Bibliografie van Bart Proost
• Alleen op de Wereld
Bibliografie van Barcas
• Lise op Monstereiland
ALEXANDER DE GROTE 0
De Kleine Alexander


Bart Proost + Bart Proost/Barcas • Strips2Go!
48 p. (SC)
Een kinderhand is niet zo gauw gevuld!

In afwachting van een nieuw full scenario van Bart Cassauwers (Barcas) greep tekenaar Bart Proost terug naar de insteek die hij hanteerde in het allereerste Alexander-album Alfa en Omega. Zo krijgen we hier dus weer een volbloed gagalbum, bedoeld voor de lezers van 7 tot 77.

Proost schotelt ons een aantal fijne jokes voor over de lotgevallen van een Alexander die de kindersandalen nog niet ontgroeid is en op de vooravond staat van zijn bijjob als wereldveroveraar. En we hebben weer regelmatig een stomme grijns van ons gezicht moeten vegen! Door herkenbare situaties op kindermaat naar het bevoorrechte leventje van een koningszoon te transponeren, vergroot Proost die alledaagse zaken zo uit dat het over-the-top-grappig wordt. De man is trouwens ook niet vies van een running gag links en rechts. Zonder een situatie uit te melken, doet de auteur er op regelmatige basis een subtiel schepje bovenop. Vooral het vermeende vaderschap van Zeus blijkt hier voer voor heel wat speculatie. Nog een geluk dat er op de Olympusberg indertijd geen DNA-testen bestonden!

Cassauwers ten slotte verzorgt nog een vlot lezend dossiertje met een bijhorende quiz over onze held. De historische weetjes en de humoristische insteek maken deze reeks uitermate geschikt voor lezers die een strip met dat beetje extra wel weten te appreciëren. Hopelijk moeten we dan ook niet al te lang op een volgend deel wachten, al is Proost waarschijnlijk nog wel even zoet met zijn project rond Kaspar Hauser in samenwerking met Stijn Verhaegen, de scenarist van Jorikus Magnus.

> MARIO STABEL — oktober 2017