Bibliografie van Frank Le Gall
• De Ongelofelijke Avonturen van Kobijn
• Een Verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot 2
• Waar de Mieren Heen Gaan
THEODOOR CLEYSTERS 12
Jaloezie├źn


Frank Le Gall • Dupuis (Spotlight)
48 p. (HC & SC)
Avontuur zonder inspiratie

Een nieuwe strip van Frank Le Gall moet je steeds koesteren. Met mondjesmaat levert de man puike strips af, terwijl hij achter de schermen knutselt aan een al jaren aangekondigd Vrije Vlucht-album.

Theodoor Cleysters blijft een avonturier in hart en nieren, en ook in Jaloeziën brengt dit hem opnieuw in de problemen. Het verhaal speelt zich af in 1933, Theodoor bezit een kokosplantage op een eiland in de Indonesische archipel. Wanneer Chouchou, één van zijn oude liefdes, opnieuw opduikt, verstoort dit Theodoors rustige zakenleventje. Hij wordt geconfronteerd met een verleden vol onverwerkte gevoelens. Chouchou blijkt immers niet zomaar naar Theodoors eiland afgezakt te zijn.

Het deed ons deugd om na vier jaar nog eens in de wondere, exotische wereld van Frank Le Gall te worden ondergedompeld. De tekeningen blinken weer uit in leesbaarheid en tonen een Le Gall in topvorm. Het scenario lijkt echter onderhevig aan slijtage. Waar Theodoor Cleysters vroeger het schoolvoorbeeld was van een avontuurlijke strip vol verrassende wendingen, blijven de laatste twee verhalen wat achterop hinken. Zo ontwikkelt het verhaal van Jaloeziën zich nogal sterk aan de hand van toevalligheden. Het verschijnen van de slechte kapitein Crabb komt immers wel heel erg gelegen en wordt verderop nergens verklaard. Ook het kluwen van verschillende relaties tussen de hoofdpersonages wordt weinig overtuigend uitgewerkt en hangt teveel aan mekaar met losse eindes. Al bij al dus wel een genietbare Theodoor Cleysters, maar toch hopen we bij een volgend deel weer op het pure, onversneden avontuur van weleer. Of mogen we misschien toch al hopen op die Vrije Vlucht?

> MARC BASTIJNS — maart 2005