M√ľNCHHAUSEN EN FREUD 


Bernd Kissel + Flix • Soul Food Comics
192 p. (SC)
Gebroken sprookje

In 1939 landt een verwarde man met een zelfgemaakte luchtballon op het dak van Buckingham Palace. Zijn Duitse accent helpt 'm niet meteen uit de penarie, integendeel, hij wordt voor een spion aanzien in dienst van Adolf Hitler. Hij beweert bovendien van de maan te komen. Het maakt niet uit dat hij daar naar eigen zeggen gewoon aardbeien plukte, maar stel je voor dat hij de waarheid spreekt? Zouden de Britten de vervloekte oorlog dan niet kunnen winnen, mochten ze te weten komen hoe ze naar de maan kunnen vliegen? De hulp van de naar Engeland gevluchte psychiater Sigmund Freud wordt ingeroepen. Hij moet uitmaken of de vreemde snuiter liegt of de waarheid spreekt. De man, die zich voorstelt als baron von Münchhausen, vertelt Freud zijn levensverhaal dat weegt onder een familiedrama, onrecht en zware verliezen in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor de lezer is het net zo duidelijk als voor Freud dat hij de waarheid geweld aandoet, dat hij erop los fantaseert of toch minstens zijn belevenissen geweldig aandikt. Maar dit gaat over meer dan alleen waarheid of leugen, het gaat ook over geloofd worden of niet, over zijn schuld of onschuld, over de doodstraf of leven. Freud denkt er het zijne van. Hey, maar wacht eens...

Dit one-shot is het eerste album van Soul Food Comics dat volledig fictief is met een klassiek te noemen tekenstijl, zelfs heel erg Franco-Belgisch. Bernd Kissels tekeningen komen nog het dichtst in de buurt van Jose Luis Munuera's albums van de laatste jaren sinds hij een meer volwassen toer opgaat. De uitgeverij beschouwt het daarom als een titel voor een breder publiek, voor jong en oud, en onomwonden als een ideaal cadeau. Voor ons was het alvast een aangenaam cadeau dat ons meesleepte van de eerste tot de laatste pagina, van de soepel aangezette lijnen met potloodschakeringen en leuk aangebrachte grijsvlakken tot de schaarse kleurexplosies.

Flix houdt de teugels strak in handen tot de emotionele ontknoping. Münchhausen en Freud leest als een gebroken sprookje waarbij het een andere richting opgaat dan je zou verwachten, dan je zou wensen ook. Maar net in dat tegenwringen schuilt de sterkte van dit one-shot. Flix is naar verluidt een ster bij onze oosterburen. Momenteel werkt hij aan het allereerste Robbedoes-verhaal, dat hij zelf ook tekent, dat specifiek voor de Duitse markt is gemaakt. Even afwachten wat dat zal geven, maar mocht het door Kissel zijn getekend, dan poetsen we ons Duits beslist weer op om dat album te bestellen.

> DAVID STEENHUYSE — november 2017