Bibliografie van Olivier Neuray
• De Kozakken van Hitler
• Makabi
• Witte Nacht
Bibliografie van Valérie Lemaire
• De Kozakken van Hitler
DE CAMBRIDGE FIVE 3
De Vijvers van de Patriarch


Olivier Neuray + Valérie Lemaire • Casterman
48 p. (SC)
Alle inspanningen gemold

Russische spionnen en hun acties op Brits grondgebied. Je hoeft er eigenlijk niet eens je recentste The Guardian voor open te slaan. Ook in strips kan je ze vinden, al zeggen we het daarmee misschien niet helemaal correct. We moeten specifieker zijn: Sovjet-spionnen, Britse staatsburgers die vanuit sleutelposities in de inlichtingendiensten gegevens doorspeelden aan Stalin. Dat waren The Cambridge Five.

Na de recruteringsjaren en de oorlogsjaren te hebben verhaald, spitst dit laatste deel van het stripdrieluik toe op de laatste fase in de Tweede Wereldoorlog en de (overgang naar de) Koude Oorlog. Opnieuw is Anthony Blunt verteller van dienst, zijn flashbacks tonen hoe hij en zijn collega-Sovjetspionnen binnen MI5 en MI6 steeds nieuwe uitvalsbasissen krijgen. Net dat gegeven is zowel een pluspunt als een gevaar voor ontmaskering. Eén enkele misstap kan hen allen ontmaskeren en alles teniet doen. Langzaam sluit het net.

Voormalig advocate Valérie Lemaire heeft als in een echt pleidooi haar beste argumenten tot het einde bewaard. Uiteraard ben je behoorlijk gebonden aan feiten als je een historisch relaas wil houden en vanzelfsprekend brengt dat beperkingen met zich mee. Maar dit deel heeft dat extra beetje dynamiek dat de vorige delen minder bezaten. Je voelt dat het spionageverhaal van de voormalige Cambridge-studenten naar het einde loopt, je weet wat er te gebeuren staat, en nog wil je weten hoe dit einde verstript zal worden. Niet dat het echt een filmisch kat-en-muis-spel wordt — de geschiedenis verklapte immers al waar de muis naartoe kroop — maar toch, er zit meer spanning dan verwacht in dit slotdeel.

Over het werk van Olivier Neuray kunnen we kort zijn: hij herhaalt zijn degelijke werk van de vorige delen. We gaan het niet weer hebben over de minder diverse gezichten van sommige personages, als je je baseert op foto's van de echte historische figuren, heb je nu eenmaal niet te kiezen.* Neuray heeft een stijl die niet bij iedere strip zou passen, maar prima geschikt is voor een serie als deze.

Deze strip zet trouwens wel aan het denken. The Cambridge Five wilden af van het kapitalisme in Engeland, maar vluchten naar Stalin is blijkbaar toch geheel iets anders. 't Is dat je achteraf pas alles van tevoren weet...

* De Anthony Blunt uit de strip lijkt erg op zijn eigenlijke foto, net zoals de Alan Tuning uit de strip erg op zijn echte foto lijkt. De Alan Tuning uit de film The Imitation Game (met Benedict Cumberbatch) heeft dan weer meer weg van Anthony Blunt (zowel de echte als de verstripte) Dat geheel ter zijde, we willen de lezer niet verwarren...

> DIEDERIK VAN DE VELDE — april 2018