Bibliografie van Naoki Urasawa
• 20th Century Boys
• Pluto
• Pluto
MONSTER 1-2
1. Herr Dokter Tenma - 2. Surprise Party


Naoki Urasawa • Kana (Big Kana)
216 p. (SC)
IJzersterke thriller
Een manga met de naam Monster doet sommigen misschien vermoeden dat het om een strip gaat waarin afgrijselijke gedrochten met hun tentakels allerlei onbehoorlijke dingen uitspoken met grote ogen opzettende meisjes in korte rokjes. Jammer voor de liefhebbers, maar Monster is 'gewoon' een straffe realistische thriller die een even hoog niveau haalt als die andere reeks van Naoki Urasawa: 20th Century Boys.

De jonge Kenzô Tenma werkt als hersenchirurg in het Duitse Düsseldorf. En het gaat de Japanner behoorlijk voor de wind. Zijn collega's en patiënten dragen hem op handen, hij heeft een relatie met de dochter van de directeur en zal het zeker nog ver schoppen in de medische wereld. Op een dag negeert de rechtschapen Tenma de orders van zijn directeur en opereert een jongetje met een kogel in zijn hoofd in plaats van de burgemeester. Dit is het begin van een nachtmerrie...

In vergelijking met 20th Century Boys vertelt Urasawa zijn verhaal dit keer een stuk rechtlijniger. Maar ook Monster getuigt van zijn talent om beklijvende scenario's te schrijven. Het is opnieuw een knap geconstrueerde puzzel die ondanks de vele personages en plotwendingen altijd goed te volgen blijft. Hoewel Urasawa de actiescènes niet schuwt, is Monster in de eerste plaats een psychologische thriller, met aandacht voor de innerlijke drijfveren van de hoofdpersonages.

Monster speelt zich volledig in Europa af (hoofdzakelijk Duitsland en Tsjechië) en het is duidelijk dat Urasawa zich goed gedocumenteerd heeft. Hij gaat thema's als de val van de Berlijnse Muur, het groeiende racisme en, vooral in het eerste deel, kritiek op het ziekenhuisbeleid (zonder dat het evenwel een tweede Say Hello to Black Jack wordt) niet uit de weg.

Fans van Naoki Urasawa gaan mooie tijden tegemoet. Monster zal achttien delen tellen. Van 20th Century Boys verschenen er in Japan al 22 en onlangs begon de voorpublicatie van een nieuwe cyclus: 21th Century Boys. En wie er helemaal niet genoeg van kan krijgen, kan de animereeks van Monster op dvd kopen, die beschikbaar is met Nederlandse ondertitels. Verwende nesten, dat zijn wij!
> JEROEN FRAN├žOIS — april 2007