Bibliografie van Ken Broeders
• Apostata
• Cyrano
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Tyndall
• Tyndall
• Voorbij de Steen
BLOEDSTOLLEND BRUGGE 


Ken Broeders + Bert Gevaert • Saga Uitgaven
120 p. (HC)
Brugge, die Lelijke

Nee, luitjes... een strip pur sang kunnen we deze Bloedstollend Brugge zeker niet noemen. Een graphic novel dan? Nah, daarvoor is het te veel novel en te weinig graphic. De term "geïllustreerde verhalenbundel" dekt misschien nog het best de lading, al klinkt dat misschien wat goedkoop. Al is het niet de bedoeling om elk geïllustreerd boek in deze rubriek een plaats te geven, de aanwezigheid van ene Ken Broeders trok ons deze keer toch over de streep.

Open dit boek even op de pagina's 56 en 57 en je krijgt een duidelijk zicht op de insteek van de beide auteurs. Schrijver, samensteller en initiatiefnemer Bert Gevaert en Broeders kozen voor een soort van raamvertelling waarbij de eigenaar van een rariteitenkabinet bij elk van zijn voorwerpen wel een passend verhaal weet te vertellen. Een aanpak die werkt! Gevaert vertelt op die manier een gedegen geschiedenis van zijn favoriete stad, maar wel eentje van de sluipweggetjes en de achterpoortjes. In twintig verhalen schetst hij telkens een goed onderbouwd verslag van een of andere huiveringwekkende gebeurtenis. Hij hanteert daarbij een bewust oubollig taaltje dat moeiteloos de juiste toon treft en je doet verlangen naar meer! Het is moeilijk om een favoriet te kiezen, maar misschien waren we nog wel het meest verrast door de ontluisterende manier waarop hij de legendarische roverhoofdman Bakelandt van zijn voetstuk trekt.

Elk verhaal wordt verlucht door een kunstwerk van Ken Broeders. Ook hij is diep gegaan en heeft zich voor elke tekening uitvoerig gedocumenteerd. Zo zijn z'n platen veel meer geworden dan de obligate illustratie bij een vertelselke. Tekst en beeld leven mooi in symbiose en het loont de moeite om elk plaatje aan een minutieus onderzoek te onderwerpen. Diegene die ingetekend hebben op dit crowdfundingproject en een origineel in hun bus krijgen, zullen zeker niet teleurgesteld zijn.

Als de toeristische dienst van Brugge eens een boek over de stad in de kijker wil zetten dat proper buiten de lijntjes kleurt en verder gaat dan de al te vaak opgerakelde algemene weetjes, dan is deze Bloedstollend Brugge zeker een aanrader, ook voor mensen die niet uit de Vlaanders komen!

> MARIO STABEL — oktober 2017