Bibliografie van Romain Renard
• The End - Jim Morrison
AMERICAN SEASONS 1
1963 Clara en de Dwergen


Romain Renard + Yves Vasseur • Casterman
56 p. (SC)
Met de goedkeuring van Schuiten

American Seasons 1 is de start van een reeks afgeronde verhalen waarvan elk nieuw deel zich in een bepaald jaar van de jaren 60 afspeelt. We beginnen met 1963, het jaar waarin Amerika in volle Koude Oorlog de concurrentie met wereldmacht Rusland aangaat in de ruimtevaart, de Cuba-crisis heerst en president Kennedy wordt neergeknald. Maar ook het jaar waarin circusdirectrice Clara Boni triomfen oogst met haar circustournee. Clara's Circus moet het niet hebben van de vervaarlijke leeuwendompteurs, olifantentemmers of slangenbezweerders. Neen, Clara Bruni heeft in het staatsircus van nota bene de sovjetrepubliek Oekraïne een gevarieerd stelletje dwergen als grote publiekstrekker. Toch is de min of meer zwervende verzekerinsginspecteur Lorenzo Cuba (what's in a name?) niet gekomen voor het spektakel, die 18de maart 1963.

Er is een verdacht ongeluk gebeurd met één van Clara's getalenteerde acrobaten, Yuri, met de dood als gevolg. Lorenzo voelt de knappe (dat kapsel! — sorry, een fetisj van ons) Clara aan de tand, maar zij gedraagt zich vreemd. Op de vooravond van Yuri's begrafenis komt Lorenzo tot de vaststelling dat de sheriff met pak en zak is vertrokken. Lorenzo licht Sam in, een vriend bij de FBI. Ook Sam gedraagt zich vreemd. Later zal blijken dat de FBI van veel meer weet. Het leidt naar een bijna onmenselijke ontknoping dat gerust naast de meest bizarre complottheorieën uit die tijd kan staan.

Hoe het personage van de redelijk kille Lorenzo Cuba zal evolueren, mogen we ontdekken in zijn volgende speurtochten. Maar wat heeft hij zoal meegemaakt dat 'm zijn vrouw doet bedriegen en 'm laat gedragen als een macho. Wij hopen dat de best wel ingenieuze plot zijn karakterontwikkeling niet in de weg staat. De direct op papier geschilderde tekeningen overtuigen meteen. Debuterend striptekenaar Romain Renard kwam eerder aan de bak als storyboardtekenaar voor film en reclame en werkte mee aan het videospel Amazonia. Hij is de zoon van Claude Renard, die scenario's schreef voor Swolfs, Sokal en studiegenoot + vriend François Schuitens eerste strips. Deze laatste verzorgde het voorwoord... dat je achteraan het album vindt. Onder zijn goedkeuring neemt de serie een bescheiden start dat jou met deze bespreking misschien het signaal geeft het album een verdiende kans te geven.

> DAVID STEENHUYSE — december 2004