SERPIERI'S WESTERN COLLECTIE 1 Vervloekt Goud
Paolo Eleuteri Serpieri • Dark Dragon Books 160 p. (HC)
|
|
Duister en mysterieus |
|
Sinds het ontstaan van de film in het begin van de vorige eeuw was de western een van de populairste genres in de cinemazalen. Met de komst van de televisie verhuisde de western echter uit de bioscoop en verplaatste het gebeuren zich midden jaren 1950, begin jaren 1960 naar de beeldbuis met series als Bonanza, The High Chaparral, Gunsmoke en nog een hele rist andere reeksen. In het midden van de jaren 1960 was de westernfilm echter aan een revival toe dankzij de Italiaanse regisseur Sergio Leone die met pareltjes als A Fistful of Dollars (1964), For a Few Dollars More (1965), The Good, The Bad and The Ugly (1966) en Once Upon a Time in the West (1968) het westerngenre nieuw leven inblies. Deze zogenaamde spaghettiwesterns lokten opnieuw heel wat mensen naar de zalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een beginnende Italiaanse tekenaar zijn inspiratie ging zoeken in dat westerngenre. Paolo Eleuteri Serpieri, die het publiek hier kent dankzij zijn erotische sciencefictionreeks Druuna, startte midden jaren 1960 zijn carrière als striptekenaar met korte westernverhalen. Dankzij Dark Dragon Books worden al die verhalen nu bij elkaar gebracht in een westerncollectie die drie delen zal tellen.
Liefhebbers van het hier al verschenen werk van de man zullen in de aanwezige tekeningen in deze cowboy- en indianenverhalen zeker al de beginnende hand van de meester herkennen. Wie houdt van de ronde vrouwenvormen van Serpieri zal echter op de 160 pagina's van deze verhalenbundel op zijn honger blijven zitten, want veel vrouwvolk is er niet te bespeuren in de elf kortverhalen (waarvan negen in zwart-wit) die dit eerste deel van Serpieri's Western Collectie rijk is.
Als lezer zal je van bij het eerste verhaal ondergedompeld worden in duistere en mysterieuze verhalen waarbij cowboys en indianen een hoofdrol spelen. Verwacht geen pure Amerikaanse insteek, want Serpieri geeft zijn verhalen stof tot nadenken mee en de antihelden die de verhalen bevolken, eindigen zelden met "ze leefden nog lang en gelukkig". Serpieri kaart ook heel wat problemen aan die ook nu nog voor heel wat onheil zorgen, bijvoorbeeld racisme of hebzucht.
De personages lijken zo uit een van Leones spaghettiwesterns geplukt te zijn. Ze hebben boeventronies waarvan elke frons minutieus getekend is, de omgevingen zijn vrij gedetailleerd uitgewerkt en er zijn scènes die niets aan de verbeelding overlaten. Voeg daarbij nog dat de verhalen meestal op een bizarre wijze beëindigd worden zodat je zelden de uitkomst van het verhaal kan voorspellen. Serpieri is naast een uitstekende tekenaar ook een uitmuntende scenarist.
Liefhebbers van het werk van Serpieri kunnen overigens een slagje slaan bij deze release. Het album is namelijk ook in een pakket te koop met Druuna integraal 4 waarin de albums 7 en 8 terug te vinden zijn. |
|
> PETER ROTTHIER — december 2017 |