DE JEUGD VAN MICKEY 


Tebo • GlĂ©nat
80 p. (HC)
No-nonsense

We beginnen met een bekentenis. Als we terugkijken naar het Disney-universum, dan lag onze sympathie eerder bij de Ducks. Donald, maar vooral Dagobert en Daisy konden ons bekoren. Mickey en Minnie waren altijd iets te serieus. Maar! Wisten wij veel welke deugniet Mickey echt was. In dit album vertelt hij, ondertussen een flinke grootvader, vijf van zijn avonturen aan Norbert, zijn kleinzoon. Met als kers op de taart een bère* epiloog.

Goudkoorts

Mickey was ooit cowboy (of eerder een ballerina met een staaf dynamiet?). Via indiaan Goofy komt Mickey in het bezit van een schatkaart. Natuurlijk moet Mickey de mijn en het goud vinden. Boris Boef (maar zonder houten been) strooit zand in de motor.

Quote: "Bravo! Je hebt gewonnen. Kies je een lelijke vaas, een potje yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is of een schatkaart?"

Gevangen in de Jungle

Mickey komt als ontdekkingsreiziger terecht in de hut van Peg-Leg Pete waar hij Minnie aantreft als slavin. Mickey slaagt erin te ontsnappen en het hart van Minnie te veroveren. Hoewel een bord pasta ook had kunnen volstaan.

Quote: "Jij bent gewoon een muis. Muizen horen te doen wat ze moeten doen: naar hun meester luisteren... de kat. En dus: naar mij!"

De Vredesduif

Mickey moet als oorlogspiloot de allerlaatste vijandelijke verzetshaard informeren dat de oorlog echt gedaan is. Telegrammen en postduiven hadden immers geen resultaat. Met bijen, een kurk, een Kwabberhefschroef en Goofy — deze maal als monteur — slaagt Mickey erin vrede te brengen. Boris Boef, een war poet, zal de door hem aangebrachte schade herstellen.

Quote: "Ik hou meer van kogels dan van vogels, meer van bommen dan van slakommen."

Chocola Gangsta

Hier gaat Mickey op zoek naar een koe om zijn illegale chocoladefabriek draaiende te houden. Tegelijkertijd moet Minnie alles uit de kast halen om Boris Boef op vrijersvoeten af te houden.

Quote: "Heb je die koe op je motorfiets vervoerd? Domoor. Ik heb toch altijd een hete luchtballon op zak."

Op Sterrenjacht

Mickey en Donald zijn de eerste mensen op de maan. Ze kunnen weliswaar niet lang blijven, want Minnie heeft wafels gebakken. Aliens maken hun het leven zuur.

Quote: "Marsmannetjes? Jullie waren toch op de maan? De marsmannetjes waren daar met vakantie!"

Epiloog

Mickey is verdwenen door het gebruik van een tijdcapsule. Norbert gaat hem achterna.

Quote: "Hop. Ik kom eraan, opa. Klik. Ptum..."

Is dit een leesboek? Een voorleesboek? Een kinderboek? Een trip in de tijd? Onbelangrijk. De jeugd van 7 tot 77 jaar zal genieten. Ondertussen hebben we dit album al opzij gelegd om voor te lezen aan onze toekomstige kleinkinderen. Plezier gegarandeerd. Niet in het minst met de prachtige dubbele overzichtstekeningen in de chocoladefabriek, in de ruimte, enzovoort.

Dat Tebo begin dit jaar de jeugdprijs in de wacht sleepte in Angoulème was oververdiend. Hij serveert ons immers een heerlijke no-nonsensestijl, ondersteund door een originele inkleuring en ingenieus spelend met achtergronden. Hoewel de verhalen niet allemaal van eenzelfde kwaliteit zijn, zorgden vooral Chocola Gangsta en Op Sterrenjacht voor een kleine bulderlach. Tot ontzetting van onze eigen Boris Boef. En de epiloog is gewoon magistraal door zijn eenvoud.

Mogen we tot slot ook even een pluim gooien naar de vertaler? Die is zo goed dat we van plan zijn om het album ook in het Frans aan te schaffen. Kwestie van dubbel te genieten.

* West-Vlaams voor super.

> JOHAN DECLOEDT — oktober 2017