S.O.S. GELUK S2-1 seizoen 2 deel 1
Griffo + Stephen Desberg • Dupuis (Vrije Vlucht) 128 p. (HC)
|
|
Party like it's 1984 |
|
In 1948 schreef George Orwell zijn beroemde 1984. Daarin schrijft een totalitair regime de wet voor en houdt het leven van iedereen nauwgezet onder de loep. Verschenen in 1949 en akelig denkbaar, ook al is de meester al lang niet meer. In 1984 schreef Jean Van Hamme S.O.S. Geluk. Het verhaal dat drie delen zou behelzen, was een vette knipoog naar het werk van George Orwell. Een totalitaire maatschappij waarin de machthebbers alle middelen gebruiken voor het nastreven van het collectieve geluk. De strip waarin The Greater Good voorrang kreeg op het geluk van de individuele burger was een mijlpaal in Van Hammes œuvre en akelig denkbaar, ook al is de meester intussen al even met zelfgekozen strippensioen.
Nu, in 2017, verschijnt S.O.S. Geluk seizoen 2 deel 1. Noem dat gerust een eerbetoon aan de twee eerder genoemde meesters. Het originele S.O.S. Geluk was een afgerond verhaal en staat nog steeds als een huis. Strikt genomen was er dus geen nood aan een tweede cyclus. Toch zijn we hoegenaamd blij dat deze cyclus er gekomen is, en wel om enkele eenvoudige redenen. Nieuwe scenarist Stephen Desberg zoekt het niet te ver en vindt zonder één valse noot meteen de toon van de originele cyclus. Een huwelijkspolitie, een enorm aangebrand arbeidsbeleid voor burgers met een migratieachtergrond, een geprivatiseerde sociale zekerheid, uitbestede criminaliteit, georganiseerd negationisme en overheidspropaganda, Stephen Desberg maakt van dit album een geactualiseerde versie van Van Hammes origineel. Orwell meets Kafka meets Van Hamme, zeg maar. Wat meer is, in de maatschappij van vandaag komt de wrange toets die het origineel ook al had sterk bovendrijven. Overdrijven we heel erg als we zeggen dat we niet zo heel ver moeten theoretiseren om sommige elementen uit dit verhaal werkelijk denkbaar te vinden? Om het met een tv-cliché te zeggen: dit zou zomaar eens kunnen!
De trip down memory lane is helemaal compleet. Griffo doet zijn arbeid aan het origineel schijnbaar moeiteloos en vetjes over. Verschenen in 2017 en akelig denkbaar. Deze meester hoort onder de kerstboom. |
|
> DIEDERIK VAN DE VELDE — december 2017 |