Bibliografie van Marjane Satrapi
• De Muzikant
• Kruissteekjes
• Kruissteekjes
PERSEPOLIS 1


Marjane Satrapi • Atlas
76 p. (SC)
Een stripklassieker in spe

Een stripverhaal getekend door een Iraanse vrouw. Je komt het niet elke dag tegen. Iran is nu niet meteen het mekka van het stripverhaal. En vrouwen kunnen er, om het zacht uit te drukken, niet echt genieten van veel vrijheid. Daarom verhuisde Marjane Satrapi naar Frankrijk om er te studeren en te tekenen. En dit laatste met succes. Met haar autobiografische reeks Persepolis won ze twee jaar achter elkaar een prijs op het stripfestival van Angoulême.

Marjane is tien jaar wanneer de bloedige opstand tegen de sjah begint. Ook haar rijke en moderne ouders betogen tegen de beknotting van de vrijheid en het opsluiten van mensen met linkse ideeën. De sjah bezwijkt onder de druk en treedt af. De vrijgelaten gevangenen, waaronder een oom van Marjane, vertellen gruwelijke verhalen over de folterpraktijken van het gevallen regime. Maar wanneer in 1979 Ruhollah Khomeiny aan de macht komt, wordt snel duidelijk dat de nachtmerrie nog lang niet voorbij is.

Dit lijkt allemaal zware kost. Toch is het zeker geen deprimerende strip. Satrapi loopt niet te koop met wat ze allemaal heeft meegemaakt. Ze is vooral een boeiend verteller. Pijnlijke en aangrijpende ervaringen wisselt ze af met humor en dat maakt Persepolis meer dan leesbaar. Het was David B. die Satrapi ervan overtuigde om Persepolis te tekenen. Hijzelf maakte al furore met zijn eigen autobiografische reeks L'Ascension du Haut Mal. En het moet gezegd, de tekenstijl van Satrapi is duidelijk beïnvloed door David B.: zwart-wit tekeningen, tot de essentie herleid, want het verhaal primeert. Wij durven het nu al zeggen: Persepolis is een stripklassieker in spe en in een utopische wereld zou het ook nog eens een commerciële hoogvlieger zijn.

> JEROEN FRANçOIS — december 2002