HET SCHADUWGLAS 1-2


Aly Fell • Dark Dragon Books
64 p. (SC)
Een occulte geschiedenis

De Brit Aly Fell is voor de meeste Vlaamse en Nederlandse striplezers nog een onbeschreven blad. Buiten een paar covers en de tekeningen voor Satan's 3 - Ring Circle of Hell, dat alleen in het Engels werd uitgegeven, heeft de man in stripland nog niet echt veel betekend, hoewel hij al meer dan twintig jaar actief is als illustrator. Met de trilogie Het Schaduwglas zal hier ongetwijfeld verandering in komen, want na het verteren van de eerste twee delen kunnen we alleen maar tot de vaststelling komen dat zowel de tekeningen als het verhaal van uitmuntende kwaliteit zijn. Het scenario is vlot geschreven en beperkt zich niet tot alleen dialogen, maar imponeert door de fantasierijke beschrijvingen.

De tekenstijl van Fell past uitstekend bij het verhaal dat zich afspeelt in de tweede helft van de zestiende eeuw. We schrijven 1562, het jaar dat Thomas Hughes weer eens terugkeert van Zuid-Amerika. Hij gaat op bezoek bij een vriend waar hij kennis maakt met diens vrouw Arabella en je merkt meteen dat de vonk overslaat. Via zijn vriend wil hij contact opnemen met Dr. John Dee. Twee weken later bevindt Thomas zich samen met Arabella bij Dr. Dee. Door middel van een spiegel die Thomas meegebracht heeft van zijn reis, het zogenaamde Schaduwglas, wil het drietal in contact komen met de geestenwereld. Wat er precies gebeurd, komen we nog niet te weten want het verhaal springt op dat moment over naar 1582. Daar maken we kennis met Rosalind, die terugkeert bij haar vader na een verblijf bij Dr. Dee. Roses vader is echter stervende en hij vertelt haar dat Thomas Hughes haar echte vader is, maar dat ze hem absoluut niet mag opzoeken. Totaal ontredderd vertrekt Rosalind terug naar Dr. Dee omdat hij de enige is die dat geheim ook weet. Dee is echter niet opgezet met haar komst. De reden wordt al vlug duidelijk wanneer twee bezoekers hun opwachting maken. Het blijken Hughes en een zekere Talbot te zijn. Hun opzet is om na twintig jaar opnieuw het Schaduwglas te gebruiken.

We komen meer te weten over hoe het Schaduwglas werkt, maar dat laten we aan de lezer over om het zelf te ontdekken. Wat we wel nog kunnen meegeven, is dat Rose de spiegel steelt en daarmee haar leven op het spel zet, want Thomas Hughes laat niet met zich spotten. Zelfs wanneer hij te weten komt dat ze zijn dochter is, spaart hij haar niet. Ze wordt in de gevangenis gegooid en ter dood veroordeeld omdat ze hem niet wil vertellen waar ze het Schaduwglas verborgen heeft.

Aly weet al deze gegevens te verwerken in een prachtig verhaal. Het occulte gegeven dat de leidraad is voor dit driedelig verhaal (deel 3 verschijnt in april 2018) stoelt op deels ware gebeurtenissen. Zowel Dr. Dee als Edward Kelley (de echte naam van Talbot) hebben echt bestaan. Ze hielden zich bezig met het oproepen van geesten via een speciale spiegel. Hoe dat in zijn werk ging, vind je terug in het aan deel 2 toegevoegde dossier.

Fell weet in zijn tekeningen de tijd van toen opnieuw tot leven te wekken. De personages, de kledij waarin ze rondlopen, de straten en gebouwen van toen, alles ziet er netjes uit zodat ook de tekeningen geloofwaardig overkomen. Fell is een aanwinst in het moderne striplandschap en hij mag dan wel zelf claimen dat hij vooral graag vrouwen laat opdraven in zijn tekeningen, toch zijn de mannelijke personages goed uitgewerkt. De vrouwen die hij tekent zijn weliswaar dominanter aanwezig op de tekeningen en hij schuwt ook een vleugje erotiek niet.

Het Schaduwglas is een aangename kennismaking met Aly Fell en we wachten in spanning af tot april wanneer deel 3 zal verschijnen waarin we te weten zullen komen hoe het verhaal van Rosalind afloopt.

> PETER ROTTHIER — februari 2018