VAARWEL WREDE WERELD! 


Nicolas Delestret + St├ęphane Massard/Jean Rousselot • Saga Uitgaven (Collectie Bamboe)
88 p. (HC)
No more cold play. Viva la vida

Ze hadden afgesproken via het internet. Anoniem. De een na de ander stappen ze in de kleine Twingo. Een statige oude man, een stille jointrokende zwarte jongen en een zatte playboy met iets te veel geld om goed te zijn. Zwijgzaam rijdt het meisje naar een bos in de rand van Parijs. De oude man bindt een plastieken darm aan de uitlaat en stopt de andere kant in de autokoffer. Ze start de motor opnieuw en probeert een gesprek aan te knopen met haar lotgenoten. De oude man legt haar direct het zwijgen op. Geen namen. Geen muziek. Niets. Ze gaan in stilte. Geïnspireerd door een Japanse collectieve zelfmoordtraditie hadden ze afgesproken om vandaag te sterven. Samen. Een koolmonoxidevergiftiging. De motor snort verder. Ze vallen alle vier in slaap. Vaarwel wrede wereld. De volgende morgen worden de inzittenden bruusk wakker. Het is mislukt. Rijdt die domme griet nu toch wel met een auto met een CO-katalysator! Godver. Ze hebben een nieuwe wagen nodig. En wel snel. Ze moeten sterven. Ze willen sterven. Vandaag nog.

Het onderwerp van de strip is op zijn minst erg cynisch te noemen, maar we hebben oprecht gelachen. Hun amateurisme brengt het viertal tijdens hun absurde roadtrip steeds dichter bij elkaar. Stapje per stapje. En ja hoor, het einde is voorspelbaar en daar zijn we voor één keer heel blij om. Want zo is Vaarwel Wrede Wereld! een geweldig hoopvolle strip geworden. Het verhaal is druppelsgewijs opgebouwd door het scenaristenduo Stéphane Massard en Jean Rousselot die al een Berlijnse Gouden Beer op hun schouw staan hebben voor hun kortfilms. Vaarwel Wrede Wereld! is hun eerste stap in de wereld van de negende kunst en met hun Krasse Knarren-humor en sfeer zitten ze er vlak op. Voor hun debuut zijn ze in zee gegaan met de Noord-Franse tekenaar Nicolas Delestret. Hij is een van de vele talenten uit de kweekvijver van de kunstacademie van Doornik. Zijn stijl is tijdloos klassiek en vol vrolijke kleurtjes. Ook dit is een mooi tegengewicht voor het zwaarwichtige thema.

Vaarwel Wrede Wereld! wil geen bakens verzetten, maar het is wel een strip die perfect samengaat met ons ontluikend lentegevoel. Leve het leven!

> WOUTER PORTEMAN — maart 2018