Bibliografie van Thierry Robin
• Chinees Rood
• De Dood van Stalin
KOBLENZ 3
De Laatste Winter in Ishiyama


Thierry Robin • Arboris
48 p. (SC)
Samoerai-rpg

Doctor Koblenz is een rare kwiet. Met zijn schrandere assistente Clara trekt hij aan het begin van de 20ste eeuw van het ene sombere oord naar het volgende om er niet alledaagse zaken op te lossen. Zijn speciale gaven wendt hij aan om nader tot een oplossing te komen. Als tarief eist hij telkens tien levensjaren van zijn cliënt.

Na eerdere affaires in een Engels industrieel mijnstadje (deel 1) en het oude Carthago (deel 2) vinden we Koblenz en Clara ditmaal terug in Japan. De traditionele waarden van de samoerai clashen er met het opkomende industrialisme want de nieuwe Japanse keizer wil mee met zijn tijd. De samoerai passen niet in zijn plaatje. Ironisch genoeg doet hij beroep op een reusachtige, metalen samoerai, de gevreesde Kinzoku Jin. En dat zullen zijn tegenstanders geweten hebben. Ze vallen als vliegen op een dag dat alle eendagsvliegen een reünie zouden houden en besluiten "om de nacht eens door te trekken". Aan Koblenz om het tij te doen keren.

Koblenz' speurtocht lijkt wel op de verhaallijn van een rpg-game en het scenario dendert al even vlot vooruit als dit soort computerspellen. Maar echt oppervlakkig wordt het niet. Wel zeer amusant, mede door zijn ontmoeting met een divers scala van personages en de spannende relatie met zijn assistente Clara. Op een dieper niveau kunnen we ons afvragen waar Koblenz zich bevindt in de samenkomst tussen traditionele waarden en de moderne wereld die al om de hoek piept. Voer voor striprecensenten. Het antwoord staat trouwens op de laatste pagina. Wat de lezer het meest moet interesseren is het vooruitzicht op een vlot verteld, grafisch zeer knap en gevarieerd album. De geometrisch opgezette, gedetailleerde tekenstijl van Thierry Robin zet de nu al imposante evolutie van de Koblenz-reeks verder. Wij zijn bijvoorbeeld nog steeds onder de indruk van de intrede van de oogverblindende schoonheid Nikaem in deel 2 (pagina 25). Dit derde deel is zonder twijfel het beste deel van de reeks tot nu toe en is in 2005 samen met het al even recente
De Duivels van Alexia 2 een album dat een eerste goeie indruk meer dan zomaar bevestigt. Koblenz 4 is naar verluidt nóg beter.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2005