Bibliografie van Craig Thompson
• Carnet de Voyage
• Habibi
• Ruimtekruimels
EEN DEKEN VAN SNEEUW 


Craig Thompson • Oog & Blik
592 p. (HC & SC)
Gedekt door de sneeuw

Vorig jaar leverde de Amerikaan Craig Thompson met Blankets een zwaargewicht uit het hedendaagse stripverhaal af. In deze bijna 600 pagina’s tellende autobiografische strip schreef de auteur zijn geloofstwijfels, liefdesperikelen en nostalgische herinneringen van zich af in een verhaal dat geen enkele lezer onberoerd liet. Nu hebben Oog & Blik en Atlas een vertaling uitgebracht onder de wat eenzijdige titel Een Deken van Sneeuw. De dekens uit de oorspronkelijke titel verwijzen immers evenveel naar een onbezorgde kindertijd als naar het toedekken van enige geloofsdiscussie in Thompsons oorspronkelijke milieu. Een eerste troef van dit boek vormt het prachtige tekenwerk. De personages lijken weggelopen uit een stripverhaal van Blutch (Rapido Moderna) terwijl Thompson in interviews ook wel Baudoin als groot voorbeeld vernoemt. Dit combineert de auteur met een grote leesbaarheid en dynamiek die je verhinderen het album neer te leggen vóór de laatste pagina is omgeslagen. We kennen weinig stripauteurs die het Thompson honderden bladzijden lang zullen nadoen.

Naast het tekenwerk overtuigt echter ook het verhaal. De talloze thema’s die Thompson aansnijdt, komen allemaal diepgaand aan bod en worden op een prachtige manier verweven tot, jawel, een geslaagd deken van verhaallijnen. Weinig stripverhalen kregen zoveel lof toegezwaaid als deze striproman, tot complimenten van collega-tekenaars als Art Spiegelman (Maus) en Matt Groening (The Simpsons) toe. Dit stemt natuurlijk tot een dosis gezonde argwaan, een hype is immers altijd voorbestemd om te ontgoochelen. Zo niet met Een Deken van Sneeuw. Welgeteld 582 pagina’s lang blijft het boeien en ontroeren. Onlangs won het nog drie Harvey Awards (de belangrijkste Amerikaanse stripprijzen) en vorig jaar prijkte Blankets op nummer 1 van de Top 10 van beste strips van het jaar volgens het prestigieuze magazine Time.

Na zijn debuut, het nog onvertaalde Good-Bye Chunky Rice, bevestigt Craig Thompson alle goeds dat deze sympathieke dierenfabel deed vermoeden. Zijn Amerikaanse uitgeverij Top Shelf speelt gevat in op de rage. In juli verschijnt een reisdagboek, een gezamenlijk experiment met underground-coryfee James Kochalka en ook een soundtrack bij Een Deken van Sneeuw. Dat Thompson daarnaast nog werkt aan een groot nieuw stripproject zal de lezers van Een Deken van Sneeuw dan ook als muziek in de oren klinken.

> MARC BASTIJNS — mei 2004