D€˘N€˘ANGEL 1


Yukiru Sugisaki • GlĂ©nat
176 p. (SC)
Stuff voor gevorderden
Daisuke Niwa, een frisse veertienjarige jongen, stamt af van een familie van befaamde dieven. Het DNA van meesterdief Dark zit dan ook opgeslagen in zijn lichaamscellen. Dacht je nu aan een moeilijke les biologie? Wacht maar! De trigger om Darks DNA te activeren, bestaat uit een felle emotionele gebeurtenis. Voor Daisuke de onbeantwoorde liefde voor zijn klasgenote Risa Harada. Deze emotionele crisissen en de transformatie in Dark, een iets oudere, knappe jongeman, staan in dit eerste deel alvast centraal en zorgen vaak voor gênante toestanden. Risa Harada valt meteen voor de vingervlugge meesterdief Dark terwijl Dark een boon heeft voor Riku Harada, de tweelingzus van Risa. Om het helemaal ingewikkeld te maken is Riku dan weer op haar beurt verliefd op Daisuke. Yep, we wanen ons weer in het tweede middelbaar. De vervelende transformaties eindigen pas wanneer Daisuke's liefde voor Risa en Darks liefde voor Riku beantwoord worden. Vooralsnog lijkt dit een utopie.

Lijkt deze korte inhoud ingewikkeld? Terecht. DNAngel is bij momenten moeilijk te volgen. Schrijfster en tekenares Yukiru Sugisaki heeft soms moeite om alle gebeurtenissen in haar tekeningen te kunnen brengen. Het is dus supergeconcentreerd lezen geblazen want hier en daar duikt de spreekwoordelijke van-de-hak-op-de-tak-ziekte op. Voor sommige mangaliefhebbers zal dit ongetwijfeld een uitdaging zijn, er zijn echter veel toegangkelijker mangareeksen voor beginners. Toch bezit deze manga kwaliteiten. De kracht ligt hem in de herkenbare gevoelens die Sugisaki opgeroept. Heimelijke verliefdheid, blauwtjes lopen, pratende konijnachtige troeteldieren. Het is eens wat anders dan het shonengeweld dat uitgeverij Kana op de markt gooit en vast herkenbaar voor de gemiddelde, beginnende puber... op de anekdote van het konijn na natuurlijk.

Het tekenwerk is van een zeer degelijk niveau, daar hebben we weinig op aan te merken. Yukiru Sugisaki wil enkel te veel vertellen met te weinig tekeningen, we schreven het hierboven al. DNAngel telt momenteel elf delen en het kan volgens insiders niet lang meer duren alvorens Yukiru Sugisaki aan het twaalfde deel begint. Wij zijn benieuwd of deze allemaal in het Nederlands zullen verschijnen. Persoonlijk kijken we meer uit naar de nog te verschijnen mangatitels Gunnm en Nausicaä, allebei bij Glénat, en Monsters bij Kana.
> JACKY CORNELIS — maart 2007