Bibliografie van Seth
• George Sprott
• Het Leven Is een Geschenk maar Je Krijgt het niet Cadeau
VENTILATOREN 


Seth • Oog & Blik
156 p. (SC)
Een lesje marketing

Een man staat op, trekt zijn kleren aan, steekt zijn vals gebit in zijn mond, kookt een eitje... Het zijn de dagelijkse activiteiten van de gepensioneerde Abe Matchcard. Seth toont ons 77 bladzijden lang het weinig boeiende leven van de oude man. Maar gelukkig lijdt Abe niet aan alzheimer. Hij kan zich nog levendig de geschiedenis van Clyde Fans herinneren. Dit kleine familiebedrijf was ooit een bloeiende onderneming. De ventilatoren die het verkocht, vlogen de deur uit. Vooral door de slimme verkooptrucs van Abe. Zijn broer Simon was minder bedreven in marketing en daar heeft Abe het nog steeds moeilijk mee. Ooit, veertig jaar geleden, gooide hij Simon voor de leeuwen door hem als vertegenwoordiger de hort op te sturen. Het werd niet echt een succes.

Wie van sfeerrijke, rustig voortkabbelende nostalgische strips houdt, zal veel plezier aan Ventilatoren beleven. De Canadees Seth (echte naam Gregory Gallant) weet ondanks een piepklein uitgangspunt de lezer tot het einde te boeien. Vooral het eerste deel is subliem. De oude man vertelt met weemoed over het familiebedrijf. En ondertussen zien we hoe hij zijn weinig opwindende dagen slijt. Daardoor brengt Seth wat beweging — hoe weinig dan ook — in het album. Maar het benadrukt vooral de nostalgische sfeer die de strip uitademt. Seth had evengoed met flashbacks kunnen werken, maar dat zou toch minder effect gehad hebben. Het tweede deel, dat zich in 1957 afspeelt en waarin we de korte en weinig succesvolle carrière van Simon als vertegenwoordiger volgen, is klassieker van opbouw. Maar ook hier slaagt Seth erin met een rake beeldkeuze de juiste sfeer op te roepen.

Oog & Blik zorgde voor een mooie uitgave van het album. En wij hopen op nog meer vertaalde auteursstrips van over de plas. Dat ziet er goed uit want op de planning zagen we alvast een vertaling van Blankets staan, voor liefhebbers een van dé ontdekkingen van 2003, en Spiegelmans lang verwachte 9/11-album Een Kus uit New York.

> JEROEN FRAN├žOIS — december 2003