Bibliografie van Conz
• Bruss. - Brussels in Shorts
• De Tweede Kus
• Guust: Gefeliciflaterd!
TOEN IK NOG BAAS VAN DE WERELD WAS 


Conz • Oogachtend
96 p. (SC)
Sober, maar efficiƫnt

Sinds jaar en dag was het een goede gewoonte onder critici om steen en been te klagen over het gebrek aan publicatiekansen voor jonge Vlaamse stripauteurs. Uitgeverij Oogachtend nam de handschoen op en brengt al geruime tijd mooie debuutboeken op de markt. Hun tijdschrift Ink mag dan de boeken sluiten na het volgende nummer, de strips die ze totnogtoe uitbrachten mogen gezien worden: Stijn Gisquière (Paradijs op Aarde), Gerolf Van de Perre (Steenstof), en nu ook Conz.

Toen ik nog Baas van de Wereld was is een verzameling van zijn korte, autobiografisch geïnspireerde verhalen die op één na reeds in Ink verschenen. Conz (Constantijn Van Cauwenberghe) toont zich een getalenteerd verteller met een sobere maar efficiënte tekenstijl. Verhalen uit zijn kindertijd over spannende verkenningen in grote gebouwen, dromerige veroveringen van landen vol ridders en draken, alles kan in de wereld van de kleine Constantijn.

Dit stripalbum baadt in een nostalgische sfeer die ook boeken als Jojo zo genietbaar maakt voor jong en oud. Voor nauwelijks tien euro blijft dit boek ook uitermate betaalbaar, want met zijn 96 pagina’s krijg je echt waar voor je geld.

Momenteel werkt Conz aan een volledig fictieve liefdesgeschiedenis die al zeker de 150 pagina's zal halen. Deze jonge belofte timmert in elk geval intensief verder aan een carrière in de stripwereld. Als striplezer en -liefhebber kunnen we hem alleen maar veel succes wensen en hopen dat Toen ik nog Baas van de Wereld was een even geslaagde opvolger mag kennen.

> MARC BASTIJNS — maart 2004