SAY HELLO TO BLACK JACK 1 Kronieken van de Afdeling Chirurgie 1
Syuho Sato • Glénat 224 p. (SC)
|
|
Is er een dokter in de zaal? |
|
Na DragonBall en Akira neemt Glénat het risico om opnieuw twee manga's in het Nederlands uit te brengen: de shojo (meisjesstrip) Alice 19th en de seinen (strip voor volwassenen) Say Hello to Black Jack. Deze laatste titel is een waar fenomeen in Japan. De knipoog in de titel naar de excentrieke dokter Blackjack van Osamu Tezuka (auteur Sato kent zijn klassiekers) leert ons dat ook deze manga zich in de wondere wereld van de geneeskunde afspeelt.
Eijirô Saitô is zopas afgestudeerd aan de prestigieuze Eiroku-universiteit, wat enkel de allerbeste geneeskundestudenten kunnen zeggen. Maar zijn opleiding is nog lang niet afgelopen. Aan de universiteit leerde Saitô enkel maar de theorie. De praktijk zal hij onder de knie moeten krijgen tijdens een twee jaar durende stage in een universitair ziekenhuis. Het zijn lange dagen, maar de stagairs verdienen slecht 280 euro per maand. Vandaar dat Saitô, zoals de meeste dokters in spe, 's nachts in een ander ziekenhuis gaat bijklussen. Officieel als assistent, maar ook vaak alleen en zelfs als verantwoordelijke arts. In Japan is het dus goed mogelijk geopereerd te worden door een onervaren groentje...
Syuho Sato klaagt deze en andere wantoestanden aan in Say Hello to Black Jack. En de Japanners lusten daar wel pap van. Elk album (in Japan zitten ze al aan deel 10) verkoopt meer dan twee miljoen exemplaren, er is een tv-reeks en sinds de publicatie van de manga willen steeds meer jongeren geneeskunde gaan studeren. Het Japanse parlement stemt naar aanleiding van Say Hello to Black Jack zelfs wetten om het systeem te veranderen.
Kronieken van de Afdeling Chirurgie is een boeiend eerste deel. Hoewel Sato met cijfergegevens zwaait en zaken aankaart die nogal ver van ons bed staan, is het verhaal nooit saai. De klemtoon ligt toch vooral op het hoofdpersonage. Met overtuiging schetst Sato de evolutie van Saitô van een twijfelende beginneling naar een vastberaden idealist die zijn beroep niet voor het geld uitoefent, maar om mensenlevens te redden. Sato heeft een mooie, verzorgde tekenstijl en dat is dan ook mooi meegenomen.
Of Say Hello to Black Jack in onze contreien zal aanslaan, valt nog af te wachten. De manga is nochtans zeker het lezen waard. Maar misschien liever niet in de wachtzaal van jouw huisarts... |
|
> JEROEN FRANçOIS — november 2004 |