Bibliografie van Pierre Bailly
• Agadomgorodok
• Het Seizoen van de Palingen
• Ludo
STOPPELTJE 1
De Gulzige Zeemeermin


Pierre Bailly + CĂ©line Fraipont • Dupuis (Ukje)
32 p. (HC)
Beklijvende starter
Hartelijk welkom iedereen. Links in de zetel vindt u Nell. 4,5 jaar, zelfverklaard fan van Tiny, Yakari en Langteen en Schommelbuik. Naast haar de immer actieve Robbe. 2,5 jaar en één vat kennis van Plop, Dribbel en Pooh. Klaar? Ja, geef hen maar het proefobject... Voorzichtig stoppen we hen Stoppeltje toe, het eerste deel van Ukje. Die collectie is het nieuwe paradepaardje van Dupuis en wordt gepromoot als de eerste strip die peuters vanaf drie jaar zelfstandig zouden moeten kunnen lezen. Ow, wat gebeurt er nu? Na nauwelijks anderhalve minuut smijt ons testpubliek het album respectloos op de grond en gaan ze verder met hun orde van de dag.

Bij het slapengaan wagen we een tweede poging door hen zelf het verhaal te laten vertellen. Kadertje na kadertje. En nu werkt het wel. Het absurde verhaal van een pluisbolletje dat naar school gaat, opgeslorpt wordt door de zee om uiteindelijk al snel opgegeten te worden door een immense, gulzige zeemeermin met haar maag vol troep en andere dieren,... gaat er als zoete broodjes in. Er wordt geschrokken (oei, die kapitein), verliefd meegeleefd en vooral veel gelachen. Dat zit goed.

Achter de kindsheid van dit Jonas-verhaal, zit een echte strip verstopt over hoe je strips moet lezen. De eerste pagina is nog een collage van losse peuterboekprentjes, elk met hun eigen verhaal, maar op de tweede pagina leer je al beweging lezen. Een blad verder merk je dat figuren ook links en rechts in een kader kunnen staan. En zo ontdek je paginagewijs de bladspiegel, kadreringstechnieken, de cliffhanger, bewegingslijntjes, perspectieven,... Subtiel wordt de unieke striptaal je bijgebracht in een strak volgehouden links-rechts-leesritme. Dit is verbazend goed doordacht werk van de Algerijn Pierre Bailly die zijn strepen al verdiend heeft met Ludo, Agadamgorodok en het schitterende Het Seizoen van de Palingen. Dupuis gooit trouwens een pak andere zwaargewichten op deze collectie. Verwacht u de komende maanden maar aan albums van André Geerts, Mauricet, David Chauvel, Carine de Brab (waarvan in het Nederlands ook al het eerste deel van Stoute Benjamin verscheen), Thierry Robin en eindelijk Cyril Pedrosa!

's Anderendaags horen we onze proefkonijnen de grappigste passages aan elkaar voorlezen, en zelfs ruzie maken om het album. Missie geslaagd voor Dupuis, het stripvirus is losgebroken. Maar morgen wordt het opnieuw een belangrijke dag voor de herovering van dé Eurostrip, want dan gaat Stoppeltje in haar boekentasje mee naar de kleuterklas. Duimen maar.
> WOUTER PORTEMAN — maart 2007