DE JANITOR 2 Weekend in Davos
François Boucq + Yves Sente • Dargaud 48 p. (HC)
|
|
Largo Winch in habijt |
|
Een Janitor? Even zoeken op Wikipedia en we leren dat dat een mooi woord is voor schoonmaker. Het Vaticaan heeft twaalf van die 'schoonmakers' rondlopen en ze zijn zeker niet bezig met stof en vuil. De Janitors van het Vaticaan moeten "de zwakke schakels van de organisatie op discrete manier van binnenuit observeren". Of ook "sommige leden van de kerk beschermen tegen wereldse verlokkingen". Een soort interne spionagedienst dus eigenlijk. Vince is een stoere man die weet hoe hij moet vechten en nog kan nadenken ook. Hij voert in opdracht van het Vaticaan allerhande lijfwachtopdrachten uit. Hij gebruikt daarbij vaak de status als pater, maar een mooie vrouw laat hij niet links liggen! Zijn succesvolle opdrachten zijn voor het Vaticaan aanleiding om Vince een van de Janitors te laten worden onder de codenaam Trias. Zijn eerste opdracht als Janitor is om als lijfwacht mee te gaan naar het economisch wereldforum in Davos. Hij moet kardinaal Feuster en aartsbisschop Salk, die daar het Vaticaan zullen vertegenwoordigen, in de gaten houden. Tot zover de korte samenvatting van deel 1. In deel 2 ontmoeten we veel belangrijke kopstukken uit de hele wereld die op het wereldforum aanwezig zijn. En dan plotseling breekt de derde wereldoorlog uit! Of niet? Vince weet uit het hotel te ontsnappen en het complot te ontrafelen. En vooral om de betrokkenheid van het Vaticaan bij een grote geldzwendel bloot te leggen.
Het verhaal leest als een spannende Largo Winch, maar dan in habijt. Als extra dimensie wordt er flink geheimzinnig gedaan over de afkomst van Vince. Hij heeft af en toe een visioen van een jong meisje dat hem helpt. Ook heeft zijn oudtante Antonella voorspellende gaven. Heeft hij nog ergens een dubbelganger rondlopen? Wij denken dat dit thema in eventuele volgende delen wel verder wordt uitgewerkt.
François Boucq tekent weer heerlijke karakterkoppen. De man heeft intussen al een hele reeks verdienstelijke albums uitgebracht (Bouncer, Duivelsmond, De Vrouw van de Tovenaar, enzovoort), en hij mag gerust een van de giganten van de strip genoemd worden.
Yves Sente is nog maar enkele jaren actief als scenarioschrijver. Maar hij doet dat wel telkens met topreeksen zoals Blake en Mortimer (waarvan in april een nieuw album verschijnt) en Thorgal (die hij sinds 2007 van Jean Van Hamme overnam) en het tweeluik De Wraak van Graaf Skarbek. De combinatie van de twee auteurs geeft als resultaat een goed, degelijk en spannend avontuur. |
|
> ERIK HUBRECHSEN — februari 2008 |