GERONIMO STILTON - EEN REIS DOOR DE TIJD 1
De Ontdekking van Amerika


Lorenzo De Pretto + Luca Crippa/Maurizio Onnis • Bakermat
48 p. (HC & SC)
Schaamteloos

Meer dan vijfduizend Yo!-lezers stuurden een stemformulier naar Het Nieuwsblad waar Yo! de speciale kidspagina van is. In verschillende categorieën konden ze stemmen voor het beste van 2007. Elke winnaar per categorie krijgt een Gouden Flip naar de papegaai van Jommeke. Met 48% van de stemmen ging de award voor beste boek te verwachten naar Harry Potter en de Relieken van de Dood door J.K. Rowling. 2% van de stemmen ging naar Fantasia van Geronimo Stilton, nog goed voor de vijfde plaats. Tot voor kort hadden wij nog nooit gehoord van die Stilton. Wie is hij precies en waar komt de internationale populariteit van zijn boeken vandaan?

Geronimo Stilton is een muis, tevens directeur van de krant "De Wakkere Muis", de meest gelezen krant van Muizeneiland met Rokford als hoofdstad. Onder zijn naam verscheen al een resem jeugdboeken. Wie de echte auteur is, blijft een mysterie. Meer dan zijn naam, Edizioni Piemme (wat duidelijk een schuilnaam is), is niet gekend. Maar dat hij een Italiaan is, staat buiten kijf. Vertalingen van zijn boeken bestaan er in vijfendertig landen. Ook in het Nederlands zijn een twintigtal boeken verschenen bij Bakermat (Nederland) en Lannoo (Vlaanderen). Met De Ontdekking van Amerika betreedt Geronimo nieuw territorium met een eerste stripverhaal. Dat de tekeningen erg Disneyaans aandoen, is wellicht te verklaren door de in Italië enorm populaire Disney-strips Topolino (Mickey Mouse) en Paperino (Donald Duck). Het doelpubliek van Geronimo Stilton is negen jaar. Als volwassen geachte lezer hebben wij hier nochtans ook schaamteloos van genoten.

In deze aardig getekende eersteling reizen Geronimo en zijn familie (zus Thea, neefje Benjamin en zijn vriendin Pandora en Geronimo's neef Klem) met de Tijdknager in de tijd teneinde te voorkomen dat een stelletje piratenkatten het verleden wijzigen wat zijn gevolgen zou kunnen hebben voor het heden. Het jaar van bestemming is 1492, het jaar waarin Italiaan Columbus door de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabella gevraagd wordt een nieuwe vaarroute te ontdekken naar Indië. Wist hij veel dat Columbus Amerika zou tegenkomen!

Dit stripalbum is rijk aan variëteit. Enerzijds biedt het een spannend verhaal voor de kids en anderzijds weten de auteurs er een educatieve draai aan te geven zonder dat het overkomt als een saai lesje geschiedenis. De expressieve aanpak is net zo tof als de boeken waarin bepaalde uitdrukkingen of woorden een afwijkende typografie kennen die eigen is aan de emotie of het kenmerk van dat woord. "Stank" bijvoorbeeld wordt weergegeven met stinkstreepjes en heeft een bruine kleur, "eten" wordt gevormd met messen, vorken en lepels, "zeemonster" bestaat uit harige letters met kwaaie ogen zoals de titel Zwartkijken van Franquin, enzovoort enzovoort. Toch is er geen overdaad aan deze gimmick. Storen doet het zeker niet. Ook alle mogelijke woordspelingen op het muizen- en kattenthema komen goed over, wat getuigt van een prima vertaling.

In een jaar waarin er opvallend veel nieuwe reeksen en zelfs heuse collecties werden gelanceerd voor kinderen, is deze Geronimo Stilton absoluut een aanrader.

> DAVID STEENHUYSE — december 2007