Bibliografie van Ulf K.
• Monsieur M.
• Tango with Death
• The Exlibris
• The Man on the Moon
HIERONYMUS B. 1997-2007 


Ulf K. • Bries
60 p. (HC)
Om in te kaderen

Het was een tijdje stil rond de Duitse stripmaker Ulf K. (kort voor Keyenburg). Zijn vaste uitgeverij Bries stapt nu mee in de samenwerking met vier andere uitgeverijen, waarbij een tekstloze bundel verhalen over Hieronymus B. internationaal gepresenteerd wordt. Ulf K. maakte deze verhalen tussen 1997 en 2007 voor verschillende bladen.

Hieronymus is een onbeduidende ambtenaar in een groot en anoniem ministerie. Gelukkig voor de lezer gaat de fantasie in de wereld van Hieronymus heel wat verder dan bij ons. Hij maakt dan ook de vreemdste dingen mee en ziet de meest onverwachte wezens. De verhaaltjes zijn allemaal erg kort. Gelukkig fleurt de prachtige illustratiestijl van Ulf K. zelfs in zwart-wit alles prachtig op. Zijn grappige poppenfiguurtjes lijken aanvankelijk wel weggelopen uit een verhaal van David B., alhoewel de meer recente bijdragen toch duidelijk laten zien dat Ulf K. meer in de richting van de klare lijn genre Stanislas of François Avril evolueert.

Het nadeel van een bundel als Hieronymus B. is dat de verhalen wat al te vaak blijven hangen bij een vrijblijvende pointe. Dit maakte een van Keyenburgs vorige boeken, The Exlibris, zo sterk. Het ging toen om een langer detectiveverhaal waar hij de kans kreeg om de personages wat meer uit te werken en ook de sfeer van het verhaal over een langere afstand te laten groeien. De eerste tien levensjaren van ambtenaar Hieronymus blijven echter zeker de moeite van het ontdekken waard. Al was het maar voor die donkere sprookjessfeer die zo mooi bij deze eindejaarsdagen past. Volg Ulf K.'s werkzaamheden op de voet in zijn blog mondgucker.blogspot.com.

> MARC BASTIJNS — december 2007