DE MINIMENSJES INT 5
1979-1982: 11. In de Klauwen van de Heer - De Onderhuurders van de Heer - 12. De Wesp - 13. Gevangenen van de Tijd - De Ontvoering van Sabine - 14. Minimensjes en Aapmensen


Pierre Seron + Mittéï/Pierre Seron • 't Pallieterke
248 p. (HC)
Hoog niveau

Van De Minimensjes verscheen in januari de vierde integrale en hier is deel 5 al. Laat maar komen! In de periode 1979-1982 maakten De Vries en zijn kompanen kennis met de hertog van Diergaard die zich snel ontpopte tot een vaak weerkerende schurk in de reeks. Met het domme blondje Grietje, de zwarte Zondag (die de letter R niet kan uitspreken), de verliefde slang Katootje en de oude "gevangenen van de tijd" komt er eveneens een (tijdelijke) uitbreiding van de cast. De extra's in deze bundel bestaan uit twee interviews, het ene met inkleurder Vittorio Leonardo over diens rijkgevulde carrière en zijn dankbare medewerking aan de reeks De Minimensjes, het andere met Pierre Seron zelf uit de tijd dat hij De Wesp had gepubliceerd, een van de betere verhalen in de reeks. Twee kortverhalen die niet in de reguliere reeks zijn opgenomen, vullen de vier lange verhalen aan.

Serons tekeningen waren in deze periode van een zeer hoog niveau terwijl hij ook nog blijk gaf van technisch vernuft. In De Wesp vliegen formidabele jachtvliegtuigjes die luchtvaartliefhebbers zeker zullen aanspreken. Ze worden bestuurd door minimensjes die in de macht zijn van de hertog van Diergaard. Ze moeten meehelpen bij groots opgezette hold-ups.

In Gevangenen van de Tijd komt De Vries terecht in een vallei met een prehistoriche beschaving die in verkleinde vorm bewaard bleef. Zo blijkt dat de levensduur van verkleinde mensen en dieren serieus wordt verlengd, getuige ook een drietal technici die moesten achterblijven om de lancering van de ruimtevaartuigen, om hun volk naar een gastvrije wereld in de ruimte over te brengen, tot een goed einde te brengen. Die lancering gebeurde zesduizend jaar geleden. Dankzij De Vries kunnen ze hun volkje achterna, maar dat krijgt nog een staartje in de volgende integrale. Intussen zocht de hertog van Diergaarde hulp bij een primitieve stam aapmensen, de "Beurks", met wie hij in Minimensjes en Aapmensen de grotten van Ellendam 2 binnenvalt.

De integrale opent met het reguliere album In de Klauwen van de Heer dat uit twee afgeronde verhalen bestaat. Ook op een rotspunt sloeg ooit een verkleinmeteoriet toe waardoor de bewoners van een middeleeuws kasteel in verkleinde vorm verder door het leven gaan. Voor hen bleef de tijd stilstaan. De kennismaking met de schreeuwerige heer Monsterd, die oorlog voert met de heer van Rodsack, een even vilein als lachwekkend figuur, loopt niet van een leien dakje. Met wat moeite wordt een vriendschap gesloten. Wars van het oorlogsgeweld is het door de tekeningen van Seron een gezellig leuk verhaaltje. In Serons andere reeks Aurora en Ulysses, Centauren (die we op een dag ook graag als integrale te lezen krijgen) zagen we al hoe aardig hij oudere tijdperken in beeld kon brengen.

Als we op de reacties afgaan, blijft De Minimensjes een van de beste keuzes om die als integrale reeks opnieuw op de markt te brengen. De extra's uit het weekblad Robbedoes zijn talrijk aanwezig en die vinden elk hun weg naar de bundelingen. De komende paar jaar (bij Saga Uitgaven kan het snel gaan) zijn we nog wel van bundels plezier verzekerd.

> DAVID STEENHUYSE — april 2018