Bibliografie van Thierry Robin
• Chinees Rood
• De Dood van Stalin
KOBLENZ 1-2
1. De Wanhoop van een Geest - 2. Tijdens een Maanloze Nacht in Carthago


Thierry Robin • Arboris
48 p. (SC)
To be or not to be

Wie is Dr. Koblenz? Hoe komt hij aan zijn magische krachten? Hoe is zijn bevallige assistente Clara bij hem in dienst gekomen? Deze vragen bleven door ons hoofd spoken na het schitterende eerste deel. Een fantastisch, magisch-realistisch epos waar de monsterlijke onzichtbare kracht van de eerste hoogovens en staalwalserijen een titanengevecht aanging met de kleine mensen die erin werkten. Een industriële revolutie in art nouveau-stijl.

Enkele maanden later volgen we Dr. Koblenz en Clara op hun tocht naar Tunesië. Aangekomen in Tunis, vlak naast het door de Romeinen vernielde Carthago, gaan ze op zoek naar Boese, een oude studiegenoot van Dr. Koblenz. Net zoals Alex in de klassieker Het Spook van Carthago lokt een lichtschijnsel Koblenz en Clara‘s nachts naar de Punische ruïnes. Eenmaal aangekomen, blijken ze terechtgekomen te zijn in het Carthago van 150 voor Christus. Dr. Koblenz moet en zal er zijn vriend Boese vinden.

Met Koblenz weet uitgeverij Arboris haar twee passies, fantasy en geschiedenis, moeiteloos met elkaar te verweven. Scenarist en tekenaar Thierry Robin (Chinees Rood, Lieve Kerstman) blijft ons opnieuw verbazen met grafische hoogstandjes. Westerse details gemengd met een mysterieuze oosterse schwung. Maar wie is nu Dr. Koblenz? Waarom blijft Clara bij hem? Blijkbaar maakt Robin er een spelletje van om zijn karakters pas langzaam aan bloot te geven. Als een ui, laagje voor laagje wegpellend. Elke ontdekking prikt pijnlijk, als een uitgestelde dood. Doe het langzaam, Robin, maar doe het goed. Waar Koblenz zijn volgende reis ook naar toe moge gaan, wij zitten op de eerste rij.

> WOUTER PORTEMAN — november 2003