Bibliografie van Guillaume Martinez
• De Wereld van Lucie
• William Panama
BELLARY'S VLOEK 1
De Zoon van de Duivel


Guillaume Martinez + Jacques Mazeau • Arboris
48 p. (SC)
Vervloekt!

Als we een mini-onderzoek mogen geloven dat we onlangs zelf hebben uitgevoerd, dan zijn de middeleeuwen het meest geliefkoosde tijdperk bij nogal wat stripliefhebbers met een boontje voor historische strips... die in dit nummer trouwens verwend worden!

Uiteraard hebben wij ooit op de speelplaats heelder veldslagen gevoerd met takken of onze bloedeigen armen als zwaard, maar is enkel het heroïsche ridderaspect een reden voor deze fascinatie? De soms niets ontziende kerk domineerde en indoctrineerde nochtans eeuwenlang de donkere middeleeuwen dat gulzig voeding bood aan een diepgeworteld (bij)geloof bij hoog en laag en al wat daartussen lag.

Zo ook in Bellary’s Vloek dat stijf staat van de godsvruchtigheid. Het belet edellieden nochtans niet om van tijd tot tijd een herderinnetje te verschalken of, in dit geval, de losbandige Mahaut, de vrouw van een belangrijke burchtheer. Diens schildknaap kon namelijk zijn poten niet thuishouden met een bastaard als gevolg. En alsof God hen wilde straffen, is het pasgeboren kind behept met een vreselijke misvorming aan het gelaat. Moeder verstoot baby Louis en jaren later spreekt de geplaagde jongen een vloek uit over zijn moeder, haar minnaar en haar echtgenoot. Deze vloek zal overgedragen worden van generatie op generatie, van de zo populaire middeleeuwen tot het heden.

De complete serie zal daarom zes delen beslaan waarin een aantal afstammelingen van de vervloekten elk in een album, telkens in een ander tijdvak, hun verdoemenis tegemoet gaan. Een tof en origineel concept dat hopelijk nog eens vijf even intrigerende delen als deze eersteling zal opleveren. Deel 2 is al voor binnenkort.

> DAVID STEENHUYSE — september 2003