StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 29 februari:
Alle gegevens op een rijtje voor Piet Pienter en Bert Bibber integraal
Nieuwe bestemming voor Marc Sleen Museum
Wide Vercnocke vertelt over zijn opa's collaboratieverleden in Drieman
Hel 3 op komst
Nieuwe cover voor Trigië integraal 1
Maarten Vande Wieles tweede bewerking van Guy de Maupassant
Sigmund weet wel raad met werkstress
De laatste strip van Pirana in april bij Adhemar
Oude dédicases van Natasja gezocht


Updates van 26 februari:
Uitgeverij HUM! tot mei
Soul Food Comics in maart en mei
De eerste vier titels van Collectie Fenix in 2020
Nieuwe cyclus voor De Killer en interesse bij Netflix
Lut, educatieve strip van Jan Bosschaert en Peter Van Gucht
Pioniers van de Nieuwe Wereld 21 in mei
Verdere delen voor Natasja integraal
Romain Hugault bereidt Pin-Up Wings 5 voor
Nieuw voorsmaakje Blake en Mortimer door Antoine Aubin
Glénat start seriemoordenaarscollectie in het Frans
De Phraya Nakhon Cave in De Preutse Prinses


Updates van 22 februari:
Raven, nieuwe piratentrilogie door Mathieu Lauffray
Nieuwe uitgeverij Peter Pan Comics bundelt kortverhalen uit de Golden Age of Comics
Cover Suske en Wiske-hommage De Preutse Prinses
Tien albums van Suske en Wiske in het Kort in 2020
Blake, Mortimer en koning Arthur
Detox 2 in 2020
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard
Jordi Lafebre werkt aan eigen one-shot
Paul Tengs laatste Tristan-album
Aristophania 3 in aantocht
Hommagealbum Natasja en Rubine


Updates van 16 februari:

Arboris in mei en juni
Dark Dragon Books in april en mei
Suske en Wiske op stickers Rode Kruis
Luxeverzameling illustraties in Natasja: 50 Jaar Charme
Hubert (49) overleden

Updates van 12 februari:

Claire Bretécher (79) overleden
Ballon Comics in april en mei
Blloan in april en mei
Casterman in april en mei
Dargaud in april en mei
Dupuis in april en mei
Glénat in april en mei
Le Lombard in april en mei
Gelimiteerde herdruk Torpedo 1936 integraal 1
Love 5 in aantocht
Comiclopedia wint P.H. Frankfurtherprijs

Updates van 8 februari:

Uitgeverij L in maart en april
Extra hoofdstuk Death Note

Updates van 5 februari:

Saga Uitgaven in maart en april
Philippe Adamov (63) overleden

Dubbele comeback van Roze Bottel en herneming Robbedoes-one-shot door Dany
Chinese ambassade eist excuses van Lectrr omwille van cartoon over coronavirus
Toekomstprojecten rond Kinderen in het Verzet
RW Uitgeverij verliest vertaallicentie voor strips van DC Comics
Conan 9 door Stéphane Gess
Nieuw project voor Renaud
Tweede album voor Mobidic
Nieuw one-shot van Bastien Vivès
Het albumpalmares van Angoulême 2020

Updates van 1 februari:

Het voorjaar van Microbe
70 jaar Hec Leemans
INdruk in februari en maart
Nog één Blake en Mortimer door André Juillard
Charlie Adlards volgende strip speelt zich af in Antwerpen
Emmanuel Guibert wint grote Prijs van Angoulême en Wasco wint Stripschapprijs
Tot de Laatste uitgesteld voor een hogere oplage
Uitgeverij Favoriet neemt de draad weer op
Vervolg De Beestenburcht
Franse uitgeverij Les Éditions du Long Bec stopt ermee
Nieuw attractiepark in Frankrijk rond strips in 2023
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Alle gegevens op een rijtje voor Piet Pienter en Bert Bibber integraal
29/02
TOP
Piet Pienter en Bert Bibber
Op bovenstaand promobeeld van Matsuoka, een label van Standaard Uitgeverij, kan je al een voorstelling zien van de cover van Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1. De volledige reeks zal in elf integralen gebundeld worden met dossiers die worden samengesteld door verschillende redacteurs en met fragmenten uit interviews met Pom. Alle vijfenveertig bij Standaard Uitgeverij verschenen albums krijgen in deze reeks hun plaatsje. De stripverhalen zijn in zwart-wit (zoals Pom het zelf altijd wou), de dossiers in kleur.

Door een complex kluwen van rechten, die nog niet is uitgeklaard, zullen Het Vredeswapen en Het Gestolen Vredeswapen geen deel uitmaken van deze reeks. Pom herwerkte na de krantenpublicatie ook een aantal verhalen voor de albumversie door ze te hertekenen, te herschrijven, in te korten of te recycleren voor andere verhalen. In de integrale zullen enkel de herwerkte versies staan van de volgende verhalen: De Verborgen Schat, De Stalen Zeemeermin (herwerkt als Plakijzerpiraten), Bibbergeld (herwerkt als Het Raadsel van de Schimmenburcht), De Diamantmijnen van Koningin Salami, El Rancho Grande, Bibber contra Tutter en Buldaarse Rhapsodie.

Omdat we info over de publicaties moeten blijven herhalen, hieronder dan nog maar eens de gegevens.
• Deel 1 verschijnt op 11 maart en bevat de delen 1 tot 5, In het Spoor van Sherlock Holmes, De Inca-schat der Cordillera, Het Raadsel van de Schimmenburcht, Plakijzerpiraten en De Diamantmijnen van Koningin Salami. Hardcover, 304 pagina's, 34,99 euro. Hiervan komt ook een luxe-editie met een ex libris van Charel Cambré die 70 euro zal kosten, maar al wel is uitverkocht in vooruitbestelling.
• Deel 2 verschijnt in juni en bevat de delen 6 tot 9, De Kumulusformule, El Rancho Grande , Bibber Contra Tutter en Buldaarse Rhapsodie. Hardcover, 256 pagina's, 34,99 euro.
• In het najaar komen de derde en vierde integraal uit. In 2021 vervolgt de reeks met nogmaals vier integralen en in 2022 komen de laatste drie delen uit. Alle integralen vanaf deel 2 bevatten telkens vier avonturen. Alleen deel 1 bevat dus vijf avonturen.
• Van alle integralen geeft Matsuoka ook luxe-edities uit met linnen rug en telkens een ex libris van Charel Cambré (zie hieronder de ex librissen van deel 1 en 2), gesigneerd door de dochter van Pom. De oplage is slechts honderdvijftig exemplaren en dat stond al vast voordat de belangstelling zo groot bleek. De luxes kosten 70 euro en de verkoop ervan in vooruitbestelling gaat keihard. Geïnteresseerden dienden zich bij hun stripspeciaalzaak in te tekenen voor alle elf integralen. De luxes zijn enkel te koop in stripspeciaalzaken. Ook voor de reguliere uitvoering bestaat veel interesse. Komende week wordt het eerste deel plechtig overhandigd aan superfan Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Charel Cambré
Charel Cambré


Nieuwe bestemming voor Marc Sleen Museum
29/02
TOP
Marc Sleen Museum
Marc Sleen Museum
2022 wordt een feestjaar rond Marc Sleen, want dan is het honderd jaar geleden dat hij geboren werd. Na dat jaar krijgt het museum een nieuwe bestemming, want de subsidiekraan gaat dicht. Het museum werd in 2009 plechtig geopend in het bijzijn van Marc Sleen en koning Albert II. Onze fotoreportage van deze opening vind je hier.

Dit uitgebreide artikel geeft een prima overzicht van de oorsprong, de (mislukte) verwachtingen, een nieuw beheer die voor meer animo én meer bezoekers zorgde en gehakketak achter de schermen. Nog tot 2022 krijgt het museum zijn jaarlijkse dotatie (in 2019 was dat nog 200.000 euro) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die naar Sleens lijfrente, die hij voor de verkoop van zijn originelen kreeg, en voor een beheersvergoeding door het Belgisch Stripcentrum aan de overkant van de straat.

Een toekomstplan is een ingebruikname van de begane grond als atelier voor tekenaars. Vanaf mei al neemt de Sleenstichting zelf het initiatief door talentvolle, net afgestudeerde striptekenaars een werkplek te geven. Johan Stuyck, stripuitgever bij Oogachtend en coördinator beeldverhaal aan Sint-Lukas, zal deze tekenaars selecteren en begeleiden. Vijf tekenaars zullen in beurtrol wekelijks één of twee dagen in het atelier werken waarvoor ze een kleine vergoeding krijgen. In ruil nemen ze de permanentie waar.
(© foto's: Raymond Lagae / Bron:
Bruzz / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wide Vercnocke vertelt over zijn opa's collaboratieverleden in Drieman
29/02
TOP
Drieman
Op 5 maart publiceert Bries de nieuwste strip van de in 1985 geboren Wide Vercnocke. Drieman telt 120 pagina’s in kleur, hardcover en kost 27 euro. Na zijn eerdere publicaties Mijn Muze Ligt in de Zetel, Wildvlees en Narwal gaat Wide de (auto)biografische toer op door het over het collaboratieverleden van zijn grootvader te hebben. Gewichtig spul!

De voorstelling: "Ferdinand Vercnocke, de grootvader van Wide Vercnocke, werd na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf omdat hij als dichter zijn poëzie ten dienste had gesteld van de bezetter. Na vijf jaar kwam hij vrij. twintig jaar later kreeg hij eerherstel. Over dat verleden werd in de familie weinig gepraat. Maar rond 2015 achtte vader Bout Vercnocke de tijd rijp om via het familiearchief en de huidige stand van het historisch onderzoek alsnog te proberen de waarheid over dit verleden te achterhalen en bloot te leggen. Zoon Wide Vercnocke raakte geïntrigeerd en voelde de noodzaak om op zijn manier op zoek te gaan naar antwoorden. De geboorte van het stripalbum Drieman volgt na vijf jaar van intense contacten tussen vader en zoon, waarin beiden niet alleen geconfronteerd werden met dit verleden, maar ook en vooral met zichzelf en met hun relatie tot elkaar. In Drieman verwerkt Wide Vercnocke dit alles in zijn unieke stijl en met zijn kenmerkende stem: poëtisch, gestileerd, een verstrengeling van autobiografische en magisch-realistiche elementen. Drieman, een verhaal dat zich niet zomaar laat vastpakken.”
(Bron:
Bries / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hel 3 op komst
29/02
TOP
Hel
Het Nederlandse stripblad Eppo verwacht dat het in het vierde kwartaal van dit jaar kan starten met de voorpublicatie van Hel deel 3. Tekenaar Danker Jan Oreel tekent vaker illustraties en strips voor commerciële of educatieve doeleinden waarvoor de voormalige zakkenrolster en nieuwbakken schattenjaagster Hel(ena) steeds weer moet wijken, al is hij er al wel zachtjes aan begonnen. De titel van het verhaal luidt Het Verdwenen Goud van Troje.

In 2012 kwam deel 1 uit op scenario van Henk Kuijpers, vijf jaar later verscheen deel 2, inmiddels op scenario van Frank Jonker. Deze laatste is al langer klaar met zijn scenario voor deel 3.
(Bron:
Eppo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe cover voor Trigië integraal 1
29/02
TOP
Trigië integraal 1
Er is een nieuwe coveropmaak voor de eerste integraal van Trigië, eind maart te verschijnen bij Uitgeverij L. Van deze reeks zullen uiteindelijk zeven integralen verschijnen met alleen de door Don Lawrence getekende verhalen op scenario van Mike Butterworth.

In het eerste deel staat een dossier van maar liefst veertig pagina's en de stripverhalen Strijd om Trigië, Crash in de Jungle, Laatste Uur voor Elekton, Indringers uit Gallas, Het Rijk der Laatste Dagen, De Wilde Ioris en Oorlog met Hericon. Samen goed voor 208 pagina's in hardcover (29,95 euro). Daarnaast komt er ook een op tweehonderd exemplaren gelimiteerde luxe-editie (89,95 euro) met goudstempel en stofomslag waarvan de coverillustratie door Romano Molenaar wordt getekend. Zijn handtekening zal ook in alle exemplaren prijken.
(Bron:
Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Maarten Vande Wieles tweede bewerking van Guy de Maupassant
29/02
TOP
Madame Catherine
Madame Catherine
Madame Catherine
Madame Catherine
Monsieur BermutierDe negentiende-eeuwse novelle De Horla, van Guy de Maupassant, werd in 2014 al eens verstript door Guillaume Sorel (de vertaling kwam in 2016 uit bij Daedalus) met een prachtige aquarelkleuring. Maarten Vande Wiele doet dat op zijn geheel eigen, kenmerkende manier nogmaals in stijlvol zwart-wit met grijswaarden. In april verschijnt zijn bewerking van De Horla onder de titel Madame Catherine bij Oogachtend (104 pagina's, 21,50 euro, softcover). Het is zijn tweede bewerking van Guy de Maupassant na zijn album in kleur, Monsieur Bermutier, verschenen in 2013.

Het verhaal van Madame Catherine: "De welgestelde Madame Catherine verhuist van Parijs naar een groot landhuis op het platteland. Ze krijgt slaapproblemen en wordt het slachtoffer van verschrikkelijke nachtmerries. Ze kan het gevoel niet van zich afzetten dat er zich iets bovennatuurlijks afspeelt in het huis. Is het verbeelding of is haar leven echt in gevaar?"
(Bron:
Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sigmund weet wel raad met werkstress
29/02
TOP
Sigmund
Op 6 maart weet Sigmund weer eens raad, deze keer met een thematische bundeling van een klein honderdtal grappen over werkstress.

De voorstelling van uitgeverij De Harmonie: "Dokter Sigmund reageert al zijn werkstress af op zijn patiënten, daarom is het begrip burn-out hem persoonlijk onbekend. Onze therapeut ziet het gewoon als werkverzuim. Als kleine ondernemer zou het echter niet slim zijn deze groeimarkt te negeren. Dus staat hij dag en nacht klaar om gedurende een lange reeks sessies uitgeputte werknemers te motiveren, zodat zij hun vaste plek in de dagelijkse ratrace weer kunnen innemen. Better to burn-out than to fade away! In Sigmund Weet Wel Raad met Werkstress zijn de beste strips verzameld over de omstreden behandeling van stressklachten van onze favoriete therapeut. Eerder verschenen in deze reeks succesvolle delen met adviezen over onder andere managers, vrouwen, kinderen, 50-plussers, mannen, relaties en opvoeden."
(Bron:
De Harmonie / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De laatste strip van Pirana in april bij Adhemar
29/02
TOP
Het Slagerfestival
Half april bundelt gelegenheidsuitgeverij Adhemar, tevens ook een deelnemende stripspeciaalzaak van onze website, honderdvijftig cartoons van Pirana en Fré met een (satirisch) eerbetoon aan de Vlaamse schowbizz. Dat album krijgt de titel Het Slagerfestival en het is de laatste strip waar de in januari overleden cartoonist Pirana zijn medewerking aan verleende tot net voor zijn dood. Beide cartoonisten vullen elk de helft van het album. Urbanus schreef het voorwoord.

Een voorstelling: "Dit boek vormt een eerbetoon aan de Vlaamse showbizz. De auteurs geven op de hen zo kenmerkende subtiele wijze een overzicht van de bekendste meezingplaatjes van de voorbije decennia. Uiteraard wordt hierbij ruimschoots aandacht besteed aan de meest getalenteerde zangers en zangeressen. Tevens wordt dieper ingegaan op de invloed van kippenhokken en van vinkenzettingwedstrijden, van de Cel Vermiste Personen en van de stierenrennen van Pamplona op het Vlaamse showgebeuren. Pirana (Leon Van de Velde, 1947-2020) publiceerde onder meer in Het Volk, De Zwijger, Penthouse, Panorama en P-Magazine. Fré (Frederik Pas, 1973) publiceerde eerder in 't Pallieterke, Doorbraak en VB-Magazine."
(Bron:
Adhemar / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Oude dédicases van Natasja gezocht
29/02
TOP
Natasja
Natasja
Een oproepje. Bertrand Pissavy-Yvernault schrijft samen met zijn vrouw tientallen dossiers, boeken en andere uitgaven over de beroemdste striptekenaars en stripreeksen. Veel van hun werk is eigenlijk al vertaald in integralen van Dupuis. Voor een toekomstig project rond François Walthéry's Natasja zoeken ze goede scans van onuitgegeven tekeningen in zwart-wit of kleur uit Natasja's beginperiode, de jaren 1970-1972.

Mocht jij in het bezit zijn van dergelijke dédicaces, commissions (je weet maar nooit) of andere soorten originele tekeningen in je albums, schetsboeken of wat dan ook uit die periode, kan je ze bezorgen aan Bertrand Pissavy-Yvernault (neem gerust contact met hem op via Facebook Messenger, hij is wel Franstalig) of je kan ze via mail ook sturen naar info@stripspeciaalzaak.be en dan doen wij de rest. De voorbeelden hierboven zijn persoonlijke tekeningen van Walthéry voor Bibi, het koosnaampje voor de zoon van tekenaar Tibet.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitgeverij HUM! tot mei
26/02
TOP
Inspecteur Bayard 4
Deze strips mag je in het eerste halfjaar van 2020 bij Uitgeverij HUM! verwachten. Inspecteur Bayard hebben we al voorgesteld. Wie deel 1 koopt, krijgt er ook een gratis magazine van 48 pagina's bij met vijf kortverhalen van dezelfde speurder die door tekenaar Olivier Schwartz (bekend van zijn Robbedoes-albums en Atom Agency) en scenarist Jean-Louis Fonteneau werd bedacht. Dat magazine wordt een kleine oplage en levert Uitgeverij HUM! enkel bij de eerste uitzet (de eerste bestellingen) aan verkooppunten. Bestel alvast het album bij je stripspeciaalzaak als je zeker wil zijn dat je het album met het magazine ontvangt. Het album is een eerste lang avontuur en verschijnt als deel 4 in de reeks in mei, in oktober wordt een tweede album verwacht. De kortverhalen uit de eerste Franstalige albums, waarvan er dus vijf in het magazine zullen staan, bundelt Uitgeverij HUM! later nog in Nederlandstalige albums. De reeks zal volledig in hardcover verschijnen tegen 17,95 euro per album.


Junk 1
Tex Willer 8
Tex Willer Classics 13Junk wordt een Tarantino-achtig westerntweeluik door Brüno, de tekenaar van de misdaadreeks Tyler Cross, en Nicolas Pothier, de scenarist van de in vertaling stopgezette reeksen Ratafia en Walhalla. In augustus verschijnt deel 2. Over deel 1: "Die oude schat van de Confederalen, wat is ermee gebeurd? Na de Amerikaanse Burgeroorlog raakte hij in de vergetelheid. Zou hij nog worden gevonden? Bestond hij eigenlijk wel? Wat is er met de Jersey Cowpunchers gebeurd? Vijftien jaar later komt deze beruchte bende weer bij elkaar om het nog eens te proberen. Ze zijn grijs, bijziend, ziekelijk en stram. Oude kerels. Maar spijkerhard. Hank Williams weet zeker dat hij uiteindelijk het juiste spoor te pakken heeft."

Het westerngenre is sowieso goed vertegenwoordigd bij Uitgeverij HUM! met ook nog de reeks Tex Willer. In maart verschijnt De Man met de Gouden Revolvers in de kleurenreeks als deel 8. Het verhaal is getekend door R.M. Guéra (Scalped, De Haas van Mars, Howard Blake) op scenario van Pasquale Ruju. "Er waart een sinistere moordenaar rond die genade kent voor mens noch dier. Het laatste wat zijn slachtoffers zien... is de schittering op het goud van zijn revolvers."

In mei worden we alweer getrakteerd op een dikke Tex Willer Classics in zwart-wit, eveneens van een bekendere tekenaar, in dit geval Laura Zuccheri (De Glazen Degens, Terug naar Belzagor). Tex Willer is zelf al een legendarisch stripfiguur. In dat nieuwe avontuur, voor het eerst in zijn zeventigjarig bestaan getekend door een vrouw, ontmoet hij een andere legende: Doc Holliday, een vriend van Wyatt Earp die deelnam aan het befaamde vuurgevecht aan de O.K. Corral. Ook Blueberry heeft hem ontmoet in de cyclus Mister Blueberry.


Philemon
Gilles Durance 3
In maart verschijnt nog één keer een album van Philemon met restjes en speciallekes. "Een laatste blik op de wereld van Philemon... met het korte verhaal Blurp! en het wat langere Het Water dat Spriiing! doet, dat Fred nog vóór De Drenkeling van de A maakte en dat eigenlijk een Philemon-verhaal had moeten worden. Plus niet eerder in Nederland gepubliceerde introductiepagina's, puzzelpagina's uit Pilote/Pep Parade, en een fraaie verzameling unieke dedicases van gasttekenaars rond het thema Philemon."

Callixte (De Autoreportages van Margot) is ook de tekenaar van de retro-luchtvaartreeks Gilles Durance. In deel 3, De Vlucht van de Concorde, te verschijnen in mei, staat tegen de achtergrond van de Koude Oorlog een wedloop centraal tussen de ontwikkeling van de westerse Concorde en de Russische tegenhanger Tu-144.


Kraken integraal
Torpedo 196 integraal 1
Van de pulpreeks Kraken verschenen bij Sherpa ooit twee albums. Uitgeverij HUM! bundelt in maart de complete reeks, die werd getekend door Jordi Bernet, op hetzelfde formaat als de Torpedo-integralen. "Smerig stinkende riolen vol ratten, verknipte misdadigers, godsdienstfanatici en een gigantisch, mythisch monster. Welkom in de onderbuik van een niet zo verre toekomst. Ga mee op patrouille met luitenant Dante. Aan hem en zijn Rioolpolitie de schone taak om orde op zaken te stellen."

En de herdruk van Torpedo 1936 integraal 1 met een nieuwe cover en in een beperkte oplage hadden we al eerder aangekondigd.

We kunnen ook nog vooruitblikken naar de tweede helft van 2020 met de verschijning van Kitty Beaufort 2: Wierook en Jazz met daarin twee verhalen in de lijn van Guus Slim. We lieten je eerder weten dat de Franse uitgeverij, die Kitty Beaufort uitgaf, failliet is verklaard. Het is nog niet duidelijk wat dat betekent voor de toekomst van de detectivereeks van Eric Albert en Jean Depelley.


Kitty Beaufort 2

(Bron:
Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Soul Food Comics in maart en mei
26/02
TOP
De Schat van de Black Swan
Begin maart publiceert Soul Food Comics een eerste titel van eigen bodem, dus voor het eerst geen vertaling van een buitenlandse auteur. En die eer valt B. Carrot te beurt die met haar Alle Dagen Ui haar eerste grote werk (136 pagina's) aflevert. Het is een waargebeurd verhaal over vluchteling Saied die asiel zoekt in Nederland waar hij bij aankomst meteen in de gevangenis wordt gezet. Achterin het album staat een nawoord van Stichting LOS (Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt) waarin meer verteld wordt over de detentiecentra. Medewerkers in detentiecentra mogen zelf geen foto's of berichten over de situatie binnen de centra lossen.
De langere voorstelling: "Als Saied na drie jaar van omzwervingen besluit asiel aan te vragen in Nederland, belandt hij in detentiecentrum Schiphol. Het mensonterende gevangenisregime en de vernederingen door sommige bewakers, staan in schril contrast tot de hulp die Saied verwacht had te krijgen. Maar hij is niet het ene onrechtmatige regime ontvlucht om zich het andere te laten welgevallen. Op slinkse wijze weet Saied de huisregels te bemachtigen waarmee hij kan controleren of het personeel zich aan de regels houdt. Doen ze dat niet dan dient hij een officiële klacht in. Dit tot grote ergernis van de staf.
Wie asiel aanvraagt bij de marechaussee op Schiphol komt terecht in uitzetcentrum Schiphol. Een eufemistische naam voor een gevangenis met beperkte faciliteiten, slechte medische zorg en minimaal contact met de buitenwereld. Tegenwoordig zitten de bewoners – die geen andere aantoonbare ‘misdaad’ hebben begaan dan het niet bezitten van geldige papieren – er hooguit enkele weken, voor ze worden uitgezet of overgeplaatst. Maar tot voor kort, toen het nog detentiecentrum Schiphol heette, waren langere periodes geen uitzondering. Een misstand waar zowel Amnesty International als Stichting Vluchtelingenwerk zich in het verleden openlijk druk over hebben gemaakt. Saied zat er meer dan een jaar, zonder ooit te weten hoelang hij nog te gaan had.
Dit waargebeurde relaas biedt een unieke blik in de keuken van een instelling die de Nederlandse staat graag buiten de aandacht houdt en waar maar zelden verhalen over naar buiten komen."


De Schat van de Black Swan
De Spaanse tekenaar Paco Roca is inmiddels een vaste waarde bij Soul Food Comics. Denk maar aan La Casa, Het Kruispunt en Sporen van het Toeval. De Schat van de Black Swan is zijn nieuwste strip (216 pagina's dik, te verschijnen in mei). De scenarist is Guillermo Corral... voluit Guillermo Corral Van Damme, een Spaanse diplomaat die zo'n beetje overal ter wereld heeft gewoond, ook in België. Momenteel leidt hij het Spaanse cultuurprogramma in de VS en is hij actief als cultureel adviseur van de Spaanse ambassade in Washington DC.
De Schat van de Black Swan is zijn debuut als stripschrijver. Diplomatie is een hoofdonderwerp in het waargebeurde verhaal waarin een Spaans scheepswrak tegen Amerikaanse schatjagers moet worden beschermd.
De inhoud: "Als de schatzoekers van het Amerikaanse bedrijf Odyssey Marine Exploration in 2007 het wrak van de Nuestra Señora de las Mercedes naast de Spaanse kust vinden, weten ze dat ze op het randje van de wet opereren. Ze vragen de autoriteiten niet om hulp, verzwijgen de vindplaats en geven het schip de schuilnaam Black Swan. Maar zodra Odyssey, gedwongen door het Amerikaanse federale gerechtshof, de details van haar vondst vrijgeeft, weet de Spaanse overheid om welk schip het gaat en eist ze de schat op. Wat volgt is een juridisch kat-en-muisspel, waarbij beide partijen niet schromen zware middelen in te zetten.
De Schat van de Black Swan is een waargebeurd verhaal over moderne schatzoekers die er in hun jacht naar goud niet voor terugdeinzen om zonodig alles van historische waarde te vernietigen. Dat laatste zette veel kwaad bloed bij de Spanjaarden en maakte van de strijd om de schat van de Black Swan net zo goed een strijd tussen de graaicultuur en het maatschappelijk belang. Voormalig diplomaat Guillermo Corral was direct bij de zaak betrokken en hielp Paco Roca om van het juridische steekspel een rasechte pageturner te maken."

(Bron:
Soul Food Comics / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De eerste vier titels van Collectie Fenix in 2020
26/02
TOP
De Lustige Kapoentjes 1
Bazielken
't Vlaams Stripcentrum kondigde onlangs vier te verschijnen delen aan voor de Collectie Fenix. Nu we eindelijk meer details over deze albums hebben, stellen we ze hier aan je voor.

De Lustige Kapoentjes werd jarenlang door Hurey getekend. In een nieuw deel 1 worden de gags van 6 februari 1974 tot 6 november 1974 uit het Vlaamse stripweekblad 't Kapoentje gebundeld. Hiermee verschijnen ze voor het eerst in album. En er zijn dus nog De Lustige Kapoentjes-albums door Hurey in de Collectie Fenix te verwachten.

De Held van Mato Grosso is het vierde en laatste verhaal van Bazielken door Rik Clément die vijf jaar na Bazielken zijn bekendere reeks De Daverende Daden van Dees Dubbel en Cesar creëerde. Het album verschijnt op liggend formaat. Bazielken stond tussen 21 februari 1949 en 30 juni 1950 in de krant Het Volk. Collectie Fenix brengt eerst dit album uit omdat het bronmateriaal het best van kwaliteit was om er een nieuwe reproductie van te kunnen maken. De eerste drie verhalen, geschreven door Pol Ingier, probeert men nu ook in de Collectie Fenix op te nemen.
Even kennismaken: "Bazilius Pletskens, meestal Bazielken genoemd, is een doodgewone jongen uit het Oost-Vlaamse dorp Semmerzake. Doodgewoon, op het eerste zicht, want deze kleine avonturier slaagt er telkens weer in om in de meest onmogelijke situaties terecht te komen en zich er ook uit te redden. In zijn avonturen wordt hij onder andere bijgestaan door de Amerikaanse detective O'Bros en een hoop andere nevenpersonages."


Hassan en Kaddoer
Joethi 2
Jagers op Fabeldieren is een oud verhaal van Hassan en Kaddoer door Jacques Laudy, een van de eerste tekenaars die aan de start van het weekblad Tintin/Kuifje deelnam. Jagers op Fabeldieren verscheen in 1960 in het Waalse weekblad Petits Belges/Tremplin. Dit is niet alleen de eerste albumpublicatie, het is ook voor het eerst dat het verhaal in het Nederlands uitkomt.

Voor Mahima, het tweede in album uitgegeven verhaal van Joethi door Dirk Nuyts, kregen we de volgende uitleg van de tekenaar: "Het verscheen in Het Laatste Nieuws van 30 december 1986 (aflevering 1A) tot 11 april 1987 (aflevering 44B). Het scenario werd door Anch geschreven. Die was toen, of even later toch, ook scenarist voor Steven Duprés Wolf. Hij bedacht, samen met mij, een boel nieuwe nevenpersonages, zoals Speckshot, Gulnar, Chatterjee, Asagna, Bongi, enzovoort om de verhalen wat meer kleur te geven. Deze personages gaven ook een rijkere leefomgeving voor Joethi en waren ook een middel om wat meer humor in de zaak te brengen. Ze vormden een beetje de 'familie' voor Joethi.
Jef Boden, de eerste scenarist voor Joethi, was aan een vervolgverhaal voor De Poort van Uhri aan het werken (Alchemie en Schurkerij), maar de uitwerking daarvan is er niet meer van gekomen omdat een nieuwe scenarist, Anch, in het vizier kwam. Deze was toen een zeer jonge gast en wou van stripverhalen echt zijn beroep van maken. Hij had veel enthousiasme, tijd en energie, en daarom ben ik met hem verder gegaan. Hij heeft dan scenario's voor Joethi deel 2, 3 en 4 gemaakt. Ook de aanvang voor een Joethi deel 5 (De Indische Rapsodie), maar dat is er niet meer van gekomen omdat de krant de samenwerking stopzette.
De Mahima-versie in de Collectie Fenix is achteraf bijna compleet hertekend. Dit gebeurde vele jaren na de krantenpublicatie. Ik deed dit, zonder enig publicatiedoel of -vooruitzicht, alleen omdat de eerste versie mij minder beviel. Voor de krant moest ik snel werken en ik deed toen striptekenen als bijberoep. Ik werkte namelijk als ambtenaar (dienst cultuur) in Malle bij het gemeentebestuur. Deze hertekening is eigenlijk zelfs de derde (!) versie. Een eerste hertekening, die al zeer ver gevorderd was, heb ik verworpen omdat het te gedetailleerd werd en het eigenlijk alleen op groot formaat tot z'n recht zou komen. Het oorspronkelijke verhaal werd niet gewijzigd. En er is bij het herwerken een andere lay-out gemaakt met drie stroken per pagina in plaats van vier, dus de tekeningen zijn groter. Het aantal pagina's veranderde zo tot zestig pagina's. Dat komt mijn toch redelijk gedetailleerde tekeningen zeker ten goede, vind ik."
(Bron:
Joeri Delamane / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe cyclus voor De Killer en interesse bij Netflix
26/02
TOP
De Killer - Staatszaken 1
De Orde 1
De Orde 2
Na een dikke vijf jaar afwezigheid verschijnt bij Casterman op 4 maart een nieuw album in een gloednieuwe cyclus van De Killer. Deel 14 wordt eigenlijk De Killer - Staatszaken deel 1. Deze nieuwe cyclus zal drie delen tellen. Voor de killer, het hoofdpersonage, verandert er veel. Het auteursduo is onveranderd. Luc Jacamon zorgt voor de tekeningen en inkleuring, maar hij doet het nu wel handmatig in plaats van met de computer. Matz bedenkt en schrijft het verhaal.

Van Jacamons andere reeks, het historische De Orde, zijn inmiddels twee van de vier geplande delen verschenen op scenario van Benjamin Legrand naar de roman van Tim Willocks. Omdat beide albums onvoldoende verkochten (deel 1 vonden we zelf trouwens heel lastig om te lezen), staat deze reeks voorlopig on hold. Casterman denkt er momenteel nog over na of het deze reeks zal voortzetten of niet. Daardoor kreeg De Killer voor alle partijen prioriteit. De Orde kent in het Frans een oplage van twintigduizend exemplaren, wat zelfs voor Franse normen heel correct is, maar daar staan een half miljoen verkochte exemplaren van de complete reeks De Killer tegenover.

Netflix heeft trouwens een optie genomen op De Killer voor een tv-serie. Het was al eerder een filmproject voor regisseur David Fincher, maar volgens Jacamon zal hij er zich wellicht niet mee bezig houden. Jacamon en Matz hebben wel meer en meer redenen om aan te nemen dat de tv-reeks er effectief komt.

Tot slot krijg je nogmaals de inhoud van De Killer - Staatszaken deel 1: "Nadat hij zich heeft laten vatten door de DGSE in Patagonië, heeft de Killer nog twee opties. Meewerken of als skelet eindigen, schoongemaakt door de gieren, diep in de pampa. Je nek redden betekent vaak ook compromissen sluiten. Hij krijgt een schuilplaats in Le Havre, met als dekmantel een heuse kantoorbaan in al zijn prachtige eenvoud... Maar dit nieuwe terrein is al even uitdagend als de plekken die hij vroeger 'schoonveegde', toen hij voor eigen rekening werkte."
(Bron:
ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Lut, educatieve strip van Jan Bosschaert en Peter Van Gucht
26/02
TOP
Lut
Voor het honderdjarig bestaan van BBTK-Antwerpen in 2019 maakten Jan Bosschaert en Peter Van Gucht de strip Lut die eind deze week ook in stripwinkels te koop zal zijn. Voor de hardcover van 72 pagina's zal je wel 35 euro moeten neertellen.

De voorstelling: "2019: BBTK-Antwerpen bestaat honderd jaar en groeide van de kleinste afdeling van het ABVV uit tot een van de grootste. 2035: De werknemers leven in een nachtmerrie. De dagen zijn zwarter dan de nachten. Na jarenlange rechtse regeringen met harde maatregelen en te weinig weerwerk van onderuit, werden alle sociale verworvenheden afgeschaft. Iedereen staat er alleen voor. Het verzet moet terug worden uitgevonden. Samen sterk!"
(Bron:
Pinceel / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Pioniers van de Nieuwe Wereld 21 in mei
26/02
TOP
Pioniers van de Nieuwe Wereld 21
Deel 21 van Pioniers van de Nieuwe Wereld werd al een paar keer uitgesteld. Nu zou het album in mei verschijnen. Ersel (Erwin Sels, de zoon van Frank Sels die onder meer Zilverpijl en De Rode Ridder tekende) is sinds deel 7 de verantwoordelijke voor de tekeningen. De reeks begon met Jean-François Charles als tekenaar en scenarist. Sinds deel 13 schrijft Jean-François de reeks met zijn vrouw Maryse.

De korte inhoud: "Ongeluk beleef je alleen. Geluk deel je. Nadat hij de zwarte slaven toeliet zich te vestigen aan de oever van lake Erie en lake Ontario keert Eekhoorn terug naar Nova Scotia. In zijn afwezigheid is Rebecca in het kraambed overleden, samen met haar ongeboren kind. Eekhoorn is ervan overtuigd dat hij ongeluk brengt aan wie hij liefheeft, en besluit alleen te gaan jagen, in de ongerepte sneeuw van Michilimackinac. Door in contact te komen met de hardheid van de elementen en de meedogenloze rechtvaardigheid van de natuurlijk, denkt hij zichzelf te leren kennen. Hij ontmoet Labessette, een oudere trapper, en leert op die manier vooral het geluk weer kennen, en hij vindt ook zijn menselijkheid terug."
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verdere delen voor Natasja integraal
26/02
TOP
Natasja integraal 4
Natasja integraal 5
Op 26 februari 1970 maakten lezers van het weekblad Robbedoes voor het eerst kennis met luchtstewardess Natasja. Vandaag, vijftig jaar later, beleeft ze nog steeds avonturen die graag gelezen worden. François Walthéry werkt momenteel aan deel 24, dat met 56 pagina's meteen het dikste album ooit zal worden. Het sluit ook de De Blauwe Sperwer-trilogie af die een remake was van verhalen uit de avonturenreeks van Sirius. Na deel 24 komen achtereenvolgens Michel Dusart en Étienne Borgers weer aan de beurt als scenarist. Van Dusart kan Walthéry een scenario uit zijn lade halen, Borgers schrijft daarentegen een gloednieuw verhaal.

Ook de oude verhalen komen weer onder de aandacht dankzij de integrale reeks die in het Nederlands sinds oktober 2018 loopt. Op 4 maart verschijnt de vierde integrale met daarin de reguliere delen 11, 12 en 13, zijnde de verhalen De Weddenschap, De Brute Broekjes en Asiel in de Ruimte. In het Frans stopte de integrale reeks in 2014 met de vijfde integraal met daarin de delen 14, 15 en 16, Luchtspiegelingen, De Riem van Professor Dyffuus en De Blonde Engel. Vervelend, want van de reeks zijn inmiddels 23 delen verschenen en deel 24 is dus op komst. Maar kijk, eind mei pikt Dupuis de draad weer op, want dan verschijnt deel 6 van de integrale reeks in het Frans met vier reguliere delen: De Zwarte Weduwe, De Dinosauriërs, De Rotsenzee en Atoll 66, oftewel de vier reguliere delen 17, 18, 19 en 20. In het Nederlands zullen we dus gewoon kunnen aansluiten.

De integralen betekenden een hernieuwd succes voor de oude Natasja's van François Walthéry en een waaier aan scenaristen die voor hem eenmalig of meermaals scenario's schreven. De eerste twee integralen raakten vorig jaar zelfs herdrukt in het Nederlands.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Romain Hugault bereidt Pin-Up Wings 5 voor
26/02
TOP
Pin-Up Wings 5
Pin-Up Wings 5
Pin-Up Wings 5
Voor de liefhebbers: Romain Hugault (Angel Wings) werkt aan een vijfde deel van Pin-Up Wings waarin hij sexy vliegtuigen met blinkende pin-ups (of andersom) combineert. Deel 5 verschijnt in mei in het Frans bij Paquet. De vorige delen gaf Silvester allemaal in het Nederlands uit.
(Bron:
Romain Hugault / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw voorsmaakje Blake en Mortimer door Antoine Aubin
26/02
TOP
Blake en Mortimer
Hierboven zie je een nieuw voorsmaakje van een volgend Blake en Mortimer-avontuur door Antoine Aubin, geschreven door de Blake en Mortimer-nieuwkomers Jean-Luc Fromental en José-Luis Bocquet. Het hangt ervan af of Aubin op tijd klaar is met zijn tekeningen om zijn album eind dit jaar te laten verschijnen. Indien niet krijgt het vervolg op De Septimus-golf, door Christian Cailleaux, Étienne Schréder en Jean Dufaux voorrang.
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Glénat start seriemoordenaarscollectie in het Frans
26/02
TOP
Seriel Killers 1
Seriel Killers 2
Op 18 maart start Glénat in het Frans een nieuwe stripcollectie met het gezellige onderwerp seriemoordenaars. Twee albums openen de collectie.

Serial Killers 1
Een eerste gaat over de Franse seriemoordenaar Michel Fourniret. Hij ontvoerde, verkrachtte en vermoordde tussen 1987 en 2001, met medeplichtigheid van zijn vrouw, zeven meisjes in Frankrijk en België. Hij begroef de meeste slachtoffers in de Ardennen. Het koppel kreeg in 2008 levenslang.

Serial Killers 2
Een tweede album gaat over de Amerikaan Ted Bundy die zelf bekende meer dan dertig gruwelijke moorden op zijn geweten te hebben, maar die wellicht meer dan honderd vrouwen heeft omgebracht. Op 24 januari 1989 boette hij voor zijn daden op de elektrische stoel.

De albums tellen 144 pagina's en worden geschreven door Jean David Morvan (Konvooi). Het album over Michel Fourniret is getekend door Facundo Percio, Damien Geffroy en Arnaud Locquet, het album over Ted Bundy door Scietronc. Er is (nog) geen vertaling van aangekondigd.
(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Phraya Nakhon Cave in De Preutse Prinses
26/02
TOP
Suske en Wiske hommage 4
Phraya Nakhon
Phraya Nakhon
Phraya Nakhon
Vorige week lieten we je de covers zien van het op 30 maart te verschijnen Suske en Wiske-verhaal De Preutse Prinses door Paul Geerts. De cover van de luxe deed een van onze lezers opmerken dat hij die locatie al had bezocht in Thailand.

De indrukwekkende Phraya Nakhon Cave ten zuiden van Hua Hin is een van de belangrijkste landmarks van Thailand in een nationaal park, maar de grot is vrij moeilijk bereikbaar. Doorzetters wacht onder meer een boottocht en een klim van 430 meter op ongelijke, steile, uitgehouwen treden. Ze moeten eerst door een andere grot over een natuurlijke stenen brug die de bijnaam "hell bridge" kreeg. In de tweede grot krijgen ze het spektakel te zien: een imposante grot, prachtig licht dat door een grote opening in het plafond van de grot schijnt en een in 1890 opgetrokken, goud- en groengekleurd paviljoen ter ere van de toenmalige koning Chulalongkorn de Grote (Rama V). De latere koning Rama VII en de huidige koning hebben de grot ook al bezocht.

(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Raven, nieuwe piratentrilogie door Mathieu Lauffray
22/02
TOP
Raven 1
Op 10 april verschijnt bij Dargaud alvast in het Frans het eerste deel van Raven, een nieuwe piratentrilogie met veel epische gevechten ter land en ter zee, stormen, confrontaties bij de vleet en een vleugje humor te midden een donker verhaal. Raven is het werk van Mathieu Lauffray, de tekenaar van Long John Silver. Hij schrijft het verhaal zelf. Al het schrijfwerk voor de drie delen en het design van de personages, kledij, plaatsen, decors ligt al achter de rug zodat hij aanneemt dat in november 2020 deel 2 kan verschijnen en deel 3 een jaar later.

Raven speelt zich af in de zeventiende eeuw. Het draait in eerste instantie om een schat die voor de beruchte, nieuwe gouverneur (de graaf van Montignac) van Tortuga in de Caraïben is bestemd. In ruil voor een koninklijk pardon doet de gouverneur een beroep op lady Darksee, een gevreesde vrouwelijke piraat om een schat naar hem te brengen. Maar de jonge, onbezonnen piraat Raven wil hen een stap voor zijn en met behulp van een schatkaart zelf naar het eiland varen waar zich de schat bevindt. Dat vulkanische eiland wordt bevolkt door een levensgevaarlijke kannibalenstam. En net daar strandt de familie Montignac uit Frankrijk na een lange reis...

Lauffray situeert zijn nieuwe reeks tot rond 1666 toen er nog nieuwe werelden ontdekt werden en de piraterij op zijn hoogtepunt stond. Raven is een voormalige scheepsjongen die op een boot werkte dat werd geënterd door piraten. Vanaf dan maakte hij deel uit van die wereld van outlaws op zee. Een grote zwarte ex-slaaf nam hem onder zijn hoede en leerde hem alles van de piraterij, wat Raven niet belet om voortdurend fouten te maken. Door zijn karakter verzeilt Raven sowieso regelmatig in de problemen. Lauffray ziet hem een beetje als de befaamde musketier d'Artagnan.

Maar eigelijk is Raven een verhaal over vrouwen. Darksee is een nauwelijks vijfentwintigjarige, knappe dondersteen die over een prachtig schip met eigen bemanning beschikt. Onder een haarlok die over haar rechteroog hangt, verbergt ze een tatoeage met een hartje en twee initialen. Ze heeft heel wat meegemaakt, wat van haar een furieuze krijgster maakte. Nu is ze gedreven door geldzucht en heeft ze een edeler bestaan in het vooruitzicht. Zodra Raven dat doorheeft, doet hij er alles aan om zijn rivale het leven zuur te maken.

Tegenover de zeer geëmancipeerde Darksee staat haar tegenpool Anne, de dochter van de graaf van Montignac. Zij moest al haar comfortabele zekerheden achterlaten en wordt nu geconfronteerd met een nieuwe realiteit. Ze voelt zich vrij, maar Darksee maakt Anne duidelijk dat ze al is verhandeld aan een aristocraat om zijn belangen veilig te stellen. Anne wil dat lot ontlopen. De spanningen tussen beide vrouwen zal nog hoog oplopen in deel 2. En in deel 3 zal de hel op meerdere fronten losbreken.

Het complete verhaal voor de drie delen is dus al geschreven. Voor daarna denkt Lauffray al aan een extra tweeluik dat als prequel over de voorgeschiedenis van Darksee zal gaan.
(Bron:
Casemate / Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe uitgeverij Peter Pan Comics bundelt kortverhalen uit de Golden Age of Comics
22/02
TOP
Science Fiction Comics
Peter Pan ComicsDit voorjaar kunnen we de eerste uitgaven van Peter Pan Comics lezen. Onder de collectienaam Maxi Comic Mega Pack bundelt de nieuwe uitgeverij telkens vijftien tot achttien kortverhalen per genre, te beginnen met superhelden en sciencefiction. In het najaar staan twee nieuwe bundelingen gepland met fantasy- en griezelcomics. Elke bundeling op het traditionele comicformaat in softcover van 120 pagina's zal 9,95 euro kosten. Klik hier voor een preview met fragmenten uit diverse verhalen met Nederlandstalige lettering.

Alle bundelingen bevatten materiaal uit wat de Amerikanen hun "Golden Age of Comics" noemen. De Nederlandse uitgever Tim Aarts trekt hiervoor voluit de nostalgische kaart: "De boeken bevatten vrijwel uitsluitend content van vóór de jaren 1960. Ik heb ernaar gestreefd een zéér gevarieerde selectie te realiseren en dat is goed gelukt. Veel heerlijke nostalgie voor de liefhebber dus, maar ik hoop stiekem ook dat we jonge lezers bereiken. Er is geen voorkennis nodig om te genieten van deze fantasieverhaaltjes, die gemiddeld zes àacht pagina's lang zijn, wat de boekjes erg toegankelijk maakt. Meer dan enkel een verzamelobject dus — dat is althans de ambitie. Een breed product voor een breed publiek. Tot zover de pitch. De bundels bevatten werk van veel verschillende artists en uitgevers. Je komt er zelfs een enkele verdwaalde Jack Kirby en Steve Ditko tegen. Enkele voorbeelden van publicaties waar we uit putten zijn Smash Comics, Prize Comics, Strange Worlds en Amazing Adventures."

We vroegen Aarts nog een samenvatting per bundel die hij kon geven voor zijn eerste twee publicaties:
• In Helden Comics staan vijftien kortverhalen van zes helden: vier van Captain Flash, drie van Wildfire en telkens twee van de reeksen Black Cat, Doll Man, The Green Monk en Black Owl. Deze verhalen zijn het werk van Harry Anderson, Jack Binder, Ken Crossen, Mac Raboy, Lee Elias, Joe Millard, Jim Mooney, Mike Sekowsky, Robert Turner, Carl Wessler en Dan Zolnerowich.
Science Fiction Comics bevat vier avonturen van Kenton of the Star Patrol, vier van Lars of Mars en de andere tien kortverhalen zijn telkens eenmalige, complete verhaaltjes. Hierin staat werk gebundeld van Murphy Anderson, Jon L. Blummer, John Celardo, Steve Ditko, Jack Kirby, Joe Kubert, Rocco Mastroserio, John B. Michel, Norman Nodel, John Rosenberger, Werner Roth, Alex Schomburg, Alex Toth en Wally Wood.

De distributie zal via Van Ditmar verlopen. Daar kunnen nog andere distributeurs bij komen.
(Bron:
Peter Pan Comics / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Cover Suske en Wiske-hommage De Preutse Prinses
22/02
TOP
Suske en Wiske hommage 4
Suske en Wiske hommage 4Op 30 maart verschijnt het vierde hommagealbum van Suske en Wiske en dat is — zoals je al langer weet — getekend en geschreven door Paul Geerts. Hierboven zie je de definitieve cover en hiernaast de cover voor de luxeversie op groot formaat en in zwart-wit. Deze luxe is al uitverkocht in vooruitbestelling.

We kunnen je ook nog meegeven dat Paul Geerts de bekende helden naar Thailand laat reizen, meer dan honderdvijftig jaar terug in de tijd, om een raadselachtig masker hulp te bieden.
(Bron:
Eric De Rop / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tien albums van Suske en Wiske in het Kort in 2020
22/02
TOP
Suske en Wiske in het Kort 11 Suske en Wiske in het Kort 12 Suske en Wiske in het Kort 13 Suske en Wiske in het Kort 14 Suske en Wiske in het Kort 15
Suske en Wiske in het Kort 16 Suske en Wiske in het Kort 17 Suske en Wiske in het Kort 18 Suske en Wiske in het Kort 19 Suske en Wiske in het Kort 20
Vorig jaar verschenen tien albums met kortere verhalen van Suske en Wiske die tevoren in diverse uitvoeringen, als specials, luxes of promotiealbums voor verschillende (commerciële) doeleinden werden gemaakt. Standaard Uitgeverij geeft al die verhalen opnieuw uit in een uniforme reeks tegen de prijs van 6,99 euro per album in softcover. Dit jaar verschijnen er nogmaals tien van die albums onder de reeksnaam Suske en Wiske in het Kort. Luc Morjaeu ontwierp hiervoor nieuwe covers. Klik op de bovenstaande afbeeldingen om grotere versies van deze covers te zien.

Hieronder sommen we het programma van 2020 op. Per album geven we je er ook de medewerkers van toen bij, voor zover die allemaal waren te achterhalen.

MAART
• Suske en Wiske in het Kort 11: De Coole Kastaar (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
• Suske en Wiske in het Kort 12: De Microkomiek (Dirk Stallaert + Peter Van Gucht)
• Suske en Wiske in het Kort 13: De Kribbige Krab (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)

JUNI
• Suske en Wiske in het Kort 14: De Sinistere Site (Luc Morjaeu / Bruno De Roover / Charel Cambré + Peter Van Gucht / Erik Meynen)
• Suske en Wiske in het Kort 15: Juffertje Janboel (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
• Suske en Wiske in het Kort 16: Het Vurige Vitamitje (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)

OKTOBER
• Suske en Wiske in het Kort 17: De Zorgzoekers (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
• Suske en Wiske in het Kort 18: De Energieke Guiten (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
• Suske en Wiske in het Kort 19: De Spottende Spiegel (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
• Suske en Wiske in het Kort 20: De Lepe Luis / De Terugkeer van de Lepe Luis / De Barre Bacterie / De Vergeten Vluchtelingen (Luc Morjaeu / Peter Quirijnen / Chare Cambré / Eric De Rop + Peter Van Gucht / Erik Meynen)
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blake, Mortimer en koning Arthur
22/02
TOP
Blake en Mortimer
Over Blake en Mortimer valt regelmatig wel wat te vertellen. Van André Juillard wisten we al dat hij nog één album van Blake en Mortimer zal tekenen en dat zou op scenario van Yves Sente over iets Keltisch gaan. Uit een interview blijkt dat het om een wel heel beroemde (fictieve) Kelt gaat: koning Arthur. Het verhaal speelt zich af in Cornwall, het meest zuidwestelijke tipje van Engeland.

Sente zal elementen zoals de ruïnes van het kasteel van Arthur in Tintagel en de legende van het mythische zwaard Excalibur bij elkaar brengen om er naar eigen zeggen "een mooi album" van te maken. En Olrik zal hierin een hoofdrol spelen. Voor Juillard mag Stonehenge ook nog in het verhaal aan bod komen volgens bovenstaande tekening uit 2018.

Hun verhaal wordt wellicht deel 29 in de reeks. Maar door de vele andere duo's en trio's die momenteel aan het werk zijn voor nieuwe Blake en Mortimer-avonturen is een ander, toekomstig nummer in de reeks altijd mogelijk.
(Bron:
Geo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Detox 2 in 2020
22/02
TOP
Detox 2
Dit is de cover van Detox deel 2 door Jim (scenario en personages) en Antonin Gallo (al de rest). Deel 1 verscheen vorig jaar in vertaling bij Saga Uitgaven. Lees hier onze bespreking van toen. Het slot van het tweeluik is later dit jaar in vertaling te verwachten.
(Bron: Jim
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Nieuwe Avonturen van Roodbaard
22/02
TOP
Roodbaard
In het Nederlands worden al vooruitbestellingen genoteerd voor de terugkeer van Roodbaard door Stefano Carloni en Jean-Charles Kraehn. Het nieuwe album is het eerste deel van een tweeluik dat bij Dargaud onder de (piraten)vlag De Nieuwe Avonturen van Roodbaard zal verschijnen. Er wordt nog getwijfeld of het album ook in hardcover moet verschijnen naast de softcovereditie. Het album is in kwartaal 3 gepland. Carloni maakte onlangs bovenstaande, overtuigende illustratie.
(Bron: Stefano Carloni / Ballon Media
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jordi Lafebre werkt aan eigen one-shot
22/02
TOP
Malgré Tout
Jordi Lafebre kennen we als tekenaar van de reeks Mooie Zomers, het tweeluik La Mondaine en het wondermooie one-shot Lydie, alle op scenario van Zidrou. Maar hij heeft zelf ook een stripverhaal te vertellen waar hij momenteel aan werkt. Malgré Tout (Ondanks Alles) wordt een ongewoon liefdesverhaal over bovenstaande oudere mensen. Lafebre zit er al twee jaar mee in zijn gedachten en volgende herfst komt het eindelijk tot rijping als een album bij Dargaud.
(Bron:
Jordi Lafebre / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Paul Tengs laatste Tristan-album
22/02
TOP
Tristan 18
Tristan 18Hierboven zie je de Franstalige cover van Tristan deel 18, het laatste dat Paul Teng tekent en het eerste dat Valérie Mangin schrijft. Zij bedacht een verhaal waarin Tristan gevangengenomen wordt door een Engelse militie terwijl hij de stad Caen bezoekt. De militie plundert er een abdij die prachtige kunstwerken bijhoudt. Tristan wordt weggevoerd naar Bayeux, een stad die in handen is gevallen van de vijand. Hij ontdekt er het befaamde tapijt in de kathedraal en leert ook de verhalen en complotten op het tapijt kennen. Maar die historische info ligt niet enkel in een glorieus verleden besloten.

Het album komt in april uit in het Frans, wat later in vertaling. Hiernaast zie je een afgekeurde versie van de cover.
(Bron:
Valérie Mangin / Paul Teng / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aristophania 3 in aantocht
22/02
TOP
Aristophania 3
Aristophania 3
Er is al een (afgekeurde) coverschets van Aristophania deel 3 en al een voorsmaakje uit het verhaal dat dit jaar in album zal verschijnen. De eerste twee delen van de vierdelige reeks door Joël Parnotte en Xavier Dorison verschenen beide in 2019.
(Bron:
Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hommagealbum Natasja en Rubine
22/02
TOP
Supers
Supers
In navolging van Strips op Wielen publiceert de Vlaamse tekenaar Pascal Schokaert een tweede hommagealbum. Wagens uit bekende stripreeksen wisselt hij nu in voor twee bekende heldinnen. In Supers: Rubine & Natasja brengt hij namelijk een hommage aan de luchtstewardess Natasja en Rubine, een flik uit Chicago. Beide heldinnen zijn gecreëerd door François Walthéry. Voor Rubine werkte Walthéry samen met Dragan de Lazare die de eerste acht albums hielp tekenen. Walthéry en de Lazare gaven hun toestemming voor deze hommage.

Het album van zestig pagina's met illustraties in zwart-wit met daarnaast de ingekleurde versie verschijnt medio april bij Bonte in hardcover. Het zal 24,95 euro kosten. Pascal Schokaert heeft al een derde hommagealbum in voorbereiding met films als thema.
(Bron:
Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Arboris in mei en juni
16/02
TOP
De Complete Baard en Kale 8
De Complete Baard en Kale 8
De Complete Baard en Kale 8
De Complete Baard en Kale 8
In juni schuift Arboris een integraal van Baard en Kale tussen de lopende reeks met daarin de allereerste avonturen van Baard en Kale door Will op scenario van bedenker Fernand Dineur, Bermar (Henri Gillain) en Ben (Albert Desprechins). Het begint al met een verhaal dat nooit eerder in het Nederlands verscheen: Het Mysterie van Beersel, dat wel in het weekblad Robbedoes werd aangekondigd maar nooit werd geplaatst. Dit verhaal van 32 pagina's wordt gevolgd door De Stad der Robijnen, Koenraad Vlamoog Komt Terug, (die allebei eveneens niet in een reguliere editie in het Nederlands verschenen, San Salvador, Het Spook der Duinen, Villa Zonder Zorg, De Schat van Alarik en Oscar en zijn Geheimen. Dit zijn alle Baard en Kale-avonturen die Will tussen 1949 en 1954 tekende.

Deze dubbeldikke bundel zal maar liefst 368 pagina's tellen (inclusief fors dossier) en verschijnt als deel 8 in de reeks De Complete Baard en Kale. Door deze grote omvang zal de gewone editie 59,95 euro kosten, de gelimiteerde luxe met ex libris zal 79,95 euro kosten.

Met dit deel vangt Arboris een tekort op die in het Frans bij Dupuis inmiddels is opgelost door Baard en Kale doodleuk helemaal opnieuw uit te geven, nu chronologisch in plaats van thematisch. Over de oerverhalen van Dineur twijfelt Dupuis nog over de levensvatbaarheid ervan als integrale uitvoering.

Het nieuwe Franse deel 1 (= deel 8 bij Arboris) start met de verhalen van Will. De verhalen uit het nieuwe deel 2 (met Wills productie uit de periode 1955-1958) zijn al terug te vinden of moeten nog gebundeld worden in de reeks van Arboris. Het Franse deel 3 bevat alle verhalen van Marcel Denis die de reeks in 1960 en 1961 van Will overnam. Daar bestaan ook nog vertaalplannen voor bij Arboris. Het nieuwe Franse deel 4 (1966-1968) verscheen op 10 januari 2020 bij Dupuis. Daarin stond per ongeluk een Nederlandstalige strippagina afgedrukt. Kopers van dat album kregen of hebben recht op een erratumpagina met daarop de juiste Franstalige pagina afgedrukt met een verontschuldiging erbij.


Jan Kordaat integraal 5
Kapitein Kreiss Compleet
De vijfde integraal van Jan Kordaat (het voorlaatste deel) wordt in juni ook een dikke klepper van 312 pagina's. Daarin wordt de periode 1959-1965 gebundel. "De verzamelde avonturen van Jan Kordaat zijn met dit vijfde deel gevorderd tot de jaren 1960. In de jaren 1959-1965 besteedt Jijé veel tijd aan Jan Kordaat en maakt vijf lange verhalen, waarbij collega Guy Mouminoux hem soms assisteert. Neptunus' Geheim, Afspraak aan de Yukon, De Terugkeer van Jan Kordaat, De grote rush en Duel der Idolen volgen elkaar in hoog tempo op, tot het in de loop van 1965 ineens afgelopen is wanneer Jijé het tekenwerk van Tanguy en Laverdure overneemt van Albert Uderzo en hij geen tijd meer heeft voor andere reeksen. Al deze verhalen zijn in dit boek opgenomen. Een bijna vijftig pagina's dik dossier (geschreven door de journalist Jérôme Dupuis) begeleidt deze verhalen, en als toegift zijn ook nog de twee nooit eerder gepubliceerde pagina's scenario opgenomen van een volgend verhaal, Paniek in de Noordzee, van de hand van Jijé's zoon Philippe Gillain."

In een dikke bundel van 244 pagina's, inclusief schetsen, geeft Arboris de complete sf-reeks Kapitein Kreiss van John Heijink uit. Nederlander Heijink tekent en schrijft inmiddels het historische Piet Heyn waarvan tot op heden drie delen zijn verschenen. "In 2242 wordt de wereld geregeerd door banken en de multinationals Nexon en Newnuke. Het is een tijd waarin elk levend wezen, inclusief de door Nexon genetisch gemaakte mensen, een identificatiechip
geïmplanteerd heeft gekregen. Controle van de bevolking vindt plaats door Cyclops, wandelende reuzen die eveneens door het almachtige Nexon zijn gefabriceerd. Maar... het rommelt in deze verre van perfecte wereld, splintergroeperingen nemen het hoe langer hoe vaker op tegen de alomtegenwoordige overheid en kapitein Kreiss krijgt daarin een steeds belangrijker rol."


De Huurling 7
De Huurling 8
In de geremasterde, opnieuw vertaalde en geletterde, met knappe bonuspagina's aangevulde "definitieve editie" van de fantasyreeks De Huurling verschijnen in juni de delen 7 en 8.

De Huurling 7: De Reis: "Op een routinereis is de huurling verdwaald geraakt. Hij heeft de Indische Oceaan overgestoken met zijn vliegende draak en ontdekt een eiland dat niet op zijn kaarten voorkomt, wat verbazend is gezien de geavanceerde navigatiemethoden van de monniken van de krater. De huurling vindt een fascinerende en onbekende wereld, op het eerste gezicht een paradijs, maar wel een waar veel radioactieve straling voorkomt. De evolutie heeft ervoor gezorgd dat de straling op de levende wezens van het eiland geen invloed meer heeft, maar de Huurling beschikt niet over een dergelijke weerstand. En als hij na een paar uur vliegen een flinke hoeveelheid radioactief water gedronken heeft, begint hij te hallucineren..."

De Huurling 8: Het Jaar 1000: "In de christelijke traditie werd gezegd dat het einde van de wereld zou plaatsvinden in het jaar duizend van onze jaartelling. Die datum nadert en de monniken van de Orde van de Krater weten dat het waar is: het gaat gebeuren en het is onomkeerbaar. De Huurling zal uit de eerste hand te weten komen wat de ramp veroorzaakt, als hij naar een wereld reist die sterk lijkt op de Aarde. Er zijn daar nog anderen, vreemde wezens die ooit de aarde domineerden tot ze werden verbannen en de Huurling krijgt al snel met hen te maken."


Code Kimono 2
Pokereiland 7
Code Kimono deel 1 moet nog verschijnen, in mei staat deel 2 gepland. De voorstelling: "Toen op 8 maart 1988 het eerste verhaal van wat later de stripreeks Code Kimono zou worden in weekblad Kuifje verscheen, zou niemand hebben kunnen voorspellen dat dit het begin zou zijn van een inmiddels negentien delen tellende stripserie! Kimono is de code, de roepnaam, van de 11e Franse vloot en de hoofdpersonen van de in deze reeks beschreven avonturen zijn de marinepiloten die hun basis aanvankelijk op het vliegdekschip Clemenceau hadden, en later op de grond op vliegbasis Landivisieau. In Missie Mowanda begint een lang avontuur dat zich afspeelt in Afrika, waar Frankrijk nog altijd grote belangen heeft in de voormalige Franse kolonies. In het inmiddels zelfstandige Bowanda voert de gekozen regering een bloedige strijd met een rebellengroep die het op de bauxietmijnen van het land voorzien heeft. Vanaf het vliegdekschip Clemenceau, dat voor de kust ligt, ondersteunen de Franse piloten de lokale troepen, maar dat gaat beslist niet zonder gevaar, aangezien de rebellen de beschikking krijgen over steeds gevaarlijker wapens! "

Openbaring is deel 7 in de reeks Pokereiland. "Al sinds de mist der tijden voeren vier koningen in vrede en harmonie het bewind over hun deel van het eiland Poker. Alles lijkt volmaakt in balans, tot de dag waarop het Orakel verschijnt aan de dwerg Jinx... en hem opdraagt de vier heersers te gaan waarschuwen voor een grote tragedie. Het tijdperk van chaos staat op het punt te beginnen en het is absoluut noodzakelijk dat de vier koningen elkaar treffen op het vierlandenpunt op het eiland. In de eerste vier delen konden we lezen hoe de vier vorsten tijdens hun tocht met talloze moeilijkheden af te rekenen kregen, maar inmiddels is het perspectief verschoven naar MiKon, een klein jongetje dat woont in een van de dorpen in het rijk Schoppen en steeds meer in het middelpunt van de gebeurtenissen komt te staan. Zijn tekeningen hebben grote invloed op de gebeurtenissen en in deel 7 lezen we hoe dat mogelijk is."

(Bron:
Arboris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books in april en mei
16/02
TOP
Sasmira integraal 2
Sasmira integraal 1Eenentwintig jaar, zo lang moesten de Fransen wachten op de voltooiing van de vierdelige reeks Sasmira van Laurent Vicomte (Het Land van Langvergeten). Het talmen na deel 1 nam zo'n buitenproportionele omvang aan dat perfectionist Vicomte er al zelf mee lachte dat de meeste lezers die op dat vervolg wachtten inmiddels zijn overleden. De vele illustraties en tekeningen die hij naast zijn stripwerk maakte, lieten de verschijning van deel 2 ook lang uitstellen. Een heel deel van die tekeningen zijn trouwens door de Parijse galeriehouder Daniel Maghen gebundeld in een fraai overzichtsboek. Voor deel 2 ging Vicomte daarom in zee met Claude Pelet die de rest van het tekenen van het album voor zijn rekening nam. Dat album kwam in 2011 uit, ook in het Nederlands, bij Glénat. De oorspronkelijke uitgever Les Humanoïdes Associés gaf deel 1 uit, Arboris vertaalde het toen. Maar Pelet en Vicomte kregen ruzie en vervolgens duurde het nogmaals vijf jaar tot Anaïs Bernabé deel 3 en in 2018 tenslotte deel 4 tekende. Die twee laatste albums raakten niet vertaald, want Glénat had het na de heruitgave van deel 1 en 2 alweer opgegeven.

Al die kloterij is na inmiddels drieëntwintig jaar weldra afgelopen. Dark Dragon Books geeft namelijk in mei de complete, vierdelige reeks uit in twee hardcoverintegralen die 29,95 euro per deel zullen kosten. Er zal ook een pakket met beide integralen beschikbaar zijn met artprint tegen 59,95 euro.

En waarover ging het ook alweer? "Parijs, Île de la Cité. In een portiek ligt een oude vrouw langzaam te sterven. Stan geeft gehoor aan haar vreemde bede en krijgt van haar een mysterieuze ring en een foto van een jonge, onbekende vrouw. Hij realiseert zich niet dat dit het begin is van een zonderlinge en buitengewone reis. Stan raakt geobsedeerd door de foto en steeds meer vervreemd van de werkelijkheid. Samen met zijn verloofde Bertille gaat Stan terug in de tijd, op zoek naar de mysteries rondom de oogverblindende Sasmira. Ze trotseren het onbekende, zonder de redenen van deze gebeurtenissen te begrijpen... en de lezer evenmin..."


Ridder Eon 1
Ridder Eon 2
Goed volk voor het historisch gesitueerde tweeluik Ridder Eon. Tekenaar Alessio Lapo werkte samen met de scenaristen Arnaud Delalande en Simona Mogavino, die samen de reeks Bloedkoninginnen: Eleonora uitdokterden voor een reeks die de lezers van Viravolta zal bevallen. Beide delen verschijnen in april in softcover. "1753. Lodewijk XV kan de inmenging door andere landen in Frankrijk niet langer tolereren. Hij heeft iets bedacht om de vele samenzweringen die zich afspelen in de schaduwen te verijdelen: een schaduwkabinet opzetten. Onder zijn rekruten bevindt zich een heel vrouwelijke man die kan zwaardvechten als geen ander. Zijn voorkomen vormt een buitenkans voor het infiltreren van de vijandelijke aristocratie en het uit de weg ruimen van verraders die de allianties bedreigen. Travestie dateert niet van vandaag. Het ware en ongelooflijke verhaal van Charles Geneviève Louis Auguste André Timothée d'Éon de Beaumont is wel het bewijs. De jonge edele zet zijn eerste stappen in Versailles op een gemaskerd bal, verkleed als vrouw. Het bedrog is perfect en velen worden misleid. Al snel worden zijn aanleg voor vermomming en zijn voorliefde voor make-up opgemerkt door de adviseurs van de vorst, die besluit hem in dienst te nemen om de perfecte spion van hem te maken."


Wika 3
Wika 4
De fantasyreeks Wika werd in het Frans met een extra dik deel 3 afgerond. In het Nederlands maakt Dark Dragon Books daar een deel 3 en 4 van die de wondermooi getekende, fantasierijke verhaal van Olivier Ledroit en Thomas Day afsluiten. "Dood is slechts een begin. Dankzij zijn sluwheid, durf en waanzin is Oberon een stap dichter bij de hegemonie gekomen: de vrijplaats brandt, de sater is dood, het is nog maar een kwestie van tijd voordat de witte dame de zwarte feeën uit de weg heeft geruimd, en ondertussen rust Wika, dood, op Pans navel... Maar niet voor lang. Want terwijl de Yggdrasil in brand staat, wacht de grote gehoornde god af: hij heeft een boodschap voor de krankzinnige koning... Ontdek de conclusie van dit barok-fantasy epos, waarin feeënfabels in een nieuw steampunkjasje gestoken worden. Een duizelingwekkende en apotheotische afsluiting in twee albums waarin Olivier Ledroit de grenzen van zijn schitterende tekenwerk nog verder verlegt."


De Eer van de Tzaroms 1
De Eer van de Tzaroms 2
De samenwerking tussen Paul Cauuet en Wilfrid Lupano voor de bestseller Krasse Knarren kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Beide heren werkten al eerder samen voor het complete sf-tweeluik De Eer van de Tzaroms dat Dark Dragon Books in mei in het Nederlands uitgeeft.

Deel 1: Sterke Familiebanden: "Even voorstellen: de familie Tzarom, beruchte intergalactische boeven. Moeder Lubna, tevens het brein van de bende, is in het gevang beland maar heeft zich verzekerd van de hulp van een jonge bijstandsadvocaat. Die worstelt zich door het dossier, daarbij absoluut niet geholpen door zijn uiterst merkwaardige cliënten die zich niet in het minst voor het proces interesseren. Tenzij het uitdraait op zo’n winstgevend zaakje waarvoor deze familie een fijne neus heeft!"

Deel 2: Het Theorema van Exfiltratie: "De opzet van de Tzaroms werkt. Terwijl moeder in haar cel haar moleculen laat versmelten met een polymorf organisme, staat papa op het punt om het grote geheim van de familie te onthullen aan hun jonge advocaat: het beroemde Theorema van Exfiltratie. Dat slimme plan is één ding, maar soms is dat niet genoeg. Wat je ook nodig hebt is... geluk!"


De Bende van Bonnot
Oog in Oog 1
De Bende van Bonnot is een gangsterone-shot van Attila Futaki en Jean David Morvan. "Hij erkent God noch meester in het bandeloze Parijs tijdens de belle époque van de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. De Franse hoofdstad kent een scherpe scheiding tussen dure wijken en overbevolkte voorsteden. Jules Bonnot en zijn bende grossieren in terreur, politieke moorden en overvallen. Het is de eerste bende die auto’s overvalt. Een eeuw later is de mythe nog steeds springlevend. Hoe belandde deze arbeider uit de provincie in anarchistische kringen om daarna de meest gevreesde misdadiger van Parijs te worden, de meest gezochte man van Frankrijk? Attila Futaki tekende in grootse stijl een grafische roman, waarin hij methodisch het spoor terug volgt van Jules Bonnots leven. Hij dompelt ons onder in een turbulent Parijs, waar de anarchistische beweging een stevige voedingsbodem vindt. We zijn getuige van het buitengewone lot van een legendarische Parijse gangster die de burgerlijke samenleving enorm in beroering bracht."

In de nieuwe reeks Oog in Oog wordt de confrontatie tussen twee historische figuren uit de doeken gedaan. In deel 1 zijn dat Adolf Hitler en Jozef Stalin, in het in april in het Frans te verschijnen deel 2 gaan we nog verder terug in de tijd met de confrontatie tussen Jezus Christus en Pontius Pilates. Hitler vs Stalin kent de volgende inhoud: "Op 14 oktober 1812 bereikt Napoleon het doel van zijn Russische veldtocht, om Moskou in vlammen te zien opgaan. Wat is dat voor fanatiek volk, dat liever zijn hoofdstad vernietigt dan deze door de vijand te laten innemen? Ruim honderd jaar later bespreekt Hitler met von Ribbentrop de veroveringsstrategie van het Derde Rijk. Ze willen een alliantie aangaan met de Sovjet-Unie, om de handen vrij te hebben om Groot-Brittannië op de knieën te dwingen. Dat pact komt er. Stalin ziet het als een kans om wraak te nemen op het hooghartige westen. Op 1 september 1939 trekken nazi-tanks de westgrens van Polen over, dat geen partij is voor de overmacht. De Russen volgen het voorbeeld vanuit het oosten. Polen wordt verdeeld onder de twee agressors. Stalin maakt van de gelegenheid gebruik om de drie Baltische landen en Finland binnen te vallen. De bondgenoten overrompelen binnen korte tijd bijna heel Europa. In het Kremlin ontvangt Stalin een waarschuwing. De Führer is nog steeds sterk anti-communist. Zouden de nazi’s het wagen zich rechtstreeks met de nieuwe bondgenoten te meten?"


TrolTrol 1
De Eer van de Tzaroms 2
TrolTrol (zie ook www.troltrol.be) is een komische jeugdstrip van eigen bodem door Ralf van der Hoeven en Dominiek Vermandere. "Jaren terug heeft zich een grote natuurramp voorgedaan. Wie en wat het veroorzaakt heeft is nog steeds een mysterie. Om de natuur te redden moet de levensboom in zijn originele vorm terug gebracht worden. Twee 'plantkinderen' worden daarom op een geheime missie om de natuur te redden. Dit alles speelt zich af in een wereld waar dieren kunnen praten, en waar robots ook hun zegje doen. Troltrol staat voor humor, avontuur en spanning. Een wereld waar het prettig vertoeven is. Maar niet iedereen uit deze wereld deelt deze mening."

De tweede cyclus van De Buitengewone Reis vonden we weer geweldig starten. Lees hier onze bespreking van deel 4 en 5. Het laatste deel 6 verschijnt in april. "De schipbreukelingen hebben het geheim ontdekt van het eiland: het beschermt een mysterieuze stad die is besmet door zombie-robots! Een ander probleem is dat het hele eiland, omhuld door een krachtveld, naar de bodem van de oceaan is gedoken, alsof het zich probeert te verbergen voor een externe dreiging. Naomi, Emilio, Terence en de anderen beginnen zich dingen af te vragen... Wat is het verband tussen dit eiland en de Derde Spil? En vooral, kunnen ze er levend vandaan komen?"


Engelenvlucht 3
Luchtpost, Saint-Exupéry 3
Een keertje geen nieuwe luchtvaartreeksen bij de aankondigingen van Dark Dragon Books, wel vervolgen. Bijvoorbeeld van Engelenvlucht waarvan onlangs de eerste twee delen verschenen. Zeppelin boven de Theems is deel 3 van de zesdelige reeks. "Augustus 1914, de Eerste Wereldoorlog is begonnen. De Britse generale staf draagt Hugh Trenchard op gevechtseskaders te creëren en hij neemt Sean in dienst om hem te helpen. Colleen werkt bij de Daily Mail waar ze journalist Al Mosley ontmoet, die al enkele maanden onderzoek doet naar het Zeppelin-incident en naar Lord Ascott. Colleen en Mosley reizen naar Hage in Noord-Duitsland. Ze bespioneren Ascott die bezig is met de Zeppelin L13. Ze worden betrapt en gevangengezet in het vreselijke Fort Zorndorf. Londen wordt aangevallen en lijdt behoorlijk schade. Walter bevindt zich onder gewonden, en zijn leven hangt aan een draadje."

Ook van Luchtpost, Saint-Exupéry verschijnt deel 3, en dit is het slot van de reeks. "Oktober 1929. Antoine de Saint-Exupéry arriveert in Buenos Aires als de nieuwe luchtverkeersleider van Aeroposta Argentina. Hij moet daar de lijn naar Patagonië uitbreiden, precies op het moment dat er meer en meer nachtvluchten komen en de concurrentie moordender is dan ooit. Tijdens zijn verblijf werkt hij aan een roman over de nacht en de wind, twee elementen waarmee de piloten in Argentinië vaak worden geconfronteerd, met name als ze boven het gevreesde Andesgebergte moeten vliegen. Maar door de economische crisis van 1929 begint de luchtpost te wankelen als een reus op lemen voeten. Vanaf dat moment is niets meer zoals het was."


Oostfront Squadron 3
U-47 11
De vijfdelige luchtvaartreeks Oostfront Squadron vervolgt met deel 3. "In 1941, toen de nazi's net de USSR waren binnengevallen en de Japanners klaar stonden om Pearl Harbor aan te vallen, besloten de Vrije Fransen een squadron van vrijwillige piloten naar het Russische front te sturen. Maar er is nog veel onzeker. Eerst moet er nog in het grootste geheim een akkoord gesloten worden met de Sovjet-regering. De Britse bondgenoten zijn geen grote voorstanders van dit initiatief. En wie weet wat de vijand zou doen, als ze wisten wat er speelde... Bovendien moeten er mensen gevonden worden die gek genoeg zijn om zich in de kou te begeven om een bevolking te helpen die ze niet kennen. Worden dat helden? Moeilijk te zeggen. Eén ding is zeker, ze zijn razend! Boris Marlier is een heethoofd, opgepakt vanwege de gevolgen van zijn acties en Alain Andrieux is een bommenwerperpiloot wiens karakter nog explosiever is dan zijn lading. Dan zijn er nog Henri de Mornais met babbel maar beroerde piloot, Simon Blumberg, een Spitfire-virtuoos en André Murier, luchtmachtattaché bij de Franse ambassade in Moskou, die alleen maar minachting heeft voor de Vichy-regering die hij zou moeten dienen... Al deze mannen en vele anderen komen op voor de Russische bevolking in deze wervelende avonturen van een legendarisch squadron."

Krijgsgevangenen is het elfde album van de duikbotenthriller U-47. De Franse reeks telt in april dertien delen. "Vaar mee met de beroemdste onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. Commandant Prien is door de Sovjets gevangen genomen en belandt op het eiland Moshchny. Zijn bemanning zet een reddingsoperatie op om hem uit de handen van het Rode Leger te bevrijden. De Duitsers maken van het gevecht gebruik om de plannen van een op handen zijnde Russische operatie in beslag te nemen. Vervolgens moeten ze die dringend laten ontcijferen en vertalen door een agent in Estland. Maar de SS'ers ter plaatse hebben andere prioriteiten die de meest duistere kant van de Duitse oorlogsmachine blootleggen."


John Tanner 1
De Vleugels van de Aap 3
Het 88 pagina's tellende eerste album van John Tanner is het werk van Boro Pavlovic (El Niño) en Christian Perrissin (Roodbaard). "1789, de Nieuwe Wereld. De negenjarige John Tanner is de zoon van een boerenpredikant die met zijn kinderen, vrouw en twee zwarte slaven op een kleine boerderij in Kentucky woont. Op een mooie lentemorgen, als zijn vader met de anderen in het veld aan het werk is, weet John het huis uit te glippen. Prompt wordt hij ontvoerd door twee Ottawa-indianen die hem meenemen naar hun stam. Daar wordt hij geadopteerd door een oude indiaanse vrouw die in hem de reïncarnatie ziet van haar vertrokken zoon. Onder druk van de omstandigheden groeit John op als een volwaardig lid van de stam. Hij wordt krijger en neemt deel aan de oorlogen tegen de blanken. De ongelooflijke maar waargebeurde lotgevallen van John Tanner (1780-1845), een Amerikaan die zijn leven doorbracht als indiaan in het gebied van de Grote Meren. Een avonturensaga met een vleugje romantiek, in de geest van de film Dances with Wolves."

Étienne Willem is al een tijdje klaar met de dierenstripreeks De Vleugels van de Aap. Intussen heeft hij twee verschillende, nieuwere reeksen lopen waarvan Het Meisje van de Wereldexpo bij Saga Uitgaven in vertaling verschijnt. Chicago is het derde en laatste deel van De Vleugels van de Aap. "1933, Chicago is het decor van de Wereldtentoonstelling. In de hoofdstad van misdaad en smokkel is alcohol gouden business. Niet iets waar Harry Faulkner zich mee bezig houdt, natuurlijk.nou ja, tenzij je heel hard om geld verlegen zit. Het leven van Harry wordt steeds ingewikkelder als hij klem komt te zitten tussen Howard Hughes en Al Capone. En dan duikt er ook nog een mysterieuze moordenaar op die deze stuntaap wil vermoorden..."


Agatha Christie - Dood van een Huistiran
Solo Legatus 1
Van de Agatha Christie-verstripping Dood van een Huistiran en Solo: Legatus 1 komen in april softcoverversies uit. Lees hier onze bespreking van de eerder als hardcover verschenen Dood van een Huistiran en hier van Solo: Legatus 1.


Black Panther 1
Black Panther 2
Dark Dragon Books is ook een comicvertaler van oudere en nieuwere titels van het Amerikaanse Marvel. In april start het vierdelige Black Panther: Volk in Opstand met ineens de delen 1 en 2. "Een nieuw tijdperk breekt aan voor Black Panther! Met de veelgeprezen schrijver Ta-Nehisi Coates aan het roer moet koning T'Challa een antwoord vinden op de problemen van het Afrikaanse land Wakanda. En daarbij zal hij tot het uiterste worden gedwongen. Wanneer terreurgroep 'het Volk' voor een gewelddadige opstand zorgt, breken onzekere tijden aan voor het land dat bekend staat om zijn geavanceerde technologie en oude krijgstradities. T'Challa moet zijn volk bij elkaar houden, maar dan duikt een bekende schurk op. Wakanda verandert. maar zal de koning die veranderingen overleven? Onrustig slaapt het hoofd dat de kroon draagt. Onrustig slaapt het hoofd dat het masker draagt."


Spider-Man 3
Spider-Man 4
Marvel Action: Spider-ManVenom Is Terug is een compleet tweeluik in de reeks Spider-Man van Terry Dodson en Mark Millar. Afgelopen week kwam een eerste tweeluik uit waarvan je hier onze bespreking kan lezen. Frank Cho (Liberty Meadows), al net zo bekwaam als Dodson om fabuleus knappe vrouwen op papier te zetten, tekende mee aan deze albums. "Doctor Octopus maakt de stad onveilig! Heeft Spider-Man na zijn gevecht met Electro en Vulture nog wel de kracht voor wéér een confrontatie? Maar dat is nog niet alles, want na een bezoek aan de X-Men wacht de volgende schurk alweer op Peter Parker. En deze keer is het een van zijn gevaarlijkste tegenstanders ooit: de moordlustige symbiont: Venom!"

In de voor de jeugd bestemde collectie Marvel Action is Pech een compleet verhaal van Spider-Man door Ficó Ossio en Delilah S. Dawson. "Peter, Gwen en Miles hebben leren samenwerken, maar nu wacht er een nieuwe schurk op ze! Na een ronduit desastreus verlopen confrontatie met Black Cat en haar kwalijke krachten zit het de drie Spiders even helemaal niet mee. Kunnen Peter, Gwen en Miles hun problemen weer opzij zetten of is dit het einde van hun spectaculaire samenwerking?"


Star Wars: Rebellen & Rovers 1
Star Wars: Rebellen & Rovers 2
Rebellen & Rovers is een trilogietje binnen de reeks Star Wars. "Darth Vader jaagt op Luke Skywalker! Duizenden sondes worden de ruimte in gestuurd op zoek naar de Rebellenalliantie. Maar de rebellen brengen de sondes op een dwaalspoor door de helden op gevaarlijke missies te sturen. Chewie en C-3PO lokken een drone naar een planeet met een onstabiele kern, maar ontdekken een geheime droïdenbeschaving. Nu moeten ze deze droïden beschermen tegen de naderende Star Destroyers. Luke Skywalker komt tijdens zijn missie de Force-gevoelige Bendoh tegen. Is hij een waardevolle Jedi-leraar of een simpele oplichter? En als Han Solo en prinses Leia een misdaadbaas proberen uit te schakelen, wordt de situatie wat ingewikkeld omdat ze Leia's ex tegenkomen."


Agatha Christie
Jack Wolfgang
De Krijgers van God
Magic Wind
Agatha Christie
Agatha Christie
Agatha Christie
Agatha Christie
Van een aantal complete reeksen heeft Dark Dragon Books weer collector's packs met sleeves op de planning staan. Het overzicht van april en mei:
• Agatha Christie: Moord in de Oriënt-Expres - De Geheime Tegenstander - Moord in de Bibliotheek (3xSC/€29,95)
• Jack Wolfgang deel 1-2-3 (3xSC/€27,95)
• De Krijgers van God deel 1-2-3-4-5 (5xSC/€44,95)
• Magic Wind deel 1-2-3 (3xSC/€44,95)
• Star Wars: Darth Vader: Brandende Zeeën deel 1-2 + Fort Vader deel 1-2 (4xSC/€39,95)
• Star Wars De Ontsnapping deel 1-2 + De Afstraffing van Shu-Torun deel 1-2 (4xSC/€39,95)
• Unit 66 collector's pack deel 1-2-34 (4xHC/€79,95)
• Het Verloren Godenwapen deel 1-2-3 (3xSC/€27,95)
• Victus deel 1-2-3 (3xHC/€59,95)
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Suske en Wiske op stickers Rode Kruis
16/02
TOP
Suske en Wiske
Vanaf donderdag 23 april start de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis-Vlaanderen om geld in het laatje te brengen voor de lokale afdelingen van het Rode Kruis voor investeringen in ambumances, interventiekledij of materiaal voor eerstehulpopleidingen. Zoals de traditie het dorgaans wil, staan daarop stripfiguren. En dit jaar werd gekozen voor Suske en Wiske die dit jaar hun vijfenzeventigste verjaardag vieren.

De sticker kost vijf euro en die zal door vrijwilligers op kruispunten of aan supermarkten te koop zijn. Sinds vorig jaar kan je de stickers ook online bestellen — handig voor Nederlandse verzamelaars — via www.koopdesticker.be waarbij je een lokale afdeling van jouw keuze kan aanduiden naar wie je euro's zullen gaan. De sticker word je enkele dagen na aankoop via de post opgestuurd.
(Bron:
Rode Kruis Vlaanderen / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luxeverzameling illustraties in Natasja: 50 Jaar Charme
16/02
TOP
Natasja
Natasja
Natasja
Natasja
Natasja
Natasja
Afhankelijk van wat men als startdatum wil nemen (de eerste schetsen, de ondertekening van het contract met Dupuis, de eerste publicatie in het weekblad Robbedoes of het eerste album in de reeks) staat de leeftijd van luchtstewardess Natasja niet vast. En dan hebben we het over haar werkelijke leeftijd, niet de onbepaalde leeftijd die ze in de stripverhalen van François Walthéry heeft. Uitgeverij Khani houdt het op 26 februari 1970, de dag waarop lezers van het weekblad Robbedoes vijftig jaar geleden voor het eerst met de blondine kennismaakten. En zo kunnen Natasja's fans zich binnenkort vergapen aan haar fraaie rondingen in overwegend ontblote situaties in Natasja: 50 Jaar Charme.

Dit luxueus uitgevoerde album op groot formaat geeft Khani ook in het Nederlands uit in een genummerde oplage van honderdvijftig exemplaren met genummerde en gesigneerde ex libris. In meer dan honderd pagina's staat een uitgebreide verzameling tekeningen en schetsen, waarvan meer dan de helft in kleur, met overwegend schalkse tekeningen van Natasja. Deze illustraties komen uit privéverzamelingen of tekende Walthéry voor vrienden en collega's. Andere prenten komen dan weer uit eerder uitgegeven, erotische portfolio's. Deze luxe kost 100 euro en is te bestellen bij je stripwinkelier. Naar verluidt loopt het nu al keihard voor deze luxe. Je bent gewaarschuwd.
(Bron:
Khani / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hubert (49) overleden
16/02
TOP
Hubert
Het blijven klotetijden voor stripmakers. Op 12 februari overleed de Franse stripscenarist en inkleurder Hubert Boulard, kortweg Hubert. Hij werd nauwelijks 49 jaar.

Hubert groeide op in een streng katholieke arbeidersfamilie die weinig op had met zijn homoseksualiteit. Tussen zijn negende en vijfentwintigste leed hij aan een niet-vastgestelde depressie. Die moeilijkheden dreven hem later om in zijn werk veel monsters en personages in de marge te creëren (zoals het meesterlijke Les Ogres-dieux) en zich tegelijk als militant in te zetten voor de holebizaak. Over dit onderwerp begeleidde hij het collectiefalbum Les Gens Normaux dat bij Casterman verscheen. Hij was tevens een voorvechter voor syndicale onderhandelingen voor het SNAC-BD, een vakvereniging voor Franse stripmakers.

Hubert verliet na zijn afstuderen al snel de plastische kunsten om zich aan stripverhalen te wijden. Eind jaren 1990 leerde hij Yoann — voor wie hij later zijn Robbedoes en Kwabbernoot-albums inkleurde — kennen aan de kunstschool van Angers en die stelde hem voor aan andere tekenaars zoals Alex Barbier. Het werd het begin van een lange reeks inkleuringen voor tal van strips. Vanaf 2002 begint hij ook strips te schrijven. Hij pende onder meer de scenario's voor van De Alchimist voor Hervé Tanquerelle, Beeldschoon voor Kerascoët en Had Meneer Nog Iets Gewenst? voor Virginie Augustin. Maar veel van zijn albums zijn niet vertaald.

De Alchimist 1
Beeldschoon 2
Had Meneer Nog Iets Gewenst?

Als inkleurder was hij van alle markten thuis. Hij schonk kleuren aan onder meer Atom Agency, 40 Olifanten, De Clan van de Draak, In de Nacht, De Meestersteenhouwer, De Orde van Cicero, Quintett, Re-Mind, Reality Show, Schipbreuk in de Tijd, albums in de conceptreeksen Casus en De 7 Wonderen, WW 2.2 en nog tal van andere, eveneens niet altijd vertaalde albums. Hij werkte voor onder meer Paul Gillon, Jason, David B., Tronchet, Philippe Berthet, Vink,...

Een van zijn meest recente activiteiten waren inkleuringen van Conan-bewerkingen naar de oorspronkelijke verhalen van Robert E. Howard die bij Glénat verschijnen. Zijn volgende strip, geschreven voor zijn goede vriend Zanzim, verschijnt op 22 april en gaat op een poëtische manier over seksuele identiteit.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Claire Bretécher (79) overleden
12/02
TOP
Claire Bretécher
De Franse stripmaakster Claire Bretécher is op 11 februari overleden. Ze werd 79 jaar. Ze is de enige vrouw die voor zowat alle grote stripbladen heeft gewerkt, in zowel Franse, Belgische als Nederlandse tijdschriften. Haar werk was in het Nederlands te lezen in Kuifje, Robbedoes, Pep, Gummi, Super Gum en zelfs het enige nummer van Baberiba, in het Frans ook nog Pilote en het door haar mee opgerichte L'Echo des Savanes. Strips van haar verschenen ook in de Verenigde Staten (National Lampoon), Duitsland, Italië, Spanje, Servië, Denemarken, Zweden...

Deze grande dame van de psychologische en sociaal-maatschappijkritische observatiehumor boog zich vaak over relaties tussen man en vrouw in strips die al vroeg werden vertaald, maar ze portretteerde vooral vrouwen op een realistische manier, zowel in hun gedragingen als hun uiterlijke verschijningen, die eerder ongezien was in het mannelijke stripwereldje waarin ze debuteerde.

In haar jeugd tekende ze Kuifje na en dat leidde al vroeg naar een interesse voor het tekenen. Later werd ze beïnvloed door Amerikaanse tekenaars als Johnny Hart en Brant Parker, beiden gekend voor hun De Tovenaar van Fop. Nadat ze haar job als tekenlerares liet schieten, tekende ze in 1963 haar eerste strip op scenario van niemand minder dan René Goscinny. Hij schreef voor haar Facteur Rhésus, een komische strip over een postbode voor het blad L'Os à Moelle. Haar grafische kwaliteiten waren niet naar Goscinny's verwachtingen en de moeizame samenwerking stopte na enkele maanden. Dat belette haar niet om het ingeslagen pad verder te bewandelen. Vanaf 1964 tekende ze voor het maandblad Record diverse illustraties, kortverhalen en de reeks Baratine et Molgaga, door Oberon vertaald als Nitsotov en Netsochek. In 1965 en 1966 publiceerde ze in Kuifje de gagstrip Hector. Eind 1967 ging ze bij Robbedoes aan de slag met strips als De Njaaja's (met baby's die als volwassenen praten), Schipbreuk (op scenario van Raoul Cauvin, een van zijn eerste stripreeksen) en Robin Food. Deze laatste werd geschreven door toenmalig hoofdredacteur Yvan Delporte die een oogje op haar had.

De Njaaja's
Schipbreuk
Sonetteke

In 1969 maakte ze de overstap naar grote concurrent Pilote, het Franse weekblad waarin reeksen als Asterix, Roodbaard, Blueberry en Tanguy en Laverdure stonden, maar dat ook steeds meer alternatievere strips, bedoeld voor volwassenen, publiceerde. René Goscinny was er tot 1968 de hoofdredacteur van. Voor Pilote creëerde ze Cellulite, een middeleeuwse prinses waarin een grote mate van feminisme meespeelde. Vertalingen verschenen bij Dargaud / Oberon onder de titel Sonetteke. Dit was een van de eerste stripreeksen waarin de heldin eens geen bimbo was.

In 1971 schreef Yvan Delporte speciaal voor het Nederlandse stripweekblad Pep en voor Bretécher Alfred, de Wees waarvan vijf kortverhalen verschenen. Ze werden in 1977 opgepikt voor Le Trombone Illustré, het bijvoegsel van Spirou dat werd gerund door Delporte en André Franquin.

Samen met Pilote-dissidenten Marcel Gotlib en Nikita Mandryka richtte ze in mei 1972 het stripblad L'Echo des Savanes op waarin scherpe humor en satire ongebreideld aan bod kwamen, hoewel Goscinny nooit een verhaal van haar heeft geweigerd voor Pilote. Ze illustreerde de cover van het allereerste nummer van het nieuwe blad dat nog steeds bestaat, maar door al die jaren heen uiteenlopende formulewijizgingen kende.

L'Echo des Savanes
De Gefrustreerden
De Moeders

Vanaf 1973 tekende ze met veel succes onder meer De Gefrustreerden, De Moeders en Agrippine voor het algemene weekblad Le Nouvel Observateur. Bundelingen van deze gagreeksen verschenen bij Espee, de uitgeverij die in dezelfde periode ook satirestrips zoals De Familie Doorzon uitgaf. De Gefrustreerden was de allereerste Franse strip op grote schaal met sociaal-maatschappelijke kritiek op de middenklasse als hoofdonderwerp. Ze kwam zelf uit een bourgeoismilieu. Haar moeder heeft haar altijd gestuwd om autonomie en onafhankelijkheid na te streven. Deelonderwerpen zijn geneeskunde, toerisme, esthetische chirurgie, het moederschap, seksualiteit, macho's, ongelijkheid en in Agrippine voornamelijk de puberteit. De Gefrustreerden en Agrippine kenden een adaptatie als tekenfilm in respectievelijk 1975 en 2001. De Gefrustreerden werd ook op de planken opgevoerd als toneelstuk.

In 1980 en vanaf 1988 legde ze zich toe op langere verhalen met respectievelijk Het Veelbewogen Leven van Teresia van Avila (vertaald door Espee die ook Het Liefdesleven van de Vubara van haar vertaalde) en Agrippine waarvan tot 2009 acht albums in het Frans volgden.

Agrippine
Het Veelbewogen Leven van Teresia van Avila
Het Liefdesleven van de Vubara

AgrippineBretécher nam al vroeg het beheer van haar strips in eigen handen en pionierde daar grotendeels mee. Vanaf 1975 gaf ze haar strips zelf uit tot midden jaren 2000. Voor haar eerste, zelf gepubliceerde strip (het eerste deel van De Gefrustreerden) won ze meteen de prijs voor de beste scenarist in Angoulême. Over het zelf uitgeven zei ze ooit: "Ik was een beetje paranoïde jegens uitgevers en ik vond het gewoon leuk om dat te doen na L'Echo des Savanes. Ik bezocht de fotogravure, mijn Duitse uitgever, in Spanje. Ik werd altijd geholpen door vriendinnen. En ik heb veel geld verdiend." Anderen volgden haar voorbeeld om (een tijdlang) zelf hun strips uit te geven: Jean Tabary (Iznogoedh), Jean Graton (Michel Vaillant) en Albert Uderzo (Asterix). Tussendoor gaven grotere uitgeverijen als Dargaud (haar werk uit Pilote) en Glénat (haar jeugdwerk) uit. In 1998 gaf ze haar strips uit onder de uitgeversnaam Hyphen. Na een mindere productie, het verwaarlozen van haar oudere fonds en het overlijden van haar boekhouder verkocht ze in 2006 al haar uitgeefrechten aan Dargaud. Een laatste vertaling verscheen in 2005 bij Xtra: De Buik Vol, over "de onnavolgbare logica van zwangere vrouwen".

In 1983 werd ze bekroond met een speciale grote prijs van de stad Angoulême naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het stripfestival. Deze jubileumprijzen werden als œuvreprijs enkel uitgereikt aan Hugo Pratt (vijftiende editie), Morris (twintigste editie), Albert Uderzo (eeuwfeestprijs), Joann Sfar (dertigste editie) en Akira Toriyama (veertigste editie).

In de jaren 1960 beschouwde ze zich nog als een fervente feministe, maar met het door haar verfoeide militantisme wou ze niets te maken hebben. Het leidde naar een complexe relatie met het feminisme. Toch zette ze zich een paar keer in voor de vrouwenzaak, bijvoorbeeld door in 1976 een affiche te illustreren voor een vrouwenbeweging voor de vrijheid over abortus en contraceptie. Haar hele carrière zette ze zich liever in voor de vrouwenzaak via haar strips. Ze ging er ook prat op dat ze nooit het slachtoffer was van misogynie in het stripwereldje.

Naast haar stripverhalen was ze ook heel actief als illustratrice, onder meer voor de reclamewereld. Grote expo's presenteerden haar werk in onder andere het Centre Pompidou in Parijs. Ze werd ook vaka gevraagd om deel te nemen aan Franse tv-programma's. Ze was welbespraakt, intelligent, komisch en telegeniek.

Hieronder zie je hoe Marcel Gotlib haar neerzette in een gag die in L’Echo des Savanes nummer 6 van 1974 verscheen.

Marcel Gotlib
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ballon Comics in april en mei
12/02
TOP
Dance Academy 11
Het scenaristenduo Caroline Roque en Bertrand Escaich, dat zich achter het pseudoniem Béka verschuilt, maakte vorig jaar een opgemerkte zijsprong door voor David Etien de Robbedoes-spin-off Rommelgem te creëren. Dance Academy maakte even een pauze, maar in april dansen de meiden er weer op los. "Als je hart het ritme bepaalt… Julie, Lucy en Laila kunnen het tempo amper volgen, met al hun schoolwerk en hun vurige passie voor dansen. Jongens en verliefdheden worden alsmaar belangrijker in hun leven. Laila heeft net een nieuw vriendje wanneer de drie vriendinnen op flamencostage trekken naar Sevilla, in Spanje, samen met Mary, hun bizarre leerkracht modern jazz. Olé!"

Van Jommeke 299: De Flipposaurus hebben we nog geen cover ontvangen. Hier is al wel de korte inhoud: "Jommeke en zijn vrienden zijn helemaal in de ban van dinosaurussen sinds ze kennis hebben gemaakt met Benjamin, de zoon van paleontoloog Hendrik Borstel. Terwijl de professoren op expeditie zijn in Alaska, betrappen de kinderen een dief die uit is op de geheime ontdekking van Hendrik Borstel. Het is te laat om de professoren te waarschuwen, maar niet om de slechterik een stokje in de wielen te steken! Ze reizen hem vliegensvlug achterna, maar weten nog niet welke reuzevondst hen daar te wachten staat."


De Smurfen 39
Diep in de Zee 5
De Smurfen verschijnt zoals eerder gemeld voortaan bij Ballon Comics. Deel 39, De Smurfen en de Ooievaarsvlucht, verschijnt in mei. "Voor hun verre verplaatsingen rekenen de Smurfen al jaar en dag op ooievaars. Ook deze keer vliegt een delegatie Smurfen op drie ooievaars naar tovenaar Homnibus om zijn verjaardag te gaan vieren. Maar de verwachte ooievaren dagen niet op voor de terugvlucht. Uiteindelijk verschijnt er maar één ooievaar, en hij is er erg aan toe! De Smurfen voeren een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning. Ze ontdekken een verband met een niet echt serieus maar wel populair boekje: Het grote boek over de geheimen van een lang leven."

Diep in de Zee
deel 5 hadden we al eerder aangekondigd, maar het album is uitgesteld naar april. Intussen is er bij de Franse uitgeverij Bamboo een reeks over vogels bijgekomen nadat het al gelijkaardige educatieve gagreeksen over dino's, insecten en vissen lanceerde. Al deze reeksen raakten vertaald bij Ballon Comics. Ook van het verwante Insecten verschijnt deel 5.

(Bron:
Ballon Comics / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blloan in april en mei
12/02
TOP
Het masker der Duizend Tranen 1
Blloan kennen we doorgaans van graphic novelachtige uitgaven en one-shots, meer en meer ook van reeksen zoals De Wezentrein, Keizerin Charlotte en het onlangs begonnen Een Godverdomse Klootzak. Nieuwe albums van Jazz Maynard, Marzi en Parker zijn trouwens ook nog steeds welkom, want die blijven in vertaling onvoltooid. Van de Franstalige catalogus van Dargaud pikken ze het tweeluik Het Masker van Duizend Tranen waarvan in april deel 1 verschijnt. Dit is het werk van Ali Roberto en David Chauvel. "Na een verschrikkelijke strijd daalt op de vlakte van Mizushiro een doodse stilte neer. Tussen de lijken op het slagveld lopen jammerende weduwen. Een van hen, Sadakïo, is op zoek naar haar verloofde, Koburo, wanneer ze Masamura ontmoet. Hij is ondersteboven van haar schoonheid en ontroerd door haar verdriet, en hij stelt voor haar te helpen het stoffelijke overschot van haar verloofde naar haar dorp te brengen. Sadakïo wil haar belofte aan Koburo inlossen en gaat op zoek naar het masker met de duizend tranen. Met dat masker kan een sterveling afdalen in het dodenrijk en eruit terugkeren met een geliefde. En dat is net wat Sadakïo van plan is. Masamura vertrekt samen met haar naar het kasteel van Takeda, waar hun een tragisch lot wacht."


Maankop integraal 2
Bloesems in de Herfst
Met de tweede integraal van Maankop wordt eigenlijk het complete, oorspronkelijke deel 3 heruitgegeven. Deze reeks van François Boucq en Alejandro Jodorowsky, nog bekender door hun western Bouncer, is hiermee volledig heruitgegeven. "Maankop verscheen voor het eerst begin jaren 1990 in het beroemde stripblad Wordt Vervolgd. Het verhaal speelt zich af op het eiland Damanuestra waar de bevolking gebukt gaat onder het juk van een dictator en zijn vrouw. Tot overmaat van ramp wordt het eiland geteisterd door gigantische golven die niets heel laten op hun weg. Maar de golven lijken geen vat te hebben op één persoon — een man zonder stem en zonder gezicht. De radeloze bevolking ziet in de golventemmer hun redder. Maankop is een ambitieuze vertelling waarvan het scenario zijdelings ook de geschiedenis van de twintigste eeuw overspant. Het betekent de start van twintig jaar vruchtbare samenwerking tussen François Boucq en Alejandro Jodorowsky, twee reuzen van de Negende Kunst."

Van Bloesems in de Herfst, het mooie one-shot van Aimée de Jongh en Zidrou, verschijnt een soort extended herdruk in hardcover met nieuwe cover en bonuspagina's met onder meer afgewezen covers, een interview met beide makers, het kleurproces in beeld, een fotoreeks, een making-off van tekst tot tekening, experimenten voor de tekenstijl en personagestudies.

(Bron:
Blloan / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Casterman in april en mei
12/02
TOP
Savage 5
Hier is Savage weer! Deel 5 komt in april uit. "Welke toekomst rest Felix Sauvage nog, na zo veel beproevingen en drama’s? Sinds het einde van de burgeroorlog staan de Franse troepen in Mexico stil bij de bedoelingen van hun Amerikaanse buren. Om diplomatieke incidenten te vermijden en inlichtingen uit eerste hand te verkrijgen, worden Felix Sauvage en zijn kameraad, Hugon, als spionnen naar Brownsville gestuurd. Die laatste valt in de handen van de Amerikaanse troepen, na een gevecht dat uit de hand loopt, en wordt ter dood veroordeeld. Wanneer hij Hugon probeert te redden, komt Felix Esmeralda tegen. Zij heeft zich aangesloten bij een troep acrobaten en voert sensuele dansjes uit waarbij ze een vreemde tatoeage laat zien, op haar schouder: een zwarte calavera. Lopen de wegen van Felix en Esmeralda voortaan samen? Welke toekomst rest Felix Sauvage nog in een militaire context waarin hij zich verraden voelt?"

Alex Senator 10Deel 10 van Alex Senator zien we ook met graagte tegemoet. Het contract van scenarist Valérie Mangin is inmiddels weer verlengd tot deel 16.

Van Airborne 44 komt een integraal uit met het tweeluik Verloren Generatie en Op Onze Puinhopen (de delen 7 en 8).

De klassieker De IJstrein, van Jean-Marc Rochette en Jacques Lob, verschijnt onder de internationale titel Snowpiercer als een integraal met daarin ook de twee sequelalbums die Benjamin Legrand voor Rochette heeft geschreven. Dat vervolg komt voor het eerst in het Nederlands uit. Snowpiercer kent inmiddels een grotere bekendheid dankzij de Zuid-Koreaanse film van regisseur Bong Joon-Ho die afgelopen weekend nog vier Oscars won voor zijn film Parasite. Later dit jaar dropt Netflix het eerste seizoen van een tv-reeks van Snowpiercer op haar platform. De inhoud van Snowpiercer: "Op een dag barst de bom. Een eeuwige ijskoude winter heeft de aarde in zijn greep, er is geen leven meer mogelijk. Geen leven? Toch wel. Een paar mensen hebben hun toevlucht gezocht in een revolutionaire trein, de Snowpiercer, voortgedreven door een fantastische. Dit kleine restant van de menselijke soort moet al snel leren overleven. En de mens heeft, natuurlijk, niets dringender te doen dan de goeie ouwe mechanismes van de klassenmaatschappij, politieke onderdrukking en religieuze leugens opnieuw in te voeren."

(Bron:
Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dargaud in april en mei
12/02
TOP
Ravian
Van Mathieu Lauffray en Wilfrid Lupano werd in 2017 hun Ravian door... vertaald, maar eigenlijk was Manu Larcenet hen in 2011 in het Frans voor. Dat komische album naar de bekende sf-reeks van Jean-Claude Mézières en Pierre Christin, komt in april alsnog in het Nederlands uit onder de titel Het Pantser van Jakolass. "Met De Tijdopener hadden we Ravian achtergelaten in de straten van Parijs, hij was weer een kind geworden. We vinden hem nu terug met een peuk in zijn mond, aan de toog hangend, blut, ongeschoren en verdikt. Tussen de twee momenten, vindt een ramp plaats, een groot ongeluk in het tijdruimtecontinuüm. Mézières en Christin vertellen al meer dan vijftig jaar lang verhalen over Ravian en... een echte held sterft nooit, dus sommige auteurs mogen, met de zegen van de twee makers, hun eigen avontuur schrijven van Ravian en Laureline. Eén voorwaarde: het moet een uitzonderlijk album zijn, in alle betekenissen van het woord. En dat is zeker het geval met dit opus, van de hand van Manu Larcenet, een waanzinnig grappig en niet te missen album."

Na het meer dan gesmaakte one-shot Yasmina en de Aardappeleters promoveert Yasmina tot heldin van een nieuwe jeugdreeks onder de logische reeksnaam Yasmina. Dargaud publiceert deze reeks ook in het Frans. Wauter Mannaert bedacht het volgende verhaal voor deel 1, Het Geheim van de Chef, dat 48 pagina's zal tellen: "De 11-jarige Yasmina woont samen met haar papa in een klein appartementje in de stad. Met zijn baantje in de frituur verdient papa maar net genoeg om de huur en de rekeningen te betalen. Geld voor eten is er niet. Gelukkig is Yasmina een vindingrijke foodie. Ze plukt kruiden in het wild en krijgt elke dag verse groenten toegestopt van haar vrienden van de volkstuintjes. Komt ze nog iets te kort? Dan 'leent' ze het wel van de excentrieke bovenbuurvrouw. Met dat alles tovert ze elke avond een vijfsterrenmaaltijd op tafel."


De Leeuw  van Juda
Amazonia 5
De trilogie De Leeuw van Juda is een nieuwe samenwerking tussen Hugues Labiano en Stephen Desberg na Black Op en de tweede cyclus van Ster van de Woestijn. "In de jaren 1920 wordt John Wallace gearresteerd, eerst in Kenya, dan in Ethiopië. Hij is een Engelse kolonist die verdacht wordt van moord. Hij belandt in de gevangenis waar hij gebukt gaat onder dwangarbeid en overleeft in mensonwaardige omstandigheden, tot hij erin slaagt te ontsnappen. Een mysterieuze zwarte vrouw gaat hem achterna, en achtervolgt hem onvermoeibaar. Zij is de enige die weet wie Wallace echt is, en waar hij zijn leeuwenkracht vandaan haalt! Hun rivaliteit verhult een vreselijk geheim en een verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid dat hen meesleept tot diep in Afrika."

Van Amazonia verschijnt met deel 5 het slot van de cyclus. Er is al sprake van een volgende cyclus na Kenya, Namibia en Amazonia. "1949. Alle puzzelstukjes rond ‘Jo’, een vreemd wezen met bovennatuurlijke krachten, beginnen samen te vallen. In het tropische regenwoud stoten miss Austin en kapitein Delio op de gestrande Duitse onderzeeër. De schat ligt eindelijk binnen handbereik! Ze moeten snel handelen want de goudkoorts krijgt al snel de Braziliaanse geheime dienst te pakken, en de vluchtende nazi's, en zelfs de vijandige inheemse indianenstammen, die de meanderende rivier volgen."

(Bron:
Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis in april en mei
12/02
TOP
Alleen 12
De jeugdreeks Alleen maakt wat bokkensprongen, maar dat belet ons niet om al uit te kijken naar deel 12 in mei. Deel 1 wordt trouwens in april herdrukt. De inhoud van De Opstandelingen van neosalem: "Saul is ongerust: hij kan zijn krachten niet naar believen gebruiken en er zijn leden van de Raad die zich beginnen af te vragen of hij echt de Uitverkorene van het Goede, en dus hun legitieme keizer, is. Na een paar bijzonder wrede beslissingen van Saul — zoals de beslissing om de kinderen van de Achtste Familie te brandmerken — nemen de spanningen in Neosalem toe. Om de samenhorigheid van zijn volk te versterken, besluit Saul nieuwe spelen te organiseren... nog bloediger dan de vorige. Spelen die steevast eindigen met de dood van de verliezers! Saul besluit Leila uit de Witte Kamer te halen om haar te laten deelnemen. Alleen maar gewapend met een mes moet ze een geblinddoekte kandidaat aanvallen die boven op een heuvel staat en gewapend is met een mitrailleur. Haar parcours hangt bovendien vol prikkeldraad, voorzien van belletjes. Als ze deze extreme versie van blindemannetje overleeft, wachten haar nog waanzinnigere beproevingen. Met de hulp van een paar vrienden die haar trouw zijn gebleven, slaagt Leila erin de spelen in haar voordeel te beslechten en een revolutie te ontketenen bij de slaven van Neosalem."

Van De Muizen van Leningrad deel 2 hebben we nog geen cover, wellicht wordt die extra goed nagekeken op schrijffouten na het debacle van de hardcover van deel 1. Hier heb je al wel de inhoud van het slot van het tweeluik: "'De muizen van Leningrad', dat zijn Maxim, zoon van een rijke vader; Pyotr, kind van intellectuelen die naar de goelag zijn gestuurd; Grigori, zoon van een piloot die door de regering is geëxecuteerd; en Anka, dochter van een violist. Het is putje winter, 1941. In ruil voor voedsel doet Anka alsof ze van Maxim houdt. Ze geeft haar eigen rantsoenbonnen aan Pyotr, die op de vlucht is voor het gerecht. Grygori kan maar niet begrijpen dat zijn moeder houdt van Konstantin, de vader van Maxim, die hun ook voedsel geeft. De vrienden besluiten de stad te ontvluchten in een vrachtwagenkolonne die zich waagt aan een overtocht van 70 km over een bevroren meer... terwijl de Duitse artillerie op hen schiet. Maar onze vier vrienden hebben maar drie biljetten voor de oversteek."


Scherven
Littekens
In 2010 verscheen het eerste deel van het geplande tweeluik Scherven bij Oog & Blik | De Bezige Bij. Dat uitgeversverbond bestaat niet meer, maar Nederlander Erik de Graaf hoefde niet te vrezen. Scherven is namelijk opgepikt door Dupuis, zowel in het Nederlands als het Frans. Op 1 april ligt zowel de heruitgave van deel 1 (met nieuwe cover) als het vervolg en slot, Littekens, in de winkel.
Over Scherven: "Zaterdag 4 mei 1946... Een jaar na het einde van de oorlog. Op een begraafplaats vinden Victor en Esther, voormalig geliefden, elkaar terug. Beiden zijn getekend door de oorlogsjaren en zitten vol verhalen over deze zwarte periode die zich maar moeilijk laten vertellen. Verhalen over de — vaak onmogelijke — keuzes die ze hebben moeten maken, geliefden die ze zijn kwijtgeraakt en, niet in de laatste plaats, de strijd die ze voeren met hun geweten. Het gesprek komt aanvankelijk dan ook moeilijk op gang."
Over Littekens: "Zondag 5 mei 1946. Precies een jaar na het einde van de oorlog praten Victor en Esther — schuchter — over wat ze doorgemaakt hebben tijdens de bezettingsjaren. Meer en meer wordt duidelijk dat zwart en wit nauwelijks bestonden in die donkere tijd, maar dat deze juist vooral grijswaarden kende. Victor blijkt zijn aanvankelijke apathie te hebben ingewisseld voor daden. En Esther? Zij heeft de duistere kanten van de mens gezien. En die van zichzelf... Is er nog een sprankje hoop voor het tweetal op de eerste bevrijdingsdag?


De Zusjes Duizendblad 1
Onbemande Dreiging 1
De Zusjes Duizendblad hebben we eerder aangekondigd. Het is de nieuwe jeugdreeks van de Italiaanse tekenaar Alessandro Barbucci (Ekhö - De Spiegelwereld, SkyDoll) op scenario van zijn landgenoot Giovanni Di Gregorio. Deze laatste was als schrijver al actief voor het door Barbucci en Barbara Canepa gecreëerde stripreeks Monster Allergy. "Voor Moederdag willen de drie zusjes Duizendblad hun moeder een fotoalbum geven. Wanneer ze de zolder doorzoeken, vinden ze een foto van hun moeder die zwanger poseert voor een erg speciale boom. Maar wie is de baby? Er klopt iets niet aan de foto! Welk mysterieus verleden heeft hun moeder altijd voor hun verzwegen? Met zijn virtuoze tekeningen brengt Alessandro Barbucci deze moderne familiekroniek tot leven. Achter de onthulling van een drama uit het verleden gaat de onvoorwaardelijke liefde schuil van een moeder voor haar dochters. Elk van de drie zusters heeft haar eigen karakter: Sarah, de autoritaire oudste, Cassiopeia, de kunstzinnige jongere zus, en Lucille, de jongste, die alleen met haar kat praat. De mooie stenen van de stad, de plantentuin, de weelderige vegetatie, de kleine marktjes... de lezer zal de betoverende wereld van Barbucci en Di Gregorio niet meer willen verlaten!"

Onbemande Dreiging is een nieuwe luchtvaartstrip dat in twee delen verteld zal worden. Het scenario komt van Wallace, die ons wist mee te slepen met De Tweekoppige Adelaar - Eagle. Van Stéphane Agosto verscheen in vertaling al Helden van de Luchtmacht bij Dark Dragon Books. "13 juni 1944, een week na de landing in Normandië stort een vliegende bom, een V1, neer in een buitenwijk ten noorden van Londen. Een paar gebouwen in een industriezone worden vernield en er vallen vele burgerslachtoffers. Churchill wil geen tweede blitz meemaken en kiest met zijn Amerikaanse bondgenoten voor twee tegenmaatregelen: het opwaarderen van de defensie van Londen en de vernietiging van V1-bases. Louise Simon, een jonge scheikundige ingenieur gespecialiseerd in atoomonderzoek, en Doug Hunter, een getalenteerd jachtpiloot, gaan hun krachten bundelen. Ze voeren een missie uit die de afloop kan bepalen van een conflict dat in de zomer van 1944 nog lang niet beslist is. Dit verhaal in twee delen vertelt het epos van deze pioniers die dankzij hun heldendaden de evolutie van de moderne aeronautica hebben bepaald, ondanks de twijfel, de tegenslagen, het verraad, de wanhoop."


Onklopbaar 2
Yoko Tsuno integraal7
Het eerste deel van de eigenaardige, absurde superheld Onklopbaar viel goed in de smaak. Dat was ook al het geval in het stripblad Eppo. Deel 2 komt er ook al aan. "Beeft, boosdoeners, Onklopbaar is er weer! De gemaskerde wreker strijdt voor rechtvaardigheid en een proper huishouden, en hij kan bovendien zien wat er gebeurt in een ander vakje en er zomaar naartoe springen om het Kwaad te bestrijden met zijn bondgenoten: Two-D Boy, de leerling-held die met perspectief speelt, en Jean-Claude, de tekstballonnenfluisteraar. Als het gevaar om de hoek loert, is Onklopbaar nooit veraf, of het nu in de wijk is, of aan de andere kant van de oceaan, om de Amerikaanse superhelden bij te staan! Pascal Jousselin maakt van de platen van zijn strip een speelplaats waar zijn held zich in alle vrijheid voortbeweegt. Door nog origineler om te springen met vakjes, kleuren, tekstballonnen en de pagina’s zelf, experimenteert het tweede deel van Onklopbaar nog verrassender met de mogelijkheden van de strip, waarvoor het eerste deel zo bejubeld werd."

In Yoko Tsuno integraal 7 staan de verhalen De Dochter van de Wind, Prooi en Schaduw en De Rheingold-Express, respectievelijk deel 9, 12 en 19. "Kunstmatige tyfoons, een mythische trein en een somber Schots kasteel... met Yoko verveel je je nooit. Telkens is onze heldin het doelwit van een complot. Telkens wordt haar Japanse afkomst in vraag gesteld. Telkens zegeviert het recht. Roger Leloup is een leerling van de school van Hergé en schiep een van de zeldzame heldinnen uit de klassieke strip. Rond haar ontstond een mythisch œuvre, waarin fantasie, sciencefiction, humanisme en emotie samengaan."


Bollie & Billie 3
Bollie & Billie 4
Van Bollie & Billie komen twee nieuwe heruitgaven met nieuwe covers uit. De bedoeling is om de complete reeks van Dupuis opnieuw uit te brengen met de gags in chronologische volgorde. In deel 1 misten we wel het allereerste verhaal Bollie tegen de Minihaaien dat als microboekje in Spirou (niet in Robbedoes) verscheen. Dit verhaal stond wel in de Franse heruitgave van deel 1.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Glénat in april en mei
12/02
TOP
Vorstenbloed 4
Jawel, jawel, het slot van Vorstenbloed komt eraan!... Weliswaar op 1 april, dus moeten we toch nog afwachten of het geen grap is. "De waanzin van de wraak. De razernij van de passie. Terwijl koning Honim en Alvar klaar zijn om het huwelijk van hun nakomelingen, Aram en Mara, te vieren, loert er dreiging... Een leger vampiers verscheurt de kuddes en probeert de twee koninkrijken aan te vallen. Vaal de kreupele, de opperste kardinaal, en zoon van Alvar, beraamt een complot om de toekomstige koning te vermoorden en zijn troon in te nemen. Maar door de aders van Aram stroomt weerwolvenbloed, wat hem onoverwinnelijk maakt. Vaal besluit het enige wapen te smeden dat hem kan verslaan: een zilveren zwaard. Ontdek het slot van de reeks van deze schitterende Shakespeareaanse tragedie van Alejandro Jodorowsky en Dongzi Liu, vol razernij, verraad en passie."


Oliver Page 1
USS Constition 1
Griffo's nieuwste strips is een tweeluik op scenario van Stephen Desberg en dat slot van Oliver Page & de Tijddoders zal niet lang op zich laten wachten, want het is al aangekondigd in het Frans. Maar eerst deel 1: "Een vloek uit het verleden. Een plaag uit de toekomst. Het jaar 3500. Shayne, de Amazone, doorkruist in haar pantser van leder en metaal een troosteloze aarde op jacht naar de laatste vijanden van de beschaving: een ras van parasieten die de controle over de mens overnemen. Heel wat jaren eerder, in 1875, ontdekt Oliver Page, een jonge archeoloog die een missie uitvoert in Perzië, een tombe van een onbekende koning, waarin een troon prijkt, gemaakt van goud en steen. Tijdens zijn onderzoek legt hij de hand op mysterieuze ringen, die een oude kracht bevatten. Een vloek met mogelijk desastreuze gevolgen voor de toekomst... Is Oliver degene die de parasieten gaat wekken, of is hij de sleutel tot hun vernietiging? En als dat zo is, hoe kan Shayne met hem in contact komen? Stephen Desberg en Griffo dompelen ons onder in een groots sciencefictionspektakel met Victoriaanse toetsen."

Na het afronden van de reeks De Piraten van Barataria vaart tekenaar Franck Bonnet solo verder met zijn nieuwe reeks USS Constitution, gebaseerd op ware gebeurtenissenen heel veel zin voor details over het zeemansleven, schepen en matrozen. "Boston, 1803. Pierre-Mary Corbières, een verlegen jongeman van 16 jaar monstert aan bij de USS Constitution, een oorlogsschip dat koers zet naar de Middellandse Zee om de strijd aan te binden met de Barbarijse staten. Terwijl de bemanning van de lange reis gebruikmaakt om manoeuvres te oefenen, maakt Pierre-Mary kennis met het leven op zee en knoopt hij weer vriendschap aan met oude kennissen, zoals de zwijgzame Nicolas. De twee mannen zijn eerst bootsgezellen, dan wapenbroeders, en beseffen dat ze elk zware familiegeheimen meezeulen… Duikt hun verleden weer op in de woeling van de oorlog die hun wacht?"


Dangerous Liaisons 3
De Riders van heliopolis 4
Van zowel Dangerous Liaisons - Hoe het Begon en De Ridders van Heliopolis verschijnen de laatste delen.

Over Dangerous Liaisons - Hoe het Begon deel 3: "In het begin was er liefde. Toen kwam het vlees. En de zonde. Met Dangerous Liaisons duiken we het verleden in van de hoofdpersonages uit de achttiende-eeuwse brievenroman. Het eerste deel belichtte de jeugd van Sébastien de Valmont, in dit tweede ontdek je de jeugd van Catherine en wandel je rond in de wrede en fluwelen wereld van de losbandige hogere kringen, omgeven door passie en leugens. Met zijn sensuele tekenstijl voegt Djief aan het verfijnde scenario van Stéphane Betbeder realisme en een duistere schoonheid toe. Hij treedt daarmee steeds meer in de voetsporen van Yslaire."

Over De Ridders van Heliopolis deel 4: "Hij zal nooit koning van Frankrijk zijn. De alchemie heeft een grotere toekomst voor hem in petto. 1888. In het hoofdkwartier van de Ridders van Heliopolis maakt Asiamar, honderdtien jaar oud, zich klaar voor het laatste ritueel van zijn initiatie: Citrinitas, de gele fase, waarin hij zijn jeugd zal terugvinden, zodat hij duizend jaar kan worden. Het wordt nu ook tijd dat hij ingewijd wordt in de geheimen van de Ridders, die door hun meester nauwlettend worden bewaard. Want om de mensheid te redden, heeft de meester de kracht van al zijn leerlingen nodig. Maar eerst moet Asiamar een missie uitvoeren: de laatste grote dreiging voor hun orde het hoofd bieden. Een vrouwendoder die dwaalt door de mistige nachten van Londen, de hoofdstad van de moderne wereld: Jack the Ripper! Alejandro Jodorowsky mengt in zijn grootse esoterische saga de geheimen van alchemie met de mysteriën van de geschiedenis en creëert zo een ware apotheose. Een episch fresco dankzij het werk van Jérémy Petiqueux, een van de beste realistische tekenaars van zijn generatie."

De Grote Zeeslagen 11 Er zit, haha, vaart in in de reeks De Grote Zeeslagen. In mei verschijnt deel 11, geschreven en getekend door Jean-Yves Delitte. "De laatste dagen van een reus. 24 mei 1941. De oorlog verteert de wereld al een jaar lang. Nazi-Duitsland en fascistisch Italië zijn bondgenoten die hun funeste en verwerpelijke visies over heel Europa en daarbuiten willen verspreiden. De grote democratieën kunnen alleen wijken, hoe krachtig ze ook leken. Ergens in de ijskoude wateren, tussen Groenland en IJsland, voeren vier befaamde vaartuigen een strijd in een regen van vuur en staal. De Bismarck, pronkstuk van de Duitse marine, toont zijn oppermacht en brengt de Britse HMS Hood tot zinken. De Royal Navy is op wraak belust en mobiliseert een waar leger om het onstuimige Duitse panterschip te onderscheppen met maar één doel: het tot zinken brengen! Een waanzinnige wedloop begint wanneer de Duitse gigant geraakt wordt tijdens de confrontatie en de Franse kust probeert te bereiken voor reparaties."

(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Le Lombard in april en mei
12/02
TOP
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 8
Met Twee Bastaards wordt nu ook de spin-off De Jonge Jaren in De Werelden van Thorgal afgerond. Grzegorz Rosinski ziet nog een verdere samenwerking met Roman Surzhenko, maar in welke vorm is nog niet concreet en niet bekend. Scenarist Yann stootte inmiddels door naar de hoofdreeks en dat doet hij niet kwaad, getuige de complimenten over het laatst verschenen album.


Irons 3
Sisco 11
Van de goed gestarte reeks Irons staat deel 3 gepland. "Na de tsunami van 2004 worden nieuwe bruggen gebouwd om de dorpen met elkaar te verbinden. In Sinkis slepen de werken aan en blijven de bruggen onafgewerkt. Irons wordt ter plaatse gestuurd om de vertraging te onderzoeken. Het werk van de multinational Starbridge in vraag stellen, is een hachelijke bezigheid. Irons krijgt al snel te maken met een leugenachtige ingenieur en te duchten handlangers."

Nu de eerste cyclus van The Regiment is voltooid, heeft tekenaar Thomas Legrain weer tijd voor een nieuw album van de succesreeks Sisco. "Staatsgeheimen en gemene streken. Laatste nieuwigheid op de lijst: 'gênante' documenten ophalen bij een afgezette minister om ze in België te verbergen. Maar de Russen zijn betrokken bij de affaire en laten de kans niet schieten om de documenten te onderscheppen... Sisco is nauwelijks weer op de been, en de ontvoering van Manon kwelt hem nog steeds, maar toch moet hij snel zijn oude reflexen zien terug te vinden om de kogels te ontwijken."


Jugurtha integraal 1
Jakob Kayne 2
Van de integrale reeks Jugurtha staat deel 2 van de vier delen gepland: "Het verhaal van de Kabylische prins zou maar twee albums duren, maar het succes was zo groot dat Jean-Luc Vernal een vervolg moest verzinnen voor dit historische personage. De scenarist neemt Jugurtha mee op reis, van de punt van Armorica naar de Mekong. Een lange reis vol uitgestrekte en gevarieerde landschappen — die uit de verf komen dankzij de potloden en penselen van Franz — maar de tirannen zijn overal dezelfde, van de wrede Romeinse bezetters tot de bloeddorstige manschappen van de rode Prins. Dit tweede deel van de integrale bevat de volgende albums: De Oorlog van de 7 Heuvels, De Steppewolven, De Chinese Muur en De Rode Prins. De integraal bevat een uitgebreid geïllustreerd dossier over de reeks en de auteurs."

Jakob Kayne deel 2 hebben we een vorige keer al voorgesteld. Het album is uitgesteld naar
april.
(Bron:
Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gelimiteerde herdruk Torpedo 1936 integraal 1
12/02
TOP
Torpedo 1936 integraal 1
Goed nieuws voor wie deel 1 van de integrale editie van Torpedo 1936 heeft gemist en achteraf tot zijn spijt moest vastellen dat het vrij snel uitverkocht raakte. Uitgeverij HUM! heeft — op veler verzoek — beslist om het album te herdrukken met een nieuwe cover (zie afbeelding). Torpedo 1936 is een must have voor liefhebbers van cynische gangsterstrips, foute humor en sexy dames.

De nieuwe druk verschijnt eind maart, samen met een integraal van een andere strip van tekenaar Jordi Bernet: de pulphorrorstrip Kraken. Opgepast: de herdruk van Torpedo 1936 integraal 1 met nieuwe cover wordt in een kleine oplage gedrukt. Reserveren is misschien raadzaam. De prijs is 18,95 euro. Die prijs geldt ook voor Kraken.
(Bron:
Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Love 5 in aantocht
12/02
TOP
Love 5
Op 13 mei komt de Franse editie uit van Love deel 5 door Federico Bertolucci en Frédéric Brrémaud. Na verhalen over een vos, tijger, leeuw en dino's kiezen de auteurs nu voor Australië als decor met alvast een kangaroe en een hond in de hoofdrollen. Veel vertaelwerk is er niet aan de tekstloze albums. Dark Dragon Books meldde alvast de nakende verschijning van het Franse album.
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Comiclopedia wint P.H. Frankfurtherprijs
12/02
TOP
Comiclopedia
De Nederlandse, hoodzakelijk Engelstalige website Comiclopedia, een onderdeel van Lambiek.net, is al twee decennia een vaste bron van informatie met biografieën van stripauteurs van over de hele werekd en artikelen over de geschiedenis van de Nederlandse en Vlaamse strip. Voor die bijdrage aan het striplandschap reikte Het Stripschap de jaarlijkse P.H. Frankfurtherprijs uit.

Uit het persbericht:
"Toen in 1999 de website Comiclopedia werd gelanceerd kon de mensheid niet bevroeden dat deze in twintig jaar tijd is uitgegroeid tot een van de belangrijkste sites op stripgebied in Nederland. Er is bijna geen stripliefhebber of -geïnteresseerde die Comiclopedia niet maandelijks raadpleegt.

De website is anno 2020 een waar instituut geworden. De informatie is zo compleet mogelijk en wordt indien noodzakelijk à la minute aangepast. Niet alleen de stripgroten der aarde hebben een eigen pagina. Ook de mindere goden als wel de 'onbekende' stripmakers binnen onze stripcultuur zijn hier te vinden. Om de stripencyclopedie meer cachet te geven staat ook de gehele Nederlandse stripgeschiedenis beschreven in diverse hoofdstukken.

Comiclopedia, voortgekomen uit het brein van Kees Kousemaker (1942-2010), geestelijk vader van stripwinkel Lambiek, was in den beginne nog een echte teamprestatie. De Stripmaker des Vaderlands, Margreet de Heer, begon hier min of meer haar professionele carrière. Iets dat haar zeker geen windeieren heeft gelegd.

De laatste jaren staat de website onder de bezielende leiding van Bas Schuddeboom, die samen met zijn partner-in-crime Kjell Knudde continu de vinger aan de pols houdt. Schuddeboom, die naast zijn werk als redacteur van het meidenblad Tina in zijn vrije tijd de Comiclopedia naar een hoog niveau heeft gestuwd, verdient meer dan alle lof. Er zijn jaren geweest dat hij alleen de kar van deze digitale encyclopedie heeft getrokken én met succes.

Waren het in het verleden nog korte bondige curricula vitae. Gaandeweg is het redactieduo overgegaan op uitgebreide stukken die bij ieder nieuwsitem aangevuld wordt, zodat de actualiteitswaarde bewaard blijft. Comiclopedia laat dan ook zien waar internet ooit voor bedoeld is: informatie vinden en kennis vergaren.

De digitale stripencyclopedie bestaat op de kop af twintig jaar. Een beter moment om de P. Hans Frankfurtherprijs hieraan uit te reiken is er dan ook niet.

De Commissie voor de Stripschapprijzen 2020 bestaat uit: Paul Reichenbach (Kamper stripspektakel), Jan-Willem de Vries (strippublicist, programmeur Storyworld), Typex (stripmaker, winnaar Stripschapprijs 2019), John Onnes (stripwinkelier in Groningen - Akim), Richard Reiman (medewerker SDCN/Archief Stripschap en oud bestuurslid van Het Stripschap), Stefan Nieuwenhuis (stripjournalist - NRC, 9eKunst.nl, Zone 5300, Stripschrift, StripGlossy). De commissie staat onder voorzitterschap van stripjournalist en stripvormgever Cok Jouvenaar.
(Bron:
Het Stripschap / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitgeverij L in maart en april
08/02
TOP
Trigië integraal 1
Storm 32Na een paar eerdere aankondigingen kunnen we nu eindelijk met grote zekerheid uitkijken naar de verschijning van Trigië integraal 1 die Uitgeverij L op 25 maart publiceert. In deze achtdelige integrale reeks zullen alle door Don Lawrence getekende sf-avonturen van Trigië gebundeld worden, alle geschreven door Mike Butterworth. Deel 1 bevat de verhalen Strijd om Trigië, Crash in de Jungle, Laatste Uur voor Elekton, Indringer uit Gallas, Het Rijk der Laatste Dagen, De Wilde Loris en Oorlog met Hericon. Dat alles is verrijkt met een fors dossier van meer dan veertig pagina's!
Het album verschijnt uiteraard in hardcover (29,95 euro) en ook als luxe-editie met ex libris, goudstempel, stofomslag door Romano Molenaar, in een gelimiteerde en door Molenaar gesigneerde oplage van 200 exemplaren (89,95 euro). Beide versies tellen 208 pagina's.

Over Romano Molenaar gesproken, in kwartaal 2 komt Storm 32: Het Offer van Narvatica uit. "Een doodgewaande vijand van Storm meldt zich bij de stadspoort van Mardukan. Hij wil de rekening met de Anomalie vereffenen maar heeft daar wel de hulp van de theocraat van Pandarve voor nodig. Ondertussen reizen Storm, Roodhaar en Nomad door een poollandschap en stuiten op een zwaar beveiligd transport dat hen best wil meenemen naar de dichtstbijzijnde stad, maar wel op eigen risico. Wat volgt is een spannende reis met gewelddadige aanvallen op het transport, monsterlijke gorilla's, reusachtige ijsgeesten en een bijzonder relikwie."


Trollen van Troy 24
De Wouden van Opaal 11
In kwartaal 2 is ook Christophe Arleston tweemaal van de partij met Trollen van Troy en De Wouden van Opaal.

Trollen van Troy 24: Een Rots boven je Hoofd: "Is het einde voor Phalompe aangebroken? Een meteoriet dreigt namelijk het trollendorp te verpletteren! Gelukkig slaagt Waha erin om dankzij haar bijzondere krachten, de asteroïde net boven het dorp een halt toe te roepen maar daarmee is het probleem niet opgelost. Er komt zelfs een ijsdraak bij kijken!"

De Wouden van Opaal 11: De Vergeten Mythe: "Magie is een zeldzaamheid geworden in de vijf Koninkrijken. Rodombre, een meester archeloog is met zijn assistenten Altaï en Luksand op zoek naar een schat die in handen zou zijn van de nazaten van Darko. "


Dating for Geeks 11
Elsje 9
In het komische segment van Nederlandse bodem staat Dating for Geeks sterk. The Next Generation is alweer deel 11 van de dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne geredde reeks van Kenny Rubenis. "Dating. Tenzij je al een kind op de wereld gezet hebt moet je wel, als je de drang voelt om je voort te planten. Maar wat als de man van je dromen niet de genen van je dromen heeft? Of als je perfecte vrouw liever voor een vintage Furby zorgt, dan voor een baby? Dating for Geeks is een strip voor iedereen die op zoek is naar iemand om samen een kloon mee te maken, iedereen die al iemand gevonden heeft om een cinematic universe mee te starten en iedereen die meer van Spock en Kirk houdt, dan van Picard en Worf, als je begrijpt wat ik bedoel."

De voorstelling van Elsje 9: Yolo: "Elsje is lief, keihard, meedogenloos, schattig en breekbaar. Dat levert een smakelijk humoristische strip op. In dit album loopt ze op tegen drones en ubers, kampeert ze met de scouting, gaat terug naar de oertijd, en worstelt zoals altijd met vrienden, vriendinnen, ouders en school. Elsje wordt in binnenland en buitenland gepubliceerd, ontving de Willy Vandersteenprijs en tweemaal de Strippenning voor beste jeugdalbum."


Suus & Sas 17
Douwe Dabbert 19
Van Suus & Sas verschijnt deze maand een herdruk van deel 3 en later een gloednieuw deel 17.

Deel 18 van Douwe Dabbert verschijnt deze week en niet veel later volgt deel 19, Het Schip van IJs. Enkel in de hardcovereditie staat zoals gewoonlijk een extra dossiertje van acht pagina's. De reeks zal uiteindelijk 23 delen tellen die tussen 1977 en 2001 voor het eerst in album uitwamen en toen ook al werden herdrukt. De reeks van Uitgeverij L is een geoptimaiseerde uitgave met de nieuwste druktechnieken, frissere kleuren en gecorrigeerde teksten. Over deel 19: "De drie tovenaarskinderen zijn uit logeren. Domoli in Siberië, Pief in Japan en Kijfje in Amerika. Douwe Dabbert krijgt van hun vaders het dringende verzoek de kinderen terug naar huis te brengen. Via de kast met duizend deuren belandt hij in een ijskoud en met sneeuw bedekt landschap. Het plan is, om eenmaal bij Domoli aangekomen, vervolgens samen door te reizen naar Pief in Japan. Maar eerst wacht hen beiden nog een ijskoud en adembenemend avontuur..."


Quaco
De Ontdekking
De Zoektocht
Agent 327Uitgeverij L geeft de laatste jaren het bijzonderste van Eric Heuvel opnieuw uit. Later dit jaar kunnen we ons aan een integrale editie van Geheim van de Tijd. Eerstvolgend komt nog een luxe-editie uit met ex libris van het opnieuw uitgegeven Quaco naar aanleiding van de Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en heruitgaven in softcover van de met elkaar verwante one-shots De Ontdekking en De Zoektocht. Beide albums kwamen tot stand in opdracht van de Anne Frank Stichting. Van De Ontdekking zijn al meer dan 200.000 exemplaren verkocht, van opvolger De Zoektocht 145.000 exemplaren.

Verder komt er in kwartaal 2 bij Uitgeverij L nog een stapeltje herdrukken uit van Ythaq en De Wouden van Opaal. De herdruk van Agent 327: De Vlucht van Vroeger komt met een extraatje, want daarin staat het dossier De Nederlandse Luchtmacht in WO II. Op zestien pagina's wordt de bijzondere inzet van de Nederlandse luchtmacht in 1940 — dit jaar dus 75 jaar geleden — uit de doeken gedaan. Mede door die inzet viel Engeland niet in handen van nazi-Duitsland.
(Bron: Uitgeverij L /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Extra hoofdstuk Death Note
08/02
TOP
Death Note
Death NoteKen je de mangareeks Death Note nog? Het is een van de weinige mangareeksen die Kana volledig vertaalde voordat de uitgeverij met het uitgeven van manga’s ophield. De reeks blijft echter een fenomeen met vele verfilmingen, tv-reeksen en polemiekjes. En nu hebben de auteurs een extra deeltje gemaakt. Het telt maar half zoveel pagina’s als een gewone manga en je kan het integraal in het Engels lezen via deze link.

In het verhaal komt het beruchte dodenboekje in handen van een nieuwe eigenaar die het besluit te verkopen aan de meest biedende. Het komt tot een biedingsoorlog tussen China en de VS met een zekere Donald Trump die het voortouw neemt omwille van de zogezegde wereldvrede.

Het verhaal vol ethische dilemma’s en addertjes onder het gras is weer meeslepend tot de laatste wendingen...
(Bron: 9emeArt.fr /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in maart en april
05/02
TOP
Meneer Jules
In maart en april geeft Saga Uitgaven voornamelijk eerste delen van tweeluiken uit en het dikke one-shot Meneer Jules dat in maart verschijnt.

Meneer Jules is het werk van Arno Monin (De Adoptie) en Aurélien Ducoudray (Moeder Rusland, De Honden van Pripyat, Te Mooi om Waar te Zijn). De auteurs loodsen ons in het prostitutiemilieu, en het gaat er heet aan toe... maar niet op die manier.
"Iedereen in de wijk kent de stuurse meneer Jules. Weinigen weten dat hij zijn oude beroep nog steeds uitvoert. En dat is nauw verbonden met het oudste beroep ter wereld… Op het moment dat nieuwe straatmadeliefjes uit Afrika en Oost-Europa dagelijks worden aangevoerd, woont hij samen met Solange en Brigitte, twee oudere prostituées. Op een nacht ligt het toegetakelde lichaam van het zwarte meisje Tina in de moestuin. Door haar te helpen, trekt hij de aandacht van een prostitutienetwerk dat een compleet andere invulling geeft aan het beroep dat hijzelf ook uitvoert."


Maidan Love 1
De Mentors 1
Tegen de achtergrond van de Oekraïne-crisis van 2014 speelt het spannende liefdesverhaal Maidan Love zich af. Het auteursduo Christophe Alliel (Spynest) en Aurélien Ducoudray maakten al samen het tweeluik De Honden van Pripyat. Deel 1 verschijnt in april.
"Februari 2014 – Op het Maidanplein, in Kiev, volgen de gewelddadigheden elkaar op. De Revolutie van de Waardigheid, zoals de betogers het noemen, lijkt goed op weg om een tijd te duren... In de loop van die dagen, die 82 doden en 622 gewonden kosten en de Oekraïne-crisis in een krachtmeting tussen Rusland en de rest van Europa veranderen, probeert Bogdan zijn vriendin Olena terug te vinden. Maar Bogdan is een 'berkut', lid van de oproerpolitie, en Olena maakt deel uit van de betogers. Kan een simpel liefdesverhaal de ernst van dergelijke gebeurtenissen doorstaan?"

In april komt deel 1 van het tweeluik De Mentors uit waarvan in juni het slot verschijnt. Zidrou is de scenarist van deze thriller. De tekeningen zijn het werk van zijn Spaanse maatje Francis Porcel. Samen maakten ze al de one-shots Folies Bergères, Ridder Bayard en De Nar.
"Haar baby werd gestolen. Een gewapend commando. Professionals. Haar baby!... Ze had hem nauwelijks op de wereld gezet. Ana probeert het al twintig jaar te begrijpen. Wie?... Waarom?... Al twintig jaar zoekt ze een spoor, hoe onooglijk ook. Twintig jaar!... Niets is sterker dan de liefde van een moeder!"


Na de Hel 1
Marius 1
Na de Hel is een tweeluik van Fabrice Meddour (Hispañola, De Orde van de Drakenridders) en Damien Marie (De Keuken van de Duivel) waarin ze Dorothy uit The Wizard of Oz en Alice uit Alice in Wonderland — of toch niet helemaal — samenbrengen in een bijna post-apocalyptische vertelling die zich net na de Amerikaanse Burgeroorlog afspeelt. Deel 1 verschijnt in maart.
"De Amerikaanse Burgeroorlog is voorbij. Drie voormalige geconfedereerden keren terug naar de verwoeste gebieden van het uitgeputte Zuiden. Hun pad kruist dat van twee jonge meisjes: Dorothy, die de plundering van haar boerderij als een tornado beleefde, en Alice, die blijkbaar beschutting zocht aan de andere kant van de spiegel om te vergeten. Ze bevinden zich allen in een wereld die ze niet meer herkennen. Deze vijf gekwetste zielen zoeken een doel om met de realiteit om te gaan en proberen hun menselijkheid terug te vinden te midden de door de broederoorlog achtergelaten ruïnes..."

Liefhebbers van de Franse roman- en toneelschrijver, regisseur en zelfs uitvinder Marcel Pagnol en wie weleens naar het theater gaat, kent misschien Pagnols Marseille-trilogie Marius, Fanny en César. De toneelstukken over de kleurrijke personages uit de Zuid-Franse havenstad worden nog steeds wereldwijd opgevoerd en ze zijn meermaals verfilmd. De vaste Pagnol-bewerkers Serge Scotto en Éric Stoffel werken momenteel aan een verstripping van de complete trilogie in drie striptweeluiken waarvan er jaarlijks een album zal verschijnen naast hun andere Pagnol-verstrippingen. Een eerste album, Marius deel 1, verschijnt in april in het Nederlands. Sébastien Morice (Het Eiland van de Wroeging, De Post- en Liefdebezorger, Papeete 1914) doet ons met zijn hemelsblauwe luchten en pittoreske decors zin krijgen om een vakantie in Marseille door te brengen.
Het verhaal: "Marius is de zoon van César, de cafébaas van de Bar de la Marine. Hij brengt zijn tijd door met het bewonderen van boten die aanmeren in de oude haven. Hij leeft maar voor één ding: inschepen op een vaartuig en naar verre landen trekken. Hij is zodanig geobsedeerd door dat idee dat hij de liefde van schaaldierenverkoopster Fanny voor hem niet ziet. Om zijn aandacht te trekken, beslist Fanny om hem jaloers te maken en zich te laten verleiden door de oude Panisse. Maar Marius houdt stiekem ook van haar. Kan hij daarom de lokroep van het ruime sop intomen?"

Het Kerkhof der Onschuldigen 3In maart verschijnt het slot van Het Kerkhof der Onschuldigen, een sympathiek reeksje van Xavier Fourquemin en Philippe Charlot die al de ontroerende reeks De Wezentrein presenteerden.
"Oriane keert de macht van de steen, waarvan ze de oncontroleerbare effecten vreest, de rug toe. In haar kerker staat ze tegenover de verachtelijkste verdenkingen van hekserij. Want onder het volk van het kerkhof der Onschuldigen lijken de door de Heilige Kluizenaarster als bij wonder genezen mensen door een vervloeking getroffen te zijn. Ze verdwijnen een na een in gruwelijke omstandigheden. Orianes enige hoop ligt in handen van Jonas. Hij infiltreerde in de Heilige Liga om van binnenuit strijd te leveren tegen de pausgezinden."


Boes 18
Dag en Heidi 12
Sloeber 7
Ook nog te verwachten zijn de softcoveralbums Boes deel 18, Dag en Heidi 12: De Zonderlinge Tovenaar en Sloeber 7: De Fluitspeler van het Veenhuis.
(Bron: Saga Uitgaven /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Philippe Adamov (63) overleden
05/02
TOP
Philippe Adamov
Maandagavond 3 februari overleed de in Londen als Philippe Adamoff geboren Franse striptekenaar Philippe Adamov. Hij werd 63 jaar.

Adamov startte zijn carrière als decortekenaar voor de tekenfilmstudio van René Laloux voor onder meer de tekenfilm Gandahar. In 1978 ging hij aan de slag als sf-illustrator, tekende talrijke romancovers en werkte aan de tekenfilmreeks Ulysse 31. In 1983 publiceerde hij zijn eerste strip voor het jeugdblad Okapi: het sf-verhaal Seule au Monde op scenario van Xavier Séguin.

De Wind der Goden
De Waters van Dodemaan
Dayak

Met scenarist Patrick Cothias tekende hij vanaf de jaren 1980 zijn eerste stripverhalen voor uitgeverij Glénat. De samoeraireeks De Wind der Goden (waarvan hij tussen 1985 en 1991 zelf vijf delen tekende voordat de reeks door Thierry Goux werd overgenomen) en de tiendelige, post-apocalyptische reeks De Waters van Dodemaan (1986-2000) sloegen allebei aan en Adamov kon van het striptekenen zijn beroep maken. In 1993 lanceerde hij in zijn eentje de sf-trilogie Dayak (1993-1997). Met scenarist Jean Dufaux ging hij verder op dat pad met de vierdelige, post-apocalyptische reeks De Rode Keizerin (1999-2003).

De Rode Keizerin
La Malédiction de Zener
Dakota

In 2004 wisselde hij van uitgeverij en startte voor Albin Michel een samenwerking met romanschrijver Jean-Christophe Grangé dat de niet-vertaalde reeks La Malédiction de Zener (2004-2009) opleverde.

Zijn laatste wapenfeit publiceerde hij in 2012 terug bij Glénat en opnieuw op scenario van Dufaux. Maar die nieuwe, futuristische reeks Dakota verkocht niet zo best en werd al na één deel afgevoerd in vertaling. In het Frans verscheen in 2016 nog een tweede album.

Zijn kenschetsende tekenstijl is een fijn realisme met veel details. Hij kon zijn hele carrière lang veel fantasie kwijt in de kostumering, decors, technologie en andere elementen die een strip helpen opbouwen.
(Bron: Lucien Rollin /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dubbele comeback van Roze Bottel en herneming Robbedoes-one-shot door Dany
05/02
TOP
Dany
Vorige maand kondigden we nog een Vrije Vlucht aan van Dany, waarvan een vertaling evenwel nog bevestigd moet worden. Dat album, Un Homme qui Passe, is geschreven door Denis Lapière en het verschijnt in maart. En er lijkt een waar Dany-offensief aan te komen, toch al zeker in het Frans. Voor een van Dany's volgende albums werd er zelfs gedreigd met een revolver...

Vooreerst verscheen een paar weken geleden een Franse monografie door Philippe Tomblaine waarin Dany's volledige carrière aan bod komt op 256 pagina's met ontzettend veel illustraties. De Franse uitgave is een publicatie van PLG Éditions en kost 18 euro.

Deze maand bundelt het liefhebbersuitgeverijtje La Vache qui Médite op 144 pagina's alle kortverhalen die Dany zo'n twintig jaar lang tekende voor de Zwitserse spoorwegen via een reclamebureau. Jaarlijks tekende hij voor het halfjaarlijkse tijdschrift Les Juniors (oplage: 300.000 exemplaren) een tiental pagina's waarvoor Dany alle vrijheid kreeg om drie jeugdige helden avonturen te laten beleven, zolang ze het openbaar vervoer gebruikten. Het verzamelalbum, Les Aventuriers du Rail, zal 39 euro kosten.


Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
Dan komen we bij het Robbedoes-one-shot op scenario van Yann. We lieten je eerder weten dat de auteurs ruzie kregen over het verdere verloop van het verhaal nadat Yann het einde had herschreven. Dany had al de helft van het album getekend, maar dat nieuwe einde beviel hem helemaal niet waarop hij stopte met tekenen. Die situatie sleepte al een paar jaar aan. Uiteindelijk nodigde uitgeverij Dupuis de twee auteurs uit op restaurant om uit de impasse te raken. Toen Dany in het restaurant aankwam, legde hij meteen een revolver op tafel dat hij richtte op Yann. Dany legt het verder uit in een recent interview: "Yann vroeg zich af wat er gebeurde. En de mensen om ons heen ook: in wat voor rovershol waren ze terechtgekomen? Iemand aan onze tafel zei: 'het is vals!' Ik antwoorde hem: 'weeg het dan, je zal wel merken of het vals is!' Het woog twee kilo. We hebben goed gelachen en ik denk dat dit nodig was om de situatie uit het slop te halen en het ijs te breken. We zijn in een goede verstandhouding naar huis gegaan."

Robbedoes
Inmiddels heeft Dany het tekenen van dit Robbedoes-verhaal hernomen. Volgens hem wordt het zijn eerstvolgende strip na de Vrije Vlucht. En na dit Robbedoes-verhaal begint hij aan... een nieuwe Roze Bottel.


Roze Bottel
Roze Bottel integraal 1
Roze Bottel integraal 2
Het scenario van Le Pays des Milles et Un Ennuis ligt al jarenlang in zijn lade en er was al vele malen sprake van een comeback van Roze Bottel, maar nu wordt Dany's voornemen om er werk van te maken almaar concreter. Daarbovenop heeft ook scenarist Zidrou een project voor Roze Bottel. Dany hierover: "Hij heeft een idee voor een verhaal op zijn eigen manier. Ik voel zijn verlangen om iets anders te schrijven en iets nieuws te vertellen." Die nieuwe verhalen zullen bij uitgeverij Kennes verschijnen. Kennes geeft inmiddels ook de integrale reeks van Roze Bottel opnieuw uit met nieuwe covers. Deze vierdelige integrale reeks verscheen in het Frans al bij Joker dat door Kennes werd opgekocht. Saga Uitgaven vertaalde die eerste edities. De eerste integraal van 160 pagina's is een feit, deel 2 volgt begin maart. De Franse integralen kosten 19,99 euro.


Rooie Oortjes

Kennes gaf in november 2019 trouwens een Franstalige integrale in slappe kaft uit met daarin alle Rooie Oortjes-gags. Alle? Nee, twee gags konden voor Dany in deze andere tijden niet door de beugel en werden uit de bundeling geweerd. In ruil staan er wel tientallen niet eerder in album uitgegeven erotische schetsen, illustraties en schilderijen in. De reproducites van de schilderijen komen van Dany's meest recente verkooptentoonstelling in opdracht van de Parijse galeriehouder Daniel Maghen. De bundel met de titel Ça Vous Intéresse? kost 35 euro en daar heb je 496 pagina's voor. De oplage van drieduizend exemplaren was na een maand uitverkocht, maar er wenkt een herdruk. Eerder probeerde Kennes Rooie Oortjes opnieuw in het Frans uit te geven met een nieuwe, zediger cover en met weglating van de meest gewaagde gags. Maar de twee albums die verschenen, kenden een tegenvallende verkoop.

Rooie Oortjes blijft een immens succes. In het Frans kenden de albums oplages van 100.000 exemplaren. In het Nederlands werden die albums door Uitgeverij De Boemerang telkens opgedeeld in twee delen waarvan elk deel volgens hem een verkochte oplage van 75.000 exemplaren kende. Dany: "Er was een tijd dat er in de luchthaven van Schiphol in de rekken van de boekhandel slechts twee strips lagen: de laatste Asterix en de laatste... Rooie Oortjes." Zijn meest vertaalde strip is echter Avontuur zonder Helden op scenario van Jean Van Hamme. Het album werd in dertien talen uitgegeven en alleen al van de Franse versie gingen er 150.000 exemplaren over de toonbank.

(Bron: branchescultures.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Chinese ambassade eist excuses van Lectrr omwille van cartoon over coronavirus
05/02
TOP
Lectrr
Met deze cartoon over het coronavirus van Lectrr kon men niet lachen bij de Chinese ambassade in België. De cartoon verscheen een maandje geleden op de website van De Standaard. De ambassade eiste van De Standaard dat de cartoon onmiddellijk werd verwijderd en eiste van Lectrr een publieke verontschuldiging tegenover het Chinese volk. Met het recht op vrije meningsuiting als verweer gingen beide partijen niet in op de eis.

Een nagenoeg gelijke cartoon werd in de Deense pers gepubliceerd waarop Chinees protest kwam. Ook in Nederland waren satirische spotprenten onderwerp van wrevel bij Chinezen.

(Bron: VTM /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Toekomstprojecten rond Kinderen in het Verzet
05/02
TOP
Kinderen in het Verzet 6
Sinds vandaag ligt deel 6 van de reeks Kinderen in het Verzet in de winkel. Van deze meeslepende jeugdreeks door Benoît Ers en Vincent Dugomier zijn in het Frans al een half miljoen exemplaren verkocht. Na deel 6 volgt nog één album en daarna speelt de reeks zich af na de Bevrijding om te kunnen vertellen over de herstellingen, families op zoek naar vermisten en het leven dat iedereen weer moet oppikken. Er wordt ook al gedacht aan een spin-off over Lisa, de jonge vluchtelinge, en over haar kindertijd in Duitsland toen ze een dictator aan de macht zag komen.

Ers en Dugomier werken al meer dan twintig jaar samen. Ze ontdekten dat hun beider grootouders zelf in het verzet zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor hun stripreeks putten ze af en toe uit de verhalen van hun familie.

De reeks mikt op een jeugdig publiek en de auteurs willen er de jonge striplezertjes mee uitnodigen om vragen te stellen aan hun eigen grootouders over wat zich zo'n tachtig jaar geleden afspeelde toen die grootouders zelf nog kinderen waren. Ers en Dugomier duiken in heel veel documentatie om hun reeks te vertellen. De Franse edities sluiten af met historische dossiers die er mee voor zorgen dat de strips in het Franse onderwijs een pedagogisch en geliefd hulpmiddel zijn voor onderwijzers én leerlingen. Op deze site vind je die Franse dossiers terug, maar ook extra lesmateriaal dat voor het onderwijs is gemaakt.
(Bron: bdangouleme.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


RW Uitgeverij verliest vertaallicentie voor strips van DC Comics
05/02
TOP
PaniniDe Italiaanse uitgeverij Panini meldt dat het de vertaallicentie voor uitgaven van het Amerikaanse DC Comics heeft verworven. Dat betekent dat het Italiaanse moederbedrijf van RW Uitgeverij de licentie kwijt is om onder meer Batman, Superman, Wonder Woman en andere superhelden in het Nederlands uit te geven. RW Uitgeverij was al niet meer zo actief in het Nederlands, nu ziet het ernaar uit dat het helemaal is afgelopen.

Panini is overal in Europa actief als comicuitgever, maar in het Nederlands zijn de pogingen schaars en kort geweest. Het is twijfelachtig — maar daarom niet ondenkbaar — dat we van DC-titels vertalingen zullen zien via Panini. Ook reeksen als Fables en Preacher, waarvan de laatste delen nog in het Nederlands moesten verschijnen, vallen onder DC Comics.
(Bron: Panini /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Conan 9 door Stéphane Gess
05/02
TOP
Conan 9
Op 4 maart verschijnt de vijfde Conan-verstripping bij Glénat. In deze vijftiendelige reeks worden de oorspronkelijke verhalen van Conan-bedenker Robert E. Howard in een stripalbum gegoten door telkens andere auteurs. Deel 5 is een bewerking door Étienne Le Roux en Luc Brunschwig naar Howards The Scarlet Citadel. In het Frans is inmiddels deel 9, naar Shadows in Zamboula, aangekondigd waarvan je hierboven de cover ziet afgebeeld. Dat album is het werk van Stéphane Gess (Carmen Mc Callum, Uur U).

Hieronder vind je een nog niet compleet lijstje van albums en samenwerkingen die er nog aankomen. De Engelse titels zijn de oorspronkelijke Conan-titels van Howard.
Iron Shadows in the Moon (alternatieve titel: Shadows in the Moonlight) door Virginie Augustin (deel 6)
Red Nails door Didier Cassegrain + Olivier Vatine / Régis Hautière (deel 7)
The Pool of the Black One door Jaekwang Park + Sylvain Runberg (deel 8)
Shadows in Zamboula door Stéphane Gess (deel 9)
A Witch Shall Be Born door Éric Hérenguel / Thimotheé Montaigne + Jean-Luc Istin
The Hour of the Dragon door Valentin Sécher + Julien Blondel
The Slithering Shadow (alternatieve titel: Xuthal of the Dusk) door Stevan Subic + Christophe Bec
• een album door Paolo Martinello

(Bron: Glénat /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw project voor Renaud
05/02
TOP
Renaud
  83 jaar is-ie al, maar aan stoppen met tekenen denkt de Belgische tekenaar Renaud nog niet. Tegenwoordig is de tekenaar, die faam verwierf dankzij Jessica Blandy, actief voor de detectivereeks Harry Dickson waarvan hij de laatste drie albums tekende. Een volgend project is een erotische politiestrip die zich afspeelt in Parijs. Meer dan deze info en bovenstaande foto maakte hij er nog niet over bekend.
(Bron: Renaud /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede album voor Mobidic
05/02
TOP
Le Culte de Mars
Saga Uitgaven vertaalde in 2018 het debuutalbum van Mobidic, De Berenkoning. Haar nieuwste album, een sf-verhaal van 112 pagina's, verschijnt in maart in het Frans bij Delcourt.

De natuurlijke bronnen zijn op aarde uitgeput. De rijksten zijn naar Mars vertrokken, de armere mensen blijven achter en hopen vruchteloos tot men hen komt halen. Deze overlevenden vervallen in onwetendheid. Hermès probeert te midden van die puinhoop de oude kennis te verzamelen en die te delen om de mensheid vooruit te helpen en als een feniks uit zijn as te laten herrijzen.

(Bron: Delcourt /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw one-shot van Bastien Vivès
05/02
TOP
Quatorze Juillet
Op een mogelijke vertaling is het nog wachten, maar in maart verschijnt in het Frans alvast Quatorze Juillet, het nieuwste one-shot van Bastien Vivès, ditmaal op scenario van schrijver, tv-producer en documentairemaker Martin Quenehen. Het album van 240 pagina's verschijnt bij Casterman.

We maken hierin kennis met de jonge politieman Thierry die Vincent ontmoet. Vincent is een schilder die zijn vrouw in een aanslag verloor. Thierry neemt Vincent en zijn dochter Lisa onder zijn vleugels. Maar kunnen zij wel gered worden? En in welke mate is het gerechtvaardigd om zelf rechter te willen spelen? De personages zijn in de war en zoeken zingeving voor hun bestaan in een getraumatiseerd, paranoïde en verdeeld hedendaags Frankrijk. De titel verwijst naar de nationale Franse feestdag.

(Bron: Casterman /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het albumpalmares van Angoulême 2020
05/02
TOP
Angoulême
Na de bekendmaking van de Grote Prijs-winnaar Emmanuel Guibert werden er ook nog albumprijzen uitgereikt in Angoulême. Geen enkele winnaar is vertaald (van Seths Clyde Fans verscheen alleen het eerste deel in het Nederlands) en de prijzen gaan vooral naar alternatieve titels. Hier vind je het volledige overzicht van alle winnaars in de verschillende categorieën.

Meestal krijgt de Fauve d'or, de prijs voor het beste album, later een vertaling. Die prijs gaat naar deel 1 van de nieuwe reeks Révolution, een doorwrocht tijdsdocument over de Franse Revolutie van 1789 door de twee dertigers Florent Grouazel en Younn Locard.

(Bron: bdangouleme.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het voorjaar van Microbe
01/02
TOP
Ter 1
Ter 2
Ter 3
Microbe was in 2019 niet zo actief, maar dit jaar komt de uitgeverij terug met sterke titels waarvan de cyclussen in relatief korte tijd compleet zullen zijn. Veel van die titels komen uit in softcover, hardcover en luxe-uitvoeringen op slechts 99 genummerde exemplaren met extra schets- en illustratiekatern en een stofwikkel. Reserveren bij je winkelier is raadzaam, ook voor de gewone hardcovers. In maart hebben we nog de door productiefouten uitgestelde eerste integraal van Orbital in een luxejasje te goed en de verzamelbox voor alle acht softcovers van deze sf-reeks.

Over sf gesproken, in maart start Microbe met de sf-reeks Ter. Deel 2 komt in april uit en deel 3 in juni. De softcovers verschijnen telkens een maand later. Met de drie delen is de eerste cyclus compleet, in het Frans moet de tweede cyclus nog beginnen bij uitgeverij en galeriehouder Daniel Maghen. Christophe Dubois (De Ballade van Magdalena) en Rodolphe (Centaurus, Kenya, Namibia, Amazonia) zijn hier de auteurs van.
Een onbekende man duikt vanuit het niets op een kerkhof in een verre wereld op. Hij is naakt en spreekt niet. Hij heeft een tatoeage van een hand wat hem de bijnaam Mandor (naar het Franse Main d'Or) oplevert. Grafrover Pip neemt hem mee naar een stad. Daar leert Mandor langzaam aan te praten. Hij blijkt een intelligente man te zijn, want ondanks een gat in zijn geheugen is hij onderlegd in allerlei mechanica die hij kan herstellen. Dat wordt geapprecieerd door de burgers van de stad, maar de religieuze machthebbers lopen minder hoog met hem op en vrezen nu bijgeloof. Is hij werkelijk de gids van een nieuwe wereld volgens een voorspelling? Of is hij gewoon een bedrieger?


Op Mars_ 1
Op Mars_ 2
In maart lanceert Microbe nog een sf-reeks: Op Mars_, een creatie in drie delen van Grun (Metronom', Het Verbond van de Opalen) en Sylvain Runberg (Orbital), die eveneens in softcover, hardcover en luxe met stofwikkel en extra pagina's zal verschijnen. Vooruitbestellen bij je winkelier is ook hier raadzaam. Deel 2 komt uit in april.
Op Mars_ speelt zich af in 2132. De natuurlijke bronnen op aarde zijn uitgeput en het leven wordt almaar moeilijker. Mars koloniseren is de oplossing om de mensheid een nieuwe toekomst te bieden. Maar voor de rode planeet massaal nieuwe bewoners kan ontvangen, moeten er enorme werken worden verricht, zoals het aanleggen van een irrigatiekanaal en het zorgen voor vegetatie zodat er op natuurlijke wijze zuurstof mogelijk is. Dat kost allemaal verschrikkelijk veel geld waardoor de aarde een praktische mogelijkheid zag in het inzetten van gevangenen om die basisbehoeften te installeren. Jasmine Stenford is een van die dwangarbeiders tussen een lot nieuw aangekomen gevangenen. Na een operatie van een implantaat, waardoor ze gemakkelijker kan ademen, ontdekt ze snel hoe haar leven er de volgende 20 jaar zal uitzien. Het wordt geen lachertje.


Liberty Bessie 1
Catamount 3
Liberty Bessie is een tweeluik dat in maart en april zal verschijnen. Ook deze albums komen uit in drie uitvoeringen. Deze nieuwe strip van Vincent (Chimère(s) 1887, Albatros, De Minderbroederschool) op scenario van Jean-Blaise Djian (De Grote Dode, De Vier van Baker Street) en Pierre-Roland Saint-Dizier heeft Bessie als hoofdpersonage, een piloot in de dop. Dat is niet evident voor een zwart meisje eind jaren 1940 in de zuidelijke staat Alabama.
Nadat ze haar vliegbrevet heeft verdiend, ontvangt ze via de post het naamplaatje van haar vader, ook een piloot en een ware oorlogsheld die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Italië werd neergeschoten. Het vreemde is dat het plaatje in Frankrijk werd gevonden. Wat is er gebeurd? Leeft hij misschien nog? Dat wil Bessie ter plaatse uitzoeken. Eerste tussenstop: Parijs, waar ze werk zal moeten vinden om de rest van haar zoektocht te bekostigen. Aan de zijde van de veteraanpiloot Lulu, die weleens te veel drinkt, krijgt Bessie er vlieguren bij. De maatschappij voor wie ze vliegt, laat zich echter in met onfrisse zaken.

In juni verschijnt het vervolg van de western Catamount. Het is een vrije bewerking van de romans van Albert Bonneau. In deel 3 betreden Pad de trapper en kolonel Clark het gebied van de Crows op zoek naar Catamount. Het valt niet mee om te ontsnappen aan de indianenkrijgers. Geen van hen is de wrede behandeling van hun volk door de soldaten vergeten. Wordt Catamount het instrument van hun wraak of houdt hij de Crows integendeel tegen?


Rip 1
Rip 2
In juni en juli geeft Microbe de eerste twee delen van de vijfdelige reeks RIP uit. In het Frans zijn die eerste twee delen van het duo Julien Monier en Gaet's al een feit. De albums tellen 92 pagina's in hardcover die op een kleiner formaat, zoals in het Frans, zullen verschijnen. In de albums maken we nader kennis met zes leden van een schoonmaakploeg. Die ploeg wordt telkens ingeschakeld wanneer er iemand al een tijd is overleden en thuis ligt of zit te vergaan zonder dat het buren, familie of vrienden is opgevallen... als ze al familie of vrienden hebben. De schoonmakers zorgen ervoor dat hun woning weer toonbaar is voordat de spullen van de overledene worden geveild. Wat de schoonmakers te zien krijgen, is niet altijd fraai om te zien. Het werk is geen lolletje en ze worden bovendien slecht betaald.
In deel 1 wordt Derrick opgevoerd, een amicale drinkebroer. De verleiding is groot wanneer een kans zich aandient om een heel mooie ring van een lijk in staat van ontbinding af te nemen. In deel 2 vertelt de oudere man Maurice opver zijn macabere dagtaak. Hij onthult de lezer zijn ware identiteit die hij al vele jaren verborgen houdt om zijn dochter te beschermen... tevergeefs.

De AanslagEind april verschijnt een vierde album in de collectie Vizier. Die collectie bestaat uit uiteenlopende one-shots met een forser aantal pagina's. Het 160 pagina's tellende De Aanslag, door Glen Chapron en Loïc Dauvillier, wordt de nieuwste titel. Het is een stripbewerking van de roman van Yasmina Khadra uit 2005 die ook al werd verfilmd in 2013 door Ziad Douieiri. De strip dateert van 2012.
De Aanslag vertelt over de Arabier Amine Jaafari die een goeie loopbaan heeft als chirurg. Hij is prima geïntegreerd in Israël waar hij gelukkig is met zijn vrouw, van oorsprong een Palestijnse. Op een dag brengt een kamikazeterroriste zichzelf tot ontploffing in een restaurant in Tel Aviv. Amine verzorgt de hele dag de talloze slachtoffers van de aanslag. In het midden van de nacht wordt hij gebeld met het dringende verzoek naar het ziekenhuis terug te komen. Daar vertelt men hem dat de terroriste zijn vrouw was. Het is het begin van een persoonlijke zoektocht naar de beweegredenen van zijn vrouw in het hart van de door de oorlog verwoeste Palestijnse dorpen. Tot dan kon het conflict hem niet erg schelen, nu ziet hij zich geconfronteerd met een logica die hem vreemd is.

(Bron: Microbe /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


70 jaar Hec Leemans
01/02
TOP
Bakelandt integraal 1
Bakelandt integraal 2
Dit zijn de covers van de eerste twee integralen van Bakelandt die in mei en juni zullen verschijnen bij Saga Uitgaven. In het najaar komen de delen 3 en 4 uit en daardoor zullen er al twintig albums gebundeld raken in 2020. Datzelfde tempo wordt ook de komende jaren gehanteerd.
De eerste twee integralen van 256 pagina's (prijs: 34,95 euro) bevatten elk vijf albums en een dossier. Naast de reguliere editie in hardcover komt er ook een luxe-editie met gesigneerde ex libris en linnen rug. Raadpleeg je stripwinkelier als je hier interesse in hebt. Deze integralen zullen enkel te koop zijn in stripspeciaalzaken en een winkelketen. De inhoud is volledig in kleur en de opgefriste of zelfs compleet nieuwe inkleuring kan je als een geremasterde versie beschouwen. Hec Leemans en medewerkers werken al enkele jaren aan de herwerkte inkleuring.


Hec Leemans
Hec Leemans vierde op 28 januari trouwens zijn zeventigste verjaardag. 's Avonds werd hij in zijn geboorteplaats Temse in de bloemetjes gezet in het bijzijn van zijn collega's, medewerkers, vrienden en heel wat acteurs uit de tv-reeks F.C. De Kampioenen. Hec Leemans schreef mee aan de eerste twee films. Het interviewboek dat onlangs van hem bij Standaard Uitgeverij verscheen, werd in Temse voorgesteld. Dat boek verscheen naar aanleiding van een dubbel jubileum: Leemans' zeventigste verjaardag terwijl hij vijftig jaar in het vak zit. En achteraf was er taart. Medewerker Wim Swerts verraste hem met een knappe tekening waarop zijn bekendste figuren verzameld staan.

Hec Leemans
Hec Leemans
Hec Leemans
(© foto's: Raymond Lagae - Bron: Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


INdruk in februari en maart
01/02
TOP
Bodegas 1
In maart verschijnt deel 1 van Bodegas in vertaling bij INdruk. Het gaat over wijn, dus zal specialist Eric Corbeyran (Châteaux Bordeaux) het wel geschreven hebben. En dat klopt. Deze keer kiest hij voor een Spaanse grand cru, de Rioja. De tekeningen zijn van Spanjaard Francisco Ruizgé (Luxley, De Orde van de Drakenridders). De vierdelige reeks bestaat uit twee tweeluiken die in het Frans compleet zijn.
De reeks begint met een blinde proeftest waar een totaal onbekende Spaanse wijn de hoogste punten krijgt. De proevers zijn unaniem: deze wijn is een juweeltje. De kleine wijngaard die de wijn produceerde, wordt meteen belegerd door de media, maar de eigenaar is afwezig. De werknemers kregen het bevel niet op de vragen van de journalisten te antwoorden. Het geheim wekt nieuwsgierigheid en die nieuwsgierigheid wordt een mythe. Speculaties welen tierig, maar er komt geen schot in de zaak. Ondanks het aandringen van de reporters blijft de eigenaar onbereikbaar. Een jonge journalist verdiept zich verder om het mysterie op te helderen.


Liberty Bessie 1
De Zang der Runes 2
In februari ('t kan ook later worden) begint INdruk met de vertaling van Robert Sax, een retroreeks van Louis Alloing en Rodolphe. In het Frans zijn daar sinds 2015 vier albums van verschenen bij Delcourt. INdruk geeft de reeks in softcover en hardcover uit.
Robert Sax brengt ons terug naar Brussel in de jaren 1950. Robert is tegen wil en dank een garagist. Hij erfde de garage van zijn vader en een paar jaar geleden werd zijn vrouw vermoord in een zaak die nooit opgelost raakte. Hij is goed bevriend met Boon, een boekhandelaar. Robert en Boon verzeilen in deel 1 in een spionagezaak waarbij Boon wordt ontvoerd.
Dit wordt een aanradertje voor liefhebbers van klassieke strips van weleer. Alloing en Rodolphe hebben ook al Het Jacobs-teken, de bij Daedalus goed verkochte stripbiografie van Edgar P. Jacobs, op hun palmares. Rodolphe is de scenarist van onder meer Amazonia, Kenya, Namibia, Memphis, Trent en The Village.

Godenschemering 6Van het vierdelige Zang der Runen is in maart deel 2 gepland.

Na drie jaar brengt INdruk weer een vertaling uit van de epische fantasyreeks Godenschemering. Daarbij namen de auteurs Richard Wagners opera Der Ring des Nibelungen als voorbeeld om er een eigen verhaal van te kneden. De vertaling van deel 6, het einde van de cyclus, zou in februari moeten verschijnen. De Franse reeks telt 9 delen en een deel 0. We zijn er dus nog niet helemaal.
Scenarist Nicolas Jarry is inmiddels een vaste waarde in het fantasygenre en gooit momenteel hoge ogen met zijn bijdrages aan de reeksen Elfen, Dwergen, Orks & Goblins en consorten. Tekenaar Djief publiceerde de voorbije jaren de ene na de andere prachtig getekende strip, zoals het tweeluik Broadway en het door Stéphane Betbeder geschreven Dangerous Liaisons - Hoe het Begon. Het derde en laatste deel verschijnt over een paar maanden in vertaling.
Voor uitgeverij Dupuis werkt Djief aan een nieuwe jeugdreeks met de Franse titel Créatures, opnieuw op scenario van Betbeder. Het eerste album verschijnt in juni in het Frans. In Créatures moeten enkele kinderen zien te overleven in een verwoeste beschaving. De nieuwe avonturenreeks wordt overgoten met een fantasysausje. Hieronder zie je een paar afbeeldingen.


Créatures
Créatures
(Bron: INdruk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Nog één Blake en Mortimer door André Juillard
01/02
TOP
 
Hierboven zie je de covers van alle albums van Blake en Mortimer door tekenaar André Juillard op een rijtje. Daar komt in 2021 nog één album bij en dat zal Juillards laatste bijdrage aan de reeks zijn. Yves Sentes scenario is al goed opgeschoten, maar Juillard werkt momenteel aan het ook al allerlaatste album van De 7 Levens van de Sperwer, dat dit jaar moet verschijnen. Nog een ander project is een vervolg op Double 7 met dezelfde personages uit de Spaanse Burgeroorlog die hij op scenario van Yann laat werken voor het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook voor Blake en Mortimer stapelen de toekomstige albums zich op. Eind dit jaar komt een gloednieuwe tekenaar de gelederen versterken. Op scenario van Jean Dufaux tekenen Christian Cailleaux en Étienne Schréder het vervolg van De Septimus-golf. Antoine Aubin werkt traagjes en maniakaal verder aan een spionagethriller die zich in Berlijn zal afspelen op scenario van Jean-Luc Fromental en José-Louis Bocquet, ook al twee nieuwkomers. En uiteraard zijn er de twee Nederlanders Peter van Dongen en Teun Berserik die kunnen beginnen aan het laatste verhaal van Jean Van Hamme. Yves Sente popelt al om daarna opnieuw met het tekenduo samen te werken voor een nieuw, exotisch verhaal.
(Bron: Casemate /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Charlie Adlards volgende strip speelt zich af in Antwerpen
01/02
TOP
Charlie Adlard
Wij moeten nog wachten op de vertaling van de laatste Walking Dead-strips. Tekenaar Charlie Adlard werkt intussen al aan nieuwe projecten. Een ervan is een verhaal dat zich afspeelt in... Antwerpen! Op scenario van Robbie Morrison, die de Britse tekenaar nog kent van zijn reeks Nikolai Dante in het stripblad 2000 AD, buigt hij zich over het zestiende-eeuwse Antwerpen ten tijde van de Spaanse Inquisitie.

Het is in eerste instantie voor de Franse markt bedoeld waarbij Adlard zich een keer niets aantrekt van Amerikaanse lezers. De Franse titel luidt Hérétique (Ketter). Dat wordt een one-shot. Adlard: "Ik zie me nog niet meteen weer beginnen met een langlopende reeks."

(Bron: Casemate /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Emmanuel Guibert wint grote Prijs van Angoulême en Wasco wint Stripschapprijs
01/02
TOP
Emmanuel GuibertEmmanuel Guibert is uiteindelijk de laureaat van het stripfestival van Angoulême. Als winnaar van de Grote Prijs mag hij volgend jaar mee zijn stempel drukken op het aanbod en wordt er een grote expo aan hem gewijd. Hij is de tekenaar van onder meer De Oorlog van Alan, De Fotograaf, Zwarte Olijven, Kapitein Scharlaken en De Dochter van de Professor. Hij haalde het in de laatste stemronde van Chris Ware en Catherine Meurisse. Samen met Chris Ware hoorde hij de voorbije jaren al meermaals tot de finalisten.

Dichter bij ons is Wasco door het Nederlandse Het Stripschap uitgeroepen tot winnaar van de Stripschapprijs 2020. De prijs is een bekroning voor zijn carrière tot nu toe. Hieronder vind je het persbericht.

"Door de Stripschapprijs 2020 toe te kennen aan Wasco wil de Commissie voor de Stripschapprijzen laten zien dat het medium strip zeer breed is. Dat naast verhalen vertellen, strips ook écht de negende kunst zijn. Wasco staat de laatste jaren in de spotlights vanwege een grote hoeveelheid pinguïns. Henk van der Spoel, zoals Wasco bij de burgerlijke stand staat geregistreerd, is een van de opvallendste stripmakers van de afgelopen jaren.

In zijn vijfendertigjarige carrière is deze artist's artist uitgegroeid tot een van de vaandeldragers van het moderne striptekenen. Een lichting die midden jaren negentig opkwam. Door zijn werk voor gerenommeerde bladen als VPRO Gids, Vrij Nederland en het MUG Magazine, via de Peanuts-parodie Apenootjes in Zone 5300 tot stripverhalen als Tuitel en Phiwi, Philip & George, Wanda Scott en Dotty Wervelwind heeft hij een geheel eigen wereld geschapen. Soms naïef, soms gelaagd, maar altijd goed voor een vaste schare fans die de weg naar zijn werk moeiteloos weet te vinden.

WascoWasco kan dan ook internationaal befaamde stripmakers als Chris Ware, Daniel Clowes en Peter Kuper tot zijn fans rekenen en zij doen spreekwoordelijk een moord voor zijn publicaties. Doordat hij afstudeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam slaat hij een brug tussen strips en beeldende kunst. Zijn liefde voor beide kunstuitingen is groot, wat zijn visie en stijl volkomen uniek maakt.

Met Het Tuitel Complex uit 2015 heeft hij menig criticaster en liefhebber van het beeldverhaal overtuigd, waardoor de commissie niet om zijn werk heen kon. Koppel zijn fascinatie voor pinguïns, vakmanschap, eigengereidheid en expositiedrang aan dit werk en de keuze voor de Stripschapprijs 2020 is gemaakt.

Deze verfrissende keuze is niet alleen gebaseerd op zijn stijlvastheid en de ontwikkeling die hij door de jaren heen heeft gemaakt als stripmaker, maar ook en vooral voor het initiëren van het gloednieuwe stripblad Aline, dat dankzij een succesvolle crowdfundingactie het levenslicht heeft gezien. Hierin verenigt Wasco niet alleen werk van jong en nieuw talent maar ook werk van internationale stripmakers, die het verdienen aan een groot publiek getoond te worden.

Kortom: Wasco is de winnaar van de Stripschapprijs 2020.

De Commissie voor de Stripschapprijzen 2020 bestaat uit: Paul Reichenbach (Kamper stripspektakel), Jan-Willem de Vries (strippublicist, programmeur Storyworld), Typex (stripmaker, winnaar Stripschapprijs 2019), John Onnes (stripwinkelier in Groningen - Akim), Richard Reiman (medewerker SDCN / Archief Stripschap - oud bestuurslid van Het Stripschap), Stefan Nieuwenhuis (stripjournalist - NRC, 9e Kunst, Zone 5300, Stripschrift, StripGlossy). De commissie staat onder voorzitterschap van stripjournalist en stripvormgever Cok Jouvenaar.
(Bron: BDAngoulême / Het Stripschap / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tot de Laatste uitgesteld voor een hogere oplage
01/02
TOP
Tot de Laatste
Tot de Laatste
Tot de Laatste
Tot de Laatste
Tot de Laatste
Tot de Laatste
Het westernone-shot Tot de Laatste, dat furore maakt op de Franstaligee markt en al is herdrukt, stelt Saga Uitgaven met een maand uit. De vraag naar de hardcovereditie is dermate groot dat de uitgeverij liever voor een voldoende oplage zorgt door het drukorder te verhogen zodat er aan de vraag kan worden voldoen. Saga Uitgaven doet liever niet mee aan toestanden met te lage hardcoveroplages waarvan alleen (particuliere) speculanten beter worden. Die extra bestellingen kwamen bovenop de eerdere bestellingen van winkeliers nu ook hun klanten meer en meer naar deze strip vragen.

Het hardcoveralbum verschijnt nu in maart. In april publiceert Saga Uitgaven de softcovereditie met een andere coverillustratie (de cover rechts hierboven). Er is ook al een Spaanse editie aangekondigd.
  Intussen werken Paul Gastine en Jérôme Félix aan een ander westernone-shot.
(Bron: Saga Uitgaven /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitgeverij Favoriet neemt de draad weer op
01/02
TOP
Distel
Pipo de Clown
In 2019 overleed scenarist Patty Klein en eind 2018 tekenfilmmaker en tekenaar Børge Ring, twee auteurs van wie Uitgeverij Favoriet albums (her)uitgaf in twee aparte collecties rond Jan van der Voo (Ketelbinkie, Pipo de Clown) en Børge Ring (Distel). Na het inlassen van een pauze om het verlies te verwerken, gaat Uitgeverij Favoriet dit jaar verder met het vervolledigen van deze collecties.

Om te beginnen verschijnt op het einde van kwartaal 2 Distel en Sloffie, op scenario van Patty Klein, als deel 8 in de Børge en Joanika Ring Collectie. Eind dit jaar volgt een album van Jan van der Voo in zijn collectie. Deel 7 wordt Pipo de Clown en de Spooktrein, op scenario van Wim Meuldijk.

De oorspronkelijke verhalen verschijnen chronologisch in de collecties, maar de albums komen niet uit van deel 1 tot later. In de Jan van der Voo Collectie zijn tot nu toe de delen 4, 5, 12 en 14 verschenen. In de Børge en Joanika Ring Collectie is enkel deel 9 beschikbaar.
Hieronder vind je een overzicht van de geplande albums in de Jan van der Voo Collectie. De albums in bold zijn inmiddels verschenen.

Jan van der Voo Collectie
01. Pipo de Clown 1: In Miniland
02. Archief 1: Jeugdwerk
03. Pipo de Clown 2: In Smulgarije
04. Ketelbinkie 1: De Frietvulkaan
05. Pipo de Clown 3: En de Groeineus
06. Archief 2: Reclamewerk
07. Pipo de Clown 4: En de Spooktrein (in productie)
08. Piraatje Kiest het Ruime Sop
09. Pipo de Clown 5: En de Slaapridder
10. Archief 3: Pipo-achtergronden
11. Pipo de Clown 6: En de Gouden Clownslach
12. Ketelbinkie 2: Het Glazen Schip
13. Pipo de Clown 7: En het Rimboegeheim
14. Archief 4: Onuitgegeven Werk
15. Pipo de Clown 8: En Zijn Verre Vaderland
(Bron: Uitgeverij Favoriet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg De Beestenburcht
01/02
TOP
De Beestenburcht
De Beestenburcht
O, wat is de dierenreeks De Beestenburcht beestig goed! Lees hier onze bespreking van deel 1. Aan deel 2 van de vierdelige reeks wordt naarstig gewerkt door twintiger Félix Delep, de tekenaar, op scenario van Xavier Dorison. Het album is in het Frans in september gepland. Net als bij deel 1 komen er, enkel in het Frans, bij Casterman krantjes uit met een voorpublicatie van het volledige album, aangevuld met artikels en extraatjes. Die krantjes kosten 2,95 euro. Het vierde krantje (met daarin de start van deel 2) verschijnt op 29 januari. Nogmaals: enkel in het Frans. Deel 1 werd voorgepubliceerd in drie krantjes, het kortere deel 2 zal in twee krantjes te lezen zijn.

In dat vervolg is het winter. En met de sneeuw komt nog meer onrecht. Gelukkig waakt het verzet tegen president Silvio en zijn handlangers. De dieren op het kasteel moeten één uur per dag, onbetaald, hout sprokkelen om het kasteel te verwarmen. De woede neemt toe. Nog steeds geholpen door het konijn Cesar en de rat Azelar zet de kat Miss B haar geheime guerrillaoorlog tegen Silvio en zijn honden voort. Maar de wijze Azelar heeft haar gewaarschuwd. Om het onrecht zichtbaar te maken en de angst op te heffen, moet er één essentiële regel nageleefd worden: niet tot geweld overgaan. Miss B heeft het moeilijk om sommige andere dieren, die bloed willen zien vloeien, die verleiding te laten weerstaan.

(Bron: Casterman /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Franse uitgeverij Les Éditions du Long Bec stopt ermee
01/02
TOP
Het Rariteitenmuseum 1
Kitty Beaufort 1
De Franse uitgeverij Les Éditions du Long Bec is failliet verklaard. De uitgeverij was sinds 2012 actief en richtte zich eerst voornamelijk op strips die een band hadden met de Elzas of Straatsburg waar de uitgeverij gevestigd was. Vanaf 2015 bracht het jaarlijks tientallen albums uit voor een groter pubiek. De verkoop was redelijk voor de meeste strips, maar het recht op retour (waarbij onverkochte exemplaren kostenloos teruggestuurd mochten worden, een voorwaarde van de distributeur) heeft hen finaal genekt.

Régric was net bezig met het tekenen van deel 2 van het door Dark Dragon Books vertaalde Het Rariteitenmuseum dat hij nu bij een andere uitgeverij hoopt voort te zetten. Dark Dragon Books had ook al de vertaling van deel 1 van de nieuwe western Stagecoach aangekondigd. Dat is sowieso een compleet verhaal. Eerdere vertalingen die Dark Dragon Books uitbracht zijn gelukkig compleet. Ook Kitty Beaufort, vertaald door Uitgeverij HUM!, zat bij deze uitgeverij. Deel 2 verschijnt nog wel in vertaling. De auteurs waren nog niet begonnen aan een derde album omdat ze nattigheid voelden.

(Bron: Roger Seiter /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw attractiepark in Frankrijk rond strips in 2023
01/02
TOP
Imagiland
Frankrijk krijgt er een rond stripfiguren opgebouwd attractiepark bij. In januari 2023 is de opening gepland in Charente, in de regio van Angoulême. Het park wordt opgehangen aan stripfiguren als Bollie en Billie, Guust Flater, Yakari, Blake en Mortimer, Ravian, Leonardo, Marsupilami en andere iconische helden.

Om te beginnen zullen er op 122.000 m2 veertien attracties komen die in de loop van zeven jaar naar twintig zullen stijgen. Het Chinese Dragontoon investeert honderd miljoen euro in het park dat in eerste instantie werk verschaft aan tweehonderd mensen. Er komt ook een hotel bij met negentig kamers. Er wordt gemikt op 440.000 bezoekers per jaar. Van dit project is al een jaar of vier sprake onder de naam Imagiland.

(Bron: CharanteLibre.fr /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips