Bibliografie van Chaiko Cai Feng
• Kroniek der Onsterfelijken
Bibliografie van Benjamin von Eckartsberg
• Gung Ho
• Kroniek der Onsterfelijken
Bibliografie van Agatha Christie
• Agatha Christie - De Geheime Tegenstander
AGATHA CHRISTIE - MOORD IN DE ORIĆ«NT-EXPRES 


Chaiko Cai Feng + Benjamin von Eckartsberg/Agatha Christie • Dark Dragon Books
64 p. (HC)
Wennen aan Poirot

Het is als de verfilming van een boek: ofwel doe je mensen naar het boek grijpen ofwel schrikken de mensen die het boek gelezen hebben zich een ongeluk door wat ze te zien krijgen. Hetzelfde effect kan je dus ook krijgen als mensen zich wagen om een klassieker om te zetten naar een strip. Dat kan meevallen, maar ook dik tegenvallen. Een van die klassiekers is zonder twijfel Moord in de Oriënt-Expres, zowat het bekendste verhaal van de Britse schrijfster Agatha Christie. Het boek werd al diverse keren met succes verfilmd, dus is het niet abnormaal dat iemand op het idee komt om van het boek ook een stripverhaal te maken.

Het boek omzetten naar een degelijk scenario is in ieder geval al gelukt. Benjamin von Eckartsberg, een Duitse scenarist die we kennen van Gung Ho en Kroniek der Onsterfelijken, weet hoe je een scenario voor een stripverhaal moet schrijven.

Het belangrijkste deel voor een werkstuk als dit zijn natuurlijk de tekeningen. Von Eckartsberg ging daarvoor opnieuw in zee met de Chinese tekenaar Chaiko Cai Feng waarmee hij de laatste albums van Kroniek der Onsterfelijken maakte. Op zich is er niets mis met de tekeningen van Chaiko, alleen de uitwerking van onze Belgische detective Hercule Poirot valt een beetje tegen. Zeker bij het begin van het verhaal lijkt het gezicht van de man met de grijze hersencellen een beetje een clownesk gezicht mee te krijgen. Wie ook jaar en dag gewoon is geweest om acteur Peter Ustinov te vereenzelvigen met de persoon van Poirot zal toch even moeten wennen aan de versie die Chaiko ons voorschotelt.

Voor Agatha Christie-fans is deze strip zeker een aanwinst voor de verzameling en we zijn ervan overtuigd dat, mochten er in de toekomst nog albums gemaakt worden door dit duo, we best zullen kunnen wennen aan de Hercule Poirot die de heren hier neergezet hebben.

> PETER ROTTHIER — maart 2018