Bibliografie van Sytse S. Algera
• 24/7 - Politieverhalen van de Straat
• De Verloren Verhalen van Lemuria
• De Vries
VLUCHTELINGEN 1
Opgejaagd


Przemyslaw Klosin + Sytse S. Algera • Comicwatch
48 p. (HC & SC)
Maatschappijspiegel

"Jaja, ik ken mijn les. Ik ben geen Marokkaan meer. Ik ben een gevluchte Syriër wiens paspoort is afgenomen door de Syrische geheime dienst. Dat moet lukken." Het is gelukt. En zo stond Mohammed gepakt en gezakt voor het opvangcentrum in Groningen. Een paar maanden later werden er in de provinciestad een paar meisjes aangerand en verkracht. Alle sporen wijzen naar enkele asielzoekers. De lokale politie is in opperste paraatheid. Hier mag de pers geen lucht van krijgen.

Vluchtelingen is een gloednieuwe reeks in drie geplande delen van scenarist-uitgever Sytse S. Algera. De voormalige politieman is als geen ander geplaatst om een delicaat thema als de vluchtelingencrisis te beschrijven. En je mag er zeker van zijn dat hij ons en onze maatschappij een ontnuchterende spiegel voorhoudt. Bovendien is hij doodeerlijk in zijn observaties. Racisme en solidariteit, bedrog en pure liefde, mensensmokkelaars en oprechte humanitairen,... Elke laag, kleur en opinie van de bevolking komt aan bod. Algera analyseert neutraal, nuchter en observerend.

Bovendien vergeet de scenarist geen verhaal te vertellen. De plot zit goed en de dialogen lezen lekker. Hiermee is Vluchtelingen een akelig perfect tijdsdocument van deze problematiek in onze Lage Landen geworden. Oom Wim anno 2018. Om echt uit het documentaire te geraken, ontbreekt het Vluchtelingen aan escapisme, verwondering of een echt originele invalshoek. Hopelijk breken de volgende twee delen waar Algera deze crisis vanuit andere invalshoeken zal bekijken, wel uit dit pijnlijke alledaagse.

Grafisch wist de nieuwe uitgeverij Comicwatch een goede tekenaar voor Vluchtelingen te strikken. De Pool Przemyslaw Klosin is duidelijk een navolger van Gregorz Rosinski. Af en toe zwenkt een arm of been nog te plots uit, maar hoe dan ook is dit meer dan veelbelovend. Niet voor niets is J.Rom- en Café Cowala-scenarist Bruno De Roover ook in zee gegaan met de Pool die zijn allereerste bekendheid verwierf met fantekeningen van Thorgal. Hun gezamenlijk project heet Jylland. Een Vikingstrip. Natuurlijk.

Maar eerst is er Vluchtelingen. Een menselijk drama, op maat in beeld gebracht én oprecht beschreven. Een nuchtere kijk op een complexe problematiek.

> WOUTER PORTEMAN — april 2018