Bibliografie van Nicolas Malfin
• Blue Adventures
Bibliografie van Daniel Pecqueur
• Angela
• Arctica
• Golden Cup
• Hoog Water
• Tao Bang
• Thomas Noland
GOLDEN CITY 12
Stadsguerrilla


Nicolas Malfin + Daniel Pecqueur • Silvester
48 p. (HC)
Nieuwe botjes

De burgeroorlogen en guerrillagevechten gaan op aarde onverminderd voort. Harrison Banks, de voormalige burgemeester van de op de oceaan gezonken stadsstaat Golden City, verneemt dat zuster Léa in gevaar is. Nadat hij haar heeft gered, ontmoet hij in niet al te familiaire omstandigheden zijn halfzus Tania. Dat levert hem weer extra drama op, maar ook een pak uitleg die de reeks op een nieuw spoor brengt. Op de nieuwe Golden City, een ruimtetuig dat rond de aarde zweeft, ondervinden de miljonairs dat de gebeurtenissen op de aarde schadelijk zijn voor de economie. De aandelenkoersen dalen supersnel. De burgemeester heeft zijn eigen huurlingen bij de stadsguerrilla en beslist dat het tijd voor actie is. Hij en zijn corrupte kliek van twaalf wijzen zullen extra uit hun pijp moeten komen, want Harrison Banks is nog niet klaar met hen.

Na twaalf delen slabakt Golden City allerminst. Dit album zit barstensvol wendingen, we vliegen van hot naar her en het blijft maar vooruitgaan zonder dat Daniel Pecqueur struikelt over alle intriges en situaties die hij voor het veelvoud aan personages heeft bedacht. Je krijgt tegelijk heel wat antwoorden en Pecqueur gooit je nieuwe botjes toe om op te kluiven. Alleen al die cliffhanger waarmee het album afsluit, maakt het lezen van het nog te verschijnen deel 13 prioritair. Spanning en intriges troef.

Voor de computertekeningen en -inkeuring van Nicolas Malfin zijn voor- en tegenstanders. Wij vinden dat hij volumes te veel een valse 3D-rendering probeert te geven, maar meer kritiek kunnen we nu ook niet echt bedenken. In de eerste plaats blijven we onder de indruk van zijn precisiewerk. Zijn heldere tekenstijl maakt de platen overzichtelijk. Toch wel een must, want er gebeurt dus heel wat.

Liefhebbers van Malfin kunnen zich desgewenst — nee, doe het maar zeker — trakteren op het artbook Blue Adventures, al een oudere uitgave die in 2013 in een Frans-Engelse editie verscheen en nu in een Nederlands-Engelse vertaling. De teksten zijn beperkt tot inleidingen van zijn series, een biografietje en een boeiende making-of van de cover, want dit is vooral een kijk- en staarboek. Het is een prachtige verzameling met tal van illustraties, pin-ups, figuurstudies, ontwerpen voor voer- en vliegtuigen, tekeningen voor ex-librissen, affiches en diverse meer. Een weelderig aanbod waarbij de vele potloodtekeningen duidelijk maken dat Malfins basis al zo trefzeker is. Knap artbook, laat het niet liggen! Het is ook samen te koop met Golden City 12 in een pakket waarbij je nog een mooie display met Harrison en Mifa krijgt.

> DAVID STEENHUYSE — december 2017