Bibliografie van Daniel Desorgher
• Jimmy van Doren
Bibliografie van Benoît Despas
• Boudewijn, de Glimlachende Koning 1930-1951
• De Tempeliers: Bloed en Glorie
• Guy Gilbert - Grenzeloze Liefde
DE NIEUWE AVONTUREN VAN JIMMY VAN DOREN 1
Wit en Zwart


Daniel Desorgher + Benoît Despas • Glénat
48 p. (SC)
Een hart voor het echte Afrika

Het begon allemaal in 1957 met een klein spinnetje. Een dood spinnetje, achteloos tentoongesteld in het Koloniaal Museum van Tervuren. Hoewel Belgisch bekendste museum de tweede grootste insectencollectie van de ganse wereld herbergt, had geen enkele zoöloog zich ooit bekommerd om deze achtpoot. Tot op een nacht een inbreker de spin steelt. Eindelijk was Schatzy Schatzenbaum de trotse bezitter van een Ignifus Spongei, het ultieme bewijs dat de evolutietheorie van Darwin larie en apekool was en dat Lamarck de enige waarheid in pacht had. Helaas voor de stugge koloniaal werd hij op heterdaad betrapt door een twaalfjarig jongetje met een passie voor Congo. Schatzy achter tralies, maar Jimmy bleef geïntrigeerd door die drugsdealende oplichter. En enkel gescheiden door tralies groeide er iets wat leek op vriendschap. Maar, alleen in Afrika zouden beiden echt vrij zijn.

De avonturen van Jimmy van Doren, Schatzy en de tamme leeuw Hermann zijn ebbenhouten Afrika ten voeten uit. Natuurpracht, corruptie, bananenbier en veel nonchalance. Eerlijke realiteit met op de achtergrond een opgroeiende verliefde tiener. Maar aangezien een keiharde marketingwet zegt dat strips over zwarte medemensen minder goed verkopen, werd deze sterk onderschatte reeks met volwassen scenario's en kinderlijke tekeningen in 1990 gestopt. Scenarist Desberg wierp zich succesvol op De Schorpioen, I.R.$. en andere Tosca's. Klare Lijn-aanhanger Daniel Desorgher (tot zijn twaalfde woonde hij zelf in Congo) ging weer smurfen tekenen. Helaas belandde zijn gagproject op scenario van Cauvin in Dupuis' koelkast. Een stille aftocht wenkte voor de perfectionist die van elk album drie volledige schetsversies maakte...

De cultstatus van Jimmy van Doren bleef nochtans gestaag groeien. Glénat kocht de volledige reeks op en geeft binnen het jaar alle twaalf delen opnieuw uit, mét een nieuwe cover. Meer nog, Desorgher mag opnieuw zijn peperkoeken rebel verder laten opgroeien in woelig Afrika. In De Nieuwe Avonturen van Jimmy van Doren is de knaap inmiddels 16 en wordt hij bij zijn terugkeer door een tovenaar uitgedaagd een initiatierite te ondergaan. Alleen dit inwijdingsritueel kan echt duidelijk maken of zijn liefde voor de zwarte Suzy oprecht is!

Verantwoordelijk voor deze nieuwe avonturen is Benoît Despas, die eerder al bescheiden naam had gemaakt als scenarist van christelijk geïnspireerde strips over koning Boudewijn, priester Guy Gilbert en het bekroonde Auriac. Gelukkig blijft hier elke preek achterwege en waakt de geest van Desberg. De Nieuwe Avonturen van Jimmy van Doren worden nu zelfs verteld vanuit het standpunt van de Congolezen. Mwana Kitoko, Mwana Jimmy.

> WOUTER PORTEMAN — augustus 2004