HELLEVAART 


Richard Piers Rayner + Max Allan Collins • Atlas
296 p. (SC)
Doodsengel wordt wraakengel
We hebben voor een keertje kunnen weerstaan aan de verleiding om vóór het lezen de laatste bladzijde te bekijken. En daar hebben we allerminst spijt van na het lezen van deze turf. Deze striproman van maar liefst een avondvullende 296 pagina's heeft het voor ons zo geliefkoosde maffiastrijdperk van de jaren dertig als onderwerp, meerbepaald leven en werk van de Ierse katholieke familieman Michael O'Sullivan. Hij is de belangrijkste hitman van Al Capone en is bij vriend en vele vijanden berucht als 'de engel des doods', een bijnaam die vele deuren opent maar net zo goed meer deuren gesloten had willen houden.

Op een dag betrapt zijn achtjarig zoontje hem bij een afrekening. Zijn opdrachtgever laat weten dat hij geen pottenkijkers duldt. Een waarschuwing die hij kracht bijzet door de rest van het gezin uit te moorden. Als vergelding heeft 'de engel des doods' zich voorgenomen een ware wraakengel te worden, en dat doet vooral pijn aan de portemonnee van enkele families. Vader en zoon slaan op de vlucht en bewandelen een pad dat bezaaid is met lijken.

Dit op ware gebeurtenissen en personages gebaseerd en geromantiseerd maffiaepos beleeft op 11 september 2002 zijn Amerikaanse bioscooppremière met Tom Hanks, Jude Law en Paul Newman in de hoofdrollen, verfilmd door Spielbergs DreamWorks.
> DAVID STEENHUYSE — mei 2002