Bibliografie van Michel Chevereau
• Onder een Loden Hemel
Bibliografie van Jack Manini
• Hollywood
• Jack Cool
• Liefde in Oorlogstijd
• Necromancy
• Onder een Loden Hemel
• S.O.S. Lusitania
• TomoĆ«
DE WET VAN DE KANUN 2
De Amazone


Michel Chevereau + Jack Manini • Daedalus
48 p. (HC)
Hoerensjans? Pure kunde, ja!

Jaargang twee van Daedalus en na het vervolg op De Plaag nu dus ook het tweede deel van de trilogie De Wet van de Kanun. Het hoeft geen betoog dat wij dit graag zien!

Op de eerste pagina's van De Amazone vinden we Leka in zijn versterkte toren terug, twintig jaar ouder. Hij houdt nog steeds van schermen en van oude films. Veel is hij niet veranderd denk je dan en verwacht dat Sose, het lieftallig zuid-Albanese meisje uit Bloedschuld zo om de hoek springt. Maar die indruk duurt niet lang. Door een stom toeval — "hoerensjans" zoals hij het zelf poëtisch omschrijft — ontdekt een van Leka's mannen de legendarische bibliotheek van Capidan van de Mirdites. In een van de uitgestalde boeken verneemt het gezelschap dat alle personen die ooit met de bloedschuld opgezadeld zaten, in het kasteel moesten komen wonen tot hun schuld volledig was ingelost. Een boekhouder/penningmeester hield het allemaal bij in een "bloedboek". In dat boek staan trouwens nog wel meer verrassingen van formaat. En het verleden herleeft...

Méér kunnen we je echt niet vertellen of we vergallen jouw leesplezier. En dat zou pas zonde zijn, want als dit niveau in het afsluitende deel (dat recent in het Frans verscheen) wordt aangehouden, is De Wet van de Kanun een echte essential. Dat mag best opmerkelijk genoemd worden, want voor deze reeks hadden we nog nooit van Manini of Chevereau gehoord. Veel hadden beide heren dan ook nog niet verwezenlijkt op stripgebied.

Nog meer dan in het eerste deel zoog het verhaal ons helemaal op. De opeenvolgende gebeurtenissen grepen ons zo bij het nekvel dat we een luid "vuile rotzak", zowat halverwege, niet konden onderdrukken. Onze partners kijken daar al langer niet meer van op. Gelukkig lazen we dit dus thuis, want op openbare plaatsen zou zoiets misschien iets anders kunnen uitpakken.

De Wet van de Kanun is een unieke strip die moeilijk vergelijkbaar is met een andere, bestemd voor een groot publiek: zowel liefhebbers van geschiedkundige, spannende als intermenselijke verhalen komen aan hun trekken. We hopen hiermee ook jou overtuigd te hebben!

> TOM DE LENTDECKER — december 2007