Bibliografie van Etienne Willem
• Het Zwaard van Ardenois
• Oude Bokken & Groene Blaadjes
DE VLEUGELS VAN DE AAP 1-2
1. Wakanda - 2. Hollywoodland


Etienne Willem • Dark Dragon Books
56 p. (HC)
Beestige boel

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Chinese wetenschappers er als eersten in geslaagd zijn een primaat te klonen. Je leest het goed, de zoölogische tongtwister "alle apen apen apen na" krijgt zo een wel heel sluitend bewijs. Apen apen ook mensen na, net zoals alle andere dieren dat doen trouwens. Bewijs daarvan: De Vleugels van de Aap!

In deze antropomorfe beestenboel schiet de gebrevetteerde brokkenpiloot Harry Faulkner de hoofdvogel af. Dat had trouwens gerust letterlijk kunnen zijn. Voor hij het allemaal goed beseft, gaat de makaak op date met Clara Palmer* en krijgt een object in handen waardoor hij zijn vriendin en een stel ongure types achter zich aankrijgt. En ook het FBI!

Howard Hughes, Cecil B. DeMille, Douglas Fairbanks en enkele anderen duiken op (in dierengedaante), want auteur Etienne Willem is met z'n achtergrond in de geschiedenis juist geplaatst om zijn reeks in het Amerikaanse interbellum te situeren. Zo speelde deel 1 zich nog af op en rond een New-Yorkse zeppelin. Dat verhaal kwam geleidelijk op gang, deel 2 daarentegen heeft een gierende vaart van begin tot einde. Je kan het zelf zien en vergelijken, want Dark Dragon Books, dat de reeks overnam van Gorilla, brengt naast dit deel ook een heruitgave uit van deel 1 met een nieuwe cover. Geen kloon van de Gorila-uitgave, want deze versie heeft enkele extra schetspagina's.

We zijn normaal geen fan van een deus ex machina in een verhaallijn, maar deze is zodanig origineel dat we, op voorwaarde dat het niet te vaak gebruikt wordt, weleens willen zien hoe dat in de volgende delen uitdraait.

Collega Wouter Porteman noemde het vorige deel nog nadrukkelijk geen Blacksad van de Aldi en gelijk had hij. Anderzijds misschien net wel. Discounters halen de klassieke supermarkten immers in populariteit bij. Ook dat haalde de pers deze week.

* Welk bevallige diertje zij zo even moet voorstellen, kunnen we niet met zekerheid zeggen.

> DIEDERIK VAN DE VELDE — januari 2018