HIC SUNT LEONES 2
diverse auteurs - Hic Sunt Leones • Bries 192 p. (SC)
|
|
Zolang hij tanden heeft |
|
Met Hic Sunt Leones liet uitgeverij Bries eind 2004 de goegemeente kennismaken met 21 jonge striptekenaars en illustratoren. Aanstormend talent, zoals dat heet. Een aantal onder hen had her en der al enige naam gemaakt, maar met het merendeel was het toch een eerste ontmoeting. In de grote verscheidenheid van grafische en vertelstijlen was de gemeenschappelijke deler toch vooral kwaliteit. Met de tweede bloemlezing van Vlaams talent door uitgeverij Bries en vzw Strip Turnhout is dat niet anders.
Een twintigtal auteurs verbluft de lezer opnieuw met een opmerkelijke diversiteit, die vooral opvalt bij een eerst losse doorbladering van het zowat 190 pagina's dikke verzamelboek. Het aandeel aan volslagen onbekend talent — wat heet — ligt dit keer betrekkelijk laag. Daan & Gerard zetten de lezer in de diabolische intrige Teufel een wazige bril op, terwijl Matto Le D. zich met Hard Blues tot de visueel lekker ogende retroschool bekent, waar ook een Maarten Vande Wiele zich goed thuis voelt.
Maar het zijn toch de bekendere namen die de kracht van dit boek uitmaken en zo hun kwaliteit weten te bevestigen. Wachten op Robbie van Brecht Evens blinkt opnieuw uit in menselijke zieligheid en sluit daarmee naadloos aan bij zijn album Vincent. Japans Sprookje, de samenwerking tussen Philip Paquet en Gilliom, weet zowel in het drukke tekenwerk als inhoudelijk te charmeren. Heel wat absurder gaat het eraan toe bij de Blake & Mortimer-pastiche van Reinhart, die onze onkreukbare Britse speurneuzen bij de goed foute estheticapolitie onderbrengt. Zoiets laat zijn sporen na.
Een persoonlijk hoogtepunt vonden wij in het hilarische De Tekenaar van Randall C., die zijn wellusten sublimeert in een knettergek stripje vol schetsmatige vrouwenstudies. Evenzeer vielen wij voor De Laatste Dagen van Flowbot 1.0 van Serge Baeken. In een uitzinnige tekenstijl die nagenoeg letterlijk van de pagina’s afspat, schetst hij een waanzinnige historie vol heropstandingen en liefdesperikelen.
Echte verrassingen of ontdekkingen zijn er in dit tweede lexicon misschien niet te rapen, maar zowel de strips als het illustratiewerk bevinden zich op zo'n hoog niveau dat je niet meer om deze Vlaamse leeuwen heen kan. |
|
> HANS OTTEN — juli 2007 |