Bibliografie van Patrick Gleason
• Batman and Robin
Bibliografie van Doug Mahnke
• Batman: Joker - De Man die Lacht
• Batman: Under the Red Hood
• Green Lantern
Bibliografie van Jaime Mendoza
• All New X-Men
Bibliografie van Mick Gray
• Absolute Luthor / Joker
• Batman and Robin
• Superman: De Zoon van Superman
Bibliografie van Peter J. Tomasi
• Batman and Robin
SUPERMAN HERBOREN 1
De Zoon van Superman


Patrick Gleason/Doug Mahnke/Jorge Jimenez/Jaime Mendoza/Mick Gray + Peter J. Tomasi/Patrick Gleason • RW Uitgeverij
176 p. (HC)
Opvolging verzekerd

Gelukkig nieuwjaar! De goede voornemens zijn intussen opgesteld en sommige al meteen verbroken, maar ons doel blijft al jarenlang aanhouden: met veel plezier strips lezen en met minstens evenveel plezier er een bespreking over schrijven. De superhelden bijten hier de spits af voor ondergetekende.

RW Uitgeverij bracht eind 2017 drie albums in de collectie DC Universum Herboren. Een nieuw begin dus, maar moeilijk te volgen is het zeker niet. De essentie hiervan ligt bij Superman, die zijn leven gaf voor zijn adoptiewereld. En met dit verhaal beginnen we dan ook.

In deze nieuwe wereld stond gelukkig al een volgende Superman klaar. Hij is ouder, wijzer en hij had zich daar al gevestigd met zijn vrouw Lois Lane en zijn zoon Jonathan Kent. Hij neemt de rol van zijn overleden tegenhanger over, maar tegelijk is hij niet de enige Kryptonees die zich op deze wereld bevindt. De Eradicator, gecreëerd door slechterik Zod, is hier ook om het Kryptonese genoom te bewaren, ten koste van andere levensvormen. Zo zouden alle mensen sterven en op die manier kan er een nieuw Krypton rijzen. En Jonathan als halve Kryptonees moet er met zijn vader voor zorgen dat de Eradicator niet slaagt in zijn opzet.

In de Herboren-reeks van de Justice League heeft de dood van de oude Superman ook gevolgen voor het team. Nu moet de nieuwe zijn plek innemen, maar voor Batman en co is hij een vreemde die nog veel te bewijzen heeft. Andere nieuwelingen in het team zijn Green Lanterns Jessica Cruz en Simon Baz. De League neemt het op tegen de Kindred, reusachtige vernietigingsmachines die de bevolking kunnen veranderen in levende wapens. Ze voeren de 'zuivering' door en zo moeten alle Justice League-leden de handen uit de mouwen steken om het gevaar in de kiem te smoren.

En Batman? Die krijgt in zijn verhaal de hulp van twee nieuwe helden, die net zo sterk zijn als Superman met dezelfde overgave en inzet. Ze noemen zichzelf Gotham en Gotham Girl en doen het goede, tot ze zich plots op het slechte pad begeven. Amanda Waller maakt het er bovendien niet makkelijker op met haar ontspoorde Task Force X nadat dokter Hugo Strange hen aanwakkert tot het plegen van aanslagen. Gelukkig krijgt Bruce Wayne nog hulp van Thomas, een 'nieuw soort Robin'.

Deze drie albums zijn een hele boterham om te verorberen, maar ze zijn het lezen meer dan waard. Grafisch ziet het er vlekkeloos uit en de verhalen lopen gesmeerd. Ergens vreesden we voor een zwart gat door het nieuwe universum, de jongste reboot van DC Comics, maar dat bleek vrij beperkt dankzij de efficiënte uitleg op de backcover. Het blijft koffiedik kijken wanneer we nog eens Nederlandstalige Marvel-comics kunnen lezen, maar die van DC zijn alvast in goede handen.

> SEPPE COOLS — december 2017