Bibliografie van Brecht Evens
• De Liefhebbers
• Een Boodschap uit de Ruimte
• Ergens Waar Je Niet Wil Zijn
• Panter
• Vincent
NACHTDIEREN 


Brecht Evens • Oogachtend
48 p. (SC)
Slaap er eens een nachtje over

Je hebt jouw Vlaams talent graag voorzien van een ongezouten mening en een ambitie waar een gemiddelde politicus jaloers van zou worden? Dan ben je bij Brecht Evens aan het juiste adres. Met Nachtdieren laat hij zijn derde album in even zo veel jaar op ons los. Opnieuw kiest hij voor een heel andere invalshoek. Het album bestaat uit twee tekstloze verhalen. Beide staan los van elkaar, maar baden toch in eenzelfde sfeer.

Wanneer een jong opgroeiend meisje 's nachts door een vreemd wezen uit haar bed gelokt wordt, maakt ze in enkele bladzijden tijd haar overgang naar de volwassenheid. Evens maakt er een prachtig getekend en gekleurd schouwspel van vol mysterieuze creaturen die ons nog het meest van al aan de hersenspinsels van Jeroen Bosch deden denken. Het tweede verhaal is dan weer absurder van aard. Een verliefde man in een konijnenpak volgt doorgedreven de weg naar de ideale liefde. Net door die liefde zet hij onverdroten door, alle bizarre hindernissen ten spijt.

In 2005 debuteerde Brecht Evens als negentienjarige met Een Boodschap uit de Ruimte. Deze prijswinnende uitgave werd al snel gevolgd door Vincent, een boeiend liefdesverhaal dat Evens bevestigde als een echt talent. Met Nachtdieren gaat hij verder op die weg en weet hij ons ten zeerste te verrassen met verhalen en grafiek die telkens opnieuw de grenzen van zijn kunnen lijken te verleggen.

Naast zijn albums komen we deze auteur ook tegen bij het onlinecollectief Pulp Deluxe, tekende hij mee voor de 24 Hours Comic Day en had hij op de afgelopen editie van Strip Turnhout al een eigen expositie met collega Randall Casaer. In 2008 volgen er volgens zijn blog alvast nog twee tentoonstellingen. Nachtdieren mag dan zeker en vast meer zijn dan een zoethoudertje, het doet ons toch vooral uitkijken naar het volgende lange werk na Vincent.

> MARC BASTIJNS — december 2007