CATAMOUNT 2
De Trein der Vervloekten


Benjamin Blasco-Martinez + Albert Bonneau • Microbe
72 p. (HC)
Er is een nieuwe westernheld geboren

In dit tweede deel van Catamount springen we dik tien jaar verder in de tijd. We schrijven 1890 en de spoorwegrace van Oost naar West is in volle gang. Ook Catamount ontsnapt niet aan de expansiedrang van de spoorwegmagnaten. Terwijl hij met zijn mentor Pad op jacht is, wordt zijn vader benaderd door een zekere Berton die de gronden van de familie Osborne wil kopen. Samuel weigert en bedenkt een snood plan om toch de gronden van Osborne te pakken te krijgen. Omdat we natuurlijk niet alles willen verklappen, geven we alleen nog mee dat een deel van Bertons opzet lukt en Catamount het slachtoffer dreigt te worden van het hele complot van de spoorwegbouwer. Catamount kan onderduiken en een oude bekende van de jongeman die aan het begin van het verhaal opduikt, zorgt voor een reddingslijn voor de jongeman.

In tegenstelling tot het eerste deel is deze Trein der Vervloekten geen afgesloten deel, want aan het eind van dit getekende relaas dat gebaseerd is op de boeken van Albert Bonneau weet je al dat we nog een vervolg mogen verwachten op de avonturen van Catamount. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Alle goede dingen die we geschreven hebben toen we het debuutalbum onder de loep namen, worden hier bevestigd. Scenarist en tekenaar Benjamin Blasco-Martinez is er netjes in geslaagd om zijn personages een make-over te geven zodat je ook kan zien dat de personages een tiental jaar ouder geworden zijn. Wat wel opvalt in dit tweede deel zijn de vele actiemomenten waarvoor Blasco-Martinez zijn schitterend uitgewerkte tekeningen voor zich laat spreken.

Zoals we tijdens de vorige beurt al zeiden, is er met Catamount een nieuwe westernheld geboren die de westernstrips uit de jaren 1970 en 1980 doet herleven.

> PETER ROTTHIER — april 2018