Bibliografie van Jérôme Jouvray
• Vreemde Liefde
Bibliografie van Olivier Jouvray
• Helden Worden We Toch Nooit
LINCOLN 2
Indian Tonic


Jérôme Jouvray + Olivier Jouvray • Daedalus
48 p. (SC)
Ruwe bolster, blanke pit

Afgelopen jaar verdween met uitgeverij Talent een van de meest actieve spelers op de Nederlandstalige stripmarkt. Onder hun imprint TOOG (bij aanvang nog in samenwerking met Oog & Blik) publiceerden ze één deel uit de reeks Lincoln van scenarist Olivier, tekenaar Jérôme en inkleurster Anne-Claire Jouvray. De commentaren waren unaniem positief, maar het bleef toch bij dat ene deel. Heel wat liefhebbers keken jarenlang uit naar verdere vertalingen. Daedalus heeft deze smeekbeden verhoord en brengt nu deel 2, Indian Tonic, uit. Volgende delen liggen in het verschiet.

Lincoln speelt zich af in de Far West en de gelijknamige hoofdfiguur is een cynische zuurpruim wiens tragische levensverhaal in het eerste deel al meteen uit de doeken gedaan werd. Daarin ontmoette hij ook God die voor hem een groots levenspad in petto had. In Indian Tonic komen Lincoln en God terecht in een dorp waar de indianen gekleineerd en uitgebuit worden. Tegen wil en dank wordt Lincoln tot de redder van deze onderdrukten gebombardeerd. Ook dit album zit weer vol met die typische, zacht bijtende humor. Olivier Jouvray doseert heel behoedzaam, waardoor Lincoln nergens een pure parodie op de western wordt, zoals Ratafia dat wel doet bij het piratengenre.

Het tekenwerk van broer Jérôme bevat een mix van elementen uit de klassieke Dupuis-stijl en invloeden van de Franse school (wij herkenden vooral Blain en Larcenet). Hij wisselt af tussen uitgelaten komische scènes en momenten waarop het grimmige karakter van Lincoln de bovenhand haalt. Die afwisselingen gebeuren zonder dat het ergens stoort of geforceerd lijkt. Indian Tonic bevestigt dus al het goede van zijn voorganger en doet ons alvast uitkijken naar delen 3 (april) en 4 (augustus).

> MARC BASTIJNS — december 2007