Bibliografie van Renaud Garreta
• Benson Gate
• Fox One
• Tanguy en Laverdure
Bibliografie van Jean-Claude Bartoll
• Antarctica
• De Laatste van de Schoenfelds
• Diamanten
• Een Griekse Tragedie
• Insiders Genesis
• Mekong
• Missie Osirak
• Mossad - Special Operations
• MX-22
INSIDERS 6
Bestemming Goelag


Renaud Garreta + Jean-Claude Bartoll • Dargaud
48 p. (SC)
Complex pokerspel met maffiahydra

Najah Cruz groeit als kind onder erbarmelijke omstandigheden op in Columbia. Als weeskind wordt ze echter geadopteerd door een advocaat en zijn vrouw die betrokken zijn bij de plaatselijke maffia. Najah (toen nog Isabel) raakt betrokken en volgt vechtopleidingen waardoor ze een echte vechtmachine wordt met een kop verstand en goede looks. Door haar acties en door wat ongeluk komt ze op de wanted-lijst van de Amerikanen terecht. Ze verandert haar naam in Najah Cruz. Wanneer ze verliefd wordt op een Tsjetsjeen raakt ze betrokken in de oorlog tussen de Tsjetsjenen en Rusland. Als haar verloofde sterft en de rest van de strijders steeds fundamentalistischer worden, keert ze de strijd de rug toe. Op dat moment rekruteert Dick Matthews (ex-directeur operations CIA) haar voor een geheim infiltratieproject. Enkel de president van de USA weet hier van. Najah infiltreert in het milieu van De Grote Raad (een overkoepelende misdaadorganisatie) door het vertrouwen te winnen van Sam Natchez. Door hem tot twee keer toe het leven te redden, staat ze in hoog aanzien bij Natchez die de voorzitter is van De Grote Raad. Daardoor krijgt Najah steeds meer zicht op hun activiteiten en wie er allemaal betrokken is bij die organisatie. En dat blijkt niet mis te zijn. De Grote Raad oefent invloed uit over de hele wereld en probeert handel in olie en drugs onder controle te krijgen, ook banken om grote hoeveelheden crimineel geld wit te wassen. Alle middelen zijn daarbij geoorloofd. De professionele misdaadorganisatie heeft hooggeplaatste connecties in de regeringen van onder andere Frankrijk, Rusland, Pakistan, China en zelfs in het Witte Huis. Najah weet langzaamaan informatie door te geven aan de geheime dienst van Frankrijk waardoor er dingen tegen gaan zitten voor De Grote Raad.

In het laatst verschenen deel is Najah gevangen genomen door de FSB (opvolger van de KGB) in Rusland vanwege haar verleden in Tsjetsjenië en veroordeeld tot twintig jaar strafkamp. Sam Natchez van De Grote Raad is hierdoor van slag. Ook lopen zijn zaken niet lekker nu de Russische president zijn belangen dwarsboomt. Zijn reputatie loopt schade op in De Grote Raad. Najah wordt uiteindelijk bevrijd, maar door wie?

Het moge duidelijk zijn dat we met dit verhaal in een gigantisch complex pokerspel zitten tussen overheden, veiligheidsdiensten en de maffiahydra. Het vraagt ook een flinke concentratie om alles te volgen, niet in het minst door al die verklarende voetnoten. Men kan de delen eigenlijk niet afzonderlijk lezen zonder de draad kwijt te raken. Het verhaal staat dicht tegen de realiteit, door allerhande nieuwsfeiten van de afgelopen jaren te verwerken. De tekenstijl is wat rafelig en de gezichten zijn niet altijd even herkenbaar. Dat verstoort de leesbaarheid wel. Insiders is een aanrader voor doorbijters.

> ERIK HUBRECHSEN — februari 2008