Bibliografie van Rob van Barneveld
• De Schat van Salami
• Pim
• Rood
• Rood Gras
PUSSLOOSE 1


Rob van Barneveld • Syndikaat
80 p. (SC)
Voor kattenliefhebbers

Laat je niet misleiden door de titel van deze strip van de Nederlander Rob van Barneveld. De tachtig pagina's die hij in Pussloose 1, opvult gaan wel degelijk over een echte kat. Van Barneveld is bij insiders bekend van zijn absurde strips met soms wel heel rare titels zoals Rood Gras, De Schat van Salami, De Pindakaaskoning en De Vloek van Poppenstein. Die laatste drie hebben Pim als hoofdpersonage.

In Pussloose trekt de illustrator volledig de kaart van het kattenleven. Op een cartooneske manier schotelt hij ons tachtig verhaaltjes van vier prenten voor over de kat. Teksten laat hij weg, de tekeningen spreken voor zich. Daar moeten we weliswaar een flinke kanttekening bij maken, want in heel wat gevallen zal je de clou heel ver moeten gaan zoeken.

De humor in de tekeningen maakt echt wel heel veel goed. Je ziet de evolutie van het verhaal in de vier tekeningen en het ziet er soms heel grappig, maar ook zeer bizar uit. Soms komt de achterliggende gedachte duidelijk tot uiting, maar op andere momenten zal je als lezer achterblijven met enkele vraagtekens.

Dit is echt een strip geworden voor kattenliefhebbers, waaruit blijkt dat katten ook intelligente dieren zijn. Wie eigenaar is van zo'n beest kan daar over meespreken, maar zo slim als de kat uit Pussloose zal hun huisdier waarschijnlijk niet zijn. Misschien maar goed ook, want het aantal poezenliefhebbers zou dan weleens flink kunnen dalen

> PETER ROTTHIER — februari 2018