeven tegen een tempo van twee of drie albums per jaar.
(Bron:
Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Atom Agency 2 eind dit jaar
06/06
TOP
Atom AgencyOver Olivier Schwartz gesproken (zie hierboven)... Er is goed nieuws voor de vele fans van Atom Agency. Deel 2 van deze detectivereeks naar het expliciete voorbeeld van Guus Slim wordt deze zomer voorgepubliceerd in Spirou en is eind dit jaar als album te verwachten. Deel 1 sloeg geweldig goed aan.
(Bron:
Olivier Schwartz / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Twee laatste delen van Robbedoes: Hoop in Bange Dagen in 2021
06/06
TOP
De minireeks Robbedoes: Hoop in Bange Dagen verschijnt in onder meer het Nederlands, Frans, Zweeds, Deens en Spaans. Émile Bravo moet nog vijftig pagina's tekenen van deel 3 dat 112 strippagina's zal bevatten. "Het is een titanesk werk", verdedigt hij zich. Het zal pas begin 2021 klaar zijn. Op het laatste deel van zijn saga zullen we minder lang moeten wachten, want zijn vierde hoofdstuk telt slechts 41 pagina's die hij tekent en schrijft. Ook dat album zal in 2021 verschijnen.

Maar waarom dan geen twee even dikke albums? Omdat Bravo's verhaal nu eenmaal is opgedeeld in hoofdstukken waarin hij meer of minder wil vertellen. Het oorspronkelijke idee, van inmiddels vele jaren geleden, was trouwens om zijn verhaal in één zeer dik album te vertellen, maar uitgeverij Dupuis zag het liever opgedeeld in meerdere albums. Wellicht komt er later nog een integrale editie die het volledige verhaal, de vier albums, bundelt. Dit is echter nog geen concreet nieuws.
(Bron:
Olivier Schwartz / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Claire trouwt met Ricky in deel 30
06/06
TOP
Claire 30
Ja, Ik Wil! is de titel van het dertigste, te verschijnen Claire-album. Daarin trouwt Claire eindelijk met haar vriendje Ricky. De gagreeks van Robert van der Kroft, Jan van Die en Evert Geradts (die de oorspronkelijke co-scenarist Wilbert Plijnaar als scenarist verving) verdween in 2017 uit Flair. Enerzijds door bezuinigingen, anderzijds door het pensioen van de Spaanse studiotekenaar Carlos Guirado die Claire en vroeger ook Sjors en Sjimmie afwerkte.

De reeks liep sinds 1988 in het vrouwenblad. Er zijn echter nog voldoende gags uit Flair voor nieuwe albums van Claire. In 2017 luidde het nog dat er een voorraad ongepubliceerde gags is om tot deel 32 of 33 door te kunnen gaan met de stripreeks. In Flair eindigde de stripreeks weliswaar met het huwelijk van Claire en Ricky. Daar hoefde het niet bij te blijven, als het van de auteurs afhing. Robert van der Kroft in 2017 daarover: "We zouden nu hooguit nieuwe avonturen kunnen gaan maken voor een ander tijdschrift. Claire zou bijvoorbeeld een baby kunnen krijgen, met alle grappige problemen die daarbij horen." Daarna is er enkel een bijkomende gag verschenen in StripGlossy.
(Bron:
Pinceel / Stripgids / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De inhoud van Stripgids 7 met katern over Marc Legendre
06/06
TOP
Stripgids 7
Stripgids nummer 7 wordt momenteel gedrukt en ingebonden. Een voorstelling van de inhoud lees je hieronder.

"Openen doen we met een lang en indringend interview met de Britse topscenarist Alan Moore, die niet alleen waarschuwt voor de politieke polarisatie in de wereld, maar ook zijn gal spuwt over de (Engelstalige) stripwereld, die hij als inhalig en misdadig beschouwt. Moore is doorgaans erg zuinig met interviews, maar voor Stripgids maakte hij een uitzondering.

Nu de protesten in de VS naar aanleiding van de gewelddadige dood van George Floyd steeds grimmiger worden, richten we de blik op een wel heel bijzondere variant van de strip. In het land of the free bloeit de politieke strip als nooit tevoren, in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. Stripgids analyseert wat de strips langs beide zijden van het politieke spectrum gemeen hebben, en wat hen scheidt.

Marc Legendre heeft binnen de Belgische stripwereld een reputatie. Door zijn lange staat van dienst (waaronder Biebel, Sam, de hoofdredactie van het Suske en Wiske Weekblad, het met de Libris Literatuurprijs genomineerde Verder), zijn veelzijdigheid (denk aan Coño, scenarist voor Amoras, De Kronieken van Amoras, De Rode Ridder, enzovoort), maar ook door zijn openheid; menig beginnend stripmaker kan op hem een beroep doen — en dat ondanks het feit dat hij ver én geïsoleerd woont op het Canarische eiland El Hierro. Het eiland, als fysieke plek en als metafoor zijn de uitgangspunten voor een katern van 34 paginas dat Marc heeft samengesteld. Met bijdragen van Stefan Brijs, Noël Slangen, Ingrid Dejonghe, Charel Cambré, Rik Van Puymbroeck en vele anderen.

Verder in dit nummer:
• Voor de ietwat oudere lezer is de stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber een begrip. Hans Cottyn doet de vonk van zijn bewondering overslaan, naar aanleiding van de publicatie van deel 1 van (de elfdelige) integrale uitgave.
Gert Meesters onthult het wonder van de stripreeks Philemon van de Franse auteur Fred. Deze serie blijft meer dan een halve eeuw na zijn ontstaan een triomf van strippoëzie die het Nederlandstalige publiek tot nog toe nooit helemaal had kunnen ontdekken.
• De bekende professor emeritus Jean Paul Van Bendegem bezingt zijn liefde voor het experiment in de strip.
• Oud-redacteur, vertaler en stripveteraan Erwin Cavens geeft goede raad en levenstips in de rubriek Volg de gids.
• De met de Ultima – Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap bekroonde spoken word artieste Hind Eljadid vertelt over welke strips haar raken en vermaken.
• Traditiegetrouw belichten we ook een aspect van het rijke striperfgoed van de Lage Landen. In dit nummer brengen we het verhaal van de Swan Features Syndicate, een van de meest succesvolle syndicatiebureaus van Nederland.
• Druktechniek diepdruk is — ondanks bloed, zweet en tranen, vaak ook letterlijk — aan een opmars bezig. Hoe, wat en wie verneemt de lezer in een nieuwe aflevering van Rubriek Techniek.
• Een kijk op de wondere wereld van de stripgrammatica biedt Pascal Lefèvre in de rubriek Pars Pro Toto. Dit keer zoomt hij in op het kleurgebruik in Lucky Luke.
Wide Vercnocke, bekend van zijn gelauwerde, recente Drieman, leidt de lezer rond in zijn atelier.
• Hoe doen Belgische stripmakers het in het buitenland? Stripkenner Peter Moerenhout ging mee naar The Lakes International Comic Art Festival in het Engelse Kendal. En trok grote ogen.
• Enzovoort, enzoverder.

Met nieuw werk van Dieter VDO, Luc Cromheecke, Kim Duchateau, Frédéric Coché, Steven de Rie, Nicolas de Crécy, Nathalie Carpentier, enzovoort En de debuten van Bram Algoed en Sterric."
(Bron:
Stripgids / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Begin juli bij Uitgeverij L
06/06
TOP
Storm 32
Storm 32 luxe
Onlangs stelden we te verschijnen albums van Uitgeverij L aan je voor. In dit extra overzicht laten we alle definitieve covers zien en krijg je de korte inhouden. Deze albums verwachten we in de eerste week van juli.

Het Offer van Narvatica
is deel 32 in de sf-reeks Storm. Het album komt in drie versies: softcover en hardcover (8,95 en 18,95 euro, afbeelding linksboven) en een luxe met dossier (49,95 euro, cover rechtsboven). "Een doodgewaande vijand van Storm beukt op de stadspoort van Mardukan. Hij wil de rekening met de Anomalie vereffenen, maar heeft daar wel de hulp van de theocraat van Pandarve voor nodig. Ondertussen reizen Storm, Roodhaar en Nomad door een triest poollandschap en stuiten daar op een zwaar beveiligd transport. De beveiligers willen het trio best meenemen naar de dichtstbijzijnde stad, maar uitsluitend op eigen risico. Wat volgt is een spannende reis met brute aanvallen op het transport, monsterlijke gorilla’s, bloeddorstige Tsepowa, reusachtige ijsgeesten en een macaber relikwie."


Agent 327 integraal 5
Danthrakon 1
De cover van de vijfde integraal van Agent 327 is een klein beetje gewijzigd. De komische spionagereeks zal in acht integralen gebundeld worden.

Danthrakon is een al meermaals voorgestelde nieuwe minireeks van Christophe Arleston, getekend door Olivier Boscimmon. De albums zullen in softcover en hardcover verschijnen. "In de mythische stad Kompiam leven meerdere intelligente rassen samen. Nuwan is een mens en leerling-kok in het huis van een beroemde magiër. Met hulp van de knappe Lereeh, op wie hij stiekem een beetje verliefd is, leert hij lezen. Maar zijn bezoekjes aan de bibliotheek brengen hem in de macht van een zeldzaam toverboek, de Danthrakon. Als de bladzijden van het boek leeglopen, kruipt de magie bij Nuwan naar binnen, maar dat durft hij aan niemand te vertellen. Een vreselijke inquisiteur onderzoekt het blanco toverboek, terwijl Nuwan voor iedereen verzwijgt dat zijn bloed en zijn tranen zijn vervangen door inkt... zelfs zijn pis is zwart! Maar de doodsbange Nuwan weet dat hij zonder de hulp van Lereeh nergens is..."


U.C.C. Dolores 1
Southern Bastards 2
U.C. C. Dolores deel 1: De trek overleven? Onmogelijk! Tenzij je aan boord bent van de U.C.C. Dolores in gezelschap van een aan drank verslaafde robotmoordenaar en een non die vers uit het klooster komt. Dan heb je misschien een kans om het tot het einde vol te houden... U.C.C. Dolores is de nieuwe reeks van Didier Tarquin waarmee hij buiten het universum van Troy treedt en zelf stripgeschiedenis schrijft." De reeks verschijnt on softcover en hardcover.

Deel 2 van de brutale reeks Southern Bastards kent de volgend inhoud: "Earl Tubb dacht dat hij orde op zaken kon stellen in zijn stad door rond te lopen met een grote stok. Hij had het mis. In Craw County maakt één man de dienst uit: coach Euless Boss. Maar dat is niet altijd zo geweest. Ooit was Euless een jongeman. Een jongeman die bereid was te bloeden voor football. Een jongeman wiens vader geen moer om hem gaf. Hoe kon de slechtste footballspeler van de Craw County High School uitgroeien tot de machtigste en meest
gevreesde man in de stad? En welke prijs heeft hij daarvoor moeten betalen? In het tweede deel van Southern Bastards wordt het verleden blootgelegd van coach Boss, de grootste klootzak van hen allemaal."

(Bron:
Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips