Bibliografie van Guido van Driel
• De Fijnproever
• De Ondergang van Amsterdam
• Gasten
• Mijnheer Servelaat Neemt Vakantie
• Toen We van de Duitsers Verloren
• Vis aan de Wand
OM MEKAAR IN DOKKUM 


Guido van Driel • Oog & Blik
130 p. (SC)
Opdracht geslaagd

Om mekaar in Dokkum is ontstaan als opdracht van de gemeente Dongeradeel in Nederland. Hiermee wilde de gemeente de missionaris Bonifactius herdenken die bijna 13 eeuwen geleden vermoord werd door een Friese roversbende. Dokkum heeft iets speciaals met Bonifactius, want de stad eerde de man na zijn dood uitgebreid en zo werd het een pelgrimsoord.

De opdracht van de stad was een ware uitdaging voor van Driel. Aan zijn vorige strip, Toen Wij van de Duitsers Verloren, had hij immers vier jaar gewerkt. Maar op dit nieuwe project stond een deadline van amper een jaar. Om tijd uit te sparen en om één lijn in de gezichten van de personages te trekken — één van de zwakkere punten van de auteur — deed hij beroep op enkele vrienden die model wilden staan. Inspiratie voor het verhaal zelf heeft van Driel gehaald uit de actualiteit van 2003. Toen raakten in Dokkum de gemoederen flink verhit rond de werking van een asielcentrum. Lokale jongeren en uitgeprocedeerde Angolese asielzoekers raakten toen flink in de clinch met elkaar.

Maar dat is slechts één van de vijf verhallijnen: de Angolese asielzoeker, een depressieve lijfwacht, een crimineel met een bijnadoodervaring, een ober met een zieke kat en een echtpaar met een groot verdriet. Alle personages zullen elkaar ontmoeten in Dokkum. Klinkt het niet: "We benne toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?" Op subtiele wijze worden de verschillende verhaallijnen rond elkaar gedraaid.

Behalve het maken van deze strip had de opdracht een tweede dimensie: het maken van een aantal tegeltableaus voor het nieuwe gemeentehuis waarvan er vier in de strip staan afgebeeld waaronder de prachtige cover. Guido van Driels aquarellen doen erg expressionistisch aan. Elk plaatje is een kunstwerkje op zich. Zijn verhalen zijn steeds weldoordacht en doorgrond. En al is Om Mekaar in Dokkum zeker niet zijn meest toegankelijke, dan toch wel zijn meest indrukwekkende strip. Een groeialbum dus om te lezen en te herlezen.

> TOM DE LENTDECKER — december 2010