BLOEDDORST 


diverse auteurs - Bloeddorst • Bee Dee
98 p. (SC)
Stukken beter dan importtroep
Aan de verlate verschijning van Bloeddorst, een bundel horrorverhalen van overwegend Nederlandse makelij, hangt zelf een griezelverhaal. De nog niet volledig zindelijke kat van de uitgever piste op de harde schijf van de computer, waar de files van onder andere Bloeddorst op stonden. De release op een Nederlandse stripbeurs werd daarom overgeslagen. Enkele tekenaars die aan het project verbonden waren, zaten er op de stripbeurs beteuterd bij.

Uit de kokers van in totaal 33 auteurs vloeiden een reeks horrorstrips over weerwolven, zombies, kannibalen, bezetenen, monsters, spoken en duivelse vrouwen. Verwacht je gerust aan de clichés van het genre. Die horen er beslist bij, de twist op het einde en zinvol naakt incluis. Sommigen brengen het gelukkig met een knipoog of een sprankeltje originaliteit, bijvoorbeeld in de grafische uitwerking ervan. Disney-tekenaar Maarten Janssens en voornaamgenoot Gerritsen, Paul Stellingwerf, Fred de Heij, Stephan Brusche, Marcel Ruijters, Sam Peeters, Minck Oosterveer en Koen Hottentot springen er wat ons betreft uit. Vlaming Kristof Spaey ook, maar dan in negatieve zin. Zijn beeldtaal is kien uitgedacht, maar het tekenwerk is haastig en oogt zelfs slordig. Ook de bijdrage van Menno Kooistra, de grote initiatiefnemer achter het project, is minderwaardig te noemen. De meeste karikaturale bijdrages vallen eigenlijk tegen, maar kom. Het spreekt voor hem dat hij een redactionele selectie heeft kunnen maken waarvan de eindbalans aangenaam verrast. Over veel andere verhalenbundels luidt het commentaar wel eens vergoelijkend dat het "gevarieerd" is, wat meestal wil zeggen dat er enkele goeie verhalen in staan tussen de hopen shit. In Bloeddorst staat ook rommel, maar ze bloeden dood naast de redelijk overtuigende rest.

De Bloeddorst-bundel van 98 pagina's kreeg het nummer 1 toebedeeld. Hoe, waar en wanneer een tweede bundel verschijnt, is koffiedik kijken. Mochten de deelnemende auteurs echter aankloppen bij het twee nummers jonge SFeerie, dan hopen we dat die deur niet gesloten blijft. Bloeddorst is namelijk stukken beter dan de importtroep in SFeerie. Voor een volgende geplande bundel is op diverse internetfora inmiddels een oproep gepost in het kader van oost ontmoet west waarbij mangaverhalen van Nederlandse makelij worden gevraagd. Waag je kans en verras ons.
> DAVID STEENHUYSE — maart 2007